Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DLOUHÝ CUKR HODNOTY

OBSAH

Charakteristika cukru

Cukr je bílá krystalická látka, která je velmi dobře rozpustná ve vodě a má výrazně sladkou chuť. Po chemické stránce patří cukr mezi sacharidy. V lidské výživě mají největší význam cukrová třtina a cukrová řepa, které kryjí z 99 % celosvětovou výrobu cukru. Cukr zvyšuje chutnost, ale také energetickou hodnotu potravin.

Zdroj: Cukr

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Skalnikova.

Prosím jak si hlídat dlouhý cukr měřím si cukr ale dlouhý tam není dekuju

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Škodlivost cukru

I když nesladíte, cukr se ukrývá v mnoha pochutinách, jako je sirup, sladké pečivo a limonády. Naše zdraví je tak vážně ohroženo. Cukr se podílí na spoustě závažných onemocnění a hlavně na civilizačních chorobách. Ve své podstatě se dá konzumace cukru přirovnat ke konzumaci drogy, ne nadarmo se cukru říká bílý jed.

Zdroj: Cukr

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

ja myslela cukr za dva tri mesice zpetne,myslim 30 az 40,mam 50,je to moc vazne?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Vencl.

po dnešní kontrole mám dlouhodobý cukr 70 jakou hodnotu má mít ? děkuji

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Hodnoty

Význam stanovení glykovaného hemoglobinu, tedy hodnoty dlouhého/dlouhodobého cukru u diabetiků (hodnoty dlouhodobého cukru u diabetiků, hodnoty dlouhého cukru, dlouhodobý cukr u diabetiků), je nenahraditelný u většiny pacientů s cukrovkou, a to zejména v posouzení dlouhodobé kompenzace choroby. Ale také HbA1c je jedním z parametrů k určení diagnózy cukrovky, pokud je optimální hodnota cukru v krvi u zdravého člověka.

Hodnota glykovaného hemoglobinu u zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 2,8–4 %, u pacientů s diabetem znamená 4,5–5 % skvělý výsledek. Prokázalo se, že už snížení hladiny dlouhého cukru o pouhé jedno procento snižuje pravděpodobnost komplikací o 30 %, a to je opravdu nezanedbatelné číslo.

Hodnoty kompenzace u dospělých diabetiků. Pozor, nevztahuje se na těhotné diabetičky:

  • výborná: do 43 mmol/mol (do 4,3 % dle IFCC)
  • uspokojivá: 43–53 mmol/mol (4,3–5,3 %)
  • neuspokojivá: nad 53 mmol/mol (nad 5,3 %)

Pro diagnózu diabetu svědčí hodnota nad 47 mmol/mol (4,7 %).

Zdroj: Dlouhodobý cukr u diabetiků

Cukr v krvi − hodnoty

Normální hodnota glykemie na lačno se pohybuje v rozmezí 3,5−5,5 mmol/litr, 2 hodiny po jídle kolem 8 mmol/litr. Při hypoglykemii pod 4 mmol/l hrozí okamžitý kolaps (je tedy akutně nebezpečná). Hyperglykemie se v hodnotách 10−15 mmol/l nijak neprojevuje, nebezpečná je však z dlouhodobého hlediska (poškození očí, nehojící se záněty a podobně).

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Co znamená hodnota HbA1c 45

HbA1c 45 je hodnota uspokojivá, o průkazu diabetu svědčí hodnota nad 47 mmol/mol (4,7 %). Kompenzace diabetu se pohybuje v jednotkách 43–53 mmol/mol.

Zhodnocení: Poslední lékařské výzkumy potvrdily, že pro léčbu cukrovky a jejích důsledků je měření glykovaného hemoglobinu, lidově nazývaného dlouhý cukr, jedno z nejdůležitějších vyšetření. Podle odborníků by se u diabetiků mělo zařadit mezi pravidelné kontroly stejně jako měření krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

Zdroj: Dlouhodobý cukr u diabetiků

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

ja myslela cukr za dva tri mesice zpetne,myslim 30 az 40,mam 50,je to moc vazne?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

dlouhodobý 43 ,pojištovny uznávají jěště 56 ale to je hranice zdravého člověka

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Dlouhý cukrhodnoty

Glykovaný hemoglobin, někdy také nazývaný „dlouhý cukr“, je důležitý ukazatel dlouhodobé kompenzace diabetu. Jeho pravidelné měření se využívá ke zhodnocení kontroly diabetu a podává informaci o tom, jaká byla průměrná hodnota glykemie za poslední zhruba dva až tři měsíce.

Glukóza, krevní cukr, se váže na hemoglobin, červené krevní barvivo. Aby se na hemoglobin glukóza navázala, musí jí být v krvi nadbytek, což u člověka s diabetem nastává při hyperglykemii. Hemoglobin se nachází v červených krvinkách, které v těle žijí maximálně 120 dní. Proto glykovaný hemoglobin odráží průměrnou hodnotu glykemie za dobu života červené krvinky.

Glykovaný hemoglobin sice ukáže průměrnou hodnotu glykemie, ale nevypovídá nic o tom, zda byly výsledné hodnoty vyrovnané, nebo zda „lítaly“ z hyperglykemie do hypoglykemie a zpět. Diabetik s vyrovnanými glykemiemi tak může mít stejný glykovaný hemoglobin jako ten, jehož glykemie se pohybují v extrémně nízkých a vysokých hodnotách.

Glykovaný hemoglobin je dlouhodobým ukazatelem a nedá se tak snadno ošálit dodržováním léčby posledních pár dní před kontrolou u lékaře. To, že se diabetik několik dnů před kontrolou opravdu snaží, nepřeváží kvalitu jeho kompenzace v předchozích týdnech.

Glykovaný hemoglobin je důležité nejen změřit, ale také se zamyslet nad jeho hodnotou a dát ji do kontextu s režimem a léčbou v posledních několika týdnech a měsících. Pokud se hodnota glykovaného hemoglobinu výrazně liší od glykemií zachycených na glukometru, může být ovlivněná nepoznanými hyperglykemiemi a hypoglykemiemi. V jejich vysvětlení může pomoci například změření glykemií po jídle či glykemie v noci a časných ranních hodinách.

Výsledná rozmezí glykovaného hemoglobinu jsou zakotvena v doporučeních České diabetologické společnosti. U konkrétního pacienta bývají cílové hodnoty individuálně upřesněny jeho lékařem. V nedávné době došlo ke změně jednotek, v nichž je glykovaný hemoglobin udáván. Staré jednotky jsou v %, zatímco nové se udávají v mmol/mol. Přepočet mezi starými a novými jednotkami je jednoduchý – procenta se pouze vynásobí deseti. Nyní se používají staré i nové jednotky dle IFCC (Mezinárodní federace klinické chemie). Při čtení výsledků měření z laboratoře je dobré se podívat, v jakých jednotkách je glykovaný hemoglobin napsán.

Frekvence měření:

  • diabetikům 2. typu je vhodné změřit glykovaný hemoglobin nejméně jednou za půl roku
  • diabetikům 1. typu se stanovuje každé tři měsíce

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobý cukr v krvi, neboli koncentrace glukózy v krvi (glykemie), je za normálních fyziologických podmínek u zdravého člověka udržována v úzkém rozmezí hodnot 3,9 až 5,6 mmol/l nalačno a po jídle nižší než 10 mmol/l. Glykemie se určuje ze žilní krve odběrem u lékaře a nebo v domácích podmínkách vlastním glukometrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Hodnoty CRP v těhotenství

Pozitivní (zvýšená) hladina CRP se vyskytuje také ve druhé polovině těhotenství nebo u pacientek užívajících hormonální antikoncepci.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÝ CUKR U DIABETIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubos.

Dobry den mam na lacno 14,16,20 hodnoty beru prasky ,metformin ,gliklazaid beru prasky indapamide jesli nema vliv.Mel jsem vysoky tlak us je stabil.Dekuji Kuvik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hert Brant.

Zdravím,tak si dej pozor a doktorovi líbej prd..Mne za HbA1c 45 mmol/mol chce ta lůza v bilých pláštích sebrat řidičak..Tvrdě se ,ale budu právně bránit..Nikdy v životě jsem hypoglykemii neměl..Za hypoglykemii právě mohou bílé pláště,protože oni jí způsobují předepsaním léku o špatných poměrových informacích,kde nejsou varující reference o poměrech použití..Je bezpodmínečně nutné přesně definovat v krabičce tabulku poměru tohoto jedovatého inzulinu a glukózy v krvi v těle..Je to vrchol hyenysmu a práce nechopných lidí..Pokud máš záchvat hypoglykemie a něco se stane,tak jdeš k soudu a nebo ti hned berou papíry,přitom za to mohou oni!!! Ta jejich zoufalá legislativa!!!!Každá Vánočka má svůj poměrový návod,ale inzulin a cukr v krvi ne???..Toto není stát inteligentních lidí,ale stát........!!!!!

Zdroj: diskuze Dlouhodobý cukr u diabetiků

Vysoké CRP

Hodnoty, které se nacházejí za takzvanou šedou zónou, obvykle znamenají, že pacienta léčba pomocí antibiotik nemine. Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty vysokého CRP

Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty CRP nad 100

Hodnoty CRP nad 100 mg/l indikují bakteriální původ – bakteriální záněty plic, ledvin a podobně. Mohou také ukazovat na rozvinutou rakovinu. O tom, jak může CRP interpretovat rakovinu se dozvíte v tomto článku: CRP a rakovina.

Co značí CRP 200

Těžké bakteriální infekce (sepse – systémový infekční zánět s rozsevem choroboplodných zárodků z původního místa infekce do jiných orgánů s jejich poškozením); hodnoty CRP 200–300 mg/l.

CRP hodnoty nad 300

Takto vysoké hodnoty ukazují na septický stav. Je nutná hospitalizace s nitrožilní aplikací antibiotik.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Diskuze

V diskuzi DUTINA ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Jezdik.

Dobrý den má přítelkyně má v dutině ústní něco jako bradavici a mám pocit že to mužebyt nakazlive jelikož něco podobného mi vyrostlo v oblasti penisu nyní jsem začal uzivat mast z propolisu. Děkuji za zprávu a radu.


Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Dobrý den mám dlouhý čípek v krku a jeto nepříjemné co stim dělat diky

Zdroj: diskuze Dutina ústní

Co dělat, když má moje cukrovka hodnoty 9

Zajímá vás, co máte dělat, pokud jste si naměřili hladinu cukru v krvi 9? Nejprve je důležité si říct, kdy jste si tuto hodnotu naměřili. Před jídlem, nebo po jídle? Určitě je ale vhodné co nejdříve navštívit lékaře. Jedná se pravděpodobně o cukrovku a je potřeba ji léčit. Poté můžete zkusit nějakou dietu, omezit cukry, bílé pečivo. Ke sražení cukru napomáhá bazalka a ženšen, citron, borůvky, kysané zelí, skořice či mátový čaj.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mařasová.

Chvála Kristu otče Pleskači.
Prosím Vás o radu.Mám zvýšené hodnoty moči v krvi 420,cukr 6 ostatní hodnoty v normě.TK 140/80 TELMISARTAN. Bolí bedra,noha tvoří se výpotek v koleni
a křeče v lýtku . Dle RTG artoza II,srůsty na berní pateří .
Dostala jsem injekce Milgama+Dolmina moc se to nelepší.
Lékařka napsala ALOPURINOL,začínám užívat protože nejsem přítel chemie,radějí
bylinky.Je mi 76 let moc se zadýchávám a moc se potím.Prosí o radu jak pročistit
tělo.Děkuji a přejí hodně zdraví a boží pomoc a ochranu.
Anna Mařasová Zlín

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Co znamená dlouhodobý cukr

V průběhu posledních více než deseti let se opakovaně diskutovala možnost v oblasti diagnostiky diabetu využít vedle glykemie rovněž stanovení glykovaného hemoglobinu (HbA1c), neboť jeho hodnoty jsou závislé na dlouhodobé průměrné glykemii, která je u neléčeného, a tedy i nepoznaného diabetu vyšší než u zdravé populace.

Vyšetření dlouhého cukru ukazuje, jaká byla v organismu průměrná glykemie v posledních třech měsících, které předcházely vyšetření. Právě údaje za delší časové období jsou pro lékaře nesmírně důležité. Jsou totiž jakousi kontrolou léčby a toho, jestli je léčba úspěšná a správná. Jsou také informací, která říká, jaké rizikové komplikace pacientům hrozí. A konečně představují popud ke změně léčby v případě, že je zjištěný údaj příliš vysoký. Má stejný význam pro pacienty s diabetem 1. i 2. typu. Riziko vzniku chronických komplikací cukrovky roste přímo úměrně s rostoucími hodnotami koncentrace cukru v krvi. Dlouhodobý (dlouhý) cukr se samozřejmě zvyšuje i při dlouhodobě zvýšené glykemii a je ukazatelem dlouhodobé kompenzace diabetu.

Glykovaný hemoglobin je látka, která vzniká v organismu navázáním glukózy (krevního cukru) na hemoglobin (červené krevní barvivo). Hodnota HbA1c poskytuje nepřímou informaci o průměrné hladině cukru v krvi (glykemie) v časovém období 4–6 týdnů. Proto se také někdy glykovanému hemoglobinu říká „dlouhý“ nebo „dlouhodobý“ cukr. Časové období 4–6 týdnů vychází z přežívání červených krvinek v krevním oběhu, které se průměrně pohybuje v rozmezí 4–6 týdnů.

Hodnota krevního cukru – glykemie – je oproti tomu aktuální hodnota. Je velmi proměnlivá a závislá na mnoha faktorech: na tom, zda jste po jídle nebo nalačno, na fyzické aktivitě, stresu, emocích, ať už příjemných nebo naopak nepříjemných. V závislosti na tom se může měnit jak směrem nahoru – (zvýšená hladina glykemie – hyperglykemie), tak i směrem dolů (hypoglykemie). Naproti tomu glykovaný hemoglobin je považován za dlouhodobý průměr glykemie a není těmito faktory ovlivňován. Poskytuje tedy informaci, zda jste dobře léčeni.

I když glykovaný hemoglobin ukáže průměrnou kompenzaci cukrovky za posledních několik měsíců, nevypovídá nic o tom, zda byly glykemie vyrovnané či ne. Glykemie skákající z extrémně vysokých a nízkých hodnot mohou vyústit ve stejnou hodnotu HbA1c jako vyrovnané glykemie pohybující se pouze v malých výchylkách od dlouhodobého průměru. Hodnotu „dlouhého cukru“ je proto dobré hodnotit v kontextu se záznamy glykemií z glukometru, které ukážou, jaké hodnoty se ve skutečnosti za změřeným průměrem skrývají.

Dnes je hodnota glykovaného hemoglobinu nejvýznamnějším odrazem sledování průběhu diabetu všech typů a vyšetřování jeho koncentrace v krvi je zcela běžně. Tento parametr může být vyšetřen jak ze žilní, tak kapilární krve, což je velmi výhodné, protože stačí pouze odběr kapky krve z prstu, aby se zjistila tato hodnota.

Od 1. ledna 2012 se v České republice používají nové jednotky mmol/mol. Do 31. 12. 2011 se používaly %. Přepočet je jednoduchý: mmol/mol je desetinásobek původních hodnot.

Zdroj: Dlouhodobý cukr u diabetiků

Druhy cukru

  • Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
  • Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
  • Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
  • Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
  • Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
  • Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.

Zdroj: Cukr

Cukr krystal

Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.

Výhody, nevýhody

Cukrcukrovinky mají vliv i na vznik zubního kazu. Obecně je cukr rizikový z hlediska vzniku různých onemocnění, jako je cukrovka, choroby srdce, těžká obezita a některé druhy rakoviny. Zejména kombinace nadměrné spotřeby cukrů a tuků je velmi škodlivá lidskému zdraví.

Cena

Zde může vidět cenu cukru krystal.

Zdroj: Cukr

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Přírodní peeling

Cukr je přírodní peeling. To znamená, že může být použit k odstraňování odumřelých kožních buněk, čímž vede k mladistvé, zářící pleti. Z tohoto důvodu je používán v mnoha prostředcích určených pro peeling celého těla a může být lepší volbou než sůl. Sůl má totiž tendenci dehydratovat kůži, zatímco cukr má opačných účinek. Použití cukru jako každodenní součásti režimu péče o pleť může pomoci kůži absorbovat další hydratační složky. Cukr také obsahuje kyselinu glykolovou, která pomáhá při odlupování kůže. Takže cukr vlastně odstraňuje odumřelou kůži nejen mechanicky, ale i chemicky.

Zdroj: Cukr v péči o pokožku

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP