Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO JE GASTROENTEROLOGIE

OBSAH

Gastroenterologie

V gastroenterologii se dobře uplatňuje konsiliární činnost, což je odborné posouzení pacientů s nemocemi zažívacího traktu na lůžkách. V mnoha případech totiž není zkušený gastroenterolog z personálních důvodů přítomen na lůžkových odděleních a proto je léčba konzultována s ošetřujícím lékařem a na místě přítomní zkušení lékaři pak zprostředkují další práci na základě porad.
Gró práce gastroenterologa je práce ambulantní. Jednak jsou to endoskopické metody, ve kterých je poskytován servis pro nemocnici a z části servis pro terén. V ambulantní praxi jsou diagnostikováni, léčeni a kontrolováni pacienti s onemocněním zažívacího traktu, kteří jsou doma mimo lůžka a mají kupříkladu chronická onemocnění, nebo jsou po nějakém endoskopickém výkonu, nebo mohli být hospitalizování s jaterním onemocněním, které nebylo infekční.
Existuje také centrum pro biologickou léčbu nespecifických střevních zánětů, kde jsou soustředěni specialisté v tomto oboru, kteří mají dostatek zkušeností a dokáží odlišit pacienty a určit potřebnou pomoc.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Poradna

V naší poradně s názvem KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Pošík.

Dobry den. Prosim kde se dela vysetreni - kolonoskopie. Jsem rocnik 52. Jsem z Usteckeho kraje. Vidhostice -Podborany. Jake musim mit a od koho doporuceni? Chodim na urologii kde mi delali PSA bez nalezu. Jiz jsem podstoupil kolonoskopicke vysetreni asi pred 10let. Bez nalezu. I kdyz to pro me nebylo moc prijemne bolelo me to a docela hodne. Nyni mi je 66let a chtel bych znovu podstoupit tuto kontrolu abych vedel jak na tom jsem se zdravim. Moje matka mela rakovinu delohy ktera se ji rozrostla az k zaludku ktera na ni umrela. Muj bratr rocnik 55 mel rakovinu prostaty kterou mu vzali a zatim ma klid. Dekuji za odpoved. Jan Posik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kolonoskopii provádějí na oddělení GASTROENTEROLOGIE. Na vyšetření je třeba se objednat předem a mít k tomu žádanku od praktického lékaře. Takže nejdřív obvoďák, pak objednání a pak výkon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Držitel registrace v ČR

Společnost STADA PHARMA CZ s.r.o. byla založena v roce 2002. K významným datům v historii patří rok 2005, kdy došlo ke sloučení se zastoupením společnosti Aliud Pharma. Z více než 350 farmaceutických společností působících na českém trhu zaujímá STADA PHARMA CZ s.r.o. v současnosti 33. pozici, v oblasti prodeje generických přípravků 11. pozici. Portfolio společnosti zahrnuje celkem 202 léčivých přípravků a 57 brandů. Společnost se orientuje především na oblast primární péče, kardiologie, gastroenterologie, psychiatrie, neurologie, diabetologie, urologie, onkologie, revmatologie. Společnost rovněž nabízí široké veřejnosti v České republice doplňky stravy a kosmetiku vysoké kvality. Obchodní politikou společnosti STADA PHARMA CZ s.r.o. je poskytování vysoce kvalitních léčiv dostupných pro široké spektrum pacientů za přijatelné ceny a přiměřené náklady pro zdravotní systém. Základní filozofií a misí společnosti je podpora lidského zdraví.

Společnost STADA s.r.o., člen skupiny STADA, vznikla přejmenováním společnosti Grünenthal Czech s.r.o. v roce 2012. Společnost Grunenthal Czech s.r.o. vznikla v polovině roku 2003 jako servisní společnost mateřské společnosti Grunenthal GmbH, Spolková republika Německo, a její činností je propagace a marketing léčivých přípravků mateřské společnosti na českém trhu. Grünenthal je nezávislá farmaceutická společnost s vlastním výzkumem a vývojem, s mezinárodní působností. Od založení v roce 1946 je v rodinném vlastnictví. Produkty společnosti Grünenthal jsou distribuovány ve více než 100 zemích světa a počet poboček trvale roste. V současné době má společnost Grünenthal po celém světě přibližně 5 300 zaměstnanců. V průběhu roku 2011 došlo k dohodě mateřské společnosti Grünenthal GmbH se společností Stada AG o odkoupení obchodního podílu Grunenthal Czech s.r.o. společně s dalšími zeměmi regionu střední a východní Evropy a Blízkého východu.

Zdroj: Indapamid, lék na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem POLIKLININKA KARLOVO NÁMĚSTÍ ODBĚRY KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Nedomová.

Prosím,byla jsem na vyšetření U nemocnice 2 a nyní mě Mudr.Pavel Hrabák pozval do ordinace na Karlovo n. 32-poliklinika tel.224966283 sestra Čechová telefon vyzvání a nikdo nebere /volám už několikrát/ prý budova A 1.patro.Prosím poraďte-děkuji Nedomová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

MUDr. Pavel Hrabák má telefon 224962489 nebo email pavel.hrabak@lf1.cuni.cz
MUDr. Pavel Hrabák pracuje na IV. interní klinice - klinika gastroenterologie a hepatologie, 1. lékařské fakulty, Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Oddělení Gastroenterologie je na adrese Karlovo nám. 32, 128 08 Praha 2, (Fakultní poliklinika, budova C1, 1. patro).

Telefony jsou:
224 966 495 (recepce)
224 966 283
224 966 699
224 966 696
224 966 448
224 966 445
224 966 442
224 966 449

Provozní doba je každý pracovní den od 7 do 16 hodin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Kde získat pomoc při problémech s vyprázdněním

Navštivte svého lékaře. Odborná způsobilost lékaře pro vyprázdnění je gastroenterologie.

Navštivte svého fyzioterapeuta.

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

GASTROENTEROLOGIE KN LIBEREC, ENDOSKOPIE, CENTRUM PRO BIOLOGICKOU LÉČBU

Adresa

Husova 10

460 63 Liberec

Telefon

485 312 668 

E-mail

lenka.nedbalova@nemlib.cz

Web

www.nemlib.cz

Ordinační hodiny

Pondělí: 07.30–15.30

Úterý: 07.30–15.30

Středa: 07.30–13.00

Čtvrtek: 07.30–15.30

Pátek: 07.30–15.30

MUDr. Lenka Nedbalová (lenka.nedbalova@nemlib.cz)

Zdroj: Kolonoskopie Liberec

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den.
Rada bych se zeptala mam stale obtize s prujmy a tmave zelenou stolici.muzete mi rict cim to muze byt zpusobeno
Dekuji s pozdravem Glosova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Častý průjem a tmavě zelená stolice může být příznakem ulcerózní kolitidy, ale také i bakteriální nákazy zažívacího traktu například salmonelou. Oboje se dá léčit, ale léky na předpis, takže by byla vhodná porada s lékařem z gastroenterologie. Jako domácí léčbu můžete zkusit lék endiaron na 4 dny 3 krát denně a pak po skončení nějaká probiotika alespoň na dva týdny. Ale raději bych upřednostnil konzervativní léčbu na gastroenterologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci jater

MUDr. Řehoř Liberec

Privátní gastroenterologie MUDr. Marka Řehoře se zaměřuje na diagnostiku a léčbu onemocnění trávicího ústrojí.

Gastroenterologická a hepatální poradna

  • diagnostika, léčba a sledování nemocí trávicího ústrojí, jater a slinivky břišní
  • trvání různé, ceny různé

Kolonoskopie

  • endoskopické vyšetření tlustého střeva
  • trvání různé, ceny různé

Gastroskopie

  • endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku
  • trvání různé, ceny různé

Adresa:

Klášterní 117/2

460 01 Liberec

Telefon

485 312 141 

Otevřeno

Pondělí až pátek 7:30–12:00 hod.

Zdroj: Kolonoskopie Liberec

Poradna

V naší poradně s názvem BRNO PAN MGR OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Skoupá.

chci se zeptat pana mgr Pleskače, co mohu užívat, nebo který čaj pít na potíže se střevy

(mám průjmy, křeče, v roce 1992 jsem prodělala gyn. operaci, chemoterapii a
ozařování, v roce 1976 jsem prodělala operaci žlučniku, nyní vyšetření
jater ultrazvukem bylo v pořádku) jsem nar. v roce 1946

děkuji Vám za odpověď

Jarmila Skoupá, Brno

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Problémy se střevy, jako je průjem a křeče, mohou souviset s absencí žlučníku. Po takové době od operace žlučníku se může ve střevech vyvinout nerovnováha střevní flóry a ta pak způsobuje tyto obtíže. Jako první volbu bych doporučil koupit si probiotika na 30 dní a pravidelně je každý den užívat. Pokud po měsíci nepocítíte žádné zlepšení, tak další volbou by měla být návštěva gastroenterologie. Tam vám pak řeknou další možnosti léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brno pan mgr otec pleskač

Nemoci

Mezi nejčastější onemocnění exokrinní složky patří záněty (akutní a chronická pankreatitida). Většinou se nejedná o záněty infekční (ten často doprovází příušnice), ale příčinou bývá reakce na některé toxické látky (alkohol), poranění, nebo ucpání vývodných cest (nejčastěji žlučovými kameny). Velmi závažné a bohužel v poslední době stále častější je nádorové onemocnění (karcinom) pankreatu. Příčina není známá, ale vznik je dáván do souvislosti s kouřením, alkoholem a chronickou pankreatitidou. Karcinom pankreatu patří mezi nádorová onemocnění s nejhorší prognózou.

Onemocnění endokrinní části pankreatu vede ke vzniku cukrovky (diabetes mellitus), v případě typu I jde o autoimunitní zánět namířený proti buňkám produkujícím inzulin, v druhém případě (typ II) je vznik onemocnění komplexnější. Problematické je postižení pankreatu při cystické fibróze, která postihuje exokrinní žlázy obecně a postižení pankreatu pak tuto základní nemoc komplikuje. Jejich léčbou se zabývá gastroenterologie, chirurgie a diabetologie.

Zdroj: Slinivka břišní

Poradna

V naší poradně s názvem VODA MÍSTO STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobry den, chci se zeptat uz vic nez tyden mam misto stolice jen vodu, chodim 10krat dene, vlastne po kazdem jidle, zadne leky nezabiraji, mam se bat neceho vaznejsiho?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Více než sedmidenní průjem je již opravdu nebezpečný a hrozí odvodnění organizmu a s tím spojené komplikace. Určitě je třeba rychle vyšetřit složení tekutiny, která z Vás vychází, aby bylo možné zjistit příčinu průjmu a hned nasadit léčbu. Běžte v nejbližší pracovní den buď ke svému praktickému lékaři a nebo rovnou na oddělení gastroenterologie, které najdete v nemocnici nebo na poliklinice.
Pokud se chcete léčit sám, tak vyzkoušejte Endiaron a přípravek Smecta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda místo stolice

Veterina Praha 8

Veterinární ordinace Svobodník v Kobylisích poskytuje veterinární ošetření a pohotovost. Tato ordinace je moderně vybavena a ke zvířatům zde přistupují s maximální péčí.

Zdravotní tým se skládá ze dvou lékařů: MVDr. Kustra a MVDr. Mladý.

Ordinace je vybavena dvěma operačními sály, digitálním RTG, SONO, EKG, dialyzačním přístrojem, zubním ultrazvukem, biochemickým analyzátorem, hematologickým analyzátorem, inhalační anestézií s isofluranem + monitoringem průběhu anestezie, kyslíkovým koncentrátorem, endoskopem, mikroskopem, maxi driverem, mini driverem, infuzní pumpou, lineárním dávkovačem centrifugou, refraktometrem, tonopenem, otoskopem, oftalmoskopem.

Ordinace se specializuje na psy, kočky, ptáky, drobné savce, plazy a exotická zvířata. Nabízena je zde dermatologie, endokrinologie, gastroenterologie, gynekologie, chirurgie, kardiologie, laboratoř, neurologie, onkologie, oftalmologie, ortopedie, léčba respiračních chorob, sonografie, stomatologie a urologie.

Veterinární ordinace Svobodník, Náhorní 2, 180 00 Praha 8 – Kobylisy, tel.: 284 687 850, e-mail: info@veterina-svobodnik.cz, webová adresa.

Ordinační doba

• pondělí až pátek od 9:00 do 20:00 hodin

• sobota od 9:00 do 12:00 hodin

• neděle od 17:00 do 20:00 hodin

Zdroj: Veterina Praha

Poradna

V naší poradně s názvem WWW REZAVE KRECE V BRICHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka Matasovska.

Dobry den chtela bych se zeptat mam uz dva mesice rezne krece v brichu nekdy to je pred jidlem nekdy po jidlu nekdy se stane ze mam treba dva dny klid pak znovu se to objevi minutu mam klid po minute to zacne chvilku krece pak to ustane na chvili a zase krec neni to jen pri menstruaci je to dost neprijemny muzete me prosim poradit dekuji Matasovska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kreče v břiše bude třeba rychle řešit, protože se můžou zhoršovat a nakonec vás můžou ohrozit i na životě. Pomoc hledejte u lékaře gastroenterologa na oddělení gastroenterologie. Obvykle je toto oddělení na poliklinice a nebo v nemocnici. Pro přesné zjištění příčiny bolestí bude potřeba laboratorně vyšetřit krev a také vyšetřit jícen a žaludek pomocí speciální sondy, která se zavádí ústy. Vyšetření je bezbolestné a nijak vás zdravotně neomezí, lékaři umožní přesně stanovit, co vám je a jak vás léčit. S návštěvou lékaře neotálejte, protože na speciální vyšetření žaludku se čeká několik týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www rezave krece v brichu

Bolest břicha po jídle

Pokud souvisí vaše bolesti s jídlem, je nutné shromažďovat informace o jídle, ale i charakteru a místě bolestí. Jedině tak může lékař dojít k přesnějšímu závěru a navrhnout vhodnou léčbu. Vředy lze rozpoznat podle bolesti vznikající při jídle nebo krátce po něm a vyskytující se pod dolním okrajem hrudní kosti. Vznik vředů souvisí také se stresem, alkoholismem, kouřením, častým přísunem kofeinu, nepravidelnou a nevyváženou stravou, někdy za jejich vznik může i genetika. Při kyselém, kořeněném nebo smaženém jídle se bolesti stupňují, zatímco po konzumaci mléčných a zásaditých přípravků proti žaludečnímu překyselení mohou ustupovat. Obdobným projevem lze charakterizovat i žlučníková či slinivková onemocnění. Kolika žlučníku se objevuje po konzumaci tučných pokrmů, a to až v řádu několika hodin. V zažívacím traktu se totiž při dodání tuku vyplaví hormony, které podněcují žlučník k výdeji žluči. Ta je při trávení tuků nezbytná, avšak objeví-li se v cestě překážka (například v podobě kamene), zareaguje žlučník dalšími a dalšími stahy, které způsobují pacientovi silné bolesti a záchvat. Produkty slinivky břišní se na trávení podílejí prostřednictvím enzymů, činnost slinivky pak vyvolá přítomnost potraviny v žaludku a dvanáctníku. Pokud je však pankreas zasažen nádorem či zánětem, vzniká bolest po každém jídle, objevit se může i průjem. Pacienti popisují bolest jako ránu dýkou a krátkou úlevu přináší jen poloha na všech čtyřech.

Pokud máte bolesti břicha po jídle delší dobu, vyhledejte co nejdříve svého praktického doktora. Ten vás pak pravděpodobně pošle na oddělení chirurgie či gastroenterologie. Včasná diagnóza je nutná především u slinivkových chorob, kvůli bolestem však většinou pacienti návštěvu lékaře příliš neodkládají.

Zdroj: Bolest břicha

Kam s hemoroidy

Zjišťování informací o nemoci je důležitou součástí léčby. Co nejdříve po něm by ale měla následovat návštěva lékaře. Nestyďte se mu svěřit se svými zdravotními komplikacemi. Pokud znáte popisované příznaky z vlastní zkušenosti, návštěvu odborníka neodkládejte. Poradit se můžete s praktickým lékařem, který vás případně odešle na specializované pracoviště (proktologie, gastroenterologie, chirurgie). Lékař provede potřebná vyšetření, poradí s úpravou životosprávy, doporučí lokální léčbu (masti, čípky) a rozhodne o léčbě venofarmaky (léky na posílení žilní stěny).

Mnoho pacientů si najde základní informace na internetu a poté si koupí „naslepo“ mast či čípky v lékárně. Hemoroidální onemocnění je však dlouhodobý problém, který je mimo jiné příznakem takzvaného chronického žilního onemocnění (stejně jako například metličky a křečové žíly). Proto je nutná návštěva odborníka.

Krémy a čípky mohou přinést krátkodobou úlevu, ale důležitá je dlouhodobá léčba vycházející z aktuálního stavu pacienta (stadium onemocnění). Jedině léčba z rukou lékaře pomůže zlepšit stav žilní stěny, zmírnit krvácení a bolest a zabránit opakování akutních hemoroidálních atak. Lékař vám poradí, zda stačí venofarmakum (lék), nebo je již nutná chirurgická léčba. Proto i zde platí, že čím dříve začnete s odpovídající léčbou, tím lépe.

V prvních stadiích je možné využít ambulantní metody, později je nutný několikadenní pobyt v nemocnici. Nejvhodnější metoda zákroku závisí na konkrétním stavu. Důležité je ale uvědomit si, že odstranění neznamená, že již bude vše v pořádku. Při nedodržování režimových opatření (dostatečný pitný režim a množství vlákniny v jídelníčku, omezení dráždivých potravin, užívání léků na posílení žilní stěny, nošení volného oblečení, zvýšení osobní hygieny, pravidelný pohyb a speciální cviky) se mohou komplikace opět rychle vrátit.

Léčba hemoroidů

  • konzervativní
  • ambulantní zákrok
  • operace

Konzervativní léčba: Pod konzervativní léčbou se skrývají zásady prevence nemoci (vláknina, tekutiny, hygiena). K tomu je doporučováno provádět sedací koupele v odvaru z dubové kůry, aplikovat masti a čípky.

Ambulantní zákrok: Většinu hemoroidů lze přelstít ambulantním zákrokem, který obyčejně nevyžaduje pracovní neschopnost pacienta po zákroku, obejde se bez anestezie a hlavně vyřeší pacientovi nepříjemný problém.

Nejčastěji ambulantně prováděné zákroky jsou:

  • Koagulace infračervenými paprsky – vhodná jen pro malé hemoroidy, neboť působí pouze do hloubky 3 mm.
  • Elastická ligatura – nejrozšířenější metoda u nás. V podstatě se provádí podvázání hemoroidu gumovým kroužkem – hemoroid je zaškrcen a odpadá. Po tomto výkonu pociťují pacienti zhruba 2 dny tlak či bolesti v konečníku, pak však potíže vymizí.
  • Unipolární elektrokoagulace – uzel se průchodem elektrického proudu scvrkne.
  • Bipolární koagulace – uzel je zničen teplem.
  • Kryoterapie – uzel se zničí mrazem.

Operace: Existuje mnoho metod, jak operativně odstranit hemoroidy. Při některých se využívá laser, při jiných skalpel. Někdy se odstraňuje pouze hemoroidální uzlík, někdy i okolní sliznice. Vhodný postup navrhuje lékař podle dané situace.

Komplikace hemoroidů:

  • Profúzní krvácení – krvácení po obtížné defekaci. Při takovýchto častých ztrátách krve hrozí nebezpečí chudokrevnosti.
  • Trombóza vnitřního hemeroidu – přebývající krev ve vnitřní hemoroidální cévní pleteni se srazí a tato krevní sraženina obvykle vyvolá zánět oblasti. Hemoroid se zvětší a dráždí nervová zakončení registrující napětí ve stěně – reakcí na toto zvýšené napětí je křeč. Kvůli křeči svěračů bývá obvykle znemožněno vyšetření hemoroidů pohmatem skrz konečník (per rectum).
  • Strangulace – zánětem postižené zvětšené hemoroidy vyhřeznou z konečníku, avšak dojde ke stahu svěrače a hemoroidům je znemožněn návrat do análního kanálu. Nastává takzvané uskřinutí hemoroidálních uzlů.

Komplikace nemoci se obvykle řeší akutní operací.

Podle druhu potíží si lze pomoci teplou sedací koupelí (překrvení hemoroidů, pocit tlaku) či naopak aplikací ledu (sraženina ve vnitřních hemoroidech).

Zdroj: Plynatost a hemeroidy

Privátní gastroenterologické centrum

Privátní gastroenterologické centrum bylo založeno v 1993 a hned od počátku se zaměřilo na rychlou a přesnou diagnostiku a léčbu onemocnění zažívacího systému. Jeho náplní je také léčba hemoroidů. Neustále je doplňována nejmodernější endoskopická a sonografická technika, a tak centrum patří k nejlépe vybaveným privátním pracovištím srovnatelným i s nemocničními centry.

Pracovní tým je složen z vysoce kvalifikovaných pracovníků s dlouholetými zkušenostmi v oblasti gastroenterologie, hepatologie a proktologie. Každoročně centrum ošetří okolo 3 500 pacientů a provede 2 500 endoskopických vyšetření (gastroskopie, kolonoskopie) a 2 000 sonografických vyšetření.

Metody – endoskopická vyšetření

Gastroskopie klasická

Gastroskopie je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Provádí se při podezření na onemocnění těchto orgánů, například při podezření na dvanáctníkové nebo žaludeční vředy. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením. Vyšetření se provádí na lačno po podání přípravku zamezujícího zpěnění spolykaných slin. Pacientovi, který leží při vyšetření na levém boku, je ústy zaváděn zcela ohebný přístroj. Vyšetření není bolestivé, je jen nepříjemné.

Hlubokým a pomalým dýcháním překonáte pocit dávení. Zavřete při vyšetření oči a myslete na něco příjemného. Během vyšetření budete zuby, rty nebo dásněmi držet ochranný kroužek. Vyšetření netrvá dlouho.

S prováděním tohoto vyšetření zde mají velké zkušenosti, nehrozí prakticky žádné komplikace.

Gastroskopie transnasální

Jedná se o vyšetření jícnu, žaludku a duodena s vysokou výpovědní hodnotou u onemocnění této oblasti. Vyšetření se provádí tenkým ohebným videoendoskopem, který se zavádí nosem.

Příprava pacienta: pacientovi jsou podány nosní kapky a gel usnadňující průchod endoskopu. Jelikož je tato metoda velice šetrná, nejsou podávány žádné uklidňující léky. Pacient je po zákroku schopen ihned se zapojit do své denní aktivity, může tedy po vyšetření odjet vlastním autem bez doprovodu.

Vlastní vyšetření: přístroj se při průchodu nosem nedotýká jazyka, nedochází tedy k vyvolání dávivého reflexu. Také bolestivost vyšetření je výrazně snížena.

Kolonoskopie totální

Kolonoskopie totální je vyšetření prováděné při jakémkoliv podezření na onemocnění tlustého střeva. Je náhradou za vyšetření rentgenové. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením.

Vyšetření předchází příprava s cílem dokonale vyčistit střevo od stolice. Obvykle se před výkonem pacientovi podává uklidňující nitrožilní injekce. Pacient při vyšetření leží na levém boku. Konečníkem se mu zavádí zcela ohebný přístroj – endoskop. Většinou se prohlíží celé tlusté střevo. Vyšetření trvá přibližně 20 minut a jeho průběh usnadní spolupráce pacienta s lékařem.

Snažte se uvolnit, dýchejte zhluboka a pomalu, řiďte se pokyny lékaře. S prováděním tohoto vyšetření zde mají velké zkušenosti, nehrozí prakticky žádné komplikace.

Modifikace metody:

  • klasická – viz výše, zde provádějí rozfukování střeva při vyšetření vzduchem
  • ve vodním prostředí – při vyšetření se plní tračník teplou vodou, což zklidňuje střevo, povoluje stahy a minimalizuje množství plynu a snižuje tlaky v průběhu vyšetření a zkracuje celé vyšetření
  • s premedikací Entonoxem
  • kolonoskopie parciální – sigmoideoskopie – je vlastně „krátká kolonoskopie“, kdy se vyšetřuje nejrizikovější část tlustého střeva, tedy levá polovina po lienální ohbí – zde se nachází největší část nádorů tlustého střeva, zdroje krvácení do stolice, hemoroidy, fisury. Doba trvání: 5 minut. Není nutná injekce. Příprava před vyšetřením: dva malé klystýry.

Léčba hemoroidů

Hovorově se jim také říká hemeroidy, hemerojdy, zlatá žíla, vlk.

Znáte pocit píchání v konečníku, nemožnost v klidu sedět, posedáváte, bojíte se jít na stolici kvůli doprovodné bolesti, objevuje se na toaletním papíře krev, nebo dokonce kape do mísy? Pak je čas navštívit lékaře specialistu, aby vám pomohl a rozptýlil vaše obavy.

Onemocnění patří do kategorie nemocí, o kterých se moc nemluví, a řada pacientů z obavy před vyšetřováním a operací trpí obtížemi řadu let. Jedná se však o onemocnění snadno zjistitelné a v době moderní techniky léčitelné až s 90% úspěšností. Je ale potřeba vyšetření neodkládat a obrátit se na specializované pracoviště.

Tato proktologická ambulance patří k nejlépe vybaveným pracovištím v republice a touto problematikou se zabývá nejméně 20 let.

Jejich krédo: „Rychle zjistit příčinu a ušít léčbu na míru pacientovi“

Co jsou hemoroidy a fisura

Hemoroidy (hemeroidy, zlatá žíla) – jsou žilní pleteně v oblasti konečníku, které má každý jedinec, hydraulytické polštáře, které napomáhají uzavírat řitní otvor. Během pohybu střev se tyto polštářky zmenšují, aby stolici umožnily průchod ven. Až u 75 % obyvatelstva se objevují v určitém období obtíže typu svědění, krev na papíře i míse, zduřelé uzly, pálení a řezání, hlen ve stolici. Ale pouze 30 % pacientů vyhledá pomoc. Obtížím nahrává sedavý způsob života, zácpa, těhotenství, strava bez vlákniny, omezení pohybu, rodinné předpoklady, křečové žíly na končetinách.

Fisura – jde o jedno z nejbolestivějších onemocnění konečníku, které je relativně časté. Tento podélný vřed na anokutálním rozhraní vyvolává spasmus vnitřního svěrače konečníku. Nejčastěji (v 80 %) se vyskytuje u zadní komisury – kostrče a často je spojen s výskytem takzvané strážní řasy v této lokalizaci, tedy edematózní řasy na konci praskliny. Fisury můžeme rozdělit na akutní a chronické trhliny, přičemž přechod mezi nimi je pozvolný. O chronických hovoříme tehdy, kdy se vřed nezhojí do 6 týdnů. Vlastní léčba je pomalá a svízelná a je nutno mít na vědomí, že vzniká náhle, ale hojí se dlouho. Nové metody však dokážou léčbu zkrátit a ulevit pacientovi.

Typy hemoroidů:

  • zevní hemoroidy –kožní řasy, výběžky kolem řitního otvoru zjistitelné pouhým okem; jsou spíše hygienickým problémem a způsobují svědění, vlhkost oblasti, dráždění kůže
  • vnitřní hemoroidy – jsou uloženy uvnitř a jsou zjistitelné při anoskopii nebo kolonoskopii; dle velikosti a vyhřezávání k řitnímu otvoru se rozlišují 4 stupně:
  • I. stupeň – uzly jsou jen nepatrně zvětšeny, při vyprázdnění nevyhřezávají navenek; jsou provázeny pocitem tlaku a krvácením, jsou viditelné
  • II. stupeň – uzly během defekace prolabují navenek mimo kanál, ale po ukončení defekace se spontánně vracejí dovnitř; jsou doprovázeny tupým tlakem, svěděním, pálením, krvácením
  • III. stupeň – uzly jsou trvale vyhřezlé mimo kanál, lze je tlakem prstů zasunout; projevují se hlavně pocitem zduření, vlhnutí, výtoku, krvácením a špiněním prádla až po únik stolice
  • IV. stupeň – uzly jsou trvale prolabované navenek, fixované a fibrózní a komplikované často zánětem, vředovatěním a otokem

Jak se hemoroidy léčí

Hemoroidy l. stupně vyžadují převážně lokální léčbu a venotonika. Dnes se však prosazuje Help-HALO laser.

Hemoroidy 2. až 4. stupně již vyžadují nějaký typ zákroku nebo operaci.

Metody léčby:

  • Barronova ligace
  • InfraRed koagulace – měkký laser
  • Hemoron
  • Help-HALO laser

Volba metody, případně jejich kombinace, závisí na velikosti/stupni hemoroidů a na obtížích pacienta. Snaha je postupovat individuálně a „šít léčbu podle potřeb pacienta“.

Výhody metod:

  • žádné řezání a otevřené rány
  • krátká doba ošetření
  • pacient může zpět do práce další den po zákroku
  • velmi vysoké procento úspěšnosti

Barronova ligace

Pomocí podtlaku je nasán uzel do čepičky přístroje a na bázi uzlu se aplikuje gumový kroužek. V průběhu ošetření se může aplikovat i několik kroužků. Ošetření se provádí bez anestezie, ambulantně. Kroužek zamezí přístupu krve do hemoroidů a ty po 5–10 dnech společně odpadnou s vytvořením jizvy a zpevněním uvolněné sliznice. Dle počtu hemoroidů se výkon může opakovat za 3–4 týdny v jiné lokalizaci. Výkon je někdy doprovázen 1–2 dny neurčitým mírně bolestivým tlakem v konečníku. Podávají se analgetika a leduje se. V ojedinělých případech je nutno nasadit antibiotika. Úspěšnost vyléčení je až 80 % s minimem recidiv v dlouhodobém průběhu. Metoda je vhodná pro II. a III. stadium hemoroidů.

Hemoron

Při léčbě hemoronem se aplikuje monofazický proud o intenzitě 8–16 mA na cévy hemoroidů. Následně vzniká suchá čistá aseptická nekróza cév a hemoroidů, atrofie, odloučení tkáně a vyhojení. Elektroléčba se užívá pouze na vnitřní hemoroidy I. až III. stadia.

Koagulace infračerveným světlem – měkký laser

Při ošetření se 1–1,5 vteřiny aplikuje na bázi hemoroidů infračervené světlo ve 4 až 5 místech. Tepelným efektem světla se dosahuje uzavření krevního zásobení uzlu a jeho postupného zajizvení. Při ošetření pociťuje pacient mírný pálivý tlak v konečníku. Celý zákrok se může opakovat za 3–4 týdny v jiné lokalizaci. Za 4 až 10 dní po zákroku se může objevit mírné krvácení při stolici. Metoda je vhodná pro hemoroidy I. a II. stupně.

Help-HALO laser – NOVINKA

Unikátní metoda ošetření hemoroidů využívá energie diodového laseru, při kterém je přímo vyhledána a ošetřena přívodní tepna. Ultrazvuková sonda doppleru detekuje v submukóze hemoroidální teplu a následně je toto místo ošetřeno krátkodobým působením laserové energie, aby opětovně sonda přístroje potvrdila úspěšnost uzávěru cévy. Tímto způsobem se ošetří všechny hlavní tepny ústí konečníku s přerušením toku krve a smrštěním uzlů, což následně vede k vymizení potíží pacienta.

Nejčastější otázky

Mám se bát bolestivého vyšetření?

Každý jedinec jinak vnímá bolest a reaguje na onemocnění. Zde se vždy snaží pohovorem a rozborem obtíží pacienta uklidnit, vysvětlí mu podstatu vyšetření a případně použijí znecitlivující mast na úvodu vyšetření. U velmi citlivých pacientů se může aplikovat injekce nebo použít ke zklidnění dýchání „rajského plynu“.

Jsou vaše metody léčby definitivním řešení hemoroidů?

Není možno zaručit na 100 %, že se hemoroidy znovu neudělají. Z velké míry to závisí i na pacientovi, jeho stravovacích zvyklostech, způsobu života, pohybové aktivitě a sklonu k zácpě. Pokud je v rodině častý výskyt křečových žil a hemoroidů, pak je pravděpodobnost výskytu těchto obtíží vyšší. Všechny používané metody jsou vysoce účinné a jejich kombinací lze dosáhnout zlepšení až v 90 % případů.

Jak probíhá ošetření?

Po objednání provede lékař pohovor s pacientem a zjistí typ obtíží, zeptá se na rodinné zatížení a životní styl a stravování. Následně se v poloze na boku vyšetří vlastní konečník nejdříve pohledem a pak prstem v rukavici. Zavede se flexibilní sigmoideoskop do vzdálenosti 40–50 cm k vyloučení zánětu zúžení, polypů a rakoviny. Při vytahování přístroje je detailně vyšetřena i oblast hemoroidů zevnitř a případně je připojena anoskopie přímo na hemoroidy a svěrače. Vyšetření trvá cca 5 minut a pacient má pocit mírného tlaku a nafouknutí. Tento přístup má zajistit ochranu před rakovinou střeva.

Jsou zákroky bezpečné?

Absolutní bezrizikovost navrhovaných ošetření nemůže zaručit žádný lékař. Dlouholetá zkušenost a moderní přístroje však omezují možnost komplikací. Po výkonech může být v prvních dnech mírná bolestivost a nutkání v konečníku, malá příměs krve na papíře a stolici. Záněty a velká krvácení po ošetření jsou extrémně vzácné.

Kdy se mám objednat na vyšetření?

Objevení krve vyvolává u pacienta paniku a bolesti konečníku či zduřelé uzly mu znepříjemňují život a práci. Je lépe navštívit specialistu a ujistit se, že se nejedná o vážnější onemocnění, prodiskutovat obtíže, rozebrat životní styl a naplánovat léčebný postup. Odstraníte tak strach z neznámého a zabráníte zhoršování hemoroidů až do stadia, kdy bude řešením jen operace.

Sonografická vyšetření

Sonografie

Vyšetření se provádí na nejmodernějších přístrojích firmy ALOKA.

Je to nebolestivá metoda vyšetření orgánů břicha, jater, žlučníku, slinivky, ledvin, střev, sleziny a vyznačuje se vysokou výtěžností právě při onemocněních trávicího traktu.

Špičkový přístroj ALOKA Prosound Alfa 10 je z kategorie nejvyšších sonografů a umožnuje na základě moderních postupů vysoce kvalitní zobrazení břišních orgánů a jejich cévního zásobení a posouzení zánětlivé aktivity procesů nebo patologické vaskularizace.

Rektální endosonografie

Jedná se o vyšetření konečníku na použití pevné sondy se zabudovaným ultrazvukem. Používají se podobné sondy jako v gynekologii a urologii při vyšetření prostaty.

Hlavním cílem je podrobně vyšetřit stěnu rekta s určením hloubky postižení a pronikání procesu do okolních tkání a uzlin.

Vyšetření má význam při nálezu rakoviny rekta, přičemž se dle hloubky invaze plánuje léčebný postup, tedy typ chirurgické operace a případného ozáření. Druhou oblastí jsou zánětlivá i nezánětlivá onemocnění anu a konečníku, abscesy, píštěle, hemoroidy, inkontinence, fisury.

Vlastní vyšetření: hodinu před vyšetřením si provede pacient malé klysma k odstranění stolice z konečníku. Vyšetření se provádí na levém boku, přičemž pacient pociťuje mírný tlak v konečníku a podbřišku. Vzhledem k dobré snášenlivosti není ve většině případů nutná premedikace, tedy zklidňování pomocí léků podávaných do žíly.

Kdo indikuje vyšetření?

Jedná se o specializovanou metodu, kterou indikují chirurgové, gastroenterologové nebo ostatní lékaři po předchozím endoskopickém vyšetření rekta a tračníku, kdy se zjistí onemocnění v této oblasti. Dále se provádí při sledování po operacích rekta pro nádor k odhalení recidivy procesu.

Používané přístroje

ALOKA Prosound Alfa 10 s biplanární sondou

Speciální metody

Hydrocolon – střevní sprcha

Hydrocolon je určen k celkové regeneraci organismu. Pomáhá při únavě, nadýmání, alergiích, kožních problémech, bolestech kloubů, parazitárních onemocněních, nadváze, snížené imunitě, astmatu, vysokém tlaku. Preventivně při výskytu rakoviny tlustého střeva v rodině a příbuzenstvu.

Podstata metody

Tlusté střevo má za úkol eliminovat zbytky potravy za pomocí svaloviny. Má funkci rezervoáru a účastní se metabolismu vody a elektrolytů, vitaminů a dalších důležitých sloučenin.

Tlusté střevo obsahuje největší koncentraci bakterií, které hrají důležitou úlohu při syntéze řady vitaminů, například kyseliny listové, komplexu B vitaminů, vitaminu K. Účastní se i rozkladu zbytků bílkovin a uhlohydrátů za vzniku plynů a toxických látek. Při poruše funkce může dojít k částečné resorpci a ovlivnění celkového metabolismu organismu a jeho obranyschopnosti a vitality. Hydrocolon je založen na předpokladu, že se ve střevě ukládají zbytky, zátky, kaly, které pokrývají sliznici střeva a ruší jeho základní funkce. Výplachy je odstraní a upraví základní prostředí, funkci střeva a provedou detoxikaci celého organismu.

Vlastní postup

Při výplachu pacient leží na lehátku na zádech, střevo se vyplachuje filtrovanou teplou vodou a odpadní hadicí na jedno použití odtéká obsah do odpadu. Jedna aplikace trvá cca 40 minut. Optimální je série 3 výplachů po týdnu. Další série je možná za 3 měsíce a pak stačí 1–2x za rok dle stravovacích zvyklostí a dle obtíží.

Po aplikaci je vhodné užívat preparáty s mikrobiální flórou.

Předpoklad bezpečného postupu – před první procedurou je vhodné provést krátké vyšetření střeva (sigmoideoskopii) k vyloučení zánětu, zúžení střeva nebo výchlipek, a tak zajistit nepoškození pacienta procedurou.

24hodinová pH-metrie – impedance

pH-metrie je metoda, která umožňuje objektivně prokázat návrat kyselého či zásaditého obsahu do jícnu, tedy reflexní chorobu jícnu.

Vyšetření zahrnuje zavedení tenké sondy do jícnu a její připojení k malému přístroji na bázi mikroprocesoru podobnému přehrávači, který dovede zjistit a zaznamenat, jaké pH (kyselost či zásaditost) je v jícnu v průběhu 24 hodin. Lékař tak uvidí, jak je reflex vázán na fyzickou aktivitu, jídlo, bolesti na hrudi, pálení žáhy a podobně.

Jak se na vyšetření připravit?

Před vyšetřením je nutné, pokud nebude domluveno jinak, vysadit léky typu prepulsidu, ganatonu, deganu, cerucalu, ranisanu, ulfamidu, quamatelu, losecu, gasecu, ultopu, ortanolu, omeprazolu, helicidu, a to nejméně 7 dní před vyšetřením.

Poslední jídlo a pití by mělo být 6 hodin před vyšetřením. V průběhu vyšetření pacient provádí stejnou činnost jako obvykle (spánek, jídlo, cvičení, odpočinek). Během vyšetřování se pravidelně vyplňuje přiložený deník a zaznamenávají se obtíže jak do přístroje, tak do tabulky.

Lékař

MUDr. Petr Richter, CSc., držitel všech funkčních licencí v gastroenterologii

Studium

1968–1974 Fakulta všeobecného lékařství Univerzita Karlova Praha

Zaměstnání

1. 9. 1974 – 31. 8. 1976 Interní oddělení, lůžkové pracoviště Nemocnice Liberec

1. 9. 1976 – 31. 8. 1979 I. ústav lékařské chemie a toxikologie, aspirantura I. ústav lék. chemie FVL UK Praha

1. 9. 1979 – 31. 8. 1993 Interní oddělení, lůžková část Nemocnice Liberec, Husova 10, funkce sekundární lékař, ordinář gastroenterologie

1990 – 1993 primář interního oddělení B

1. 9. 1993 – dosud Privátní interní a gastroenterologická ambulance Husova 76, 460 01 Liberec

Členství

Česká lékařská komora

Gastroenterologická společnost ČLS J.E.P – v letech 1998 až 2002 člen celostátního výboru společnosti

Česká hepatologická společnost ČLS J.E.P

Ecco – Evropská společnost pro nespecifické záněty střevní

AGA – Americká gastroenterologická společnost do roku 2010

V rámci postgraduálního vzdělávání se pravidelně účastní Kongresů české gastroenterologické a hepatologické společnosti, Evropského kongresu UEGW, ECCO, AGA a navštěvuje semináře a odborné akce pořádané Českou lékařskou komorou. Je členem předsednictva Spolku lékařů českých v Liberci s pořádáním pravidelných seminářů v regionu.

Dosud získané specializace (atestace):

  • v oboru Interní lékařství l. stupně – 11. 4. 1979
  • v oboru Interní lékařství 2. stupně – 20. 6. 1989
  • v oboru gastroenterologie – 20. 10. 1983

Funkční licence

Je držitelem všech funkčních licencí v gastroenterologii.

Odborná činnost

Na základě získaných erudicí, atestací a funkčních licencí provádí celý rozsah gastroenterologické praxe. Přístrojovým vybavením je na úrovni klinických pracovišť.

Z endoskopických metod zajištuje gastroskopická vyšetření orální i transnasální cestou, kolonoskopická vyšetření s možností polypektomií, mukosektomií, dilatací stenóz GIT.

Účastní se na kolorektálním programu depistáže prevence rakoviny tlustého střeva. V rámci tohoto programu spolupracuje s: KNL Liberec, Chirurgickým oddělením Jablonec nad Nisou, Chirurgickým oddělením Vojenské nemocnice Praha Střešovice a IKEM Praha.

Účastní se pravidelně indikačního onkologicko-chirurgického semináře v KNL Liberec, kde řeší léčebné a diagnostické postupy jednotlivých pacientů.

Na základě funkční licence v endosonografii spolupracuje s Chirurgickým a Onkologickým oddělením KNL při stanovování stavu pacientů s nádory GIT oblasti.

Provádí pH-metrické vyšetření pro gastroenterologické, kardiologické a ORL pacienty spádové oblasti.

Poradny

K dispozici je i poradna pro nespecifické záněty střev, která eviduje pacienty s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou a provádí terapii, indikuje chirurgická řešení a odesílá k léčbě biologickými preparáty do center IBD. V této problematice se zde neustále školí v rámci Evropských kongresů evropské společnosti ECCO a v rámci pravidelných seminářů české Skupiny pro nespecifické záněty střev při Česká gastroenterologické společnosti.

Poskytované poradny:

  • poradna pro celiakii
  • poradna pro chronickou pankreatitidu
  • poradna pro onemocnění jater se zaměření na chronické HBV a HCV hepatitidy, steatózy jater, metabolická onemocnění
  • poradna pro funkční dyspepsie

Ročně provede liberecká nemocnice kolem 800–1 000 gastroskopických vyšetření, 1 500 kolonoskopických vyšetření, 800 sonografických vyšetření břicha, v poradnách se vyšetří 1500 pacientů.

Recenze

Zde naleznete recenze.

Ordinační hodiny

Pondělí 7.00–12.00  13.00–15.30

Úterý 7.00–12.00  13.00–15.30

Středa 7.00–9.00 

Čtvrtek 7.00–12.00  13.00–15.30

Pátek 7.00–12.00  13.00–14.30

Adresa

Privátní gastroenterologické centrum

MUDr. Petr Richter, CSc.

Husova 76

460 01 Liberec 1

Telefon

+420 485 102 265

Zdroj: Kolonoskopie Liberec


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP