Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO SEBOU OBLEČENÍ DO LÁZNÍ SEBOU

OBSAH

Pár doporučení na závěr

  • Jedete-li do lázní na přelomu ročních období, počítejte s měnícím se počasím a velkými teplotními změnami během pobytu. Přizpůsobte tomu výběr vhodného oblečení i obuvi. Pokrývku hlavy je dobré mít pro jistotu s sebou i v relativně teplém ročním období.
  • Nezapomeňte se případně vybavit i na rozličné outdoorové aktivity – sportovním oblečením, obuví, cyklistickou přilbou atd. – neboť ve většině lázní se široké možnosti sportovního vyžití přímo nabízejí. A pamatujte, že prostá turistická chůze je vynikajícím prostředkem ke zlepšení zdraví, srovnání BMI, srdečního rytmu atd. Denně alespoň 3–4 km, s vypnutou hrudí a plným dechem, při chůzi vtahujte břicho a rovnejte záda!
  • Nezapomínejte na dodržování lázeňského řádu a ohleduplnost vůči ostatním hostům.
  • Povezete-li si s sebou cennosti nebo větší množství peněz, využívejte pro jejich uložení vždy hotelového trezoru.
  • Své zavazadlo do hmotnosti 30 kg si můžete také předem zaslat poštou, nejlépe po dohodě s recepcí svého hotelu.

Přibalte s sebou i dobrou náladu a přelaďte se na pohodu! Lázně vám jistě pomohou zlepšit kondici i zdravotní stav! Užijte si ten krásný čas a péči, která vám bude věnována.

Šťastnou cestu!

Zdroj: Co vzít s sebou do lázní

Diskuze

V diskuzi CO VZÍT S SEBOU DO LÁZNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erinka.

Stoprocentně župan. Ne každé lázně vám župan půjčí. A tam je fakt nezbytný, pokud se nechcete nahatí promenádovat po lázních a následně být vyhoštěni. Nejvíc se mi osvědčil župánek tady odtud - www.larond.cz/new-pr… Přesně tenhle je prostě pro mě vhodný. Měkký a taky zároveň savý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co vzít s sebou do lázní

Lázně po operaci srdce

Lázeňské rehabilitační pobyty, které trvají 28 dní a vedou k výraznému urychlení zotavovacího procesu po operaci srdce, bývají pojišťovnou plně hrazené. Tento časný nástup k rehabilitaci je pro zdraví přínosnější než dosud obvyklé pobyty s odstupem několika měsíců. Několik prvních dní je klient sledován na Centru časné rehabilitace (obdoba JIP). I z tohoto důvodu umožňují Lázně Poděbrady, a.s., eventuální pobyt partnera při pobytu nemocného. Pacient se zúčastní fyzického tréninkového programu, po kterém se zlepší jeho tělesná výkonnost. Možné bolesti svalů, kloubů a operačních jizev zmírní masáže, koupele nebo elektroléčba. Pacient je pod odborným zdravotnickým dozorem. Provedou se veškerá kontrolní vyšetření, laboratorní i přístrojová.

Pacient se naučí zdravému způsobu života, včetně racionálního stravování. Kuřákům bude nápomocný režim v jejich snaze o nekouření. Doporučuje se vzít si s sebou do lázní kromě základních hygienických potřeb přiměřené oblečení pro cvičení, pohodlnou sportovní obuv, oblečení vhodné na vycházky. Zájemci o cvičení v bazénu potřebují plavky a koupací čepici. Je důležité, aby pacient měl s sebou léky, které trvale užíval do operace, a to i v případě, že se léky během pobytu na kardiochirurgické klinice měnily. Zejména se jedná o léky na cukrovku, inzulín, urologické, neurologické léky, léky na štítnou žlázu a veškeré speciální léky.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi CVIKY NA ZTUHLOU ŠÍJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emickarych.

Cvik ti asi neporadím, ale určitě bych být tebou zvážila, jaké vybavení si s sebou na vykonávání svého koníčku budeš brát. Já jsem několikrát chlapovi říkala, aby třeba když jde rybařit, tak aby si vzal s sebou nějaké kvalitní lehátko. Samozřejmě na mě kašlal, a tak jsem mu k narozeninám pořídila rybářské lehátko se spacákem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emickarychee.

Ještě teda dodám že to bylo z www.sportcarp.cz/cam…

Zdroj: diskuze Cviky na ztuhlou šíji

Taška pro dítě

Po narození potomka budete potřebovat:

  • pár novorozeneckých plen;
  • vatu nebo hadřík na mytí dítěte;
  • novorozeneckou sadu oblečení;
  • bavlněnou deku na zavinutí potomka.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Diskuze

V diskuzi KAŽDODENNÍ RANNÍ BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mací.

Každé ráno cca v 5-6 hod. mne vzbudí bolest hlavy vzadu na temeni. Chodím pravidelně k fyzioterapeutovi na masáže, rázovou vlnu a také mne naučil několik cviků, které pravidelně cvičím. Trvá to už několik let, ale nikam to nevede. Ani neurolog ani ortoped mi nedokázali pomoci a já se už obávám chodit večer spát, protože mne ráno zase vzbudí bolest hlavy. Na CT krční páteře mi nic nenašli, prý je to svalový problém. Nevím co dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emickarych.

Cvik ti asi neporadím, ale určitě bych být tebou zvážila, jaké vybavení si s sebou na vykonávání svého koníčku budeš brát. Já jsem několikrát chlapovi říkala, aby třeba když jde rybařit, tak aby si vzal s sebou nějaké kvalitní lehátko. Samozřejmě na mě kašlal, a tak jsem mu k narozeninám pořídila rybářské lehátko se spacákem z www.sportcarp.cz/cam…

Zdroj: diskuze Každodenní ranní bolest hlavy

Před cestou

Máte-li s balením kufrů na cesty početné zkušenosti, bude to pro vás jistě snadný úkol. Pokud však cestujete mimo svůj domov po dlouhé době, a ještě navíc nikoli na pár dní, ale hned na několik týdnů, pak věřte, že se vyplatí udělat si seznam věcí, podle něhož budete balit.

Je také dobré zabalit si v předstihu, klidně čtrnáct dní před odjezdem, abyste měli čas dokoupit si (nebo si vypůjčit) vše potřebné. V úvahu vezměte i roční období, dále zda jedete do lázní ve městě, anebo uprostřed přírody, kde půjde o místo vzdálené od obchodních center, a tím i od možnosti dokoupit si potřebné věci v místě pobytu.

Důležité je i to, zda balíte pro sebe, pro partnera či partnerku (popř. jiného dospělého člena rodiny), anebo pro své dítě. Na balení věcí by se měl budoucí cestovatel a lázeňský host v jedné osobě vždy také sám podílet – samozřejmě pokud je to možné.

Chceme vám být nápomocni, a tak vám zde předkládáme základní seznamy věcí na cestu do lázní, aby vám nechyběly nějaké ty drobné nezbytnosti a aby váš pobyt byl co nepříjemnější. Seznamy si můžete doplnit či zredukovat podle svých potřeb.

Zdroj: Co vzít s sebou do lázní

Diskuze

V diskuzi PŘERUŠENÍ OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Winklerová.

Dobrý den .
Chodím na ozařování. Mám za sebou jeden týden a další čtyři před sebou. Ale teď jsem již čtyři dny a vypadá to ještě minimálně na jeden den,vynechala z důvodu poruchy přístroje. Zajímalo by mě,jestli to nemůže mít negativní vliv na léčbu.
Děkuji za odpověď
Zuzana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přerušení ozařování

Balení tašky do porodnice

Do porodnice je dobré si nachystat dvě tašky, jednu s věcmi potřebnými na porod a na pobyt v nemocnici pro vás, druhou s věcmi pro děťátko. Tašky by měly být připraveny v dostatečném předstihu, což znamená dva až tři týdny před nástupem do porodnice. Také se vám budou hodit nápoje, časopisy a drobné občerstvení.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Diskuze

V diskuzi ENTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamilka.

Ráda cestuji a enterol si vždy beru sebou, s užívání začínám zhruba týden před odjezdem. Nikdy mě průjem nepřekvapil. Účinkuje spolehlivě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lumika.

Děkuji za radu, určitě si ho sebou přibalím na dovolenou.

Zdroj: diskuze Enterol

Lékaře je nutné vyhledat při následujících příznacích

Žena si všimne jakékoliv změny svého zdravotního stavu, která nemá jasnou příčinu, všimne si hmatatelného uzlíku v prsu, jsou ji předepsány další léky, půjde na operaci (třeba se poradit se svým lékařem alespoň čtyři týdny předem), má neobvykle silné vaginální krvácení, zapomene užít pilulky v prvním týdnu užívání a měla pohlavní styk v předchozích sedmi dnech, krvácení se nedostavilo dvakrát za sebou, nebo pokud se domnívá, že by mohla být těhotná.

Zdroj: Hormonální antikoncepce jen pod dohledem lékaře

Diskuze

V diskuzi CELLULITIS - ZÁVAŽNÉ ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacla kozel.

Při dovolené na Srí Lance jsem byl posižen cellutits . V den onemocnění bylo velké horko, byl jsem na slunci a málo jsem pil.
Začalo to velkou zimnicí, která trvala téměř dvě hodiny. Následně jsem měl horečky mezi 39-40 C.V počátečním stádiu jsem vůbec nevnímal a ztrácel jsem vědomí.
Byl jsem sanitnou na lůžku převezen do nemocnice, kde mi dávali nepřetržitě 6 dní infuse.Ošetřovali vzniklé hnisané rány, prováděli odběry krve, rentgeny atd. První čtyři dny jsem nejedl. Po 6 dnech v nemocnici, jsem byl sanitnou dopraven na letiště a odletěl jsem do ĆR.
Po celou dobu léčení jsem musel mít postiženou nohu nahoře, zvýšenou (podloženou) Můj názor je, že bez převozu do nemnocnice bych již nežil.
Dnes jsem v Čechách a 4. den v nemocnici. Onemocnění ustupuje.

Léčba v "banánové zemi" byla perfektní. Vybavení pokoju a lůžka (samostatná koupelná, lednička, mikrovlná trouba, kávovar, televize, skříň na ošacení atd.) je zcela nesrovnatelné s tím, na kterém ležím v ČR.
Rovněž vstupní prostory nemocnice, počet ošetřujícího personálu, jejich ošacení, nepřetržitá přítomnost u pacienta, ochota a stálý úsměv - nejde srovnávat s naším "vyspělým" zdravotnictvím. Abychom se na úroveň nemocnice a léčby ve Sri Lance, dostali bude trvat jistě ještě velmi dlouho (až se "nasytí" u nás všichni "potřební")

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

taky mám právě za sebou tuhletu strašnou zkušenost...přišlo to náhle zničeho nic..ruka zohavena
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Cellulitis - závažné onemocnění

Lázně po operaci střev

Lázně po operaci střev doporučují ošetřující lékaři a návrh na ně podávají praktičtí lékaři pro dospělé i pro děti a dorost na předtištěném formuláři zdravotní pojišťovny. Rovněž může péči doporučit lékař v nemocnici, pokud je pacient hospitalizován. Lékaři doporučí pacientovi, do kterých lázní pojede podle zaměření lázní, revizní lékař zdravotní pojišťovny může toto změnit, například z důvodu kapacity lázní, ale i jiných důvodů. V případě léčby komplexní je pobyt v lázních 21 dnů, v případě léčby příspěvkové pak 14 nebo 21 dnů. Dostat se do lázní ale můžete pochopitelně i za své finance. Možností, jak načerpat síly a neutratit vysoké částky, jsou také zkrácené wellness pobyty, které trvají od 3 do 10 dnů. Na ty vám sice pojišťovna nepřispěje, ale i tak se dají některé sehnat za přijatelnou cenu.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi KARNITIN CHROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Tak to je úžasné, že to máš v hlavě srovnané a jsi odhodlaná se sebou něco udělat. Uvidíš, že lipoxal ti pomůže a budeš kočka :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Karnitin chrom

Příspěvková lázeňská péče

Délka pobytu: 21 dní/14 dní v závislosti na druhu indikace.

Úhrada zdravotní pojišťovny: Péče je částečně hrazená pojišťovnou, a to pouze léčení. Ubytování, stravu a lázeňský poplatek 10 Kč/noc (vyjma osob mladších 18 a starších 70 let, držitele průkazu ZTP/P a jejich průvodce) si klient platí sám.

Nástup do lázní: Schvalovací proces probíhá stejným způsobem jako u komplexní lázeňské léčby. Po schválení je návrh doručen na rezervační oddělení lázní, které zašle klientovi zvací dopis. V něm je upřesněn datum nástupu a další důležité informace. Platnost návrhu u tohoto typu péče je 6 měsíců od vystavení. V této lhůtě musí klient, podle volné ubytovací kapacity lázní, na svůj pobyt nastoupit.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem VYŠETŘENÍ TLUSTÉHO STŘEVA NA GASTROENTEROLOGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

dobrý den mohu si vzít sebou jídlo a po vyšetření se najíst?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to je rozumné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Dokumenty, léky a zdravotní pomůcky

  • Léky, které pravidelně užíváte, a to na celou dobu pobytu; pokud vybavujete léky své dítě, pak rovněž na celou dobu pobytu (4–8 týdnů), a předejte je lázeňskému lékaři nebo staniční sestře,
  • zdravotní pomůcky, které běžně používáte a bez nichž se neobejdete: brýle (optické, sluneční), kontaktní čočky, naslouchadlo, zubní protéza, dlahy; berle, vycházková hůl apod., pokud možno se světlými koncovkami (černé koncovky by mohly poškozovat podlahy),
  • občanský průkaz,
  • platební karta, peníze v hotovosti,
  • máte-li průkaz ZTP nebo ZTP/P (může být využitelný na některé lázeňské služby),
  • lékařská zpráva, lázeňský návrh,
  • průkaz zdravotní pojišťovny; jestliže jste po vystavení lázeňského návrhu změnili zdravotní pojišťovnu, bude nutné mít potvrzení, že stávající pojišťovna náklady léčby a váš pobyt v lázních uhradí,
  • budete-li žádat o vystavení pracovní neschopenky, mějte při sobě také jméno a adresu svého praktického lékaře, nejlépe včetně e-mailové adresy a telefonního čísla.

Seznam oblečení do lázní, hygienických aj. potřeb

Dospělí:

  • sportovní oděv a obuv – do tělocvičny i ven (dle předpokládaného léčebného plánu; vycházky jsou však velmi často vhodným doplněním lázeňské léčby), případně i vybavení na další sporty (cyklistika, ...),
  • plavky (cvičení v bazénu vás jistě nemine!), neklouzavá voděodolná světlá obuv k bazénu a na vodoléčebné procedury,
  • společenský oděv a obuv (s ohledem na lázeňský kulturně-společenský program),
  • trička (dlouhý/krátký rukáv),
  • bunda, čepice, šála, rukavice (dle ročního období, popř. jedete-li do horské oblasti),
  • spodní prádlo,
  • ponožky,
  • pyžama / noční košile,
  • svetr, mikina,
  • dlouhé kalhoty, tepláky, kraťasy,
  • punčocháče/spodky/legíny,
  • domácí obuv (se světlou podrážkou),
  • vycházková obuv,
  • toaletní potřeby (ručník je obvykle v lázních k dispozici, ale nějaký navíc se může hodit): zubní pasta a kartáček, mýdlo, šampón a kondicionér na vlasy, tělový šampón, papírové kapesníčky, krém na ruce, pleťové mléko, balzám na rty, inkontinenční pomůcky...
  • župan; v některých lázních je k dispozici, ale ne vždy a všude,
  • pláštěnka, deštník,
  • varná konvice, fén (v některých lázních nejsou dovoleny, jinde si je naopak můžete za drobný obolus vypůjčit na recepci),
  • knížky a pletení, křížovky...; mobilní telefon s nabíječkou, notebook nebo tablet (každé lázeňské zařízení je dnes již vybaveno přístupem na internet, wi-fi připojením; někdy je ovšem lepší načas techniku odložit a věnovat se životu samotnému – procházkám, rozhovorům s novými přáteli, kulturnímu programu, který se v lázních nabízí...).

Jedete-li do lázní v roli průvodce, nezapomeňte si vzít plavky a neklouzavou obuv se světlou podrážkou (případně župan) i pro sebe, abyste měli v čem chodit na vodoléčebné procedury.

Děti a dorost (seznam upravte dle dalších okolností):

  • 6x tričko (lehká i teplejší, dlouhý/krátký rukáv, dle ročního období),
  • 2x cvičební oděv,
  • 1x bunda,
  • 15x kalhotky, slipy nebo trenýrky,
  • 1x čepice, šála, rukavice; kšiltovka, sluneční brýle,
  • 15x ponožky,
  • 3x pyžamo,
  • 4x svetry/mikiny,
  • 5x dlouhé kalhoty (plátěné, tepláky...), sukně,
  • 3x spodky či punčocháče,
  • 1x domácí obuv se světlou podrážkou,
  • župan/župánek,
  • 2x vycházková obuv (1x sportovního typu), v létě také sandály,
  • 1–2x plavky (nikoliv kraťasy) + plavací kruh nebo rukávky pro neplavce, neklouzavá voděodolná obuv se světlou podrážkou k bazénu a na vodoléčebné procedury,
  • pláštěnka (někdy i holínky), deštník,
  • toaletní potřeby (ručníky nejsou obvykle potřeba, ty bývají v lázních k dispozici; ručník navíc se však může hodit): opalovací krém a repelent proti klíšťatům, papírové kapesníčky, pleny na jedno použití (pokud je vaše dítě potřebuje).
  • hraje-li vaše dítě na hudební nástroj, informujte se v lázních (předem telefonicky), zda si jej může vzít do láznísebou.
Všechny věci dítěte označte jeho jménem a příjmením (monogram většinou nestačí), užitečné může být i přikreslit nějakou značku (obrázek), aby si vaše dítě své věci poznalo (neumí-li ještě číst). Použít můžete speciální fixu (tužku nebo pero) na textil, někomu se osvědčily i popisovače na CD nebo obyčejné propisovačky (raději však otestujte, jak se nápis bude chovat po vyprání, abyste pak neměli jméno rozpité a obtisklé všude). Některé firmy šijí na dětské oděvy vedle cedulky „jak prát“ ještě navíc cedulku „Name“ – nejlépe napsat jméno právě tam.

Rozhodnutí, zda svému dítěti dát s sebou do lázní i mobilní telefon, tablet, notebook apod., ponecháváme na vás.

Zdroj: Co vzít s sebou do lázní

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pospíšilová.

Můj manžel má za sebou dvě dávky chemoterapie a další bude za 10 dní. Je vhodně po chemoterapii pít pampeliškový čaj ? Trpí návaly a častým říháním , prosím poradte , jaká je nejvhodnější strava . Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Tmavé klouby po opalování

Efekt tmavých kloubů vytváří větší hustota kožních buněk v okolí kloubů. Kožní buňky obsahují hnědé barvivo melanin, který, když je nahromaděn více než na jiných místech, vytváří tmavší odstín pokožky. Proto jsou tmavé klouby vidět především v létě. Podobného opalovacího efektu jde dosáhnout i při použití samo-opalovacího krému. V tomto případě samo-opalovací krém obarví svrchní část pokožky, nejčastěji pomocí betakarotenu - mrkvového nebo ořechového barviva. Po několika dnech se vlivem regeneračního cyklu pokožky svrchní část přirozeně oddělí, včetně tmavšího odstínu. Toto následné zesvětlení může podpořit i mechanické namáhání kůže – tření (o oblečení, při masáži, při mytí, a podobně). V místech, s větší koncentrací kožních buněk, tedy v oblasti kloubů, jsou buňky více chráněny samy sebou. Povrch takové pokožky je, jako když si představíte plisovanou sukni, která je ve složeném stavu. Právě tato vlastnost dává pokožce možnost lépe vstřebat barvivo ze samo-opalovacího krému a i déle ho udržet. Ale i v oblasti kloubů se projeví regenerační proces pokožky a i zde dojde k výměně všech kožních buněk. Nahradí je buňky nové, se svou původní barvou, a tím tedy i efekt tmavých kloubů časem zmizí.

 

Zdroj: Tmavé klouby


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP