Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CHOLESTEROLOVÁ DIETA TABULKA POTRAVIN

OBSAH

Snížení cholesterolu přírodní cestou

Ke snížení cholesterolu je k dostání celá řada léčivých přípravků. Jelikož je základním rizikem vysokého cholesterolu onemocnění srdce a cév, je léčba založena na odstranění dalších nežádoucích vlivů na tato onemocnění (například kouření, vysoký krevní tlak, obezita...). Pomoci si můžete i sami, ke snížení hladiny cholesterolu lze s výhodou využít například česnek, rýži, cibuli, ryby, jablka, fazole, mandle a podobně. Měli byste omezit pečení a smažení.

Cholesterolová mánie vedla k masivní konzumaci nízkotučných potravin, včetně zvýšení příjmu jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů, které významně podporují vznik zánětů v organismu. Výsledkem jsou neustále stoupající počty kardiovaskulárních onemocnění, ale navíc i obezity a diabetu. Všechny jsou přímo propojené s nevhodnými doporučeními.

Doporučení:

  • Maximálně upřednostňujte přirozené potraviny s převahou rostlinných zdrojů.
  • Omezujte (a nejlépe úplně vyřaďte) konzumaci průmyslově upravovaných potravin, a to zejména potravin s obsahem jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů.
  • V případě konzumace živočišných potravin upřednostňujte ty z organického zemědělství; u mléka ideálně pijte nepasterované.
  • Denně do jídelníčku zařazujte nejrůznější druhy zelenin s důrazem na tmavé listové saláty.
  • Vyhýbejte se margarínům s transmastnými kyselinami a potravinám obsahujícím margaríny a HFCS (kukuřičný sirup).
  • Mazání chleba čímkoli nahraďte zálivkami a dipy z prospěšného olivového oleje, který je nejlepším zdrojem omega-9 mastných kyselin.
  • Z jídelníčku zcela vyřaďte nápoje s nadbytkem kukuřičného sirupu (HFCS), sladké pečivo, které kombinuje zdroje transmastných kyselin a jednoduchých cukrů, smažená jídla v restauracích, která se přednostně připravují z rostlinných olejů bohatých na omega-6 mastné kyseliny.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Ayman.

Co je to za tabulku, ty čísla jsou úplně jiná než uvádějí jiné zdroje. U některých potravin totálně rozdílné hodnoty? Čemu má teda člověk věřit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pepa.

Máte pravdu. Já už toho přečetl, že mi jde hlava kolem a všude samý protimluv. A pritom se každá webovka odvolává na odborníky. A to nemluvím o tom, že znám případ pana, co jí zdravě a sportuje a přesto taky dostal dnu. Byl dost v šoku. Takže nezbývá, než si nechat napsat prášky, výrazně omezit mastné a smažené a doufat, že to bude lepší.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Cholesterol v potravinách – tabulka

Lidi, kteří se dozvědí, že mají vysoký cholesterol a že je čeká jeho snižování, obvykle zajímá kolik cholesterolu, která potravina obsahuje, protože denní limit je (200 – 300 mg cholesterolu). U obézních lidí, u nichž je potřeba váhu snížit, bývá denní limit co nejnižší. Na internetu existuje celá řada tabulek a informací o obsahu cholesterolu v různých potravinách. Ne vždy se hodnoty zcela přesně shodují, ale vesměs uvedené informace odpovídají.

V této části jsou uvedené jen některé potraviny a jejich obsah cholesterolu. Další přehledy můžete najít třeba tady: cholesterol v potravinách - tabulka.

Krátký přehled potravin (hodnoty se mohou lišit i v závislosti na značce produktu):

Potravina (100 g)

Cholesterol (mg)

Mléčné výrobky

Mléko plnotučné

14

Smetana do kávy

37

Nízkotučný jogurt Kunín s ovocem

3

Pribináček

50

Tučný tvaroh

42

Mozarella

46

Tavené sýry

50

Olomocuké tvarůžky

3

Polotučný tvaroh

16

Tvrdý tvaroh

3

Margarín Rama Classic se sníženým obsahem tuku

2

Maso a masné výrobky

Vepřové maso

Cca 75

Hovězí maso (přední)

Cca 59

Telecí maso (kýta)

Cca 65

Králičí maso

Cca 65

Krutí maso

Cca 36

Kuřecí maso

75

Vepřová játra

300

Špekáčky

75

Šunkový salám

70

Ryby

Makrela

75

Kapr

73

Losos

55

Filé z tresky

50

Sladkosti

Mléčná čokoláda

23

Hořká čokoláda (podíl kakao 45 - 59 %)

8

Hořká čokoláda (podíl kakaa 60 -69 %)

6

Dětské piškoty

250

Polévky

Bramborová polévka

6

Přílohy

Houskový knedlík

6

Žitné, pšeničné, rýžové, sójové vločky

0

Vařené brambory

0

Bezvaječné celozrnné těstoviny

0

Vařené fazole

0

Vařená čočka

0

Cizrna

0

Jáhly

0

Ořechy, ovoce a zelenina

Arašídy

0

Rajče

0

Mandle

0

Pórek

0

Ředkvička

0

Okurka

0

Mák

0

Zelí

0

Cibule

0

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Foff.

Dobrý den paní Vinšová,
uvádíte zde např. pivo Plzeň 13 mg/100g, ale jinde (Bc.Jakub Vinš v publikaci České nemoci 12.1.2023) uvádí-purinová dieta-pivo patří mezi hlavní spouštěče dny. To je velký rozpor, předpokládám ,že se nejedná jen o shodu jména.Jak tomu rozumět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lidé s onemocněním dnou bohužel nemohou pít běžné pivo. V opačném případě riskují vzplanutí záchvatu dny. Pivo (i to nealkoholické) obsahuje puriny díky sladu a hlavně díky pivovarnickým kvasnicím. Čím méně je pivo filtrované, tím má vyšší obsah purinů. Pivo navíc obsahuje alkohol, který přirozeně zpomaluje vylučování kyseliny močové. Kyselina močová je výsledný produkt přítomnosti purinů v lidském organismu. Obsah purinů v pivu je udáván pro množství 100 ml, ale běžně zkonzumované množství piva bývá v litrech. Když si člověk nemocný se dnou dopřeje nedělní oběd s porcí masa a zapije to obvyklým množstvím piva, přijme extrémní množství purinů, které díky alkoholu navíc zůstanou v těle déle a způsobí velmi bolestivé komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Maximální limit purinů na den

U purinové diety by se mělo denně přijmout maximálně 100 až 150 mg purinů.

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kos.

Velmi pěkná tabulka!!! Ale dotaz k ní.
www.nemoc-dna.eu/tab…
Puriny -obsahy

hlíva ústřičná 50,1054,6 - co znamenají jednotlivá čísla oddělěná čárkami? A podobně i jinde.

Děkuji Vladimír

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Co má vysoký obsah purinů

NEJVYŠŠÍ PURINY = okolo 400 mg na 100 g a vyšší

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • sardinky v oleji: 480; 519,5
  • játra 460; 837,5
  • houby, hřiby, sušené 488; 932,8
  • sladký chléb calf's 1260; 3012,9
  • játra 554; 1013,3
  • slezina 444; 1052,6
  • vepřové srdce 530; 1382
  • vepřová játra 515; 937,9
  • vepřové plíce 434; 911,2
  • vepřová slezina 516; 1208,2
  • slezina ovce 773; 1702,6
  • uzené šproty 804; 795,6
  • theobromin 2300; 1611,3
  • pekařské kvasnice 680; 2071,3
  • pivovarské kvasnice 1810; 1866,6

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin s puriny

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J. Novák.

Proč ty pitomci neseřadí tabulku podle nejvyššího obsahu, aby bylo hned jasné, čemu se vyhnout?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Tabulka gravidity podle hCG

3 týdny 5–50 mlU/ml

4 týdny 5–456 mlU/ml

5 týdnů 18–7 340 mlU/ml

6 týdnů 1080–56 500 mlU/ml

7–8 týdnů 7650–229 000 mlU/ml

9–12 týdnů 25 700–288 000 mlU/ml

13–16 týdnů 13 300–254 000 mlU/ml

17–24 týdnů 4 060–165 400 mlU/ml

25–40 týdnů 3 640–117 000 mlU/ml

žena po menopauze méně než 9,5 mlU/ml

Zdroj: Hladina hCG a těhotenství

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luki.

Myslite? Ja mam za to, ze tyhle nemoci zpusobuje prave nespravne stravovani, takze pokud zaradime vice lustenin a ostatni zdrave potraviny, dne a podobnym nemocem se muzeme zcela vyhnout.. Ale to uz je na delsi debatu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jam.

Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka

Glykemický index potravintabulka

  • Pivo - 110
  • Hranolky, bramborová kaše - 95
  • Čistý cukr, med - 90–100
  • Předvařená rýže v sáčku - 90
  • Corn flakes, popcorn - 85
  • Rohlík, bageta - 85
  • Mrkev vařená - 85
  • Chipsy - 80
  • Coca Cola - 70
  • Meloun, banán, hrozinky - 70
  • Kukuřice - 70
  • Kobliha, vafle, croissant - 65–75
  • Brambory ve slupce - 65
  • Celozrnný chléb - 65
  • Bebe dobré ráno - 55
  • Rýže neloupaná - 50
  • Jogurt - 35
  • Mrkev syrová - 35
  • Fazole, cizrna - 30–40
  • Čočka, hrách - 25
  • Jablko, meruňky, broskev - 25
  • Švestky, grapefruit, třešně - 22
  • Hořká čokoláda 70% - 22
  • Vlašské ořechy - 15
  • Kořenová zelenina, brokolice, saláty, zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety - 10
  • Voda - 0

Zdroj: Glykemický index

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bíro.

Dobrý den, článek mi přijde odborně zpracovaný, přesto všechno jsem trochu zmatený, většina webů co jsem prohlížel, zakazuje na Dnu červenou řepu, fazole, kávu a další, jiný to zase doporučují. Obecně se doporučuje nejíst potraviny z obsahem purinů větším jako 50mg/100g, na začátku článku uvádíte tabulku maso a uzeniny, tam je v podstatě všechno pod 50mg/100g
anglická slanina 25
hovězí 40
králičí 38
kuřecí 4
skopové 46
šunka 24
telecí 48
vepřové 48
zvěřina 35–39
tak to vyvolává dojem že to vše je povolené?
Teď si dělám porovnávací tabulku pro jednotlivé weby, a ani hodnoty purinů se nějak neshodují a to i dost podstatně, tak nevím který zdroj mám považovat za relevantní. Zajímá mně pak zejména špenát, čočka, paprika-kapie, káva, někdo zakazuje i čaj? no a nikde jsem se nedočetl jak je to s proteinovým chlebem, např. Lídl.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Ano, mate pravdu, take hledam jakou jist dietu na dnu.
I na techto strankach vyse je uvedeno, ze nemame pot kavu a o kousek nize, ze kava ma 0 putinu. Nechapu.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Bodová dieta zkušenosti

Zde si můžete přečíst zkušenosti s bodovou dietou.

Zdroj: Bodová dieta

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.

Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Co můžeme od diety očekávat

S touto dietou zhubnete až 4 kila za týden. Ten, kdo tuhle dietu drží, se pravděpodobně domnívá, že viníkem nadváhy je inzulin. Díky této dietě opravdu člověk dokáže shodit až 20 kilo do dvou měsíců, což má ale nepříznivý dopad na metabolismus člověka. Mohou se objevit nežádoucí účinky. Člověk závislý na uhlovodanech nemá pocit sytosti ani po bohatém stolování. Proto pak konzumuje stále větší množství potravin, a stává se tak obéznějším.

Zdroj: Uhlovodanová dieta

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat jestli se při dně můžou pít slazené minerálky perlivé

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slazené minerálky jsou obecně špatné, protože cukrem slazené nápoje nejsou zdravé, ať máte dnu, či nikoliv. Volte raději čistou pramenitou vodu bez bublin, kterou můžete ochutit šťávou z citronu, pomeranče nebo jablek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Bodová dieta na hubnutí

Bodová dieta je velmi zajímavým nápadem. Každé potravině je totiž přiděleno určité množství bodů a vy máte povolený počet bodů na den. Můžete tedy konzumovat cokoli, jen nesmíte překročit svůj denní limit. Počítání potravin pomocí bodů je mnohem jednodušší a přesnější. Při bodové dietě můžete hubnout a přitom jíst, co máte rádi. Také vás donutí zamýšlet se nad tím, co konzumujete, a to je veliká výhoda. Její součástí jsou rovněž potraviny, které obdržely nula bodů, což znamená, že je můžete jíst prakticky v neomezeném množství. Žádný hlad se tak konat nemusí. A navíc díky fyzické aktivitě můžete nasbírat i plusové body. Bodová dieta má několik zajímavých výhod, ovšem na druhou stranu výsledek není zrovna dvakrát zaručen. Je možné, že opravdu zhubnete i velké množství kilogramů v poměrně krátké době, ale může se stát, že nebudete spokojeni a úbytek bude jen minimální.

Přednosti této diety (skladbu jídelníčku si volí každý sám) mohou být zároveň i obrovským záporem. V případě špatné či jednostranné skladby stravování vám hrozí nedostatek některých živin, vitamínů nebo jiných důležitých látek. Jinými slovy, stejně jako počítání kalorií je také bodová dieta jen systém hodnocení potravin. Nejedná se tedy o zaručený způsob, jak zhubnout.

Zdroj: Bodová dieta

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Szegedyová.

Dobrý den měla bych dotaz ohledně potravin typu tofu, seitan, tempeh a robi. Jak je to s obsahem purinů? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny zmíněné produkty jsou zdrojem neživočišných bílkovin a proto nezvyšují množství kyseliny močové a je možné je s úspěchem použít i v případě onemocnění dnou.
Tempeh a Tofu - získáno fermentací sójového mléka, při výrobě se odstraní většina purinů, které jinak sója obsahuje ve velkém množství.
Seitan - pšeničná bílkovina získaná z lepku, minimální vliv na množství kyseliny močové.
Robi - rostlinné bílkoviny, ale producent neuvádí které rostlinné zdroje při výrobě použil, takže je zde nejistá účinnost na tvorbu kyseliny močové v průběhu trávení. Nutno vyzkoušet a nechat si pak změřit ureu v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Dělení

Celkový obsah purinů (mg na 100 gramů krmiva) Kategorie

  • > 300  Velmi vysoký
  • 200–300  Vysoký
  • 100 až 200  Mírný
  • 50–100  Nízký
  • < 50  Velmi nízký

Zdroj: Puriny tabulka

Bodová dieta tabulka

Počet bodů je pro každou váhu jiný.

  • do 67 kg 18–25 bodů
  • 68–79 kg 20–27 bodů
  • 80–90 kg 22–29 bodů

Potraviny počet bodů:

  • 100 g kuřecího masa - 3 body
  • 100 g vepřového masa - 6 bodů
  • 1/2 grilovaného kuřete - 7 bodů
  • 100 g uzené ryby - 7 bodů
  • 100 g pangasia, filé - 3 body
  • 100 g tuňáka ve vlastní šťávě - 2 body
  • 100 g kuřecí šunky - 3 body
  • 100 g párků - 8 bodů
  • 100 g suchého salámu - 11 bodů
  • 100 g slaniny - 20 bodů
  • 1 hamburger - 5 bodů
  • 1 cheeseburger - 6 bodů
  • 200 g hranolků - 6 bodů
  • 200 g bramborového salátu - 6 bodů
  • 50 g bílého pečiva, chleba - 2 body
  • 50 g celozrnného pečiva, chleba - 1 bod
  • 1 vejce - 2 body
  • 100 g vařených těstovin - 2 body
  • 100 g vařené rýže - 2 body
  • 100 g brambor - 1 bod
  • gulášová polévka - 5 bodů
  • hovězí guláš - 6 bodů
  • sýrová pizza - 12 bodů
  • 50 g eidamu, mozzarelly - 3 body
  • 125 g nízkotučného tvarohu - 3 body
  • 150 g nízkotučného jogurtu - 2 body
  • 250 ml mléka - 2 body
  • 100 g bábovky - 9 bodů
  • lžíce medu, oleje - 1 bod
  • 100 g zákusku - 9 bodů
  • 100 g mléčné čokolády - 9 bodů
  • 500 ml coly, tonicu - 5 bodů
  • 100 g ovoce - 1 bod
  • zelenina - 0 bodů

Dieta ABC

Dieta ABC je zaměřena na dovážení nízkokalorických jídel firmou abc Dieta. K zákazníkovi se distribuuje v 16 městech ČR 6x týdně na domluvené místo (zaměstnání, domov aj.) ve sjednaném čase, nebo si balíček pečlivě připravených pokrmů z čerstvých surovin můžete vyzvednout osobně. Obsahuje pět vakuovaných krabiček (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře s popisem obsahu a jeho kalorickou hodnotou). Sedmý den v týdnu je vyhrazen dietnímu odpočinku, aby si konzument mohl v tento den obměnit dietní způsob stravy dle svého gusta, s doporučením kalorické opatrnosti. Skladba i množství jídla se přizpůsobuje vašemu tělu i chuti. Pravidelná strava prospěje vašemu zdraví – udržíte si optimální váhu a budete se cítit svěže. Zároveň ušetříte čas a peníze, protože vám odpadne starost o nákup a vaření.

Zdroj: Bodová dieta

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Dieta a výše purinů za den

Purinový metabolismus, což je rozpad purinových molekul, produkuje v játrech kyselinu močovou. Kyselina močová je antioxidant a má příznivé účinky při zachytávání volných radikálů, když se hromadí v krvi, ale může způsobit dnu, hyperurikémii a další zdravotní problémy. Dna je forma artritidy způsobená nahromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech.

Puriny v potravinách, jako je maso a mořské plody, jsou spojeny s vysokým rizikem dny. Zatímco vyšší míra spotřeby mléčných výrobků, zejména sušených druhů, je spojena se sníženým rizikem dny. Mírný příjem zeleniny a bílkovin bohatých na puriny není spojován se zvýšeným rizikem dny. Udává se i pozitivní vztah mezi dnou a fruktózou, typ cukru nalezeným v ovoci.

Podle mezinárodní společnosti se doporučuje udržovat spotřebu purinů pod 400 mg za den. Ale například v Americe nemají doporučený denní příjem purinů nebo kyseliny močové.

Dle zahraničí lze potraviny rozdělit do pěti skupin na základě celkového purinového obsahu a úrovně rizika hyperurikémie a dny.

Zdroj: Puriny tabulka

Puriny v pivu

Diskuzí ohledně piva při onemocnění dnou je opravdu nespočet. Platí však jedno pravidlo: dodržet 100% dietu bez zdrojů kyseliny močové nelze, vyskytuje se v mnoha potravinách, které do racionálního stravování patří, navíc jakákoliv „striktní“ dieta je zvláště pro staršího člověka nepříjemná a může jej ohrožovat například nedostatkem důležitých živin (zdroje kyseliny močové jsou často i zdroji kvalitních bílkovin, které jsou ve stravě velmi důležité). Lze to tedy brát tak, že dieta při dně by měla být v podstatě běžná racionální dieta s důrazem na vyvarování se excesům (přejedení masem, nárazová větší konzumace alkoholu, nárazová větší konzumace potravin, které jsou na zdroje kyseliny močové obzvláště bohaté), není nutné nic 100% vynechat a je třeba velmi dbát na dostatečný příjem tekutin. Občasné pití menšího množství piva tedy nepředstavuje zásadní problém. Tudíž opět připomínáme, že u jakéhokoliv pacienta, ale u staršího zvláště, je potřeba dbát na to, aby jakékoliv doporučené změny režimu (a také jakékoliv nasazené léky) byly opravdu oprávněné a přínosné – to musí zhodnotit ošetřující lékař, který pacienta zná.

Zdroj: Puriny v pivu

Puriny ve víně

To, co bylo napsáno výše, platí i pro konzumaci vína. Vždy používejte zdravý rozum a nebuďte hysteričtí. Dieta při dně vás nesmí týrat, protože stres je často uváděn jako jedna z příčin vzniku a rozvoje tohoto onemocnění. Trocha vína jednou za čas jistě nikomu neublíží. Stejně jako rozumná oslava s přáteli. Důležitá je spíše celková změna životního stylu, která však nevylučuje různé drobnější prohřešky. Navíc nesmíte zapomínat, že spousta potravin má sice vysoký obsah purinů, jenže jich konzumujeme tak málo, že se to vlastně ani nemusí jakýmkoliv způsobem projevit.

Zdroj: Puriny v pivu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP