Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

CUKROVKA NAMĚŘENÉ HODNOTY

OBSAH

U zdravého člověka

U zdravých lidí se hladina krevního cukru (glykémie) může pohybovat v průběhu 24 hodin v rozmezí hodnot 3,5 až 6,6 mmol v 1 litru krve. Fyziologické rozmezí je 4,0 až 5,5 mmol v 1 litru krve. Mírné zvýšení (k hodnotě 6,0) nemusí znamenat onemocnění touto chorobou, může být důsledkem vrozených projevů organismu. Pokud zná ošetřující lékař hodnoty glykémie i z dřívější doby a může srovnávat, je schopen říci, zda se jedná o možnou poruchu, nebo jde o normální stav. Ve většině případů však hodnoty z mládí nezná, a proto v takovém případě může nalezené hodnoty klasifikovat jako diabetes nebo minimálně jako prediabetes. V každém případě je žádoucí průběžné lékařské sledování.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Již delší dobu mám cukrovku II .typu. V poslední době se hodnoty při měření ráno na lačno pohybují přes 10 mmol . Přesto že beru léky Glimepiryd Sandoz 3 mg ráno, večer a EUCREAS 850 mg. nedaří se hodnoty snížit . zkoušel jsem i
potravinové doplňky Dialevel, Gurmám Mizín bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoký ranní cukr v krvi je častým jevem u diabetu II. typu. Můžou za něj hormony, které se vylučují během spánku. První volbou jak to řešit je změna léčby, proto navštivte svého lékaře a prodiskutujte to s ním. Zárověň si vezměte svůj domácí glukometr a v ordinaci porovnejte jeho měření s tím lékařským.
Pomoci si můžete i sám změnou některých zvyklostí.
- Například je vhodné před spaním sníst něco malého s obsahem sacharidů do 20 gramů. Například jogurt bez tuku, trochu hummusu, malý kousek ovoce a nebo zmrazené hrozny.
- Snížení tělesné hmotnosti má obrovský vliv na ranní glykemii. Máte li nadváhu, tak se snažte zhubnout změnou jídelníčku.
- Zvýšení tělesné aktivity během dne vede k omezení ranní vysoké glykemie. Při jakékoliv tělesné aktivitě se tělo učí pracovat s inzulínem a lépe pak ovládá hladinu cukru v krvi během spánku. Není rozhodující kdy aktivitu vykonáváte. Důležité je dělat ji každý den, abyste se zadýchal a spotil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA NAMĚŘENÉ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry vecer.rano před snídaní jsem si naměřil 3.9.nasnidala jsem se pak v poledne nemerila a v 17h 5.6jednotek.pred večeři.picham si 4 sebe inzulín.kdyz mám 5.6 mám si píchnout inzulín nebo ne a vzít si něco sladkého?večer si picham 10 jednotek inzulínu a ráno mam3.9.pred snídaní.mam strach že když si inzulín pichnúť abych neměla třeba pak 2 jednotk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka naměřené hodnoty

Jak si vysvětlit naměřené hodnoty

Cukrovka se posuzuje dle naměřených hodnot. Svou glykemii včetně té postprandiální by si měl pacient sledovat sám. Takovému postupu se říká selfmonitoring, což znamená pravidelné měření glykemie glukometrem u sebe sama. Rozhodně nestačí provést jedno měření za den. Představu o celodenním vývoji glykemie si lze relevantně utvořit jen tehdy, pokud se pacient měří sedmkrát až osmkrát denně.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den,

přes den mi vychází průměrná hodnota krevního tlaku při dlouhodobém měření 130/76, ale ráno před užitím léku a před snídaní 146/86 a večer před večeří 140/81. Užívám jen 1 lék a to na tlak PRESTARIUM NEO.
Je mi 69 let. Jsou pro mě vyšší tlaky ráno a večer nebezpečné ?


Díky za odpověď a přeji příjemný den.

Jaromír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyšší krevní tlak je jen jeden z mnoha ukazatelů nějakého nebezpečí. O tom jestli tyto výkyvy krevního tlaku jsou pro vás nebezpečné, může rozhodnout jen váš ošetřující lékař, protože jedině on zná váš celkový zdravotní stav. Zapisujte si tyto naměřené hodnoty a po nějakém čase je vždy proberte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak během dne

Hodnoty urea

Urea je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.

  • Muži: 2,8–8,0 mmol/l
  • Ženy: 2,0–6,7 mmol/l
  • Moč: 167–583 mmol/24 h

Zdroj: Dna a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hodnota cukru u zdravého člověka kolísá mezi hodnotami 3,5–6,5 mmol/l. Měření se provádí dvojím způsobem: v rámci běžné kontroly u diabetologa, nebo se pacient měří sám takzvaným selfmonitoringem. Opakovaná měření glykémie zaručují jediný způsob, jak získat obraz o hladinách glykémie v průběhu dne. Potvrzují správnost nastavené léčby nebo naopak varují, že organismus je v nebezpečí. Proto je nutné si glykémii měřit pravidelně.

Hodnoty glykemie nalačno jsou velmi důležité.

Provádět pouze jednorázové měření glykémie nestačí. Hladiny krevního cukru se totiž během dne mění v závislosti na jídle, fyzické aktivitě nebo aplikaci inzulinu. Jedno měření neposkytne informaci o tom, zda je denní režim nastaven správně, zda byla podána potřebná dávka inzulinu ve správný čas nebo zda pacient neměl příliš vydatnou večeři.

Doporučovaná měření:

  • první měření po probuzení – hodnoty glykémie nalačno (nebo před ranní injekcí inzulinu);
  • druhé měření před obědem (nebo před polední injekcí inzulinu);
  • třetí měření před večeří (nebo před večerní aplikací inzulinu);
  • čtvrté měření před spaním, alespoň dvě hodiny po večeři.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Glykemie – tabulka

  • Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/litr krve u zdravého člověka.
  • Normální je do 5,6 mmol/litr krve.
  • Lehce zvýšená hladina cukru je 5,6 mmol/litr krve až 7 mmol/l krve.
  • Hodnota přes 7 mmol/litr krve značí nemoc, vyskytuje se u diabetika.

U dětí je typická cukrovka prvního typu.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den, byl jsem 16 let diabetik 2.stupně. Dnes jsem byl na kontrole a stal se ze mně diabetik 1.stupně. Zítra jsi začínám píchat inzulín. Měl bych něco mněnit na jídelníčku? Mám 172cm a 78 - 80 kg, cvičím,jezdím na kole,nekouřím,nepiju, jím 5x denne. Děkuji mockrát za odpověď. S přáním hezkého dne a pozdravem Jozef Hofierka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dietní opatření přijdou na řadu až podle reakce na píchaný inzulín. Jako dlouholetý diabetik určitě máte svůj glukometr, který právě v tomto přelomovém období bude vaším nejlepším pomocníkem, jak zjistit tyto reakce. Zapisujte si naměřené hodnoty včetně snědeného jídla. S diabetologem pak proberte výsledky a případně upravte skladbu svého jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Nejčastější typ cukrovky u mužů

Polovina mužů s cukrovkou má poruchy erekce. Mužů trpících cukrovkou prvního či druhého typu neustále přibývá. Tato nemoc je považována za civilizační chorobu, za jakousi daň z přebytku a z pohodlnějšího životního stylu. Cukrovka také stále častěji postihuje i mladší generaci a děti. V České republice jí trpí okolo 680 tisíc lidí, ve světě je to kolem 120 miliónů. Vzhledem k tomu, že počty nemocných stále narůstají, hodnotí odborníci situaci jako celosvětovou epidemii. Diabetes zkracuje život a zhoršuje významně jeho kvalitu. Je to onemocnění, které nyní ještě nelze zcela vyléčit. Současná léčba umožňuje vyrovnat veličiny na hodnoty blízké hodnotám zdravého člověka, nicméně nedovede vždy zabránit postupně se vyvíjejícím komplikacím.

Zdroj: Cukrovka u mužů

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Jak si vysvětlit naměřené hodnoty

Hodnota 9 

Z hlediska diagnostického je hodnota 9 mmol/l diagnostická pro porušenou glukózovou toleranci. Toxicita glykémie neroste s koncentrací lineárně, ale exponenciálně. To znamená, že způsobuje-li zvýšení glykémie z hodnoty 7,0 mmol/l na 8,0 mmol/l nárůst rizika o x%, pak zvýšení glykémie z hodnoty 10,0 mmol/l na 11,0 mmol/l zvýší riziko o násobek x%. Druhé vysvětlení přináší představa glykémie jako znamení selhávajících regulačních funkcí organismu kompenzujících inzulínorezistenci. Podle této představy není tedy primárním a jediným nositelem rizika pouze postprandiální glykémie, ale je zejména příznakem rizikového metabolismu.

Hladina cukru v krvi 15 

Hladina cukru v krvi 15 mmol je diagnostická pro diabetes mellitus. Aktuální hodnota potprandiální glykémie u pacienta s diabetem však závisí na léčbě a ostatních okolnostech. U zdravých osob je zachována plnohodnotná regulace krevního cukru, která brání patologickému vzestupu glykémie po jídle. U pacientů s postupně se rozvíjející poruchou glukózové tolerance se glykémie po zátěži sacharidy (postprandiální glykémie) v průběhu času zvyšuje absolutně více než glykémie nalačno. Důvodem je zejména inzulínorezistence jaterních buněk a ztráta první fáze uvolňování inzulínu. Jsou-li jaterní buňky inzulínorezistentní (necitlivé na inzulín), pak je posprandiální glykémie významně vysoká.

Hodnoty nad 20 

Hyperglykémii dosahující hodnot nad 20 mmol/l je nutno řešit neodkladně. Hyperglykémie je stav, který způsobuje nežádoucí cévní změny v organismu. Tyto změny jsou buď mikroangiopatické (dochází k poškození drobných cév s následkem postižení očí, nervů nebo ledvin), nebo makroangiopatické (poškozeny jsou větší cévy a postupně dochází k narušení krevního zásobení různých orgánů). Následkem poškození větších cév vznikají takzvané kardiovaskulární (srdečně-cévní) choroby, jako je mozková mrtvice (neboli cévní mozková příhoda, nověji pak nazývaná jako ischemická choroba centrálního nervového systému), ischemická choroba srdeční (často se srdečním infarktem) a ischemická choroba dolních končetin.

Je prokázáno, že u pacientů s diabetem 2. typu vzrůstá riziko kardiovaskulárních chorob dvou- až čtyřnásobně oproti nediabetické populaci. Na vině jsou změny na větších cévách způsobené právě hyperglykémií. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stoupá tedy úmrtnost i onemocnění ischemickou chorobou srdeční u mužů i žen s cukrovkou. Výše uvedené změny postihují muže i ženy s diabetem stejnou měrou, vznikají už v mladším věku, a to rychleji než u nediabetiků. Postihují nejen velké cévy, ale i menší cévy po celém těle. Bylo prokázáno, že hyperglykémie je jednoznačně nezávislým rizikovým faktorem úmrtnosti na srdečně-cévní onemocnění.

Hodnoty při cukrovce – tabulka

Hodnoty při cukrovce můžete kontrolovat i pomocí tabulek týkajících se glykémie a cukrovky, které naleznete zde.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze

V diskuzi KREATININ LABORATORNÍ HODNOTY 420 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bláha.

Stále u mě dochází ke zvyšujícím hodnotám kreatininu,lékař mě hrozí dialýzou.Je možné jiné řešení?Jak je možno tyto hodnoty snížit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kodl.

Jak pozoruji, tady nikdo nic kloudného neví ani neporadí ...

Zdroj: diskuze Kreatinin laboratorní hodnoty 420

Ořechy a cukrovka

Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.

Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Recepty

Recepty pro diabetiky jsou poskládány tak, aby byly chutné a obsahovaly všechny důležité hodnoty.

Ukázka menu – 1 800 kcal

Snídaně: 370 kcal, 40 g sacharidů

  • 200 ml mléka do kávy či čaje, 10 g rostlinného másla, 60 g pečiva, 50 g bílkovinných potravin – nízkotučný sýr, tvaroh, maso, libová uzenina, 100 g zeleniny

Přesnídávka: 120 kcal, 20 g sacharidů

  • 100 g ovoce, 20 g pečiva

Oběd: 550 kcal, 20 g sacharidů

  • 20 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 150 g zeleniny, 100 g masa, 150 g brambor (cca 3 středně velké brambory) a jedna z uvedených možností:

170 g bramborové kaše = 1 a ½ polévkové lžíce nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky nebo 70 g houskového knedlíku = 2 a ½ plátku nebo 130 g vařených těstovin = 1 a ½ polévkové lžíce nebo 90 g dušené rýže = 4 polévkové lžíce nebo 200 g vařených luštěnin = 10 polévkových lžic nebo 70 g pečiva

Svačina: 180 kcal, 25 g sacharidů

  • 200 ml mléka, 30 g pečiva

Večeře: 480 kcal, 45 g sacharidů

  • 15 g rostlinného tuku, 150 g zeleniny, 100 g masa, 150 g brambor nebo přílohy z oběda

2. večeře: 100 kcal, 20 g sacharidů

  • 150 g ovoce

Zdroj: Cukrovka

Hodnoty v krvi u zdravého člověka

Odborníci sdružení do České diabetologické společnosti udávají normální hodnotu glykemie (tedy glukózy v plazmě žilní krve) do 5,6 mmol/l (milimolů na litr), zvýšená hodnota je 5,6–7,0 mmol/l, při hodnotách (tabulka) nad 7,0 mmol/l se jedná o diabetes mellitus (cukrovku). Ovšem pozor, toto měření je nutno opakovat minimálně dvakrát a v různých časových intervalech (na lačno). Tedy všechny hodnoty nad 5,6 mmol/l nalačno lze považovat za zvýšení glykemie. Hyperglykemie dosahující hodnot nad 15–20 mmol/l je nutno řešit neodkladně.

Zdroj: S glukóza a její hodnoty v krvi

Příznaky

K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.

Rizikové faktory:

  • vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
  • obezita;
  • dlouhodobý stres;
  • předchozí problematická těhotenství;
  • výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
  • výskyt cukrovky I. nebo II. typu v rodině.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Jahody a cukrovka

Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.

Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.

Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.

Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Co je cukrovka

Cukrovka je závažné onemocnění, známé po staletí. V celém rozsahu byla závažnost této choroby a jejích komplikací pochopena až v šedesátých letech. Veřejnost považuje cukrovku za poměrně neškodnou nemoc, která postihuje jen lidi starší a obézní. Má se za to, že stačí držet dietu a zhubnout. A pokud to nepomůže, podle názoru mnohých vyřeší všechny potíže užívání antidiabetických tabletek. Obecně se ví, že někteří pacienti si musí píchat inzulin, jenže i tady převládá představa, že postačí trochu lékařské péče, aby mohli žít jako ostatní.

Cukrovka je však těžké onemocnění, které je dnes naštěstí již dobře kontrolovatelné a zvládnutelné. Cukrovka je pojem označující skupinu onemocnění, která postihují nejen metabolismus cukrů, ale i tuků a bílkovin. Pro jednoduchost lze v této skupině vydělit dva základní typy:

  • cukrovka způsobená nedostatečnou produkcí inzulinu;
  • cukrovka způsobená jeho nadměrným působením.

První typ představuje méně než 10 % onemocnění, druhý typ ta zbylá procenta. Zatímco u typu prvního je inzulinu nedostatek, u typu druhého je inzulinu nadbytek.

Podstata onemocnění není vždy jasná. Co je však prokazatelné, nejedná se o nemoc krevního cukru, ale o nemoc celého metabolismu.

U obou typů jde v zásadě o neschopnost těla správně využívat sacharidy.

Zdroj: Cukrovka


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP