Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO SEBOU DO LAZNI

OBSAH

Pár doporučení na závěr

  • Jedete-li do lázní na přelomu ročních období, počítejte s měnícím se počasím a velkými teplotními změnami během pobytu. Přizpůsobte tomu výběr vhodného oblečení i obuvi. Pokrývku hlavy je dobré mít pro jistotu s sebou i v relativně teplém ročním období.
  • Nezapomeňte se případně vybavit i na rozličné outdoorové aktivity – sportovním oblečením, obuví, cyklistickou přilbou atd. – neboť ve většině lázní se široké možnosti sportovního vyžití přímo nabízejí. A pamatujte, že prostá turistická chůze je vynikajícím prostředkem ke zlepšení zdraví, srovnání BMI, srdečního rytmu atd. Denně alespoň 3–4 km, s vypnutou hrudí a plným dechem, při chůzi vtahujte břicho a rovnejte záda!
  • Nezapomínejte na dodržování lázeňského řádu a ohleduplnost vůči ostatním hostům.
  • Povezete-li si s sebou cennosti nebo větší množství peněz, využívejte pro jejich uložení vždy hotelového trezoru.
  • Své zavazadlo do hmotnosti 30 kg si můžete také předem zaslat poštou, nejlépe po dohodě s recepcí svého hotelu.

Přibalte s sebou i dobrou náladu a přelaďte se na pohodu! Lázně vám jistě pomohou zlepšit kondici i zdravotní stav! Užijte si ten krásný čas a péči, která vám bude věnována.

Šťastnou cestu!

Zdroj: Co vzít s sebou do lázní

Diskuze

V diskuzi CO VZÍT S SEBOU DO LÁZNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erinka.

Stoprocentně župan. Ne každé lázně vám župan půjčí. A tam je fakt nezbytný, pokud se nechcete nahatí promenádovat po lázních a následně být vyhoštěni. Nejvíc se mi osvědčil župánek tady odtud - www.larond.cz/new-pr… Přesně tenhle je prostě pro mě vhodný. Měkký a taky zároveň savý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co vzít s sebou do lázní

Před cestou

Máte-li s balením kufrů na cesty početné zkušenosti, bude to pro vás jistě snadný úkol. Pokud však cestujete mimo svůj domov po dlouhé době, a ještě navíc nikoli na pár dní, ale hned na několik týdnů, pak věřte, že se vyplatí udělat si seznam věcí, podle něhož budete balit.

Je také dobré zabalit si v předstihu, klidně čtrnáct dní před odjezdem, abyste měli čas dokoupit si (nebo si vypůjčit) vše potřebné. V úvahu vezměte i roční období, dále zda jedete do lázní ve městě, anebo uprostřed přírody, kde půjde o místo vzdálené od obchodních center, a tím i od možnosti dokoupit si potřebné věci v místě pobytu.

Důležité je i to, zda balíte pro sebe, pro partnera či partnerku (popř. jiného dospělého člena rodiny), anebo pro své dítě. Na balení věcí by se měl budoucí cestovatel a lázeňský host v jedné osobě vždy také sám podílet – samozřejmě pokud je to možné.

Chceme vám být nápomocni, a tak vám zde předkládáme základní seznamy věcí na cestu do lázní, aby vám nechyběly nějaké ty drobné nezbytnosti a aby váš pobyt byl co nepříjemnější. Seznamy si můžete doplnit či zredukovat podle svých potřeb.

Zdroj: Co vzít s sebou do lázní

Diskuze

V diskuzi CENA LÁZNÍ PO OPERACI SELPÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Prosím o dostupné ceny lázní po operaci slepého střeva.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cena lázní po operaci selpého střeva

Lázně po operaci střev

Lázně po operaci střev doporučují ošetřující lékaři a návrh na ně podávají praktičtí lékaři pro dospělé i pro děti a dorost na předtištěném formuláři zdravotní pojišťovny. Rovněž může péči doporučit lékař v nemocnici, pokud je pacient hospitalizován. Lékaři doporučí pacientovi, do kterých lázní pojede podle zaměření lázní, revizní lékař zdravotní pojišťovny může toto změnit, například z důvodu kapacity lázní, ale i jiných důvodů. V případě léčby komplexní je pobyt v lázních 21 dnů, v případě léčby příspěvkové pak 14 nebo 21 dnů. Dostat se do lázní ale můžete pochopitelně i za své finance. Možností, jak načerpat síly a neutratit vysoké částky, jsou také zkrácené wellness pobyty, které trvají od 3 do 10 dnů. Na ty vám sice pojišťovna nepřispěje, ale i tak se dají některé sehnat za přijatelnou cenu.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, pošlete tatínka k jeho obvodnímu lékaři, když tak tam zajděte s ním, a požádejte lékaře, aby tatínkovi napsala návrh na přidělení léčebných lázní po operaci prostaty s diagnozou rakoviny (?). Ještě se s lékařem dohodněte, do kterých lázní by tatínek nejraději. Lékař návrh vyplní a pošle příslušné zdravotní pojišťovně. Její posudkový lékař o přidělení lázní rozhodne a v případě, že ano, pošle vašemu otci lázeňský poukaz.
Přeji hezký den Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Dobrý den, je mi 34 let. Mám 8 měsíců po operaci prostaty. Stálé přetrvává slabá inkontinence a erekce se velmi pozvolna zlepšuje ale na sex to ještě není. Poraďte ještě jak tu erekci zlepšit, pravidelně cvičím s vakuovou pumpou, peavidelně užívám Silnadefil 100mg v kombinaci masáží od manželky. Podle doktora byla použita nervyšetřící metoda a vše dopadlo dobře.
Děkuji za další rady.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Příspěvková lázeňská péče

Délka pobytu: 21 dní/14 dní v závislosti na druhu indikace.

Úhrada zdravotní pojišťovny: Péče je částečně hrazená pojišťovnou, a to pouze léčení. Ubytování, stravu a lázeňský poplatek 10 Kč/noc (vyjma osob mladších 18 a starších 70 let, držitele průkazu ZTP/P a jejich průvodce) si klient platí sám.

Nástup do lázní: Schvalovací proces probíhá stejným způsobem jako u komplexní lázeňské léčby. Po schválení je návrh doručen na rezervační oddělení lázní, které zašle klientovi zvací dopis. V něm je upřesněn datum nástupu a další důležité informace. Platnost návrhu u tohoto typu péče je 6 měsíců od vystavení. V této lhůtě musí klient, podle volné ubytovací kapacity lázní, na svůj pobyt nastoupit.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Diskuze

V diskuzi CVIKY NA ZTUHLOU ŠÍJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emickarych.

Cvik ti asi neporadím, ale určitě bych být tebou zvážila, jaké vybavení si s sebou na vykonávání svého koníčku budeš brát. Já jsem několikrát chlapovi říkala, aby třeba když jde rybařit, tak aby si vzal s sebou nějaké kvalitní lehátko. Samozřejmě na mě kašlal, a tak jsem mu k narozeninám pořídila rybářské lehátko se spacákem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emickarychee.

Ještě teda dodám že to bylo z www.sportcarp.cz/cam…

Zdroj: diskuze Cviky na ztuhlou šíji

Lázně po operaci srdce

Lázeňské rehabilitační pobyty, které trvají 28 dní a vedou k výraznému urychlení zotavovacího procesu po operaci srdce, bývají pojišťovnou plně hrazené. Tento časný nástup k rehabilitaci je pro zdraví přínosnější než dosud obvyklé pobyty s odstupem několika měsíců. Několik prvních dní je klient sledován na Centru časné rehabilitace (obdoba JIP). I z tohoto důvodu umožňují Lázně Poděbrady, a.s., eventuální pobyt partnera při pobytu nemocného. Pacient se zúčastní fyzického tréninkového programu, po kterém se zlepší jeho tělesná výkonnost. Možné bolesti svalů, kloubů a operačních jizev zmírní masáže, koupele nebo elektroléčba. Pacient je pod odborným zdravotnickým dozorem. Provedou se veškerá kontrolní vyšetření, laboratorní i přístrojová.

Pacient se naučí zdravému způsobu života, včetně racionálního stravování. Kuřákům bude nápomocný režim v jejich snaze o nekouření. Doporučuje se vzít si s sebou do lázní kromě základních hygienických potřeb přiměřené oblečení pro cvičení, pohodlnou sportovní obuv, oblečení vhodné na vycházky. Zájemci o cvičení v bazénu potřebují plavky a koupací čepici. Je důležité, aby pacient měl s sebou léky, které trvale užíval do operace, a to i v případě, že se léky během pobytu na kardiochirurgické klinice měnily. Zejména se jedná o léky na cukrovku, inzulín, urologické, neurologické léky, léky na štítnou žlázu a veškeré speciální léky.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi KAŽDODENNÍ RANNÍ BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mací.

Každé ráno cca v 5-6 hod. mne vzbudí bolest hlavy vzadu na temeni. Chodím pravidelně k fyzioterapeutovi na masáže, rázovou vlnu a také mne naučil několik cviků, které pravidelně cvičím. Trvá to už několik let, ale nikam to nevede. Ani neurolog ani ortoped mi nedokázali pomoci a já se už obávám chodit večer spát, protože mne ráno zase vzbudí bolest hlavy. Na CT krční páteře mi nic nenašli, prý je to svalový problém. Nevím co dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emickarych.

Cvik ti asi neporadím, ale určitě bych být tebou zvážila, jaké vybavení si s sebou na vykonávání svého koníčku budeš brát. Já jsem několikrát chlapovi říkala, aby třeba když jde rybařit, tak aby si vzal s sebou nějaké kvalitní lehátko. Samozřejmě na mě kašlal, a tak jsem mu k narozeninám pořídila rybářské lehátko se spacákem z www.sportcarp.cz/cam…

Zdroj: diskuze Každodenní ranní bolest hlavy

Seznam lázní na cévy

Lázeňská léčba jako nezbytná součást potřebné zdravotní péče je hrazena buď plně (komplexní lázeňská péče – KLP), nebo částečně (příspěvková lázeňská péče – PLP) zdravotní pojišťovnou. 6. ledna 2015 vstoupila v platnost novela zákona č. 48/1997, o veřejném zdravotním pojištění, jehož součástí je také novelizovaný indikační seznam pro lázeňskou péči.

Seznam lázní:

  • Františkovy Lázně
  • Hodonín
  • Jáchymov
  • Janské Lázně
  • Jeseník
  • Karlova Studánka
  • Karlovy Vary
  • Klimkovice
  • Konstantinovy Lázně
  • Lázně Bělohrad
  • Lázně Darkov
  • Lázně Kundratice
  • Lázně Kynžvart
  • Lázně Lednice
  • Lázně Libverda
  • Lázně Toušeň
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mšené-lázně
  • Ostrožská Nová Ves
  • Poděbrady
  • Slatinice
  • Teplice
  • Třeboň
  • Velké Losiny
  • Vráž
  • Velichovky
  • Bechyně
  • Lipová-lázně
  • Bludov

Zdroj: Lázně na cévy

Diskuze

V diskuzi PŘERUŠENÍ OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Winklerová.

Dobrý den .
Chodím na ozařování. Mám za sebou jeden týden a další čtyři před sebou. Ale teď jsem již čtyři dny a vypadá to ještě minimálně na jeden den,vynechala z důvodu poruchy přístroje. Zajímalo by mě,jestli to nemůže mít negativní vliv na léčbu.
Děkuji za odpověď
Zuzana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přerušení ozařování

Jak zabránit vzniku folikulitidy?

  • Mýt se denně antibakteriálním mýdlem. Po každém cvičení se umýt.
  • Nikdy nesdílet hygienické potřeby, jako je ručník, žínka nebo jiné osobní věci.
  • Nepoužívejte olej na kůži, protože tyto oleje zadržují bakterie v pórech.
  • Po jakékoli návštěvě veřejných bazénů a lázní se doporučuje umytí těla antibakteriálním mýdlem.

Zdroj: Folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI ILEUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Nocarová.

Prosím o doporučení lázní po operaci střev - Ileus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi nejlepší lázně léčící onemocnění žaludku a střev patří Lázně Luhačovice, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Lázně Karlovy Vary. Na Slovensku to jsou pak Lázně Lúčky a Lázně Brusno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Taška pro dítě

Po narození potomka budete potřebovat:

  • pár novorozeneckých plen;
  • vatu nebo hadřík na mytí dítěte;
  • novorozeneckou sadu oblečení;
  • bavlněnou deku na zavinutí potomka.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Náhrada kyčelního kloubu je dnes běžná operace a rekonvalescenci zvládnete na kterémkoliv rehabilitačním zařízení. Vyhledejte si nejbližší rehabilitaci a tam nechte maminku rozcvičit. Pokud byste měla zájem o lázeňskou péči, která je velice prospěšná, tak zkuste požádat o lázně Toušeň, Bechyně, Velichovky, Jáchymov a nebo Mariánské lázně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk mareš.

do jake doby po operaci kičelniho kloubu musi byt podana žadost do lázni na křiškove rehabilizaci na pojišťovnu děkuji

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kachlířová.

Manžel je po operaci tlustého střeva . Prosím o doporučení lázní.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Mihalčik.

Prosím o doporučení vhodných lázní pro diagnozu karcinomu rekta C20- z indikace I/1X. Děkuji.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Pomáhá sauna na hemoroidy?

Hlavním nebezpečím u hemoroidů je vysoká teplota. Zvyšuje se přitom riziko vnitřního krvácení a trombózy u rozsáhlých hemoroidů. Pod vlivem vysokých teplot se také uvolňují svaly a zvyšuje tep, což může vést ke krvácení.

Lékaři pacientům doporučují při tomto onemocnění spíše ruskou nebo parní lázeň, které mají relativně nízké teploty. Pobyt v parní lázni by měl být omezen na 7–10 minut.

Zdroj: Hemeroidy a sauna

Diskuze

V diskuzi ENTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamilka.

Ráda cestuji a enterol si vždy beru sebou, s užívání začínám zhruba týden před odjezdem. Nikdy mě průjem nepřekvapil. Účinkuje spolehlivě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lumika.

Děkuji za radu, určitě si ho sebou přibalím na dovolenou.

Zdroj: diskuze Enterol

Komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče hrazená zdravotní pojišťovnou

Délka pobytu: 28 dní/21 dní (s možností prodloužení, v závislosti na druhu indikace). Prodloužení pobytu je možné po návrhu lékaře v lázeňském zařízení a na základě schválení revizního lékaře zdravotní pojišťovny. Nebo si klient může pobyt prodloužit sám na vlastní náklady za zvýhodněnou cenu.

Úhrada zdravotní pojišťovny: Péče je plně hrazená pojišťovnou včetně samotné léčby, ubytování i stravy. Klient hradí pouze lázeňský poplatek 10 Kč/noc (vyjma osob mladších 18 a starších 70 let, držitele průkazu ZTP/P a jejich průvodce). Příplatek za ubytování nad standardem zdravotní pojišťovny a volitelnou výběrovou stravu viz ceník.

Pracovní neschopnost: Klient je po dobu léčby v pracovní neschopnosti.

Nástup do lázní: Nástup na pobyt je podle indikace do 3 až 6 měsíců od vystavení návrhu na poskytnutí lázeňské péče. U pooperačních a poúrazových stavů je nástup na pobyt neprodleně nebo do 3 až 12 měsíců od úrazu nebo operace v závislosti na druhu indikace. V této lhůtě musí klient, podle volné ubytovací kapacity lázní, na svůj pobyt nastoupit. Po schválení je návrh doručen na rezervační oddělení lázní, které zašle klientovi zvací dopis. V něm je upřesněn datum nástupu a další důležité informace. Vystavený návrh je pro klienta závazný.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Lázeňská léčba po operaci štítné žlázy

Po operaci štítné žlázy endokrinolog většinou doporučuje svým pacientům lázeňskou léčbu, takzvaný nárok na lázně. Dobrou zkušenost rehabilitační léčby po těchto operacích v České republice mají tato nejlepší lázeňská střediska, které proplácí pojišťovna: Karlovy Vary, Luhačovice, Lázně Lipová a Jeseník. Přírodní zdroje těchto lázní pomáhají hlavně pacientům po odstranění difuzní toxické strumy.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Balení tašky do porodnice

Do porodnice je dobré si nachystat dvě tašky, jednu s věcmi potřebnými na porod a na pobyt v nemocnici pro vás, druhou s věcmi pro děťátko. Tašky by měly být připraveny v dostatečném předstihu, což znamená dva až tři týdny před nástupem do porodnice. Také se vám budou hodit nápoje, časopisy a drobné občerstvení.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Úhrada z veřejného zdravotního pojištění

Možnosti lázeňské péče

Komplexní lázeňská péče (KLP):

  • Zdravotní pojišťovna hradí léčbu, ubytování i celodenní stravu.
  • Komplexní lázeňskou péči čerpá klient v době pracovní neschopnosti.
  • Délka léčení je stanovena na 28 dnů u vybraných indikací.
  • Platnost schváleného návrhu na komplexní lázeňskou péči je 3 měsíce od data vystavení.
  • Pokud revizní lékař schválí průvodce pro pobyt dospělého klienta, hradí zdravotní pojišťovna průvodci ubytování a stravu.
  • Lázeňskou rehabilitaci lze v některých případech prodloužit. „Návrh“ opět schvaluje revizní lékař příslušné pojišťovny.
  • Zdravotní pojišťovna odesílá schválený návrh přímo lázním, které klienta předvolají k nástupu do lázní.
Příspěvková lázeňská péče (PLP):
  • Zdravotní pojišťovna hradí pouze léčbu. Ubytování a stravování si hradí klient sám.
  • Příspěvkovou lázeňskou péči čerpá klient v rámci své dovolené.
  • Délka léčení je dle návrhu lékaře, který ji doporučuje, 14 nebo 21 dnů.
  • Platnost schváleného návrhu na příspěvkovou lázeňskou péči je 6 měsíců od data vystavení.
  • Příspěvkovou formu léčení mohou využít i klienti z nedalekého okolí lázní.

Zdroj: Lázně na cévy

Obklad teplo chlad

Do hydroterapie neboli vodoléčby patří i střídavé koupele v horké a studené vodní lázni. Horká voda umožňuje dilataci krevních cév, zatímco studená voda způsobuje jejich kontrakci. To pomáhá zlepšit cirkulaci, což může snížit a zabránit hromadění tekutin v nohou a kotnících. Zkuste tedy ponořit nohy do horké vody po dobu tří až pěti minut a poté do studené vodní lázně po dobu 30 až 60 sekund. Pokračujte střídavě mezi oběma lázněmi po dobu 15 až 20 minut. Aplikujte kúru několikrát denně.

Zdroj: Obklady na oteklelé chodidlo

Ingredience

Na mast budete potřebovat:

  • 40 g vepřového sádla;
  • 35 ml vaší domácí tinktury z jírovce;
  • 10 gramů lanolinu z lékárny;
  • 4 gramy organického včelího vosku;
  • pár kapek silice (zde se hodí např. jehličí smrkové nebo jalovcový olej. Silice se používá ke stimulaci krevního oběhu. Můžete ji i vynechat.).

Připravte si dva kastrolky na vaření ve vodní lázni a čistou sklenici na hotovou mast. Pokud nemáte vepřové sádlo, můžete místo něj použít 30 ml olivového oleje. Použít můžete i světlicový olej. Pokud vám nevadí tekutější konzistence, tak můžete vynechat lanolin a včelí vosk, které slouží jako ztužovadlo.

Zdroj: Kaštanová mast ze sádla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP