Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO JÍST PŘED ODBĚREM KRVE NA CHOLESTEROL

OBSAH

Hodnoty cholesterolu

Jestliže hovoříme o zvýšených hodnotách cholesterolu, jedná se o hodnoty vyšší než 5 mmol/l krve. Zvýšená hladina cholesterolu nebolí ani se nijak neprojevuje, dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Cholesterol sám o sobě není příčinou zanesených cév a potažmo infarktu, viníkem je nesprávný způsob našeho stravování a špatný životní styl.

Celkový cholesterol je všechen cholesterol v krvi (nerozlišuje se LDL a HDL, viz níže).

Správná hodnota cholesterolu: pod 5,16 mmol/l krve.

Hraniční hodnoty cholesterolu: 5,16–6,18 mmol/l krve.

Vysoký cholesterol: více než 6,18 mmol/l krve.

LDL cholesterol se někdy označuje jako zlý cholesterol. Jeho nadbytečné množství v krvi způsobuje usazování cholesterolu v cévách, kde se pak tvoří sklerotické pláty.

Správná hodnota LDL cholesterolu: pod 3,4 mmol/l krve.

HDL cholesterol se někdy označuje jako hodný cholesterol. Má příznivý vliv na náš organismus, neboť zbavuje krev nadbytečného cholesterolu. Působí proti tvorbě sklerotických plátů.

Správná hodnota HDL cholesterolu: nad 1,4 mmol/l krve (dá se říci, že čím více tím lépe).

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sestavte s maminkou vyvážený týdenní jídelníček z toho co ji chutná a ten pak několik týdnů neměňte. Po prvním týdnu tohoto jídelníčku nechte mamince odebrat krev na zjištění její krevní srážlivosti u lékaře, který ji předepisuje Warfarin. Lékař podle výsledků upraví dávkování Warfarinu. Až se jí jídelníček přejí, tak sestavte nový a celý proces s odběrem krve zopakujte. V jídelníčku zcela vynechte grapefruity a kadeřávek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Hodnoty cholesterolu

Za ideální hodnoty se považuje množství cholesterolu do 5 mmol/l (maximálně do 5,2 mmol/l). Z toho by měl být LDL cholesterol do 3 mmol/l a HDL cholesterol do 1  mmol/l a hodnoty triglyceridů, které jsou v cholesterolu obsažené, by neměly přesáhnout 1,7 mmol/l. Hodnoty od 5 do 6 mmol/l se považují za zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty nad 6 mmol/l jsou již typické pro vysoký cholesterol. Hladina cholesterolu v krvi je ale individuální a má na ni vliv i pohlaví a věk člověka. Vesměs platí, že po 20. roce života se hladina cholesterolu zvyšuje, a to rychleji u mužů než u žen, ale ženy muže v období přechodu doženou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE PNEUMONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Ráda bych se zeptala,pokud se potvrdí odběrem krve přítomnost chlamydie pneumonie
jak dalece musí být člověk opatrný na nákazu dalších osob.Je to opravdu nakažlivé?
Jak to působí na těhotné ženy?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chlamydie pneumonie

Co dělat, když má moje cukrovka hodnoty 9

Zajímá vás, co máte dělat, pokud jste si naměřili hladinu cukru v krvi 9? Nejprve je důležité si říct, kdy jste si tuto hodnotu naměřili. Před jídlem, nebo po jídle? Určitě je ale vhodné co nejdříve navštívit lékaře. Jedná se pravděpodobně o cukrovku a je potřeba ji léčit. Poté můžete zkusit nějakou dietu, omezit cukry, bílé pečivo. Ke sražení cukru napomáhá bazalka a ženšen, citron, borůvky, kysané zelí, skořice či mátový čaj.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám 7 výsoký cholesterol oba dva, je mi 47let. Mám hodně pohybu, jsem štíhlá vážím 43kg a měřím 158. Nehci brát prášky, ráda bych zkusila nějaké vitamíny, ale nevím které. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Ahoj Lenko,mám tentýž problém. Cholesterol 7,je mi 45let,vážím 47-48kg a měřím jako Vy. Našla jste něco,co by Vám ten cholesterol snížilo?

Zdroj: diskuze Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu

Příznaky vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol nijak nebolí ani se neprojevuje, o to je nebezpečnější. Zjistí ho až lékař z krve.

Příznaky pocítí pacient teprve ve chvíli, kdy dojde k rozvoji aterosklerózy a je omezena průchodnost tepny. Záleží na tom, kde se postižená tepna vyskytuje a k jakému orgánu vede. V důsledku aterosklerózy tak dochází například k infarktu myokardu (část srdce vyživovaná ucpanou cévou odumírá), cévní mozkové příhodě, ucpání cév dolních končetin a podobně.

Zdroj: Cholesterol a diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A DOBROMYSL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haunerova Miluše.

Dobrý den, prosim o radu. Mohu uzivat Hemostop probio s dobromysli současně s warfarinem? Dekuji. Miluše H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, když se dodržují dietní opatření, které vyloučí potraviny a doplňky stravy ovlivňující srážení krve. Pokud budete experimentovat s jakýmkoliv léčivým doplňkem, musíte si ověřit jeho účinky na srážlivost krve odběrem krve a vyhodnocení srážlivosti dva až tři dny po započetí užívání. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby a přijďte si nechat odebrat krev. Jen tak můžete mít jistotu, že tato kombinace vám neublíží. Jinak hrozí problémy ohrožující život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a dobromysl

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobý cukr v krvi, neboli koncentrace glukózy v krvi (glykemie), je za normálních fyziologických podmínek u zdravého člověka udržována v úzkém rozmezí hodnot 3,9 až 5,6 mmol/l nalačno a po jídle nižší než 10 mmol/l. Glykemie se určuje ze žilní krve odběrem u lékaře a nebo v domácích podmínkách vlastním glukometrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Co sráží krevní cukr

Každý z nás to jistě zná. Zatočit s cukrem není jednoduché. Dny, kdy nás cukr zlobí, těch je spousta, a samozřejmě nám působí nemalé problémy. V takových chvílích bychom nejraději zalezli pod deku. V této době je dobré uvařit si bylinkový čaj, hodně odpočívat a pít. Průběžně se měřit a zkusit několik osvědčených rad, které cukr sráží. Na každého samozřejmě působí něco jiného, tak je dobré si to odzkoušet.

Citron – každé ráno preventivně vypijte sklenici s vodou a citronem. Pokud máte hyperglykemii, snažte se citronu do sebe dostat co nejvíc, obsahuje hodně vitaminu C, snižuje krevní cukr.

Borůvky nebo čaj z borůvkového listí – snižují hladinu krevního cukru, mají hodně vitaminu C, čistí krev a pomáhají zároveň ke snížení cholesterolu. Dle referencí je dobrý i borůvkový sirup od firmy Just.

Kysané zelí – to zná snad každý diabetik a zajisté má i odzkoušeno. Kysané zelí má hodně vitaminů a minerálů, které sráží glykemii. Navíc podporuje imunitní systém, snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, vysoký obsah vlákniny.

Skořice – jedna malá lžička skořice denně dokáže údajně snížit krevní cukr až o 30 %.

Mátový čaj – někdo má odzkoušeno, že i tato potravina přispívá ke snížení krevního cukru. Samozřejmě pomáhá i na jiné neduhy, jako je migréna, zklidní rozhoupaný žaludek a podobně.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CHLAMYDIL EXTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Nevolová.

Dobrý den,
mám dotaz - lze užívat doplněk stravy chlamydil extra zároveň s warfarinem?
Děkuji Nevolová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Je pravda, že se nemá užívat vitamín D když užívám rosumop na cholesterol? A ještě beru už hodně roků omega-3. Moc děkuji za odpověď.Vlasta.

Zdroj: diskuze Warfarin a chlamydil extra

Jak cholesterol funguje?

Cholesterol se v těle vždy naváže na protein a společně tak vytvoří lipoproteiny, u kterých se rozlišují tři typy, ale cholesterol je jen jeden!

Lékaři obvykle zkoumají nejen hodnoty celkového cholesterolu, ale i hodnoty HDL a LDL. HDL je high density lipoprotein, který je považován za „hodný“ cholesterol. LDL tedy low density lipoprotein je považován naopak za „zlý“ cholesterol.

Je třeba si uvědomit, že oba cholesteroly lidské tělo samo vytváří a zároveň je i přijímá prostřednictvím potravy. Také je nesmysl, že by některé potraviny obsahovaly jen HDL, nebo LDL. Cholesterol je v podstatě jen jeden. O tom jestli bude pro lidské tělo dobrým služebníkem, anebo jeho ničitelem, rozhoduje nosič (lipoprotein), který se cholesterolu ujme. Tukové nosiče (LDL) nosí cholesterol do tkání, naopak nosič HDL, který obsahuje více proteinů než tuků, odnáší cholesterol z cév do jater.

Cholesterol se dá rozlišovat také na vnější (exogenní), tedy ten, který člověk přijme z potravy a vnitřní (endogenní), tedy ten který si jeho tělo samo vyrobí.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Je velmi důležité vědět, jaké léky (Warfarin, Pradaxa, Xarelto, atd.) na ředění krve Vaše maminka užívá. Proto na Vaši otázku není odpověď jednoznačná.

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Jak Eliquis funguje

Eliquis je ředidlo krve/antikoagulant, který působí tak, že blokuje faktor Xa, což je srážecí faktor v naší krvi, který napomáhá tvorbě sraženin. Lék bývá někdy označováno jako inhibitor faktoru Xa. V naší krvi je mnoho faktorů srážení krve a faktor Xa je jedním z hlavních.

Eliquis je k dostání v dávce 2,5 mg a 5 mg a užívá se dvakrát denně.

Na rozdíl od staršího léku na ředění krve Warfarin není při užívání přípravku Eliquis vyžadováno sledování PT/INR (protrombinový čas/mezinárodní normalizovaný poměr).

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Cholesterol v potravinách

Bez cholesterolu se žít nedá, avšak jeho nadbytek organismu škodí, a to tím, že může zanášet naše cévy. Cévy se poškozují, zmenšuje se jejich světlost a tím průchodnost, což se označuje jako ateroskleróza. Z tohoto důvodu zvyšuje vysoká hladina cholesterolu riziko infarktu myokardu, arteriální trombózy a nedostatečného prokrvování končetin. Jako doporučená denní dávka cholesterolu se uvádí 300 mg.

Neměli bychom konzumovat více než tři celá vejce týdně, bílky lze jíst bez omezení (cholesterol je obsažen pouze ve žloutku). Jak již bylo výše řečeno, upřednostňovat bychom měli nízkotučné mléčné výrobky a méně tučné druhy mléka. Měli bychom snížit spotřebu uzenin, paštik, vnitřností a zabijačkových produktů. Používejme rostlinné oleje (olivový, slunečnicový...). Snažme se omezit spotřebu sladkostí, cukrovinek a moučníků. V neposlední řadě je důležité zajistit dostatečné množství vlákniny ve stravě. Vláknina v organismu na sebe váže cholesterol a odvádí jej z těla ven. Vlákninu najdeme například v celozrnném pečivu, zelenině, ovoci, semínkách a klíčkách.

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu

Jak rychle snížit cholesterol před odběrem

Před odběrem bychom měli být nalačno a nepít 3 dny předtím větší množství alkoholu. Po náběru několika mililitrů krve pak lékař do 1–2 dnů dostane naše výsledky z laboratoře na jednoduchém lístku, kde jsou nejčastěji čtyři hodnoty: celkový cholesterol, ochranný HDL cholesterol a triglyceridy; z těchto tří položek se pak poměrně jednoduchou rovnicí spočítá LDL cholesterol, který je nejnebezpečnější pro naše tepny.

Z hlediska krevních tuků „na papírku z laboratoře“ můžeme pacienty v zásadě rozdělit na 4 skupiny:

Skupina první: NESPRAVEDLIVÁ PŘÍRODA

Pacient z této skupiny je osoba s výrazně zvýšenou hodnotou cholesterolu (viz výsledky níže), s vysokým rizikem srdečního infarktu. Většinou se jedná o poměrně štíhlé jedince s projevy srdečně-cévních onemocnění v rodině (otec srdeční infarkt před 60. rokem věku, matka před 65. rokem věku). Často mají tuky usazeny v oblasti očních víček a kolem rohovky (bílé šipky). Toto onemocnění je dědičné a je poloviční šance, že ho postižený rodič předá svým dětem. Je také poměrně časté – trpí jím přibližně jeden z 500 našich obyvatel.

Co bychom my a naši lékaři měli dělat: Vyloučit, zda se nejedná o sníženou činnost štítné žlázy (především ženy po menopauze). V dietě co nejvíce nahradit živočišné tuky rostlinnými (2–3 vegetariánské dny v týdnu). Jak agresivně tuto poruchu léčit, záleží i na dalších rizikových faktorech. Na základě dalších údajů se lékař rozhodne, zda nasadí léky ke snížení cholesterolu. U většiny takto postižených pacientů se však bez medikamentózní léčby neobejdeme. Samozřejmostí by mělo být vyšetření alespoň nejbližších pokrevních příbuzných (rodičů a sourozenců), zda nemají podobnou závažnou a rizikovou poruchu.

Skupina druhá: TREST ZA ŠPATNOU ŽIVOTOSPRÁVU

Pacient v této skupině je osoba, která má drobnou odchylku ve všech parametrech – mírně vyšší celkový a LDL cholesterol, ale současně i vyšší triacylglyceroly a nízký HDL cholesterol. Většinou se jedná o jedince s bříškem, vyšším krevním tlakem a sklonem k cukrovce (někdy nazýváno metabolický syndrom). Tyto osoby mají vysoké riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Velká část těchto pacientů je zároveň kuřáky, takže jejich riziko ještě stoupá.

Co bychom my a naši lékaři měli dělat: Vyloučit, zda se nejedná především o cukrovku či poruchu funkce ledvin. Zahájit dietu s výrazným omezením jednoduchých cukrů (omezit sladkosti, jíst více zeleniny než ovoce, omezit bílé pečivo) a zvýšit pohybovou aktivitu (v běžném životě vynechat jízdu výtahem, jít jednu stanici autobusu/trolejbusu/tramvaje pěšky, v ideálním případě 30 minut cvičit). Zda současně brát léky, záleží opět na dalších rizikových faktorech. U velké části postižených již však na zkrocení několika těchto zlých tuků nestačí jeden lék, ale často je nutná kombinace léků dvou i tří. Naprosto zásadní jsou zde však právě dietní opatření a pohyb, které mohou všechny tuky zcela napravit.

Skupina třetí: V MÉDIÍCH ČASTO CHVÁLENÝ ALKOHOL PRO VÁS ROZHODNĚ DOBRÝ NENÍ

Tento pacient je osoba s normální hladinou cholesterolu, ale s výrazně zvýšenou hladinou tuků zvaných triacylglyceroly. Krev je u těchto osob zaplavena triacylglyceroly do té míry, že většinu ostatních krevních tuků nelze spolehlivě změřit. Této osobě nehrozí srdeční infarkt za deset let, ale druhý den může zemřít za velkých bolestí na zánět slinivky břišní. Jednou z nejčastějších příčin zvýšených triacylglycerolů je větší příjem alkoholu. U některých pacientů stačí již 2 piva denně či jejich ekvivalent, aby způsobily tuto poruchu. Někdy takovou poruchu vidíme u „rozvrácených“ diabetiků, tedy těch s výrazně zvýšenými hladinami krevního cukru (glykémie). Velice vzácně je tato porucha zachycena u dětí, u kterých se projevuje silnými bolestmi břicha způsobenými zanícenou slinivkou.

Co bychom my a naši lékaři měli dělat: V tomto případě je nutné doslova ze dne na den zcela vynechat alkohol a tuky v potravě, dokud se hladina triacylglycerolů nesníží alespoň k hranici 5 mmol/l. I když i v tomto případě lze do určité míry tuky krotit pomocí tablet, zásadní je alespoň přechodná asketická životospráva, včetně abstinence.

Skupina čtvrtá: JSTE V BEZPEČÍ!

Pacient 4. skupiny není pacient, ale osoba s velice nízkým rizikem srdečně-cévních onemocnění. Tyto výsledky garantují skvělé vyhlídky na zdravý život bez ucpávání tepen. Takovéto hodnoty jsou také cílem často „agresivní“ léčby medikamenty u pacientů s již přítomným srdečně-cévním onemocněním či pacientů s cukrovkou a více rizikovými faktory.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Hodnoty cholesterolu v krvi

U člověka je celková hladina cholesterolu v plazmě asi 180–200 mg ve 100 ml a vzrůstá s věkem, i když existují značné individuální rozdíly. Celkový obsah cholesterolu v krvi je nejnižší v pubertálním věku, kdy dosahuje hodnot přibližně 4 800 mg u chlapců a 4 350 mg u dívek. U mužů po šedesátce dosahuje hodnot až 7 200 mg, optimum je však kolem hodnoty 6 200 mg. U žen se zaznamenává maximum až po sedmdesátce, a to přibližně 6 500 mg, optimum je kolem hodnoty 5 600 mg. Hodnota 200 mg ve 100 ml plazmy (tedy asi 5,2 mmol/l plazmy) by neměla být překračována. U národů východní Asie jsou uváděny hodnoty 120–130 mg ve 100 ml a tímto nízkým obsahem je vysvětlováno i nízké procento srdečních a cévních onemocnění u těchto lidí. Zjednodušeně lze říct, že se denně „vymění“ přibližně 1/3 celkového obsahu cholesterolu v krvi za nový, stejné množství se pak také vyloučí z těla ven.

V krvi se určují tři hodnoty – celkový cholesterol, LDL-cholesterol a HDL-cholesterol.

Celkový cholesterol by neměl přesáhnout hodnotu 5,2 mmol/l.

LDL-cholesterol je někdy označován jako zlý cholesterol. Jeho zvýšenou hodnotou se rozumí hladina vyšší než 3 mmol/l. Právě LDL-cholesterol je zodpovědný za rozvoj aterosklerózy.

HDL-cholesterol je naopak označovaný jako hodný cholesterol. Čím je jeho hodnota vyšší, tím lépe. U mužů by norma měla dosáhnout alespoň 1,2 mmol/l, u žen pak 1,0 mmol/l.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Eliquis a alkohol

Není známa žádná interakce mezi Eliquisem a alkoholem.

Alkohol i přípravek Eliquis však mohou zvýšit riziko krvácení. (Tyto dvě látky mohou zabránit srážení krve.) To znamená, že pití alkoholu během užívání přípravku Eliquis může dále zvýšit riziko krvácení.

Pokud pijete alkohol, poraďte se se svým lékařem. Mohou vám poradit, zda existuje bezpečné množství k pití během užívání přípravku Eliquis.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Z čeho vzniká cholesterol

Cholesterol je látka steroidní povahy, která je součástí každé buněčné membrány. Má tukovou povahu, takže je ve vodě prakticky nerozpustný. V těle je transportován v komplexu s tuky nebo s látkami s vlastnostmi tuků. Cholesterol je základem steroidních hormonů, vznikají z něj také žlučové kyseliny. Dále z cholesterolu vzniká vitamín D. Jeho hodnota je určována v krvi. Vyšší hodnoty „zlého“ cholesterolu přinášejí vyšší zdravotní riziko, které se týká především onemocnění srdce a cév. Cholesterol je přijímán potravou a určité množství je vyráběno v těle. Toto množství je částečně určeno geneticky. Cholesterol se jednak tvoří v játrech z určitých látek získávaných ze stravy, především z nasycených tuků, a jednak jej tělo vstřebává přímo ze stravy. Vyskytuje se pouze v potravě živočišného původu, jako jsou játra, mozek, maso, zvláště bohatým zdrojem je vaječný žloutek.

Normální hladina celkového cholesterolu v krvi:

  • děti do 10 let méně než 4,40 mmol/l
  • dospělí méně než 5,00 mmol/l
  • zvýšená hladina u dospělých jedinců: 5,00–6,5 mmol/l
  • vysoká hladina: více než 6,5 mmol/l

Cholesterol je normální

Cholesterol však není pouze látkou, která vyvolává poškození. Je důležitý pro náš organismus k výrobě steroidních hormonů. V čistém stavu je cholesterol antioxidantem a nezbytnou složkou steroidních hormonů a všech orgánových systémů. Věkem jeho hladina přirozeně stoupá s úbytkem hormonů v organismu. Jde tedy o přirozený jev.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Vedlejší účinky Eliquisu

Při užívání léků na ředění krve je důležité dávat si pozor na známky gastrointestinální ztráty krve, což je závažný vedlejší účinek přípravku Eliquis a potenciálně život ohrožující. Dvě hlavní věci, na které je třeba dávat pozor, jsou červená krev buď ve stolici nebo na stolici, a černá stolice.

Červená krev buď smíchaná se stolicí nebo pocházející z konečníku, obvykle naznačuje, že něco krvácí ve vašem tlustém střevě (tlusté střevo). Černá stolice obvykle naznačuje, že něco krvácí ve vašem horním GI traktu, jako je váš jícen, žaludek nebo horní část tenkého střeva. Pokud zaznamenáte některý z těchto dvou příznaků, okamžitě zavolejte svého lékaře.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP