Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO JÍST PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ

OBSAH

Dieta založená na tvarohu

Tvaroh je výbornou součástí redukčních diet právě kvůli vysokému obsahu aminokyselin. Tělo trpící nevyváženou stravou při jednostranné dietě má totiž tendenci brát si v takovém případě živiny ze svalů, a ty následně „chudnou“. Při tvarohové dietě toto nehrozí, protože tvaroh sám a sobě je zdrojem aminokyselin.

Zdroj: Jde to jíst jen tvaroh?

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Vhodné a nevhodné pití

Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť

Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.

Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.

Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.

Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.

Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.

Zdroj: diskuze Ketoza jsmí se jíst cibule

Žlučníkové kameny léčba

Žlučníkové kameny, které způsobují koliky nebo záněty, se obvykle odstraňují chirurgicky. Ty malé žlučníkové kameny se většinou dostanou do střeva a odejdou samovolným způsobem ven stolicí. Součástí léčby je také přísná žlučníková dieta. Žlučníkové kameny jsou někdy podkladem pro nádorový růst. V některých případech zůstávají kameny v těle dlouhé roky a nezpůsobují žádné potíže.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Zetková.

mohu při dietě dna pít jeden šálek kávy denně, jíst kuřecí maso!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Káva se při dně doporučuje, protože stimuluje ledviny k vylučování moči a tím i rychlejšímu vyplavování kyseliny močové. Kuřecí maso můžete jíst i když máte dnu. Množství kuřecího masa omezte na jednu porci jednou za dva dny. V ostatní dny můžete maso ve své stravě nahradit fazolemi, tofu nebo vejci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Nevhodné potraviny

Zakázané potraviny při problémech se žlučníkem:

  • čokoláda, kakao, moučníky, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo
  • káva, alkohol
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, luštěniny a podobně)
  • pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule
  • pálivé a dráždivé koření
  • vejce, zejména ne vaječný žloutek
  • tučné a polotučné mléčné výrobky
  • tučná, smažená, uzená jídla, ryby a masa
  • pochutiny: masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sójová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy, tatarská omáčka, dresinky
  • tučné vývary

Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkové dietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mohu při varfarinové dietě jíst cuketu?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno. Jen zelené rostlinné potraviny musíte hlídat a sníst jich každý den stejně. Cuketa patří mezi ně. Cuketa je zelená zelenina a obsahuje vitamín K. 100 gramů cukety obsahuje 4,2 mikrogramů vitamínu K. Váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K. Pokud si tedy nárazově (mimo svůj obvyklý jídelníček) dopřejte půl kila cukety, přijmete 21 mikrogramů vitamínu K. V ten den musíte omezit jiné zelené potraviny, které máte ve svém pravidelném jídelníčku, aby příjem vitamínu K byl každý den stejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Dieta na žlučníkové kameny

Základním pravidlem žlučníkové diety je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené či fritované pokrmy a pečení při vysokých teplotách. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku. V dietě by měly být zastoupeny všechny tři složky potravy – cukry, tuky, bílkoviny.

Nevhodné potraviny: musíte se vyhnout živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (zejména tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurek, česnek, čočku a tak dále, nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkoholické nápoje a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky. Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.

Vhodné potraviny: do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka. Používáme jenom zdravé tuky – olivový olej, slunečnicový olej, jen v malém množství. Z mléčných výrobků je vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje. Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, listový salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky. Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou. Pijeme hlavně bylinné čaje.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem LEN A TVAROH PROTI RAKOVINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renča.

Prosím o info, zda k diete s tvarohem a lneným olejem se může třeba caro, nebo melta , předpokládám , že me oblibené preso asi ne, nebo třeba káva upravená ne pražením, ale mrazením, nebo káva zelená. Máte někdo zkušenost? Diky renča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když chcete tuto léčivou dietu použít jen na posílení jinak zdravého organismu, tak k tomu můžete jíst i jiné potraviny. Když se s tím pokusíte léčit rakovinu, tak by se nemělo v této dietě jíst nic jiného po co nejdelší dobu.

Zdroj: diskuze Len a tvaroh proti rakovine

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Svatosova.

Dobrý den,je mi 63let.Ode dneška mám užívat Milurit.Nikde jsem nevyčetla zda mohu při dietě jíst pohanku,jáhly,ovesné vločky.Rýže někde se zakazuje,někde povoluje.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Heřmanová.

Snídám vločky pohankové s jogurtem Holandia,nebo ovesné vločky,nikde jsem se nedočetla jestli jsou vhodné.
Pohybu mám dost a nevím kde dělám chybu,že mám kyselinu močovou v krvi.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kyselina močova

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta je určena pacientům s onemocněním žlučníku jak chronickým, tak i po odeznění akutního onemocnění. Podává se rovněž po operaci žlučníku, při snížené funkci slinivky břišní a při chronických onemocněních slinivky břišní. Také je to dieta vhodná v těhotenství, jelikož nabízí stravu biologicky plnohodnotnou, vhodnou k přechodnému i dlouhodobému podávání. Je pestrá a lehce stravitelná díky výběru potravin i technologické úpravě. Je to rovněž vhodná náhrada při nesnášenlivosti mléka – doporučuje konzumovat zakysané mléčné výrobky, například kefír, acidofilní mléko, jogurt nebo tvaroh. Velký důraz je kladen na výběr a množství tuků. Používá se malé množství kvalitních olejů a rostlinných margarínů (Flora, Perla, Rama). Podle potřeby se vybírají varianty se sníženým obsahem tuku (Perla light, Flora pro activ a jiné). Důležité je dodržování pravidelnosti rozdělení jídel. Doporučuje se jíst častěji v malých dávkách, nejlépe 5–6x denně. Podávané jídlo nemá být ani příliš horké, ani příliš studené.

Kuchyňská úprava pokrmů při žlučníkové dietě spočívá ve vaření, dušení a dušení v páře, pečení v alobalu, horkovzdušné troubě a ve speciálním nádobí bez použití tuku. Pokrmy se zahušťují dietní jíškou, která se připraví tak, že se mouka opraží nasucho a přidá se do ní tuk, nebo se zahušťují moukou rozmíchanou ve vodě, mixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, případně bramborovým škrobem. Pro získání lepší barvy šťávy se maso obalí do hladké mouky a opeče se na rozpálené pánvičce s teflonovou vrstvou bez tuku. Zalije se netučným vývarem nebo vodou a dále tepelně upravuje. Tuk se přidává až do hotového pokrmu. Česnek, cibule a některé koření (pepř, nové koření, bobkový list) je možné ve šťávě vydusit a poté z pokrmu odstranit.

Smažení, opékání na tuku a fritování není pro tuto dietu vhodné!

Doporučené složení dietní stravy:

  • energetická denní hodnota: 9 500 kJ
  • bílkoviny: 80 g
  • tuky: 55 g
  • sacharidy: 360 g
  • vitamín C: 90 mg

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Čermáková.

Dobrý den,takže jeden hrnek rozpustné kávy denně nevadí? Jak je to s banánem,mám je ráda,ale o nich jsem nic nečetla?Do jogurtu si dávám konopné drcené semínko,chia semínka a kustovnici, vadí to při dietě? Jak je to se žampiony,ty jím většinou místo masa?Jak je to s králíkem,někde jsem vyčetla,že obsahuje více purinů a zde to doporučujete.Mám doporučené jíst maso hovězí a vepřové,neudělám chybu,když si ho připravím?O krůtím mase jsem se dozvěděla,že není vhodné pro dietu,(stejně jako kuřecí)a zde ho doporučujete,jak to tedy je?O česneku jsem nic nečetla,jestli se může?Škoda,že nikde není jídelníček aspoň na týden až čtrnáct dní pro dietu s dnou.
Děkuji za odpověď.
Přeji příjemný den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to jednoduché a není potřeba hledat nějaké složitosti v dietě na dnu. Maso můžete jíst jen jednu porci obden, žádné vnitřnosti ani houby a to platí i pro žampióny. Žádné kakako a čokolády. Žádný alkohol a pivo. Pít hodně čisté neslazené vody v průběhu celého dne. Ostatní řešit nemusíte a jíst to můžete podle libosti. Každý čtvrtrok si nechte zkontrolovat množství kyseliny močové v krvi.
Zde je ještě jídelníček na ukázku: www.nemoc-dna.eu/jid…

Zdroj: diskuze Co neobsahuje puriny

Může redukce váhy pomoci při dně?

Redukce váhy může snížit hladinu kyseliny močové a počet akutních dnových záchvatů. Snížení redukce má pozitivní vliv na nosné klouby, a to na kyčle, kolena a kotníky. Hubnutí také pomůže snížit stres. Ovšem u onemocnění dnou musíte být při dietě velmi obezřetní. U dny nemůžete být dlouhodobě bez jídla, není také vhodná rychlá ztráta hmotnosti. Tyto faktory totiž mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a vyvolat bolestivé záchvaty. U pacientů nemocných dnou je při redukci váhy důležitá kombinace vyvážené stravy a pravidelná fyzická aktivita. Takže zapomeňte na drastické diety, kterými byste si pouze ublížili.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý den,

ještě jednou poprosím o konzultaci.Máme dietu č. 4 a chtěla jsem se zeptat,zda je možné do tvaroh.pomaz. použít čerstvou pažitku nebo petrželku
a při vaření použít sušenou mletou cibuli/ není smažená/ a česnek jen na dochucení/ .

Velmi děkuji za odpověď

Svobodová Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je zaměřena na snížení prijmů některých tuků a cukru. Petrželka, pažitka, česnek i všechna ostatní zelenina je v dietě č. 4 povolena. Jen u květáku je omezeno množství "jen pro chuť". Tvaroh můžete použít i plnotučný, ale v ten den už nepoužívejte máslo nebo mírně omezte jiný zdroj tuku.
Co se týče sušených přísad, jako je sušená cibule nebo česnek, tak tady platí pravidlo přírodní znamená zdravé. U všech těchto sušených výrobků se používá konzervace, to znamená přidaná chemie. Cibule i česnek jsou pohodlně a běžně dostupné v přírodním stavu, tak proč je používat sušené?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Homeopatie na žlučníkové kameny

Často lze těmto problémům jednoduše zabránit velmi účinným prostředkem, a to vlaštovičníkovou tinkturou, kterou si každý může připravit jednoduše sám a kterou by měl mít každý doma ve své lékárničce. Další možná homeopatika jsou Belladonna 9CH, Bryonia 9CH, Chalidonium majus 5CH a Colocynthis 9CH.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Zakázané potraviny při jaterní dietě

Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje. Nevhodnými potravinami při jaterní dietě jsou sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny (suché salámy, paštiky, klobásy), tučné mléčné výrobky, ostré koření, bujóny, vejce, tatarka, majonéza, některá zelenina (česnek, cibule, okurka), některé ryby (losos, makrela, kaviár), čerstvé pečivo a sladkosti.

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Zdroj: Jaterní dieta

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Káva

Doporučuje se instantním káva, pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Žlučníkové kameny u dětí

Kameny u kojenců a malých dětí jsou zpravidla pigmentové, v pozdějším věku cholesterolové. U novorozenců a kojenců, kteří mají žlučové kameny, je možné postupovat konzervativně, ale i operativně, převážně u obézních dívek. U dětí předškolního a školního věku, u kterých byly žlučové kameny náhodným nálezem, je rovněž možné postupovat konzervativně, to znamená nasadit dietní režim a kyselinu ursodeoxycholovou.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny a pivo

Podle nejnovější studie britských vědců snižují dvě malé skleničky piva nebo vína riziko vzniku žlučových kamenů o celou třetinu. Studie odborníků z University of East Anglia analyzovala data 25 tisíc britských mužů a žen od 45 do 74 let. Výsledky jsou takové, že nadměrné pití alkoholu může naopak zdraví přitížit. Muži by proto neměli pít více než 3–4 skleničky za den a ženy o jednu skleničku méně, ale i toto množství je hraniční.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP