Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČERVENÉ PLOSKY NOHOU

OBSAH

Červené fleky na nohou

Příčiny

Červený ohraničený flek na noze může být příznakem plísňové kožní infekce, která může způsobit olupování, zarudnutí, svědění, pálení a někdy i puchýře a vředy. Je nakažlivá. Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy při léčení udržujte čisté a suché, stejně tak vnitřek boty.

Co s tím dělat

Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy je nutné při léčení udržovat čisté.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena pilarova.

zajimalo by me proc mam zlute plosky nohou, kdysy mi nedo rekl,ze to ma neco spolecneho se zlucnikem? dekuji za odoved pilarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nohy

Které typy kožních plísní nám hrozí nejakutněji při koupání ve volné přírodě?

Jako úplně nejakutnější postižení by se daly považovat postižení kůže v meziprstních prostorách dolních končetin a to hlavně ve čtvrtém a pátém meziprstí. Tam plíseň na nohou nejčastěji začíná.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Diskuze

V diskuzi ODLUPOVÁNÍ NEHTŮ OD LŮŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den, poslední dobou mě hodně svědí část plosky u nohy a trochu i mezi prsty, a začaly se mi odlupovat nehty u prstů na nohou. Už mám dva pryč na jedné noze.Může to být plísní nebo jak to mám ošetřovat nežli se objednám k lékaři.
Děkuji. Drahomíra
srdcee@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odlupování nehtů od lůžka

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ NARTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Již několik let se potýká s bolestí nártů není dne kdy by mi nebolely-v klidu v noci přes den kdykoliv,resim to léky od bolesti aulin,voltaren,nimesil které zaberou na tři Hodky -lecim se s artrozou na ortopedii,revmatologii ,užívám dva roky trexan 5mg jednou tydne-narty nemám oteklé,mam je vysoké,ale bolestivé,prosim o radu jak se zbavit bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omezte chůzi a jezděte na kole. Do bot si pořiďte ortopedické vložky a domluvte si prohlídku u ortopéda. Nechoďte vůbec nikdy naboso, ale vždy použijte boty s vloženou ortopedickou vložkou a nebo noste vytvarovanou zdravotní obuv v případě domacího použití. Často si masírujte plosky nohou hřejivou emulzí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na neurologické bolesti zad

Červené fleky na chodidlech

Červené fleky na chodidlech ve tvaru kruhu nebo půlkruhu na ploskách nohou mohou souviset s kapilárním prokrvením, tedy s koncovými cévami. Nejvíce se tento defekt objevuje u dětí, kdy se vytvoří červené mapy, které po masáži na chvilku zmizí a opět se objeví.

Příčiny

Příčinou je špatné kapilární prokrvení plosek nohou.

Co s tím dělat

Ve většině případů se nejedná o závažný defekt. Pokud se objeví bolestivé případy, může se jednat o zánět a v tomto případě je nutná lékařská pomoc.

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Příčiny

Otékání nohou je nepříjemný problém. Nejde pouze o estetickou stránku věci, ale otoky mohou předznamenávat i vážnější zdravotní komplikace. Červené oteklé nohy jsou obvykle způsobené žilní hypertenzí nebo žilní nedostatečností (červené skvrny na kůži nohou, bolestivé červené fleky na nohou).

Hypertenze a žilní nedostatečnost jsou obvykle způsobeny jedním z následujících faktorů:

  • obstrukce žil, které mohou být způsobeny nádorem nebo žilním trombem;
  • zhoršení funkce žilních chlopní, které způsobuje městnání krve v dolních končetinách a neschopnost vytlačit krev zpět;
  • trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění;
  • srdeční selhání.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude stasis dermatitida (lat. statis dermatitis), nazývaná též gravitační dermatitida, gravitační ekzém, hypostatický ekzém, varikózní ekzém či dermatitida ze stázy. Je to zánětlivé kožní onemocnění, které nejčastěji vzniká jako následek chronické žilní insuficience. Léčba se může skládat z aplikace krémů na bázi steroidů (Beloderm) a používání kompresních punčoch. Flucinar je lék na kožní plíseň a v tomto případě je neúčinný. Doporučuji změnit lékaře a místo na kožní jít s tímto problémem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ PLOSEK NOHOU A RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sebicka.

Dobrý den vážení,
mám velký problém s pálením plosek (v noci se budím, špatně spím, to se nedá spát, když se mi to přihodí a to je skoro každou noc). Dávali mi injekce milgana,jezdím do lázní s nemocí Bechtěrev, tam mi každý rok dávají na ty plosky různé masážní terapie (studená teplá voda), na pár dní mi to pomůže a pak je to pořád dokola-jsem z toho dost unavená. Je mi už 67 let (mám to asi tak 3 roky) a také zkouším různé babské rady jako koupel nohou v kopřivě, mám chladící gel atd. nic nepomáhá.
Játra mám v pořádku, mám zvýšený cholesterol (beru prášky) byla jsem na vyšetření s cévami, taky v pořádku, jsem astmatik-beru prášky, tak já už si nevím rady čím by to mohlo být způsobené.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení plosek nohou a rukou

Prevence

S otoky nohou se častěji setkávají obézní lidé nebo těhotné ženy. Příčina otoků nohou v tomto případě spočívá v nárůstu váhy. V těle dochází k hromadění vody, se kterou se organismus hůře vypořádává. Důležité je zařadit do svého režimu pravidelný pohyb, především chůzi, a střídat různé polohy nohou.

Prevence otoků nohou:

  • měňte polohu nohou (ve vlaku, v letadle, při sledování TV);
  • pijte dostatek tekutin;
  • hýbejte se s rozumem (pravidelné procházky, jízda na kole, plavání);
  • pozor na příliš vysoké teploty (dochází při nich k rozšiřování cév, což podporuje vznik otoků)
  • udržujte si optimální váhu;
  • kupte si vhodnou a zdravotně nezávadnou obuv;
  • dopřejte si masáž nohou nebo studenou koupel, žilní potíže pomáhá léčit takzvaná Kneippova lázeň.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daša.

Dobry den také mne trápilo veliké otoky na obou nohou,horkost nohou a zvětšujici se červené fleky na nohou.lékaři si mne předhazovali jako bych měla lepru či co,až kožni mi dala Aescin Teva a dělanou chladivou mast vypadá to jako pudr.prvni prašek mne dostal na wc a musela jsem si lehnou,ale po probuzeni otoky se zmenšily a skvrny ustoupily a to za jediny den.Užívám to druhy den a jsem jako znovuzrozená.Jistě se ptáte co to je za nemoc? Krvaceni nohou a to jen proto že jsem brala 2x deně anopiryn.lék na ředěni krve.Snat jsem timto někomu pomohla Daša

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ SKVRNY PŘI OTOKÁCH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Adamcová.

Při několika hodinových cestách autobusem mi otečou nohy v kotnících a výše a naskákají mi červené skvrnky převážně nad kotníky. Trvá skoro týden než zmizí. Co s tím pomůžou kompresní podkolenky? Toto se mi stává jen přicestování. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené skvrny při otokách nohou

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ SKVRNY NA NOHOU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den
Delaji se mi cervene skvrny na nohou pazich okolo bricha kolem celeho pasu take mi nekdy otykaji i nohy poradite mi o jakou nemoc by se mohlo jednat prikladam foto
Dekuji s pozdravem

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené skvrny na nohou.

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Martinek.

Koupil jsem sazenici bílého venkovního vína, dopravena byla bez poškození.
Na letorostech jsou po střihu (zkrácení) černé plošky.
Otázka: Poroste víno dál ? Nejsou zčernalé plošky střihu na závadu ?
Předem děkuje začátečník za odpověď !
Jiří Martinek

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Léčba

Léčba otoků nohou spočívá v první řadě v léčení příčiny. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání. Moderní medicína na léčbu nabízí diuretika na odvodnění a venofarmaka na lepší kondici cév.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Červené žilky na tváři

Jedná se o pavoučí nebo také pavučinkové či metličkové žilky. Jde vlastně o nejmírnější projevy žilní nedostatečnosti neboli oslabení cév, které mají podobu křečových žil, ale jsou mnohem menší. Tyto malé, často propletené skupiny drobných cév těsně pod povrchem kůže bývají červené, modré či fialové a jasně viditelné. Popraskané cévy v obličeji odborníci označují názvem kuperóza, ale mohou se vyskytovat i na stehnech, nohou či jiných částech těla s citlivější pokožkou.

Červené žilky se častěji objevují hlavně u suché a namáhané pleti, kde dochází k překrvení a k tvorbě mikrosraženin jakoby modřinek. Toto onemocnění je vrozené, ale rovněž bývá podpořeno životním stylem, působením UV záření a častým opalováním nebo vlivem silných teplotních změn.

Červené žilky na tváři – foto

Zde je několik fotografií, na nichž můžete vidět červené žilky na tváři.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Odborná pomoc

V některých případech pomůže opravdu jen návštěva dermatologa.

Zdroj: Jak změkčit tvrdé nehty na nohou

Mravenčení nohou z cukrovky

Získané polyneuropatie jsou častější než vrozené. Nejdůležitějšími příčinami jsou přitom diabetické, alkoholově-toxické i uremické polyneuropatie. Při diabetické polyneuropatii dochází k poškození nervů – pravděpodobně následkem chorobných změn malých cév, které je zásobují (čili následkem takzvané mikroangiopatie), – jakož i k poruše látkové výměny sorbitolu. Objevuje se zejména v nohou a chodidlech, projevuje se poruchami senzibility, mravenčením nebo pocitem „dřevěných“ nohou, pálením, křečemi v lýtkách a slabostí svalů. Autonomní polyneuropatie (spoluúčast vegetativního nervového systému) se projevuje poruchami srdečního rytmu, poruchami regulace krevního tlaku spojenými se závratěmi a nevolností, poruchami vyprazdňování žaludku, poškozením střevní peristaltiky průjmem nebo zácpou, poruchami vyprazdňování měchýře a impotencí.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Obrázky

Zde můžete vidět důsledky diabetické neuropatie.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP