Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČESNEK PŘI JATERNÍ DIETĚ

OBSAH

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý den,

ještě jednou poprosím o konzultaci.Máme dietu č. 4 a chtěla jsem se zeptat,zda je možné do tvaroh.pomaz. použít čerstvou pažitku nebo petrželku
a při vaření použít sušenou mletou cibuli/ není smažená/ a česnek jen na dochucení/ .

Velmi děkuji za odpověď

Svobodová Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je zaměřena na snížení prijmů některých tuků a cukru. Petrželka, pažitka, česnek i všechna ostatní zelenina je v dietě č. 4 povolena. Jen u květáku je omezeno množství "jen pro chuť". Tvaroh můžete použít i plnotučný, ale v ten den už nepoužívejte máslo nebo mírně omezte jiný zdroj tuku.
Co se týče sušených přísad, jako je sušená cibule nebo česnek, tak tady platí pravidlo přírodní znamená zdravé. U všech těchto sušených výrobků se používá konzervace, to znamená přidaná chemie. Cibule i česnek jsou pohodlně a běžně dostupné v přírodním stavu, tak proč je používat sušené?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Diskuze

V diskuzi CIRHOZA JJATER F4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Housarova.

Mám cukrovku na dietě .Měla jsem trochu zvýšené jaterní testy jelikož jsem od mmalička užívala antiepileptika.Najednou. jsem při testech byla zjištěna anémie.Kolonoskopie byla negativní ale při gastroskopii se objevily 3 velke varixy aprpři fibroskenu pod játra na f4. Je mě 66 let mám strach co bude dal Jeden varix mamosetreny na další jdu za měsíc .Nyní mám červené okraje dlaní .zřejmě to souvisí.Psosim o řádu co může následovat. Nikdy jsem nepila a nekourim. Mám nadváhou .Děkuji A Housarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cirhoza jjater f4

Vhodné potraviny

U jaterní diety obecně platí dodržování těchto hodnot:

  • bílkoviny – 1 g na 1 kg hmotnosti za den;
  • sacharidy – 300 g/den;
  • tuky – 70 až 80 g/den.
Jaterní dieta spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a v úplném zákazu alkoholu.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:
  • libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí);
  • nízkotučné či polotučné mléčné výrobky;
  • nedráždivé koření, jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka;
  • zelenina (vyhýbejte se nadýmavé);
  • ovoce;
  • netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé);
  • zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Diskuze

V diskuzi NABIRAJI SE JATERNI TESTY NA LACNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav vacek.

nevite ,zda se musi na jaterni testy na lacno,jdu odpoledne

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nabiraji se jaterni testy na lacno

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍVAT JABLEČNÝ OCET KVAŠENÝ NA JATERNÍ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kobzáňová.

Na rukou a i někde na těle mám jaterní skvrny!!! Chtěla bych to odstranit přírodní cestou! Narozena 1950. Díky.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak používat jablečný ocet kvašený na jaterní skvrny

Zakázané potraviny při jaterní dietě

Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje. Nevhodnými potravinami při jaterní dietě jsou sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny (suché salámy, paštiky, klobásy), tučné mléčné výrobky, ostré koření, bujóny, vejce, tatarka, majonéza, některá zelenina (česnek, cibule, okurka), některé ryby (losos, makrela, kaviár), čerstvé pečivo a sladkosti.

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Káva

Doporučuje se instantním káva, pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZVÝŠENÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Nosková.

Dobrý den,

prosím o radu jak léčit zvýšené jaterní testy. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Použijte Ostropestřec mariánský.

Zdroj: diskuze Jak léčit zvýšené jaterní testy

Jaterní dieta – jídelníček

Při jaterní dietě je třeba dodržovat některé nezbytné postupy. Například v případě přípravy polévek je třeba se vyvarovat použití některých vnitřností, jako je mozeček nebo brzlík, dále nepoužíváme zelí, kapustu, cibuli ani česnek a nic nedusíme za použití oleje nebo tuku. Vše pouze vaříme. Polévku můžeme zahustit nasucho opraženou moukou a do hotového jídla přidat nepřepálené máslo.

Z příloh můžeme klidně použít rýži, jáhly, brambory i knedlíky. Jen je třeba dodržovat správný postup přípravy. V případě brambor je ideální přípravou vaření. Výjimečně můžeme brambory také upéct, ale rozhodně bez jakéhokoliv tuku. Jáhly můžeme dusit podobně jako kroupy. Co se knedlíků týče, ty bychom neměli kypřit droždím, ale místo něj využijeme sníh z bílků, kypřicí prášek nebo sodu. Takto můžeme připravit knedlíky houskové i bramborové, které můžeme doplnit krupicí, strouhankou, tvarohem i nakrájenou houskou. Omáčky je vhodné při jaterní dietě připravovat z nasucho opražené mouky. Ředit je můžeme mlékem, vývarem z masa nebo zeleniny a jogurtem. Smetana není vhodná, ale do hotových jídel můžeme použít trochu másla. Jaterní dieta povoluje především ovoce syrové, případně ovocné šťávy. Kompotům se raději vyhneme, stejně jako hruškám a ovoci s větším množstvím zrníček.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip.

Došel si někdo z Vás co to užívá na jaterní testy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věr.

Proč bychom chodili na jaterní testy?Vy si myslíte, že by si někdo dovolil PRO ZVÍŘATA vyrobit něco s vedlejším účinky, jak se to běžně dělá pro lidi? To by si rozmysleli! Majitel drahého výstavního psa nebo dostihového koně, u kterých by se projevilo něco jiného než uzdravení nebo velká úleva, by určitě nemlčel, tak jako musíme mlčet my lidé a věřit, že to, čím nás zdravotnická loby cpe, nám pomůže. Jo, tak leda do hrobu. Jsme jenom prostředky pro jejich větší a větší zisky. Nemocné z lidí vyrábějí, pacienty si udržují, pořád jenom léčí léčí léčí. Ale vyléčilo naše zdravotnictví=pohřebářství vůbec někoho za posledních 30 sametových roků? Jsme jenom pokusní králíci a dárci orgánů za živa. A jsou tak bezohlední, že se tím ani netají!!!!!!! Léků pro zvířata se bát nemusíme, dokud nevyjde najevo, že čím dál víc lidí jim věří a dá jim přednost. Pak teprve se můžou majitelé drahých zvířat začít bát...Vy jste asi fanda našeho zdravotnictví nebo přímo pan dochtor uplácený farm.výrobci, že ano?

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Zdroj: Jaterní testy

Jaterní testy

Jaterní testy znamenají laboratorní vyšetření stavu jater. Stanoví se 4 jaterní enzymy, které se mohou doplnit o vyšetření bilirubinu. Jaterní enzymy jsou sloučeniny vyskytující se v jaterních buňkách, konkrétně to jsou:

  • AST (aspartátaminotransferáza)
  • ALT (alaninaminotransferáza)
  • GMT neboli GGT (gamaglutamyltransferáza)
  • ALP (alkalická fosfatáza)

Zdroj: Játra

Jaterní hemangiom příznaky

Jaterní hemangiom je většinou objeven náhodně, zejména při vyšetření počítačovou tomografií a magnetickou rezonancí. Nejčastějšími příznaky jsou bolesti břicha a pocit tlaku v pravém horním kvadrantu. Klasická vyšetření ukazují občasně citlivá játra, krevní testy ale nenaleznou žádné změny.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Proč se kontroluje funkce jater?

Nejčastěji se jaterní testy dělají jako rutinní laboratorní zkouška. Mnozí lékaři kontrolují játra u nových pacientů nebo při roční lékařské prohlídce. Lékař provádí jaterní testy a testy enzymů, pokud:

  • Užíváte léky, které mohou poškodit játra.
  • Trpíte onemocněním jater.
  • Máte příznaky jaterních nebo žlučových cest a systémového onemocnění, jako jsou bolesti břicha, nevolnost, zvracení či nažloutlá kůže.
  • Pijete nadměrné množství alkoholu.

Jaterní testy mohou být prováděny společně v paketu s jinými testy nebo mohou být zkoušeny samostatně.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Jídelníček na týden

Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.

Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.

Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.

Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Rady pro jaterní očistu

Další potraviny, které čistí játra jsou artyčoky, chřest, zelí a růžičková kapusta. Jedení potravin, které jsou ideální pro detoxikaci, je skvělý způsob, jak udržet zdravou funkci jater. Nicméně, pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje jaterní očista. Měla by se dělat alespoň dvakrát ročně, aby odstranila veškeré cizorodé látky, které mohou být uvězněny v játrech.

Zdroj: Potraviny na detoxikaci jater


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP