Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DUŠNOST PŘI NÁMAZE

OBSAH

Co znamená dušnost a bolest na hrudi

Dušnost je často provázená bolestí na hrudi. Může však být i samostatným příznakem, jehož příčiny ukazují na bezvýznamné potíže, ale také na vážné onemocnění. Proto by dlouhodobější bolesti na hrudi měly člověka vést k návštěvě lékaře. Bolest na hrudi většinou vychází ze svaloviny a kostí. K jejímu zhoršování dochází zpravidla při hlubokém dýchání, kašli či jakékoliv námaze.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi DUŠNOST U KONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, kobylka 10 let, od září pokašlává. Ne moc, ve stáji jen vyjímečně, ale po práci častěji. A pokud venku nacválám, kašle intenzivněji, vždy cval ukončuji...může to být dušnost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dušnost u koní

Příčiny dušnosti

Příčinami dušnosti mohou být:

  • Fyzická kondice či nadváha: Lidé s malou fyzickou kondicí či nadváhou se zadýchají i při malé námaze.
  • Onemocnění dýchacího ústrojí: Patří sem onemocnění dýchacích cest (horních či dolních, pohrudnice či celkově hrudní stěny). Poruchy se dále dělí na restrikční a obstrukční. U restrikční dušnosti je zpravidla pacient v klidu bez obtíží. Problémy se objevují při námaze.
  • Kardiovaskulární nemoci: Jsou velmi častým důvodem dušnosti. Vycházejí z problematického městnání krve v plicním krevním oběhu. Kromě dušnosti se objevují i další potíže. U kardiovaskulárních nemocí jsou časté noční záchvaty dušnosti.
  • Mimohrudní příčiny: Mezi nejčastější příčiny dušnosti, jež nesouvisí s kardiovaskulárním systémem ani dýchací soustavou, patří nádory mozku (poruchy dechového mozkového centra), chudokrevnost (nedostatečná transportní kapacita krve), cukrovka, selhávání ledvin po požití některých léků.
  • Psychogenní dušnost: Existuje i dušnost, u které nelze zjistit objektivní patologický nález. Její původ může být v psychice člověka. Objevuje se zpravidla při záchvatech, a to často u lidí trpící fobiemi. Tyto lidé mají většinou subjektivní pocit, že se dusí.
  • Na vině mohou být i některá vzácnější onemocnění, například myastenia gravis, při kterém je narušen přenos nervového vzruchu mezi nervem a svaly, v tomto případě dýchacími.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi SPORT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza J..

Takže chápu správně, že je ten enzycol dobrý i při námaze a sportu? Dnou netrpím, ale namožene a bolavé klouby po tréningu mívám..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Zdroj: diskuze Sport

Klasifikace

V lehkém stadiu obvykle již bývá přítomen dlouhotrvající kašel s vykašláváním hlenu a mírná porucha funkce plic, kterou prokáže spirometrické vyšetření.

Středně těžké stadium se vyznačuje dušností při tělesné námaze, která pacienta většinou donutí vyhledat lékaře.

V těžkém stadiu se dušnost zhoršuje a omezuje pacienta v běžných denních aktivitách.

Ve velmi těžkém stadiu je přítomná dušnost i v klidu a přidružuje se chronické srdeční selhávání, které celý stav pacienta zhoršuje.

Určení stadia nemoci je vodítkem pro způsob léčby.

Exacerbace je odborný název pro akutní zhoršení nemoci, ke kterému může docházet v různě dlouhých časových odstupech. Je charakterizována zhoršením kašle, dušností a zvýšeným vykašláváním jinak zbarveného hlenu. Spouštěcím mechanismem akutního zhoršení je ve většině případů infekce dýchacích cest.

Zdroj: Chopn

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vodvářková.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Jsem po operaci nádoru prsu a už 3.roky dostávám Zoladex-injekce každý měsíc.Je možné,že přibírání na váze je kvůli Zoladexu?Už se na tu váhu nemůžu ani podívat.Moc mě to mrzí jak kynu...Děkuji za odpověd....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zoladex může podporovat váhové přírůstky. Tento nežádoucí účinek jde kompenzovat zvýšeným energetickým výdejem při námaze a přizpůsobením jídelníčku. Poraďte se s výživovým poradcem, jak zvládnout snížení nárůstu váhy ve Vašem případě. Určitě to jde i s pokračováním v léčbě Zoladexem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex

Plicní fibróza příznaky

Mezi hlavní příznaky plicní fibrózy patří postupně se zhoršující dušnost a slabost při námaze a neproduktivní kašel. Mezi další příznaky plicní fibrózy patří pozitivní antinukleární protilátky, revmatoidní faktor a také zvýšené hladiny imunoglobulinů a cirkulujících imunokomplexů. V bronchoaleveolární laváži nacházíme zvýšené množství alveolárních makrofágů a polymorfonukleárních leukocytů, více neutrofilů a eozinofilů. V některých případech je prokázaná tvorba autoprotilátek, například pozitivní antinukleární protilátky. Fotografie, na kterých jsou vidět projevy plicní fibrózy, jsou zde: plicní fibróza foto.
 

Zdroj: Idiopatická plicní fibróza

Poradna

V naší poradně s názvem TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angela dubska.

Dobrý den zjistili mi ve stvrtek na ultrazvuku triselnou kylu 3 cm bolí mne noha někdy od břichem bedrova kost takové pálením, a bolest v kyčlí mám to dát operovat nebo ne mam kašel a rýmu a vždy při kašli mne to bolí. Poradíte mi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kýlu je dobré vždy odoperovat, protože jinak riskujete závažné komplikace právě při silném kašli nebo jiné námaze. Operace kýly je jednoduchá a rychke po ní budete zase v pořádku. Určitě si to nechte udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Léčba

Léčba dušnosti je závislá na zjištěné příčině, často je nutná mezioborová spolupráce lékařů. Jako základní pravidlo platí, je-li dušnost tak silná, že se člověk stává zmatený, má závratě nebo nekontrolovatelně lape po dechu, volejte okamžitě rychlou záchrannou službu. Lékař bude nejlépe schopen diagnostikovat příčinu dušnosti.

Dušnost podle MKN.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENI A KRVÁCENÍ ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Dobry den mam menší problem je to delší doba co mě to velmi trápí mam bolení zadku kdyz jdu va velkou netrpím zácpou a ani prujmem , Jen me to boli a svedi uz sem měla i ve stolici krev ale jen dvakrát a trapi me to uz asi dva měsíce nekdy se to objeví nekdy pak zas ne chci se zeptat jestli to jsou hemeroidy nebo ne , nebo jestli je to neco ze strevama děkuji za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejspíše to budou hemoroidy na svém začátku. Stav se může zhoršit při zácpě a nebo při větší námaze. Abyste předešla velmi bolestivému záchvatu, tak doporučuji zajít za praktickým lékařem a on vám doporučí odborníka, který vás toho zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Dušnost v noci

Na srdeční původ ukazuje noční záchvatovitý vznik dušnosti. Hrubým vodítkem může být pravidlo, že nemocní se srdeční dušností na lůžku sedí a nemocní s plicní dušností spíše leží. Srdečního původu je i těžká akutní dušnost u mozkové mrtvice, kterou způsobila embolie krevní sraženiny z levé srdeční síně do oblasti mozkového dechového centra.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi NÍZKÝ TLAK U STARŠÍCH LIDÍ NEBO ZDE HTTP TEMA KRASOJIZDA CZ TEMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bilský.

při námaze mi stoupne systolický tlak na 220 -v klidu kolem 140 jde ovšem o hodnoty kolísavé směrem dolu.


Můžete mi sdělit a jak jsem na tom.?

Beru Toluru 1x denně večer
Refluin 1x denně. večer


Dík a s přátelským pozdravem Bilský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bilský Jaroslav.

ještě bych doplnil a pokud můžete poraďte mně najít odpovídající web překvapil systolický tak



Tedy tlakové hodnoty při zátěži.

195/71/71

Je mi 82 let a hlídám si tep. Podle dnešního měření mě překvapily uvedené hodnoty.

Hlídám si tep.
Nerad bych se dopracoval aktivní činností k srdečním a mozkovým problémům.

Ještě jednou dík a příjemný den Bilský

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Nízký tlak u starších lidí nebo zde http tema krasojizda cz tema

Jak rychle postupuje

Rozedma může být částečně způsobena geneticky, asi nejznámější geneticky danou poruchou zvyšující riziko rozedmy je takzvaný deficit alfa-1-antitrypsinu. K poškozování plicních sklípků dochází i při vdechování škodlivin, zejména v cigaretovém kouři, a jistá přirozená degenerace přepážek a plicních sklípků probíhá s rostoucím věkem.

Dušnost je zpočátku přítomna jen při námaze. Postupem času a zhoršováním choroby se dušnost dostaví při menší zátěži, až je vnímána i při běžné činnosti. Dalším příznakem, který pacienti ani příliš nepozorují, je takzvaný kuřácký kašel, spojený zvláště po ránu s vykašláváním hlenů. Jde o projev chronického zánětu průdušek. Při nachlazení a akutní infekci je kašel výraznější a také vykašlávání zabarvených hlenů je hojnější. Pro rozedmu plic je typické, že se příznaky velmi pozvolna vyvíjejí a zhoršují. Pacient se během let adaptuje na omezení své fyzické výkonnosti a mnohdy si ani neuvědomuje závažnost svého stavu. V pokročilém stadiu onemocnění je pro některé pacienty i příjem potravy namáhavý a vysilující. Proto omezují příjem stravy, čímž dochází k poklesu hmotnosti a úbytku svalové síly. Výsledkem je pak dušnost i při minimální zátěži. Tím se vytváří začarovaný kruh.

Jednou z vážných komplikací v průběhu onemocnění je situace, kdy dojde k prasknutí buly a vznikne takzvaný pneumotorax. Jde o splasknutí plíce a nahromadění vzduchu v hrudníku. Zavedením drénu dojde obvykle k rozvinutí plíce a během několika dnů k zalepení buly. Pokud je průběh komplikovanější a trvá déle, přistupuje se k chirurgickému řešení a odstranění buly.

Zdroj: Rozedma plic

Poradna

V naší poradně s názvem PUPEČNÍ KÝLA U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena pitrova.

dobry den, prosim o radu--muh pritel ma pupecni kylu a odmita videt doktora jak
je nebezpecne tuto diagnozu ignorovat a co se muze stat, kdyz nepujde na operaci
dekuji za odpoved irena pitrova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neléčená pupeční kýla se může zkomplikovat při nějaké námaze, kdy skrz otvor v břišní štěně vyleze kousek tenkého střeva. Střevo se pak stane neprůchozí a to je stav ohrožující život. Kýlu je vždy lepší vyřešit jednoduchou operací, než riskovat komplikace spojené se ztrátou kousku střeva, bolestmi a případnou smrtí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupeční kýla u dospělých

Dušnost u dětí

Dušnost představuje u dětí velmi závažný příznak. Může provázet kritický stav vedoucí k respiračnímu selhání. Adekvátní přednemocniční péče a v případě urgentního stavu včasná následná intenzivní péče rozhodují o další prognóze pacienta. V případě akutní dušnosti by měl být postup dětských lékařů sjednocený, měla by být dobrá spolupráce s regionálním dětským oddělením a vždy možnost odeslat pacienta na specializované pracoviště k eventuálnímu řešení akutních situací včetně bronchoskopie. U stavů akutní dušnosti s respiračním selháním je každá minuta drahá.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem ARTHRONEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Žáček.

Na bolesti kloubů jsem užíval ArthroNEO ve spreji, který mi došel. V lékarnách
jej nemůžu sehnat. Velmi mi pomáhal po zvýšené námaze. Je mi 78 let a jsem stále
velmi aktivní. Rád bych tohoto pomocníka opět užíval, ale nemůžu jej sehnat. Proto se obracím na Vás o pomoc, kde jej koupím. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

ArthroNEO je možné koupit jen na internetu prostřednictvím oficiálních stránek výrobce: www.arthroneo.com/cz2/
ArthroNEO je poměrně drahý přípravek. Levnější řešení je možné koupit v lékárně, například gel s léčivou látkou diklofenak má prokázané účinky, na které se můžete spolehnout a stojí zlomek ceny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze ArthroNEO

Příčina slaných rtů

Příčina slaných rtů může být spojená s užíváním určitých léků. Budou-li potíže přetrvávat i po vysazení daného léku, je jistě vhodné navštívit lékaře k podrobnějšímu vyšetření a zjištění jiné příčiny potíží. Další příčinou pocitu slaných rtů mohou být některé infekce, stejně tak některé metabolické choroby. Nejbanálnější příčinou slaných rtů může být pot. Proto při sportování, zvýšené tělesné námaze anebo v letních měsících chraňte své rty vhodnými přípravky.

Zdroj: Slané rty

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava Palanová.

Potřebovala bych poradit výživný výběr vitamínů, doplnění stravy, který by byl pro mě vhodný. Mám pomalu 20 let po srdeční operaci defekt septa síní, užívám isoptin 80 3x denně, zároveň užívám lenuxin na deprese, po kterých se stále cítím vyčerpaná, unavená bez energie. Co se týče váhy, díky depresím je vyšší než by měla k mé menší postavě býti. Ráda bych využila vitamíny jak na srdce, tak na energii ovšem bez nabírání na váze :-). Děkuji Palanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Kdo je postižen dušností

Dušnost může postihnout všechny z nás, když cvičíme, zvláště pokud máme nadváhu nebo nejsme v kondici. Dušnost, která se objeví náhle nebo neočekávaně, může však být signálem vážného onemocnění.

Akutní dušnost:

  • astma – dušnost může být vyvolána infekcí nebo alergickou reakcí
  • pneumonie – dušnost vyvolána infekcí
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – jedná se o dlouhodobý plicní stav, který způsobuje poruchy dechu a kašle a může vést k akutní dušnosti
  • srdeční onemocnění – u srdečního selhání může dojít k akutní dušnosti
  • plicní embolie – sraženina v plicích, která způsobí náhlou a život ohrožující dušnost
  • úzkost – pocit paniky, zrychlení dechu může vést k akutní dušnosti
  • léky – některé léky mohou způsobit akutní dušnost, například užívání betablokátoru (propranolol) nebo aspirinu může způsobit dušnost, pokud máte astma
  • jiné příčiny – bolesti a anémie
Chronická dušnost:
  • obezita a nedostatek zdraví
  • astma, které není dobře kontrolované
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – plicní onemocnění obvykle kvůli kouření
  • srdeční selhání – postupný nástup dušnosti a otoky; postihuje většinou starší lidi, a to kvůli tomu, že srdce čerpá neefektivně
  • problémy se srdečním rytmem – například nepravidelný srdeční tep až fibrilace síní
  • anémie – v krvi není dostatek hemoglobinu k přenosu kyslíku do buněk, což způsobuje únavu a dušnost
Další možnosti:
  • gastroezofageální refluxní nemoci
  • pleurální bolest – jedná se o tlak na hrudi doprovázený bolestí, která se mění dýcháním nebo vyzařuje do zad
  • anafylaxe – život ohrožující alergická reakce
  • tachykardie až po infarkt myokardu a nepravidelný srdeční rytmus (arytmie)

Všechny tyto stavy vždy vyžadují lékařskou péči.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Diskuze

V diskuzi KOLÍSANÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Solař.

V říjnu jsem absolvoval katetrizaci zjištěna zúžená tepna zaveden sten nasazeny léky trombex,bisoprolol citalec a anopirin ráno tkak 128/72 tep 65 dopoledne klesne na 103/68tep 50 a odpoledne a večer zase v normě Večer beru rusocard,finpros a urorec na prostatu Mám potíže zadýchávám se někdy méně a někdy přes den více hlavně při námaze.Začalo to v dubnu nesnesl jsem přímé slunce nyní je to trochu lepší ale necítím se jako před tím.Je mi 72 let Deěkuji předem za odpověd.Solař Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich šubrt.

jestli pomůže paprička při kolísání krevního tlaku 176 horní a 140poklesu dolní stále okolo7O

Zdroj: diskuze Kolísání krevního tlaku

Příznaky a projevy aneurysmatu a disekce

Bohužel příznaky nejsou natolik výrazné, že by při jejich vyslovení, bylo všem jasné, že se jedná o aneurysma nebo o disekci. Obecně se aneurysma může projevovat bolestí v oblasti beder a zad, špatným dýcháním, zvláště při námaze (dušnost) je hmatná pulzace aorty v oblasti břicha (což je normálně možné jen u hubených jedinců – ale u nich se rozhodně nejedná o aneurysma, hmatná pulzace je proto, že jejich drobná tělesná konstrukce umožňuje nahmatat aortu i přes břišní stěnu). V případě, že dojde k prasknutí výdutě na břišní aortě, projeví se to jako náhlá příhoda břišní – spojená s prudkou bolestí. V takovém případě je třeba jednat velmi rychle, zvláště tehdy, když jsme informováni o tom, že pacient již měl diagnostikováno aneurysma. Řešení je jedině chirurgickou cestou. Pokud praskne aneurysma na mozkové tepně, vzniká náhlá prudká bolest hlavy bez předchozích příznaků a může dojít i ke krátké ztrátě vědomí. Často k prasknutí na mozkové tepně dojde vlivem prudkého zvýšení krevního tlaku – náhlá fyzická námaha spojená navíc se změnou polohy hlavy nebo těla, nebo velký emotivní zážitek.

Mozková aneurysmata se nemusí projevovat klinickými příznaky, pokud nedojde k jejich prasknutí. Klinický obraz neprasklého aneurysmatu závisí na jeho lokalizaci. Při prasknutí se objevují prudké bolesti hlavy, zvracení, ztuhlost šíje, různý stupeň poruchy vědomí.

Zdroj: Výduť na mozku

Dušnost z alergie

Alergie je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E (IgE) vlivem daného alergenu. Spektrum projevů alergických reakcí je velmi široké, od banální rýmy až po anafylaktický šok, který může končit i smrtí.

Alergie je bouřlivá lokální nebo systémová reakce na alergeny. Lokálními symptomy mohou být: zduření nosní sliznice (alergická rýma), zarudnutí a svědění anebo otoky očí (alergický zánět spojivek), zúžení průdušnice, průdušek, dušnost a dechová nedostatečnost, někdy doslova astmatický záchvat, pocit zaplnění až bolesti v uších, zhoršení sluchu vlivem neprůchodné Eustachovy trubice, ekzém, vyrážka (kopřivka) a další kožní reakce, řídce i bolesti hlavy.

Systémová alergická reakce se nazývá anafylaxe. V závislosti na míře závažnosti může vyvolat kožní reakce, zúžení průdušek, otok, snížení krevního tlaku a dokonce smrt. Takový život ohrožující stav se nazývá anafylaktický šok.

Zdroj: Dušnost

Dýchavičnost u psa

Jde o velmi závažné onemocnění, které může v krajním případě způsobit úmrtí psa. Toto onemocnění se projevuje dýchacími problémy a zvýšenou frekvencí dechu (zde se nejedná o případ, kdy se pes po velké tělesné námaze vydýchává, ale po chvilce s rychlým dýcháním přestane).

Dalším příznakem je, že má pes přední končetiny při sezení široce roztažené a hodně otevřenou tlamu. Pouhým okem můžeme pozorovat znatelné zvětšování hrudníku. Tyto příznaky mohou být vyvolány brániční kýlou či plicním otokem. Dýchavičnost může být spojena se špatnou činností srdeční chlopně (domykavost a roztaživost).

Pokud má váš pes problémy s dýcháním, je nutné co nejdříve vyhledat lékaře. Teprve po důkladném vyšetření je možné stanovit přesnou příčinu choroby.

Zdroj: Divné dýchání u psa

Příznaky

Při angině pectoris pacient trpí akutní svíravou bolestí za hrudní kostí, která vzniká při nedostatečném prokrvení srdce. Srdce může trpět kyslíkovým deficitem v případě, že jsou koronární tepny, které srdce zásobují okysličenou krví, zúžené a nejsou tak schopny k srdci přivést tolik kyslíku, kolik právě sval potřebuje ke své činnosti. Když je navíc tato činnost zvýšená nad normu (například při námaze, chůzi, stresu), jsou požadavky na dostatek kyslíku ještě o mnoho větší. V důsledku tohoto nepoměru mezi dodávkou a spotřebou kyslíku vznikají křeče srdečního svalu, které postižený vnímá jako svíravou či bodavou bolest na hrudníku (nebo jen jako tlak), pálení za hrudní kostí nebo dušnost. Pro bolest je přitom typické, že vystřeluje do levé paže, krku nebo čelisti. Bolesti trvají několik minut a jsou tak intenzivní, že většinou nedovolí v dané činnosti pokračovat. Až po přerušení námahy, zastavení se a prodýchání zpravidla bolesti ustupují. Bolest může být doprovázena i pocity úzkosti, strachu o život a celkové únavy.

Nejčastější příčinou, proč lidé touto nemocí trpí, je takzvaná ateroskleróza (kornatění cév). Při ateroskleróze dochází k ukládání nebezpečných tuků do cévních stěn, které se tím zužují a stávají se pro krev hůře průchozími. Aterosklerotické plaky se mohou vytvářet v jakýchkoli cévách v lidském těle, a tedy i v koronárních tepnách, které zásobují srdce. Rizikovým faktorem aterosklerózy je pak především vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Na počátku onemocnění mohou být obtíže jen slabé, takže pocit úzkosti na prsou související se zátěží může a nemusí být příznakem anginy pectoris. Prohlídka lékařem se doporučuje zvláště v případě, existují-li rizikové faktory pro aterosklerózu (například kouření, zvýšený krevní tlak, vysoká koncentrace cholesterolu v krvi). Také nemocní cukrovkou by měli brát i lehké anginózní potíže velmi vážně. Alarmující příznak „bolest“ je u nich v důsledku chronického poškození nervů zřetelně slabší než u lidí bez cukrovky.

I při sexu se zrychluje činnost srdce, obvykle ale ne tak silně jako při tělesné námaze (například při sportu). Sex proto způsobuje záchvaty anginy pectoris jen velmi zřídka.

Zdroj: Jak bolí angina pectoris

Příznaky nedostatku draslíku

Nedostatek draslíku vzniká při prudké fyzické námaze. Draslík je vylučován potem. Také gastrointestinální poruchy doprovázené průjmem mohou snížit vstřebávání draslíku. Potraviny s extraktem lékořice rovněž snižují množství draslíku v organismu, neboť draslík se naváže na látky obsažené v lékořici a spolu s ní opouští tělo. Prvním důsledkem nedostatku draslíku mohou být poruchy svalových činností, svalové křeče. Další indikací je výskyt zácpy. Nedostatek draslíku může vést také ke zvýšené srdeční frekvenci. Pokud trvá nedostatek delší dobu, dochází k narušení metabolismu. Jestliže je nutné doplnit větší množství draslíku, lze využít nutričních přípravků. Lidé s onemocněním ledvin, by měli dbát pokynů, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky.

Zdroj: Minerál draslík

Dušnost v těhotenství

Mezi velmi časté těžkosti v těhotenství patří také pocit nedostatku kyslíku a rychlé zadýchání. Dušnost zpravidla provází druhou polovinu gravidity. Nastávající maminka má pocit, že se jí nedostává dostatek vzduchu, a to už po pár krocích anebo při běžné činnosti, jako je například uklízení. Mnohdy jsou tyto obtíže způsobeny rostoucí dělohou, která takto utlačuje plíce, ale může se také jednat o počáteční příznaky anémie (nedostatku železa), onemocnění srdce či štítné žlázy. Dušností také více trpí nastávající maminky při vícečetném těhotenství.

Během těhotenství dochází v těle nastávající maminky ke zvýšení objemu krve, jejímž hlavním úkolem je zabezpečit dostatek kyslíku všem tkáním organismu maminky i plodu. Srdce a plíce jsou tak nuceny pracovat mnohem rychleji, proto těhotné ženy často zaznamenávají zrychlený puls a rychlejší dýchání. Jedná se o reakci organismu ve snaze pokrýt zvýšenou potřebu kyslíku. Ačkoliv se srdce i plíce snaží dodat tělu kyslíku dostatek, přesto vzniká kyslíkový deficit a nastávající maminky jsou zadýchané a lapají takzvaně po dechu. Tyto obtíže se však vyskytují zejména při tělesné aktivitě a po chvilce odpočinku opět vymizí.

Zdroj: Dušnost


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP