Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČEPY NA MANDLÍCH PŘÍRODNÍ LÉČBA

OBSAH

Čepy na mandlích bez bolesti

Chronické záněty mandlí obvykle nemocnému nepůsobí žádné potíže, nejsou ani nikterak nebezpečné, pouze jsou u některých jedinců doprovázeny zápachem z úst. V případě, že jsou čepy na mandlích odrazem špatného samočištění mandlí, sami s nimi nic neuděláte.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PetraB68.

Čepy na mandlích jsou opravdu velká záludnost. Sama jsem se s nimi pěkně natrápila, ale čirou náhodou jsem objevila "e-book o zápachu z úst" - www.zapach-z-ust-ebo… , ve kterém se problematika čepů na mandlích řeši velice obšírně, napsala to autora, která je sama měla, a přesně tam popisuje, jak se jich zbavila. Aplikovala jsem postupy přesně podle ní a mám už pokoj! Doporučuju si to přečíst a vyzkoušet!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DStep.

Moc diky za ten odkaz na e-book! Koupil jsem si ho, aplikoval postupy, ktere jsou tam uvedene a konecne mam od cepu a zapachu z ust pokoj! A krome toho mam spoustu novych informaci a zacal jsem si i spravne cistit zuby.

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Čepy na mandlích a zápach z úst

Díky infekci se na mandlích nahromadí hlen a zbytky potravin a poruší se jejich samočisticí schopnost, posléze se objeví čepy, které doprovází zápach z úst, bolest a škrábání v krku. U chronického zánětu mandlí je vhodné pečlivě dbát o ústní hygienu, bohužel však často nepomáhá ani tato důkladná péče. Čepy pak negativně ovlivňují stav zubů a podporují vznik zubního kazu.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÉ ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Roubíčková.

mám pro "čepaře" jednu radu.Pomáhá svařené lněné semínko-popíjet jako čaj.To mi ale moc nevyhovovalo a tak je lepší trvale popíjet čaj se zázvorovým medem.Už půl roku ani ň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronické čepy na mandlích

Léčba

Čepy na mandlích se léčí antibiotiky, lokálními antiseptiky, mechanickým čištěním a výplachy tonsil. Doporučuje se i používání kloktadel, výluhů ze šalvěje nebo heřmánku. Při neúspěšné léčbě se často indikuje chirurgické odstranění mandlí. Nevede-li léčba chronického zánětu ke zdárnému výsledku nebo se často opakují (nejméně tři- až čtyřikrát ročně) akutní angíny, je zpravidla nutné patrové mandle odstranit.

Zdroj: Čepy na mandlích

Čepy na mandlích v těhotenství

Samotné čepy na mandlích v těhotenství nejsou indikací k podávání antibiotik. Většinou jde o zbytek jídla, které se dostane do lakunárních krypt a tam dojde k jeho zahuštění. Je však vhodné mandle čistit. Důležité je také zjistit, zda čepy nejsou zdrojem infekce, což jednoduše ověří lékař provedením výtěru z krku. Pokud se takový problém vyloučí, jedná se v podstatě o stav neohrožující zdraví ženy či plodu. Čepy je však potřeba mechanicky odstraňovat, jakkoliv je to nepříjemné. K omezení zápachu lze úspěšně použít kloktadlo či výplachy ústní dutiny. Chirurgické odstranění mandlí se obecně nedoporučuje. Uvědomte si, že mandle jsou smetiště těla.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi OPERACE KRCNICH MANDLICH PRI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Muze se operovat krcni mandle u zen kdyz maji menstruaci?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace krcnich mandlich pri menstruaci

Hnis na mandlích

Čepy na mandlích jsou vyvýšená (až hrbolatá) ložiska naplněná bílým hnisem. Jedná se o projev probíhajícího infekčního onemocnění v ústní dutině, které charakterizuje právě hnis na mandlích. Jestliže se onemocnění stane chronickým (nepodaří se odstranit bílé kousky z mandlí), může se projevovat hnisem na mandlích bez teploty.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA RŮŽOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie polomska.

mám s tím také problém.pozor na sálavé teplo a ostré jidlo.Také vypustit s jídelníčku mouku a sladké a alkohol.Problém dělá í káva.Dobré je mirvaso krem který stáhne zarudnuti ,stojikolem 550kč.musi napsa recept kožař.Vydrží až 12h bledá tvář.Zatim nevím nic nové,používám od mixy krém.rikají že je dobrý leiser.15000na 2 roky .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luro52.

Moc děkuji za radu. L.R.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba růžovky

Vymačkávání čepů

Čištění čepů se provádí tak, že se do mandle zavede vydezinfikovaná injekční stříkačka a tlakem tekutiny ve stříkačce se čepy vypláchnou. Na vymačkávání čepů dobře funguje i obyčejná kávová lžička, kterou opatrně zatlačíte na mandle. Čepy si můžete vymačkat rovněž prstem (řádně umytým), nebo špejlí obalenou vatou.

Postup:

  • vymačkat;
  • vykloktat vlažnou vodu se solí – čepy se uvolní;
  • znovu vymačkat.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi AKNÉ .A PŘÍRODNÍ LÉČBA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý de u akné mám vyzkoušeno u syna hlavně pleť čistit a na to se mi nejvíce osvědčilo přírodní mýdlo z mexické kosmetiky Tepezcohuite strom kůže. Mýdlo je hlavně dobré pro léčbu jizev po akné.Je to vynikající kosmetika i pro léčbu atopického ekzému, lupenky, je čistě přírodní, bez kortikoidů. Podívjte se na :www.tepezcohuite.cz/… M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné .a přírodní léčba.

Příčina

Původcem angíny jsou nejčastěji streptokoky, méně často pak jiné bakterie nebo viry. Čepy na mandlích ne vždy musí představovat angínu, objevují se kupříkladu také u infekční mononukleózy anebo u kapavky. V některých případech se může jednat o zcela obyčejné odlučování sliznice po boji s bakteriemi. Angínu však rozhodně nepodceňujte, protože může vyvolat revmatické postižení srdce, deformace srdečních chlopní, náhlé postižení ledvin a je zde i riziko vzniku abscesu pod krčními mandlemi. Typ infekce odhalí krevní odběry a výtěr z krku. Na podkladě výsledků se pak lékař rozhodne pro adekvátní antibiotika.

Zdroj: Čepy na mandlích

Poradna

V naší poradně s názvem ČÁSTEČNÁ HORNÍ PROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Nevrlková.

V lednutohoto roku jsem dostala můstek na 2 čepy na horní 4 přední zuby za cca5500,- po pár týdnech mi zuby spadli, paní zubařka nalepila a zase spadli, dokonce se ulomil i kousek zubu v kterém byl čep, tak zuby pořád padají , paní zubařka plánuje vytržení 2 kořenů co jsou v nich čepy a zhotovení protézy částečné, budu něco platit. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Určitě požádejte o příspěvek. V žádosti uveďte jakým komplikacím jste pořízením protézy předešla a tím i ušetřila zdravotní pojišťovně náklady na vaši budoucí léčbu. Napište nám sem, jak jste dopadla a kolik vám pojišťovna přispěla.

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Poradna

V naší poradně s názvem ANATOMIE KRČNÍCH MANDLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Dobry den ,prosim o radu od 2.6 2023 me neustale skrabe v krku spis na mandlich porad kaslu ve dne v noci velmi neprijemnena ORL mi lekarka rekla,ze nic nevidi,mandle se mi zadaji by divne jako kdyby v nich byly diry velmi me to obtezuje ,poradte co mam delat nebo kam jit s timto problemem dekuji pekne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař ORL je nejlepší volba. Pokud jeden nic nevidí, tak je třeba najít druhého, který bude mít zájem váš problém řešit. Tady nic jiného, než vyšetření v ordinaci, nepomůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anatomie krčních mandlí

Homeopatika na čepy na mandlích

Lymphomyosot Heel

Kapky Lymphomyosot Heel gtt představují kombinovaný homeopatický přípravek. Homeopatie je metoda, která povzbuzuje a podporuje přirozenou obranyschopnost našeho těla. Tento přípravek se doporučuje na otoky lymfatických uzlin, náchylnost k infekcím, otoky žláz, zvětšení krčních mandlí a chronický zánět krčních mandlí, chronický zánět a zvětšení nosohltanové mandle, podpora imunitního systému.

Angin–Heel S

ANGIN-HEEL S je kombinovaný homeopatický přípravek. Uleví od bolesti v krku, usnadní polykání. Přípravek je určen k vnitřnímu použití. Tablety se užívají před jídlem a nechají se rozpustit v ústech. Používejte dle rady odborníka na homeopatii.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ ŽILKY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vily.

Dobrý den, bylo mi řečeno, ze mám virovou anginu, dodržuji léčbu, bohužel mi práva mandle natekla ještě víc, krk se nejlepší, je možné a pro virovou anginu normalni, ze na ústní části hlatnu, i vlastně v zadu krku, všude vidět žilky, normálně je tam rozhodne nevidím, a to same na te zdurene mandlí, nikdy jsem na ni neviděla takové žilky, bolí me cela strana krku...dekuju za názor y.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené žilky na mandlích

Afty na mandlích

Afty na mandlích nepatří mezi závažná onemocnění, ale způsobují nepříjemné bolesti a mohou tak prakticky znemožnit dodržování pitného režimu, příjem potravy a často dokonce i mluvení. Riziko aft stoupá se stresovou zátěží, což souvisí s rovnováhou naší imunity. Také se objevují častěji u lidí se zubními protézami nebo rovnátky. Trpíte-li zlozvyky, jako je okusování nebo žvýkání tváří, budete k aftám také náchylnější. Rizikovou skupinou jsou rovněž lidé, kteří kouří nebo žvýkají tabák, a ti, kdo trpí nedostatkem vitamínů, hlavně z řady B.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA VAGINÁLNÍ MYKÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den,

ze své zkušenosti s léčbou vaginální mykózy, kdy jsem zkusila opravdu všechno, mohu doporučit vaginální tělísko Scarlett od www.medicaherba.cz

Trpěla jsem opakujícími se výtoky a svěděním. Na radu gynekologa jsem vyzkoušela snad vše. Co jsem si načetla, tak léčba není jen o lécích, ale i životním stylu a mnoha dalších faktorech. Nevěřila jsem, že by mi Scarlett pomohl, ale po dokončení léčby jsem byla mile překvapena. Navíc se jedná o přírodní tělísko, takže žádná chemie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krist5.

Máte někdo jakékoliv zkušenosti s přípravkem NaturGyn? Je to přírodní přípravek na vaginální obtíže a infekce močových cest. Byl mi doporučen. Budu ráda za jakékoliv reakce. Děkuji.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba vaginální mykózy

Kdy je nutná operace

Operace krčních mandlí se provádí v těchto případech:

  • opakované angíny 7x a více za jeden rok, 5x ročně dva roky po sobě nebo 3x ročně během tří let, přičemž jednotlivá akutní ataka angíny je přesně definovaná (teplota nad 38 stupňů Celsia, čepy na mandlích, zvětšené uzliny a další) a je většinou původu Streptococcus pyogenes;
  • trvalý (chronický) zánět v mandlích – opakovaná tvorba obtěžujících „čepů“, zápach z úst nebo špatná funkce mandlí;
  • velké krční mandle, které způsobují výrazné dechové potíže (chrápání, noční přestávky v dýchání – syndrom spánkové apnoe) – v těchto případech se mandle dají jenom zmenšit, část zůstane zachována a je dále normálně funkční;
  • trvalý (chronický) zánět v tonsilách s usídlením bakterie Streptococcus pyogenes, který způsobuje nebezpečné komplikace v různých částech těla – záněty ledvin, onemocnění srdce, bolesti kloubů, onemocnění kůže, očí;
  • peritonzilární absces – akutní silný zánět přechází mimo pouzdro mandle do okolí a vytvoří zde ohraničenou dutinu hnisu;
  • opakované krvácení z mandlí při zánětu;
  • poškození krční mandle úrazem;
  • nezhoubný či zhoubný nádor krční mandle;
  • vrozené vady přilehlých orgánů, které souvisí s mandlemi – krční píštěle.

Krční mandle se odstraňují chirurgickým způsobem za celkové či lokální anestezie. Lokální anestezie má ty výhody, že se lépe snáší a nehrozí při ní silné krvácení. Po operaci je třeba dbát všech pokynů lékaře, aby se nedráždil krk, protože by hrozilo nebezpečí krvácení. Myslí se tím především strava, což ocení hlavně děti, protože velmi doporučovaná po odstranění krčních mandlí je zmrzlina.

Zdroj: Krční mandle

Hnis v krku

Hnis v krku doprovází nejčastěji angínu, tedy prudký a bolestivý zánět mandlí. Angína se projevuje právě hnisem na mandlích, kdy jsou viditelné bílé kousky v krku, a bolestí v krku, která zesiluje při polykání. Nemocný má pocit hrudek v krku (vyskytuje se hnis, který vytéká z mandlí), má problémy s polykáním jak tuhé, tak i tekuté stravy, a proto nadměrně sliní. Objevuje se též vysoká teplota a huhňání při mluvení. Pokud absces zužuje dýchací cesty, může hnis působit i dýchací obtíže.

Zdroj: Hnis

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Přírodní léčba hemoroidů

Existuje mnoho odvětví přírodní medicíny. Žádné z nich nepomůže všem bez rozdílu, proto je třeba vyzkoušet, které z nich je vhodné a blízké právě vám:

  • Aromaterapie nám radí do koupele přidat šest kapek citrónového, levandulového, rozmarýnového, cypřišového nebo jalovcového oleje. Tři poslední oleje nepoužívejte, pokud trpíte hemoroidy v těhotenství.
  • Pokud je vznik hemoroidů spojen se zácpou, zkuste zjistit příčinu i v duševní oblasti, začít s relaxací, cvičením jógy a podobně.
  • Můžete navštívit také homeopata a nechat si poradit vhodná homeopatika.

Zdroj: Přírodní léčba hemoroidů

Přírodní léčba astmatu s alergií

Přírodní léčba astmatu s alergií se dá řešit pomocí čínské medicíny. Zhruba půlroční léčebná kúra je aplikována pomocí akupunktury a bylin za účelem zvýšení celkové imunity organismu. Poté se k akupunktuře přidají i bylinné směsi ve formě tablet zaměřených přímo na astma a horní cesty dýchací, které se užívají pravidelně (plus příležitostně baňkování a nahřívání akupunkturních bodů moxou). Léčba čínskou medicínou je pomalá, dlouhodobá a nákladná (není hrazena) a vyžaduje spolupráci pacienta. Zaměřuje se však na léčbu celého člověka. Neodmyslitelnou součástí léčby je současné užívání předcházející terapie, přičemž dochází ke snižování léčebných dávek.

Zdroj: Alternativní léčba astmatu

Přírodní antibiotika na boreliózu

Mezi přírodní antibiotika na boreliózu patří: eleuterokok ostnitý, topol.

Zdroj: Přírodní antibiotika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP