Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČERVENÉ TEČKY NA KŮŽI PETECHIE

OBSAH

Petechie foto

Zde je několik fotografií, na nichž lze petechie vidět: petechie foto.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi JAK SE LÉČÍ PETECHIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína .

Dobrý den.Už asi rok mě trápí červený tečky na kůži. Mám je všude, nejvíce na rukou.Asi Petechie. Lecim se s chudokrevnosti. Ale teď jsem 6-7 týdnů těhotná a chtěla bych se zeptat jestli to v těhotenství vadí. Docela se bojím.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se léčí petechie

Pojem petechie

Pojmem petechie se označuje drobné tečkovité krvácení do kůže či sliznic. Projevuje se jako červené tečky na kůži, popřípadě sliznicích. Jedná se v podstatě o drobné krevní výrony, mnohočetné petechie se označují také jako purpura. Petechie se mohou vytvářet kdekoliv na těle, často pozorujeme tyto výronové tečky na nohou či na předloktí.

Petechie se mohou objevit u zdravého člověka při nedostatku vitamínu C, po alergické reakci, po záchvatu silného kašle, zvracení nebo pláči, kdy se objevují v obličeji, a to zejména kolem očí. Obvykle během několika dnů vymizí. Petechie mnohdy souvisejí s řadou onemocnění, jako jsou například metabolické poruchy, autoimunitní onemocnění, infekční horečnaté nemoci a nemoci cév; často bývají způsobeny poruchami krevní srážlivosti při nedostatku krevních destiček. Mohou se projevit v souvislosti s kožními nádory a jinými vážnými nemocemi. Proto je vždy důležitá konzultace s lékařem a odborné vyšetření, které určí, zda se jedná o běžnou vyrážku, nebo o projevy související s jinými zdravotními problémy, které je třeba okamžitě řešit.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi PETECHIE – ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Škochová.

Dobrý den,
tvoří se mi petechie, některé nevymizí. Dále mám úbytek hmotnosti a zažívací problémy. Paní doktorka mi řekla, že to nic není, tak si nevím rady. Je mi 76let, tak asi považuje, že patří ke stáří. Ale celkově se necítím dobře - únava, hubnutí. Nikde jinde teď pacienty neberou, takže nevím.
Děkuji za odpověď - Škochová Zd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Petechie – červené skvrny na kůži

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi LÉK NA PETECHIE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Mám petechie na obou pažích,trvale,stále se objevují ve velikosti čočky,ještě se nestačí zahojit už jsou jiné.Není to hezké,když v létě se chodí v krátkém rukávu.Užívám denně 4 askorutiny,nepomáhá to.Dostávám injekce Medrol 1x za měsích na revmatoidní artritidu.Lékař mě řekl,že je to z toho.Bez inj.mám velké bolesti.Poraďte co užívat,jíst,nebo dělat,aby se mě petechie nedělaly.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lék na petechie?

Mast na petechie

Petechie jsou vždy průvodním příznakem jiného onemocnění. Zmizí-li původní onemocnění, zmizí i petechie. Jakékoliv prostředky, které by se mohly nanášet na petechie nemají žádný účinek, protože petechie jsou signálem jiného onemocnění. Z tohoto důvodu neexistuje ani žádná účinná mast na petechie.

Zdroj: Mast na petechie

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, vím,že to není moc dobře poznat,ale takhle to vypadá na špičce jazyka je to jako aft,který je prasklý,ale už ne celý a má červené tečky a vedle něj jsou další červené tečky,ale nekrvácí. A bílý povlak během dne ustupuje a v noci jeho víc opět.

Děkuji Vám za čas a budu se těšit na odpověď

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcián.

Dobrý den, včera jsem byl u nového praktického doktora a registroval jsem se u něho. Proběhla vstupní prohlídka a po mých slovech mi prohlédl jazyk i hrdlo,ale nic dle něj znepokojujícího nenašel.Pak si prohlédl mé zdravotní zprávy a řekl mi že v jednom minulém odběru krve se našel marker na to mi nechal mi udělat odběr krve z prstu během pár minut měl výsledky v počítači a vše bylo v pořádku infekce v těle tedy není. Znovu si prohlédl jazyk po mých dalších slovech a na boláky vzadu po straně jazyka řekl,že by to mohli způsobovat bakterie ze zubů.Na bílé malé fleky v krku řekl,že by se mohlo jednat o zaschlou rýmu.Dohodli jsme se,že v březnu uděláme stěr jazyka,výtěr z krku a polikací akt. Po celkovém vyšetřením na zubním to budeme dále řešit. Cítím z toho nějáký posun vpřed,jelikož se to musí zjistit co nejdřív.

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Příznaky

Petechie se obvykle vyskytují jako skupina teček (ne jako jedna ojedinělá tečka). Mohou se objevit náhle nebo i po nepatrném zranění. U zdravého psa se petechie mohou dále vyskytnout po alergické reakci, při nedostatku vitaminu C či po zvracení. Tyto červené tečky, respektive pupínky na kůži, mívají velikost od jednoho milimetru a uvnitř obsahují krev. Petechie se tedy jeví jako výsev velice drobných prokrvácených míst v kůži (hemoragie), která pak vypadá jako rudofialově tečkovaná. Příčina jejich vzniku může být pestrá, ale v zásadě se vždy jedná o narušení celistvosti drobných podkožních krevních cév (kapilár).

Objevují se i příznaky specifické pro onemocnění, která petechie vyvolávají. Mezi nejčastější onemocnění a příznaky způsobující petechie patří lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, padání srsti), leukémie (únava, pocení, nechutenství, chudokrevnost), zánět cév (skvrny na kůži, únava, teplota, krev v moči).

Zdroj: Petechie u psa

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TEČKY PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie Bártová.

Dobrý den, prosím o odpověď. Občas se mě kdekoliv na těle objeví malé červené tečky jako špendlíková hlavička, někdy o něco větší. Předtím mě to místo zasvědí, poté už ne. Časem se ztratí. Někdy se ale zvětší na hnědý flíček, který tam již zůstává. Co může být příčinou? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den, také mám problémy s červenými tečkami.
Proč se ale dělají nevím. Poradíte mi? Děkuji

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Červené skvrnky na kůži

Červené skvrnky na naší pokožce, též nazývány petechie, purpura, exantém, jsou drobným výlevem krve z malých cév v kůži. Mohou se objevit při úderu či tlaku na danou část pokožky, ale také bez předchozího pohmoždění, a to vlivem onemocnění. Červené skvrny na kůži samozřejmě mohou signalizovat i neškodné podráždění kůže vyššími teplotami, kdy se jedná se o normální reakci kůže a nedá se s tím dělat nic.

Zdroj: Flíčky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ TEČKY V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, před několika dny jsem objevil bílé tečky v koutku oka, v té červené části.Tak se chci zeptat, z čeho to asi může být ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Petře, tohle vypadá na nějaké polypy. Doporučuji zajít v Kroměříži na oční, aby se ti na to mrkli. Obvykle to spraví antibiotické kapky - nejčastěji Maxitrol. Recept na Maxitrol dostaneš od očního.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé tečky v koutku oka

Petechie

Petechie jsou výraznější kulaté skvrny, které se objevují na kůži v důsledku krvácení pod kůží. Krvácení způsobí, že se na povrchu objeví červená, hnědá nebo fialová skvrnka. Petechie se běžně objevují ve shlucích a mohou vypadat jako vyrážka. Petechie neztrácejí při doteku barvu, když na ně zatlačíme. Bývají malé, obvykle jsou menší než jedna osmina palce (asi 3 mm). Větší druhy těchto typů skvrn se pak nazývají purpura. Petechie mohou značit celou řadu problémů, od drobných poranění cév až k život ohrožujícím onemocněním.

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět petechie.

Zdroj: Různé projevy petechií

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám na jazyků byli povlak a červené tečky až dnes se mi udělaly puchyrky, vůbec sem neměla horečky nic jen me bolelo v krku asi ccca 2dní. Je to vážný neboj se jedná o něco ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Příčiny petechie

Příčinou petechie jsou nejčastěji poruchy krevní srážlivosti. Jedná se například o stavy spojené se sníženým množstvím krevních destiček (například idiopatická trombocytopenická purpura, trombotická trombocytopenická purpura, snížené množství krevních destiček může provázet i leukémie) či s poruchami jejich funkcí (například Bernardův-Soulierův syndrom, Glanzmannova nemoc, Heřmanského-Pudlákův syndrom). K dalším příčinám purpur patří zánětlivá onemocnění cévní stěny, takzvané vaskulitidy (například Henochova-Schönlinova purpura, polyarteriitis nodosa a jiné). Krvácivé projevy mohou být taktéž vedlejším účinkem některých léků (například některých antidepresiv). Akutně vzniklé petechie mohou být rovněž příznakem meningokokové infekce. Příčina vzniku petechie by měla být zjištěna, neboť petechie mohou být doprovodným projevem uvedených systémových onemocnění:

  • infekce;
  • endokarditida (únava, pocení, teplota, zvětšení jater, sleziny, bolest hlavy, kloubů, svalů, záněty cév, červené tečky na kůži a pod nehty, krvavé podlitiny, krev v moči);
  • porucha srážlivosti krve (krvácení z dásní, nosu, časté modřiny, krev v moči nebo stolici);
  • zánět cév (únava, teplota, nechutenství, bolest kloubů, červené tečky na kůži, skvrny pod nehty, otoky nohou, krev v moči, až zánět ledvin);
  • leukémie, rakovina krve (únava, zvětšení uzlin, sleziny, jater, pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, bolest kloubů, kostí, anémie, snížená imunita, krvácivost);
  • lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči).

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

No mojej dcerke zistili meninkogog ale dostala se stoho a je na antibiotikach je ta choraba nakazlivz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Meningokok je nakažlivý, přenáší se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je od jednoho až do osmi dní od nákazy. Při léčbě antibiotiky bývá nakažlivost postupně omezována uzdravováním nositele. Výraznými příznaky nákazy meningokokem jsou rychlý nástup horečky, zvracení a výsev červených skvrn na kůži - petechie. Průběh je nebezpečný a musí se co nejdříve (do několika málo hodin) zahájit léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Streptokoková infekce krku

Jde o infekci, která postihuje hrdlo a mandle. Za tuto infekci je zodpovědná skupina bakterií zvaných Streptococcus.

Drobné červené skvrny zvané petechie na horním patře úst jsou běžným příznakem.

Mezi další příznaky infekce streptokoky patří:

  • horečka;
  • bolest při polykání;
  • červené a oteklé mandle;
  • zduřené lymfatické uzliny na krku

Pokud máte podezření, že máte streptokoka v krku, měli byste navštívit praktického lékaře nebo specialistu na uši, nos a krk. Léčba obvykle zahrnuje léčbu antibiotiky, pití velkého množství tekutin a odpočinek.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené streptokokovou infekcí krku.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Owlie.

Zdravím,
na kůži se mi objevily suché červené fleky, ani moc nesvědí, spíše pnou, že jsou vysušené a zdá se mi, že se mi zvětšují.. byly to malé flíčky, teď jsou cca 5 cm široké a kulaté, mám je na lopatce..
Nevíte někdo co by to mohlo být nebo co to způsobuje? Mám strach, aby to nebylo něco vážného :-(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky na kůži

Doporučení při petechii

Pokud se domníváte, že trpíte petechií, navštivte svého lékaře. Petechie může být příznakem mnoha životu nebezpečných podmínek, včetně leukémie a rakoviny krve. Meningitida může být také doprovázena petechií. Je důležité, abyste podstoupili veškeré nezbytné testy. Lékař nejčastěji provádí krevní testy a rentgenové vyšetření, aby došlo k určení petechie. Pro léčbu onemocnění většinou předepisuje léky nebo vás může odkázat ke specialistovi, který se zaměřuje na léčbu petechie. Obvykle se na léčbu užívají antibiotika. Zejména v případě, pokud je způsobena infekcí. Velmi účinná léčba petechií je pomocí studených obkladů.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Petechie u kojenců

Petechie u kojenců nejčastěji vznikají na základě pláče, kašle nebo zvracení, a to převážně kolem hlavy a krku. Dále na základě lokálního fyzikálního tlaku, jako je například těsné oblečení. Pokud existuje sebemenší pochybnost o etiologii petechií, měly by být děti okamžitě vyšetřeny. U novorozenců se petechie vyskytují i po porodu.

Zdroj: Petechie

Petechie kolem očí

Nejběžnější příčinou petechie kolem očí je zranění nebo trauma. Další příčinou může být zvracení, pláč nebo kašel, zejména záchvatovitý. Tento typ petechií se pak nazývá fasciální petechie. Někdy však mohou být petechie kolem očí výsledkem některých závažných onemocnění, například leukémie, trombocytopenie nebo meningokokový zánět. Tato onemocnění vyžadují okamžitou péči lékařů.

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět petechie kolem očí.

Zdroj: Různé projevy petechií

Neinfekční příčiny petechií

Petechie nebo purpura mohou být také způsobeny neinfekčními příčinami, jako jsou sekundární erupce po drogách, akutní leukémie, nízký počet krevních destiček a mechanické příčiny. Silný kašel nebo zvracení mohou zvýšit nitrohrudní tlak a způsobit petechie v oblastech prokrvených horní dutou žílou, přibližně odpovídající kůži nad linií bradavky. Petechie se také mohou tvořit bez dalších nálezů a nemají klinický význam. U novorozenců se petechie mohou vyskytovat v místech tlaku, jak postupují porodními cestami, ale petechie mohou být také výsledkem získané infekce nebo mateřských protidestičkových protilátek. Starší děti s petechiemi a bez horečky by měly být vyšetřeny na krevní dyskrazii.

Zdroj: Mast na petechie

Projevy petechie

Většina lidí má na těle červené skvrny o velikosti špendlíkové hlavičky. Tyto skvrny nepředstavují problém. Jestliže se však objeví petechie, která má červené nebo fialové zbarvení skvrn, dochází k jejímu šíření po celém těle během několika hodin. Růst a šíření těchto míst vyžaduje okamžité lékařské ošetření, protože je těžké indikovat vnitřní krvácení. Petechie bývá způsobena krvácením na povrchu kůže, typicky se nachází na dolních končetinách, ale může se rozšířit i na jiné části těla. To je zapříčiněno vsakováním krve do pokožky, což dodává petechii načervenalý nádech. Petechie se objevuje většinou u malých dětí, ale věk není žádnou překážkou. Příčiny jsou různé. Obvykle může být způsobena v důsledku poranění, onemocněním imunitního systému, poruchou srážlivosti krve, stejně tak ale chemoterapií. Také léky mají vliv na vznik petechie, zejména aspirin a kortizon. Léčba petechie nevyžaduje žádné léky, je léčena pouze infekce nebo daná porucha. Účinné jsou však chladné obklady, které snižují krvácení a zároveň vzhled vyrážky.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Petechie jako nežádoucí účinek léčby

Radiační a chemoterapie rakoviny jsou možné příčiny petechií. Kromě toho existují také určité léky běžně spojené s kožními projevy, jako jsou petechie. Mezi léky, které mohou způsobit petechie jako vedlejší účinek, patří:

  • antibiotika;
  • antidepresiva;
  • léky proti záchvatům;
  • léky na ředění krve;
  • léky na srdeční rytmus;
  • nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID);
  • léky snižující cholesterol.

Zdroj: Mast na petechie

Pozornost při petechii

Právě proto, že petechie mohou ukazovat na celou řadu problémů a nemocí, je lepší nečekat, až se vytratí, ale navštívit lékaře. Mohou se vyskytnout jako součást infekčních horečnatých onemocnění, ukazovat na problém s cévami, krevními destičkami či ve vážných případech i na různá nádorová onemocnění.

Zdroj: Červené skvrny na kůži


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP