Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO JE LEK CEOLAT AKDE SE DOSTANE KOUUPIT

OBSAH

Léčba

Při léčbě či regulaci (eliminaci) plynatosti se ovlivňuje vyvolávající mechanismus. Pokud nadýmání není stavem trvalým či nijak výrazným a omezujícím, můžeme jej řešit sami. Co dělat? Jako pomoc se osvědčily: eliminační diety; plynopudné čaje; léky upravující střevní mikroflóru (eubiotika, například Lactobacillus acidophilus), volně prodejná deflatulencia (SAB, Espumisan, Ceolat), což jsou přípravky snižující povrchové napětí tekutin v trávicí trubici; spasmolytika; přírodní adsorbující silikáty (Smecta).

V případě vážnějších a přetrvávajících obtíží je vhodné konzultovat s gastroenterologem, zda za nadýmáním nestojí nějaké onemocnění zažívacího traktu, například chronické záněty střev nebo divertikulóza. Rovněž v případě akutních bolestí spojených s nadmutím a neodcházejícími plyny bychom měli vyhledat lékaře, protože se může jednat o akutní stav, a sice o náhlou příhodu břišní (ať už zánětlivou, či ileus, tedy střevní neprůchodnost).

Moderní medicína nabízí jako řešení problémů se střevy probiotika a prebiotika, prokinetika, deflatulencia, amara či digestiva. Ale každý člověk si je určitě vědom toho, že správnou skladbou stravy (tedy zdravou stravou) můžeme významně ovlivnit zažívací potíže. Z konkrétních potravin se pak doporučují celé obiloviny (konzumace například kukuřice) a mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, zákysy).

Mějte na paměti, že zdravé nadýmání je součástí života. Většinou se objeví, když do jídelníčku náhle zařadíte luštěniny a vlastně všechny zdravé potraviny. Po čase si však organismus na tyto potraviny zvykne a nadýmání poleví. „Bez prdů to nejde, prdíme všichni, dokonce i zvířata.‟

Při nadměrné plynatosti použijte Espumisan, ten opravdu po pár tobolkách střevům uleví, jelikož lehce odvádí plyny ze střev.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN POUŽITÍ MOŘENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kočnarová.

Dobrý den,prosím jak dlouhá doba má být v hypermanganovém roztoku česnek na sázení.Děkuji za zprávu s pozdravem Kočnarová R.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Česnek se v hypermangánu máčí krátce, asi tak deset minut. Je dobré do roztoku přidat i jar na nádobí. Ten zaručí, že se hypermangan dostane všude možně.

Zdroj: diskuze Hypermangan použití moření

Valzap

Tento lék patří mezi sartany, které jsou velmi podobné ACE-Inhibitorům a podávají se v případě, že ACE-Iihibitory nelze z nějakého důvodu podávat. Valzap je lék na vysoký krevní tlak plně hrazený pojišťovnou, takže pacient nedoplácí a v lékárně tento lék dostane zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÁ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Dotaz , když proběhne onemocnění může se ještě očkovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Očkovat se může, ale nemá to cenu. Jakmile se virus neštovic dostane do lidského těla a propukne onemocnění, tak v něm zůstává do konce života.

Zdroj: diskuze Pásová opar

Tmavé špinění po menstruaci

Tmavá menstruační krev nepředstavuje žádný problém, krev tmavne, pokud se dostane například do nějakého záhybu vagíny a působí na ni delší dobu kyslík.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ HROZÍ NEBEZPEČÍ PŘI VNITŘNÍM POŽITÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír .

Zajímá mne co se může stát, když se borová voda požije (pár kapek) a dostane se do organizmu. Co má postižený dělat a nedělat.

Děkuji za odpověď Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina boritá je nebezpečný jed. Otravy z této chemické látky mohou být akutní nebo chronické. K akutní otravě kyselinou boritou obvykle dochází, když někdo spolkne výrobky na zabíjení švábů, které obsahují koncentrovanou kyselinu boritou.
Chronická otrava se vyskytuje u těch, kteří jsou opakovaně vystaveni kyselině borité. Například v minulosti se kyseliny borité se používalo k dezinfekci a ošetření ran. Pacientům, kteří takové ošetření dostávali znovu a znovu se udělalo špatně, a někteří vlivem toho i zemřeli.
Kyselina boritá v borové vodě je značně rozředěná, obvykle 3 díly kyseliny na 97 dílů vody. Při tomto zředění pár kapek borové vody, které byste náhodou spolkl, by neznamenalo vážné nebezpečí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké hrozí nebezpečí při vnitřním požití?

Co znamená špinění 2 dny po menstruaci

Špinění 2 dny po menstruaci může mít různé příčiny. Stres, užívání léků, vysazení či nasazení hormonální antikoncepce, cestování a mnoho jiných faktorů. Stačí například náročná zkouška ve škole či důležitá prezentace v práci, která vás dostane pod tlak, a může se objevit nečekané špinění i dva dny po menstruaci.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana v..

Dcera 25 let, 2 děti, po mozkové příhodě, ma šanci ze zdravotních důvodů na podvazani vaječníků?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše ne. Ale nejlepší informace o způsobu financování takové sterilizace dostane vaše dcera u svého gynekologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Účinky Alpecinu na vlasy

První Alpecin Dr. Augusta Wolffa představoval v roce 1930 revoluci ve vlasové péči. Poprvé bylo možné vlasy pěstit, a zároveň dělat něco proti lupům a vypadávání vlasů (jméno značky Alpecin je odvozeno od „alopecie“, což je latinský název pro „vypadávání vlasů“). Již tenkrát společnost velmi úzce spolupracovala s předními vědci. Kofein v přípravcích Alpecin proniká ke kořínkům vlasů, i když šampon smyjete. V poměrně krátkém čase (120 sekund) se účinná látka dostane podél vlasu přímo k vlasovému folikulu. Pokud necháte šampon působit déle, dostane se kofein i do pokožky hlavy. Zinek a niacin jsou důležité jako faktory pro růst vlasů a pro zdravé vlasové kořínky: tyto účinné látky obsahují produkty Alpecin.

Zdroj: Co je to Alpecin

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Doporučuji nestýkat se s ředitelkou z intru!!! :-)
Nyní vážně, pokud Vás nic nesvědí a netvoří se Vám v meziprstí červené svědivé podráždění, tak svrab nemáte a není třeba se znepokojovat. K přenosu svrabu dojde jen těsným stykem s napadenou pokožkou. Svou dceru si lépe hlídejte a prohlédněte ji, zda-li skutečně má příznaky nákazy svrabem a podle tohoto výsledku případně zahajte léčbu. V případě, že se svrab prokáže, tak použité oblečení a povlečení je třeba desinfikovat buď chlórem, hypermanganem nebo vysokou teplotou nad 70*C. Na ostatních věcech bez přístupu živin z kůže svrab rychle hyne, takže není třeba větších čistících manévrů s vybavením své domácnosti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lensika.

Děkuji za odpověď. Dcera to prý chytila od nějaké kamarádky půjčováním oblečení. To bohužel neumím ovlivnit. Tak snad si dá příště pozor a dostane z toho ponaučení.

Zdroj: diskuze Svrab

Menstruace po porodu, když nekojím

Nástup menstruace po porodu u nekojících žen je individuální. Každá rodička by měla podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa po šestinedělí a zde dostane veškeré informace ohledně svého zdraví, potažmo o menstruaci. Pokud se menstruace nedostaví do půl roku, měla by rodička v rámci další preventivní prohlídky navštívit svého lékaře. Myslete na to, že toto období je velmi rizikové z hlediska nechtěného dalšího těhotenství.

Zdroj: Menses po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem VLASTNICTVÍ NEMOVITOSTI PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Žebrák.

Dobrý den, zemřeli mi prarodiče.
Vilém Janíček nar. 21.3.1907
Anna Janíčková roz. Pomianková nar. 13. 4. 1910
Prosím jak zjistím nemovitosti, pozemky po prarodičích
Děkuji za odpověď Radek Žebrák

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

O majetku po prarodičích vás seznámí notář, který dostane na starosti jednání o pozůstalosti.

Zdroj: diskuze Vlastnictví nemovitosti podle jména

Egiramlon

Tento lék na vysoký krevní tlak je kombinací dvou účinných látek amlodipinu a ramiprilu. Amlodipin patří mezi blokátory kalciového kanálu (BKK) což jsou účinné léky, které se dobře kombinují s ACE-Inhibitory, jako je ramipril. Lék Egiramlon může zřídka způsobit otoky. Lék Egiramlon je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Dudyova.

Už jsem o tom přemýšlela,ale pořád doufám,že se z toho dostane a bude zase běhat.Vet říkal,že to chce aspoň týden a uvidíme zlepšení,tak uvidíme...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana oplištilova.

Měla jste navštívit veterinarní kliniku,kde mají možnost udělat CT nebo MRI .Jestli nemá citlivost zaních noh ,musí se do 48 h operovat,.

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Tenormin

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou atenolol. Tenormin primárně používaný k léčbě vysokého krevního tlaku a bolesti na hrudi spojené se srdcem. Mezi další použití patří prevence migrén a léčba určitých nepravidelných srdečních tepů. Může být také použit s jinými léky na krevní tlak. Tenormin je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazen pojišťovnou a pacient ho v lékárně dostane zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA ZLOMENÉHO DRÁTKU SNÍMATELNÉ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Leška.

v záruční době se mi ulomil drátek u snímatelné protézy hrazené pojišťovnou. Stomatolog na mě požaduje 500, Kč když ji opraví do 2dnů,nebo budu čekat až do 30 dnů.Co mám dělat?. Děkuji. Leška

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Jestli nechcete čekat, tak zaplaťte. Jinak můžete zdarma počkat, až se na vás dostane řada u zubního laboranta, který to opraví.

Zdroj: diskuze Úhrada zlomeného drátku snímatelné protézy

Jak používat Burowovu mast

Při místní aplikaci nezakrývejte ošetřovanou oblast obvazem, pokud to nenařídí váš lékař.

Pokud užíváte tento lék bez lékařského předpisu, postupujte podle pokynů na štítku léku.

Před a po použití tohoto léku si umyjte ruce mýdlem a vodou.

Tento lék je určen pouze k použití na kůži a nesmí se dostat na sliznice. Proto buďte opatrní v oblasti očí, nosu nebo úst. Pokud se na tato místa dostane, ihned jej opláchněte. Nepoužívejte tento lék uvnitř konečníku, pokud vám to neřekne lékař. Pokud si nejste jisti, na jaké části těla můžete tento přípravek použít, zeptejte se svého lékárníka.

Zdroj: Burow mast

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den , mám zubní protézu na kterou používám pro zpevnění Coregu.Ráda bych věděla jestli není pro tělo škodlivá když ji ráno nanesu tak večer hodně ubyde dostane se do střev .není něco jiného ,domácího ?

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Desinfekční gely na ruce

Patří sem všechny výrobky, které obsahují roztok alkoholu s vysokým procentem (obvykle 60-80% ethanolu). Výzkum prokázal, že alkohol je účinný proti viru chřipky [1]. Pro úplné zničení viru lihem musíte virus doslova namočit v ethanolu na krátkou chvíli (30 sekund), přičemž roztírání nebo tření gelu na rukou nezaručuje, že každý kout pokožky se namočí dostatečně účinně, protože se ethanol rychle vypařuje. Proto je mýdlo pro zničení virů na pokožce lepší, protože je zapotřebí jen velmi malé množství mýdlové vody, která se snadno rozetře po celé ruce a dostane se jednodušeji na všechna místa.

Zdroj: Co ničí viry

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Mám dotaz,mohou se orchideje sprchovat celé? Někdo je sprchuje a někdo říká že když se dostane voda na květy a do srdíčka,orchidej uhyne,mám 40 Phalaenopsis a již delší dobu mi nekvetou,přitom jsou bohaté listama a krásně silné.Co mám udělat aby se rozkvetli? Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když orchidej bohatě roste se silnými listy, tak má od vás dostatek hnojiva a proto se ji nechce kvést. Když ji dáte na pár měsíců hnojivovou dietu (úplně přestat hnojit), tak se lekne, že nepřežije a rychle nasadí na květ, aby stačila vytvořit semena pro nové rostlinky, které zajistí přečkání doby nedostatku živin. Sprchování květů není vyloučeno, ale nehodí se, aby v květu zůstávala voda, protože se zde spojí s usazeným domácím prachem a tato směs pak zahnívá a může to zničit celý květ.

Zdroj: diskuze Orchideje

Bisogamma

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou bisoprolol, používaný k léčbě srdečních onemocnění. Léčí tachyarytmii, vysoký krevní tlak, bolest na hrudi způsobenou nedostatečným průtokem krve do srdce a srdeční selhání. Mezi časté nežádoucí účinky patří bolest hlavy, pocit únavy, průjem a otoky nohou. Závažnější vedlejší účinky zahrnují zhoršení astmatu, blokování schopnosti rozpoznat nízkou hladinu cukru v krvi a zhoršující se srdeční selhání. Bisogamma je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený zdravotní pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Jak zničit virus na pokožce

Budete se divit, ale nejlepším a jednoduchým způsobem, který bezpečně zničí virus Sars-CoV-2, který způsobuje onemocnění CoVid-19, je obyčejné mýdlo. Proč? Virus je závislý na mastném prostředí kolem sebe a mýdlo rozpouští tuto mastnotu. Když se virus dostane do styku s mýdlovou vodou, tak se rozloží jeho struktura, která drží pohromadě díky tukům a virus následkem toho umírá. Aby se stačily rozložit veškeré tuky kolem tohoto viru, tak je zapotřebí, aby mýdlová voda na virus působila alespoň 40 sekund. V případě, že nemáte k dispozici mýdlo a vodu, tak můžete virus z pokožky odstranit pomocí lihu a nebo dalších desinfekcí, na které se podíváme dále.

Zdroj: Co ničí viry

Cena

Zdarma jsou v České republice očkováni všichni senioři a zaměstnanci domovů důchodců a podobných institucí, dále všechny osoby starší 65 let mimo tyto instituce a všichni lidé včetně dětí, kteří trpí chronickým onemocněním srdce, cév, dýchacího systému, ledvin a cukrovkou.

Lidé pojištění u VZP můžou požádat zdravotní pojišťovnu o proplacení. Když pojištěnec splní požadované podmínky, tak dostane cenu očkování zpět. Jaké podminky je třeba splnit, je uvedeno zde: VZP proplácí očkování proti chřipce - podmínky.

Očkovací látky na našem trhu: Bergrivac, Daronrix, Fluarix, Fluad, Focetria, Inflexal V, Influvac, Optaflu, Vaxigrip.

Cena očkovacích látek a jejich nabídka v lékárnách se každoročně liší, je třeba informovat se u ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Sacharidy v ananasu

V jednom tenkém plátku ananasu je 5,5 g přirozeně se vyskytujícího cukru.

Silnější plátek ananasu 85 gramů obsahuje 8,3 g cukru a hrneček kousků ananasu obsahuje 16,3 g. Tělo tráví cukr rychleji než jiné druhy škrobu a je pravděpodobnější, že způsobí nárůst hladiny glukózy.

170 gramů konzervovaných kousků ananasu, bez šťávy, bude obsahovat téměř 28 gramů sacharidů.

Kousky ananasu ve šťávě budou mít vyšší hodnotu sacharidů. Zkontrolujte štítek na plechovce a zjistěte hodnotu sacharidů pro konkrétní produkt.

250 ml 100% ananasové šťávy obsahuje téměř 108 gramů sacharidů.

Odšťavňování ovoce částečně rozkládá jeho vlákna, což znamená, že cukr ze šťávy se dostane do krevního oběhu rychleji než cukr z celého ovoce.

Vypití velké sklenice ananasové šťávy pravděpodobně způsobí nárůst glukózy, i když je šťáva označena jako „neslazená“ nebo „100% šťáva“.

Zdroj: Ananas a cukrovka

Je lepší Azitromycin Mylan nebo Sandoz

Azitromycin Mylan, Actavis a Sandoz jsou generická antibiotika k originálnímu léku Sumamed od firmy PLIVA. Účinnost je shodná. Liší se pouze výrobcem. Generický lék obsahuje stejnou léčivou látku ve stejném množství jako příslušný původní originální lék, má stejnou lékovou formu. Výrobce generika prokázat, že generické léčivo je „bioekvivalentní“ k originálnímu léčivu. Znamená to, že se do krevního oběhu dostane stejné množství účinné látky jako v případě léku originálního a rovněž jeho vylučování z organismu je stejné, tedy že se dané léčivo chová v organismu stejně jako originální lék. Pro prokazování této shody jsou stanoveny přísné předpisy, ve všech případech ale platí, že tento postup je mnohem levnější než opakování všech klinických studií, které předcházely uvedení originálního léku na trh.

Zdroj: Azitromycin - zkušenosti

Funkce Laseru

Způsoby a využití laserových terapií se obvykle provádí přímo na vlasových folikulech pomocí elektrického zařízení. Toto zařízení revitalizuje erytrocyty. Lasery pracují tak, že změní adenosintrifosfát (ATP) na adenosin difosfát (ADP). Laser pak vyšle paprsek, který aktivuje rozdíly v metabolismu buněk.
Při laserové terapii se zvýší krevní oběh, díky kterému se dostane na pokožku hlavy více kyslíku a vitamínů. Tyto látky podporují normální činnost buněk. Lasery podporují ve vlasech kvalitu, podporují opětovný růst vlasů a posilují průměr vlasů.
Laser má podobný design jako fén na vlasy. Některé lasery proti vypadávání vlasů se podobají krytce na fén vlasů. Červený paprsek a jednoduchý účinek laserového přístroje funguje tak, že je laserové světlo propuštěno na jednotlivé vlasové folikuly. Přenosné lasery dnes vypadají, jako kartáč na vlasy.

Zdroj: Jak zastavit plešatění


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP