Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CUCÁNÍ ČESNEKU

OBSAH

Hřebíček jsou poupata hřebíčkovce vonného (latinsky Syzygium aromaticum) sušená na slunci. Mají nasládlé aroma, mírně štiplavou a otupující chuť. Nejvíce je hřebíček rozšířen v kuchyni jako aromatické koření, další využití má v dekoracích a rovněž jsou známy jeho léčivé účinky. Stejně jako u všech bylin je třeba i s hřebíčkem nakládat s rozumem, aby nedošlo k předávkování.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY?JDU DO ČTVRTÝCH ANTIBIOTIK. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Pane léčiteli Cempírku,dodal jste mě odvahu,dnes jsem začala brát Furolin 100 mg tablety,mám využité dvě tablety po 6 hodinách a mám silné a nepříjemné pálení,štípání palčivost jazyka.Koupila jsem si Pantenol na cucání,trochu to zabírá na cvíli.Nevím co bude.Bojím se,abych si neublížila .poraďte prosím.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že jste v péči lékaře, a že respektujete léčbu antibiotiky. Nepoužívejte panthenol společně s Furolinem, protože to může zesilovat nežádoucí účinky. Nepřidávejte si sama žádné doplňky stravy během léčby, protože to tím jen komplikujete a oddalujete své vyléčení. Vydržte v léčbě do sjednané kontroly. Pokud byste nemohla vydržet ono nepříjemné pálení, štípání palčivost jazyka, tak kontaktujte svého lékaře dříve, je možné, že jste alergická na některou složku Furolinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlé pocení,bez příčiny?

Moření česneku v hypermanganu

Do roztoku hypermanganu stroužky česneku namočit můžete, nic tím nepokazíte. Česnek hypermanganový roztok natáhne, bude rychleji kořenit a bude méně náchylný k chorobám.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balášová.

Slyšela jsem o možnosti uskladnění česneku tak,že se rozebere palice na stroužky,do sklenice se dá 1cm soli a stroužky česneku.Nikde jsem se nedozvěděla zda mají být stroužky oloupané nebo ne.Prosín o sdělení.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Macháček Jan.

uskladnění česneku do sklenice ze solí

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Sklizeň česneku

Správný čas pro sklízení česneku je na přelomu léta a podzimu. Natě česneku bývají už zčásti zaschlé a uvadlé, dokud se ale na nati neobjeví plíseň, nemusíte mít o svůj česnek strach. Česnek sklízejte za pomoci rýče tak, že jeho hlavičku nadzvednete, odlehčíte od země a opatrně vytáhnete. Při vyrývání dávejte pozor, abyste hlavičku česneku neporušili, docházelo by k brzkému uhnívání.

Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Česnek je mocný nástroj pro přírodní léčbu na místo antibiotik. V případě onemocnění dnou bohužel tak moc prospěšný není, protože obsahuje vyšší množství purinů, které dnu zhoršují. Proto je lepší při zvýšené kyselině močové česnek konzumovat jen zřídka.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pospíšil Jaroslav.

Nikde jsem nenarazil na obsah purinů v medvědím česneku. Patrně je nižší, než u česneku tzv. normálního. Ale kolik ? Ví někdo ?

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Další recepty z česneku

Zdroj: Česnek kuchyňský

Česnekový prášek

Česnekový prášek je vhodnou alternativou k čerstvému česneku. Stačí, když použijte 1/2 čajové lžičky, namísto 2 stroužků čerstvého česneku. Prášek z česneku můžete použít k ochucení polévek, masa a zeleninových pokrmů, respektive všude tam, kde byste použili čerstvý česnek. Zde je vidět nejlevnější cena, za kterou se dá česnekový prášek koupit.

Česnekový prášek se dá vyrobit i doma, pokud máte elektrickou sušírnu ovoce. Sem dejte oloupané a podélně rozkrojené stroužky česneku na několik hodin schnout. Česnekovou sušinu pak nastrouhejte na jemném struhadle.

Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balášová.

Slyšela jsem o možnosti uskladnění česneku tak,že se rozebere palice na stroužky,do sklenice se dá 1cm soli a stroužky česneku.Nikde jsem se nedozvěděla zda mají být stroužky oloupané nebo ne.Prosín o sdělení.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ufo.

Dobrý den, psali česnek neloupaný, ale nepsali o jak velikou nádobu se jedná a jaké množství česneku ...... také hledám možnost, jak uchovat koupený česnek co nejdéle a je to vážně problém .

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Ingredience

Kluci v akci ve svém receptu připravují hovězí roštěnou na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem.

  • 800 g vysokého hovězího roštěnce;
  • 4 stroužky česneku;
  • 1/2 cibule;
  • 50 ml oleje;
  • 50 g másla;
  • sůl.

Na špenát:

  • 1 kg mraženého listového špenátu;
  • 1 velká cibule;
  • 2 lžíce mouky;
  • 4 stroužky česneku;
  • 2 vejce;
  • olej;
  • sůl.

Na bramborové knedlíky:

  • 1 kg brambor;
  • 2 vejce;
  • lžíce mléka;
  • 400 g hrubé mouky;
  • 3 lžíce hrubé dětské krupičky;
  • sůl.

Zdroj: Jak dělají hovězí na česneku Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK Z ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Ve vyhledávači jsem zadal postřik česneku proti plísni. Bohužel čím a kdy česnek stříkat jsem tam nenašel a proto se ptám čím a kdy česnek proti plísni stříkat?

Děkuji za radu

Zdraví ladislav

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Postřik z česneku

Uchování česneku v soli

Ingredience: na 1 litr vody 250 g soli

Postup: Česnek oloupeme, stroužky narovnáme do malých skleniček s uzávěrem na závit a zalijeme studeným solným nálevem, aby byly všechny stroužky dobře potopené. Konzervace česneku v soli má stejné využití v kuchyni jako čerstvý česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVI V LIDSKÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
zajímalo by mě, jak se odčervovali naši předci, když Wurm-Ex neexistoval. Mě spíš zajímá přírodní cesta k odčervení.
Děkuji
Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na přírodní odčervení funguje syrový česnek. Používá se jeden velký oloupaný stroužek česneku, který se podélně rozkrojí a z prostředka se vyndá malé úzké srdíčko, které se vyhodí. Zbytek česneku se rozkouše a spolkne. Toto se provádí každý den, po dobu jednoho měsíce.

Zdroj: diskuze Červi v lidském těle

Vaření s česnekem

Při přípravě potravin dělá chuť česneku doslova zázraky. Chuť a ostrost syrového česneku se liší v závislosti na odrůdě. Všechny druhy česneků při vaření změknou. Česnek můžeme přidávat do polévek, dušených i smažených pokrmů. Zkuste ochutnat: celé stroužky osmažíte na olivovém oleji s trochou soli a pak jimi potřete topinku.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Diskuze

V diskuzi SKVETOUCÍ ČESNEKKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míra.

Slyšel jsem,že když jde česnek do květu tak se má stvol zlomit,aby nevysiloval palice.Je tato informace pravdivá?Děkuji M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludovít Romancsik.

Ano! Pokud odstraníte palice z většiny česneků a necháte jich jenom několik(3ks.) s palicí, budete vidět při sklizni veký rozdíl. Ty s palicí budou mnohem menší. Několik palic necháváme ještě proto, že když se vzpřímí, je česnek připraven ke sklizni.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku

Ochrana česneku před škůdci

Z chemických přípravků lze proti houbomilce použít Karate se ZEON technologií 5 CS (0,6 l/ha, 0,1 %), Reldan 50 EC (0,6 l/ha, 0,1 %) nebo Reldan 22 (1,2 l/ha, 0,2 %). Tyto přípravky se poprvé aplikují ihned, jakmile teplota vzduchu dosáhne po tři dny 10 stupňů Celsia (většinou v březnu), podruhé za 14 dní po prvním ošetření. Z herbicidů se dá na česnek použít například Stomp, herbicidy však snižují výnosy česneku.

Zdroj: Postřik česneku

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVA ZÁHONU NA ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bukáček.

Před výsadbou česneku je možno použít hnůj?Určitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromir svoboda.

Dobrý den, prosím, chtěl bych se zeptat co je za odrůdu česneku NEO, nikde jsem ji v katalogu nenašel. Tady ji prodávají z Odbytového družstva Mochov. Je tam psáno, země původu Česká republika.
Za kladné vyřízení děkuji předem. S pozdravem jaromír svoboda

Zdroj: diskuze Příprava záhonu na česnek

Česnek se solí – česneková pasta

Ingredience: 1 kg česneku, 350 g soli

Postup: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl a dobře promícháme. Nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, nejlépe ve spodní části ledničky.

TIP: Aby vám česnek nezezelenal, je nutné stroužky podélně rozříznout a důkladně vyjmout klíček – střed česneku. Pokud necháte jen kousíček, dojde ke zbarvení obsahu!

Zdroj: Uchování česneku

Diskuze

V diskuzi MOŘENÍ ČESNEKU FUNDAZOLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

stele se pise moreni cesneku fundazolem. kde ho kupujete ja uz ho nevidel v nabidce nikde v republice. jestli o nejakem vite poslete kde se da koupit, diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

kde seženu fundazol

Zdroj: diskuze Moření česneku fundazolem

Česnek v soli a sádle

Potřebné množství česneku vyloupejte, nechte stroužkům košilku, naházejte do „sádláku“, překryjte plátýnkem a uložte do spižírny. Stroužky postupně odebírejte z hrnce dle potřeby a vždy povrch uhlaďte, aby stroužky česneku nevyčnívaly. Sádlo z česneku se dá následně použít do pokrmů. Čerstvý chléb namazaný tímto sádlem, posypaný cibulí a trochou kmínu, s kyselou okurkou, to je opravdu delikatesa.

Česneková pasta se sádlem je další možnou variantou: Nadrtíte česnek, který zamícháte do povoleného sádla a nalijete do skleničky s uzávěrem. Požíváte, tam kde je potřeba utřený česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Ošetření česneku na jaře

Ošetřují se jen porosty zimního (sázený na podzim) česneku brzy na jaře buď formou postřiku, nebo zálivky. Postřik je třeba provést ihned po prvním jarním oteplení nad 10 °C a o dva týdny později ho zopakovat. Zálivka se provádí jen jednou, a to 14 dnů po prvním zmiňovaném oteplení. Všechny povolené přípravky se mohou aplikovat ve formě postřiku, Basudin a Sumithion i ve formě zálivky. Do postřikové kapaliny je nutno přidat smáčedlo.

Zdroj: Postřik česneku

Postřik z česneku

Česnek je proslulý svými antimykotickými účinky – obsahuje látky, které chrání před houbovitými chorobami. Často se tedy sám používá jako výchozí surovina pro výrobu postřiku, a to proti bramborové plísni či na ochranu rajčat.

Zdroj: Postřik česneku

Sklizeň a skladování česneku

Doba sklizně česneku závisí především na podnebí. Nejčastějším obdobím pro sklizeň je konec léta a začátek podzimu, v teplých oblastech se může sklízet dříve. Správný čas sklizně česneku vám napoví samotná rostlina: když jedna třetina listů žloutne, až hnědne, je správný čas začít.

Než rostlinu začnete vytahovat z půdy, uvolněte ji pomocí rýče, lopatky či vidlí a opatrně vytáhněte. Doporučujeme používat rukavice, protože i nať česneku je natolik aromatická, že by z vašich rukou mohla být cítit i několik dní. Při rytí česneku buďte opatrní, protože česnek je náchylný k porušení a pak dochází k jeho zahnívání.

Česnek zbavte hlíny, omyjte a nechte uschnout na dobře větratelném místě několik dní, zabraňte, aby na sklizený česnek znovu pršelo. Neodstraňujte papírovitý vnější obal z česneku, neboť zabraňuje klíčení a chrání stroužky před hnilobou.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Jak uplést cop z česneku

Skladování česneku ve formě copu je nejlepší a také nejhezčí způsob uskladnění česneku. Cop je možné uplést z česneku, který má ještě neodřezané stonky. Zde je vidět nazorný návod jak se to dá plést: video návod jak plést česnekový cop.

Skladování česneku v chladničce

V případě, že uchováváte česnek v chladném prostředí, začne vám v době, kdy se dostane do pokojové teploty, během pár dnů klíčit, to je i důvod, proč vám brzy vyklíčí česnek z obchodu. Takže pokud chcete česnek uchovávat v chladničce, musíte ho tam nechat až do doby, než ho budete potřebovat použít.

V chladničce můžete uchovávat i oloupaný či nasekaný česnek, a to v malé, dobře utěsněné nádobě, ale určitě tento způsob není určený k dlouhodobému skladování.

Skladování česneku v mrazničce

Česnek můžete i zamrazit, možná si říkáte, že zamražený česnek není tak dobrý jako čerstvý, ale určitě z toho nemusíte mít obavy. Mrazit můžete česnek buď jako oloupané stroužky, nebo jako předem namletou pastu, kterou si zabalíte po malých dávkách do jednotlivých sáčků či vzduchotěsných nádob.

Zdroj: Sklizeň, sušení a skladování česneku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP