Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CO ZNAMENÁ VYSOKÝ TEP

OBSAH

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: diskuze Kyselina močová

Co znamená vysoký tuk v krvi

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.

Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).

Zdroj: Tuky v krvi

Diskuze

V diskuzi CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry večer lékař mi do zprávy napsal fw 22/44 jako diagnóza,muzere mi říct co to znamená dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mohelnice.

To může být kinetóza. Říká se tomu také mořská nemoc, cestovní nevolnost nebo nemoc z pohybu. Není to přímo onemocnění, ale stav, který způsobuje přesun těla jinak než chůzí nebo během. Tento stav se vyskytuje jen u některých jedinců a v určitých situacích. Nejedná se o nijak vážný případ, spíše postiženou osobu obtěžuje.
Kinetóza je způsobena dvěma faktory. Za prvé, když se v rovnovážném ústrojí nacházejícím se uvnitř ucha při zvláštním pohybu přelévá tekutina a dává mozku nejisté signály. Za druhé takto může reagovat samotný centrální nervový systém. Tento jev se děje, pokud se tělo hýbe a oči fixují jeden bod. To se děje například při jízdě autobusem, když oči sledují nehybnou sedačku před sebou, nebo naopak je tělo v klidu a oči sledují pohyb, například při pohledu z mostu na plynoucí vodu.
Kinetóza se nejčastěji projevuje jako nevolnost při jízdě autobusem, v letadle nebo na lodi.

Zdroj: diskuze Sedimentace

Léky na vysoký tlak

Zde můžete vidět seznam léků na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Buchtová.

Dobrý den. Jaký lék na vysoký tlak a zvýšený cholesterol?P.doktorka mi předepsala lék Euvascor. užívám ho 2 měsíce ale při mírném rozrušení mám tlak stále vysoký.děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vítek.

Já užívám Cosyrel - 1 tabletu ráno a večer 1 tabletu Orcal Neo. Jsem spokojený, žádné nežádoucí obtíže.
Za několik týdnů využiju Cosyrel k opačnému užití, kdy požiju cca 15 tablet a tím se 100% odtlakuju a zastavím srdce. 46-let mi v tomto státě stačilo, ale to je osobní.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Egiramlon

Tento lék na vysoký krevní tlak je kombinací dvou účinných látek amlodipinu a ramiprilu. Amlodipin patří mezi blokátory kalciového kanálu (BKK) což jsou účinné léky, které se dobře kombinují s ACE-Inhibitory, jako je ramipril. Lék Egiramlon může zřídka způsobit otoky. Lék Egiramlon je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den, když už mám vysoký krevní tlak, pomůže mi ho snížit nějaký přípravek z lékárny bez předpisu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Skarlettka.

S vysokým tlakem si nezahravejte lékařskými pokusy. Ma to vždy vážný důvod a vy to nevíte. Na každou příčinu je jiný přístup.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Udržování správného krevního tlaku

Někdy může být obtížné léčit vysoký krevní tlak. Jestli váš krevní tlak nesnížíte, je zřejmé, že potřebujete tři různé typy léků na vysoký krevní tlak, z nichž jedna varianta jsou diuretika. Také to může být způsobeno tím, že máte rezistentní hypertenzi. Rezistentní hypertenze je taková, které odolává jakékoliv léčbě. Lidé, kteří mají stále vysoký krevní tlak a užívají najednou 4 druhy různých léků, se považují také za pacienty s rezistentní hypertenzí.

Není neobvyklé vyzkoušet několik různých léků nebo dávek, než se zjistí, co funguje a najde se to nejlepší řešení. Pokud vy a váš lékař objevíte, co stojí za vaším vysokým krevním tlakem, tak je tu šance, že se setkáte s léčbou, která bude pro vás účinná. Domácí monitorování krevního tlaku může pomoci lékaři k rozhodnutí, zda je léčebná metoda účinná či nikoliv. V mnoha případech, může kombinace změny životního stylu a léků pomoci k úspěšné kontrole krevního tlaku. Jakmile je tohoto dosaženo, lékař může doporučit snižování léků na krevní tlak, za pomoci neustálého sledování. Samovolné vysazování léků na vysoký krevní tlak bez vědomí lékaře může být skutečným hazardem, jehož následky již nemusíte vidět. Buďte v léčbě trpěliví, protože může nějakou dobru trvat, než se podaří udržení krevního tlaku pod kontrolou, ale je jasné, že to znamená delší život s méně zdravotními problémy.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ DRASLÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka 65 let.

užíval jsem 15 let prestarium neo . dnes mi zjistili vysoký obsah draslíku v krvi, který je obsažen právě v prestárium. můžete mi doporučit jiný lék na vysoký tlak bez draslíku ? Děkuji J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez draslíku

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KDYZ JE HODNOTA FERITINU 219 CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE.

chtela jsem se zeptat byla mi namereno feritin 219 nevim co to znamena ma nekdo s touto hodnotou zkusennosti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle hladiny feritinu se posuzuje množství železa v lidském organismu. Ženy mají rozpětí feritinu 12 až 150 nanogramù na 1 ml krve. Pokud máte naměřenu hodnotu 219, tak máte přebytek železa, což může ohrozit játra a přispět k tvorbě nádorů. Další informace o tom co znamená přebytek železa se dočte tady: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdyz je hodnota feritinu 219 co to znamena

Tenormin

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou atenolol. Tenormin primárně používaný k léčbě vysokého krevního tlaku a bolesti na hrudi spojené se srdcem. Mezi další použití patří prevence migrén a léčba určitých nepravidelných srdečních tepů. Může být také použit s jinými léky na krevní tlak. Tenormin je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazen pojišťovnou a pacient ho v lékárně dostane zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi PROČ JE VYSOKÝ KREATIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva Dornaková.

Dobrý večer,mám prosbu, zda je při léčbě cukrovky druhého typu špatný, že má múj přítel vyšší hodnoty kreatinu.Mohli byjste mně napsat zda ano nebo ne. Děkuji za laskavost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Dobrý den,

prvně je potřeba si uvědomit, že kreatin a kreatinin jsou dvě odlišené látky. Kreatinin vzniká odbouráváním kreatinu v ledvinách. Pokud má tedy Váš přítel zvýšené hodnoty kreatininu (který asi v dotazu myslíte), znamená to, že ledviny nepracují tak by mě by měli a nedokáží dostatečně kreatinin vyfiltrovat a odstranit z krve.
Zda je tento stav vážný nebo ne, Vám nedokážu říct. Záleží jak moc jsou hodnoty zvýšené oproti normálnímu stavu, a také jak dlouho.
Rozhodně to ale není nic pozitivního a je potřeba tuhle situaci nepodcenit a aktivně ji řešit. RZ

Zdroj: diskuze Proč je vysoký kreatin

Bisogamma

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou bisoprolol, používaný k léčbě srdečních onemocnění. Léčí tachyarytmii, vysoký krevní tlak, bolest na hrudi způsobenou nedostatečným průtokem krve do srdce a srdeční selhání. Mezi časté nežádoucí účinky patří bolest hlavy, pocit únavy, průjem a otoky nohou. Závažnější vedlejší účinky zahrnují zhoršení astmatu, blokování schopnosti rozpoznat nízkou hladinu cukru v krvi a zhoršující se srdeční selhání. Bisogamma je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený zdravotní pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ TLAK,NA ODVODNĚNÍ TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena šejvlová.

beru lék Caramlo na vysoký tlak a poslední dobou jsem oteklá, asi zavoněná, potřebuji poradit

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak,na odvodnění těla

Kdy je tlak vysoký

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na cévní stěny. Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty pod 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku lze hovořit tehdy, když lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin T..

Dobrý den, co znamená sáček v jednotkách hmotnosti ? Co znamená mimo dosah hostitele v praxi ? Mrazák :-) ?
Dekuji.
M.T.

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

Jaký je normální tlak

Optimální tlak se pohybuje okolo hodnot 120/80. Hodnoty horního tlaku nad 140 a spodního nad 100 se povazují za vysoký krevní tlak. U všech rasových skupin se pohybuje ideální tlak člověka na přibližně stejné úrovni. Žádná rasa není vůči vysokému krevnímu tlaku imunní.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK PLNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Zábrahová.

Užívám lék na vysoký tlak - Valsacor.
Chtěla bych znát lék obdobný bez doplatku. Děkuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Valsacor obsahuje účinnou látku valsartan. Za Valsacor se při výdeji doplácí. Avšak existuje varianta se stejnou účinnou látkou s názvem Valzap, který je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na tlak plně hrazené pojišťovnou

Nízký tlak a vysoký tep

Nízký tlak a vysoký tep většinou znamená šokovou situaci, to znamená, že naše srdce a cévy jsou schopny dodávat buňkám v těle kyslík a živiny, ale nejsou schopny odvádět odpadní látky a oxid uhličitý. Šokový stav může vést až ke smrti.

Rozeznáváme:

Kardiogenní šok – nedostatečná srdeční činnost, kdy srdce neplní svou úlohu pumpy a tkáně mají nedostatek kyslíku.

Hypovolemický šok – nedostatečné množství krve v cévách, krvácení, popáleniny.

Obstrukční šok – překážka v cévách, kdy dojde k ucpání nějaké cévy a krev nemůže plně cirkulovat, plicní embolie.

Příznaky – klinický obraz: studený pot, bušení srdce, zrychlený pulz (tachykardie), nízký krevní tlak, bledost, mdloby, omdlévání, zvětšení krčních žil, cyanóza, močení malého množství moči. V tomto případě není co radit, je třeba okamžitý transport do nemocnice. Z léku volí medicína sympatomimetika.

Zrychlený tep je stav, kdy dochází ke zrychlení srdeční činnosti nad 90 stahů za minutu. Uvážíme-li, že do srdce natéká při každém uvolnění určité množství krve (cca 70 ml) a naše srdce bude bít rychleji, přečerpá více krve. Pokud ale bije příliš rychle, nebude krev stíhat natékat do prostoru srdce, takže sice bije rychle, ale množství přečerpané krve už neroste. Přílišná srdeční činnost vede k selhávání srdce.

Zdroj: Nízký tlak

Valzap

Tento lék patří mezi sartany, které jsou velmi podobné ACE-Inhibitorům a podávají se v případě, že ACE-Iihibitory nelze z nějakého důvodu podávat. Valzap je lék na vysoký krevní tlak plně hrazený pojišťovnou, takže pacient nedoplácí a v lékárně tento lék dostane zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Dieta na vysoký tlak

Při dietě, která má pomoci snížit vysoký krevní tlak, se doporučuje konzumace bílého masa, zejména drůbeže a ryb, jež obsahují omega 3 mastné kyseliny s antisklerotickým účinkem (týdenní dávka ryb by měla být alespoň 2 x 200 g). Dále jsou vhodné kvalitní rostlinné oleje (za studena lisovaný olivový, sezamový či lněný olej), potraviny s větším množstvím vlákniny (především zelenina a ovoce), tmavý chléb a jiné tmavé pečivo, dalamánky, celozrnné těstoviny, rýže natural, čerstvé šťávy z červené řepy, karotky, celeru, petržele, špenátu, citrusových plodů a rybízu. A nepostradatelný je již zmíněný česnek.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Jak poznám, že mám vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí ani nemusí být provázen konkrétními příznaky. Prvními symptomy mohou být závratě, bolest hlavy, únava, nervozita. Asi u 90 % populace není známa příčina vysokého krevního tlaku. Ví se, že mezi faktory zvyšující riziko hypertenze patří strava s vysokým obsahem sodíku, nedostatek pohybu, stres, obezita a dědičnost. Muži jsou k vysokému krevnímu tlaku dvakrát náchylnější než ženy.

Při neléčení vysokého krevního tlaku hrozí poškození srdce, ledvin, očí a cév (konkrétně: infarkt myokardu, mozková mrtvice, selhání ledvin, cévní postižení oka, ateroskleróza).

Nejdůležitějším vyšetřením v případě podezření na vysoký krevní tlak je jeho změření. Aby byly výsledky měření opravdu prokazatelné, doporučuje se opakované měření nebo dlouhodobé měření během celých 24 hodin.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Nepřestávejte s léčbou

Podle oslovených expertů, náhlé ukončení léčby je nebezpečné. Pokud zastavíte léčbu, tlak a srdeční tep opět rychle vzrostou, a to je velmi nebezpečné, zvlášť pokud máte srdeční vady, o nichž nemáte tušení. Je tady velké riziko mrtvice a srdečního záchvatu. Vysoký krevní tlak je chronickým onemocněním, které vyžaduje celoživotní léčbu a sledování. Neléčený stav, může vést k mrtvici, srdečnímu záchvatu, k selhání srdce nebo ledvin, je to tichý zabiják.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Vysoký krevní tlak a další zdravotní problémy

Vysoký krevní tlak je často provázen dalšími zdravotními problémy. Jestli je váš zdravotní stav vážný a zároveň máte vysoký krevní tlak, tak nejspíš léčba, kterou budete potřebovat, může být agresivní.

Mezi vážný zdravotní stav patří:

  • selhání srdce,
  • infarkt,
  • vysoké riziko ischemických srdečních chorob,
  • zvětšení či zahuštění levé srdeční komory (hypertrofie levé komory),
  • cukrovka,
  • chronické onemocnění ledvin,
  • mrtvice.

Vysoký krevní tlak sám o sobě zvyšuje riziko, že se v budoucnu nevyhnete jedné z těchto nemocí. Jestliže máte více těchto nemocí a vysoký krevní tlak k tomu, může se stát, že vaše vyhlídky budou ohroženy, protože mohou začít narůstat různé zdravotní komplikace. Agresivní přístup léčby může snížit riziko těchto komplikací. Lékař vám může doporučit konkrétní léky na vysoký krevní tlak, ale musí brát ohled na tyto nemoci. Například, pokud máte bolesti na hrudi (anginu pectoris), může vám lékař doporučit beta blokátor, který snižuje krevní tlak a tím preventivně předchází bolesti, snižuje tepovou frekvenci srdečního svalu a zároveň snižuje rizika úmrtí. Jestli máte cukrovku a vysoký krevní tlak, tak je nejvhodnější užívat diuretika a inhibitory ACE, které takto společně snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Ale jestli máte cukrovku, vysoký krevní tlak a k tomu ještě onemocnění ledvin, tak bude nezbytně nutné přidat ještě další léky, jako je angiotensin II receptor blokátorů (ARB).

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP