Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DROBNÁ VYRÁŽKA PO CELÉM TĚLE

OBSAH

U kojenců

Kůže novorozence je velmi tenká, má málo potních žlázek, ale obsahuje větší procento žlázek mazových. Kůže je náchylná k nejrůznějším poraněním či vůči infekcím. Snadno se na ní tvoří také puchýře. Kojenecká kůže se od novorozenecké zásadně neliší. I když má vybudovaný lepší systém ochrany organismu, i přesto zůstává stále příliš tenká a lehce zranitelná. Kojenecká kůže ještě nemá plně vyvinut ochranný film z kožního mazu a odloupaných epitelií, což přispívá k její zranitelnosti.

Častým problémem v tomto období je takzvané novorozenecké akné. Toto postižení se objevuje od druhého týdne života a podobá se akné dospělému. Dalším postižením je takzvaný toxický erytém, který se objevuje od druhého dne po porodu a přetrvává několik dnů, případně týdnů. Jeho výskyt může být kdekoliv na těle, ale vyhýbá se postižení plosek nohou a rukou. Připodobňuje se k poštípání blechou. Za nějakou dobu spontánně vymizí a není třeba se kvůli němu výrazně zneklidňovat. K častým kojeneckým problémům patří i potničky. Ty vznikají na podkladě zvýšené teploty na určitých místech těla. Vyrážka vypadá zprvu jako kapičky potu na kůži, později mění barvu v červenou. Tento problém se objevuje také v místech vlhké zapářky. Je proto dobré vyvarovat se teplému a vlhkému prostředí. Další relativně častou vyrážkou je seboroická dermatitida, která je podrobně popsána v příslušném článku, stejně jako atopický ekzém. Obzvláště citlivou oblastí je u kojenců oblast plen. Zde dochází vlivem nejrůznějších látek k rozvoji takzvané plenkové dermatitidy. V její prevenci dbáme na dostatečnou hygienu, častou výměnu plen a pravidelné používání krémů či zásypů.

Léčba

Na kůži novorozenců jsou vyrážky velmi častým jevem. Většinou samy odezní a vyhojí se. V případě, že vyrážka neustupuje, vyhledejte lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá vyrážka u kojenců.

Zdroj: Vyrážka po celém těle

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ružena Hnízdilová.

Dobrý den,pracuji v zařízení kde máme seniory,chtěla jsem se zeptat jak vypadá pocovidová vyrážka a jak se léči
moc děkuji a přeji krásný den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka po celém těle

Svědění kůže po celém těle

Zajímavou příčinou svědění po celém těle je porucha odtoku žluči. Žlučové kyseliny se začnou ukládat v kůži a způsobí tak nepříjemné svědění. Podobnou nemocí, jako je problém s odtokem žluči, se stává selhávání ledvin. V těle se začne hromadit močovina, která má opět za následek svědění.

Možné příčiny

  • cholestáza – stav, kdy žluč nemůže řádně odtékat do tenkého střeva a produkty, které jsou jí odváděny, se hromadí v organismu; svědění se zhoršuje v noci;
  • dlouhodobá nedostatečná funkce ledvin – dochází k záchvatům trýznivého svědění, které se zhoršuje v létě;
  • tvorba nadměrného množství hormonů štítné žlázy;
  • chudokrevnost, způsobená nedostatkem železa;
  • cukrovka neboli diabetes mellitus;
  • parazitární a také virové infekce (plané neštovice, pásový opar);
  • hubnutí u poruch příjmu potravy – dalším příznakem je ztráta ochlupení;
  • psychogenní příčiny jako je stres, úzkost.

Léčba

Pokud se svědění vyskytuje dlouho a zhoršuje vám kvalitu života a pokud se k tomu přidávají i jiné příznaky, poraďte se svým lékařem, který jako jediný dokáže objektivně posoudit daný stav. Jestliže je svědění bez kožního projevu, provádí se laboratorní vyšetření krve, které může odhalit cukrovku či selhávání ledvin. Při léčbě je nutné léčit především příčinu, která svědění kůže vyvolává. Samotné svědění se tlumí léky zvanými antihistaminika.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY PO CELÉM TĚLE-SVĚDIVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radmila Lőrinczová.

Prosím o radu kamarádčina maminka má malé puchýřky skoro po celém těle a je z toho nanervy. Trvá to už dlouho a každý pohyb či dotek trička nebo i kalhotky na těle ji šíleně svědí a pořád jen brečí a brečí. Bohužel jsem to nevyděla tak to nemohu blíže popsat. Byla i na alergologii kde ji vzali vzorek kůže a nic nebylo zjištěno. Kdysi měla rakovinu a ted´jí někdo postrašil že to může být příznak že se to vrací. Prosím zkuste poradit je mi ji hrozně líto je strašně hodná. Děkuji Radmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tento stav, kdy dochází k výsevu puchýřků po celém těle, může mít mnoho příčin. Jestli je vám paní skutečně líto, tak ji doprovoďte na kožní, protože to je opravdu to nejlepší, co pro ni můžete udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky po celém těle-svědivé

Krupičková vyrážka

Šestá nemoc se nejčastěji projevuje u dětí v kojeneckém a batolecím věku; začíná horečkami, které klesnou po 3–4 dnech, přičemž následně nastoupí drobná krupičková vyrážka, která se šíří po trupu vzhůru ke krku a na paže, obličej zůstává téměř vždy bez vyrážky. Výsev zmizí do několika hodin, maximálně dnů.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.

Dobrý den,

dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.

Děkuji s pozdravem Martin Opatrný

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie to vypadá, že se Vám na kůži udělala alergická vyrážka. To klidně může být způsobeno obsahem sinic ve vodě, ve které jste se koupal. Pomůže na to osprchování pod čistou vodou hned po tom, co vylezete z vody. Přesný důvod své vyrážky zjistíte na alergologii, kde Vám můžou udělat testy na obvyklé alergeny a podle výsledků určit rozsah Vaší alergie. Předejít se této vyrážce dá tím, že změníte místo na koupání. Také se prodávají léky na alergii, které se musí ale užívat v dostatečném předstihu (týden až dva), aby mohly zabránit podobným vyrážkám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka po koupání

Novorozenecká vyrážka

Běžná novorozenecká vyrážka se objeví brzy po porodu, většinou okolo 3. týdne života. Během několika dní sama bez léčení zmizí. Kůže novorozence je velmi citlivá, proto se na ní snadno objeví kopřivka, pupínky nebo vyrážka.

Příznaky

U dětí se může objevit po celém těle, na rukou, na zadečku pod plenkami nebo pouze na obličeji. Projevuje se tak alergie, infekční nemoci, atopický ekzém nebo pouze běžné novorozenecké akné.

Co s tím dělat

Původ vyrážky u dětí pozná spolehlivě pouze kožní lékař. I když může kůže miminka vypadat někdy děsivě, většinou nejde o závažný problém.

Obrázky

Takto vypadá novorozenecká vyrážka.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Svitilova.

Dobrý den, má vnučka je alergicka.
má alergii na roztoče, prach a pyly. Objevila se u ni vyrážka v obličeji a po celem tele . neměla zarudle ani otekle oči . dýchala klidně.nekychala.syn mi řekl že je to projev alergie na mého pejska se kterým sice nepřišla do přímého kontaktu, jen prošla kolem dveří za kterými byl.Jak se prosim projevuje alergie psa. Nechtěla bych vnučce přítomností mého pejska ublížit. Děkuji za odpověď. Svitilova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka.

Plíseň

Lišej kroužkový je infekce postihující kštici nebo kůži. Šíří se přímým kontaktem s infikovanou osobou či zvířetem, sdílením pokrývek hlavy nebo kartáčů a hřebenů s nakaženým dítětem.

Příznaky

Toto plísňové onemocnění napadá kořínky vlasů na hlavě a na těle a způsobuje vypadávání vlasů. Na kůži se v postižených místech tvoří kulaté červené skvrny a objevuje se také svědění.

Co s tím dělat

Lišej kroužkový je nutné léčit okamžitě, než se vyrážka rozšíří po celém těle a dítě jí nakazí druhé. Používá se protiplísňový lék griseofulvin po dobu 6 až 8 týdnů. Po dobu, kdy dítě užívá lék, by nemělo navštěvovat školu nebo mateřskou školu. Má-li dítě lišej i na jiných místech na těle, předepíše lékař protiplísňový roztok, jímž budete dítěti postižená místa potírat, dokud vyrážka úplně nezmizí.

Obrázky

Takto vypadá lišej kroužkový u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Neštovice

Neštovice jsou velmi častým infekčním onemocněním.

Příznaky

Neštovice jsou charakteristické tím, že se na těle dítěte zobrazí všechna stadia nemoci současně. Z růžových flíčků se stanou bezbarvé puchýřky, které se potom změní ve stroupky. Vyrážku nejprve zpozorujete ve vláskách, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i na ústní sliznici.

Co s tím dělat

Dítě je nakažlivé až 10 dní, dokud se nevyloupne poslední stroupek. Aby pupínky tolik nesvědily, mažou se tekutým pudrem či gelem. Důležité je dohlédnout, aby se děti neškrábaly. Když se stroupek strhne, zůstávají po něm jizvy.

Obrázky

Takto vypadají neštovice u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi FAKULTNÍ NEMOCNICE KARLOVO NÁMĚSTÍ KOŽNÍ AMBULANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Tobiašová.

Dobrý den, prosím, dalo by se u Vás objednat na kožní ošetření? Potřebovala bych odbornou kožní pomoc. Praská mi kůže na prstech /ruky/ a je to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď
Tobiašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Prosm osypala jsem se po celem těle a hodně to svědí byla jsem u lékařky dala mi injekci a dále to svědí a dělají se mi další již je mám po celém těle.moc mně to svědí.děkuji za odpověd a objednání moc to svědí nemohu ani spát.
Beyerová Jiřina tel. 723025339

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Alergická vyrážka – fotky

Zde můžete vidět, jak vypadá alergická vyrážka.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patrik.

Můj prakticky lékař mi předepsal antibiotika která mi nepomáhají, říkal že se mi udělala plíseň na těle a jelikož mám kopřivku tak jsem si to roznesl po celém těle.
Testy na HIV nejsou třeba
Zdravím Patrik

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Vyrážka na obličeji u ročního dítěte

Takováto vyrážka může signalizovat atopický ekzém, pokud se vyloučí potničky a infekční onemocnění. Pozor na tyto alergeny: rajče, celer, cibule, oříšky, ryba, jahody. Nebo se může jednat o alergickou reakci na plísně (drží se třeba na zamlžených oknech), případně o alergickou reakci na chlad.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Co značí když svědí kůže na celém těle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,takové mrazení po těle mám taky a vždy když mi stoupá krevní tlak.Prodělala jsem před 2 měsíci covid a od té doby mám teplotu 37,2 a mrazení po celém těle a silné pocení v noci.Crp mám 1,4 Nevím, co s tím mám dělat.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HANKA.

FUROLIN JSEM DOSTALA NA ZÁKLADĚ NALEZU V MOČI. ŽÁDNÁ Z VÝŠE UVEDENÝCH POTÍŽÍ MĚ NEPOSTIHLA, ZATO SE U MĚ PO PĚTI DNECH UŽÍVÁNÍ OBJEVILA ŠÍLENÁ VYRÁŽKA PRAKTICKY NA CELÉM TĚLE, HLAVNĚ PAK NA RUKOU A STEHNECH. BYLO TO NAPROSTO ŠÍLENÉ, DVĚ NOCI JSEM NESPALA, PROTOŽE TO HROZNĚ SVĚDILO.
A TA NÁLEPKA NA KRABIČCE MĚ TAKY DOST UDIVILA.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka.

Dnes 7den uzivani tohoto leku,beru na zanet mocovych cest a docela des.K zanetu se pridala mykoza,osypala jsem se na obou nohach a na chodidlech cerveny fleky vse desne svedi:((spatne se mi dycha a jsem brutalne unavena:((zvazuju ze ty dva posledni prasky uz nedoberu:(...probiotika beru,vubec nechapu co to je nikdy jsem takove reakce nemela.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Alergie

Když se dítě začne ošívat – může to být miminko i osmnáctiletý „chlap“ –, buďte si jisti, že něco není, jak by mělo být. Čichalo dítě k nějaké květince, vyprali jste v novém, zaručeně hypoalergenním prášku? Dostalo k obědu lívance s úžasnou marmeládou? Jestliže vašeho potomka po některé z těchto změn popadla do svých spárů alergie, může mít na těle pár droboučkých pupínků, ale také rozsáhlé, splývající fleky. Přidat se může i horečka. Alergie může vašeho kluka či holčičku přepadnout na pár hodin, ale také se ho jako klíště držet několik dní. Pomoci mohou protialergické léky jako Dithiaden, Claritine, Zyrtec. K lékaři zajděte, pokud vyrážku provázejí i jiné alergické projevy, a to ihned. Navštivte ho i v případě, že vyrážka nezmizí do tří dnů nebo se prudce zhoršuje.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Pupínky na stehnech

Pupínky na stehnech mohou signalizovat alergie, mykózy nebo atypickou formu atopické dermatitidy. To jsou asi nejčastější příčiny „pupínků‟. A co s nimi? Optimální by bylo vyhledat kožního lékaře.

Rovněž by se mohlo jednat o moluska (pozn.: v 1. pádě jednotného čísla je tvar moluskum), tedy virové bradavičky. V takovém případě nepokračujte v samoléčbě a navštivte kožního lékaře.

Moluska patří mezi vysoce nakažlivá kožní onemocnění. Tato nemoc postihuje děti i dospělé a projevuje se vznikem mnohočetných infekčních puchýřků, jež se mohou objevit kdekoli na těle. Moluska se přenášejí kontaktem s infikovanou osobou (případně s předmětem, kterého se nakažený člověk dotkl), u dospělých pak nejčastěji pohlavním stykem. Po několika dnech od nákazy se na těle objeví drobné, 2–5 mm velké puchýřky, jež mají narůžovělou barvu s matným povrchem a malý důlek na vrcholku. Tyto puchýřky se nacházejí nejčastěji na obličeji a krku, v podpaží a v okolí genitálií a řitního otvoru. Samotné puchýřky nejsou bolestivé, ale svědí. To vede pacienty k častému škrábání, čímž se infekce rozšíří po celém těle. V takovém případě pak může léčba trvat i několik měsíců (neustále totiž dochází k dalšímu rozsevu infekčních částic). Ačkoliv moluska nepatří primárně mezi závažné choroby, mohou se objevit komplikace, které zhoršují celkový zdravotní stav pacienta. Výzkumy například ukázaly, že u 10 % nakažených se v okolí puchýřků vyvine ekzém. Největší riziko však představuje proniknutí samotného viru do krve, v důsledku čehož dojde k větší imunitní reakci organismu. Přestože je tato možnost poměrně vzácná, neměla by být přehlížena či podceňována, a to zejména u dětí a imunodeficientních pacientů.

Zdroj: Vyrážka na stehnech

Vyrážka na stehnech u dětí

Vyrážka na stehnech může signalizovat alergie, mykózy nebo atypickou formu atopické dermatitidy. Vyrážka na stehnech se může objevit při nošení nových kalhot, které ještě nebyly vyprány, nebo kalhot vypraných v novém pracím prostředku.

Příznaky

Vyrážka může mít různý charakter: od drobných červených skvrn nevystupujících nad povrch přes pupínky až po hrboly a puchýře.

Co s tím dělat

Při výskytu se doporučují stěry na mykologické i bakteriologické vyšetření, pokud antibiotikum nepomáhá, je nutné nasadit například krém Imacort a následně dle vyšetření kultivace jinou cílenou léčbu.

Obrázky

Takto vypadá vyrážka na stehnech u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Vyrážka s puchýřky

Impetigo je úporná vyrážka, jež se projevuje nalitými puchýřky, které posléze praskají a vytvoří krustu medové barvy, což je hlavní poznávací znamení tohoto onemocnění. Nejčastěji se vyskytuje na místech, kam si dítě sahá, ve vlasech, na obličeji a především kolem úst. V tomto případě je nutná včasná návštěva lékaře, který předepíše antibiotika, čímž mimo jiné zamezí šíření vyrážky na další osoby.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Svědivá vyrážka

Svědivé vyrážky bývají vyvolány infekcemi, alergiemi nebo kousnutím hmyzem. Některé druhy vyrážek jsou běžné zejména u novorozenců a kojenců.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

U dětí

Nejčastější příčinou vyrážky u dětí jsou plané neštovice. Plané neštovice se vyznačují červenou vyrážkou ve formě pupínků až puchýřků, které se vysévají postupně v několika vlnách, proto na celém těle (vyjma dlaní a plosek nohou) můžeme spatřit různá stadia eflorescencí, připomínající obraz hvězdného nebe. Tato svědivá vyrážka se projevuje puchýřky (vezikuly), které obsahují čirou tekutinu, takže vypadají jako kapky rosy. Oproti jiným exantémovým onemocněním se nacházejí dokonce i ve vlasech. Čím dříve neštovice u dětí proběhnou, tím lépe, protože tak mají lehčí průběh. Nejde o vážné onemocnění, ale u lidí se slabší imunitou mohou být komplikovanější, proto se tyto děti proti nim také očkují. Očkovací látka existuje, ale je vyhrazena pacientům s vrozenými poruchami imunity a dětem s onkologickým onemocněním. U jinak zdravého dítěte je totiž lepší neštovice prodělat a posílit tím všestranně svou imunitu. Inkubační doba, která také napomáhá k rozpoznání neštovic, je 10–23 dní. Při rozškrábání pupínku se do něj může dostat sekundární infekce (stafylokokové nebo streptokokové impetigo).

Léčba

Obvykle nemusejí být podávány žádné léky, nemoc sama odezní. Jen neklidným a nedisciplinovaným dětem někdy lékaři předepíšou léky na utlumení svědění (antihistaminika), protože při rozškrábání neštoviček hrozí zanesení nákazy do rány. Svědění se tiší aplikací tekutého nebo suchého pudru, anebo je možno v lékárnách koupit přípravek přímo určený k použití při neštovicích. Po uzdravení dítěte (asi deset dní) je třeba vydezinfikovat všechno prádlo a předměty, s nimiž přišlo dítě do styku (hračky).

Po dohodě s ošetřujícím pediatrem, který nejlépe zná zdravotní stav dítěte a situaci v příslušném regionu, je možno nechat dítě proti planým neštovicím očkovat. Očkování nehradí zdravotní pojišťovny a jeho cena se pohybuje kolem patnácti set korun, ale tato částka se může měnit v závislosti na čase a místě a charakteru zdravotnického zařízení. Očkování proti planým neštovicím se doporučuje ženám, kterým hrozí nákaza, a které chtějí v nejbližší době otěhotnět (maminky malých dětí, učitelky, pracovnice dětských kolektivních zařízení, zdravotnické pracovnice). Kdyby byly nakaženy virem planých neštovic v době těhotenství (zejména v prvním trimestru), mohlo by dojít k závažnému poškození plodu.

Zde můžete vidět, jak vypadají plané neštovice u dětí.

Samozřejmě příčin vzniku vyrážky u dětí může být více: od alergie přes kopřivku až po infekční onemocnění.

Zdroj: Vyrážka po celém těle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP