Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČESNEKOVÝ ELIXÍR ŽIVOTA

OBSAH

Česnek, ocet a med

Zdraví prospěšný sirup z česneku, medu a jablečného octa si můžete snadno vyrobit doma a zajistit tak sobě a svým blízkým účinnou ochranu před virózami a mnoha dalšími nemocemi.

Účinky

Dle níže přiloženého receptu má tento sirup skvělé účinky na imunitní systém, krevní tlak, reguluje cholesterol v krvi a brání naše tělo před virózami v chladném počasí.

Dávkování

Česnekový sirup – elixír života užíváme takto: 2 lžičky sirupu rozmícháme ve 2 dl vody a podáváme nejlépe ráno na lačný žaludek.

Recept

Ingredience: 200 ml medu, 10 stroužků česneku, 200 ml jablečného octa

Postup: Česnek rozmačkáme a utřeme nožem do jemné pasty. Používejte na výrobu sirupu vždy český česnek, protože je nejkvalitnější. Jablečný ocet, med a česnekovou pastu smícháme dohromady ve sklenici. Tento sirup vložíme do lednice cca na 5 dní a za občasného promíchání necháme odležet. Po pěti dnech je elixír hotový.

Zdroj: Česnekový sirup

Diskuze

V diskuzi ČESNEK CITRON ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den.
Využívat v několika fázích celou vyrobenou várku a přerušit.Nebo dvě fáze a opakovat 2x ročně. Jaký je prosím rozdíl v receptu:4 citrony, 4 stroužky česneku,kousek zázvoru. Vše rozmixovat,přidat 2L studené vody, přivést do varu a odstavit.Scedit přes plátno. Užívat malou skleničku denně na lačno. Tento recept byl také na internetu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Nevarit, česnek citron zázvor med každé ráno s teplou vodou jako elixír života jasné,!

Zdroj: diskuze Česnek citron zázvor

Cibulovo-česnekový sirup

Cibulovo-česnekový sirup není zrovna delikatesa, ale na druhou stranu, neskládá se z ničeho nezdravého ani nedobrého.

Účinky

Dokáže vyléčit kašel, pomáhá při bolestech v krku a jiných obtížích. Dávat ho můžete dětem od šesti měsíců, horní věková hranice není nijak omezena.

Dávkování

Dávkujte po lžících – dospělí tři, děti jednu až dvě lžíce po jídle. Sirupu si udělejte tolik, abyste jej mohli konzumovat jeden až dva týdny, a to minimálně pět vrchovatých lžic denně.

Recept

Ingredience: cibule, česnek, cukr

Postup: Cibuli nakrájejte na dva centimetry široká kolečka, česnek oloupejte a pomačkejte. Promíchejte cibuli s česnekem. Část směsi dejte do vyšší sklenice či misky a posypejte ji cukrem. Tento postup prokládání cibule, česneku a cukru opakujte, dokud sklenici nebo misku zcela nenaplníte. Nádobu uzavřete a dejte ji do chladu a do tmy odpočívat. Bude potřeba vyčkat alespoň 24 hodin, aby cibule s česnekem pustily šťávu.

Zdroj: Česnekový sirup

Diskuze

V diskuzi ELIXÍR NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Krajčí.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mohu používat přípravek PM elixír na slinivku při podrážděné slinivce, ale nemám diabetes? Děkuji za odpoěd Božena Krajčí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Elixír na slinivku

Recept na hubnoucí elixír

Suroviny:

  • 1 čajová lžička kopřivy dvoudomé, pýru plazivého, kořene pampelišky, máty peprné, černého bezu, fenyklu, krušiny olšové, heřmánku pravého, borůvky, ibišku a jalovce
  • med dle potřeby

Postup:

Všechny bylinky smícháme dohromady, utvoříme čajovou směs a poté můžeme používat. Do hrnku dáme asi dvě lžičky směsi, zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat min. 10 minut. Osladíme dle potřeby medem nebo pijeme neslazený. Podáváme alespoň 2x denně. Samozřejmě, že jen čaj vám k hubnutí nepomůže, je potřeba pohyb ke spálení kalorií, snížit příjem potravy hlavně o tučná jídla. Nezhubnete za týden, je to běh na dlouhou trať a bylinkový čaj vám k tomu má pouze napomoct. Hodně úspěchů.

Zdroj: Hubnoucí elixír z 11 rostlin

Diskuze

V diskuzi ODPOVĚĎ NA DOTAŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše.

Proč když zadám dotaz mi vyjede milion odpovědí na něco co jsem se nedotazovala a odpovědi které s dotazem vůbec nesouvisí.
Např.jsem chtěla najít článek "Hubnoucí elixír z 11 bylin" ale nic jsem nenašla.
Simovová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odpověď na dotaž

Cibule s cukrem

Ingredience: 3 cibule, trochu cukru

Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby cibule pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy.

Dávkování: Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců.

Účinky: Cibule s cukrem je zázračný elixír, který pomůže nejen na kašel a nachlazení, ale i na škrábání v krku, rýmu, zánět průdušek nebo i chřipku.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ OČNÍ VÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Zdravím, tak jsem konečně přišla jak to velice zmírnit, s každým jídlem jím oreganový a česnekový olej v kapslích a je to skoro perfektní. Vyzkoušejte. Pravděpodobně to způsobuje candida, proto to zhoršuje ovocný a normální cukr a také mléčné bílkoviny a částečně i hodně škrobu a lepku.

Zdroj: diskuze Červená oční víčka

Jak si vyrobit česnekový prášek

Pokud jste nedávno sklidili úrodu česneku ze své zahrádky, můžete si vyrobit domácí česnekový prášek, který vám poslouží jako výborné koření. Nejprve stroužky česneku oloupejte, pak nakrájejte na tenké plátky a dejte na suchou pánev, kterou vložíte do vyhřáté trouby na 150 °C. Česnek v troubě za stálé teploty sušte. Usušený česnek rozdrťte v mixéru a prosejte sítkem. Kousky, které vám nepropadly sítkem, nemusíte vyhazovat, ale můžete je uskladnit stejně jako sušený prášek v uzavřených nádobách v chladu, ale ne mrazu. Takové sušené kousky česneku jsou výborné třeba na pizzu.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE AUTISMUS PROJEVIT BĚHEM ŽIVOTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Beranová.

Můj šestiletý vnuk bouchá tělem do opěradla a tvrdí, že mu to dělá dobře. Půjde do školy. Jak lze tento zlozvyk odnaučit nebo zmírnit. Jinak nemá žádné jiné potíže. Může se autismus projevit během života? Lékařské vyšetření nezjistilo příznaky této nemoci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se autismus projevit během života

Vázání česneku – video

Pokud máte chuť uplést si česnekový cop, můžete to zkusit například podle tohoto videa.

Zdroj: Pletení česnekového copu

Diskuze

V diskuzi JE VHODNÝ PRO DIABETIČKU 2.ST. UŽÍVÁNÍ DOPLŇKU STRAVY LINGZHI -KOŘEN ŽIVOTA ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Je vhodný pro diabetičku II.stupně užívání doplňku stravy LINGZHI - kořen života,kde je obsah polysacharidů 30 % /200 mg/g/ ?. Četla jsem, že pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je vhodný pro diabetičku 2.st. užívání doplňku stravy LINGZHI -kořen života ?

Elixír Trojčátko

Elixír „Trojčátko“ je lihový výtažek pelyňku, hřebíčku a oplodí ořešáku sbíraného těsně před spadnutím ořechů na zem. Je možno ho doplnit ještě lihovou tinkturou z listů ořešáku, která má silný účinek na plísně.

Použití

Dávkování: Začíná se s 10 kapkami 2x denně, postupně se zvyšuje až na 30 kapek. Pokud léčba vyvolá potíže, je nutno skončit na dávce, která ještě nevadí a nevyvolává žaludeční obtíže nebo bolesti hlavy. Kapky nakapeme do 50 až 100 ml vody. Už se nezapíjí, nesmí se dávat do horké vody. Jedna léčebná kúra trvá 40 dnů – podle životního cyklu parazitů. Preventivně lze kúru provádět jednou ročně anebo užívat 5 dní 2x denně 30 kapek a pak 2x týdně 30 kapek po celý rok.

Tento elixír by neměly užívat těhotné ženy, nemocní s žaludečními vředy (nesmí pelyněk). Léčbu není vhodné začínat v období menstruace (zvyšuje průtok krve). U nemocných s hypertenzí je nutno kontrolovat krevní tlak, protože hřebíček jej mírně zvyšuje.

Návod na přípravu elixíru Trojčátko

Tinkturu ze slupek vlašských ořechů připravíte tak, že rozdrobíte 15 slupek, zalijete je půllitrem lihu a necháte na světle 30 dní vyluhovat. Pak ji přenesete na temné místo. Ořechy jsou nejlepší takové, které právě dozrály a ještě visí na stromě, nebo právě odpadly. Jejich zelená slupka se hodí k přípravě tinktury nejvíce, protože obsahuje hodně jódu. Pokud neseženete tyto slupky, užijte Lugolův roztok, což je jód s jodidem draselným. Užívá se 5–10 kapek na 50 až 100 ml vody.

Pelyněk skvěle čistí organismus od všech parazitů – od mikroorganismů až po velké hlístice. Pelyněk se vždy užívá pouze zralý. Sbírají se listy a plody, nejlépe ve tvaru kuličky, a pak se suší a drtí. Užívají se v suchém stavu jako prášek a zapíjejí obyčejnou vodou. Dávka na jedno užití je 200–300 miligramů (1/2 čajové lžičky).

Třetím komponentem Trojčátka jsou semena hřebíčku. Obyčejné koření, které se používá pro kulinářské účely, je třeba před použitím rozdrtit. Na jednu dávku stačí 500 miligramů, což odpovídá velikosti hrášku.

Dávky se zvyšují postupně: První den jedna dávka, druhý den dvě a od třetího dne až do desátého dne se užívají tři denně. Prášek z hřebíčku se užívá před jídlem. Dále se preventivně během celého roku užívají tři menší dávky jednou za týden. Doporučuje se užívat všechny tři složky Trojčátka najednou – tinkturu ze slupek vlašských ořechů, prášek z pelyňku a hřebíčku.

Zdroj: Tenkohlavec bičíkový

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Zouhar.

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda nemate něco na sklidnění psychiky a podporu spánku.Delší dobu trpim nespavostí nebot pořád přemýšlím a vyčítam si neštěstí,které se nám stalo v rodině před rokem.Mám vypadané už skoro všechny vlasy,obočí a ted už aji vousy.Lekaři tvrdí ,že je to psychického původu doporučuji jest antidepresiva,ale ja je odmitám nechci žadnou chemii.Tak se Vás táži zda nemáte prosim nějakou radu.Předem děkuji.S pozdravem Martin Zouhar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se užívat antidepresiva. Pomohou vám dostat se z vaší životní krize a vy se budete moci vrátit do kvality života jako byl dříve. Věci, které se udály již nezměníte a čím dřív se znovu vzpamatujete, tím lépe pro vás. Naslouchejte a dodržujte rady svého psychologa a za nedlouho nebudete žádná antidepresiva potřebovat. Důvěřujte psychologické léčbě, jinak vás to utrápí a vy přijdete zbytečně o část svého života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Délka života

Králík domácí se může dožít i 10 let, ale u králíků chovaných na maso, to není vhodné, protože pak je maso tuhé. Délka života je tedy dána i tím, k čemu je králík určen. U výstavních kusů může být délka života delší, než u těch chovaných pro zpracování jejich masa.

Zdroj: Králík domácí

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Biolková.

Kolem 1 hodiny v noci začne bolest zad pod lopatkami.Někdy je to jen tato bolest, jindy se mění a šíří do pravého boku. Myslím, že to souvisí se žlučníkem? Ve žlučníku mám dva kameny cca 2 cm velikost. Mám za to, že nejlepší bude operace?
Dodržuji dietní stravu, nejprve byly bolesti jednou za půl roku,ale v poslední době skoro obden.
S lékařem jsem se dohodla na tom, že jak se rozhodnu, pošle mě na chirurgii.Ale chci mít jistotu, zda to nemůže být ještě jiná příčina.
V posledních dvou letech žiji v permanentním stresu, jsem přepracovaná a unavená.


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Mít dva kameny ve žlučníku není žádná banalita, protože hrozí ucpání žlučovodu, ukrutná bolest a ohrožení života. Určitě bude vhodné co nejdříve naplánovat operativní odstranění kamenů nejlépe laparoskopií, ať nemáte velké jizvy. Bolest mezi lopatkama zřejmě nebude souviset se žlučníkem. Pro utlumení bolesti bude třeba zahájit speciální posilovací cvičení a přibrzdit ve vašem stresujícím způsobu života. Stres produkuje v těle kyselé prostředí a z toho pak vznikají bolesti svalů. Když setrváte v současném životním stylu, tak zanedlouho se přidají další komplikace a kvalita vašeho života se bude více zhoršovat. Začněte žlučníkem a pak pokračujte u ortopeda s odstraněním bolesti mezi lopatkama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolest

Dospělost

Naštěstí stejně jako u lidí, ani u králíčků netrvá puberta věčně a zhruba v období 7. měsíce až 1 roku života králíčka přichází dospělost. Až v tuto dobu je vhodné samičky připouštět. V tomto období se králíčkovi vrací zpět jeho naučené návyky a také se zklidňuje. Pokud by i nadále ale byl králíček buď agresivní, nebo silně nečistotný při svém značkování území, je vhodné zvážit kastraci. Nejlepší léta života králíčka jsou zhruba od jednoho do čtvrtého roku života. V tu dobu je králíček nejaktivnější a nejspokojenější. V tomto období se tedy kromě připouštění králíčka, doporučuje pořídit králíčkovi kamaráda (v pozdějším věku se s ním již nesžije a může být vůči němu velmi agresivní a považovat ho za narušitele jeho teritoria). V tomto období se také nejvíce ukazuje králíčkova osobnost, zároveň si pomalu navyká na nějaký řád, který bude v pozdějších letech vyžadovat.

Zdroj: Zakrslý králík - délka života

Diskuze

V diskuzi JOHOOO. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Loala.

JJ TAK TO JE DRSNÝ!!HA ŽIVOTA BUDIČ :armati5: :ok:

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: JOHOOO.

Česnek s medem

Česnek s medem je účinný nejen na arteriosklerózu, ale i na nachlazení u dětí. Pro děti se doporučuje pravidelné užívání česnekového sirupu, protože je v něm cukr nahrazen medem.

Účinky

Česnek s medem je účinný na arteriosklerózu, což je kornatění tepen. Pozor však s dávkováním! Česnek může být při předávkování nebezpečný – dochází k odlupování trombotických plátů z cévních stěn, což může mít tragické následky.

Dávkování

3x denně půlhodiny před jídlem nakapeme do vody a vypijeme.

Recept

Ingredience: 200 g loupaného drceného česneku, 250 g koncentrovaného lihu, 50 g medu, nejlépe akátového, 15 g čištěného propolisu

Postup: Česnek nejdříve vyluhujeme 3 týdny v lihu, poté přecedíme a vmícháme med a propolis. Uschováme v chladu.

Zdroj: Česnekový sirup

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudelová Vlaďka.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, konzultaci. Moje fenečka, nyní má 14 let.Vím, je to už úctyhodný věk. Již 3-4 měsíce 24 hodin denně rychle dýchá, jako by běžela maraton.Opravdu 24 hodin denně.Nemůžu se na ni už dívat ani její rychlý dech poslouchat. Brečela bych nad ní od rána do večera. Chodíme pravidelně k veterináři, má nedomykavost chlopně, na její onemocnění prý žádný lék není. Je ochrnutá cca 10 let, začaly jí bytnět obratle a přestala chodit. Pohybuje se pouze pomocí předních nožiček. Byla i na operaci v Brně na klinice Jaggy,cca 4 roky zpět, operace však nebyla úspěšná.
Dle sono břicha má větší játra i močový měchýř, protože jí moč odchází nepravidelně.Dávám jí pleny několikrát denně, ale to mi vůbec nevadí.Ráda to pro ni udělám. Terezka je moje srdcovka.Před 3 měsíci měla opakovaně několikrát vyšší kortizol, potom se upravil. Vůbec nevím, z čeho její celodenní rychlé dýchaní může být. Má také zvětšené bříško, zřejmě od větších jater a močového měchýře.Pan doktor, ke kterému jezdíme si myslí, že je to od její nefunkční páteře.Ale 24 hodin denně se mi moc nezdá. Na její velmi rychlé dýchání pro ni nemá žádný lék. Moc se o ni bojím, že srdíčko tuto námahu nezvládne. Moc mě trápí její neutěšený stav a prosím moc o radu a pomoc pro Terezku.
Pana doktora, ke kterému jezdíme nechci obcházet, jen bych se chtěla ujistit konzultací, že pro Terezku není opravdu žádná pomoc.
Děkuji Vám Koudelová Vlaďka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho textu je cítit, jak svoji fenečku Terezku bezmezně milujete. Určitě jste s ní zažila krásné chvíle a umožnila jste jí šťastný život navzdory jejím zdravotním postižením. Nyní budete muset přijmout, že přichází závěr jejího života a stejně vroucně, jako dřív, jí být oporou při jejím odcházení. Fenečka si neuvědomuje své zdravotní problémy a vnímá je jako normální průběh svého života, i to zrychlené dýchání. Proto se ani vy tím nestresujte. Zůstaňte v kontaktu se svým oblíbeným veterinářem a společně ji umožněte láskyplný odchod z tohoto světa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Gekončík noční délka života

Pokud gekončíka nočního chováte v dobrém prostředí a jste opravdu dobrým chovatelem, může se dožít úctyhodného věku 20 let.

Zdroj: Gekončík noční

Česnek, med a citron

Přírodní sirup vyráběný z česneku a dalších surovin je levný a prospěšný pro celé tělo. Všechny tři složky tohoto sirupu namixujete a potom už jen čerpáte řadu výhod, které přináší česnek v medu.

Účinky

Med se v lidové medicíně používá odnepaměti a jeho moc při léčbě kašle, bolesti v krku a nachlazení potvrzují i odborníci. Medový sirup si doma vyrobíte snadno a rychle.

Dávkování

Užívejte 3x denně dvě lžičky.

Recept

Ingredience: 10 hlaviček česneku, 1,5 kg oloupaných citronů, 1 sklenice medu

Postup: Na mlýnku umeleme 10 oloupaných středně velkých hlaviček česneku společně s 1,5 kg tenounce oloupaných citronů (v bílé, trochu hořké dužině se nachází hodně vitamínu PP, který utěsňuje cévní stěny) a kaši smícháme se sklenicí medu. Denně se užívá lžíce tohoto přípravku. Abychom se vyhnuli nepříjemnému zápachu, můžeme směs zajíst krajícem černého chleba s máslem a nasekanou petrželovou natí, která ostrý zápach pohltí.

Zdroj: Česnekový sirup

Rozmnožování

Pro králíka je také typická jeho časná pohlavní dospělost, protože pohlavně dospělým se králík stává už zhruba ve 3 měsíci života. V tuto dobu se ale stále ještě nedoporučuje březost samic, protože by je to mohlo ohrozit. Obvykle je vhodnější s rozmnožováním králíků počkat až na 6 měsíc jejich života. Zajímavé je, že samice králíka ovuluje v okamžiku páření (není to tedy jako u lidí), naopak ovulace se díky tomu může vyvolat několikrát do roka vždy, když dochází k rozmnožování. Samice je březí zhruba 30 dní. Tento cyklus může být kratší, ale i delší, odvíjí se od něj počet a velikost mláďat. V době březosti by neměla být samice králíka vystavována žádnému stresu, který by u ní mohl vést k předčasnému porodu. Samice mláďata porodí do hnízda, které si připravuje sama.

Zdroj: Králík domácí

Doba života králíčka

Než se rozhodnete pořídit si králíčka, je dobré si uvědomit, že délka života zakrslého králíčka je až 9 let. Není to tedy stejné jako u hlodavců (králíček mezi hlodavce nepatří!), které někteří lidé chovají doma, kde je průměrný věk zhruba 2 roky. U králíčků se průměrný věk pohybuje zhruba kolem 5 let. Králíček stejně jako člověk prochází během svého života několika fázemi. Nejprve je považován za miminko. Tato fáze trvá zhruba do 3 měsíců. Pak se dostává do pubertálního období, které je zhruba od 3. měsíce do 7. měsíce. Z puberťáka se pak stává dospělák, toto období zase trvá zhruba do 4. roku a potom nastupuje u králíčka stáří.

Vliv na délku života králíčka má také správná životospráva. Králíček by již od malička měl mít vždy dost aktivit, které by ho zabavily, aby se nenudil. Zároveň je důležitá pravidelná péče, nejen vozit ho k lékaři a kontrolovat jeho zdravotní stav, ale i věnovat se mu. Králíček je také společenský a je rád, když není sám, pokud bude neustále vystavován samotě, může to u něj vyvolat nejen psychické, ale i fyzické problémy. Také je důležité králíčkovi zajistit místo, kde se bude cítit bezpečně, a kde mu nebudou hrozit stresové situace. Stres totiž snižuje králíčkovi jeho „životnost“. Samozřejmě je také důležité nevystavovat králíčka nebezpečným situacím (např. otrava z pokojové rostliny, zásah el. proudem při překousnutí kabelu). Pro králíčka (stejně jako pro člověka) je také důležitá kvalita stravy, králíčka není vhodné odbývat nekvalitními granulemi, které obsahují například mnoho tuku a cukrů, taková strava bude mít na králíčka nakonec velmi špatný vliv. Je tedy vhodné se o králíčka starat tak, jako by to bylo vaše milované dítě, dopřát mu vše, co byste dopřáli vlastnímu potomkovi a on se vám odvděčí spokojeným soužitím s vámi.

Zdroj: Zakrslý králík - délka života

Výhody pletení česnekových copů

Přínosem splétání česneků do copů je:

  • velmi dobrá skladovatelnost (nejlepší způsob uskladnění česneku v domácích podmínkách);
  • úspora místa (jednoduše zavěsíte cop na háček na zdi, stropu či nábytku);
  • postupným odřezáváním jednotlivých česneků se cop nerozpadne;
  • česnekový cop nezapáchá a téměř nepoznáte, že ho máte v dané místnosti pověšený;
  • stálý přehled o množství doposud nespotřebovaného česneku;
  • může být originálním dárkem, například kamarádce do kuchyně.

Standardně se vážou copy od 1 kg do 5 kg (třeba i po půl kile, například 2,5 kg). Od 4 kg mohou být copy vázány do kulata, to znamená česnek ze všech stran copu.

Uskladnění česneku je v dnešní době s ohledem na vlnovníka česnekového velký problém. Na tom, jakou bude mít česnek trvanlivost, při skladování velice záleží. A samozřejmě také na tom, v jakých podmínkách a v jakém prostředí jej skladujeme. Skladovací místo pro česnek by mělo být chladné, nejlépe okolo nuly, ale neublíží mu ani mírný mráz. Mělo by být hodně vzdušné, nejlépe průvan, a mělo by mít nízkou vlhkost. Skladování v ledničce, v uzavřených krabicích, igelitu a v místnostech s pokojovou teplotou je nevyhovující.

Zdroj: Pletení česnekového copu

11 rostlin

Kopřiva dvoudomá

Listy z kopřivy dvoudomé, ale i kořen se používají do mnoha čajů a bylinných extraktů, které pomáhají s čištěním krve, snižují hladinu tuků, zlepšují funkci jater a hlavně krevní oběh. Pití kopřivového čaje stimuluje žlučník k tvorbě žluči a tím napomáhá rozpouštět žlučové kameny, ale hlavně k lepšímu trávení tučných jídel.

Pýr plazivý

Pýr plazivý je rostlina s obsahem oxidu křemičitého a dalších léčivých látek a stopových prvků. Pomáhá při problémech s tučností jater, zvýšenou hladinou krevního tuku a napomáhá ledvinám s čištěním krve od jedovatých látek.

Kořen pampelišky

Kořen z pampelišky obsahuje velké množství inulínu, proto velkou mírou pomáhá při hubnutí a detoxikaci organismu. Dále obsahuje flavonoidy, díky kterým stimulují játra a slinivku břišní, působí protizánětlivě a má močopudné účinky. Kořen pampelišky je pomocníkem při cukrovce, protože jí reguluje a hlavně snižuje hladinu cukru v krvi.

Máta peprná

Máta peprná je velice známá rostlinka pro svou typickou osvěžující vůni a mentolovou chuť. Čaj z máty peprné pomáhá zlepšovat trávení a vše ostatní. Velmi pomáhá při gastritidě, zánětech, křečích trávicího traktu a snižuje nadýmání.

Černý bez

Květy z černého bezu (bezinkové květy) působí na náš organismus močopudně, zvyšují pocení a tím čistí tělo. Černý bez je oblíbenou složkou různých čajových směsí, protože obsahuje mnoho účinných látek a hlavně má výbornou chuť a vůni. Napomáhá detoxikovat organismus, tím samozřejmě zhubnout a zvýšit ochranu imunitního systému.

Fenykl

Plody z fenyklu obsahují éterické oleje, které pomáhají při nadýmání, bolestech žaludku, jater, žlučníku a gastritidě. Fenykl lze plnohodnotně nahradit díky stejnému obsahu éterických olejů kmínem, anýzem nebo koriandrem. Čaj napomáhá lepšímu trávení hlavně tučných jídel.

Krušina olšová

Z krušiny olšové (frangula) se používá hlavně kůra. Ta obsahuje frangulin a glukofrangulin, který umožňuje rychlejší funkci střev a průchod potravy trávicím traktem. Tím zmenšuje možnost ukládání tuků a usnadňuje hubnutí. Krušina podporuje zlepšení funkce jater.

Heřmánek pravý

Z heřmánku pravého se sbírají květy, které mají uklidňující účinek. Heřmánek obsahuje vonné silice, které pomáhají při gastritidě a hepatitidě, podporuje pocení, napomáhá při nadýmání a nevolnosti, zlepšuje metabolismus. Heřmánek můžete v první fázi zkusit místo nějakého prášku, napomáhá při stresu, úzkosti, nespavosti a při hladu.

Borůvky

Z borůvek se využívají listy, které obsahují myrtilin, což je látka, která napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje metabolismus a povzbuzuje k produkci inzulinu ve slinivce břišní.

Ibišek

Ibišek je rostlina s nádhernými květy. Ty obsahují ovocné kyseliny a velké množství vitamínu C. čaj z ibišku má krásnou červenou barvu, nádherně voní a dodá vám vitamin C, který je jedním z nejúčinnějších antioxidantů.

Jalovec

Plody jalovce bývají využívány při zánětlivých chorobách močových cest, zlepšuje trávení, pomáhá při nadýmání. Stimuluje krevní oběh a tím může odstranit všechny toxiny a nežádoucí látky z těla.

Zdroj: Hubnoucí elixír z 11 rostlin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP