Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO JE ANTIHISTAMINIKUM

OBSAH

Koupejte své kočky

Pomůže taky tu kočku nebo kocoura vykoupat, kočky to sice nemají rády, ale lze to. Jsou pacienti, kteří své kočky koupou a docela často, zvykly si na to. Nedoporučuji, aby kočky, ale ani jiná zvířata, ležela v posteli, kde vám jejich alergen ulpí v povlečení a vy pak ho inhalujete řadu hodin. Dávejte na sebe pozor a několik dní předem, než půjdete do kontaktu se zvířátkem, si vezměte nějaké antihistaminikum (Claritin, Zirtec, Dithiaden).

Zdroj: Alergie na kočky

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ ANTIHISTAMINIKUM MŮŽE PES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Burianová.

Jaké antihistaminikum může 10kg velký mladý pes,?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pes může stejná antihistaminika jako člověk, ale jen v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Jaké antihistaminikum může pes

Dimetinden

Charakteristika: Dimetinden je antihistaminikum, které má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.

Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem), u solární dermatitidy a u popálenin 1. stupně.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na dimetinden. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.

Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu nebo pomocí speciální kuličky (roll-on) 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.

Patří sem například Fenistil gel, Fenistil Roll-on.

Zdroj: Antihistaminika

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Jakubcik.

Mám po těle vyrazku beru xarelto nikdy jsem nic takového nemel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mírná vyrážka patří mezi nežádoucí účinky léků na ředění krve. Může vám pomoci antihistaminikum, které koupíte v lékárně. Informujte se u lékárníka, jaký typ je pro vás vhodný. Pokud vyrážka do několika dnů nezmizí, poraďte se se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nové léky na ředění krve

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V NOSE A KŮŽE NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost se svěděním v nose, pořád si ho musím nějak šmudlat, zrovna tak zvenku na kůži mě svědí a jak se mi na něj dostanou vlasy, tak to je ještě horší, už mě to pěkně otravuje a jsem z toho zoufalá! Děkuji předem za každou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kateřino, proti svědění a přecitlivělosti kůže je dobrý lék Claritine. Je na lékařský předpis a běžně se používá jako antihistaminikum na léčení alergií. Nechte si ho předepsat a berte ho jednou denně ráno jednu tabletu po dobu 3 týdnů. Pokud to nepomůže, tak zkuste ještě Fenistil gel, ten je volně prodejný, ale Claritine je lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v nose a kůže na nose

Jak na hučení v uších při rýmě

Klasickým příznakem virového onemocnění je hučení v uších. Potíže souvisí s překrvením sliznic při rýmě a související poruše provzdušňování středního ucha při alergické reakci. Při adekvátní místní (kapky do nosu proti alergii, což je přípravek na předpis) a celkové (antihistaminikum) léčbě by se stav měl upravit.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den užívám tyto léky prestarium, ebrantil, lusopress, nimesil, euthytrox, lyrica a eliguis. Udělala se mi, když jsem začínala brát eliguis, vyrážka nemá to spojivost s některými prášky? děkuji za odpověd´.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Reakce na Eliquis může způsobit kopřivku, vyrážku, svědění a případně potíže s dýcháním. Pokud se u vás tato reakce objeví, obvykle k ní dojde brzy po užití dávky přípravku Eliquis. Pomoci může antihistaminikum, které koupíte v lékárně. Informujte se u lékárníka, jaký typ je pro vás vhodný. Pokud vyrážka do několika dnů nezmizí, poraďte se se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Svědění hlavy a těla

Svědění hlavy a těla může být způsobeno alergickou reakcí na prací prášek, ve kterém je vypráno ložní prádlo, zkuste tedy tento prací prášek změnit, dále byste mohli vždy před spaním užít nějaké antihistaminikum, například Zyrtec (balení s 10 tabletami je volně prodejné v lékárně). Budou-li potíže i nadále přetrvávat, doporučuje se konzultace na kožním oddělení.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA FOTOGRAFIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viola.

pisi vam proto ze mam problem s koprivkou cele telo mam jak jeden puchyr a hrozne to svedi as stipe a v noci nemohu spat nevim cim to je ,posledni dobou to mivam casto svedeni mam kolem bricha nohou a na slabynach ,nevim co mam delat a jak si mam pomoc . dekuji za radu kterou mi date prosim porate mi co mam delat .dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Violo, zkus tento svůj problém s kopřivkou na celém těle řešit pomocí léku Claritine. Claritine jsou tablety a jsou volně prodejné v lékárně. Lék Claritine je tak zvané antihistaminikum, což znamená, že mírní alergické reakce a snižuje svědění, což může pomoci i na kopřivku po celém těle. Claritine není akutní lék, takže neúčinkuje ihned, ale až za jeden týden od začátku pravidelného užívání, přičemž stačí užívat jednu tabletu denně. Jako vhodný doplněk by k tomu ještě pomohl Fenistil gel, který se zase maže, tam kde se objevila kopřivka, takže na svědivá nebo začervenalá místa. Napiš jak ti to pomohlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kopřivka fotografie

Příčiny

Příčinou tohoto svědění může být chlór, někdo má bohužel na chlór výrazně citlivější kůži a nedá se s tím nic dělat. Můžete zkusit před koupelí nějaké antihistaminikum (lék proti alergii). Kůži na nohou pravidelně promazávejte po sprchování, nepřesušujte ji například sprchovými gely a podobně.

Nebo můžete být alergičtí na sprchové gely, místo toho tedy zkuste speciální sprchové oleje (například Balneum Hermal plus). Můžete také užívat některé volně prodejné antihistaminikum (Zyrtec, Zodac, Claritine).

Svědění kůže bývá nejčastěji způsobeno její suchostí, ale také různými ekzémy. Kůži promazávejte několikrát denně například Ambiderman krémem, modrou Indulonou a podobně. Pokud se na kůži tvoří nějaké projevy a svědění neustupuje, tak navštivte kožního lékaře.

Za svědění může často psychika, ale i špatná funkce jater, případně hodně kyseliny močové. V tom případě se doporučuje užívat večer jaterní čaj nebo ostropestřec mariánský, hodně pít vodu, nebo ředěné 100% šťávy ovocné a zeleninové. Také se doporučuje vyšetření krve.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, podle Vašich příznaků, které popisujete, zejména to urputné svědění pokožky ve vlasaté části hlavy, nasvědčuje na plísňové onemocnění. Plísně se ve vlasech normálně vyskytují. Pro úspěšnou léčbu je nezbytné provést odběr vzorků z Vaší svědivé kůže. Nebojte se toho, nebolí to, spíše je to intenzivnější podrbání, takže je to spíše příjemné, než naopak. Dělá se to jemně, ostrou škrabkou, jako byste škrábala nové brambory. Takto odebrané mikroskopické šupiky se v laboratoři namnoží (vykultivují) a pak pod mikroskopem se identifikuje plísňový kmen. Podle výsledků se velmi dobře dá určit správný lék. Plísně jsou neodělitelnou součástí našeho života a vyvíjejí se stejně dlouho, jako lidstvo samo. Dokáží se velmi dobře adaptovat na přechodně nehostinné podmínky, které vytvoříme třeba méně či více vhodným lékem. Proto je důležité přesně dodržet předepsaný způsob užívání a zejména dodržet dobu užívání, které bývá v těchto případech i dlouhodobá - několik měsíců. Doporučuji zajít ke kožnímu lékaři a požádat ho o kultivační stěr.

Pokud by se neprokázala plísňová příčina Vašich potíží, tak je zde ještě možné, že byste mohla být alergická na nějaký Vám neznámý alergen. V tomto případě by bylo možné nasadit tabletky Claritin. Je to antihistaminikum (lék proti přehnané alergické reakci), který rovněž zmírňuje i svědivé pocity. Lék je na lékařský předpis a předepsat Vám ho může Váš obvodní lékař, ale lépe bude navštívit alergologa.

Jano, ve Vaší situaci nespoléhejte na domácí lékařství formou svépomoci. Pokud se v noci budíte, tak tento projev negativně ovlivňuje kvalitu Vašeho života a je škoda za každý den, respektive noc, kterou prožijete nepříjemně, nikdy již nebudete mít další šanci ji prožít znovu a lépe, proto co nejrychleji konejte, a to postupem, který jsem Vám zde popsal.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Co znamená nateklý ret zničehonic

Takovéto stavy nejsou vůbec vzácné, může se jednat o alergii, proto je potřeba hledat léčbu, která bude stav stabilizovat. Součástí je pokus o vytipování a vyloučení spouštěče. Někdy to je infekce, někdy něco v potravě a podobně. Vždy je však následně potřeba nasadit stabilizující léčbu. Zpočátku lokální kortikoidy, poté masťové základy a vyvarovat se kontaktních alergenů. Dlouhodobě se podává antihistaminikum, případně ještě lék stabilizující membrány žírných buněk.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Co na dávivý kašel u dětí

Po nástupu do školky děti velmi často trápí respirační infekty s kašlem a rýmou, protože se dostávají do kontaktu s dosud jim neznámými mikroby. Jako léčba přes den se doporučuje spíše něco na rozpuštění sekretů – vhodný by mohl být Erdomed, který je na recept. K němu lze zvolit po dobu nemoci antihistaminikum, například Flonidan či Aerius. Na noc spíše léky proti kašli, jako je Levopront či Sinecod. Jako prevence pro podporu imunity se jeví vhodná kúra betaglukanů s Imunity sirupem. Jsou žádoucí i další podpůrné prostředky, jako je bioptronová lampa, masáže hrudníčku, zvlhčování vzduchu a inhalace.

Zdroj: Dávivý kašel

Difenhydramin

Charakteristika: Difenhydramin je antihistaminikum. Tato mast má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Vedle toho má také lokálně znecitlivující účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.

Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem) a solární dermatitidy.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na difenhydramin. Aplikace dětem mladším 6 měsíců. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.

Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.

Patří sem například Psilo-balsam.

Zdroj: Antihistaminika

Loratadin

Charakteristika: Loratadin je antihistaminikum se selektivním antagonistickým účinkem na periferní H1-receptory a stabilizačním účinkem na žírné buňky. Vykazuje mohutný antialergický účinek a má zanedbatelný sedativní účinek.

Použití: Celoroční alergická rýma, sezónní alergické rýmy a idiopatická kopřivka u dospělých a dětí od 2 let věku.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na loratadin. U dětí mladších 2 let nebyla dosud bezpečnost dostatečně ověřena. Podání v těhotenství a v období kojení se nedoporučuje.

Nežádoucí účinky: Obvykle nemá sedativní účinky. Možné nežádoucí účinky jsou únava, bolesti hlavy, such v ústech, trávicí obtíže.

Dávkování: Dospělí a děti nad 12 let: 10 mg 1krát denně (1 tableta). Děti 2–12 let s tělesnou hmotností nad 30 kg: 10 mg 1krát denně (1 tableta). Pro děti s tělesnou hmotností 30 kg a méně je určen sirup (dostupný jen na lékařský předpis).

Patří sem například Loratadin – Ratiopharm.

Zdroj: Antihistaminika

Alergie na slunce

Solární dermatitida, máte pravdu, že trošku činí potíže, ona to není tak úplně alergie v pravém slova smyslu, nicméně ty léky, které máme na alergii, taky trochu pomáhají i zde. Ve vašem případě dále užívejte betakarotén. Pak jestliže pojedete k moři nebo se budete vystavovat sluníčku, tak ještě předem deset dní užívejte nějaké to antihistaminikum Claritin, Zirtec nebo Dithiaden, které užívejte i v době té dovolené. Dnes jsou k dostání již velmi moderní antihistaminika, a je v podstatě jedno, který přípravek si z této řady vyberete. Dnešní antihistaminika nezatěžují organismus a netlumí, jako tomu bylo dříve. K tomu je dobré použít nějaký opalovací krém s vysokým filtrem, koupený v lékárně, kde jsou krémy na opalování kvalitnější a s vyššími flitry (30 až 40 SPF).

Zdroj: Alergie na slunce

Volně prodejná antihistaminika

Fenistil por.gtt.sol.1x20ml

Účinná látka: Dimetinden

Charakteristika: Dimetinden je antihistaminikum, které má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.

Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem), u solární dermatitidy a u popálenin 1. stupně.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na dimetinden. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.

Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu nebo pomocí speciální kuličky (roll-on) 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.

Patří sem například Fenistil gel, Fenistil Roll-on.

Zde můžete vidět cenu Fenistilu.

Zdroj: Antihistaminika

Přírodní antihistaminika

Heřmánkový čaj: Je dobře známý tím, že poskytuje úlevu od symptomů senné rýmy. Obsahuje flavonoidy (vitamín P má silné antioxidační účinky) a působí protizánětlivě. Dále se doporučuje namazat směs heřmánku a citronového oleje na postiženou tkáň, inhalovat heřmánek jako prevenci příznaků nebo jej můžete použít ve formě obkladu na opuchlé, zarudlé a podrážděné oči.

Zelený čaj: Blokuje produkci histaminu a patří mezi nejlepší domácí přípravky pro posilování imunitního systému.

Zázvorový čaj a med: Ulevují při pocitu těžkého hrudníku a uvolňují hlen. Posilují imunitní systém a působí jako přírodní antihistaminikum (zabraňují nadměrnému a nežádoucímu uvolňování histaminu při alergických reakcích).

Devětsil: Působí protizánětlivě, blokuje uvolňování histaminu a leukotrienů. Je účinný pro zmírnění kýchání, svědění očí, ucpaných dutin a bolestí hlavy. Měli by se mu však vyhnout lidé alergičtí na ambrózie a chryzantémy.

Zdroj: Antihistaminika

Cetirizin

Charakteristika: Cetirizin je antihistaminikum, které má mohutný antialergický účinek a které nevede k útlumu.

Indikace: Používá se k léčbě celoroční alergické rýmy, sezónní alergické rýmy a alergického zánětu spojivek (senná rýma), svědění, kopřivky u dospělých a dětí od 6 let věku.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na cetirizin. Podání dětem mladším 6 let. Podání v těhotenství a v období kojení.

Nežádoucí účinky: Vzácně se mohou objevit projevy přecitlivělosti na přípravek (kopřivka, otok měkkých tkání, dušnost). Dalšími možnými nežádoucími účinky jsou bolesti hlavy, závratě, ospalost, vzrušenost, sucho v ústech, trávicí obtíže.

Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a mladistvé starší 12 let je 10 mg (tj. 1 tableta) 1krát denně. Obvyklá dávka pro děti ve věku 6–12 let je 5 mg (½ tablety) 2krát denně nebo 10 mg 1krát denně. U pacientů s poruchou funkce ledvin se doporučuje snížit dávku na polovinu.

Patří sem například Zyrtec a Alerid.

Zdroj: Antihistaminika

Co dělat po bodnutí včelou

Ano, určitě to byla alergická reakce po štípnutí včelou. Pokud se to týká otoků jen mezi dvěma sousedícími klouby prstů, tak je to ještě taková jakoby lehčí alergická reakce, při které nešlo o život. Nicméně už je vidět, že vaše tělo reaguje. Nejlepší postup je přesně to co jste udělal, že jste to všechno vymáčkl. K tomu je třeba ještě ránu opláchnout hodně studenou vodou a otřít s nějakou desinfekcí, kterou doma najdete. Jako léčbu je dobré zvolit kortikoidní mast a natřít s ní to místo vpichu a hodně to ledovat. Když vidíte, že ty příznaky mizí, že se to nezhoršuje, tak na místo vpichu pak stačí použít nějaké to antihistaminikum, například volně prodejný Fenistil gel, nebo Vám jej předepíše praktický lékař nebo alergolog. Příště se tomu snažte vyhýbat, protože čím častěji vás něco štípne, tím bude ta reakce silnější a trnutí by nemuselo být jedinou nepříjemností.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP