Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CHEMOTERAPIE A ALKOHOL

OBSAH

Cíle chemoterapie

Kurativní chemoterapie – cílem je vyléčení rakoviny.

Adjuvantní chemoterapie – doplňková chemoterapie, která je podávána po radikální operaci nebo po radioterapii s cílem podpořit celkový účinek léčby.

Neoadjuvantní chemoterapie – je podávána před operací nebo radioterapií s cílem zmenšit nádorovou masu a tak usnadnit vlastní výkon.

Paliativní chemoterapie – cílem je zmírnit projevy rakoviny a zmírnit její průběh, nebo dosáhnout delší remise.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Diskuze

V diskuzi STAVY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rybková.

Dobrý den, čeká mě chemoterapie, našla jsem si v pravém prsu bulku velikost 24x24x13mm. Můj postup je chemoterapie ,operace a ozařování. Čeká mě bio-CHT AC/T + Herceptin. Mám prosbu, mohu k této léčbě užívat Wobenzyn. Moc děkuji za odpověď. Rybková Marie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stavy po chemoterapii

Co je to chemoterapie

Chemoterapie se používá u nádorových onemocnění. Může vést k úplnému zničení nádoru, zastavení jeho růstu, částečnému zmenšení nebo zmírnění problémů, které nádor vyvolává. To, jak bude chemoterapie úspěšná, závisí na mnoha faktorech. Tím nejdůležitějším faktorem je druh a rozsah nádorového onemocnění a také to, zda již vznikly metastáze.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Formy chemoterapie

Chemoterapie může mít různou podobu: tablety podávané ústy, roztok nebo mast aplikovaná zevně na pokožku, aplikace do svalu, aplikace do žíly, aplikace do nádoru.

Nejčastěji je chemoterapie podávána infuzí, a to nitrožilně. Chemoterapeutik je více druhů a záleží na rozhodnutí lékaře, který konkrétní lék a v jaké formě bude podáván. Kromě druhu a rozsahu rakoviny záleží na celkové kondici pacienta, jeho dalších onemocněních a na užívaných lécích. Doba a intenzita chemoterapie se u jednotlivých pacientů liší v závislosti na předchozích skutečnostech.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Alkohol a červenání tváří

Alkohol zahřívá a rozšiřuje cévy a zrychluje v nich krevní oběh a díky tomu způsobuje i červenání tváří. Někdy může alkohol napomoci i k trvalému pročervenání tváří, kdy se v pokožce obličeje vytvoří metličkové žilky, které alkohol rozšíří a více probarví do červena.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ NOHY PO CHEMOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Můj příbuzný prodělal chemoterapii a nyní se mu rozbolavěli nohy - lýtka. Nohy má oteklé, dělají se mu otvory do lýtek, neustále mu z těchto ran něco teče a ničím se to nedá zahojit.Nohy mu stále ošetřujeme, přebalujeme, mažeme ruznými mastmi a k ničemu to nevede. Velmi prosím o radu, co by bylo dobré použít k ošetření.
Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste tyto problémy konzultovali s onkologem, který vedl chemoterapii vašeho příbuzného. Otevřené nohy mohou být následkem rozkolísané hladiny krevního cukru, ale také následkem chemoterapie. Než konzultaci s onkologem provedete, tak nohy pečlivě převazujte a udržujte bez zánětu. Proti zánětu otevřených nohou je dobrá mast na záněty - Triamcinolon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé nohy po chemoterapie

Ozařování a alkohol

Tvrdý alkohol by se během radioterapie neměl požívat. Při ozařování je potřeba konzumovat antioxidanty, které obsahuje i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství.

Zdroj: Ozařování

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindriska Strejcova.

Dobry den mam dotaz kdyz si da muz 4 male piva jednou za 14 dni on bere tento lek misto varfarinu.jdemi o to jestli si muze na tyto prasky alkohol.Jiny alkohol nepije. Predem dekuji Strejcova

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaro.

Zdravim , mal som zvýšenú kyselinu močovej 440 jednotiek, nemal som žiadne zdravotné problému ,lekárka mi predpísala Milurit 300.Chcem sa spýtať ak berieme Milurit ráno môžem cez víkend večer k Tv dať dve tri poháre vína ? Alebo sa nesmie nič na tieto lieky ? Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jakýkoliv alkohol zhoršuje dnu, která je následkem dlouhodobě zvýšené kyseliny močové. Takže, pokud to myslíte s léčbou dny vážně, a nechcete skončit s bolestmi kloubů, tak úplně vynechejte veškerý alkohol. Víno k televizi můžete popíjet, ale jen to bez alkoholu. Dnes se dá vybrat z mnoha druhů nealkoholických vín.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Následky

Chemoterapie vedle nádorových buněk postihuje i ty zdravé. Důsledkem může být zejména poškození sliznic zažívacího traktu, porucha plodnosti a pokles krevních destiček nebo krvinek. Nepříjemný je také pokles bílých krvinek, které odpovídají za imunitu.

Mezi méně časté, ale přece se vyskytující nežádoucí účinky chemoterapeutické léčby dále patří: bolesti kloubů, obtížné dýchání, snížení objemu moči, pálení a řezání při vylučování moči, ztráta vlasů a ochlupení.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pospíšilová.

Můj manžel má za sebou dvě dávky chemoterapie a další bude za 10 dní. Je vhodně po chemoterapii pít pampeliškový čaj ? Trpí návaly a častým říháním , prosím poradte , jaká je nejvhodnější strava . Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Důležité je zvážit toxicitu podaného léku a množství jeho nežádoucích účinků. Zejména však záleží na tom, jak je chemoterapie úspěšná a jestli na ni pacient odpovídá.

Dopad léčby se hodnotí podle čtyř stupňů odpovědi organismu:

  • Úplná odpověď – nádorové ložisko zcela zmizelo a nejsou žádné další známky nemoci.
  • Částečná odpověď – nádor se zmenšil o více než 50 %, ale známky choroby zůstávají.
  • Přetrvávající onemocnění – velikost nádorového ložiska zůstává neměnná.
  • Progrese onemocnění – tumor se zvětšuje a na léčbu nijak nereaguje.

Toto hodnocení se provádí mezi léčebnými cykly. Pokud se nádor zvětšuje, chemoterapie je zastavena a pacient je převeden na jiný typ léčby.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO COMBI A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna dragieva.

Dobry de,chci se zeptat,jestli se na lek prostarium neo combi muze pit alkohol.Beru ho na vysoky tlak.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol zvyšuje krevní tlak a Prestarium Neo Combi má zase krevní tlak snižovat. Z toho vyplývá, že alkohol a Prestarium jdou proti sobě. Alkohol je u tohoto léku možný, ale jen pro chuť - orientační dechová zkouška na alkohol by neměla být vyšší než 1 promile, což odpovídá litru piva nebo půllitru vína během čtyř hodin. U každého člověka je tato hranice individuální a je je závislá na mnoha faktorech (sytost, únava, stres). Proto je třeba více sledovat své tělo a při výskytu nepříjemných pocitů, jako například hučení v hlavě, bušení srdce, arytmie, tak s konzumací alkoholu ihned přestat a nahradit jej nealkoholickým pitím. V žádném případě nezkoušejte Prestarium vysadit proto, abyste mohli pít alkohol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi a alkohol

Endiaron a alkohol

Při léčbě Endiaronem se vyhněte konzumaci alkoholu.

Zdroj: Endiaron a alkohol

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Chtěl bych se zeptat,jestli můžu pít na lék eliquis alkohol,popř. kolik toho můžu vypít.

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Chemoterapie a vypadávání vlasů

Jedním z nejhorších vedlejších účinků chemoterapie je často vypadávání vlasů. Rakovinové buňky se dělí rychlým tempem, stejně jako buňky vlasových folikulů. Chemoterapie nedokáže tyto dva typy buněk od sebe odlišit, takže lék má tendenci napadat oba druhy.

Rozsah vypadávání vlasů se může značně lišit v závislosti na tom, jaké typy léků se používají a jaké dávky. Někteří lidé mohou zaznamenat pouhé řídnutí, zatímco jiní mohou ztratit všechny vlasy.

Proces ztráty vlasů obvykle začíná po několika ošetřeních. Vlasy mohou vypadávat postupně nebo mohou vypadávat v chomáčích. Někteří pacienti se rozhodnou oholit si hlavu a někdy nosí paruky nebo šátky, aby se nemuseli dívat, jak jejich vlasy vypadávají. Zbývající vlasy mohou během chemoterapie vypadat matně nebo mohou být suché.

Někteří pacienti neztrácejí nejen vlasy na hlavě, ale ztrácí ochlupení po celém těle.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.

Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Osobní alkohol tester

Alkohol testery splňují všechny požadavky pro osobní detekci alkoholu. Pro řidiče je nejdůležitější, že alkohol testery dokážou detekovat i malé množství alkoholu, tedy i nulovou hodnotou alkoholu v krvi, což je nejpodstatnější. To bývá problémem u levných (povětšinou reklamních) alkohol testerů, tyto alkohol testery nulovou hladinu nedokážou detekovat. Vůbec všechny alkohol testery z naší nabídky nulovou hodnotu naměřit zvládnou, nemusíte se pak obávat nepříjemností, ztráty trestných bodů či nižších reakcí při jízdě. U kvalitních alkohol testerů je samozřejmostí kalibrace a výměna čidla přímo konkrétní firmou, což je pak řadí do jiné prodejní sorty, než jsou „hračky na pár použití“.

Nízká cena je u těchto alkohol testerů dána tím, že jsou přímo specializované na základní funkci a tou je přesná detekce alkoholu v dechu/plicích člověka.

Zde je seznam nejlevnějších cen alkohol testerů.

Zdroj: Alkohol za volantem

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Příčiny alergie na alkohol

Lidé alergičtí na alkohol mají velmi nepříjemné příznaky. Jedinou prevencí a zároveň léčbou je ukončení konzumace alkoholu. Často si tito lidé myslí, že se u nich jedná jen o stav kocoviny, ale mýlí se. Ve skutečnosti se jedná právě o alergii na alkohol. Alergie na alkohol vzniká z nedostatku enzymu, který je potřebný pro rozklad toxinů obsažených v alkoholu. Tento stav je geneticky daný. Existuje ale mnoho dalších faktorů způsobujících tuto alergii. Zejména se jedná o určité látky obsažené v alkoholu. Nejčastějším viníkem je oxid siřičitý a histamin. Rovněž jedinci alergičtí na určitý druh obilí (pšenice, žito, kukuřice a ječmen) trpívají alergií na alkohol.

Zdroj: Alergie na alkohol

Jak alkohol ovlivňuje riziko krvácení

Alkohol a Warfarin vždy přinášejí jisté riziko! A účinky alkoholu závisí na mnoha faktorech:

  • kolik pijete;
  • jak často pijete;
  • co pijete – pivo, víno nebo tvrdý alkohol;
  • věk;
  • biologický index.

Pokud nechcete mít zdravotní komplikace, vždy se o vhodnosti konzumace alkoholu poraďte se svým lékařem, který může objektivně zhodnotit váš zdravotní stav v souvislosti s diagnózou hluboké žilní trombózy.

Zdroj: Warfarin a alkohol

Rakovina hltanu

Rakovina hltanu postihuje více muže. Poměr nemocných mužů a žen je 3 : 1. V dnešní době má výskyt vzrůstající tendenci, a to především u žen. Nejčastěji jsou nemocní lidé kolem 50.–60. roku. Největší zlo představuje alkohol a kouření. V počátcích nemoci jsou lidé bez výraznějších příznaků. Později mívají pacienti pocity pálení a škrábání v krku, protože se nádor nejčastější objevuje v oblasti mandlí. Rozpad nádoru vede brzy k silnému zápachu z úst. Pacienti často trpí poruchou polykání, které může být až bolestivé. Bolesti mnohou vystřelovat i do ucha. Už samotné váznutí sousta může být ale nepříjemné a způsobovat tak potíže s příjmem potravy.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina hltanu.

Léčba rakoviny hltanu je především chirurgická, například odstranění krčních mandlí. V pokročilých stadiích se kombinuje i s jinými léčebnými metodami, jako je ozařování nebo chemoterapie.

Prognóza u rakoviny hltanu je složitější vzhledem k pozdnímu záchytu onemocnění.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Zbytkový alkohol

Rychlost odbourávání alkoholu z krve závisí především na pohlaví, ale i na tom, zda jste najedení, vyspaní, zda nejste nemocní a neberete léky. To všechno totiž prodlužuje dobu odbourávání. Naopak rychleji odbourávají lidé, kteří jsou na alkohol zvyklí a pijí častěji. A obecně lépe mizí alkohol z krve mužům. Deset věcí, které zpomalují vylučování alkoholu z těla:

  • pohlaví ženské
  • nemoc
  • nevyspání
  • únava
  • stres
  • pití nalačno
  • některé léky
  • hmotnost člověka
  • málo zkušeností těla s pitím alkoholu
  • etnikum

Zdroj: Alkohol za volantem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP