Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČERVENÁ MATEŘSKÁ ZNAMÉNKA

OBSAH

Typy mateřských znamének

Existují dvě hlavní kategorie mateřských znamének; červená mateřská znaménka a pigmentová mateřská znaménka. Červená mateřská znaménka jsou barevné, cévní nebo kožní tečky, které se vyvíjejí před nebo krátce po narození. Pigmentová mateřská znaménka jsou přítomna již při narození.

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem ZNAMÉNKA NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,už několik let mám toto znaménko na noze.Řekla bych že se mi objevilo v dospívání,nyní mi je 33 let a obávám se čím dál více.Pod kůži je to možná do 2 cm velké a tvrdé,jako by kulatý útvar.Na vrchu je to ohraničené a uvnitř trošinku bílé,mění to barvu podle roč.období.V létě fialové až hnědé,v zimě světlé,do běla.Není to hladké,uprostřed jak bradavička.Po prázdninác s přítelem plánujem miminko a tak se obávám čím dál víc.Mnoho let jsem čekala na tuto krásnou chvili.Znaménko mě někdy pobolívá,málokdy.Jinak mám potíže od dospívání s žílamy.Po nohou tzv. metličky myslíím.Špatně se prokrvuji,neustále studené končetiny a občas pocit těžkých nohou.Písnete mi svůj názor prosím?Děkuji sl.Lenka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě to nebude nic vážného. Pro jistotu raději zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit dermatoskopem. Tím se přesně odhalí povrchová struktura a rovněž se zadokumentuje stav znaménka pro porovnání při dalším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znaménka na kůži

Mateřská znaménka foto

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE ZE ZNAMÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, včera jsem si všimla, že se mi změnilo znaménko na zádech a rozšířilo. Mohla by to být rakovina kůže?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Jitka

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Náhlá změna barvy a velikosti je vždy varovným signálem. Proto bude nejlepší, když si znaménko necháte prohlédnout kožním lékařem. Lékař použije dermatoskop, aby mohl vidět detaily znaménka ve vysokém rozlišení a na základě poznatků určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Kdy je lepší vyříznout mateřské znamínko

Chirurgické odstranění mateřského znaménka (úplná excize) bývá provedeno také podle jeho lokalizace, zda to místo výskytu bude nějak opakovaně drážděno, například gumou od kalhot, nebo u žen podprsenkou, či řetízkem. Mateřská znaménka není dobré podceňovat, protože čím větší je ta mateřská skvrna nebo znaménko, tak tím je větší riziko onemocnění rakovinou kůže.

Zdroj: Mateřská znaménka, operovat či nikoliv?

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE ZE ZNAMÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mari.

Dobrý den.Chtela bych se zeptat na spánku jsem měla menší Hnědý flíček k potom byl par týdnů malinko vystouplí, asi po týdnu od kontroly u kožní lékařky se mi z toho udělala červená bradavice. Je to nebezpecne a mela bych znovu navštívit lékařku? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když to viděla kožní lékařka, tak to nebude nebezpečné. Zhoubný melanom kožní lékař bezpečně pozná. U vás to bude nějaký typ keratózy, který může způsobit komplikace jen kosmetického rázu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice ze znaménka

Mateřská znaménka nepodceňovat!

To, co jste popsala, je jedna z takových těch babských pověr, které už dnes neplatí. Dnes již víme, že pokud by nějaké mateřské znaménko bylo rizikové a hrozilo by, že by se z něho mohl do budoucna vyvinout kožní melanom, tak naopak se dnes propaguje, aby se tyto znaménka preventivně a včas vyndaly vyříznutím. V každém případě by to měl posoudit kožní lékař, podle toho popisu to nelze jasně říci.

Zdroj: Mateřská znaménka, operovat či nikoliv?

Poradna

V naší poradně s názvem ZHNEDNUTIE POKOŽKY PO VYPALOVANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pat.

pred mesiacom som si dala vypaliť znamienko.. znepokojuje ma ze je este stále cervené.. a zdá sa mi že zase začína hnednuť.. je to mozné že mi ho nevypalila doktorka dobre?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypalování tekutým dusíkem je třeba provádět opakovaně, podle velikosti znaménka. Když se to udělá jen jednou nebo málo, tak znaménko nebo bradavice znovu dorostou. Doporučuji navštívit znovu vašeho lékaře a opakovat dusíkové vypálení vašeho znaménka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zhnednutie pokožky po vypalovani

Co je melanom kůže

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentových buněk kůže. Tyto pigmentové buňky se nacházejí také na sliznicích, takže melanom se může vyskytovat nejen na kůži, ale také známe například i melanom v oku. Melanom je kožní nádor, který se vyskytuje častěji u osob se světlou pletí. Pro lidi se světlou pletí je typické, že se prakticky vůbec neopálí nebo se opalují přes začervenání nebo spálení, a kteří mají na sobě tak zvané pigmentové névy, eventuelně jejich zvláštní varianty. Mezi pigmentové névy řadíme různé pihy, mateřská znaménka, ale spíše se jedná o mateřská znaménka, nebo pigmentové skvrny, které přibývají postupně s věkem. Melanom se dále vyskytuje u lidí, u kterých se již vyskytlo toto onemocnění v rodině nebo dokonce u nich samotných. U melanomu také hraje roli i genetický vliv, který je zde uplatněn. Melanom se také může objevit u osob, které mají například nějaké poruchy imunitního systému, tak se u nich může tato kožní rakovina objevit.
 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Vyříznutí znaménka – Praha

Odstranění znaménka můžete řešit například na Klinice estetické medicíny v Praze, zde vám mohou nabídnout celou škálu úkonů. Postará se o vás tým zkušených lékařů, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oblasti laserové terapie, korektivní dermatologie, aplikace botoxu a dermálních výplní, neustále se vzdělávají a aplikují nové poznatky a zkušenosti.

Adresa kliniky

Klinika estetické medicíny Praha

Křižíkova 159/56

186 00 Praha 8 Karlín

Zdroj: Vyříznutí mateřského znaménka

Červené znaménko hemangiom

Hemangiom je bezpečný druh cévního nádoru, který může vzniknout brzy po narození a může připomínat mateřská znaménka. Hemangiomy jsou obvykle bezbolestné a neškodné a jejich příčina není známa. Barva z hemangiomu pochází z extenzivního rozvoje krevních cév v jeho místě.

Typy hemangiomů:

  • Jahodový hemangiom se může objevit kdekoliv na těle, ale nejčastěji se vyskytuje na obličeji, zádech nebo na hrudi. Skládá se z malých úzce balených cév. Nemusí být hned od narození, ale mohou se rozvinout až po několika týdnech. Obvykle rostou rychle, zůstávají v pevné velikosti a pak mohou odeznít. Ve většině případů jahodový hemangiom zmizí v době, kdy je dítěti 9 let. Na místě hemangiomu může zůstat mírné obarvení nebo svraštění na kůži.
  • Kavernózní hemangiomy jsou podobné jahodovému hemangiomu, ale nacházejí se hlouběji. Mohou se objevovat jako červenomodrá houbovitá hmota, což je tkáň naplněná krví. Některé z těchto hemangiomů mohou zmizet samy od sebe, většinou u dětí v předškolním věku.
  • Skvrny v barvě červeného vína jsou plochá fialová až červená mateřská znaménka z dilatací krevních kapilár. Tato mateřská znaménka se vyskytují nejčastěji na obličeji a mohou se lišit ve velikosti. Tyto skvrny jsou většinou trvalé.
  • Lososové fleky jsou mateřská znaménka a objevují se u 30 až 50% novorozenců. Jedná se o malé krevní cévy (kapiláry), které jsou viditelné přes kůži. Nejčastěji jsou na čele, víčkách, horním rtu, mezi obočím a na zadní straně krku. Často vyblednou v průběhu růstu.

Jaké jsou příznaky červených hemangiomů?

  • Hemangiomy jsou kožní znaménka, která se vyvíjejí před nebo krátce po narození.
  • Hemangiomy jsou podobné cévám.

Jak se mohou hemangiomy diagnostikovat?

Hemangiom může být diagnostikován na základě vzhledu kůže. U hlubších mateřských znamének se používají testy, jako jsou magnetická rezonance, ultrazvuk, počítačová tomografie nebo biopsie.
 

Jaká je léčba hemangiomu a červených mateřských znamének?

Mateřská znaménka jako jsou losové fleky a jahodový hemangiom, které jsou dočasné tak nevyžadují žádnou léčbu. U trvalých znamének se dá používat kosmetika k jejich zamaskování. Perorální kortikosteroidy mohou snížit velikost hemangiomu, který se rychle rozrůstá a brání ve vidění nebo jiným životně důležitým funkcím. Nová a velmi perspektivní léčba závažných hemangiomů je pomocí sympatholytických neselektivních beta blokátorů, což jsou léky, které se používají k léčbě vysokého krevního tlaku.
 

Skvrny v barvě červeného vína, které se vyskytují na obličeji, mohou být ošetřeny v mladém věku s pulzním odbarvovacím laserem pro dosažení nejlepších výsledků. 
 

Ostatní léčebné metody, kterými lze červená mateřská znaménka odstranit:

  • Kryoterapii (zmrazení),
  • Laserovou operaci,
  • Chirurgické odstranění.

V některých případech se mateřská znaménka neléčí, dokud dítě nedosáhne školního věku. Ale v některých případech je nutné jejich odstranění, protože mohou ohrožovat životně důležité funkce. 
 

Dá se hemangiomu zabránit?

V součastné době není žádný známý způsob, jak zabránit vzniku hemangiomu nebo červeným mateřským znaménkům.
 

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diviš M..

Jak vadí červená řepa při užívání Warfarinu zda moc ředí krev nebo málo. Děkuji

Zdroj: diskuze Červená řepa a warfarin

Co je mateřské znaménko

Mateřské znaménko je nezhoubný shluk buněk (melanocytů) kožního barviva. I malá znaménka mohou být časem velmi nebezpečná, zvláště pokud jsou atypického tvaru. Normální znaménka jsou buď plochá, či lehce vyvýšená, na první dotek působí hladce. Znaménka, která se mohou změnit v zhoubný nádor, jsou nepravidelného tvaru, bývají větší než guma na tužce a obsahují v sobě více barevných odstínů. Většina těchto znamének se objevuje v mládí či v rané dospělosti, jen výjimečně se utvářejí v dospělosti.

Zde můžete vidět mateřské znaménko.

Zdroj: Jak nepřehlédnout rakovinu kůže

Poradna

V naší poradně s názvem CO ČERVENÁ ČOČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: diskuze Co červená čočka

Jak je třeba zacházet s mateřskými znaménky?

Většina mateřských znamének nepotřebuje žádnou léčbu a obvykle zůstávají stabilní po celou dobu růstu dítěte. Ale v některých případech, kdy se mateřské znaménko vytvoří jako nádor krevních cév, tak zvaný hemangiom, tak může být nutné jeho chirurgické odstranění, ale závisí to na jeho umístění. Hemangiom může způsobit fyziologické potíže například u dětského oka, kde zhorší schopnost vidění tím, že doslova přeroste přes oko. Ve vzácných případech, jsou mateřská znaménka spojována s ostatními anomáliemi, jako jsou výrůstky na játrech, plicích, žaludku nebo střevech.

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Preventivní vyšetření

Minimálně jednou měsíčně si prohlédněte důkladně všechna svá znaménka. U žen se nejčastěji melanom vyskytuje v oblasti bérce, u mužů na zádech. Nicméně prohlédnout je nutné kompletně celé tělo. Nesmí se zapomínat ani na skryté oblasti mezi prsty na rukou i nohou, tříslech, chodidlech, podkoleních jamkách, ale i vlasech a na zadní straně krku. Zvláštní pozornost věnujte znaménkám v pubertě, v těhotenství a v menopauze, hormonální změny totiž urychlují růst znamének. V současné době je nejdokonalejší metoda vyšetření pigmentových znamének pomocí digitálního dermatoskopu. Umožňuje vyhodnotit kožní projev nesrovnatelně přesněji než při pozorování pouhým okem či lupou. Jeho speciální kamera s lupou znaménko prosvítí do hloubky, až 50x zvětší a vyfotí za účelem analýzy. S přístrojem pracuje zkušený kožní lékař s praxí v diagnostice pigmentových projevů na kůži.

Existuje ABCDE klasifikace:

  • A – Asymetrie: Jedna polovina znaménka neodpovídá druhé polovině. Normální znaménka jsou symetrická. Při posuzování znaménka si na něm nakreslete pomyslnou dělicí čáru, rozdělující ho na dvě poloviny. Pokud jsou obě poloviny stejné, pak je vše v pořádku, ale když tomu tak není, je vhodné neotálet a navštívit lékaře.
  • B – Ohraničení: Pokud je ohraničení znaménka kostrbaté, zamlžené nebo nepravidelné, pak je dobré nechat si ho zkontrolovat dermatologem.
  • C – Barevnost: Když nemá znaménko po celé své délce stejnou barvu, je velmi podezřelé. Normální znaménka mají obvykle jen jeden barevný odstín.
  • D – Průměr: Znaménka by neměla mít větší průměr než velikost gumy na tužce.
  • E – Vývoj: Znaménka se mohou neustále vyvíjet, zvětšovat či zmenšovat, měnit barvu, svědit či krvácet. Všechny tyto změny jsou podezřelé a měl by je vidět kožní lékař.

Zdroj: Jak nepřehlédnout rakovinu kůže

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Výpočet mateřské dovolené

Peněžitá pomoc v mateřství dosahuje 70 procent průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Na průměrný výdělek se ovšem nejprve uplatní redukční hranice.

Mateřská se vypočítává z denního vyměřovacího základu. Ten se zjistí tak, že se váš příjem za posledních 12 měsíců vydělí počtem kalendářních dní v tomto období. Při výpočtu mateřské následně dochází k redukci.

Denní vyměřovací základ se v roce 2016 do částky 942 Kč započítává ze 100 %, v druhé redukční hranici (od 901 Kč do 1 351 Kč) z 60 % a ve třetí redukční hranici (od 1 351 Kč do 2 704 Kč) z 30 %. K dennímu vyměřovacímu základu nad 2 701 Kč se nepřihlíží.

Denní mateřská následně činí 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu. Z důvodu zápočtu denního vyměřovacího základu do 2 824 Kč je nepřímo stanovena i maximální výše mateřské, která v roce 2016 činila 34 620 Kč.

Zdroj: Mateřská dovolená

Mateřská dovolená a smlouva na dobu určitou

Pro zaměstnankyně, kterým skončil pracovní poměr v době těhotenství (nezáleží na tom, zda byl na dobu určitou, neurčitou, nebo skončil ve zkušební době), platí šestiměsíční ochranná lhůta (180 kalendářních dnů), to znamená, že mají nárok na nemocenskou i na peněžitou pomoc v mateřství. V případě, že zaměstnání trvalo méně než 180 dnů, je ochranná lhůta stejně dlouhá jako délka trvání zaměstnání.

Zdroj: Mateřská dovolená

Mateřská dovolená u studentek

Studentka, která není v době nástupu na mateřskou dovolenou zaměstnaná (nebo si neplatí nemocenské pojištění), má až ode dne porodu nárok na rodičovský příspěvek ve 4leté variantě.

Pokud nastupuje na mateřskou dovolenou již ze zaměstnání, je doba studia (pokud bylo dokončeno úspěšně) považována za soustavnou přípravu na zaměstnání a započítává se do doby 270 dní placení nemocenského pojištění potřebného pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Zdroj: Mateřská dovolená

Mateřská dovolená pro otce

Peněžitá pomoc v mateřství se netýká jen matek, na mateřskou klidně může i otec. Výhodné to bude především v rodinách, kde matce nárok na dávku nevzniká, zatímco otec podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství splňuje.

Otec může na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte, tedy po skončení šestinedělí. Peněžitá pomoc v mateřství se mu vyplácí dvacet dva týdnů, respektive jednatřicet týdnů v případě dvojčat.

Zdroj: Mateřská dovolená

Vyříznutí znaménka – Brno

Klinika DERMI, s.r.o., zahájila svou činnost v lednu roku 2007. Od té doby zaznamenala velký rozvoj směrem ke komplexnosti péče o pacienta. V ambulancích nabízí prostřednictvím odborného lékařského personálu estetickou péči o tělo s důrazem na individuální potřeby klienta, kompletní dermatologické vyšetření a léčbu.

Na klinice jsou připraveny pohodlné čekárny, ordinace estetické dermatologie, ordinace a sál pro výkon plastické chirurgie a ordinace kožního oddělení. Veškerá vyšetření si můžete rezervovat osobně nebo telefonicky a na konkrétní den a hodinu.

Klienti estetické dermatologie se při první konzultaci seznámí s vedoucím lékařem MUDr. Veronikou Flášarovou nebo s plastickým chirurgem MUDr. Liborem Streitem, Ph.D. Ti s vámi proberou veškeré požadavky a zajistí následné úkony.

Klinika je součástí sítě předních dermatologických ambulancí zaměřených na estetickou a korektivní dermatologii Medical Clinic.

Adresa kliniky

DERMI, s.r.o.

Vinohrady 8a

639 00 Brno

A jaké jsou vaše osobní zkušenosti s touto problematikou? Podělte se o své poznatky s našimi čtenáři.

Zdroj: Vyříznutí mateřského znaménka

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP