Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČAJ Z ČERSTVÝCH KOPŘIV

OBSAH

Kopřivová voda proti padání vlasů

Hrst kopřiv zalijeme 1 litrem vroucí vody a louhujeme 20 minut. Poté přecedíme a přidáme šťávu z 1 citronu. Používáme 1 lžíci denně na masáž vlasové pokožky.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva T..

Dobrý den,
Můj muž trpí záchvaty dny v kotníku,kdy už ho má delší dobu oteklý z obou stran,tak jsem hledala,jak bych mohla vyrobit po domácku kopřivový zábal z čerstvých mladých kopřiv.Děkuji a zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

Kopřivová tinktura proti padání vlasů

2 lžíce listů a kořenů z kopřiv zalijeme 5 lžícemi čistého lihu, uzavřeme a postavíme na 2 týdny na slunečné místo. Poté scedíme a zředíme čtvrtlitrem vody. Touto tinkturou masírujeme vlasovou pokožku vždy po umytí vlasů.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Rychlovka k překonání únavy

Potřebujeme hrst čerstvých výhonků mladých kopřiv, čtyři vejce a kousek másla. Čerstvé mladé lístečky jarních kopřiv natrháme, dobře opereme, spaříme a odcedíme. (Nálev můžeme vypít podobně jako čaj.) Nakrájíme na kousky. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a na ně rozložíme spařené listy. Když začnou lehce bublat, vyklepneme na ně vejce. Mírně osolíme bylinkovou solí. Počkáme, až ztuhnou bílky. Žloutky mají zůstat měkké. Pak můžeme krátce zamíchat. Tato porce je pro dvě osoby. Snad se nepoperou!:-)

Zdroj: Rychlá, zdravá, laciná večeře

Recept

Ingredience: 2 díly kopřiv (cca 6 vrchních částí kopřiv), 1 díl mladých pampeliškových listů, půl litru vody

Postup: Vodu přivedeme k varu a přelejeme jí byliny. Necháme louhovat asi 20 minut. Poté slijeme. Čaj pijeme ještě teplý. Tento čaj by se stejně jako jiné bylinné čaje měl popíjet s mírou.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Diskuze

V diskuzi MARKÉTA ZATLOUKALOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zkoušela jsem z kopřiv zábal na vlasy ale moc mi to vlasy nestmavilo ,spíž mi víc pomohl zábal s bezinek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Markéta Zatloukalová

Kopřivový čaj

Čerstvé kopřivy lze využít jako dezinfekci či antirevmatikum, úplně nejlepší je však čaj z nich připravený. Odvar z kopřiv pomáhá při chudokrevnosti a špatné krvetvorbě, podporuje výměnu látek v těle, u kojících žen napomáhá tvorbě mléka, pomáhá při onemocněních močových cest (kopřivy podporují prokrvení a dovedou odstranit bakterie a plísně). Kopřivový čaj je vhodný též pro alergiky, neboť pravidelné popíjení čaje z kopřiv snižuje výskyt ekzémů a odstraňuje sennou rýmu.

Zdroj: Detoxikační čaj

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kopřivový čaj

Jak se provádí detoxikace

Kopřivy mají značné léčebné účinky a skvěle čistí tělo od škodlivin, proto se používají i k detoxikačním kúrám.

Kopřivový čaj: Čaj připravíme tak, že 2 lžičky čerstvých nebo sušených kopřiv přelijeme čtvrtlitrem vody a necháme přejít varem. Pak na 10 minut přiklopíme pokličkou, po této době scedíme a pijeme vlažný čaj po doušcích 3x denně po jednom šálku po dobu dvou až tří týdnů. Stejně účinná je směs kopřivy, kterou obohatíme o sedmikrásku a petrklíč, další dvě skvělé jarní bylinky. Čaj tak bude chutnější a hlavně bude krásně vonět.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Poradna

V naší poradně s názvem OSLABENÉ LEDVINY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina Neradilova.

Dobrý den,
je možné psovi s mírně oslabenými ledvinami, kromě speciálních granulí a konzerv, občas uvařit z čerstvých surovin. Pokud ano, jaké suroviny použít?
Děkuji, Jiřina.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Psovi s oslabenými ledvinami budou nejvíce vadit pokrmy z masa. Jenže dostat do psa bílkoviny bez masa je problém, protože třeba fazole a soju možná nesežere. Tak potom zbývá nejméně problematické maso z ryby. Použít můžete cokoliv, co nemá kosti, filé, tresku, tuňáka a smíchat mu to s kuskusem nebo kroupami.

Zdroj: diskuze Oslabené ledviny u psa

Kopřivový čaj na akné

Kopřiva je výbornou bylinkou na pleť, pomáhá ke zdravému a krásnému vzhledu, přičemž ji můžeme využít můžeme více způsoby. Jednou z možností je vyrobit si kopřivovou pleťovou masku, která prospívá zejména suché pokožce. Šťávu z čerstvých kopřiv smícháme s medem, naneseme na obličej a dekolt, necháme působit 20 minut a poté opláchneme vlažnou vodou. Na pleť trpící akné je taktéž vhodná kopřiva. Obličej pravidelně omýváme vlažným odvarem z listů kopřivy. Proti akné je zároveň dobré doplnit toto omývání pleti i pitím kopřivového čaje.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

DNA se nedá vyléčit, pouze potlačit a to právě těmi medikamenty od doktora a dietou. Vyléčit a potlačit je rozdíl. Problém s kyselinou močovou nezmizí, ovšem dá se s tím naučit pracovat a vcelku bezbolestně fungovat.

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

Domácí výroba kopřivového šamponu

Zapomeňte na laciné kopřivové šampony, které se dají ještě dnes koupit v drogérii. Domácí kopřivový šampon pro lesklé vlasy si vyrobte doma. Skvělé je, pokud si můžete natrhat čerstvé kopřivy (rostou od jara do podzimu). Vystačíte si ale i se sáčkem bylin z lékárny. Kromě kopřiv budete ještě potřebovat asi lžíci ořechových listů, dětské mýdlo (nahradit ho můžeme také tekutým marseillským mýdlem nebo nastrouhaným olivovým mýdlem) a Tea tree oil. Postup je velmi jednoduchý. Hrst kopřiv vařte přibližně pět minut společně s ořechovými listy v jednom litru vody. Odvar nechte asi hodinu louhovat. Pak přidejte nastrouhané dětské mýdlo a vše opět krátce povařte, dokud se mýdlo nerozpustí. Nakonec přidejte pár kapek Tea trea oil. Přidat můžete i svůj oblíbený éterický olej (například levanduli nebo mátu).

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÝ MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den,

chtěla bych si udělat mast z Měsíčku lékařského, všude se ale píše jen o čerstvých natrhaných oranžových květech (trhané v plném květu a za slunečného dne) cca 1 hrst na 0,5kg sádla.

Můžu tu mast udělat i ze sušených oranžových květů kolik však budu potřebovat gramů na 0,5 kg sádla?

Děkuji za odověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Léčivý Měsíček lékařský

Recepty na čaj

Léčba močení: Připravte si hrst čerstvých listů trubkovce, přidejte 1 šálek vody a vařte 15 minut, pijte 2krát denně.

Na ledvinové kameny: Potřebujete 6 gramů Phyllanthus urinaria a hrst čerstvých listů trubkovce tyčinkového. Bylinky vložte do 150 ml vody a poté 15 minut vařte na množství 100 ml. Užívejte 100 ml dvakrát denně.

Pro léčbu diabetu: Zajistěte si 20 listů trubkovce tyčinkového, 20 listů zelené chiretty (Andrographis paniculata). Bylinky dejte do 150 ml vody a vařte asi 15 minut na 100 ml. Konzumujte 100 ml denně.

Na bolest zad: Potřebujete hrst čerstvých listů a 4 cm papáji. Přidejte ingredience do 150 ml vody, vařte cca 15 minut a zredukujte na 100 ml. Užívejte 100 ml denně.

Nedoporučuje se používat všechny recepty najednou. Účinnost je závislá na zpracování – bylinka se musí vařit při 90–98 °C po dobu 15 minut.

Zdroj: Trubkovec tyčinkový

Poradna

V naší poradně s názvem GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, mám částečně zúžený oční nerv. Očním lékařem mi byla doporučena podpora lečby vytažky z ginkgo biloby. Mám na zahradě strom ginkgo biloby. V průběhu dne sním několik čerstvých listů. má toto užívání listu pro organismus nějaký význam. Děkuji za odpověď Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pojídání listů ginkgo biloba má také blahodárné účinky, ale je nepraktické, protože se do těla dostávají i škodliviny z okolního prostředí, které na listy ulpěly během vegetace. Potom také čerstvé listy nejsou k dispozici po celý rok a úspěch léčby je založen na pravidelném a dlouhodobém užívání. Proto je lepší listy nasušit, uskladnit a pak použít některý z výše uvedených receptů na použití, během celého roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ginkgo biloba

Kopřiva na vlasy

Vhodné je umývání hlavy odvarem z čerstvých kopřiv nebo odvarem z kořene kopřivy. Pro každý druh vlasů je velmi blahodárná tinktura z oddenku kopřivy, který vykopete na jaře nebo na podzim a tinkturu si lehce připravíte jeho louhováním. Úspěch je brzy viditelný, hlava je bez lupů, vlasy jsou husté, poddajné a pěkně lesklé.

Umývání vlasů kopřivovým výluhem: Čtyři až pět vrchovatých hrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do pěti litrů studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě pět minut vyluhovat. Když použijeme oddenek kopřivy, dáme jednu hrst na noc do studené vody, druhý den uvedeme do varu a necháme ještě 10 minut vyluhovat. V tomto případě bychom měli hlavu umývat jen jádrovým mýdlem.

Kopřivová tinktura: Na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalejeme 30–40% žitnou pálenkou a necháme stát čtrnáct dnů na teplém místě.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana chrzova.

uzivam warfarin a chci se zeptat zda mohu sirup z kopriv dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nikdo vám nemůže seriózně odpovědět na tuto otázku, dokud neprovede kontrolní vyšetření srážlivosti krve v prvním týdnu společného užívání Warfarinu a sirupu z kopřiv. Domluvte se se svým lékařem a řekněte mu o svém záměru použít kopřivový sirup a společně naplánujte ověření, že i nadále bude léčba Warfarinem bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Omeleta z kopřiv

Použijte mladé vršky kopřiv, nejlépe jen dva vrchní lístečky. Kopřivy by měly pocházet z čisté oblasti, tedy ne od kraje cesty, kam se chodí venčit psi, ale také ne zpod svahu pole, z nějž by mohlo stékat hnojivo.

Nasbíráme sáček těchto lístečků asi tak o velikosti 20 x 30. Rozprostřeme je v sítu nebo v děrované nádobě na balkón či na okenní parapet, aby se případní obyvatelé z říše hmyzu mohli vzdálit. Pak teprve kopřivy opereme. Vložíme do kvalitního mixéru, přidáme 3 vajíčka, trochu bylinkové soli, lžičku sušeného česneku nebo stroužek česneku čerstvého. Rozmixujeme a vlijeme na rozpálenou pánvičku se lžičkou omastku, aby vznikla silná omeleta. Necháme na mírném ohni ztuhnout. Pak dřevěnou špachtlí rozdělíme jako dort na jednotlivé trojúhelníčky, ty pak obrátíme a necháme dojít. Omeleta je temně zelená, takže ji můžeme ozdobit třeba čerstvým sýrem a proužky kapie nebo zakysanou smetano a chřestem.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Rychlá, zdravá, laciná večeře

Pálí, ale mají důvod!

Jejich žahavé „chlupy“ - odborně bychom řekli trichomy - mají svůj smysl. Kopřiva je prý tak úžasná, že kdyby se nechránila svou pálivostí, zvěř i zájemci z hmyzí říše by ji úplně zlikvidovali. Tak třeba jeleni před říjí spásají velké množství kopřiv, aby se zásobili na vysilující boje o samice.

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Kopřivová vlasová voda

1 hrst sušených kopřiv přelijeme čtvrtlitrem vroucí vody, přidáme 1 lžíci vinného octa a necháme odstát 10 minut. Používáme na oplach vlasů po umytí. Potlačuje svědění a tvorbu lupů, pomáhá proti padání vlasů. Používat alespoň 14 dnů. Odvar vydrží 2–3 dny, poté připravíme čerstvý. Světlé vlasy po této kůře tmavnou a tmavé získají lesk.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Rajčatová maska

Připravte si pyré z čerstvých rajčat, naneste na pleť. Rajčata mají stahující účinek na póry a odstraňují nečistoty.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Kopřiva v potravinách

Kopřiva je výborná jako příloha se špenátem, cibulí, česnekem a kořením. Používá se i k dochucení olivového oleje, piniových oříšků a parmezánu. Do salátů se většinou používají jen mladé výhonky a listy. Kopřivová polévka je také známá. Ostatně tuto rostlinu můžete přidávat do jakéhokoliv jídla, protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Na trhání kopřiv je vhodné mít gumové rukavice, zejména na jaře a v létě, kdy mladé výhonky extrémně pálí. V některých oblastech je kopřiva tradičním jídlem.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Zdravé recepty s kopřivou

Sirup z kopřiv I

Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody

Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.

Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.

Sirup z kopřiv II

Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové

Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.

Pomazánka s kopřivami

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.

Omelety s kopřivami

Ingredience: 50 g strouhaného čedaru, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 1 jarní zelená cibulka, 1 lžíce olivového oleje, mladé kopřivové listy, sůl, mletý černý pepř

Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.

Kopřivová polévka

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350 g mladých kopřiv, 350 g brambor, 1 cibule, 30 g másla, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup: Kopřivová polévka je bohatá na vitamíny, železo a další minerální látky. Kromě toho voní muškátovým oříškem a je moc dobrá. Je to jedna z jarních bylinkových polévek, které často vaříme o Velikonocích. Nadrobno nakrájenou cibulku a utřený česnek osmahneme v hrnci na másle. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, mladé kopřivy důkladně opláchneme a nasekáme nadrobno. Když cibulka začíná hnědnout, přidáme k ní nakrájené brambory a kopřivy a vše krátce a zprudka osmažíme. Pak do hrnce přilijeme zeleninový vývar, přivedeme polévku k varu a přikrytou pokličkou ji zvolna vaříme 20 minut. Po této době polévku necháme vychladnout a po vychladnutí tyčovým mixérem vše rozmixujeme na pyré. Přidáme smetanu, muškátový oříšek, mletý pepř a osolíme podle chuti. Po ohřátí můžeme polévku podávat.

Kopřivová vajíčka

Ingredience: 1/2 cibule, trochu oleje, velká hrst listů mladých kopřiv, 2 vajíčka, 2 polévkové lžíce mléka, sůl

Postup: Kopřivu umyjeme ve studené vodě, poté hodíme do vařící vody a necháme přejít varem. Scedíme a nadrobno nasekáme. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme nasekanou kopřivu a jemně orestujeme. Vše zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a mícháme do zhoustnutí. Podáváme jako vydatnou snídani s pečivem.

Zapečený chléb

Ingredience: dobrý chléb z předešlého dne, 4 hrsti mladých kopřiv, 1 lžíce oleje, 2 lžíce posekaných čerstvých bylinek: pažitka, petrželka, dobromysl, medvědí česnek, 2 vejce, sůl, pepř, 100 g žervé nebo kysané smetany, 100–150 g čedaru

Postup: Mladé kopřivy zbavíme stonků a listy důkladně propláchneme. Na rozpáleném oleji je osmahneme, dokud nezavadnou. Do zchladlých přidáme vejce, žervé, bylinky, sůl a pepř a rozmícháme. Směs natíráme na plátky chleba, posypeme nastrouhaným čedarem a zapečeme v troubě vyhřáté na 220 °C dorůžova. Podáváme horké.

Kopřivové košíčky

Ingredience na těsto: 250 g špaldové mouky, 1–2 lžičky soli, 80 ml oleje, 3 lžíce lněného semínka, 100 ml teplé vody

Ingredience na náplň: střední hrnec čerstvých kopřiv, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 4 lžičky zakysané smetany, sůl, pepř, cherry rajčátka, balkánský sýr, eidam, 3 lžičky zakysané smetany, koření, čerstvé bylinky, 2 vejce, houby

Postup: Těsto připravíme smícháním všech surovin. Kopřivy pokapeme olejem a s troškou vody podusíme. Poté rozmixujeme a ochutíme česnekem, solí, pepřem a zjemníme 4 lžičkami smetany. Těstem naplníme formičky, do každé dáme 1–2 lžičky kopřiv, rozpůlené rajčátko, několik kousků hub namočených v teplé vodě a doplníme po okraj těsta vejci rozmíchanými s kořením, bylinkami, 3 lžičkami smetany a hrstí strouhaného eidamu. Nakonec ještě na každý košíček dáme lžičku rozdrobeného balkánského sýra a pečeme dozlatova.

Kopřivové palačinky

Ingredience na palačinky: 2 dcl mléka, 4 lžíce mouky, 1 vejce, špetka soli

Ingredience na náplň: 100 g nasekaných kopřiv, 1 malá cibule, 3 stroužky česneku, mouka, špetka pepře, 4 plátky anglické krkovice, 4 dkg anglické slaniny, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 15 dkg nivy

Postup: Rozšleháme společně všechny přísady na palačinkové těsto a na pánvi upečeme 4 slabé palačinky. V kastrůlku necháme zesklovatět cibulku, na ni nasypeme důkladně omyté a nasekané kopřivy, prolisovaný česnek, špetku pepře, sůl a podlijeme malým množstvím vody. Dusíme pod pokličkou 15 minut, případně ještě podléváme. Na každou palačinku položíme plátek anglické krkovičky, rozetřeme lžíci špenátu, zarolujeme a naskládáme do zapékací misky. Povrch posypeme tučnější anglickou slaninou, polijeme v trošce mléka roztavenými trojúhelníčky a posypeme nivou.

Kopřivo-cibulajda

Ingredience: 5 velkých cibulí, 2 jarní cibulky, 1 mrkev, 1 hrst mladých kopřiv, 1 l hovězího vývaru, 1 polévková lžíce másla, sůl, pepř, olej

Postup: Na oleji restujeme na proužky nakrájenou cibuli do růžova, zjemníme máslem. Poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. Nakonec přidáme posekané jarní cibulky a kopřivy. Kdo má rád, může si do horké polévky přidat nastrouhaný sýr.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP