Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DIAZEPAM ČÍPKY

OBSAH

Diazepam bez předpisu

Volný prodej léků na předpis nepovoluje legislativa ČR i EU, do této skupiny spadá i Diazepam. Cena doplatků přípravků se může v jednotlivých lékárnách lišit.

Zdroj: Diazepam a jeho účinky

Diskuze

V diskuzi DIAZEPAM 10MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Prosím vás chcela by som vediet či sa dá objednat dakujem zatial.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina.

Liek je len na predpis, objednat sa neda.

Zdroj: diskuze Diazepam 10mg

Je bezpečné dávat mazlíčkovi Diazepam

I když je diazepam pro psy a kočky bezpečný, nikdy by neměl být podáván lehkovážně bez předpisu od veterináře. Většina komplikací s diazepamem u psů a koček vzniká z předávkování, alergických reakcí a komplikací způsobených již existujícími stavy.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa

Diazepam ve veterinárním lékařství

Ve veterinární medicíně lze diazepam předepisovat psům, kočkám, plazům, ovcím, koním a kozám. Pro jednotlivé druhy zvířat je možné změnit formu léku pro perorální, intravenózní nebo rektální podání.

Diazepam pro psa a kočku

Diazepam se u psů a koček nejčastěji používá jako sedativum, svalový relaxant, antikonvulzivum nebo lék proti úzkosti.

Diazepam lze také použít k léčbě problémů s chováním, jako je agresivita, nadměrná péče, značkování močí a šok způsobený hlasitými zvuky. Při léčbě psů kvůli agresi může diazepam způsobit i opačný výsledek, který naopak způsobí zesílení než potlačení agresivního chování.

Diazepam se u psů a koček také používá pro léčbu a prevenci křečí při epileptických záchvatech. Psi léčeni diazepamem si na něj rychle vyvinou toleranci, a proto se nepoužívá k trvalé léčbě záchvatů.

Diazepam pro koně

Diazepam se běžně podává koním pro uklidnění před chirurgickými zákroky. U dospělých koní může být diazepam často spárován s jiným lékem, aby se dosáhlo potřebné úrovně sedace.

Diazepam také může být podáván koním jako antikonvulzivum, ať už samostatně nebo jako součást kombinace jiných léků. Může také pomoci s chováním při ustájení stažených hřebců.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barča.

Dobrý den. Jdu na laparoskopickou operaci slepého střeva. Mám strach s nevolnosti po anestezii. Můžete mi dát pár rad jestli se tomu dá nějak vyhnout,nebo to prostě nikdo neovlivní ? Děkuji za odpověď. Barča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dá se s tím něco dělat. Dá se vyhnout té celkové anestezii. Existuje způsob, kdy se znecitlivý jen spodní část těla a pacient zůstává při vědomí. To je možnost, jak se vyhnout nevolnosti z anestezie. Možná za vaši nevolnost může jen strach. Zkuste se na ten zákrok dívat, jako by to bylo stříhání vlasů. Tento typ operace nestojí vůbec za žádný strach. Když víte, že strach nezvládnete ztlumit, tak požádejte svého lékaře o předpis na lék Diazepam, který užijte přesně, jak vám sdělí lékař. Diazepam je skvělý prostředek na zklidnění právě v těchto případech strachu z operace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat proti zvracení po narkoze

Nežádoucí účinky

Diazepam nesmí být kombinován s alkoholem a jinými návykovými látkami, negativně ovlivňuje pozornost, a tak by neměla být po jeho požití řízena motorová vozidla. Přípravek by neměly užívat těhotné a kojící ženy a malé děti. V žádném případě by neměl být Diazepam užíván dlouhodobě, protože na něm může vzniknout závislost. Efektivní je Diazepam u depresí, protože ho můžeme nasadit na krátké překlenovací období, než začnou působit antidepresiva. Antidepresiva mohou být užívaná dlouhodobě, ale jejich účinek nastupuje s opožděním několika týdnů od zahájení jejich pravidelného užívání.

Diazepamem se lze předávkovat, protože je ale toxická dávka poměrně vysoká, prakticky vždy jde o sebevražedný úmysl. Útlum aktivity CNS dosáhne takového stupně, že dojde i k útlumu dechového centra a otrávený se udusí ve spánku. K účinné látce diazepam existuje antidotum (protijed) flumazenil.

Diazepam lze použít jako specifické antidotum při otravě některými stimulujícími látkami, jako například strychninem.

Zdroj: Diazepam a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A INDOMETACIN ČÍPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den. Beru lék Pradaxa a teď jsem na gynekologii dostala na bolest Indometacin čípky. Snáší se tyto dva léky. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indometacin se nesmí užívat pokud probíhá léčba s lékem Pradaxa! Může to způsobit závažná krvácení. Indometacin vůbec nepoužívejte a neprodleně kontaktujte svého lékaře a sdělte mu, že užíváte lék Pradaxa, aby vám dal jiný lék proti bolesti. Máte-li nyni akutní bolest, tak jediný lék na bolest, který můžete užít z volně prodejných, je paracetamol (Paralen) v maximální dávce dvě tablety nejdříve po 4 hodinách (max 8 tablet za den).
Jestli jste již užila lék Indometacin, tak se hlídejte, a kdyby se u vás objevil některý z níže uvedených příznaků, tak neprodleně volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 112. Příznaky interakce Pradaxy a Indometacinu:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě;
- červená nebo černá dehtová stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo sražené krve, která vypadá jako mletá káva;
- silná bolest hlavy;
- slabost.
Prosím vás, je nesmírně důležité VŽDY ! ! informovat lékaře o VŠECH dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Je diazepam na febrilní křeče?

V rámci následné léčby a prevence recidiv febrilních křečí je doporučována profylaxe diazepamem v dávce 0,7–0,9 mg/kg/d ve 3 dávkách cca á 8 hodin, a to pouze ve vážných případech. V úvodu se diazepam podává raději rektálně, neboť má rychlý nástup terapeutické hladiny. Profylaxe diazepamem je doporučena jen u dětí, kde je prevence recidiv febrilních křečí nezbytná, nebo v případech, kde je extrémní úzkost rodičů z dalšího záchvatu.

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem INDOMETACIN ČÍPKY 100 A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Ryšavá.

Užívám Warfarin na ředění krve a trpím bolestmi zad ,bederní páteře proto užívám čípky Indometacin 100,které mi alespon trochu snižjí bolesti.Mám ale obavy,zda není nebezpečné užívat tyto dva léky současně.Prosím o radu.Děkuji za vysvětlení Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indometacin je vynikající v léčbě ortopedické bolesti, jako je bolest zad, revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, stavy po úrazech, apod. Ale v případě společného užívání s Warfarinem může zvyšovat riziko krvácení, zejména do trávicího traktu, kde krvácení není vidět. Lepší variantou na tlumení bolesti u pacientů s Warfarinem je užívání paracetamolu, který je také ve formě čípků, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/vyrobek…
Kdyby Paralen byl pro vás příliš slabý, tak je zde možnost jiného léku, který je již k dostání jen na lékařský předpis. Jeho název je Tramadol Mylan a může se užívat společně s Warfarinem. Zkuste nejdříve ten první, a potom případně požádejte svého lékaře o předpis na Tramadol Mylan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Indometacin čípky 100 a warfarin

Dávkování

Diazepam se podává ve formě tablet, injekčně a jako čípek. Nejpoužívanější tablety mají sílu 5 a 10 miligramů, k úlevě většinou postačuje jedna tableta. U deliria tremens se ovšem podávají velmi vysoké dávky, výjimkou není několik desítek miligramů denně. U epileptického záchvatu můžeme použít injekční formu (jmenuje se Apaurin) nebo čípek, nejde-li bezpečně aplikovat injekce. Lék nesmí být užíván bez vědomí ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Diazepam a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem RIVOTRIL - RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viola Ryšavá.

Dobrý den, již několik let nespím, z paní doktorkou jsme zkoušely troje prašky na spaní a do měsíce jsem jich za noc brala i 5, tak jsem skončila na 2x2mg Rivotrilu na spaní a docela mi pomáhá. Budu ho prý brát doživotně. Dočetla jsem se že benzodiazepany mohou způsobit rakovinu, je to možné ?
Děkuji za odpověd zdraví Ryšavá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Karcinogenita benzodiazepinů je stále nejasná. Zabývala se tím jedna studie z roku 2015, která zjistila, že právě klonazepam (Rivotril) byl spojen s nejvyšším rizikem rakoviny, přičemž nejvíce byl rakovinou postižen mozek. Méně pak se vyskytovaly kolorektální karcinomy a rakovina plic. Studie také zjistila, že ze všech benzodiazepinů má nejnižší vliv na vznik rakoviny diazepam, chlordiazepoxid, medazepam, nitrazepam a oxazepam, což by mohly být bezpečnější varianty pro dlouhodobé užívání.
Studie je k dispozici v digitální podobě zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rivotril - rakovina

Zkušenosti s Diazepamem

Droga účinkuje na centrální nervový systém. Benzodiazepiny v mozku zesilují účinek sloučeniny GABA, která má tlumivý efekt na přenos vzruchů mezi nervovými buňkami. To vysvětluje celkový tlumicí účinek těchto léků. Diazepam působí sedativně, uspává, uklidňuje a účinkuje proti úzkosti, jelikož má anxiolytický efekt. Lze ho tedy využít nárazově jako lék na spaní a lék proti úzkosti, rozčilení a při záchvatu panické poruchy. Zcela speciální indikací pro podání Diazepamu je delirium tremens a podobné abstinenční projevy související s vysazením alkoholu u chronických alkoholiků. Nitrožilně nebo ve formě čípku se Diazepam podává ke zklidnění epileptického záchvatu a efekt má i u svalových křečí jiného původu (například při hyperventilaci).

Diazepam se distribuuje ve formě tablet, čípků i roztoků pro injekční nebo rektální podání. Vzhledem k tomu, že je Diazepam poměrně často užívaným lékem, vyrábí jej jako generikum celá řada firem pod vlastními obchodními názvy. Vedle původního Valia firmy Hoffmann-La Roche tak existuje například Diazepam-Biotica (Biotica) nebo Diazepam-Slovakofarma (Zentiva).

Zdroj: Diazepam a jeho účinky

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alex.

jejej, podobné problémy jsem měla i já. Nakonec jsem se rozhodla pro změnu gynekoložky a povedlo se. Ta se mnou problém začala řešit okamžitě. předepsala mi vaginální čípky gyntima a wobenzym. Wobenzym jsem brala 3 měsíce čípky podobu deseti dnů. Teď si jednou za týden zavedu čípek, abych udržovala správnou mikroflóru a je vše v naprostém pořádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykóza

Glycerinové čípky v těhotenství a po porodu

Glycerinové čípky jsou vhodné i k řešení zácpy u těhotných či kojících žen.

Zdroj: Projímadlo čípky

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svarcova Zuzana.

Dobry den muze vyvolat uzivani tohoto caje poruchy spanku? Zacala jsem po par dnech jeho uzivani trpet nespavosti.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konkrétně s tím, že by ostropestřec způsoboval nespavost, se doposud nikdo vážně nezabýval. To ale neznamená, že to ve vašem případě tak nemůže být. Jediný způsob jak to ověřit, je na týden úplně vysadit jeho užívání a zhodnotit změny. Rovněž by mohlo pomoci užívat ostropestřec jen ráno a třeba i dopoledne, ale po obědě a po zbytek dne již ne. Jinak ostropestřec je léčivý a má prokázány léčivé účinky na cukrovku a na některá onemocnění jater. Zároveň má i nežádoucí účinky a to především na léčbu léky, které se matabolizují pomocí cytochromu P450 2C9 (CYP2C9). Mezi tyto léky patří například Diazepam a Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Dulcolax čípky - příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták produktu Dulcolax čípky.

Zdroj: Projímadlo čípky

Poradna

V naší poradně s názvem ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Děkuji za odp.,ale nevím jak se mi bude chodit když budu mít ty kustky přisroubovany k sobe,jestli mě to bude nějak omezovat pro chůzi nebo práci anebo při sportu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pevným spojem kloubu se samozřejmě ukončí pohyblivost prvního článku palce. Ale v situaci, kdy nemáte v tomto kloubu žádnou chrupavku, tak je tento kloub již stejně nepohyblivý. Tato ztráta hybnosti kloubu vás nijak neomezí při chůzi. Mírně to může negativně ovlivnit tančení a úkony prováděné na špičkách. Tato újma je zanedbatelná vzhledem k přínosu tohoto zákroku.
Operace se není třeba bát. Provádí se to v lokální anestezii, při které neucítíte žádnou bolest. Pokud jste z toho vynervovaná, tak poproste svého praktického lékaře o předpis na lék Diazepam, který užijte před zákrokem, rovněž o tom informujte operační tým.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Artróza

Dávkování pro psa

Kolik Diazepamu dát svému psovi? Typická dávka podávaná psům je 0,5 až 2 mg na kilogram jejich hmotnosti. Diazepam se aplikuje intravenózně do žíly a to buď jednorázově podle potřeby nebo každých šest hodin nebo jako infuze konstantní rychlostí (pomalé kapání intravenózní kanylou).

Perorálně se psovi může podat i lidský Diazepam v tabletách. Lidský Diazepam bývá v tabletkách o síle 5 nebo 10 miligramů. Pěti miligramové tablety se hodí spíše pro malé psy. Normální běžně užívaná dávka, která psa dostatečně zklidní v počátcích léčby je 0,7mg na 1kg hmotnosti. To znamená, že pro pejska s váhou 15 kilogramů, bude potřeba dvě tablety o síle 5 miligramů a nebo jedna tableta o síle 10 miligramů. Pro velkého psa o váze 50 kilogramů bude třeba sedm tabletek o síle 5 mg nebo tři a půl tabletky o síle 10 miligramů. Dvojnásobná dávka psa spolehlivě a bezpečně na několik hodin uspí. Účinky Diazepamu trvají přibližně 4 až 6 hodin.

Další možností aplikace Diazepamu u psa je do jeho prdelky per rectum, kam se zavádí speciální stříkačka naplněná lékem. Po zasunutí do hloubky 3 až 6 cm se do konečníku vstříkne obsah stříkačky.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa

Poradna

V naší poradně s názvem KÝLA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobry den.Již jsem Vám psal ohledně mé operace kýly ale má lékařka má dovolenou a v lekarně mi nabídly pouze čípky na zácpu nevím tedy o jaké připravky si mohu požádat.Díky za radu,vím že je to těžké radit na dálku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Použijte čípky, které vám nabídli v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Vedlejší účinky

Mezi běžné vedlejší účinky Diazepamu patří zhoršená koordinace a letargie. Méně často se vyskytuje agresivita, vzrušení nebo výrazné změny chování. Vzácně se u některých koček vyskytla jaterní toxicita.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa

Dávkování pro kočku

Kolik Diazepamu dát své kočce? Typická dávka podávaná kočkám je 0,5 až 1 mg na kg jejich hmotnosti. Podává se intravenózně do žíly podle potřeby nebo každých šest hodin a nebo jako infuze konstantní rychlostí (pomalé kapání intravenózní kanylou).

Kočka může ústy dostat i lidský Diazepam. Lidský Diazepam bývá v tabletkách o síle 5 nebo 10 miligramů. Pro kočky se ale tablety 10 mg nehodí, protože jsou pro ně moc silné a špatně se jim dávkují. I slabší tabletky o síle 5 mg bude potřeba pro kočky půlit a čtvrtit. Normální běžně užívaná dávka, která kočku dostatečně zklidní v počátcích léčby je 0,5 mg na 1kg její hmotnosti. To znamená, že pro kočičku s váhou 3,5 kilogramu, bude potřeba jen čtvrtka tablety o síle 5 miligramů. Velká kočka o váze 5 kilogramů bude potřebovat půl tabletky o síle 5 mg. Dvojnásobná dávka kočku spolehlivě a bezpečně na několik hodin uspí. Účinky Diazepamu trvají přibližně 4 až 6 hodin.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa

Nástup účinku

Výhodou Diazepamu je rychlý nástup účinku, zklidnění, vymizení strachu a uvolnění svalů a nástup spánku, proto je tak oblíbený.

Zdroj: Diazepam a jeho účinky

Gyntima čípky a menopauza

Gyntima vaginální čípky DEO se doporučují používat k odstranění nepříjemných pachů a zmírnění suchosti pochvy, případně i před pohlavním stykem v období menopauzy.

Vaginální čípky PROBIOTICA se používají dlouhodobě, a to za účelem. Zvlášť účinné je používání v období menopauzy (přechodu) a laktace (kojení).

Zdroj: Gyntima

Čípky proti zácpě

Hlavním úkolem čípků (latinsky suppositoria) je mechanicky usnadnit proces vyprázdnění (obsah glycerinu), případně podpořit defekaci stimulací podslizničních nervových pletení. Čípky jsou různé velikosti (čípky na zácpu pro děti, čípky na vyprázdnění pro dospělé) a po rozbalení se zavádějí vždy do konečníku (takzvané rektální čípky) po lehkém zatlačení na stolici, a to nejlépe v mírném předklonu/podřepu. Jakkoliv čípek po zavedení prakticky okamžitě nutí k vyprázdnění, je třeba pro dosažení maxima jeho účinku několik desítek minut počkat ‒ v opačném případě se pouze vypudí netknutý čípek a zácpy se nezbavíte.

Zdroj: Projímadlo čípky

Glycerinové čípky pro děti

Pro děti jsou vhodné glycerinové čípky 1 g x 5 ks.

Výhody použití: snadná aplikace, působí cíleně přímo v místě účinku, bez omezení věku (i pro kojence), vhodné pro těhotné a kojící ženy.

Účinná látka: bezvodý glycerin 2 g.

Dávkování:

  • kojenci a malé děti: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA o hmotnosti 1 g;
  • děti a dospělí: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA o hmotnosti 2 g.

Zdroj: Glycerinové čípky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP