Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DENNÍ POTŘEBA PURINŮ

Obsah

Seznam nevhodných potravin

Zakázané potraviny: vnitřnosti, játrové výrobky (například paštiky), sardinky, masové vývary, masové extrakty a ančovičky, veškerý alkohol, tučné a plísňové sýry, koření, větší množství kakaového prášku, tedy i čokoláda, celozrnné produkty.

Omezované potraviny: veškeré maso, zejména červené, mořské a sladkovodní ryby, luštěniny.

Velké množství purinů obsahuje kakao. Například krůtí maso bez kůže a tuků má obsah purinů kolem 40 mg na 100 gramů, takže v malém množství je vhodné. Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Červené víno neobsahuje žádné puriny, ale díky obsahu alkoholu je ve větší míře nevhodné, protože odvodňuje a zvyšuje koncentrace kyseliny močové. Měli byste se vyvarovat rovněž konzumaci hrášku, špenátu a růžičkové kapusty, jelikož tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

Puriny v potravě

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinůpurinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Šťastný.

Dobrý den,stále jsem se nedozvěděl jaká je doporučená denní dávka purinů a jak je
možné,že uvádíte výše brokolici jako potravinu s nízkým obsahem purinů,ale v přehledu dole je naopak s nejvyšším obsahem purinů.
Děkuji,
Martin Šťastný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U dny nejde o dodržování doporučeného množství purinů, jako spíš o to, vyladit jídelníček tak, abyste udržel hodnoty kyseliny močové ve snesitelné míře. Proto je potřeba znát seznam nevhodných potravin, které byste neměl jíst vůbec a nebo jen svátečně. Pravidelně a často choďte na měření kyseliny močové, abyste se stačil rozpamatovat, který z vašich stravovacích prohřešků má největší vliv a ten pak omezte.
Když zmiňujete brokolici, tak ta je, co se purinů týče, bezpečná. Její riziko je jen v případě užívání Warfarinu, protože obsahuhe vitamín K a rázové zařazení nebo naopak vyškrtnutí z jídelníčku může rozkolísat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny

Dieta

Co jíst? Ideální je bezmasá strava, která má nízký obsah purinu, látky, která abnormálně zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi, což je základní příčina dny. Proto se snažte ve svém jídelníčku značně omezit maso nebo jej na čas úplně vyloučit.

Základ stravy u onemocnění dnou by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg, úplně vyloučit ze stravy by se měly potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem 50–150 mg purinů by se měly omezit.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem MNOŽSTVÍ PURINŮ NA DEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xenie.

Dobrý den,
nikde jsem se nedočetla, kolik by měla být při dietě maximální denní dávka purinů?
Děkuji za odpověď. Xenie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste v purinové dietě, tak byste měla denně přijmout maximálně 100 až 150 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Množství purinů na den

Dieta a výše purinů za den

Purinový metabolismus, což je rozpad purinových molekul, produkuje v játrech kyselinu močovou. Kyselina močová je antioxidant a má příznivé účinky při zachytávání volných radikálů, když se hromadí v krvi, ale může způsobit dnu, hyperurikémii a další zdravotní problémy. Dna je forma artritidy způsobená nahromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech.

Puriny v potravinách, jako je maso a mořské plody, jsou spojeny s vysokým rizikem dny. Zatímco vyšší míra spotřeby mléčných výrobků, zejména sušených druhů, je spojena se sníženým rizikem dny. Mírný příjem zeleniny a bílkovin bohatých na puriny není spojován se zvýšeným rizikem dny. Udává se i pozitivní vztah mezi dnou a fruktózou, typ cukru nalezeným v ovoci.

Podle mezinárodní společnosti se doporučuje udržovat spotřebu purinů pod 400 mg za den. Ale například v Americe nemají doporučený denní příjem purinů nebo kyseliny močové.

Dle zahraničí lze potraviny rozdělit do pěti skupin na základě celkového purinového obsahu a úrovně rizika hyperurikémie a dny.

Zdroj: Puriny tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vraná.

Co pohanka může se jíst při zvýšeném nalezu kyseline močové

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte zvýšenou kyselinu močovou v krvi, tak byste měla dávat pozor na celkový příjem purinů ve stravě. Denni limit pro příjem purinů je 400 mg. Pohanka patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů surové pohanky obsahuje 53 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Puriny a dna

Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinůpurinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Poradna

V naší poradně s názvem DENNÍ POTŘEBA PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem ohledně zvýšené hladiny kyseliny močové.
Pokud má manžel zvýšenou hladinu kyseliny močové, bere prášky - Dnu nemá.
Musí se řídit přísně podle diety na dnu ? Nebo je nutné hlídat pouze ty největší hodnoty purinu u potravin ? To právě děláme.

Ještě se zeptám - tuňák z konzervy, jak často může být v jídelníčku ? 1 x týdně stačí není problém jedna konzerva 100 g ?

Děkuji za odpověď a Váš čas.

Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prášky na dnu, respektive léky na snížení kyseliny močové pomáhají organizmu snižovat produkci této kyseliny, takže je potom možné jíst i potraviny s vyšším obsahem purinů. V takovém případě je možné v omezené míře konzumovat i maso, třeba i maso z tuňáka. Když ho zařadíte do jídelníčku jednou za týden po 100 gramech bez piva, alkoholu a sladkých nápojů, ale s velkým množstvím citrónové vody, tak to bude v pořádku. Tuňáka můžete s úspěchem nahradit lososem, kterého si můžete dopřát i třikrát do týdne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK PURINŮ DENNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Hluzák (hluzi).

dobrý den. chci se zeptat kolik jednotek purinů smí člověk denně sníst aby se snižovala kyselina močová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro zabránění rozvoji dny a hyperurikémie je třeba omezit denní příjem purinů na méně než 400 mg. 400 mg purinů dosáhnete, když sníte například 100 gramů vepřových ledvin nebo 100 gramů sušených hub nebo 200 gramů tuňáka v oleji nebo 200 gramů kuřecích jater nebo 300 gramů masa kuřecího, hovězího či vepřového, nebo když vypijete 3 litry piva (6 půllitrů). V těchto případech již nezbývá prostor pro konzumaci přílohy, ani snídaně ani skleničky vína.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik purinů denně

Co má vysoký obsah purinů

NEJVYŠŠÍ PURINY = okolo 400 mg na 100 g a vyšší

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • sardinky v oleji: 480; 519,5
  • játra 460; 837,5
  • houby, hřiby, sušené 488; 932,8
  • sladký chléb calf's 1260; 3012,9
  • játra 554; 1013,3
  • slezina 444; 1052,6
  • vepřové srdce 530; 1382
  • vepřová játra 515; 937,9
  • vepřové plíce 434; 911,2
  • vepřová slezina 516; 1208,2
  • slezina ovce 773; 1702,6
  • uzené šproty 804; 795,6
  • theobromin 2300; 1611,3
  • pekařské kvasnice 680; 2071,3
  • pivovarské kvasnice 1810; 1866,6

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Zelenina

Strava bohatá na zeleninu je důležitá pro dobré zdraví. Přestože lékaři dříve nedoporučovali zeleninu s puriny (včetně hub, chřestu a špenátu) pro lidi s dnou, výzkum publikovaný v roce 2012 neprokazuje žádnou korelaci mezi příjmem této zeleniny a rizikem dny. Může to být proto, že prospěšné sloučeniny v těchto potravinách mohou kompenzovat účinky obsahu purinů, který je mnohem nižší než v masu.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem DENNÍ POTŘEBA PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Děkuji za reakci na můj dotaz. Ještě Vás poprosím o jednu odpověď.
Při redukci váhy manžel přidal pohybovou aktivitu 30 min denně procházky a navýšil příjem bílkovin (cottage, tvaroh..1 g bílkovin na kg. ) Může dojít při rychlejší redukci váhy 2 kg za týden ke zvýšení kyseliny močové ?
Je něco na co si dát pozor při redukci váhy související s kyselinou močovou ?
Děkuji moc za Vaši odpověď. Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je treba si uvědomit, že hubnutí rychlostí 2 kg za týden není vůbec zdravé. Při této rychlosti hubnutí dochází k nadměrné metabolizaci látek, které se roky ukládaly v měkkých tkáních a při rychlém hubnutí se rychle uvolňují a enormně zatěžují játra a ledviny. Dna je také spojena s nedostatečnou funkcí ledvin a takové hubnutí ji bude zhoršovat. Optimální rychlost hubnutí je 1 až 2 kg za měsíc. Ptáte-li se na posílení bílkovin ve stravě u pacienta se dnou, tak je potřeba zvolit vhodné zdroje bílkovin. Mezi ně patří vejce, ořechy, semena a ryby ze studených mořských vod. Mléčné výrobky jsou také vhodné, ale jen ty s nízkým a nebo žádným tukem.
Aby váš manžel neměl hlad, tak je dobré posílit potraviny s vyšším obsahem vlákniny, což je celozrnné pečivo a celozrnné těstoviny, ovoce bohaté na vitamín C a zelenina bez květáku, chřestu, špenátu a hub.
Pitný režim minimálně 3 litry denně je nutné udržet především pramenitou vodou, kávou a čajem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Puriny v alkoholu

Hladina kyseliny močové v krvi se nejvíce zvýší po konzumaci piva, dále pak tvrdého alkoholu. Umírněná konzumace vína (2 dcl, maximálně 3x týdně) nemá na hladinu kyseliny močové v krvi vliv. Metabolismem alkoholu v těle dochází k vytváření kyseliny močové, a navíc působením laktátu (vzniká při metabolismu alkoholu) se snižuje její vylučování. Alkohol tak množství kyseliny močové v krvi ovlivňuje několika mechanismy. Pravidelná konzumace alkoholu mimo jiné potlačuje účinnost léků snižujících hladinu kyseliny močové. Nahraďte tedy raději pivo vínem. Kvasinky v pivu podle nedávného výzkumu negativně ovlivňují množství kyseliny močové v krvi. Malé množství (1 sklenička) vína (ve víně) naopak hladinu mírně snižuje. Ve víně, převážně červeném, nejsou žádné puriny, ale kvůli obsahu alkoholu je tento nápoj ve větší míře také nevhodný, protože odvodňuje a zvyšuje koncentraci kyseliny močové.

Zdroj: Denní potřeba purinů

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ VE SKOŘICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štefania Libiakova.

chcela by som vedieť,kedže mam dnu ,koľko purinu obsahuje škorica a či je vhodne piť škoricovo jablčny napoj ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice je vynikající ochucovadlo, kterého pro dosažení vůně a chuti není potřeba mnoho. Proto obsah purinů ve skořici není vůbec podstatný. Skořicovo-jablečný nápoj nebude při dně problém. V některých zdrojích se dokonce uvádí domněnky, že by pití rozemleté skořice rozředěné ve vodě mohlo snižovat hladinu kyseliny močové v krvi, ale zatím to není nijak prokazatelně doloženo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsah purinů ve skořici

Mléčné výrobky

Výzkum zjistil, že mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku mohou zlepšit vylučování kyseliny močové z těla. V dřívější studii měli lidé, kteří denně konzumovali mléko nebo jogurt s nízkým obsahem tuku, v krvi méně kyseliny močové než ti, kteří nekonzumovali žádné mléčné výrobky. Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah purinů v mléce tedy může mít ochranný účinek.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Potraviny obsahují různé množství purinů ale kolik je hodně purinů aby neškodily? Je to nad 15, 20 nebo výše? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Samotné množství purinů v potravinách není až tak rozhodující. Rozhodující je množství potravin, které se k nasycení spotřebuje. Obecně by se dalo říci, že potraviny s obsahem purinů pod 25 na 100g by neměly ublížit.

Zdroj: diskuze Puriny

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Jak léčit dnu

Základem péče při dně je příslušná dieta. Jestliže se zbavíte přebytečných kil, může se tak upravit hladina kyseliny močové a zmírnit příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso, tučné sýry a další jídla obsahující větší množství purinů.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Puriny v potravinách

Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Puriny v pivu

Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.

Puriny v brokolici

Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.

Puriny v kávě

Velké množství purinů se nachází také v kofeinu, omezte proto konzumaci černé kávy, kakaa, čaje a coca-coly, tyto tekutiny obsahují vysoké množství purinů.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Puriny v potravinách

Puriny jsou přítomné nejen v živočišných zdrojích, ale jsou také nezbytnou součástí rostlin, proto striktní bezpurinová dieta není realizovatelná. Přísnou bezpurinovou dietu nelze ani dlouhodobě dodržovat, protože by došlo k projevům nedostatku určitých důležitých živin s následnými nežádoucími důsledky. Navíc bylo prokázáno, že i při poměrně přísné bezpurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi maximálně o 10–15 %, což je u podstatné části osob se zvýšenou hladinou kyseliny močové zcela nedostatečné.

Základem léčby při dně nebo zvýšené hladině kyseliny močové je podávání medikamentů, zejména allopurinolu, který snižuje tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů v potravě je sice nutná, nesmí však vést k nedostatku důležitých živin. Proto v pořadí naléhavosti léčebných přístupů není na prvním místě. Při nedodržování purinů ve stravě by se musela zvyšovat dávka medikamentů, choroba by však při zvýšené, eventuálně až vysoké dávce vhodného léku byla příznivě ovlivnitelná.

Konkrétně je nutné vynechat potraviny s vysokým obsahem purinů nebo jejich konzumaci podstatně snížit. Současně však musí být zachována nutriční plnohodnotnost požívané stravy. K potravinám (v jídle, v potravě) s vysokým obsahem purinů patří zejména vnitřnosti, některé druhy ryb, špenát a řada dalších druhů potravin. Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zvláště kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.

Nezbytnou součástí dietních opatření je omezení alkoholu, zamezení nadváhy či obezity, což pro podstatnou část populace znamená dlouhodobý lehce redukční režim (nikoliv rychlá a značná redukce), a pak udržování hmotnosti přibližně ve fyziologickém rozmezí. Dostatečná konzumace tekutin pak sníží riziko vzniku ledvinových kamenů, které jsou u této metabolické poruchy poměrně časté.

Tato opatření jsou dlouhodobá, přesněji řečeno trvalá, takže u podstatné části pacientů je nutná trvalá změna dosavadního způsobu života.

Zdroj: Denní potřeba purinů

Zelenina s vysokým obsahem purinů

Houby, zelený hrášek, špenát, chřest, klíčky z brokolice a květák, to jsou druhy, které obsahují nejvyšší množství purinů. Lahey Health Winchester z nemocnice Beth Israel doporučuje omezit tyto druhy na 1/2 šálku za den. Věda si však není jistá, zda zelenina s vysokým obsahem purinů může mít stejné negativní účinky, jaké se vyskytují u jiných potravin s vysokým obsahem purinů. Purin je sloučenina, která se vyskytuje hlavně v potravinách pocházejících ze zvířat, velmi vysoký obsah je pak ve vnitřnostech živočichů, v ančovičkách, makrelách a sardinkách.[1]

Podle zprávy zveřejněné v Biologickém a farmaceutickém věstníku v květnu 2014 nebylo prokázáno, že by vysoce purinová zelenina zvyšovala riziko dny. Vědci spekulovali o dvou možných příčinách. Jednak to může být proto, že obsah purinů je třikrát až čtyřikrát nižší než obsah purinů v mase, jednak to může být proto, že obsahují specifické puriny zvané adenin a guanin, přičemž vše zatím nasvědčuje, že guanin nezvyšuje množství kyseliny močové v krvi.[2]

Arthritis Foundation k tomu dodává, že to může být způsobeno obsahem dalších prospěšných látek v zelenině, jako jsou antioxidanty a fytochemikálie, jež by mohly vyrovnat potenciální škody způsobené zvýšeným obsahem purinů. Výzkum ukazuje, že některá jídla mohou pomoci snížit riziko záchvatů dny.[3]

Chcete-li podpořit své celkové zdraví nebo si udržet zdravou váhu, zkuste pravidelně konzumovat následující potraviny.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Purinová dieta

Při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi max. o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto se dieta doplňuje podáváním léků, které snižují tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, tj. 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popř. alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Dále se doporučuje nepřejídat se, omezit stravu s vyšším obsahem tuků a nekonzumovat ostrá jídla. Také je vhodné zařadit do každého týdne 1–2 odlehčené zeleninové dny. Chraňte se před prochladnutím a hodně se hýbejte, neboť pohybová aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve.

U nízkopurinové diety bychom měli dodržet tato pravidla:

  • základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg;
  • omezit bychom měli potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg;
  • vyloučit ze stravy bychom měli potraviny obsahující více než 150 mg purinů.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP