Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CHRONICKÁ LUMBALGIE

OBSAH

Příznaky

Lumbago může například způsobit zvedání těžkých věcí či prudká rotace trupu, při kterých dochází k uskřinutí měkkých tkání a podráždění nervových kořenů. Větší problém představuje vyhřezlá meziobratlová ploténka a další změny na páteři, kdy dochází k utlačení a poškození nervové struktury, a výsledkem může být až poškození funkce. Objevují se bolesti vystřelující do končetiny a celková pohyblivost je omezena. Řešení spočívá v některých případech v chirurgickém zákroku. Bolestí v bederní oblasti se mohou projevovat i další choroby, jako například ledvinová či gynekologická onemocnění.

Význam slova lumbalgie je bolest v bederní části páteře a v kříži bez vystřelování do končetin. Jedná se o výraz pocházející z latinského názvosloví: lumbago, ischialgie lumbo-; -algie. Lumbalgii známe pod více pojmy: lumbago, ústřel, ischias anebo houser. Tento zdravotní problém je druhým nejčastějším důvodem návštěvy lékaře člověka do 45 let a nejčastější příčinou vystavení nemocenského lístku v podobě pracovní neschopnosti. V České republice je stav natolik vážný, že s lumbalgií mají problém 4 z 5 a ve věku nad 60 let již polovinu lidí trápí chronická lumbalgie.

Zdroj: Lumbalgie

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ LUMBALGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

rád bych se chtěl zeptat jak účinně léčit chronickou lumbalgii když beru pradaxu a mám kardiostimulátor a nemůžu mít žádnou elektroléčbu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronická lumbalgie

Prevence

Jediná prevence u bolestí páteře je nepřetěžovat opěrný systém a pravidelně cvičit. Cviky by měly být zaměřeny na posilování hlubokého stabilizačního systému a musí být prováděny správně. V opačném případě mohou obtíže spíše zhoršovat.

Zdroj: Lumbalgie

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svat. Beneš.

Dobrý den!

Mám více roků spinální skoliozu výrazně L4/L5. V poslední době se mi zhoršuje bolest kyčle a třísla.
Myslím, že již dříve jsem měl podobné problémy s bolestí. Jak dlouho vynechat Rosucard 1x10 mg, aby se potvrdila příčinná souvislost.

Děkuji předem, zdraví Beneš.

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Chronická bronchitida

O chronické bronchitidě hovoříme tehdy, když chronický produktivní kašel trvá alespoň tři měsíce ve dvou po sobě jdoucích letech. U chronické bronchitidy musí být vyloučeny jiné možné příčiny kašle, a to plicní (bronchiektázie) i mimoplicní (srdeční selhání). Chronická bronchitida je dále charakterizována obstrukční ventilační poruchou – ztíženým dýcháním. Chronická bronchitida se považuje za jednu složku chronické obstrukční plicní nemoci, kde druhou složkou je pak plicní emfyzém.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Diskuze

V diskuzi MARIE TREBEN KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona matějková.

dobrý den ,na kopřivku mi nezabírají žádné léky,jen prednison,má někdo zkušenosti z léčbou kopřivky Bio identické hormony?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Svobodová.

chronicka kopřívka může mi někdo poradit už naní trpím dlouhych 15lét a jeto chvilemii lepší a zas horší zabira jen prednison což není pro organismus moc dobré jístě chapete nejsem nejmladší jsem 45ročnik prosím o radu snad mě někdo poradí jak nato, bylinky moc nesnaším. Děkuji Jana Svobodova Ostrava..

Zdroj: diskuze Marie treben kopřivka

Chronická deprese (dystymie)

Chronická deprese je ta, u níž přetrvávají příznaky onemocnění dlouho dobu a mohou vést ke značným omezením. Tato varianta mívá závažnější sociální důsledky pro rodinné vztahy, mezilidské vztahy a omezuje i profesní uplatnění.

Zdroj: Typy deprese

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulový sirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.

Děkuji za radu.
Tvrdíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena.

Dobrý deň,
mala som takmer rovnaký problém. Nakoniec mi zistili alergiu na roztoče. Možno by ste sa mohli vyskúšat dat vypísať na alergológiu, aspoň vylúčite možnú príčinu.

Zdroj: diskuze Chronická zadní rýma

Chronická zadní rýma

Jako chronická zadní rýma se označuje déletrvající nebo vracející se onemocnění dutiny nosní. Oproti akutní rýmě převažuje ucpaný noc (zduřelá sliznice) a místo vodnatého výtoku z nosu převažuje hustá, těžko vysmrkatelná rýma. Chronická rýma může vyústit v hypertrofickou rýmu, kdy dochází ke zduření (zvětšení = hypertrofie) sliznice. Následkem toho je nos výrazně ucpaný a postižený člověk musí dýchat hlavně ústy.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi OBLASTNÍ NEMOCNICE KOLÍN CELOSTNÍ MEDICÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tomková.

Ročník 1945,potřebuji pravděpodobně vzájemně harmonizovat léky / chronická onemocnění/ Diabetes 1.typ,astma, hypertenze, Laydenský syndrom. Velmi děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oblastní nemocnice Kolín celostní medicína

Léčba

Klasická lumbalgie je nepříjemná, naštěstí obvykle bolesti samy po čase zmizí. Léčí se teplem a klidem s pomocí fyzioterapie, bolesti pak utlumí analgetika. Při akutní bolesti pomáhají nesteroidní antirevmatika (ibalgin a podobně) a správná poloha. Lehněte si na záda na pevnou podložku, pokrčte kolena a podložte si je polštářem. Ležet také můžete v úlevové poloze na boku. Pozor však, takto ležet můžete maximálně 2 dny, protože by jinak docházelo k nežádoucímu ochabování zádových svalů. Pomoci si můžete ohřívací dečkou a ledovými obklady, které byste měli střídat. Po odeznění bolestí začněte s procvičováním. Pozor, pokud ucítíte bolest, ihned přestaňte. Nepodceňujte lumbalgii, může totiž představovat i mnohem vážnější problém. Proto pokud bolest nebude ustupovat do dvou týdnů anebo se bude neustále zhoršovat, zajděte si k lékaři. Ihned k lékaři běžte tehdy, když máte kromě bolestí zad také problémy s močením či vás trápí střevní inkontinence. Při rozsáhlé bolesti se lumbalgie řeší hospitalizací a infuzní terapií, po níž následuje fyzioterapie. V rámci fyzioterapie vám může pomoci akupunktura, Alexandrova technika (která má napravit vaše špatné držení tělo), chiropraxe (bohužel někdy může uškodit), masáže (skvěle uvolňují svaly, nicméně tam, kde hrozí výhřez plotýnky, absolvujte hlubokou masáž až po konzultaci s odborníkem) a další procedury jako třeba: USG, elektroléčba, cvičení v bazénu, plynové injekce atd. Tato následná léčba je vždy individuální.

Zdroj: Lumbalgie

Poradna

V naší poradně s názvem SEDIMENTACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Řezníčková.

Dobrý den
Už dlouhodobě mám zvýšenou sedimentaci , nyní 62/90
Jsem pod kontrolou alergologa , mám různá vyšetření- negativní.
DG: Asthma alerg.pers. pod kontrolou
alergickou rýmu
dermatitidu v obličeji (rosacea facieí)
recidivující záněty DC,GER
vertebrogenní potíže
hepatopatie

Moje závodní lékařka neřeší , prý chronická , nemám se tím zabývat.
Jsem pořád unavená , spavá .
Dá se něčím léčit , nebo aspoň nějakým přírodním preparátem snížit ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste změnit lékaře. Najděte si odborníka na hematologii, popřípadě lékaře vnitřního lékařství a poraďte se s ním, co by u vás mohlo pomoci. Takhle přes internet těžko dostanete radu, která povede ke zlepšení, protože vaše problémy potřebují komplexní přístup. Rovněž si zkuste udělat test na přítomnost helicobacter pylori v žaludku. Test si uděláte sama doma, při vyprazdňování. Test je možné koupit tady: www.prozdravi.cz/imu…
Další volbou, která by mohla zlepšit stav vaší růžovky jsou probiotika, které když nepomůžou, tak určitě neuškodí. Užívejte probiotika po dobu 30 dnů, koupit je můžete například tady: www.prozdravi.cz/omx…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sedimentace

Co je chronická obstrukční plicní nemoc

Je to dlouhodobé onemocnění, které postihuje převážně kuřáky, ale mohou onemocnět i lidé, kteří nikdy nekouřili. Pacient není schopen zvládnout fyzickou aktivitu jako dříve. Důvod potíží? Dlouhodobý vleklý zánět průdušek, při kterém dochází k vdechování vzduchu plného škodlivin ze smogu nebo z kouření, což tento zánět ještě více dráždí a prodlužuje.

 

Zdroj: Chronická obstrukční plicní nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Martinek.

Dobrý den,
v roce 2012 mi byla diagnostikována chronická,symetricko primárně axonální
senzo-motorická polyneuropatie DK těžkého stupně na neurologické klinice v Praze.
V poslední době cítím výrazný úbytek svalové hmoty dolních končetin a silné pálení pokožky.

Jako léčbu používám pouze Lyricu a Maxi Mag.
Rád bych zjistil zda je možnost zažádat na příspěvkovou péči v lázních specializujících se na tuto diagnozu.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Promluvte si o lázních se svým lékařem neurologem, jestli bude ochotný pro vás vyhotovit návrh na lázeňskou léčbu. Pokud uspějete, tak máte velkou šanci, že vám to vaše zdravotní pojišťovna umožní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Chronická obstrukční plicní nemoc příznaky

Zahleněné plíce, které nedokáží poslat dostatek kyslíku do těla a to pak není schopno velké aktivity. Potíže s dýcháním jsou vázány na běžnou denní námahu. U pacientů nemocných chronickou obstrukční plicní nemocí se může objevit kašel, který může být i suchý, ale většinou bývá s vykašláváním hlenů. Spousta pacientů ale tyto první varovné příznaky chronické obstrukční plicní nemoci přehlíží a na nemoc se tak často přichází pozdě.
 

Zdroj: Chronická obstrukční plicní nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Věřím ozónu,když mne dokázal vyléčit z ukrutných bolestí zánětu zubu s váčkem hnisu..Druhy den jsem byl již bez bolesti..Jsem vyléčen a zub mne zůstal..To by takto nikdo nedokázal ani náhodou!!!!!Začnu nyní ofukovat odhalené krčky ozonem a věřím,že nad paradentózou ve svých 70 letech zvítězím... Přesně tak jako nad cov. CDS!!!!! Škoda,že jsem tyto praktyky neznal dříve...Všem přeji hodně zdraví!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dejte si pozor na vdechování ozónu. Při vdechování může ozón poškodit plíce. Relativně malé množství může způsobit bolest na hrudi, kašel, dušnost a podráždění krku. Ozon může také zhoršit chronická respirační onemocnění, jako je astma, a ohrozit schopnost těla bojovat s respiračními infekcemi. Lidé se velmi liší ve své citlivosti na ozón. Zdraví lidé, stejně jako lidé s dýchacími potížemi, mohou mít při vystavení ozónu dýchací potíže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina dásně

Co je blefaritida?

Chronická blefaritida je časté zánětlivé onemocnění postihující okraje víček. Projevuje se jako přední nebo zadní blefaritida. Nerozpoznaná chronická blefaritida může způsobit vážné komplikace. Léčba je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje ze strany pacienta trpělivost. Zásadní roli hraje hygiena víček. Pokud zánět postihuje přední okraj víčka (kůže a řasy), nazývá se přední blefaritidou. Pokud postihuje zadní okraj víčka a Meibomovy žlázy, jedná se o zadní blefaritidu nebo meibomitidu. Chronická blefaritida je nejčastější onemocnění v praxi očního lékaře. Pro pacienta, ale občas i pro lékaře je těžko pochopitelné a frustrující pro svou chroničnost a obtížnost léčby. Právě proto často mnoho pacientů střídá oční lékaře a hledá uspokojivé řešení svého problému.

Zdroj: Blefaritida

Poradna

V naší poradně s názvem CHRONICKÁ PANKREATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smíšková anna.

DOBRÝ DEN MAM DOTAZ,UŽ NĚKOLIK LET MÁM CHRON.SLINIVKU ,NEBERU NA TO NIC POUZE HELICID NA ŽALUDEK MÁM HEATOVOU HERNII,A JE MI TAKY KAŽDOU CHVÍLI ŠPATNĚ,BOJIM SE ZDA SLINIVKA NEBUDE PROGRADOVAT VE VĚTŠÍ MÍŘE JE TAM PRAVDĚPODOBNOST, ŽE SE TO MUŽE ZHORŠOVAT?MUJ SYNOVEC NÁM LETOS ZEMŘEL NA RAK SLINIVKY BYLO MU 49.LET A UNÁS V RODINĚ RAKOVINA BYLA UŽ NĚKOLIKÁTOU DIAGNOZOU.NYNÍ MI DĚLALI BIOPSII,PRSA A MÁM STRACH ABY SE TO NĚKDE NEUSADILO.PROTO SE DOTAZUJI ZDA U MĚ JE VĚTŠÍ RIZIKO,,JE MI 59.LEL.MOC DĚKUJI ZA INFORMACI..ZDENA..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vždy, když je v rodině výskyt rakoviny v přímé řadě, tak je zvýšené riziko výskytu rakoviny u blízkých členů. Měla byste docházet na pravidelné kontroly se slinivkou a pokud je vám každou chvíli špatně, tak byste rozhodně měla navštívit svého praktického lékaře, protože budete mít zřejmě výkyvy v inzulínu a to může být nebezpečné a je třeba to řešit. V první řadě se přestaňte bát, že máte rakovinu. Rakovinu řešte až, když ji mít skutečně budete. Držte si v kondici slinivku za pomocí svého lékaře a myslete na pozitivní věci a ne na nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chronická pankreatitida

Průběh nemoci

Zpočátku u osob s chronickou obstrukční bronchopulmonální chorobou obvykle lze léčbou dosáhnout určitého zmenšení obstrukce dýchacích cest a výrazného zmírnění příznaků, dlouhodobá prognóza pacientů je však méně příznivá, onemocnění nelze vyléčit.

Zdroj: Chronická bronchitida

Domácí léčba

  • Velmi vhodná je kurkuma, která zbaví pacienta zánětu průdušek.
  • Dalším kořením účinným při léčbě bronchitidy je zázvor, hřebíček a pepř.
  • Mezi další babské rady patří cibulová šťáva, které je velmi dobrým lékem na bronchitidu.

Zdroj: Chronická bronchitida

Použití

Tomanol se používal na léčení těchto nemocí a stavů:

  • akutní revmatizmus;
  • progresivní chronická polyartritida - myalgie;
  • ankylozující spondylartritida - artróza;
  • degenerativní reumatizmus;
  • bolesti zad;
  • scapulo-humerální periartritida;
  • tenosynovitida a bursitida;
  • iritida a reumatická iridocyklitida.

Zdroj: Lék Tomanol

Hrtan a chrapot

Jednou z nejčastějších příčin chrapotu je akutní a chronická laryngitida. Hrtan hraje důležitou úlohu v dýchání a polykání kromě toho produkuje také hlas. Akutní laryngitida je jednou z nejčastějších příčin dysfonie. Nejčastěji je virového původu, ačkoli akutní laryngitida může být také důsledkem zneužívání hlasu nebo vystavení škodlivým činitelům. Akutní laryngitida má za následek snížení vibrací hlasivek, což produkuje ostrý, napjatý hlas se sníženou projekcí a zvýšeným úsilím. Chronická laryngitida trvá déle a je často způsobena chemickým podrážděním, jako je kouření, znečišťující látky ve vzduchu a inhalátory, stejně jako mechanické podráždění způsobené traumatickým kašlem nebo prodlouženou řečí.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Jak se tvoří kostní ostruhy

Kostní ostruhy pocházejí z abnormálního natahování měkké tkáně, která se přichytává k dané oblasti. Chronická onemocnění šlachy nebo namáhání plantární fascie jsou běžnými problémy doprovázející kostní ostruhy.

Zdroj: Alobal na ostruhy

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Příčiny blefaritidy

Chronická přední blefaritida je spojená s bakteriální infekcí, nebo se seborrhoickou dermatitidou. Zadní blefaritida (dysfunkce Meibomových žláz) je spojena s rosaceou, s alergií – atopií, s poleptáním oka, s puchýřnatými onemocněními. Všechny formy blefaritid, nejvíce zadní blefaritida, jsou kvůli poruše lipidové složky slzného filmu často spojeny se zvýšeným odpařováním slz a syndromem suchého oka.

Zdroj: Blefaritida


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP