Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CUCÁNÍ HŘEBÍČKU

OBSAH

Odvar z hřebíčku

Recept: Pět až šest kusů hřebíčku vložte do 30 ml vody a povařte. Pijte s medem aspoň třikrát denně.

Použití: Roztok je vhodný při infekcích v dutině ústní. Lze jej použít i na dezinfekce ran.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY?JDU DO ČTVRTÝCH ANTIBIOTIK. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Pane léčiteli Cempírku,dodal jste mě odvahu,dnes jsem začala brát Furolin 100 mg tablety,mám využité dvě tablety po 6 hodinách a mám silné a nepříjemné pálení,štípání palčivost jazyka.Koupila jsem si Pantenol na cucání,trochu to zabírá na cvíli.Nevím co bude.Bojím se,abych si neublížila .poraďte prosím.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že jste v péči lékaře, a že respektujete léčbu antibiotiky. Nepoužívejte panthenol společně s Furolinem, protože to může zesilovat nežádoucí účinky. Nepřidávejte si sama žádné doplňky stravy během léčby, protože to tím jen komplikujete a oddalujete své vyléčení. Vydržte v léčbě do sjednané kontroly. Pokud byste nemohla vydržet ono nepříjemné pálení, štípání palčivost jazyka, tak kontaktujte svého lékaře dříve, je možné, že jste alergická na některou složku Furolinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlé pocení,bez příčiny?

Recept na přípravu

Ingredience: 100 gramů lnu a 10 gramů hřebíčku

Odeberte 10 dílů lněného semínka a 1 díl hřebíčku. Nakrájejte je do kávovaru a umelte vše, dokud nebudete mít prášek. Také si tuto směs můžete koupit v obchodě se zdravou výživou.

Zdroj: Lněné semínko a hřebíček proti parazitům

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Recepty s obsahem hřebíčku

Výhody hřebíčku jsou využívány v různých receptech, které mohou být konzumovány každý den:

  • po přidání do jídla zvyšuje jeho zdravotní přínos;
  • zvyšuje chuť polévek;
  • může být přidán k cibuli a česneku při restování;
  • může být přidán do jablečného moštu;
  • přidává se spolu s rozinkami a vlašskými ořechy do náplní moučníků;
  • dává se do koláčů a chlebů.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,léčím se s revmatoidní artritidou 2stupně,bolí mě i velké klouby ,chodím s bolesti,je mi 75let,snažím se být většinou v pohybu,tak jak je to možné.Je li to možné, prosím o radu,jaké mazání z hřebíčku bych mohla užívat proti bolesti kloubů.Předem Vám velice děkuji za odpověď.S přáním dobrého zdraví i pro Vás Věra Bělovská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček je mimo jiné účinný i při léčbě kloubních poškození. Dokáže tišit různé druhy revmatických bolestí.
Analgetický účinek tohoto přírodního léku je do značné míry vysvětlen jeho protizánětlivými vlastnostmi. Protizánětlivého působení hřebíčku je dosaženo díky obsahu látky Eugenol. Protizánětlivé působení hřebíčku hraje zásadní roli v jeho schopnosti tišit bolest. Totéž platí pro jejich schopnost podporovat hojení lokálních poranění a jejich zjizvení. Tyto vlastnosti pochází hlavně z eugenolu obsaženého v těchto sušených pupenech hřebíčku. Eugenol je také hlavní aktivní složkou hřebíčku. V hřebíčkovém esenciálním oleji ho najdete okolo 75 %.

Podle mnoha studií o vlastnostech eugenolu bylo prokázáno, že tento fenol působí protizánětlivě. Ve skutečnosti působí tak, že snižuje zánětlivé reakce v poškozených tkáních. Inhibuje také produkci několika prozánětlivých biomarkerů.
Hřebíčkový esenciální olej musí být velmi koncentrovaný, aby byla zajištěna skutečná účinnost léčby.

Dávkování a použití hřebíčku
Pro použití hřebíčku se doporučuje užívat 3 šálky nálevu denně. K výrobě nálevu je nutné vyluhovat pro každý šálek dva hřebíčky. Pro použití bio silice je nutná koncentrace 0,011% pro dosažení lepší protizánětlivé aktivity. Jeho vnitřní příjem a dávkování by však měl předepisovat pouze odborník, lékař specializující se na fytomedicínu.

Buďte opatrná, užívání hřebíčku může u některých lidí způsobit nežádoucí účinky. Nejběžnější jsou: pocity pálení a zvýšené riziko krvácení. Může také způsobit alergickou reakci. Ve velmi velkém množství může být esenciální olej toxický jak vnitřně, tak lokálně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Recept na chřipku

Osvědčených receptů je mnoho, postačí najít ten správný pro vás. Osobně doporučuji při zvýšené teplotě hned neužívat aspirin, paralen ani nic podobného, ale lehnout si do postele s teplým čajem a několik hodin vydržet bez nějakých přípravků. Organismus si tvoří látky proti chřipce, aby pak mohl s nemocí lépe bojovat. Druhým osvědčeným receptem je vypotit se a ještě zpocený vběhnout do mírně teplé sprchy na velmi krátkou dobu. Smyjete tak látky, které váš organismus vyloučil. Pokud by jste tak udělal až uschnete, část látek zůstává na pokožce nebo se opět vstřebá. A do třetice - zvyšte příjem Koenzymu Q10 a doporučuji Echinaceové kapky nebo tablety na cucání.

Zdroj: Osvědčený recept na chřipku

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A POUŽITÍ HŘEBÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Sukup.

Jak použitelný je Hřebíček při Pásovém oparu?
Žena jej chce použít na první Pásový opar v životě starý 72 hod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar je projevem manifestace viru Varicella zoster, který způsobuje plané neštovice. Po primární nákaze se virus uloží do nervových ganglií, kde přežívá bez jakýchkoliv projevů. Probudí se při stresových situacích. Stresovou situací může být onemocnění, reakce na vakcínu, psychické trauma a podobně. Virus se po takovém probuzení přemnoží a vypukne na povrch pokožky ve formě vyrážky. Tato vyrážka jde korigovat pouze včas podaným antivirotickým lékem. Tento lék je k dostání pouze na lékařský předpis. Nic jiného na pásový opar neúčinkuje. Lze pouze zmírnit projevy mazáním postiženého místa krémem. Opar trvá deset dní, a během prvních sedmi dnů může být doprovázen bolestí. Bolest lze tlumit volně prodejnými prostředky na bolest, jako je Paralen, Brufen, Voltaren. Po desátém dni se vše zklidní a na kůži zůstane stopa, která do měsíce zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a použití Hřebíčku

Jak na bolest v krku

Velmi příjemným prostředkem na bolest v krku je vaječný žloutek vyšlehaný (rozmíchaný) s trochou pískového cukru nebo s medem. Proti bolesti v krku může pomoci i užívání samotného medu (po lžičkách). Med je možné rovněž rozmíchat s kouskem másla. Vznikne hladký krém, který v některých případech odpomáhá od bolesti v krku. Stoprocentním prostředkem, který ovšem každý není schopen pozřít, je najemno nakrájená cibule nebo její šťáva smíchaná s cukrem či medem. Lék se užívá po lžičkách při pálení v krku, které je způsobeno nachlazením. Bolest v krku může znamenat i nastupující rýmu. V tom případě se doporučuje napařování (inhalace) v solné páře nebo v páře s přidáním eukalyptového oleje. Podle některých rad odstraní bolest v krku cucání šesti kousků koření hřebíčku (ale pozor, je třeba myslet na to, aby člověk hřebíček nerozkousal). Nic nezkazí Priessnitzův obklad na krk. Osvědčilo se i kloktání vlažné Vincentky nebo použití vincetkového spreje. Je-li bolest v krku zaviněna hlasivkami, doporučuje se vlažná Vincetka k pití (někdy ve směsi s mlékem). Na bolest v krku zabírá podle některých rad také nasolit šátek a omotat si ho kolem krku. Dobré zkušenosti jsou i se zázvorem. Již staří Číňané jej používali pro zlepšení krevního oběhu, při rýmě a bolestech v krku a dalších potížích. Ze zázvoru se připraví horký nálev, obvykle v kombinaci s medem, skořicí, hřebíčkem, někdy i s celým pepřem. Dětem připravujeme zázvorový čaj bez koření. Proti bolení v krku někdy pomůže kloktání vlažné vody s přidáním dvou tří kapek přírodního esenciálního oleje z eukalyptu, šalvěje nebo tymiánu. Proti škrábání, pálení a bolestem v krku pomáhá i horký kuřecí nebo slepičí bujon.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Děkuji za odpověď, pane Cempírku. Tak se už nebudu obávat cucat pár hřebíčků, když mě zlobí zuby nebo si vyplachovat ústa hřebíčkovým výluhem.

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Správný výběr a skladování hřebíčku

Chcete-li získat maximální užitek z tohoto koření, je důležitý jeho správný výběr, výběr kvalitního druhu a jeho správné skladování.

  • Kupujte raději čerstvé koření než sušené.
  • Při vložení do šálku vody se kvalitní hřebíček vznáší svisle, zatímco nekvalitní kousky se potopí nebo plavou vodorovně.
  • Vybírejte „bio“ hřebíček, protože bylina neprošla ozářením.
  • Řádně koření uložte v dobře uzavíratelné skleněné nádobě.
  • Uchovávejte ho na chladném, suchém a tmavém místě.
  • Mletý hřebíček by měl být uchován pouze po dobu šesti měsíců, zatímco celé kousky lze skladovat po dobu jednoho roku.
  • Doba použitelnosti hřebíčku může být prodloužena, pokud je uchováván v chladničce.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.

U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.

Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.

Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.

Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba bradavic s česnekem

Výhody hřebíčku

Odhlédneme-li od dochucování pokrmů, je hřebíček používán i pro své zdravotní výhody. Hřebíček je koření přinášející mnoho pozitiv:

  • chrání tělo před oxidačními procesy;
  • chrání proti nemocem, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění, makulární degenerace, artritida a Alzheimerova choroba;
  • obsahuje protizánětlivé složky;
  • funguje jako mírné anestetikum;
  • má antibakteriální vlastnosti;
  • zlepšuje trávení a střevní zdraví;
  • posiluje imunitní systém;
  • čistí krev.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Co může znamenat červený pupínek v ústech

Pokud se vám objevily v ústech malé červené bolestivé pupínky, jde pravděpodobně o afty. Afty na jazyku často souvisí s oslabenou imunitou, pacient by měl dbát na doplnění vhodných vitamínů, které slouží především jako prevence. Jde zejména o vitamín B12, který najdeme v mléce, vejcích, masu a vnitřnostech, a také o kyselinu listovou, která obsahuje vitamín B9 a je přítomna v zelenině. Důležitý je rovněž vitamín C, který podporuje naši obranyschopnost. Najdete ho v různých druzích ovoce i zeleniny. Vitamíny můžete přijímat také prostřednictvím kapslí nebo doplňků stravy, které zakoupíte v lékárně. Ačkoli afty samy o sobě nejsou nijak závažným onemocněním, jde o dost nepříjemný a bolestivý problém. Bolest aft na jazyku pomáhá zmírňovat cucání kostky ledu, čímž si ostatně také vhodně doplňujete tekutiny. Dále se doporučuje kloktání odvaru ze šalvěje lékařské, která má antiseptické a léčivé účinky. Dbejte také na pravidelnou ústní hygienu, tedy čištění zubů a výplachy.

Zdroj: Červené pupínky v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Čaj z hřebíčku

Recept: 2–4 hřebíčky přelijte 1/4 litrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a slijte.

Použití: Používá se k osvěžení dechu, dezinfekci ústní dutiny i k tišení bolesti zubů.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Coldrex

Přípravky Coldrex pomáhají díky kombinaci účinných látek našemu tělu již při prvních příznacích chřipky a nachlazení. A právě působení těchto účinných látek v každém přípravku Coldrex umožní zasáhnout více příčin nachlazení nebo chřipky současně. Tablety Coldrex rychle snižují horečku, tlumí bolesti v krku, uvolňují ucpaný nos a nosní dutiny. Také odstraňují bolesti hlavy a kloubů, usnadňují odkašlávání, a navíc obsahují i vitamín C, nezbytný pro posílení imunity. Všechny tyto důležité prvky pro účinnou léčbu chřipky a nachlazení naleznete i v rozpustném přípravku Coldrex Horký nápoj s ovocnou příchutí. Tento horký nápoj je vhodné doplňovat užíváním sirupu Coldrex Nite před spánkem. Kombinací těchto dvou přípravků zajistíte nejrychlejší možný ústup popsaných zdravotních komplikací.

Rozpustný Coldrex MaxGrip obsahuje maximální množství účinné látky paracetamolum. Je tak velmi účinným bojovníkem proti nachlazení a chřipce. Pro usnadnění vykašlávání a uklidnění podrážděného krku je určen sirup Coldrex Broncho. Úlevu od bolesti v krku zase zajistí Coldrex tablety s ovocnou příchutí na cucání.

Léčivými látkami jsou paracetamolum (750 mg), phenylephrini hydrochloridum (10 mg) a acidum ascorbicum (60 mg). Obvykle se užívá 1 sáček až 4x denně s časovým odstupem minimálně 4 hodiny. Maximální denní dávka jsou 4 sáčky. Vysypte obsah sáčku do sklenice a přelijte velmi horkou vodou. Míchejte, dokud se prášek nerozpustí. Teplý nápoj vypijte.

Zde můžete vidět cenu produktu Coldrex.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Tinktura

Recept: 10 g hřebíčku a jednu menší celou tyčinku skořice vložte do půl litru pálenky a nechte uzavřené louhovat 14 dnů. Tekutinu sceďte a mažte si s ní dásně 6x denně.

Použití: Hřebíčkovou tinkturou lze vymývat nehojící se rány a bolestivé kožní nedostatky.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Čaj z hřebíčku

Ingredience: půl lžičky černého čaje, 2 hřebíčky, 200 ml vody, 2 lžičky medu, 1 kolečko citronu

Postup: Čaj a rozdrcené hřebíčky spařte vroucí vodou a nechte tři minuty vyluhovat. Přeceďte, vmíchejte med, přidejte kolečko citronu a pijte. Tento nápoj pomáhá při nadýmání.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Pikantní skořicová limonáda

S nádechem skořice, hřebíčku a nového koření je tato limonáda chutnou letní pochoutkou, kterou si oblíbí celá rodina. Tuto pikantní limonádu mají rádi i vybíraví jedlíci!

Zdroj: Skořicová limonáda

Perníkové koření Vitana

Obsahuje vyváženou směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku, sestavenou podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Používejte ji i k dochucení sladkého pečiva (medové perníčky, vánoční cukroví, buchty, koláče a další).

Perníkové koření Vitana můžete koupit zde.

Zdroj: Perníkové koření

Na co je lněné semínko a hřebíček

Len a hřebíček jsou účinné téměř na všechny druhy parazitů. Očistu od parazitů byste měli postoupit dvakrát ročně, tedy jednou za šest měsíců. Nejúčinnějším způsobem čištění je právě lidová metoda spočívající v očistě těla od parazitů pomocí lnu a hřebíčku.

Zdroj: Lněné semínko a hřebíček proti parazitům

Léčba aft

Pokud jde o ojedinělou záležitost, není třeba se znepokojovat. Bolest a otok aft lze zmírnit lokálními preparáty, případně je možné je ošetřit slabým dezinfekčním roztokem hypermanganu, který se pomocí vatových štětiček na afty nanese. Pomoci může i odvar z heřmánku či šalvěje, jímž si dítě (ale i dospělý) vypláchne ústa. Proces hojení je možné urychlit používáním ústních vod s dezinfekčními a hojivými účinky. Při hojení aft je možné sáhnout i po speciálních gelech nebo rozpustné náplasti s účinnou léčivou látkou, které se přikládají na postižené místo. Akutní bolest umí potlačit i cucání ledu a součástí léčby by mělo být i dočasné vynechání ostrých jídel a nápojů z jídelníčku, které mohou afty dráždit a způsobovat zbytečnou bolest. Na toto by měly pamatovat zejména maminky, jejichž děti na afty trpí. Většina dětských nápojů totiž může být tím, co při výsevu aft způsobí ostrou bolest. Složitější je léčba v případě urputných, často se opakujících aft. Zde je možné místně afty ošetřit tinkturami s protizánětlivým nebo protiplísňovým efektem, případně léčbu podpořit kloktáním ústních vod. Před jídlem je možné ke zmírnění bolesti použít anestetické přípravky, které zakoupíte volně v lékárnách. Ve vážných případech je vhodné zahájit i celkovou terapii pomocí kortikoidů, imunosupresiv nebo antibiotik, které předepíše lékař. V rámci podpory imunitního systému je dobré zvýšit přísun vitaminů, hlavně B12, kyseliny listové a vitaminu C. V některých případech je možná i léčba laserem, ten podporuje hojení a regeneraci sliznice a tlumí bolest. Léčba aft je složitější, protože mast či roztok se hned ředí slinami. Afty můžete potlačit i různými přípravky, ale moudřejší je vyslyšet volání těla a odstraňovat důvody vzniku, ať už to jsou špatné hygienické návyky, či o pomoc volající imunita. Léky na afty se dají běžně koupit v lékárně.

Zdroj: Afty na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP