Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČERVENÉ SKVRNY NA TĚLE

OBSAH

Projevy petechie

Většina lidí má na těle červené skvrny o velikosti špendlíkové hlavičky. Tyto skvrny nepředstavují problém. Jestliže se však objeví petechie, která má červené nebo fialové zbarvení skvrn, dochází k jejímu šíření po celém těle během několika hodin. Růst a šíření těchto míst vyžaduje okamžité lékařské ošetření, protože je těžké indikovat vnitřní krvácení. Petechie bývá způsobena krvácením na povrchu kůže, typicky se nachází na dolních končetinách, ale může se rozšířit i na jiné části těla. To je zapříčiněno vsakováním krve do pokožky, což dodává petechii načervenalý nádech. Petechie se objevuje většinou u malých dětí, ale věk není žádnou překážkou. Příčiny jsou různé. Obvykle může být způsobena v důsledku poranění, onemocněním imunitního systému, poruchou srážlivosti krve, stejně tak ale chemoterapií. Také léky mají vliv na vznik petechie, zejména aspirin a kortizon. Léčba petechie nevyžaduje žádné léky, je léčena pouze infekce nebo daná porucha. Účinné jsou však chladné obklady, které snižují krvácení a zároveň vzhled vyrážky.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVÉ SKVRNY A INFRASAUNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den,
mám po těle slabé pigmentové skvrny. Mohu požívat Infrasaunu kde je teplovlnné záření s teplotou od 45 - 60°C děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě se ptáte proto, abyste zamezil šíření nebo zintenzivnění pigmentových skvrn. Infrasauna neprodukuje ultrafialové záření a proto je vůči pigmentových skvrnám neškodná. Infrasaunu tedy používat můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny a Infrasauna

Petechie foto

Zde je několik fotografií, na nichž lze petechie vidět: petechie foto.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY NA TELE A KRVACENI Z KONECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobry den priteli se udelaly velke skvrny v podobe oparu a mokvani.po 3 tydnech odeznely a ted ma po tele opet skvrny jako mapy.delsi dobu slabe krvaci z konecniku.dnes se probudil celý od krve z konecniku.světle krve.k lékaři ho nemůžu dostat
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Návštěva lékaře v tomto případě bude nutná, protože bude potřeba provést rozbor krve, aby se našla příčina prosakování krve do podkoží. Pokud je Váš manžel tvrdohlavý a nepřesvědčíte ho, aby šel k lékaři, tak zavolejte rychlou záchrannou službu, kde ohlašte, že manžel se probudil celý od krve. Popřípadě to můžete zkusit zkonzultovat s jeho praktickým lékařem, aby si ho předvolal. Když se to nechá být, tak se to může vyvinout v závažné onemocnění, které půjde hůře léčit, než současný stav.
Akutně můžete nasadit potravní doplněk Ascorutin a železo, to by mělo pomoci zpevnit žilní stěny a omezit krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skvrny na tele a krvaceni z konecniku

Jsou skvrny na penisu běžné?

Skvrny na penisu jsou časté a většinou nemají závažnější příčinu. Skvrny však mohou signalizovat určité zdravotní problémy, proto pokud máte obavy, raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Skvrny na penisu

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍVAT JABLEČNÝ OCET KVAŠENÝ NA JATERNÍ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kobzáňová.

Na rukou a i někde na těle mám jaterní skvrny!!! Chtěla bych to odstranit přírodní cestou! Narozena 1950. Díky.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak používat jablečný ocet kvašený na jaterní skvrny

Červené skvrnky na kůži

Červené skvrnky na naší pokožce, též nazývány petechie, purpura, exantém, jsou drobným výlevem krve z malých cév v kůži. Mohou se objevit při úderu či tlaku na danou část pokožky, ale také bez předchozího pohmoždění, a to vlivem onemocnění. Červené skvrny na kůži samozřejmě mohou signalizovat i neškodné podráždění kůže vyššími teplotami, kdy se jedná se o normální reakci kůže a nedá se s tím dělat nic.

Zdroj: Flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den,
mám dotaz, vnouček, kterému je 6 let má problém... jakmile je nachlazený, nebo nemocný vyhází se mu po celém těle červené fleky - skvrny a ještě k tomu mu začnou opuchat šlapky nohou. Podáváme klasické léky pro děti.
Prošli jsme všemi vyšetřeními od alergologie, kožní - dokonce v Brně na imunologii nic nenašli.
Tento týden opět byl spavý, že ho bolí v krku a hned hrůzostrašné fleky, opuchlé nohy.
Setkal se s tímto problémem prosím někdo, uvítáme každou radu.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky

Fyzické zranění

Jedním z nejčastějších důvodů červené skvrny nebo vředu na patře úst je náhlé zranění, jako je škrábnutí, řez nebo popálenina. K tomu může dojít v důsledku pití něčeho příliš horkého nebo tvrdého jídla, které způsobuje poranění a modřiny z kousání nebo žvýkání.

Další stavy, které by mohly vést k fyzickému zranění nebo modřině v ústech, jsou:

  • zubní protézy, které již správně nesedí;
  • okraj zlomeného zubu;
  • nerovnoměrné zubní výplně nebo zlomené korunky nebo můstky;
  • citlivost nebo alergická reakce na některé složky některých zubních past nebo ústních vod.

Zubní lékaři doporučují počkat 2 týdny, aby se poškozená tkáň zahojila. Pokud červené skvrny přetrvávají, doporučují kontrolu u zubaře, aby diagnostikoval stav.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TEČKY PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie Bártová.

Dobrý den, prosím o odpověď. Občas se mě kdekoliv na těle objeví malé červené tečky jako špendlíková hlavička, někdy o něco větší. Předtím mě to místo zasvědí, poté už ne. Časem se ztratí. Někdy se ale zvětší na hnědý flíček, který tam již zůstává. Co může být příčinou? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den, také mám problémy s červenými tečkami.
Proč se ale dělají nevím. Poradíte mi? Děkuji

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Ekzém

Ekzém je další příčinou zarudnutí kůže a svědění, zanechává pokožku suchou, hrubou, šupinatou. Obvykle signalizuje onemocnění imunitního systému. Červené skvrny způsobené ekzémem se mohou časem zbarvit do hněda. Pokud ekzém neléčíte, může dojít k většímu poškození kůže, k otevřeným rankám, což je velmi přívětivé prostředí pro vznik infekce. Ekzém může být také způsoben alergiemi nebo astmatem. U dětí bývá často vyvolán některými potravinami. Nejčastěji jsou postiženy paže a nohy, ale i na hrudi se může objevit ekzém.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Diskuze

V diskuzi OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Uz dlouho mam utekly kotnik a dnes se me objevily červené fleky.Děkuji za radu co delat.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem MASKA NA ČERVENÉ SKVRNY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Lze nahradit olivový olej slunečnicovým?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Jiný olej = jiné účinky. Nemusí to být vždy špatně, vyzkoušejte a uvidíte.

Zdroj: diskuze Maska na červené skvrny po akné

Streptokoková infekce krku

Infekce streptokokem postihuje hrdlo a mandle. Za tuto infekci je zodpovědná skupina bakterií zvaných Streptococcus.

Drobné červené skvrny zvané petechie na patře úst jsou běžným příznakem infekce streptokoka v krku.

Mezi další příznaky infekce streptokoky patří:

  • horečka,
  • bolest při polykání,
  • červené a oteklé mandle,
  • zduřené lymfatické uzliny na krku.

Pokud má člověk podezření, že má streptokok v krku, měl by navštívit lékaře nebo specialistu na uši, nos a krk. Léčba obvykle zahrnuje léčbu antibiotiky, pití velkého množství tekutin a odpočinek.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených streptokokovou infekcí: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: Červené skvrny na patře v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,

začaly se mi na rukách dělat různě červené skvrny, buď malé, nebo i větší s puchýřky, které svědí. Byla jsem u kožní lékařky i v nemocnici, ale závěr pokaždé byl štěnice. Byt jsem prohledala, nechala jsem ho vystříkat, ale žádné štěnice nebyly nalezeny. Skvrny se mi dělají stále, ale nemohu přijit na to, z čeho by to mohlo být. Napadl mě ještě stres.

Můžete mi prosím poradit, co by mohlo být příčinou???

Děkuji a přeji hezký den ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT ČERVENÉ SKVRNY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana pokutova.

mam port a nevim jak nane fleky mam po cele tvare

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana pokutova.

jak se zbavyt poru

Zdroj: diskuze Jak odstranit červené skvrny po akné

Svrab a lupénka

Svrab nebo i psoriáza způsobuje rychlé nahromadění suchých, odumřelých buněk, což vede k šupinatému vzhledu kůže. Pokud je kůže na hrudníku drsná nebo šupinatá, může jít o lupénku. Toto onemocnění je chronické a může být doprovázeno artritidou. U lidí s lupénkou často dochází k zesílení nehtů a ke ztuhlosti kloubů. Příznaky se objevují po několika týdnech nebo měsících a postihují buňky lymfocytů, které pak napadají nejen viry v těle, ale i zdravé kožní buňky. Stres a některé léky na předpis (například lithium a beta-blokátory) mohou příznaky lupénky zhoršit.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie44.

Na levé ruce-dlani mám již asi 3 roky velký červený flek.Nebolí ani nesvědí,jen vypadá nezvykle-je sytě červený.V loni se mi stejný flek začal dělat i na pravé ruce. Můžete někdo poradit co s tím? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Sidonie44, několik let trvající červené skvrny na dlaních anebo také i na bříškách prstů nejčastěji souvisí s chorobami jater. Dělá se Vám akné nebo máte hnědé kruhy pod očima? Červené skvrny na dlaních mohou být dále způsobeny omrznutím v minulém období nebo mohou být také cévního původu. Taktéž se na jejich příčině může podílet streptokoková infekce. Bylo by vhodné s tím navštívit Vašeho obvodního lékaře a provést některá vyšetření, která by vedla k možnému zjištění příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně

Červené flíčky na kůži u dětí

Červené flíčky na kůži u dětí se projevují jako různě růžově až červeně zbarvené skvrny nebo pupínky na kůži, které se mohou objevit jen na některém místě těla, ale mohou také pokrývat celé tělo. Příčin je spousta – od alergií z nejrůznějších příčin až po projevy různých infekčních onemocnění. Pozor na svědivá kožní onemocnění (ekzémy, kopřivky, opruzeniny, svrab a podobně) a také na drobná poranění, protože nedostatečnou hygienou se narušená kůže může snadno infikovat stejnými bakteriemi. Léčení pak bývá mnohdy zdlouhavé.

Zdroj: Flíčky na kůži

Pigmentové skvrny na nohou

Pigmentové a stařecké skvrny jsou nepravidelné hnědavé shluky, které se vytvářejí na naší pokožce a jejímu vzhledu příliš nelichotí. Jejich příčinou je porucha tvorby pigmentu. Pigmentové skvrny se vyskytují jak u dětí, tak u dospělých. Liší se od sebe intenzitou zbarvení. Nejčastěji se objevují v obličeji, dekoltu, na hřbetech rukou, ale můžete se s nimi setkat i na jiných místech na těle, jako jsou dolní končetiny. Od intenzity pigmentace skvrn se pak odvíjí jejich léčba.

Jak se jich zbavit

Nevzhledné barevné skvrnky lze z pokožky poměrně snadno odstranit a tón pokožky sjednotit, a to pomocí laseru, pulzního světla nebo prostřednictvím chemického peelingu.

Prevence

Máte-li k tvorbě stařeckých skvrn genetickou dispozici, začnou se vám v průběhu let na kůži postupně vytvářet. Své ovšem zaviní také hormonální změny, nedostatek vitamínů, nedostatečná funkce jater, nebo dokonce neodborné kosmetické ošetření spojené s nadměrným vystavováním se na slunci.

Zdroj: Hnědé skvrny na nohách

Použití jemných přípravků na kůži

Pří zkoumání příčin červených skvrn by se mělo dbát také na regeneraci kůže.

  • Nejčastěji se používá Aloe vera. Tato rostlina má celou řadu pozitivních kosmetických vlastností. Aloe vera zmírňuje červené skvrny, protože obsahuje celou řadu enzymů, minerálních látek a stopových prvků. Kromě toho má cenné antibiotické vlastnosti.
  • Velmi vhodné je využití některých výrobků pro péči o pleť. Mohou být použity i produkty s různými esencemi vůní a olejů. Pokud však dojde k tvorbě červených skvrn, je nezbytné vyvarovat se používání takovýchto přípravků. Zároveň je důležité používat prací a čisticí prostředky, které nezpůsobují podráždění pokožky.
  • Při výběru určitých parfémů je vhodné informovat prodavače či prodavačku o tom, že trpíte na červené skvrny (citlivá pokožka). Měl by vám být doporučen vhodný produkt pro vaši pokožku.

Dbejte pozornosti při výskytu červených skvrn na kůži, ať už se objevují po jídle, kosmetických přípravcích, chladu nebo teplu. Teprve po zjištění příčin mohou být zahájena potřebná protiopatření.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Pozornost při petechii

Právě proto, že petechie mohou ukazovat na celou řadu problémů a nemocí, je lepší nečekat, až se vytratí, ale navštívit lékaře. Mohou se vyskytnout jako součást infekčních horečnatých onemocnění, ukazovat na problém s cévami, krevními destičkami či ve vážných případech i na různá nádorová onemocnění.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Červené fleky na krku

Příčiny

Červené fleky na krku mohou signalizovat onemocnění zvané pityriasis rosea. Je to neškodná vyrážka, jedna tečka se postupně rozšíří na končetiny, záda, břicho, případně krk. Příčina není známá, vyrážka však není nakažlivá, pouze může svědit. Nezřídka zmizí bez léčby během 6–8 týdnů. Pityriasis rosea se nejčastěji objevuje u osob ve věku mezi 10 a 35 lety.

Co s tím dělat

U tohoto onemocnění není nutná léčba, lze použít tekutý pudr na zmírnění svědění nebo slabé protizánětlivé masti. Po skončení onemocnění mohou na kůži nějakou dobu přetrvat skvrny, které však po čase zmizí.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Pojem petechie

Pojmem petechie se označuje drobné tečkovité krvácení do kůže či sliznic. Projevuje se jako červené tečky na kůži, popřípadě sliznicích. Jedná se v podstatě o drobné krevní výrony, mnohočetné petechie se označují také jako purpura. Petechie se mohou vytvářet kdekoliv na těle, často pozorujeme tyto výronové tečky na nohou či na předloktí.

Petechie se mohou objevit u zdravého člověka při nedostatku vitamínu C, po alergické reakci, po záchvatu silného kašle, zvracení nebo pláči, kdy se objevují v obličeji, a to zejména kolem očí. Obvykle během několika dnů vymizí. Petechie mnohdy souvisejí s řadou onemocnění, jako jsou například metabolické poruchy, autoimunitní onemocnění, infekční horečnaté nemoci a nemoci cév; často bývají způsobeny poruchami krevní srážlivosti při nedostatku krevních destiček. Mohou se projevit v souvislosti s kožními nádory a jinými vážnými nemocemi. Proto je vždy důležitá konzultace s lékařem a odborné vyšetření, které určí, zda se jedná o běžnou vyrážku, nebo o projevy související s jinými zdravotními problémy, které je třeba okamžitě řešit.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP