Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO POMÁHÁ NA BOLAVÉ UCHO

OBSAH

Bolest ucha je dost nepříjemná záležitost. Tato bolest může být zapříčiněna i postižením ucha zevního. Nebo se může jednat o úraz, který je doprovázen hematomem. Velmi často se ve zvukovodu může vytvořit i furunkl, který je na dotek silně bolestivý. Ovšem nejčastější příčinou bolesti ucha je zánět středního ucha.

Zdroj: Co na bolest uší

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Bolavé ucho u psa

Bolavé ucho u psa má mnoho příznaků, většinou má pes hlavu skloněnou k jedné straně, což signalizuje, o jaké ucho se jedná. Když psa trápí zánět zevního zvukovodu, třepe s hlavou a každou chvíli si packou otírá ucho, z něhož mu vytéká páchnoucí maz.

Zdroj: Bolavé ucho u psa

Diskuze

V diskuzi BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

poraďte mi prosím čím mám léčit bolavé rty,dr.reumatolog mne léčí kvůli arthroze nohy-chodidla prednisonem,teď synthetickým trexanem a arthrilomem....může to mít s onemocněním rtů souvislost?

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Peroxid na zalehlé ucho

Pokud máte zalehlé ucho, může být ucpané mazem, v tomto případě pak pomáhá jako první pomoc kysličník neboli peroxid vodíku. Kysličník nakapejte do ucha a nechte ho vyšumět, po vyšumění v uchu nešťourejte a druhý den opakujte proceduru, ušní maz se uvolní sám.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana havelkova.

zalehle ucho a spatny sluch

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Zánět ušní chrupavky u psa

Zánět ušní chrupavky způsobuje zánět středního ucha, který se projevuje zápachem z ucha, výtokem, třepáním hlavou, nakláněním hlavy na stranu, zarudlým uším boltcem a bolestí.

Naklánění hlavy na jednu stranu může být vyvoláno jednostranným podrážděním ucha, ale může také znamenat, že je zasaženo střední ucho. Zánět středního ucha vyžaduje vždy řádné léčení s použitím antibiotik a protizánětlivých léků. Zánět středního ucha patří výhradně do rukou veterinárního lékaře.

Zdroj: Bolavé ucho u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHLÉ UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, už čtvrtý den mám zalehlé ucho. Ale máma mi nevěří,vůbec!Nevíte co mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až půjdeš ze školy, tak se zastav na poliklinice na oddělení ORL a popros doktora, aby ti ucho vyšetřil. Pokud v místě, kam chodíš do školy, není poliklinika, tak požádej ve škole svého třídního učitele o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho

Bulka na ušním lalůčku

Bulku na ušním boltci způsobují novotvary, bradavice či polypy, kterými se sluchovod zúží nebo úplně ucpe.

Výrůstky mohou rovněž vzniknout z důvodu zanedbání péče o ucho psa, nebo jako následek nějaké infekce, či z důvodu genetických predispozic.

Odstranění výrůstků provede veterinární lékař, a to buďto konzervativní léčbou (salicylovým olejem nebo mastí), nebo chirurgickou léčbou. Při chirurgické léčbě dojde k vyříznutí nárůstků.

Zdroj: Bolavé ucho u psa

Diskuze

V diskuzi ZALEHLÉ UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, už čtvrtý den mám zalehlé ucho. Ale máma mi nevěří,vůbec!Nevíte co mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Už rok neslyším na pravé ucho, po nočním spánku na pravé straně, nevím co dál, už jsem byl na vyšetření i rentgenu a nic nenašli, poraďte co dál dělat?

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho

Co pomáhá na zalehlé ucho

Vzpřimovače páteře mají tendenci ke zvýšenému napětí. Proto tu vzniká svalová dysbalance mezi povrchovými a hlubokými svaly páteře. Je nutné pomocí měkkých technik a funkčního cvičení optimálně aktivovat hluboké svaly krční páteře a ústního dna, aby byla obnovena svalová harmonie, což mimo jiné pomáhá i na zalehlé ucho.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobrý den,už týden mám zalehlé pravé ucho.Na ORL jsem byla ucho mám vpořádku i vyšetření na Audio nic neprokázalo.Poradíte mi prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to, že máte asi tekutinu ve středním uchu. Babská rada na to radí jít do sauny a do vyčerpání tam cyklit intenzívní zahřátí a důkladné schlazení, alespoň 5 krát. Při posledních opakovaních se uvolní Eustachova trubice, která odvede přebytečný obsah z ucha ven.
Konveční rada je, najít jiné ORL a zkusit najít přesnou příčinu zalehlého ucha.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Ušní svrab u psa

Ušní svrab (Otodectes cynotis) je nejčastějším roztočem napadajícím zvukovod psů. Toto vysoce přenosné onemocnění se rozšiřuje přímým kontaktem. Významným příznakem je svědivost a tvorba tmavě hnědého až černého mazu, ucho při silném napadení začne bolet. Sliny roztočů způsobují alergické svědivé reakce ve zvukovodu.

Diagnózu potvrdí mikroskopické zjištění roztočů v ušním výtěru. K léčbě slouží řada komerčně vyráběných preparátů. Vzhledem k cyklu parazita by měla být léčba opakována po třech týdnech a zároveň by měla být řešena sekundární bakteriální infekce.

Fotografie se svrabem v uchu psa můžete vidět zde: foto pejsků se svrabem v uchu.

Zdroj: Bolavé ucho u psa

Diskuze

V diskuzi RS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Tak moje poslední ataka-opět vertigo.Ovšem při vyšetření se zjistilo,že mi to způsobilo vnitřní ucho.Lépe řečeno-napadený ušní nerv.Poslední dobou mi ucho začlo velmi často zaléhat.RS-je potvora nenažraná :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Siemensska.

ahoj,má někdo zkušenosti s užívíním chlorely a mladého ječmene při rs? A jak to ovlivní nemoc?

Zdroj: diskuze RS

Tumor ucha u psa

Ušní nádory vznikají většinou u starších jedinců (nad 9–10 let). Nejčastějšími příznaky jsou vznik masy, změna tvaru ucha, zápach, svědivost a místní bolestivost. Neurologické příznaky jsou pozorovány zhruba u 10 % psů se zhoubnými nádory. Většinu těchto nádorů lze úspěšně odstranit pomocí chirurgické resekce, tedy odstraněním zevního zvukovodu.

Foto nádoru v uchu u psa můžete vidět zde: foto uší pejsků s nádorem.

Zdroj: Bolavé ucho u psa

Zalehlé ucho od rýmy

Zalehnutí uší je při rýmě zcela normální a jediná možnost, jak tento problém vyřešit, je, vyléčit se pořádně z rýmy. Zalehlé ucho povolí a odezní samo. Rýma je v podstatě zánět, který je provázen zduřením nosní sliznice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi PÍSKÁNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková .

Dobrý den , mám problém s manželem,soustavně mu píská,nebo hučí v uchu a lékaři nemůžou najít příčinu.Ale v dětství byl na to ucho operován ohledně častých zánětů,ale tyto potíže má asi 5 let a na ucho neslyší.Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pískání v uchu

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Peroxid na zalehlé ucho

V případě, že má člověk zalehlé ucho množstvím ušního mazu, může vyhledat lékaře, který mu s tímto problémem pomůže, anebo si může pomoci sám. Zalehlé ucho mazem se dá snadno vyřešit pomocí ředěného peroxidu vodíku, který se dá obstarat v lékárně. Zředěný peroxid se nakape do problematického ucha a peroxid by měl množství mazu v uchu eliminovat. Peroxid by se měl nechat účinkovat asi pět až deset minut a pak je nutné ho z ucha vytřepat a ucho vypláchnout teplou vodou. Peroxid se dá do ucha nakapat pomocí injekční stříkačky (při lití by se do ucha mohlo dostat větší množství, než člověk zamýšlel).

Zdroj: Zalehlé ucho

Bylinky na zalehlé ucho

Babské rady na zalehlé ucho:

  • vložit dovnitř ucha kopretinu (tu část se stonkem), a to tak, aby šla samozřejmě vytáhnout
  • dát si teplý obklad z heřmánku uvařeného v mléce
  • pít čaj ze směsi na pročištění organismu a na odhlenění
  • kloktat slanou vodu
  • použít „Švédské kapky“ z bylinek – vatu namočenou v těchto kapkách vložte do ucha a nechte působit několik desítek minut, opakujte 3–5x denně

Zdroj: Zalehlé ucho

Zalehlé ucho z vody

Ano, i z vody můžete mít zalehlé ucho. Ve většině případů se jedná o zánět zevního zvukovodu. To je typická nemoc z vody bez ohledu na její kvalitu. Ucho vám prostě zalehne. Stačí, aby byl v uchu nahromaděný maz, otvor je zúžený a voda nemá, jak vytéct ven. Dostane se ke zvukovodu a problém je na světě. Ve zdravém uchu voda normálně nezůstane a samovolně vyteče ven. Někdy stačí počkat do rána, voda vyteče díky změně polohy hlavy a tlaku na polštář. Ale pokud se to nepodaří, raději zajděte k lékaři, protože většinou za dva tři dny po nepříjemném zalehnutí začne ucho bolet. A vyklube se z toho bolestivý zánět zevního zvukovodu.

Zdroj: Zalehlé ucho

Zalehlé ucho u dětí

Ve většině případů se zalehlé ucho u dětí objeví na základě počínající infekce. Zánět středního ucha je velmi časté onemocnění, které postihuje především děti nejčastěji ve věku od šesti měsíců do tří let. Onemocnění je typické pro dětský věk proto, že anatomické postavení Eustachovy sluchové trubice je pro usídlování mikroorganismů příznivější než u dospělého člověka. Další možností může být voda nebo maz v uchu dítěte. Další příčinou je i alergie.

Zdroj: Zalehlé ucho

Jak poznat, že psa bolí ucho

Mezi příznaky bolesti ucha patří třepání hlavou, naklonění hlavy na stranu, zápach z ucha, zarudlý ušní boltec a škrábání se na uších. Některé příznaky jsou podobné i pro jiná onemocnění, proto bychom měli zareagovat a psa prohlédnout.

Zdroj: Péče o ucho u psa


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP