Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DRUHY ANÉMIE

OBSAH

Léčba anémie

Obecně můžeme říci, že se léčba anémie soustředí na průvodní příčiny určitého druhů anémie. Není vyloučeno, že se může prolínat více druhů anémií. Před léčbou se pomocí krevních testů zjišťují hladiny hemoglobinu, železa, kyseliny listové, vitaminu B12, červených krvinek nebo náznaky jiného onemocnění ostatními vyšetřovacími metodami. Poté se může teprve léčba zaměřit na podávání jednotlivých chybějících složek v těle či na léčbu jiné choroby vyvolávající anémii.

Zdroj: Druhy anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ANEMIE U NEDONOSENYCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourkova Lucie.

Dobry den chtela jsem se zeptat jako dite jsem se narodila nedonosena ve 32tt. Mam v papirech napsano az do utleho detstvi Anemia u nedonoseneho ditete. Je mpzne ze.jsem i v dospelosti chudokrevna? Trpim nizkym tlakem a buseni srdce ryvhleho dychani kdy mi lekari sdelili ze je to hyperventilacni tetanie. Myslim si ze je to spis tou chudokrevnosti nez li psychyckeho puvodu. Mam lupenku a kazi se mi zuby. Prosim jake odběry se delaji aby se zjistilo zda mam chudokrevnost anemii i nadale? Dekuji je mi 28let. Popripade odpovedi a rady na email: LUCKAKOCOURKOVA19@SEZNAM.CZ DEKUJI MOC
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anémie se vyšetřuje z krve, zároveň i další ukazatele, které by mohly objasnit i ty další problémy, které zmiňujete. Žádanku na laboratorní vyšetření krve vám poskytne praktický lékař, popřípadě lékař internista. Anémie se pak léčí potravinovými doplňky s obsahem železa. Zároveň se zkoumá, zdali nedochází k únikům krve (silná menstruace, žaludeční vředy, GERD).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anemie u nedonosenych

Perniciózní anemie

Perniciózní anemii jako takovou nemůžeme moc ovlivnit, protože je to porucha vstřebávání vitamínu B12 a její příčina sídlí v žaludeční sliznici. U perniciózní chudokrevnosti se používá poměrně jednoduchá léčba ve formě injekcí vitamínu B12. Tak jako u každé anémie, tak i perniciózní anémie je ze začátku léčby i nedostatek železa, takže dieta by měla být bohatá na železo.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ANEMIE U NEDONOSENYCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Anémie se vyšetřuje z krve, zároveň i další ukazatele, které by mohly objasnit i ty další problémy, které zmiňujete. Žádanku na laboratorní vyšetření krve vám poskytne praktický lékař, popřípadě lékař internista. Anémie se pak léčí potravinovými doplňky s obsahem železa. Zároveň se zkoumá, zdali nedochází k únikům krve (silná menstruace, žaludeční vředy, GERD).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dekuji pekne za informaci.

Zdroj: diskuze Anemie u nedonosenych

Anémie a únava

Únava může být zapříčiněna mnoha anomáliemi a jedna z nich je i anemie. Chudokrevnost tedy skutečně může způsobovat únavu.

Zdroj: Anémie

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Nejlepší cvičení na slovní druhy jsou tady tema.pravopiscesky.c…

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Anémie a alkohol

Alkohol je spojen s chudokrevností díky mnoha mechanismům, které působí negativně na celkový zdravotní stav. Při léčbě anémie je zapotřebí začít abstinovat.

Zdroj: Anémie

Diskuze

V diskuzi CIRHOZA JJATER F4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Housarova.

Mám cukrovku na dietě .Měla jsem trochu zvýšené jaterní testy jelikož jsem od mmalička užívala antiepileptika.Najednou. jsem při testech byla zjištěna anémie.Kolonoskopie byla negativní ale při gastroskopii se objevily 3 velke varixy aprpři fibroskenu pod játra na f4. Je mě 66 let mám strach co bude dal Jeden varix mamosetreny na další jdu za měsíc .Nyní mám červené okraje dlaní .zřejmě to souvisí.Psosim o řádu co může následovat. Nikdy jsem nepila a nekourim. Mám nadváhou .Děkuji A Housarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cirhoza jjater f4

Anémie v české populaci

Chudokrevnost se vyskytuje u 30% adolescentů – dospívajících mladých lidí, u kterých je nedostatek železa z jejich rychlého růstu. Anémie také bývá až u 60% těhotných žen. A také 30% mladých žen, které mají pravidelné menstruační cykly a zároveň mají i nedostatek železa, trápí anémie.

Zdroj: Anémie

Anémie a srážlivost krve

Anemie nemívá vliv na srážlivost krve, je pravda, že to může být obráceně, při nízké srážlivosti krve může dotyčná osoba více krvácet a z toho důvodu může dojít k anémii.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ODBORNÁ POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobrý den, dostal jsem úkol pořídit dva druhy ozdobných keřů do truhlíku na slunné místo. Výška 150-200cm a jeden by měl kvést žlutě a druhý modře a pokud možno současně. Prosím poraďte. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jarní květový vodopád ve skladbě modrá/žlutá se skládá z modrého šeříku a žluté zákuly japonské. Do truhlíku bych to pořídil tak, aby šeřík tvořil background od rohů do středu a uprostřed bych umístil zákulu. Oba keře kvetou bohatě a současně.

Zdroj: diskuze Odborná pomoc

Krvácení z nosu a chudokrevnost

Krvácení z nosu je většinou způsobeno anomáliemi v žilách, které zásobují sliznici nosu. Krvácení z nosu jako takové není příznakem anemie, ale může ji způsobit, pokud bude časté. Krev totiž obsahuje mnoho železa a krvácením z nosu se ztrácí z těla velké množství železa a z tohoto důvodu může vzniknout anémie z nedostatku železa.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Vašková.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Strava proti anémii

Základem předcházení vzniku chudokrevnosti je správné složení jídelníčku. Nemělo by v něm chybět maso, které je základním zdrojem železa pro naše tělo. Alternativou masa mohou být vajíčka, ale s nimi se to nesmí přehánět, máte-li v krvi vysokou hladinu cholesterolu. Pro vstřebávání železa je důležitý dostatečný přísun vitaminů, hlavně vitaminu C, B12 a E.

Zdroj: Druhy anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍTNÁ ŽLÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Bylo mi naměřeno 14.10. 2019 : FT4- 12,1 a TSH 4,82. Beru letrox 75. Od pondělí do pátku. Mám sníženou funkci štítné žlázy ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte tak zvanou hypothyreózu, což je snížená funkce štítné žlázy. To, zda-li jsou naměřené hodnoty ve vašem případě v pořádku, se musíte dotázat svého endokrinologa. Protože jen on ví jaký je vývoj funkce vaší štítné žlázy a reakce na léčbu. Níže jsou uvedeny stavy, které přicházejí v souvislosti se sníženou funkcí štítné žlázy. Ty byste měla sledovat a v případě jejich zhoršení ihned informovat svého lékaře.
Únava, spavost, zimomřivost, sklon k depresím, zpomalené myšlení, suchá kůže na předloktí, otoky bérce, obličej bez výrazu, změna hlasu na hluboký hlas, nadváha (ale nikoli obezita), zácpa, anémie, poruchy menstruačního cyklu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Příznaky a projevy anémie

Anémie má ve většině případů pozvolný nástup. Hlavními symptomy, vedoucími ke správné diagnóze, jsou příznaky nápadné bledosti a snížená výkonnost. Objevuje se spavost (letargie), mdloby, dušnost, zvýšená srdeční frekvence (tachykardie), bledost kůže a sliznic. Může dojít k vyvolání anginy pectoris (palčivá, svíravá bolest za hrudní kostí), hlavně pokud pacient zároveň trpí aterosklerózou (zúžení cév) srdečních (koronárních) tepen. U starších osob se projevuje zmatenost. U lidí trpících srdečním onemocněním a starších pacientů může dojít až k srdečnímu selhání. Anémii můžeme rozdělit do osmi skupin dle příčiny jejího vzniku. Každá skupina má své specifické příznaky, příčiny a léčbu. Hlavní dělení je podle velikosti krvinek na makrocytární (velké krvinky), mikrocytární (malé krvinky) a normocytární (krvinky běžné velikosti).

Zdroj: Druhy anémie

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena Čápová.

děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Orchideje druhy a pěstování

Léčba anémie

Nejdříve je nezbytné zjistit, zda je anémie způsobena nějakou jinou závažnou chorobou, jejíž léčení by odstranilo i anémii. Pokud jsou vyloučena tato jiná závažná onemocnění, tak se většinou přijde na to, že anémii způsobuje nedostatek železa nebo vitamínu B12, čili kyseliny listové. V takovém případě se anémie léčí jednoduše podáváním těchto látek buď ve formě tabletek, anebo v injekční formě při poruše vstřebávání přes zažívací trakt.

Při léčbě anémie pomocí železa a vitamínu B12 není třeba po dobu léčby nějak zvlášť upravit životní rytmus, například denní aktivity, protože ty se upraví samy podle tíže anémie, které nemocného donutí k tomu, aby byl více v klidu. Co je ale důležité, je upravit dietní návyky a zařadit více zdrojů bohatých na železo, kyselinu listovou a vitamín C. Dostatečný přívod vitamínu C je nesmírně důležitý pro správný metabolizmus.

Zdroj: Anémie

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jankovský.

Článek se mi docela líbil, ale zmátl mě poslední odstavec o omega 3 mastných kyselinách. Dosud jsem vždy četl, že se nesmí jíst při Dně mořské ryby, zvláště ty malé - makrely, sledě, sardinky. Tady jsou doporučované. Jak to s tím tedy je?
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé druhy mořských plodů – jako jsou ančovičky, měkkýši, sardinky a tuňák – mají vyšší obsah purinů než jiné druhy. Ale celkové zdravotní přínosy konzumace ryb mohou převážit rizika pro lidi se dnou. Malé porce ryb mohou být součástí diety při dně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Příznaky anémie a zdravotní rizika

Chudokrevnost jako taková může mít mnoho příznaků, nejčastějšími příznaky jsou únava, v některých pokročilejších případech točení hlavy, pobledlost jen v některých případech. Pokud se zaměříme na zdravotní rizika chudokrevnosti, tak anémie je především signálem nějakého jiného onemocnění nebo výživového nedostatku, jako například banální nedostatek železa nebo některých vitamínů, což lze většinou lehce nahradit. Někdy ale anémie může ukazovat na jiné onemocnění, které není hned zřejmé a tady je pak potřeba po příčinách anémie pátrat. Může to být například i onkologické onemocnění, ale většinou v české populaci je chudokrevnost spojena s nedostatkem železa.

Anémie může také vést k dalším procesům, které sama vyvolává. Například u osob, které mají zúžení některých cév, například koronárních cév na srdci nebo na dolních končetinách, tak u nich se mohou projevit nedostatky prokrvení těchto kritických orgánů. Zde tedy anémie může přímo způsobovat angínu pectoris nebo bolesti nohou při delších chůzích.

Zdroj: Anémie

Vznik anémie

Jen ve vzácných případech je anémie genetická choroba. Nejčastěji anémie vzniká jako onemocnění vyvolané nedostatkem látek, které jsou důležité pro krvetvorbu. V některých případech bývá anémie způsobena předčasným rozpadáním krvinek anebo tím, že se krvinky v kostní dřeni netvoří z důvodu jiných onemocnění. Kteří lidé mají větší předpoklady pro vznik anemie? Nejčastěji u nás je to především dospívající mládež, která velice rychle roste, u které je prokázán častý nedostatek železa. Další skupinou lidí s předpokladem k anémii jsou ženy, které mohou mít děti (jsou plodné), a které mají pravidelné menstruační cykly. Anémie se týká i některých vegetariánů, u kterých se může za nějaký čas projevit nedostatek železa, ale ne u všech. Další významnou skupinou jsou osoby, které trpí chronickými onemocněními jiného druhu. Bylo také výzkumem dokázáno, že u lidí, kteří dlouho pijí černý čaj, se hůře vstřebává železo a pak u nich vzniká častěji anémie z nedostatku železa. Také houbaři by měli zpozornět, protože houba čechratka podvinutá může způsobovat chudokrevnost a to už při prvním snědení.

Zdroj: Anémie

Příčiny anémie

První příčinou je porucha samotné tvorby červených krvinek. K té může dojít, nemá-li vyvíjející se krvinka dostatek železa, vitaminu B12 či kyseliny listové. Červené krvinky vznikají v kostní dřeni. Proto může být jejich vývoj narušen útlakem kostní dřeně nádorovými buňkami, například při leukémii. Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. Můžeme sem zařadit také nemoci krevního barviva – hemoglobinu. Krvinka, která v sobě nese špatné krevní barvivo, bývá zničena dříve než krvinka zdravá. Tímto způsobem se lidské tělo zbavuje buněk, které mu nepřináší žádný užitek. Nesmíme zapomenout ani na krvácení. Člověk může ze svého 5–6litrového objemu krve ztratit náhle 1,5 litru. Při pomalém krvácení až 2,5 litru krve. Menší ztráty krve se vyrovnávají přesunem z krevních zásobáren (játra, slezina) a převedením tkáňového moku do krve. Tím se však krev naředí a výsledkem je opět anémie. V určitém rozsahu probíhá neustálá obnova krevních buněk tím, že krvinky i plazma se jednak plynule nově vytvářejí, jednak zanikají. Denně se takto obnovuje asi 50 ml krve. Znamená to, že za rok se objem krve u člověka vymění 3–3,5krát.

Zdroj: Druhy anémie

Anémie a červené krvinky

Chudokrevnost je nedostatek červených krvinek anebo červeného krevního barviva. Jen velice vzácně se chudokrevnost objevuje s nedostatkem červeného krevního barviva a zároveň s normálním počtem červených krvinek. Obvykle to jde ruku v ruce, a při anémii bývá jak nedostatek červeného krevního barviva, tak i červených krvinek.

Zdroj: Anémie

Jak doplnit železo

Jak dodat tělu železo a čím doplnit železo? Železo obsahují všechny vnitřnosti. Bohatým zdrojem jsou játra, která se však kvůli vysokému obsahu vitamínu A doporučují v těhotenství konzumovat jen výjimečně, aby nedošlo k poškození plodu. Mýtus o doplnění železa do těla prostřednictvím špenátu jako nejbohatším zdroji již sice padl, pravda však je, že patří mezi druhy zeleniny s nejvyšším obsahem tohoto prvku. Zároveň je ale třeba říct, že naše tělo nedokáže ze špenátu téměř žádné železo vstřebat. Nejlépe dokážeme zužitkovat železo obsažené v mase, ale i z něj vstřebáme pouze přibližně 20 % množství, z vajec si vezmeme 5 % obsaženého železa a ze zeleniny a celozrnného pečiva jenom asi 2 %. Zbytek tohoto minerálu v potravinách zůstane nevyužito.

K lepšímu vytěžení železa ze stravy pomáhá vitamín C a kyseliny citronová, jablečná a vinná, které zlepšují jeho absorpci 2–4x. Naopak tanin v černém čaji a nápoje s kofeinem vstřebávání železa brání.

Lékař při léčbě anémie předepíše železo v tabletách (nebo u dětí ve formě sirupu), které je nutno denně užívat. Pokud se užívá železo ústy, mělo by se brát vždy po jídle, aby nedráždilo žaludek. Nedávejte dítěti volně prodejné tablety se železem bez předchozí konzultace s lékařem, neboť nadměrný přísun železa může ztížit lékaři stanovení diagnózy a mohl by také zakrýt příčinu anémie. Železo na předpis je bezpečné.

K obnovení zásob železa v těle je nutné, aby jej dítě užívalo alespoň 2 měsíce a dostávalo stravu s dostatečným obsahem železa. Anémie z nedostatku železa způsobená vnitřním krvácením bude vyžadovat další léčbu, která závisí na místě krvácení. Zjistí-li lékař příčinu anémie a začne ji ihned léčit, máte dobré vyhlídky na úplné uzdravení.

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Anémie a dieta

Naštěstí jsou potraviny, jako je zelenina a ovoce, které v sobě mají vysoký obsah železa, ale na druhou stranu jsou i potraviny, které naopak ubírají železo, tím že se konzumují. Při anémii je především třeba posílit příjem vitamínu C, který výrazně podporuje vstřebávání železa z potravy.

Potraviny bohaté na železo

Teď k těm potravinám, které obsahují železo. Přírodní železo obsahuje především maso. Všechno maso obsahuje nejvíce železa ze všech potravin, ale stačí třeba jen i ryby a kuřecí maso. Ze zeleniny je na železo bohatý například špenát, zelí a červená řepa.

Potraviny ubírající železo

Nyní k potravinám, které naopak vstřebávání železa omezují. Některé vlákniny a také taniny omezují vstřebávání železa, když se jedí. Také černý čaj působí proti vstřebávání železa.

Zdroj: Anémie


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP