Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DIETA NA JATRA

OBSAH

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi JATERNI DIETA PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Hanzlickova.

Memu psovi veterinarka urcila,ze ma poskozena jatra.Konzervy ani granule urcene na jaterni dietu nechce.Prosim ,poradte jakou lidskou stravumumohu podavat?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel R.Halfarová.

Moje fena měla záchvat bezvědomí.Veterinář určil játra. Nevím už jaké byly ty hodnoty, ale např. mají být 80 a byly 300. Vařila jsem jí kuřata s mrkví. Mám to kousek do Polska, tak mě kilo přišlo na 18 až 25 korun. Jedla to rok a pila ostropestřec marijánský. Mlela jsem plody v mlýnku na kávu a nechala vyluhovat. Je tam vždy pauza. Po roce nebyla po nemoci ani památka. Teď jí už dávám kvalitní granule.Už je to 5 let. Doufám, že nebude pozdě. Halfarová

Zdroj: diskuze Jaterni dieta pro psy

Pikantní králičí játra

Suroviny:

  • játra z 1 králíka
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • chilli
  • troška vody

Postup:

Dobře očištěná játra nakrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte játra, kmín, podlijte vodou a duste doměkka. Poté přidejte sůl, drcený česnek, trošku chilli, kečup a prohřejte. Servírujte nejlépe s rýží nebo chlebem.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal felhr.

Dobry Den mam steatozu a nabeh na cirhozu jater a nevim co konzumovat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Proč jíst játra

Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou, mají nejvyšší koncentraci stopových prvků a vitaminu A a D (zejména rybí a drůbeží játra). A ještě jedna důležitá poznámka na okraj: játra solte až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM SE STUČNĚNÝMI JÁTRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Šebková.

Dobrý den,je mi 75let a ted se zjistilo,že mám mírně ztučněké játra.Dostala jsem prášky na cholesterol a ty mi to rozhodili.Po odběru krve a ultrazvuku se ty stučnělá játra potvrdili.Jsem při těle ,mám 77kg a nedaří se mi zhubnout,asi v tomto věku to jde těžko.Prosila bych radu,jak nato aby se mi vše zase zpravilo.Dostala jsem prášky na tříměsíční kůru Lagosa.Sama nevím jak na dietu,nevím kde bych se dopídila na nějaký jídelníček cojíst.Mám pocit ,že tučného jídla konzumuji málo,prosila bych nějakou radu.Moc děkuji za ochutu mi poradit.S pozdravem Šebková Radoslava. Fotku neumím připojit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra jsou energetickou zásobárnou. Každý den v nich je připravena energie na jednu hodinu fyzické aktivity. Energie je v játrech uložena jako glykogen, který když v ten den nespostřebujete, tak se usadí a tím vznikají ztučnělá játra. Takže hlavním pomocníkem je pohyb a ne dieta. Měla byste každý den vykonat pohyb, při kterém se spotíte a zadýcháte. Můžete začít s chůzí po schodech, jízdou na kole, plaváním nebo procházkami do přírody. Tím rozpohybujete energetické úložiště a pomůžete játrům zbavit se tuku. Stravování je také důležité. Omezte jídlo a pití, kde je cukr a příliš tuků, a v žádném případě nepijte alkohol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém se stučněnými játry

Králičí játra na cibulce

Suroviny:

  • 600 g králičích jater
  • 120 g cibule
  • 40 g másla
  • 50 g oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

Dobře očištěná, opláchnutá játra nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Cibulku orestujte na oleji dorůžova, vložte na ni játra, mírně je opepřete a opečte po obou stranách. Přidejte máslo, játra velmi krátce poduste, mírně osolte a ihned podávejte. Jako přílohu servírujte například vařené či opékané brambory nebo rýži a salát.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Akné a játra

Játra metabolizují tuk a ten se pak při špatné funkci tohoto orgánu usazuje v pórech a ucpává je. Játra mohou být zatížena mnoha příčinami, jako jsou plísně ve střevech, porušená sliznice střeva, přes kterou se dostává do jater hodně toxických látek. Hraje zde roli strava, psychické stresy, nejrůznější toxiny, ať už ve stravě nebo v ovzduší, ale i virové zátěže. Při léčbě je třeba zlepšit imunitu, odlehčit játrům, upravit stravu.

Zdroj: Játra

Alkohol

Pokud jsou vaše ztučnělá játra následkem pití alkoholu, tak ho nesmíte pít vůbec. Další konzumace alkoholu může vést k závažnějšímu poškození jater. Pokud máte nealkoholicky ztučnělá játra, může být v pořádku dát si drink jednou za čas, ale ne častěji než každý druhý měsíc. Nejprve se zeptejte svého lékaře.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se mohu oočkovat proti žloutence, když mám chronickz ztučnělá játra a vysoké hodnoty testů, letím totiž do Afriky, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Já mám super zkušenost co se týče podpory funkce jater s ostropestřcem, beru ho v pilulkách od www.naturevia.cz, mají mimo to i super probiotika. Měla jsem špatné jaterní testy a po další kontrole mě doktorka chválila, že mi to pomáhá.

Zdroj: diskuze Chronicky ztučnělá játra

Tmavé kruhy pod očima a játra

Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Králičí játra na pórku

Suroviny:

  • 400 g králičích jater
  • 200–300 g bílé části pórku
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

V kastrolu na směsi oleje s máslem osmahněte na menší kousky nakrájená králičí játra, opepřete, přidejte na proužky nakrájený pórek a pod pokličkou duste doměkka. Nakonec pokrm osolte. Vhodnou přílohou budou brambory či chléb.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi PROC JSOU ŠPATNA JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

muze to byt antikoncepci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Na podporu funkce jater mi byl doporučený ostropestřec. Moje babička, kdysi užívala jako bylinku ale já bych raději něco pravidelného v tabletkách. Nemáte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Proc jsou špatna játra

Zmenšená játra

Zmenšená játra u psa mohou signalizovat vrozenou vadu. Vrozené poruchy se projevují v raném věku psa.

Příznaky:

  • nechuť k jídlu
  • deprese
  • zvracení a průjem
  • hubnutí

Zdroj: Příčiny onemocnění jater u psa

Diskuze

V diskuzi CITRONOVÁ DIETA-OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva fojtikova.

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Janoušková.

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista

Jak snížit zvýšené jaterní testy

U postižení jater bývají všechny 4 enzymy zvýšené. Důležité je dodržovat dietu, úplnou abstinenci alkoholu, dlouhodobý šetřící režim a užívat podpůrné preparáty. Tyto léky jsou bylinného původu a pomáhají regenerovat játra. Patří sem Lagosa nebo Esenciale forte.

Zdroj: Játra

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Zdroj: Jaterní dieta

Dieta

Warfarinová dieta nemá s hubnutím nic společného, je určena výhradně pro pacienty užívající tento lék na úpravu krevní srážlivosti. Dnes už lékaři netrvají na přísném omezení nebo úplném vynechání určitých potravin. Mnohem důležitější jsou stabilní hodnoty vitaminu K, bez výkyvů. Doporučuje se proto především vyvážená strava založená na pestrém jídelníčku.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Na játra ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský podporuje růst nových jaterních buněk. Hlavní léčivou složkou této byliny jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, kterým se říká silymarin. Tyto látky chrání játra tím, že zabraňují vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporují regeneraci poškozených jaterních buněk a posilují imunitní systém. Ostropestřce se užívá při poškození jater při žloutence, cirhóze či otravách alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami.

Zdroj: Játra

Játrová omáčka pro děti

Ingredience: 400 g drůbežích jater, 6 lžic másla, 1 cibule, 4 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Očištěná játra uvaříme doměkka. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a s moukou utvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem z jater. Za občasného míchání provaříme. Játra nastrouháme do hotové omáčky, prohřejeme a nepatrně osolíme. Podáváme s rýží.

Zdroj: Játrová omáčka

Jídelníček na týden

Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.

Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.

Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.

Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP