Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČIŠTĚNÍ CÉV A TEPEN

OBSAH

V cévním systému kvůli špatné životosprávě dochází k ukládání cholesterolových a vápenatých nánosů, které způsobují kornatění a zužování cév. Sklerotické změny v cévách tak mohou mít za následek vážné srdeční a mozkové příhody. Kardiovaskulární choroby představují hlavní příčinu nemocnosti a úmrtnosti v ČR, každoročně umírá na tato onemocnění v naší zemi přibližně 60 tisíc osob.

Zdroj: Čištění cévního systému

Diskuze

V diskuzi UCPÁVÁNÍ KRČNÍCH TEPEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Dobrý den,
prosím o radu jestli máte někdo zkušenost s ucpanými krčními tepnami.
Už delší dobu mám pocit tahání až bolest v oblasti krčních tepen a sem tam pocit motání hlavy.
Nemúže se jednat o ucpání krčních tepen?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucpávání krčních tepen

Škornice

Škornice se historicky používá k léčbě ztuhnutí tepen nebo symptomů souvisejících s touto chorobou. Tato bylina tedy může zlepšit příznaky u lidí s postižením tepen.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Diskuze

V diskuzi XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Čeká mě zákrok koronoskopie? je třeba vynechat lék Xarelto? Mám na mysli kontrolu průchodnosti srdečních tepen. Díky

Pavel Macek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Xarelto

Onemocnění koronárních tepen a káva

Onemocnění koronárních tepen patří mezi častá onemocnění pacientů užívajících Eliquis. I když mezi Eliquisem a kávou není žádná interakce, tak pro pacienty s tímto onemocněním by bylo lepší se kávě vyhnout. Proč?

V 60. letech byla káva považována za rizikový faktor pro onemocnění koronárních tepen a pozdější výzkum naznačil, že srdce může poškodit pouze silná spotřeba kávy (více než pět nebo šest šálků denně).

Zdroj: Eliquis a káva

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dotaz, může se mi znova vrátit trombóza, když užívám pravidelně 2×denne lék Pradaxa? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro přesnou odpověď na vaší otázku je třeba znát příčinu, která způsobila vaši předchozí trombózu. Například arteriální trombóza může být způsobena kornatěním tepen, nazývaným arterioskleróza. K tomu dochází, když tukové nebo vápenaté usazeniny způsobují ztluštění stěn tepen. To může vést k nahromadění tukového materiálu (nazývaného plak) ve stěnách tepny. Tento plak může náhle prasknout (prasknout) a následně vytvořit krevní sraženinu, i když užíváte léky na ředění krve. Dodržováním předepsané léčby výrazně snižujete riziko opakování trombózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Ořechy

Oříšky jsou bohaté na nenasycené tuky, vitaminy a vlákninu, takže jde určitě o dobrou volbu. Vyzkoušejte mandle, kešu nebo para ořechy, ty mají velmi vysoký obsah hořčíku. Hořčík brání hromadění a ukládání cholesterolového plaku v tepnách, což pomáhá předcházet ucpávání tepen. Přidejte si tedy také ořechy do svého jídelníčku. Pro optimální zdraví srdce a tepen se doporučuje tři až pět porcí ořechů týdně. Je jen na vás, jaký mix ořechů zvolíte.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Diskuze

V diskuzi OPERACE UCPANÝCH TEPEN V NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Houška.

Hezký den přeji.Mám dotez ohledně mého manžela má žíly na obou nohách byl už jednou na operaci žil obou nohou za nejaký rok měl při chůzi problémy měl bolest ,musel se zastavit chvilku odpočinout a zase mohl jít.Byl s tím na operaci kde mu zaváděli nějaký sten.Několik roků asi tak 6let měl klid,až před půl rokem se to znovu opakuje .Pan doktor mu předepsal lék Enelbin 100mg 2xdenně ráno a večer po 2 tabletách.Msi zavolat a objednat na kontrolu a zároven objednat na operaci baypasu Rád by věděl jak operace probíhá,jaké mohou nastat komplikace a jak dlouho pobude v nemocnici.Předem děkuji za odpověd.Dana Houšková manželka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Zdravim,zrovna jsem po teto operaci,takze v mem pripade se jednalo o předoperační vyšetření,nastup do nemocnice den pred operací,samotny zákrok cca 2.5hod.,pak 1-2 dny ARO nebo JIP,pak tyden na pokoji a tot vse..

Zdroj: diskuze Operace ucpaných tepen v nohách

Jak probíhá vyčištění krčních věnčitých tepen

K průchodnosti karotidy je možné zavedení stentu. Při něm se provede vpich některé ze vzdálenějších tepen (obvykle tříselná tepna). Vzniklým přístupem se tělními tepnami až k cílovému zúžení krkavice zasune balonek, který se nafoukne a zúžené místo rozšíří – tato část zákroku se nazývá angioplastika. Následuje samotný stenting, při němž se do rozšířeného úseku stejným způsobem zasune trubicovitý stent, který udrží tepnu rozšířenou.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Poradna

V naší poradně s názvem ČIŠTĚNÍ ORGANISMU OLEJEM POMALOU FORMOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Taktéž, jako pan Vašek, nerozumím dost dobře, jak pomalé domácí čištění organizmu správně načasovat. Díky za úpravu článku či odpověď na email.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já to pomalé čištění dělám každý den ráno po dobu půl roku. Pak půl roku pauza a potom znovu.

Zdroj: diskuze Čištění organismu olejem pomalou formou

Brokolice

Brokolice je plná vlákniny, která je prospěšná pro celkové zdraví srdce. Ukázalo se, že zelenina jako brokolice, květák a zelí pomáhá předcházet ucpávání tepen a chrání před vaskulárními chorobami. Přidejte si proto i vy brokolici do svého jídelníčku. Recepty na přípravu naleznete na internetu.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ČIŠTĚNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evžen Kunciter.

Dobrý den , potřebuji poradit , které vhodné léky na čištění cév jsou nejvhodnější pro starší osobu. V přírodních léčiv nemáte jistotu , že to co se nabízí je vůbec účinné. děkuji Evžen Kunciter

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evžen Kunciter.

Prosim o informaci vyzkoušené cestě na léky pročistující cévy , prosím o doporučení na výše uvedený mail děkuji Evžen

Zdroj: diskuze Léky na čištění cév

Co je to plak

Plak je tvrdá látka, která se tvoří a roste uvnitř tepen a způsobuje ucpání a ztvrdnutí cév. Tvorba arteriálních plaků často vede k infarktu, mrtvici a postupnému přerušení přívodu krve do životně důležitých orgánů. Krevní sraženiny tvořené „lepkavými“ destičkami a plakem, který se uvolňuje od stěn tepny, mohou blokovat průtok krve a způsobit smrt. Arterioskleróza je nemoc, která zahrnuje nahromadění plaku v tepnách. Plak je tvořen tukem, cholesterolem, vápníkem a dalšími látkami v krvi.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Nitroglycerin

Nitroglycerin patří do skupiny léčiv známých jako nitráty, které se předepisují řadě pacientů s nemocemi srdce. Účinnou látkou preparátu je sloučenina glycerol trinitrát. Tato sloučenina uvolňuje v organismu oxid dusnatý a ten relaxuje hladké svalstvo cév, čímž způsobí rozšiřování tepen. Nejdůležitějším efektem léku je rozšíření věnčitých tepen zásobujících srdeční sval. Nitroglycerin se předepisuje pacientům s bolestmi na hrudi, které mají srdeční příčinu, tedy při angině pectoris. Lék nemá vliv na prognózu, ale měl by tlumit příznaky nemoci, působit úlevu a zvyšovat kvalitu života. Nitroglycerin účinkuje velmi rychle a krátce, proto se hodí zejména při akutním anginózním záchvatu.

Lék může snížit krevní tlak, zejména užívá-li pacient pravidelně jiná antihypertenziva, výjimečně může dojít i ke kolapsu. Po užití se může objevit zčervenání obličeje a bolesti hlavy.

Zdroj: Léky na čištění cév

Poradna

V naší poradně s názvem ČIŠTĚNÍ ZUBNÍCH KANÁLKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míla.

Dobrý den.Jsem objednána k zubnímu lékaři na čištění zubních kanálků, odborný výraz neznám, abych si to našla v hrazených úkonech. Lékař za to bude požadovat 3600Kč, zdá se mi to čáastka vysoká. Hradí to pojišťovna? Jsem u VZP
Děkuji a přeji hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odborný název pro čištění zubních kanálků je endodoncie. Jedná se o výkon, který si pacient hradí sám. Není to přímo nadstandardní péče a uvedená částka tomu odpovídá. Jestliže si o tom myslíte, že by vám to pojišťovna měla zaplatit, tak se zkuste zeptat přímo jich. Tady jsou kontakty na VZP: www.vzp.cz/kontakty

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Káva

A teď jedna dobrá zpráva pro milovníky kávy! Káva pomáhá udržovat tepny průchodné. Pití tří šálků denně údajně výrazně snižuje riziko vzniku aterosklerózy nebo ucpaných tepen. Přidejte si tedy kávu do svého jídelníčku. Pijete tři šálky denně, žádný problém! Ale je důležité vyhýbat se přidávání cukrů nebo jiných ingrediencí do kávy, jen tak bude vaše káva zdravá a prospěšná. A nezoufejte ani v případě, že káva zrovna není váš „šálek čaje“ – zelený čaj se také ukázal jako prospěšný pro kardiovaskulární zdraví.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Příčiny ucpávání cév

K ucpání tepen dochází v důsledku stavu známého jako ateroskleróza, ke kterému dochází, když se tukový materiál z krve přilepí na vnitřek tepen. Časem se může nahromadit dostatek tohoto materiálu, který začne ovlivňovat průtok krve. Účinky tohoto mohou záviset na umístění zablokování. Ucpané tepny mohou být zvláště nebezpečné, když omezují průtok krve zásobující srdce nebo mozek, protože tyto orgány potřebují nepřetržitý přísun kyslíku, aby správně fungovaly.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Diskuze

V diskuzi ZUBNI KAMEN NA PROTEZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena polakova.

Dobry den,

mam castecnou dolni zubni nahradu, kazdy vecer mi 20minut cistim ve vode s Coregou prestose mu dela na hmote zubni kamen, kterynejde vyciytit. Co delamspatne? A jak odsstranit kartackem na protezu ji dostatecne drhnu
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Vaňková.

Dbám velmi na čištění mé zubní náhrady...(Corega,čištění kartáčkem a pastou)...a přesto se mi na náhradě tvoří zubní kámen,může mi prosím,někdo poradit,jak na něj a jak docílit ještě více bělosti
? Děkuji.

Zdroj: diskuze Zubni kamen na proteze

Co znamená ucpaná krkavice

Nebezpečným problémem při onemocnění krčních tepen je zvýšené riziko ischemické mozkové mrtvice (ICMP). Zúžená krční tepna mění tok krve, což je spojeno se zvýšenou tvorbou krevních sraženin. Takto vytvořená sraženina se pak může z krkavice uvolnit a ve formě embolu (vmetku) putovat do mozku a způsobit mrtvici neboli cévní mozkovou příhodu (CMP). Může dojít ke stavu, kdy vznikne neprůchodnost krční tepny, a pokud se tento život ohrožující stav neřeší, nastává po přerušení krkavic vykrvácení a smrt.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Na zvápenatělé věnčité tepny

Česnek a citron se s úspěchem používá proti zvápenatění věnčitých tepen srdce a k vyčištění kloubů od solí a vápenatých usazenin. K těmto účelům se užívá tinktura z česneku a citrónu. Zde je návod na její přípravu.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Citrusy

Antioxidanty i vitamin C představují dobrou volbu pro udržení zdravých tepen. A citrusové plody mají spoustu obojího. Vitamin C hraje významnou roli při snižování rizika srdečních chorob. Flavonoidy, které se v plodech nacházejí, zase pomáhají chránit tepenné stěny. Přidejte si proto citrusy do svého jídelníčku. Pijte hodně citronové vody po celý den nebo začněte ráno sklenicí čerstvě vymačkané pomerančové či grapefruitové šťávy. Dávejte však pozor na bergamotové ovoce. Bylo prokázáno, že bergamotové ovoce snižuje hladinu cholesterolu stejně účinně jako statinový lék.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Celá zrna

Vláknina obsažená v celých zrnech pomáhá zlepšit hladinu cholesterolu v krvi a chránit srdce proti nemocem. Strava bohatá na celozrnné potraviny je spojena zvláště se stěnami krční tepny. Tyto tepny jsou zodpovědné za dodávání krve do mozku. Ucpávání krčních tepen způsobuje nahromadění aterosklerózy a zvyšuje riziko srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Přidejte si tedy celá zrna do své každodenní stravy. Doporučený denní příjem je 25 gramů zrn každý den pro ženy a 34 gramů denně pro muže. Můžete konzumovat celá zrna, jako je hnědá rýže; celozrnné těstoviny; ječmen nebo ovesné vločky; případně quinou.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Co znamená bolest krkavice

Stejně jako u všech ostatních tepen v těle i u krční tepny se mohou objevit určité zdravotní potíže, jako je slabost, bolestivost. Pokud cítíte bolest podél boční strany krku nebo obličeje, může být spojena s ucpáváním krkavice.

Zdroj: Krkavice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP