Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DABIGATRAN

OBSAH

Běžně používané antikoagulanty

  • Warfarin
  • Dabigatran
  • Rivaroxaban

Dabigatran

Dabigatran je lék, který je na lékařský předpis. Dabigatran je vodný pro pacienty, kteří:

  • prodělali cévní mozkovou příhodu, tranzitorní ischemickou ataku (minimrtvici) nebo embolii;
  • trpí sníženou frekvencí srdeční aktivity;
  • mají příznaky srdečního selhání;
  • jsou starší 75 let;
  • jsou starší 65 let a trpí diabetem, ischemickou chorobou srdeční nebo vysokým krevním tlakem.

Rivaroxaban

Rivaroxaban je pouze na lékařský předpis. Rivaroxaban je vhodný pro pacienty, kteří:

  • trpí městnavým srdečním selháním;
  • trpí vysokým krevním tlakem;
  • jsou starší 75 let;
  • mají cukrovku;
  • prodělali cévní mozkovou příhodu nebo tranzitorní ischemickou ataku.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohu brát na Pradaxu mucosolvan na kašel?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, které nijak nevadí užívání Mucosolvanu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Co nejíst při Eliquisu

Nová antikoagulační činidla zahrnující Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa) a Apixaban (Eliquis) nemají žádné interakce mezi potravinami a léky, neinteragují s vitamínem K a proto je možné konzumovat cokoliv.

Zdroj: Eliquis a co při něm nejíst

Poradna

V naší poradně s názvem TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

bile vino a pradaxa 150

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran a její účinky nejsou nijak ovlivněny pitím alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Totální endoprotéza

Indikace

Pradaxa patří mezi antikoagulancia, což jsou léky, které se používají jako prevence srážení krve. Je určena dospělým pacientům po náhradách kyčelního nebo kolenního kloubu jako prevence žilních tromboembolických příhod a pacientům s nonvalvulární fibrilací síní jako prevence cévních mozkových příhod a systémové embolizace. Léčivá látka dabigatran v lidském těle blokuje funkci trombinu, který má ústřední funkci v procesu srážení krve.

Zdroj: Lék Pradaxa

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ LÉKŮ XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pelesny.

Po jaké době když jsem přestal brát prášek Xarelto 20 mohu darovat krev? Děkuji moc za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po ukončení léčby Xareltem můžete darovat krve nejdříve za 2 dny po dokončení léčby. Totéž platí pro přípravky PRADAXA (dabigatran), ELIQUIS (apixaban), INHIXA (enoxaparin).
Až za 7 dní je možné darovat krev po dokončení léčby heparinem nebo jeho deriváty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Nový lék na ředění krve

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli ve srážlivosti krve. Tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. Lék Pradaxa byl nejprve využíván v ortopedii, kdy byl pacientům podáván po operačních zákrocích, především u totální endoprotézy, a to jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií.

Zdroj: Lék Pradaxa

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr.sequens.

má česnek vliv na pradaxu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si česnekem ochutíte pokrm, tak to nebude mít vliv na srážlivost krve. Když budete polykat několik stroužků česneku denně, tak to může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Česnek má mnoho účinků na lidské zdraví a mezi nimi je i vliv na srážlivost krve. Moc česneku přivodí prodloužení doby srážlivosti krve - krev je déle tekutá a rány pak déle krvácí. Pradaxa (dabigatran) rovněž prodlužuje čas srážlivosti krve a česnek tyto účinky zesílí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Alternativa k Warfarinu

NOAC jsou považovány za léky nové generace se specifickými a selektivními účinky. Mezi NOAC se řadí dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) a apixaban (Eliquis). Zmíněné nežádoucí účinky jsou většinou u těchto nových tabletových léků na ředění krve, jako je Pradaxa, Xarelto a Eliquis, eliminováy. Tyto moderní léky (nový lék místo Warfarinu) se v dnešní době mohou podávat u všech indikací jako Warfarin, zdravotní pojišťovny je však plně hradí pouze v určité situaci. 100% náhrada za Warfarin není. Ostatní léky včetně heparinu fungují na jiném mechanismu účinku.

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem SERRAPEPTÁZA A PRADAXA ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobry den, prosim, je mozne Serrapeptazu 250 000 IU uzivat pocas uzivania Pradaxi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Serrapeptáza je proteolytický enzym (proteáza) produkovaný nepatogenní enterobakterií Serratia sp. E-15, nyní známý jako Serratia marcescens ATCC 21074. Tento mikroorganismus byl původně izolován koncem 60. let a od té doby se nepodařilo důvěryhodně prokázat jeho léčivé účinky. Existují jen malé neprůkazné studie s jeho použitím a žádná z nich se nevěnuje kontraindikaci s Pradaxou (dabigatran). Nelze tedy s jistotou říci, že nebude mít žádný vliv na léčbu Pradaxou. Pokud chcete být první, kdo to vyzkouší, informujte o tom svého lékaře, aby během této souběžné léčby kontroloval vliv na srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Serrapeptáza a Pradaxa zkušenosti

Léky na ředění krve a alkohol

Existují nějaké léky na ředění krve, kterým nevadí pití alkoholu? Bohužel ne — nezáleží na tom, jaký antikoagulant se právě užívá, ať jsou to injekce nebo tablety. Upozornění na alkohol se vztahuje na celou skupinu těchto léků. Patří sem:

  • Warfarin;
  • Eliquis (apixaban);
  • Clexane, Inhixa (enoxaparin);
  • Xarelto (rivaroxaban);
  • Pradaxa (dabigatran);
  • Lixiana (edoxaban);
  • Arixtra (fondaparinux).

S tím, co bylo řečeno, klinické studie prokázaly, že riziko krvácení spojené s novějšími antikoagulancii, jako je Eliquis, je méně závažné než riziko spojené s jinými, jako je Warfarin. To však neznamená, že na Eliquis se může pít alkohol – stále je to nebezpečné.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ODBĚR KRVE NA QUICK 3 4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Bažant.

Při léčbě PRADAXOU je stupnice Qika stejná jako při léčbě VARFARINEM,neboje rozdílná ???

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, což je přímý inhibitor trombinu. Dabigatran patří mezi nová perorální přímá antikoagulancia jejichž hlavní výhodou je, že pokud se používají ve schválených indikacích a v doporučené dávce, nemusí se na rozdíl od Warfarinu jejich účinek během léčby kontrolovat laboratorními testy. Přesto je však za určitých okolností možné použít některé koagulačními testy. Test Quick se při léčbě Pradaxou nepoužívá. Může se použít test aPTT, což je takový lepší Quickův test (Aktivovaný Parciální Tromboplastinový časT). Test aPTT však ukazuje jen přibližný údaj o intenzitě antikoagulačního účinku dabigatranu. Test aPTT je snadno dostupný a je užitečný zejména k detekci předávkování dabigatranem. Je-li výsledek testu aPTT vyšší než 80 sekund znamená to zvýšené riziko
krvácení.
V případě potřeby by měly být provedeny citlivější kvantitativní testy, jako je kalibrovaný dilutovaný trombinový čas. Je-li u tohoto testu nalezena koncentrace dabigatranu v plazmě > 200 ng/ml (přibližně > 65 sekund) za 10–16 hodin od podání předchozí dávky 150 mg osobám s prevencí ischemického iktu při nevalvulární fibrilaci síní, nebo > 67 ng/ml za 24 hodin po jednodenní dávce 220 mg dabigatranu u nemocných, jimž je dabigatran podáván jako prevence tromboembolické nemoci po totální náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu, je to opět spojeno se zvýšeným rizikem krvácení.
Posledním používaným testem je tzv. trombinový čas (TT), který je jinak používán k hodnocení účinku heparinu. Tento test se nehodí k informaci o míře účinku dabigatranu, ale sděluje pouze, zda pacient lék pravidelně užívá. V takovém případěje je hodnota TT zvýšena na více než 150 sekund. Pokud je dávka vynechána, tak hodnota TT dosahuje normy, což je 13 až 16 sekund. U Pradaxy je to tedy jen laboratorní test vhodný pouze pro kontrolu pacientovy pečlivosti s léčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odběr krve na quick 3 4

Co je Pradaxa

Pradaxa ® (dabigatran etexilát) je lék na předpis, který se používá:

  • ke snížení rizika mrtvice a krevních sraženin u dospělých, kteří mají zdravotní stav nazývaný fibrilace síní, který ale není způsoben problémem srdeční chlopně. Při fibrilaci síní část srdce nebije tak, jak by měla. To může vést k tvorbě krevních sraženin a zvýšit riziko mrtvice.
  • k léčbě krevních sraženin v žilách nohou (hluboká žilní trombóza) a plicích (plicní embolie) poté, co pacienti byli léčeni injekčním lékem k léčbě krevních sraženin po dobu 5 až 10 dnů.
  • ke snížení rizika opětovného výskytu krevních sraženin v žilách nohou a plic po léčbě krevních sraženin.

Přípravek Pradaxa není určen k použití u lidí s umělými (protetickými) srdečními chlopněmi.

Zdroj: Pradaxa a strava

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Náhrada místo Warfarinu

Pro některé pacienty není prý pro jejich zdravotní stav a onemocnění vhodná náhrada.

Stejně jako warfarin předepisují na srážlivost krve lékaři i také heparin, ten si ale musí pacient píchat injekcí do podkoží v předepsaných časových intervalech. Existují ale již i nové antikoagulační léky, které jsou pacientovi podávány perorálně. Řadí se sem léky označované zkratkou NOAC obsahující účinné látky rivaroxaban, apixaban a dabigatran (například radaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana). Jejich další výhodou je, že lékař může tyto léky předepsat pacientovi rovnou bez toho, aby musel kontrolovat hladinu léku (na rozdíl od warfarinu). Podle lékařů jsou navíc tyto léky i účinnější než warfarin a heparin a navíc mají menší vedlejší účinky. Jejich velkou nevýhodou je ale stále velmi vysoká cena (měsíčně zhruba 2 000 Kč).

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Očkování na COVID u pacientů léčených přímým perorálním antikoagulantem nebo DOAC

Do této skupiny patří pacienti léčení léky:

  • Eliquis - apixaban,
  • Pradaxa - dabigatran,
  • Lixiana - edoxaban,
  • Xarelto - rivaroxaban.

Podle Zelené knihy [1] může být vakcína podána intramuskulárně jedincům, kteří jsou stabilizováni na DOAC.

K vakcinaci je třeba použít jemnou jehlu (rovnou o velikosti 23 gauge - červená barva nebo jemnější kalibr, jako je 25 gauge - oranžová barva), po níž následuje silný tlak na místo vpichu bez tření po dobu alespoň dvou minut. Pacient by měl být poučen o riziku vzniku hematomu v okolí aplikace injekce.

V případě jakýchkoli pochybností o úrovni antikoagulační kontroly INR je třeba očkování konzultovat s lékařem odpovědným za předepisování léku a sledování antikoagulační léčby pacienta.

Zdroj: Léky na ředění krve a očkování na COVID

Antidotum

Název antidotum pochází z řeckého antidoton – jedná se o látku s opačným účinkem k jiné látce, protilátku čili protijed. Obecně rozšířená mylná představa je, že většina otrav (intoxikací) je léčitelná výhradně pro ně určenými (specifickými) antidoty. Tato specifická antidota se však používají jen k několika málo látkám, u ostatních otrav se aplikují nespecifická antidota. Heparin snižuje srážení krve, do cévního řečiště je tedy nutné podat antagonistu heparinu, který jej vyváže a zamezí jeho působení.

Warfarin

U kumarinů, mezi něž patří i účinná látka warfarin, se používá jako antidotum vitamin K.

Pradaxa

Dabigatran je jediným zástupcem nové generace perorálních antikoagulancií se schváleným specifickým reverzním antidotem. Praxbind (idarucizumab) je schválen v EU i USA pro dospělé pacienty léčené přípravkem Pradaxa, kteří vyžadují rychlé zvrácení antikoagulačního účinku v případech urgentních operací/zákroků nebo život ohrožujícího či nekontrolovaného krvácení.

Zdroj: Pradaxa nebo Warfarin

Co je to Pradaxa

Pradaxa je lék, který patří mezi léky na ředění krve. Donedávna byl využívaný zejména v ortopedii, ale nyní se stále více využívá i v interní medicíně. Účinnou látkou Pradaxy je takzvaný dabigatran. Tato sloučenina je inhibitorem trombinu, který má nezastupitelnou roli v krevním srážení – tím se sníží riziko vzniku krevních sraženin. V ortopedii je Pradaxa pacientům podávána po operačních zákrocích (zejména po totální endoprotéze) jako prevence vzniku hluboké žilní trombózy. Pro internisty je důležité, že je nyní Pradaxa indikována také jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.

Dávkování je striktně individuální a závisí na přesné indikaci podávání a zdravotním stavu pacienta. Běžná dávka pro dospělého člověka je 110–150 miligramů preparátu Pradaxa, podávaná 2x denně. Pradaxa nesmí být v žádném případě užívána jinak, než jak stanoví předepisující lékař.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Kontraindikace

Dabigatran je kontraindikován u pacientů užívajících systémově podávaný ketokonazol, itrakonazol, takrolimus a cyklosporin.

Další možné kontraindikace:

  • hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku tohoto přípravku;
  • těžká porucha funkce ledvin (CrCL < 30 ml/min);
  • klinicky významné aktivní krvácení;
  • organické léze nebo stavy, jestliže jsou považovány za významné rizikové faktory závažného krvácení; mohou to být současné nebo nedávné gastrointestinální ulcerace, přítomnost maligních nádorů s vysokým rizikem krvácení, nedávné poranění mozku nebo páteře, nedávný chirurgický výkon v oblasti mozku, páteře nebo oka, nedávné intrakraniální krvácení, známá přítomnost nebo podezření na jícnové varixy, arteriovenózní malformace, cévní aneurysmata nebo závažné intraspinální či intracerebrální cévní anomálie;
  • souběžná léčba jinými antikoagulancii; například nefrakcionovaný heparin (UFH), nízkomolekulární hepariny (enoxaparin, dalteparin a podobně), deriváty heparinu (fondaparinux a další), perorální antikoagulancia (warfarin, rivaroxaban, apixaban a podobně) kromě zvláštních situací, kdy dochází ke změně antikoagulační léčby nebo je nefrakcionovaný heparin podáván v dávkách nutných k udržení průchodnosti centrálního žilního nebo arteriálního katetru;
  • porucha funkce jater nebo jaterní onemocnění s očekávaným dopadem na přežití;
  • souběžná léčba systémově podávaným ketokonazolem, cyklosporinem, itrakonazolem a dronedaronem;
  • umělé srdeční chlopně vyžadující antikoagulační léčbu.

Podobně jako jiná antikoagulancia musí být i dabigatran-etexilát podáván opatrně u stavů se zvýšeným rizikem krvácení. Porucha funkce ledvin může být častá u starších pacientů (> 75 let) – funkce ledvin by měla být zhodnocena výpočtem CrCL před zahájením léčby přípravkem Pradaxa, aby byli z léčby vyloučeni pacienti s těžkou poruchou funkce ledvin (CrCL < 30 ml/min). Výskyt závažných GIT krvácení bylo statisticky významné při podávání dabigatran-etexilátu pouze v dávce 150 mg 2x denně. U pacientů s anamnézou GIT onemocnění je třeba zvážit užívání 110 mg 2x denně.

Zdroj: Lék Pradaxa

1. Co je Pradaxa a k čemu se používá

Pradaxa obsahuje léčivou látku dabigatran-etexilát a patří do skupiny léků označovaných jako antikoagulancia. Účinkuje tak, že zablokuje látku, která se v těle účastní na tvorbě krevních sraženin.

Pradaxa se užívá u dospělých k prevenci vzniku krevních sraženin v žilách po operativních náhradách kolenního nebo kyčelního kloubu.

Zdroj: Pradaxa - příbalový leták

Náhrada za Warfarin

Jiných léků na ředění krve je sice celá řada, mají dokonce naprosto odlišné složení, ale nehodí se pro některé diagnózy. Pro určité typy použití neexistuje pro lékaře odpovídající náhrada. Mezi možné náhrady například patří lék Dabigatran, Pradaxa, Xarelto, Ellquis.

Skutečnost, že lék byl původně používán jako jed na hlodavce, nemusí být zásadním argumentem. Mnoho léků bylo objeveno náhodně, mnoho léků sloužilo původně jako něco jiného a ano, mnoho léků jsou jedy.

Léčba a léky nejsou tím zásadním problémem. Základní problém je v přístupu, který se dívá na nemoc zcela bez souvislosti s tím, jak žijeme, co jíme, co pijeme. Objeví se problém a my chceme spolknout prášek, který problém vyřeší. Tak to bohužel nefunguje, a dokud budou pacienti toto požadovat, není možné změnit ani přístup lékařů. A z pohledu nežádoucích účinků jsme zase u toho samého. Pokud pacient bere jeden či dva léky, které jsou podstatné pro jeho přežití, je to úplně jiné, než když nemocný užívá dvacet různých prášků, které spolu určitě nějak reagují. I kdyby všichni tvrdili pravý opak. Léčba je vždy individuální a neexistuje žádný zázračný lék, který by neměl nežádoucí účinky a byl univerzální pro každého pacienta.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP