Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO NA PLÍSEŇ NOHOU A POD PRSTY

OBSAH

Které typy kožních plísní nám hrozí nejakutněji při koupání ve volné přírodě?

Jako úplně nejakutnější postižení by se daly považovat postižení kůže v meziprstních prostorách dolních končetin a to hlavně ve čtvrtém a pátém meziprstí. Tam plíseň na nohou nejčastěji začíná.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem PLISEN NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anitram.

Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda mi tento vas pripravek pomuze na plisen nohou , mam ji po skoro celem chodidle,a delaji se mi takový velky porkovity dirky, nemohu se toho zbavit:( uz to jde i pomalu na prsty, mohu poprosit o pomoc??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Pošlete sem fotku, na které je dobře vidět, jak to vypadá.

Zdroj: diskuze Plisen nohy

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘE NA NOHOU A MEZI PRSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Puchýře na nohou a mezi prsty si nemohu vyléčit a nevím jakou mast už mám použít, abych se těch puchýřků zbavila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýře na nohou a mezi prsty

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Diskuze

V diskuzi PŘENOS NEMOCI RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Kročil.

Jak moc je nemoc nebezpečná pro nejbližší okolí.Jak se trochu obrnit doma ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf Svoboda.

Vážení je to strá známá věc, že zmíněný vir (RŮŽE) se běžně vyskytuje všude kolem
nás, avšak jeho přenos je jen jednou cestou. Jaká koli plíseň mezi prsty u nohou umožní tomuto viru vstup do vašeho těla . Existují mezi námi jedinci, kteří mají tuto virozu X krát do roka a sbaští bedny antibiotik. Je třeba vždy začít u vašich nohou a vyléčit plísěň !!! A najednou zmizí i problém s Ruží jako když mávne kouzelným proutkem. Ještě si dovolím podotknout ,že při léčení plísně je dobré myslet na alespoň
malou očistu střev. Střeva mají přímou spojitost s mezprstnímy ptostory vašich nohou.

Zdroj: diskuze Přenos nemoci růže

Nemocné nehty foto

  • Hrbolaté nehty, co přesně znamenají podélné rýhy na nehtech je popsáno tady: hrbolaté nehty.
  • Fotografie, kde jsou nemocné nehty, ale i také plíseň na rukou a plíseň mezi prsty na rukou, jsou zde: plíseň na nehtech foto.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA BERCÍCH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beda Pomeislová.

Uvažuji o týdenním pobytu v létě v lázních Podhájská na Slovensku.Pomůže mi tam léčivá voda léčit plíseň na bercích nohou a nebo naopak od lidí taktéž se koupajících se nakazit ? Prosím,poraďte mi Děkuji.S pozdravem B.Pomeislová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podhájská je skvělá, ale za týden vás nevyléčí. Léčbu plísně zahajte co nejdříve už teď a tam pak nechte pokožku jen doléčit. Zastavte se kvůli tomu v ambulanci kožního lékaře a dohodněte si s ním léčbu. Do léta to pěkně stihnete vyléčit. Nákaza od ostatních lidí v Podhájské je málo pravděpodobná. Uhličitá voda omezuje množení patogenů, proto je také tolik vyhledávaná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na bercích nohou

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA NOHOU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada .

Manželovi moc pomohla na plíseň na nohách "obyčejná" voda z mrtvého moře. Je to přírodní plné minerálů, tak by to mohlo pomoci i na na nehty na rukou. morespa.cz/obchod/ba…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Prosím Vás a jak jste tuto vodu používala? Můžete nám poradit? A to jste se té plísně úplně zbavila?

Zdroj: diskuze Plíseň na nohou diskuze

Plíseň nehtů foto

  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na rukou, jsou zde.
  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na nohou a žluté nehty, jsou zde.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Taky jsem měl plíseň na nohou. Nosil jsem v práci jedny gumáky s kolegama a přišel jsem na bezvadný domácí lék na plíseň nehtů, který nic nestojí a funguje. Vždycky po práci jsem přišel domu a nechal jsem si nohy olízat mým psem. Ty jeho psí sliny plíseň úplně zlikvidovaly. Doporučuju!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

je to pravda , měl jsem psa specialistu na plísen nohou - fakt to funguje . jen pes byl po akci totálně vyřízenej : (

Zdroj: diskuze Lék na plíseň nehtů

Svědění prstů na nohou

Svědění prstů na nohou bývá nejčastěji způsobeno plísněmi. Na plíseň mezi prsty se může použít mast Mykoseptin, vhodný je i arganový olej. Arganový olej má mimořádně vysoký obsah antioxidantů a vitamínů, které kůži vyživují tak, že se s napadením plísněmi dokáže lépe vyrovnat sama. Není to tvrdá chemie s okamžitým protiplísňovým účinkem, takže pokud je ložisko plísně rozsáhlejší, je vhodné v první fázi použít Mykoseptin a arganový olej až následně, jako prostředek pro zklidnění a zlepšení kvality kůže. Tento olej také pomáhá i v prokrvování kůže společně se střídáním horké a studené vody a dodržováním zásad prevence.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem GLAUBEROVA SŮL OČISTA TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VLASTA.

Mám plíseň na nehtách u nohou i šlapkách a prstech. Slyšela jsem, že jsou dobré koupele nohou s Glauberovou solí! Je to pravda ?Děkuji Vlasta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glauberova sůl vám na plíseň moc nepomůže. Podle vašeho popisu to vypadá, že máte rozsáhlejší infekci kožní plísně a tady pomůže už jen lék z lékárny. Nejdříve zkuste použít Clotrimazol ve spreji a když to po měsíci každodenního používání nepomůže, tak požádejte kožního lékaře o předpis na Prokanazol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Glauberova sůl očista těla

Plíseň nehtu příznaky

Plíseň nehtů se většinou projevuje změnou barvy postiženého nehtu. Nehet, který postihla plíseň, je zažloutlý, ztluštělý nebo hrbolatý a drolí se nebo se ulamuje. Pod nehtem se také tvoří bílá hmota, jako produkt plísně. Na nehtu dochází k šíření nákazy od volného kraje nehtu a jeho laterálních (postranních) okrajů směrem k nehtovému valu.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Diskuze

V diskuzi ALAVIS MS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Alavis MS užívám měsíc nemůżu nic jiného než chválit opravdu výborný měla jsem bolesti obou kolen,to ustalo a i otoky jsou zcela pryč.Jen mohu doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Je tomu pár měsíců co mě začali bolet s otekat prsty na rukou,zápěstí..prsty na nohou a zkoncilo to vodou v koleni která se mi neustále vrací..lékař netuší proč to tak je..všechny testy mam negativní..tak že mi vlastné nic není.."jen"..se mi neustále dělá voda v koleni A bolí a otikaji mi ruce(prsty)..může mi také pomoci Alavis A za jak dlouho?Děkuji

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Rizikové faktory plísně nehtů

Mezi rizikové faktory patří věk, plíseň na nohou, návštěvy bazénu, kontakt s jinými infikovanými plísní, kouření a některé choroby, jako je rakovina, lupénka, oslabená imunita a cukrovka.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEN NEBO EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVA MOCHAROVÁ.

Mám problém s neustálým svěděním mezi prsty u nohou,kdy je pokožka podlita jakousi tekutinou,která se o po zaschnutí loupe,třeba i celá chodidla.A na dlani pravé ruky občas naskáčou svědivé pupínky,ty se po zaschnutí také loupou,ale jak to svědí...Vyzkoušeal už jsem snad vše co je v lékárnách k mání,co vám kdo doporučí...peníze fuč a nic,jedeme dál

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V případech, jako je ten Váš, je potřeba odebrat vzorek postižené pokožky a prozkoumat ji pod mikroskopem, aby bylo možné zjistit pravou příčinu problémů. Je dost pravděpodobné, že si nákazu z nohy přenášíte i na ruku nejspíše při drbání. Návštěva kožní ordinace bude tím nejrychlejším řešením, jak zjistit co to je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plísen nebo ekzém

Jak se projevuje plíseň nehtů

Plíseň nehtu způsobuje nejčastěji houba, která napadá nehet, postupně ho narušuje a parazituje pod ním. Odborný název tohoto onemocnění nehtů je onychomykóza. Projevuje se tak, že nehet po nákaze mění barvu do žluté a někdy až do černé barvy, v místě nákazy. Dále se plísňové onemocnění může projevit také tvarovými změnami nehtu, který v oblasti nákazy může být zbytnělý a nebo se naopak na konci začne třepit a odlamovat. Toto třepení nehtů bývá nejhorším projevem plísně nehtů, protože při neléčení můžete o celý nehet úplně přijít. V případě, že je toto onemocnění projeveno na prstech nohou, tak při drastickém vylámání nehtu může způsobovat těžkosti při chůzi, protože prst na noze pak nemá patřičnou horní oporu. Nákaza se přenáší zbytky kůže a napadených nehtů z okolí postiženého nehtu a velmi často nákaza pokračuje na okolní kůži i na okolní prsty. Nebývá vyjímkou, že se onemocnění přenese i na ostatní členy rodiny.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem MUCHNIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Glosová.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se pozná že mám s tímto druhem hmyzu problémy ve svém těle?. Po těle mám asi 6 strupů ale mám fotografii a jasně vidím nožičky a tělo. Po nocích mi otečou prsty na nohou, prsty na rukou mám kompletně červené. Po blížím zkoumání jsem zjistila že po nohou mám jakési puchýřky ve stejném tvaru a když je po stranách zmáčknu tak tak se mi zdá že vidím nějakého brouka. Ještě jedna věc již párkrát se mi stalo že jsem cítila jak na mně něco leze, ale nelezlo. Předchází tomu silné brnění rukou a nohou. Může toto způsobit muchnička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muchnička je malá muška, která létá v létě. Teď v zimě se volně nevyskytuje. Vaše problémy můžou způsobovat blechy nebo štěnice. Pro přesné určení je třeba hmyz lépe prozkoumat lupou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muchnička

Prevence proti plísni nehtů

Nejdůležitější je udržovat nohy v suchu a chladu a nosit vhodnou obuv, která větrá a netlačí ve špičce. Noha v botě by měla mít dostatečné místo ve špičce, pokud je bota malá a prsty jsou pevně vpředu, tak to může způsobit podráždění a poranění, které pak způsobí odchlípnutí nehtu a zvýší možnost nákazy plísní nehtů. Také každodenní výměna ponožek a umytí nohou nedělá plísni dobře. Pokud víte, že vás přechodně nemine zvýšené riziko, například po návštěvě bazénu nebo sauny, tak můžete preventivně použít vnější antimykotika, jako jsou krémy a roztoky.

Zdroj: Plíseň nehtů

Proč vzniká kožní plíseň právě mezi prsty?

Je to dáno postižením nebo respektive nákazou mikroorganismy, respektive mykotickými infekcemi, které jsou zcela běžně v našem prostředí, které nás obklopuje. Tyto plísňové mikroorganismy velmi rádi jedí nebo se živí lidským kreatinem a proto je pro ně velmi příznivé prostředí právě v těch meziprstních prostorách, kde je kreatinu značné množství. Keratin je jedním z hlavních stavebních prvků naší kůže. Prvotní příznaky bývají vidět jako olupování kůže mezi prsty a také dochází často ke svědění chodidel. Pokud plíseň na nohou nějakým způsobem zanedbáme, tak pak může docházet i k poškození nehtových plotének a začíná plíseň na nehtech. Plíseň nehtů se projevuje nejdříve tím, že se na nehtech začnou tvořit bílé nebo žluté měsíčky a nehet se začne oddělovat od nehtové ploténky, začne se lámat a v nejhorších případech pak vypadá jako ulomený bambus. V takovém případě je pak léčba plísně nehtů dlouhodobější záležitost a může trvat i několik měsíců do úplného vyléčení. Je potřeba si uvědomit, že tyto plísně se vyskytují vlastně všude v našem životním prostředí a jak mile je nehet porušený předchozí nákazou, tak se velmi často plíseň vrací, protože pod nehtem vznikají dutinky, ve kterých je extrémně příhodné prostředí pro bujení nové nákazy plísní nehtů.
Když tedy zjistíme, že máme nějaké problémy, nějakou plíseň, mykózu, ekzém, nebo že se nám něco objevuje na kůži, měli bychom se co nejdříve vydat k praktickému lékaři nebo rovnou na kožní kliniku.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Příčiny a přenos plísně nehtů

Jedná se o plísňovou infekci nehtů, způsobenou obvykle dermatofyty rodu Trichophyton rubrum a méně často Epidermophyton a Microsporum. Vzácně může být plíseň nehtů způsobena kvasinkami Candida a velmi zřídka jinou plísní. Důvod, proč převažují dermatofyty nad kvasinkami, je zřejmě v důsledku růstu nehtů. Nehty za jeden měsíc narostou o jeden až dva milimetry. Nehty na rukou rostou rychleji, nežli nehty na nohou. Proto je také léčba plísně u nehtů na nohou často dlouhodobá. Plíseň nehtů si můžete přinést ze školy, od někoho z rodiny, z manikúry nebo z bazénu či sauny. V bazénech se nachází nejčastěji, ale může být efektivně odstraněna dezinfekcí.

Zdroj: Plíseň nehtů

Jak se vyhnout plísni nehtů na nohou

Pokud jste trošku zruční a informovaní o plísni nehtů, tak jste dobře připraveni k léčbě plísňové infekce. Zde je pár dobrých tipů, jak se dá zabránit plísňové infekci:

  • Při návštěvě bazénu nebo sauny vždy používejte proti plísni nehtů pantofle.
  • Nezapomeňte na důkladné osušení pokožky mezi prsty, tím se dá také zabránit vzniku plísně na nehtech.
  • Pro zničení plísně perte ručníky, rohožky z koupelny, ponožky při teplotě nad 60°C.
  • Proti plísni nehtů používejte vhodné a pohodlné boty, které mají prodyšný materiál, aby nevznikala akumulace tepla a vlhka.
  • Proti plísni nehtů noste ponožky z přírodních materiálů a každý den je měňte.
  • V létě choďte v otevřených botách na boso, protože to zajišťuje dobrý krevní oběh a udržuje pokožku v suchu, což zabraňuje výskytu plísní.
  • Aby se neudělala plíseň pod nehtem, tak je důležité nehty pravidelně stříhat a čistit alespoň jednou do týdne.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Preventivní opatření proti plísni nehtů

Každý, kdo již někdy trpěl mykózou nehtů, tak je stále ohrožen, protože může dostat plíseň nehtů znovu. Doporučuje se pravidelné prozkoumávání nehtů, ke zjištění zda už nevznikají nějaké další nové příznaky plísňové infekce.

Hygiena proti plísni nehtů

  • Do veřejných míst, jako jsou bazény, sauny, hotelové pokoje, choďte jen v pantoflích.
  • Pravidelně měňte ručníky a perte je aspoň při 60°C.
  • Na sušení nohou používejte pouze vlastní ručníky.
  • Ujistěte se, že máte suché nohy, hlavně mezi prsty.
  • Používejte tenké, prodyšné bavlněné ponožky, ve kterých se nohy tak snadno nepotí.
  • Měňte své ponožky denně.
  • Své boty měňte jak je to možné.
  • Pravidelně dezinfikujte svou obuv.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Plíseň mění nehty

  • Barevné změny nehtu, který se při plísni mění z mléčně bílé a neprůhledné barvy na žlutou, hnědou, zelenou ale může dojít i k začernění.
  • Zesílení nehtu vlivem plísně, při kterém může dojít k zahuštění nehtové ploténky. Zdravé nehty mají tloušťku 0,5 – 0,75 mm u rukou, a u nohou je to do 1 mm.
  • Plíseň také způsobuje křehké nehty.
  • Při plísni dochází ke kompletnímu odchlípnutí nehtu.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP