Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CENA LÉKU XARELTO

OBSAH

Xarelto a alkohol

Při pravidelném užívání léku se v žádném případě nedoporučuje konzumace alkoholu.

Zdroj: Lék Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Xarelto je pro pacienty s diabetem a starší 75 let připravena úhrada z veřejného zdravotního pojištění, ale rozhodnutí o ní ještě nenabylo právní moci. Můžete se ale zkusit dohodnout se svou zdravotní pojišťovnou, jestli by mohla přispívat na tento lék ještě před tímto nabytím právní moci.
Zde je přesné znění ustanovení s podmínkami pro úhradu ze zdravotního pojištění pro lék Xarelto 20 mg:

Právní základ úhrady ze zdravotního pojištění: Úhrada byla stanovena dle zákona. Rozhodnutí dosud nenabylo právní moci, je však předběžně vykonatelné.

Indikační omezení úhrady:
1. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog a geriatr v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci warfarinu, tj.: - nemožnost pravidelných kontrol INR - nežádoucí účinky při léčbě warfarinem - nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí - rezistence na warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolii)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg a geriatr v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Cena a doplatek

XARELTO 20 MG TBL FLM 28 II

  • Orientační prodejní cena je 1986,03 Kč.
  • Orientační doplatek činí 223,98 Kč.
  • Započitatelný doplatek je 189,51 Kč.
  • Započitatelný doplatek u osob starších 65 let (včetně) činí 189,51 Kč.

Zde si můžete přečíst Souhrn údajů o přípravku Xarelto.

Zdroj: Lék Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem CENA LÉKU ELIQUIS HRAZENÁ PACIENTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Popová.

Dobrý den, byl mi doporučen místo léku Xarelto lék Eliquis který musím plně hradit. Jaká je cena balení 60 tablet na jeden měsíc ?
Děkuji
Popová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prodejní cena léku Eliquis bez přispění pojišťovny je přibližně 2100 Kč za 60 tabletek 2.5 mg. Cena se bude lišit v jednotlivých lékárnách. Obvolejte si několik okolních lékáren, abyste zjistila přesné ceny. Zajímavé je, že stejnou cenu 2100 Kč za 60 tablet má i Eliquis v síle 5mg. Zkuste se dohodnout s lékařem, jestli by bylo možné tyto tabletky půlit, pak by cena klesla na polovinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Káva a Xarelto

Bez obav si můžete vzít Xarelto (rivaroxaban) a pít kávu. Vždy je dobré probrat svou každodenní stravu a stravovací návyky se svým lékařem na vašich schůzkách.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Zaoral.

dostanu lék Xarelto bez lékařského předpisu a co stojí děkuji za odpověď zaoral

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto je k dostání pouze na lékařský předpis. Proč? Xarelto je lék, který zpomaluje srážlivost krve a při nesprávném použití může přivodit život ohrožující stavy. Ačkoli je Xarelto na předpis, tak jen někteří pacieni získají příspěvek od pojišťovny. Cena léku Xarelto bez příspěvku od pojišťovny je 1700 až 1800 Kč za 28 tablet 15mg Xarelta. Vybraní pacienti mohou získat příspěvek od pojišťovny ve výši 960 Kč. Aktuální informace o podmínkách získání příspěvku od pojišťovny i ceny naleznete tady: www.sukl.cz/modules/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Pomerančový džus a Xarelto

Grapefruit většinou ovlivňuje léky na ředění krve, jako je Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Clopidogrel (Plavix) a Ticagrelor (Brilinta). Pokud užíváte některý z těchto léků a toužíte po citrusové chuti, lékaři navrhují přejít na pomerančový džus.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.

Dotaz můžu při léku Xarelto brát Selzink.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto účinkuje podobně jako Warfarin - brání srážlivosti krve. Oproti Warfarinu má však jednu zásadní výhodu. Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová. Nevýhodou léku Xarelto je jeho vysoká cena. Za balení 28 tablet o obsahu 15 mg pacient zaplatí okolo 670 Kč, přičemž pojišťovna k tomu doplatí 1 320 Kč. Naopak levný Warfarin stojí jen 30 Kč za 100 tablet o síle 3 mg a pojišťovna uhradí 120 Kč. Další nevýhodou u léku Xarelto je nemožnost zastavení účinku při předávkování, protože zatím neexistuje antidotum. Není li antidotum, tak předávkování lékem Xarelto znamená jistou smrt vykrvácením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Zkušenosti

Lék Xarelto je indikován jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici. Při pravidelném užívání léku se v žádném případě nedoporučuje konzumace alkoholu.

Výhodou léku Xarelto je krátký poločas účinku, minimální riziko předávkování, žádná dieta - při jeho užívání se může jíst veškerá zelenina v libovolném množství a není zde ani nutnost pravidelného monitorování účinnosti léku.

Nevýhodou tohoto přípravku je jeho cena, doplatek se pohybuje v mnohem vyšších číslech, než jak je tomu u základního léku na ředění krve – Warfarinu.

Zdroj: Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Můžu brát valetol když beru xarelto. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Valetol obsahuje celkem 3 účinné látky:
- paracetamol,
- propyphenazol,
- kofein.
Pokud užíváte Xarelto, tak byste se měla vyhýbat lékům s léčivou látkou propyphenazol, kam patří i Valetol. Používání této léčivé látky s lékem Xarelto se obvykle nedoporučuje, ale v některých případech může být vyžadováno. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků. Samovolné užívání Valetolu při léčbě Xareltem bez doporučení lékaře je zbytečné hazardování.
Pokud užíváte Xarelto, tak proti bolesti hlavy a zubů, menstruační bolesti i na snížení horečky raději použijte samotný paracetamol (např. PARALEN) a k tomu si dejte šálek kávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Lék Xarelto a krvácení

Nevýhodou léku Xarelto je neexistence účinného antidota v případě nežádoucích krvácivých komplikací. Zatím nebyla nalezena účinná látka, která by působení rivaroxabanu zvrátila. Mezi warfarinem a rivaroxabanem nebyla pozorována žádná farmakokinetická interakce.

Zdroj: Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Užívám Xalerto.Mohu používat Olfen gel na artrozu kolene _
Děkuji zaodpověď.Mencáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olfen gel můžete použít, i když užíváte Xarelto. Gel se aplikuje na kůži a neovlivňuje účinky léku Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ředění krve

Vitamín B12 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem B12 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ LÉKŮ XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pelesny.

Co hrozí při vysazení léku Xarelto 20 na týden? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se stane, když přestanete užívat Xarelto na týden?
Existuje mnoho rizik spojených s ukončením užívání přípravku Xarelto. Xarelto je antikoagulační lék. Jedním z hlavních rizik je, že se mohou začít tvořit krevní sraženiny, což může vést k mrtvici a nedostatku kyslíku v mozku. To může potenciálně vést k částečné paralýze nebo dokonce smrti.
Někdy je třeba Xarelto dočasně pozastavit. Toto může být například doporučeno před chirurgickým, lékařským nebo stomatologickým zákrokem. V takovém případě to vždy záleží na lékaři, který vede lécbu Xareltem a ten vám řekne, kdy přestat užívat Xarelto a kdy jej znovu začít užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Vitamin D3 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem D3 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Chci se zeptat ,zda při bolestech zubů můžu brát Valetol ,když beru na ředění krve Xarelto. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Valetol obsahuje propyphenazonum 300 mg, paracetamolum 150 mg a coffeinum 50 mg. Problém zde je v kombinaci složky propyphenazonum s rivaroxabanem (Xarelto). Když je propyfenazon kombinován s rivaroxabanem, vzniká zde riziko krvácení a zvyšuje se jeho závažnost. Ostatní složky přípravku Valetol jsou s Xareltem bez komplikací. Vzhledem k tomu, že Valetol je tvořen z velké části právě propyfenazonem, tak nelze doporučit společné užívání s lékem Xarelto.
Pokud chcete zmírnit bolest při léčbě Xareltem, tak můžete použít samotný paracetamol 500 mg a k němu užít kofeinový nápoj, například kafe. Pro silnější léky proti bolesti slučitelné s Xareltem budete muset požádat svého lékaře, protože jsou k dostání jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Xarelto a jídlo

Konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy během užívání přípravku Xarelto může zvýšit hladinu léku ve vašem těle. Vyšší hladina Xarelta by mohla zvýšit riziko nežádoucích účinků léku. Váš lékař vám může doporučit, abyste se během léčby přípravkem Xarelto vyvarovali konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy.

Také mějte na paměti, že u potravin obsahujících omega-3 mastné kyseliny může dojít k interakci s přípravkem Xarelto. Strava obohacená o omega-3 mastné kyseliny může interagovat s Xareltem.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den můžu jíst brokolicí když beru xarelto děkuji za odpověď Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Xareltem můžete jíst všechno i brokolici. Pouze jedna jediná věc je třeba omezit a to jsou grapefruity a šťáva z nich. V tom má Xarelto oproti Warfarinu obrovskou výhodou, že nemusíte držet žádnou dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Rybí tuk při užívání Xarelta

Xarelto se obvykle užívá 1x denně s večeří. Je velmi důležité nevynechat dávku! To znamená zajistit, aby vám tabletky nikdy nedošly. Při užívání jakéhokoli z výše uvedených léků by měl pacient přestat užívat následující doplňky: rybí tuk, krilový olej, vitamín E, česnek a bromelain.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Převod z antagonistů vitamínu K (VKA) na přípravek Xarelto

Při převodu pacientů z antagonistů vitamínu K na přípravek Xarelto budou po užití přípravku Xarelto hodnoty mezinárodního normalizovaného poměru (INR) falešně zvýšeny. Test INR není pro měření antikoagulační aktivity přípravku Xarelto validní, a proto by neměl být používán.

Zdroj: Xarelto

Zelená zelenina při užívání Xarelta

Lék Xarelto neinteraguje s vitamínem K jako Warfarin. To znamená, že si můžete vychutnat listovou zeleninu a další potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, kdykoli budete chtít – aniž by to narušovalo vaši léčbu.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Xarelto a bylinky

Bylina zvaná třezalka tečkovaná může interagovat s přípravkem Xarelto. Výtažek z třezalky se někdy používá k léčbě deprese. Třezalka tečkovaná může způsobit, že Xarelto bude méně účinné než obvykle.

Lékaři doporučují, abyste se během léčby přípravkem Xarelto vyvarovali užívání třezalky tečkované.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Zkušenosti s lékem Xarelto

Lék Xarelto se nejprve využíval v prevenci hluboké žilní trombózy u pacientů po ortopedických operacích. Nyní je přípravek indikován i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. (Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.)

Výhodou léku Xarelto je krátký poločas účinku, minimální riziko předávkování, žádná nutnost speciální diety při užívání a žádná nutnost pravidelného monitorování účinnosti léku, to znamená, že chybí prakticky všechny nevýhody Warfarinu.

Hlavní nevýhodou je však cena léku Xarelto, doplatky se pohybují v mnohem vyšších číslech, než jak je tomu u základního léku na ředění krve – Warfarinu. Další nevýhodou je neexistence účinného protiléku – antidota v případě nežádoucích krvácivých komplikací. Zatím není účinná látka, která by působení rivaroxabanu zvrátila. Nicméně by takováto protilátka měla být výhledově dostupná.

Xarelto se vyrábí v podobě tablet o síle 10, 15 a 20 miligramů. Lék nesmí být užíván bez doporučení lékaře, dávka závisí na dané indikaci a zdravotním stavu uživatele.

Zdroj: Lék Xarelto

Léky proti bolesti s Xareltem

Při léčbě lékem Xarelto můžete na bolest užívat Paralen (acetaminofen), ale postupujte podle pokynů na krabičce, abyste se ujistili, že neužijete více než doporučené množství. Pokud vás bolí žaludek, neužívejte Pepto Bismol, protože může zvýšit pravděpodobnost krvácení, když užíváte Xarelto. Neužívejte Aspirin nebo Ibuprofen, když užíváte rivaroxaban, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP