Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

DUŠNOST PSYCHIKA

OBSAH

Psychika a bércové vředy

V hojení bércových vředů také musí svou roli sehrávat i psychika. Málokdo se přizná k tomu, že má bércový vřed, protože toto onemocnění je většinou ve společnosti spojeno s něčím neestetickým, protože často víme, že ty větší vředy zapáchají a to samozřejmě málokdo přiznává. U žen je to pak skutečně těžký problém. Řešení je, se s tímto stavem co nejdříve smířit a nenervovat se tím, protože psychika souvisí s celkovým hojením. Když budeme vyrovnaní, tak se nám podaří bércové vředy rychleji vyléčit a brzy zase nebudeme pak muset nic řešit.

Zdroj: Bércový vřed

Diskuze

V diskuzi DUŠNOST U KONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, kobylka 10 let, od září pokašlává. Ne moc, ve stáji jen vyjímečně, ale po práci častěji. A pokud venku nacválám, kašle intenzivněji, vždy cval ukončuji...může to být dušnost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dušnost u koní

Co znamená dušnost a bolest na hrudi

Dušnost je často provázená bolestí na hrudi. Může však být i samostatným příznakem, jehož příčiny ukazují na bezvýznamné potíže, ale také na vážné onemocnění. Proto by dlouhodobější bolesti na hrudi měly člověka vést k návštěvě lékaře. Bolest na hrudi většinou vychází ze svaloviny a kostí. K jejímu zhoršování dochází zpravidla při hlubokém dýchání, kašli či jakékoliv námaze.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Drazí přátelé, rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s vyléčením brnění a mravenčení končetin. Brnělo mě levé stehno na vnější straně. Postupně se to během 3 let zhoršovalo a nejvíce se to projevovalo v leže. Dokonce mně to ke konci začalo občas i budit. Ale teď nevím co to je mít pocit brnění nebo mravenčení. Dříve bylo stehno na straně citlivé na dotek a teď je úplně normální jako na druhé noze. Jedinou změnu, kterou jsem učinil a která vedla k vyléčení, je každodení užívání několika minerálů a vitamínů.
Ráno:
1000 mg Vitamínu C s postupným uvolňováním
400 mg Vitamínu E
2000 mg Omega 3
1 g Vápníku

Večer:
500 mg Magnézia (50g hořčíku čisté váhy)
15 mg Zinku
25 mg Vitamínu B6
K tomu pravidelně chodím do sauny, kde se poctivě vyhřeju a ochlazuju se studenou vodou po celém těle. Saunu jsem dělal i dříve a brnění ani mravenčení to samo o sobě nevyléčilo. Jen tyhle doplňky pomohly. Věřím, že to pomůže třeba i vám koho trápí tyto nepříjemné pocity. Mě to vyléčilo za dva měsíce. Úžívám to trvale a brnění nemám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Přečetla jsem si váš příspěvek ..a trápí mě to samé .. už dlouho .. už sem se stoho dostala do začarovaného kruhu z kterého mi nejde ven .. takže si myslím že už je u mě i psychika v háji z toho všeho..
Nechci brát AD ( antidepresiva ) ...
Tak skusím to,co Vám pomohlo ..

Zdroj: diskuze Brnění a mravenčení končetin

Léčba

Léčba dušnosti je závislá na zjištěné příčině, často je nutná mezioborová spolupráce lékařů. Jako základní pravidlo platí, je-li dušnost tak silná, že se člověk stává zmatený, má závratě nebo nekontrolovatelně lape po dechu, volejte okamžitě rychlou záchrannou službu. Lékař bude nejlépe schopen diagnostikovat příčinu dušnosti.

Dušnost podle MKN.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žaneta.

Zdravím,mám dotaz všechno jsem vyprala uklidila ,asi třikrát jsem se namazala mastickou na svrab stále mě a manžela svědi tělo už to není jako dřív ale pořád mám i leky dithiaden a mast infectoScab a taky masticku proti svědění byla jsem u doktorky pořád řešíme svědění už jsem z toho na nervy nevím co už dělat prosím o radu děkuji přeji pěkný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MM.

Ja jsem prelecena 3x infectoscabem a stále mě svedi pokožka. Vzdy když jsem se namazala, tak to nepomahalo a bylo to pořad stejné. Už nevěřím, že bych měla svrab ale myslím si, že to muže být hodně psychikou. Hodně se s tím trapim a myslím na to. Chtěla bych aby vše bylo pryč ale psychika tomu vůbec nepomáhá a myslím si, že to je ještě horší. Jediný co je nejlepší je být v klidu nechat tomu čas a ono to samo přejde. Spatna psychika též naznačuje svedeni nebo i dokonce exem. Každý v mé rodině se prelecil a všichni jsou v pořádku ale ja ne, ale taky je pravda, že oni to vůbec neřešili a vůbec nad tím nepřemýšleli a nic si nehledali na internetu.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Dušnost v noci

Na srdeční původ ukazuje noční záchvatovitý vznik dušnosti. Hrubým vodítkem může být pravidlo, že nemocní se srdeční dušností na lůžku sedí a nemocní s plicní dušností spíše leží. Srdečního původu je i těžká akutní dušnost u mozkové mrtvice, kterou způsobila embolie krevní sraženiny z levé srdeční síně do oblasti mozkového dechového centra.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav novotny.

Dobrý den. Mám již několik týdnů nepříjemné šumnění(hučení) v hlavě. Doktor mi předepsal Vertimed (Hipacusis bilat cum tinito). Nyní mi doporučil jít na kapačky 10 pracovních dní po sobě, vždy na 1a půl hodiny denně. Já již několik měsíců jsem měl dost namáhavou a těžkou práci i trochu i psychika. Je mi 62 let, štíhlejší, snažím se zdravě se stravovat i kondičně sportování. Děkuji za odpověd. S pozdravem Mirek Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doktor zřejmě poznal vaše zrychlené tempo a chtěl vám dopřát alespoň hodinu a půl klidu každý den. Zamyslete se nad tím a zvolněte. Kromě zdravé stravy a kondičního sportování se soustřeďte také na to, jak se cítíte. Jestli ze své činnosti máte radost. Špatný stav vaší psychiky může negativně ovlivnit zdravotní stav právě i v podobě tinittu neboli hučení v uších. Pokud si nedokážete pomoci sám racionálním zhodnocením vaší situace, můžete požádat o pomoc lékaře psychiatra. Může vám krom medikamentů doporučit uvolňovací techniky. Jedna taková zajímavá technika jsou pravidelné erotické masáže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hučení v hlavě

Dušnost u dětí

Dušnost představuje u dětí velmi závažný příznak. Může provázet kritický stav vedoucí k respiračnímu selhání. Adekvátní přednemocniční péče a v případě urgentního stavu včasná následná intenzivní péče rozhodují o další prognóze pacienta. V případě akutní dušnosti by měl být postup dětských lékařů sjednocený, měla by být dobrá spolupráce s regionálním dětským oddělením a vždy možnost odeslat pacienta na specializované pracoviště k eventuálnímu řešení akutních situací včetně bronchoskopie. U stavů akutní dušnosti s respiračním selháním je každá minuta drahá.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi BOLEST HLAVY V ZÁTYLKU RÁNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Děkuju moc za radu, ale proč mě bolí hlava právě v tuto ranní hodinu a ne přes den ?
Jste lékař, nebo fyzioterapeut ? Omlouvám se za moji zvědavost. Nebo mluvíte z vlastní zkušenosti. Už jsem chtěla jít za psychiatrem pro antidepresiva, protože jsem se domnívala, že je to psychika.
Ještě jednou moc děkuju. Neurolog si neví rady, zkusím tedy ortopeda.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mací.

Tak jsem byla u ortopeda. Trochu mě "napravil" záda a zakroutil hlavou. Bylo to lepší 3 dny. Stačí, když pochovám malého vnoučka, nebo opravdu málo pracuju na zahrádce a hned se mi to vrátí zpět. Nevím si už rady, hrozně mi to bere energii a chuť do života. Můžete mi ještě poradit, co s tím ?
Moc Vám děkuju.
Mací

Zdroj: diskuze Bolest hlavy v zátylku ráno

Ztráta paměti po narkóze

Většina anestetik ovlivňuje neuronální aktivitu tím, že způsobí, že koordinace rozsáhlých oblastí mozku a synchronizace mezi nimi výrazně poklesnou. Ukázalo se, že vědomí není něco, co by sídlilo v nějakém místě mozku, ale že je dáno vztahy mezi velkými skupinami neuronů, které jsou rozprostřené v celkovém prostoru objemu mozku. Když se tato koordinovaná aktivita poruší, tak se poruší vědomí jako takové. V permanentním vegetativním stavu fungují plíce, rytmus spánku a bdění, ale ne psychika. Tudíž u některých citlivějších seniorů může dojít ke ztrátě paměti.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Kdo je postižen dušností

Dušnost může postihnout všechny z nás, když cvičíme, zvláště pokud máme nadváhu nebo nejsme v kondici. Dušnost, která se objeví náhle nebo neočekávaně, může však být signálem vážného onemocnění.

Akutní dušnost:

  • astma – dušnost může být vyvolána infekcí nebo alergickou reakcí
  • pneumonie – dušnost vyvolána infekcí
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – jedná se o dlouhodobý plicní stav, který způsobuje poruchy dechu a kašle a může vést k akutní dušnosti
  • srdeční onemocnění – u srdečního selhání může dojít k akutní dušnosti
  • plicní embolie – sraženina v plicích, která způsobí náhlou a život ohrožující dušnost
  • úzkost – pocit paniky, zrychlení dechu může vést k akutní dušnosti
  • léky – některé léky mohou způsobit akutní dušnost, například užívání betablokátoru (propranolol) nebo aspirinu může způsobit dušnost, pokud máte astma
  • jiné příčiny – bolesti a anémie
Chronická dušnost:
  • obezita a nedostatek zdraví
  • astma, které není dobře kontrolované
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – plicní onemocnění obvykle kvůli kouření
  • srdeční selhání – postupný nástup dušnosti a otoky; postihuje většinou starší lidi, a to kvůli tomu, že srdce čerpá neefektivně
  • problémy se srdečním rytmem – například nepravidelný srdeční tep až fibrilace síní
  • anémie – v krvi není dostatek hemoglobinu k přenosu kyslíku do buněk, což způsobuje únavu a dušnost
Další možnosti:
  • gastroezofageální refluxní nemoci
  • pleurální bolest – jedná se o tlak na hrudi doprovázený bolestí, která se mění dýcháním nebo vyzařuje do zad
  • anafylaxe – život ohrožující alergická reakce
  • tachykardie až po infarkt myokardu a nepravidelný srdeční rytmus (arytmie)

Všechny tyto stavy vždy vyžadují lékařskou péči.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den pane doktore,obracim se na Vas s dotazem,po prekonani rakoviny delozniho cipku mi byla prerusena lymfa v trisle a nasledkem toho je prava koncetina o 17.5cm vetsi.Ma psychika a sebevedomi jsou nenavratne zakopany hluboko pod zemi.Je mozna v mem pripade dobrovolna amputace koncetiny??Je mi 50let a oprvdu uz to nezvladam.Dekuji,Barbora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amputace nohy by nebylo nejlepší řešení. Je úžasné, že jste přežila rakovinu a byla by škoda komplikovat si život dalším traumatem spočívajícím v nemožnosti normálního pohybu vlivem amputace funkční nohy. Hledejte způsoby, jak stav nohy vrátit zpět. Syndrom sloní nemoci vzniká jako reakce na přítomnost parazita nebo jako následek zneprůchodnění lymfatického systému. U vás je jasně lokalizované místo, kde k přerušení došlo a snad by se dalo toto místo obejít přemostěním za použití žilních štěpů. Provádí se to ve vzácných případech. Tento postup je nejúčinnější v časných stádiích lymfedému a měl by ho provádět zkušený chirurg. Takové chirurgy je možné najít na klinikách velkých měst, jako první by byl IKEM v Praze. Zkuste si zajistit doporučení od svého ošetřujícího lékaře na vyšetření v tomto institutu. Pokud chcete více podrobnějších informací k této nemoci, tak zde je náš článek s informacemi o možnostech léčby: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Dušnost z alergie

Alergie je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E (IgE) vlivem daného alergenu. Spektrum projevů alergických reakcí je velmi široké, od banální rýmy až po anafylaktický šok, který může končit i smrtí.

Alergie je bouřlivá lokální nebo systémová reakce na alergeny. Lokálními symptomy mohou být: zduření nosní sliznice (alergická rýma), zarudnutí a svědění anebo otoky očí (alergický zánět spojivek), zúžení průdušnice, průdušek, dušnost a dechová nedostatečnost, někdy doslova astmatický záchvat, pocit zaplnění až bolesti v uších, zhoršení sluchu vlivem neprůchodné Eustachovy trubice, ekzém, vyrážka (kopřivka) a další kožní reakce, řídce i bolesti hlavy.

Systémová alergická reakce se nazývá anafylaxe. V závislosti na míře závažnosti může vyvolat kožní reakce, zúžení průdušek, otok, snížení krevního tlaku a dokonce smrt. Takový život ohrožující stav se nazývá anafylaktický šok.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Před vánocemi,mi lékařka oznámila že mám svrab.Poprvé to byl šok,myslela jsem si že mám alergickou reakci.Tři dny jsem se mazala sírou,a moje rodina ikdyž to neměli museli se mazat jeden den taky.Pořád jsem jen prala a žehlila.Ale pořád se svědím,a přemýšlím jesli znovu nepůjdu na kožní.Připadám si prašivá,a bojím se někam sednout,abych někoho nenakazila.Možná je to jen obyčejn á psychika.Ptám se, jesli měl někdo tuhle potvoru,za jak dlouho to svědění přestalo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Jo to te chapu,ja ho chytil jednou taky.
To same jak ty,cela rodina se musela mazal tokovym mlikem..uz nevim jak se to jmenovalo.Tak asi za ctrnact dni budes v pohode.Hlavne ted dbejte na vysokou cistotu,vse hned perte!Staci na neco zapomenout a je to tam zas,svrab je hroznej humus!

Zdroj: diskuze Svrab

Uretrální syndrom

Uretrální syndrom je označení pro ne zcela jasně vysvětlený stav, kdy jedinec trpí příznaky typickými pro močovou infekci, aniž by tato infekce byla u něj lékařsky potvrzena.

Příčiny

Příčiny nejsou známy. Potíže se vyskytují nejčastěji u žen mezi 17–50 lety života. Určitý podíl může nést vyšší citlivost sliznice močových cest po prodělaných močových infekcích, někdy mohou být na vině gynekologické problémy nebo podráždění oblasti při pohlavním styku. Podíl na potížích může mít i psychika.

Projevy

Pro syndrom je typické časté nucení na močení, bolesti v podbřišku, řezání a pálení během močení a pocit nedokonalého vyprázdnění po vykonání potřeby.

Diagnostika

Syndrom lze diagnostikovat jedině vylučovací metodou – provedená vyšetření jsou negativní. Vyšetření moči neprokáže žádnou výraznou patologii a kultivace v mikrobiologické patologii vyjde negativní. Lze provést i invazivnější vyšetření, jako je cystoskopie, ale ani při ní se nic nezjistí. Nesmí se zapomenout ani na gynekologické vyšetření, které vyloučí zejména gynekologické infekce.

Léčba

Podávají se slabší léky proti bolesti, léky snižující napětí svaloviny a dobré výsledky má i psychoterapie, což mimochodem poukazuje na zmiňovaný význam psychického faktoru v této problematice.

Zdroj: Problematika s močovou trubicí

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předesílám, že ty čtyři roky boje s rakovinou mi umožnily seznámit se s touto chorobou a mluvit o ní i o událostech s ní spojenými otevřeně, bez zábran a zbytečných tabu. Vím, že jsou horší nemoci, beznadějné případy onemocnění, jiné rakoviny, nicméně věřím, že mé vyprávění zanechá ve čtenáři ev. nemocném čtenáři positivní stav mysli.
A taky jsem se rozhodl o tom vyprávět všem, kdo o to projeví zájem, protože i já jsem, tonoucí v moři nejistot, hledal před operací jakékoliv relevantní informace. Budiž tedy tento příběh vzpruhou všem nemocným a jejich doufajícím blízkým.

Celý příběh se začal psát na jaře roku 1917, kdy jsem na naléhání mých dcer, z nichž jedna je lékařka a zároveň na prosbu mé švagrové, rovněž lékařky vyhledal v roce kdy slavím na Vánoce 60 let svého věku, svého obvodního lékaře abych absolvoval preventivní lékařskou prohlídku.
Do té doby pohoda, zdraví jen kypělo, byl (a jsem stále) živnostník - zahradník, kdy jsem navrhoval, realizoval a posléze i udržoval zahrady drobných zákazníků. Sport, cyklistika, vodáctví a lyžování byly běžné aktivity a s manželkou jsme vedli radostný život milujících se manželů a se širší rodinou dcer, zeťů a vnoučat si užívali života, až mě kolikrát napadlo, že tolik štěstí musí být něčím vykoupeno. Nikdy jsem vážně nemarodil, stáří mi nic neříkalo.
Nečekal jsem dlouho. Výsledky testů preventivní prohlídky byly vynikající, normální zdravý chlap, tlak v normě, obezita žádná, cholesterol, játra ok, střeva jakbysmet, sexuálně v nejlepší kondici. Tedy žádné komplikace. Až...
Až na hodnotu PSA, jejíž zvýšení je strašákem mužů po padesátce. Zjistila se výše 14,8.
V tu chvíli mě to dost dobře nedocházelo, protože jsem o té nemoci nevěděl vůbec nic, jen to, že prostata je jakýsi orgán a je součástí pohlavního ústrojí mužů , který někdy zazlobí. Teprve při interpretaci výsledků mým urologem přišel šok. "pane Trojane, máte rakovinu" To jsou slova, která nikdy nezapomenu.
Svět se zhroutil do černé díry myšlenek, obav a strachu. "Proč já?": ptal jsem se a od té chvíle jsem dělil lidi na dvě skupiny: Ti zdraví a ti s rakovinou. Přišlo mi najednou, že už jsem na druhém břehu, bezcenný, nemocný. Nic naplat účast rodiny, nic nepomohlo snížit mé obavy, stále jsem si stál neústupně na tom, že mi život skončí a nikdy nedokončím své realizaci svých snů (což jsou mimochodem modely vláčků) Beznaděj, vztek, lítost, a to stále dokola.
Pak přišly první kroky v léčbě. Naštěstí mi má švagrová lékařka zajistila operaci u profesora Hory (jednoho z nejlepších odborníků u nás) na plzeňské urologii a vzhledem k naléhavosti výsledků předoperačního vyšetření to šlo ráz na ráz.
Byl jsem objednán na vyšetření - biopsii, které má upřesnit diagnosu a specifikovat typ nádoru. Vyšetření se provádí za částečného umrtvení skrze konečník přes břišní stěnu sondou do prostaty. Není bolestivé v tom okamžiku, spíše nepříjemné a to ne kvůli studu, ale skrze pocit, jak sonda krájí tkáň. Bolestivost se dostavila až po vyšetření a s tím i krev v moči, pochopitelně jen dočasně.
Další důležité předoperační vyšetření se uskutečnilo na magnetické rezonanci, která odhalí v těle ložiska nádoru (zjednodušeně řečeno) Celým tělem pacienta je zajeto do jakési roury, kde velmi sofistikovaným způsobem probíhá vyšetření. Trvá to zhruba 45 minut. Nepříjemné je pro osoby trpící klaustrofobií, protože být skoro hodinu v rouře nemusí být někomu milé. Ani mě nebylo...
Konzilium u pana doktora Mrkose, (rovněž plzeňská urologie) který je stále mým urologem mi přineslo trochu světla do černých myšlenek a jeho prognóza, sice ne stoprocentně optimistická mi umožnila poněkud optimističtěji hledět do budoucna. Samozřejmě, že seznámení se s plánem operace a možnými důsledky nebylo až tak příjemné ale domníval jsem se že to vše překonám. Inkontinence a ztráta erekce, absence dalšího sexuálního života u tohoto typu operace mě připadaly však jako velmi černá budoucnost. Ztráta mužství je pro každého chlapa stresem a osobní tragédií.
Naplánované datum operace 17.9.2017 mě strašilo po celou dobu 14-ti dnů, jež zbývaly a na vahách osudu byla na jedné straně možnost přežít, na druhé straně zůstat chlapem a zemřít.
Za mohutné pomoci rodiny, manželky jsem usoudil, že to první bude asi lepší.
A tak jsem v neděli, 16.9.2017 nastoupil do nemocnice v Plzni - Bory na urologické oddělení. Nemohu nezmínit, že den před tím jsme s mou Jani zažili tu nekrásnější a nejněžnější noc milováním a povídáním, spojeni vzájemnou láskou a nadějí v očekávání budoucích událostí.
-----------------------------------------------------------------------------
Pozn. na okraj: jste paní Michaelo první, kdo to čte, takže prosím o strpení s dalším pokračováním příběhu, píši to z hlavy na čisto. Budu pokračovat co nevidět, protože celá nemoc je na dlouhé vyprávění, zvláště, když se přidají komplikace.
Dekuji zatím za přízeň a hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc děkuji. Těším se na další pokračování.
Je to tak hezky napsaný. Čtu to jako román na pokračování, který vím, že naštěstí dobře skončí.
Myslím, že i ostatní kdo trpí touto nemocí a hledají informace si váš příběh rádi přečtou. Plzeňská nemocnice je prý hodně dobrá. Mrzí mě, že taťkovi již operaci nenabídli. Prý když má zasažené uzliny již je na operaci pozdě. Je mu 63 let. Taky ještě málo. Psychika je nejhorší. Pořád se bojím, že pouze ozáření s hormonální léčbou bude slabá léčba. Moc děkuji. Hezký den. M.F.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Dušnost v těhotenství

Mezi velmi časté těžkosti v těhotenství patří také pocit nedostatku kyslíku a rychlé zadýchání. Dušnost zpravidla provází druhou polovinu gravidity. Nastávající maminka má pocit, že se jí nedostává dostatek vzduchu, a to už po pár krocích anebo při běžné činnosti, jako je například uklízení. Mnohdy jsou tyto obtíže způsobeny rostoucí dělohou, která takto utlačuje plíce, ale může se také jednat o počáteční příznaky anémie (nedostatku železa), onemocnění srdce či štítné žlázy. Dušností také více trpí nastávající maminky při vícečetném těhotenství.

Během těhotenství dochází v těle nastávající maminky ke zvýšení objemu krve, jejímž hlavním úkolem je zabezpečit dostatek kyslíku všem tkáním organismu maminky i plodu. Srdce a plíce jsou tak nuceny pracovat mnohem rychleji, proto těhotné ženy často zaznamenávají zrychlený puls a rychlejší dýchání. Jedná se o reakci organismu ve snaze pokrýt zvýšenou potřebu kyslíku. Ačkoliv se srdce i plíce snaží dodat tělu kyslíku dostatek, přesto vzniká kyslíkový deficit a nastávající maminky jsou zadýchané a lapají takzvaně po dechu. Tyto obtíže se však vyskytují zejména při tělesné aktivitě a po chvilce odpočinku opět vymizí.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi DUŠNOST U KONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Chochol.

Jak do koně nejlépe dostat nějaká broncholytika(sirupy) nebo granulované bylinky, když téměř něžere. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dušnost u koní

Příznaky dušnosti

Dušnost se vyznačujeme namáhavým a ztíženým dýcháním, při němž dotyčný pociťuje dechovou tíseň či nedostatek vzduchu. Příčinami jsou různé poruchy. Dušnost se může dostavovat v záchvatech, nebo trvá dlouhodobě. Často se ještě objevuje s dalšími příznaky (dle konkrétní choroby).

Zhodnocení stupně dušnosti nám poskytne okamžité a bezprostřední informace o naléhavosti situace a o nutnosti léčebných opatření:

  • Fyziologická dušnost se objevuje u zdravých osob při pobytu ve vzduchu chudém na kyslík – ve velkých nadmořských výškách nebo v uzavřených prostorách. Ventilace je zvýšená a udržuje se zvýšenou stimulací dechového centra v mozku. Dechové centrum je drážděno buď poklesem hladiny kyslíku v krvi (hypoxémií), nebo nadměrným vzestupem hladiny kysličníku uhličitého v krvi (hyperkapnií). U většiny lidí je hypoxémie mnohem slabším podnětem ke zvýšení dechového úsilí než hyperkapnie. Hypoxémie může mít kromě dušnosti i jiné projevy, a to zmatenost, neurčitý nepříjemný pocit, až i bezvědomí. Po vstupu do uzavřeného prostoru, který neobsahuje kyslík (například prostředí obsahuje 100% dusík), může člověk ztratit vědomí již během 30 sekund, tedy dříve, než je varován dušností. Nepatrná dušnost provází také otravy kysličníkem uhelnatým.
  • Námahová dušnost je pociťována, překročí-li dechová práce klidovou hodnotu asi 5krát. Pociťují ji i zdravé osoby během nebo bezprostředně po ukončení nezvykle velké tělesné námahy. Tělesně trénovaní lidé tolerují bez dušnosti větší námahu než netrénovaní. Chronickým příznakem se dušnost stane teprve tehdy, objevuje-li se už při běžné denní tělesné aktivitě. Námahová dušnost bývá počátečním příznakem onemocnění dýchacího a srdečně-cévního systému.
  • Klidová dušnost vzniká již bez tělesné námahy. Je vždy příznakem onemocnění a vždy vyžaduje objasnění příčiny.
  • Ortopnoe znamená dušnost v poloze vleže, mírnící se v poloze vsedě. Je zvláštní formou klidové dušnosti. Svědčí o těžkém stavu. Je charakteristická zejména pro dušnost srdečního původu.
  • Asfyxie („dušení“) je stavem ohrožujícím život, nutícím k okamžitému zhodnocení stavu a léčení. Jde o akutní dechovou tíseň s nedostatkem kyslíku a hromaděním kysličníku uhličitého v krvi, ohrožující činnost životně důležitých orgánů. Může mít řadu příčin: útlum dechového centra v mozku (otravy, poranění mozku, „mozková mrtvice, záněty a nádory mozku), nervosvalové poruchy (dětská mozková obrna, tetanus), akutní uzávěr dýchacích cest (zapadlý jazyk při bezvědomí, vdechnutí cizího tělesa, akutní zánět hrtanu u dětí – „laryngitida“, nádor dýchacích cest, nádor štítné žlázy stlačující průdušnici, záchvat průduškového astmatu, těžký akutní zánět průdušek).
  • Záchvatovitá dušnost je charakteristická pro astmatický záchvat při průduškovém astmatu a pro akutní plicní otok (edém) při selhávání levé srdeční komory (takzvané srdeční astma).
  • Trvalá dušnost se vyskytuje především u chronických onemocnění levé srdeční komory a u plicních chorob. Pro stanovení diagnózy je nutné zhodnocení doprovodných příznaků.

Zdroj: Dušnost

Příčiny dušnosti

Příčinami dušnosti mohou být:

  • Fyzická kondice či nadváha: Lidé s malou fyzickou kondicí či nadváhou se zadýchají i při malé námaze.
  • Onemocnění dýchacího ústrojí: Patří sem onemocnění dýchacích cest (horních či dolních, pohrudnice či celkově hrudní stěny). Poruchy se dále dělí na restrikční a obstrukční. U restrikční dušnosti je zpravidla pacient v klidu bez obtíží. Problémy se objevují při námaze.
  • Kardiovaskulární nemoci: Jsou velmi častým důvodem dušnosti. Vycházejí z problematického městnání krve v plicním krevním oběhu. Kromě dušnosti se objevují i další potíže. U kardiovaskulárních nemocí jsou časté noční záchvaty dušnosti.
  • Mimohrudní příčiny: Mezi nejčastější příčiny dušnosti, jež nesouvisí s kardiovaskulárním systémem ani dýchací soustavou, patří nádory mozku (poruchy dechového mozkového centra), chudokrevnost (nedostatečná transportní kapacita krve), cukrovka, selhávání ledvin po požití některých léků.
  • Psychogenní dušnost: Existuje i dušnost, u které nelze zjistit objektivní patologický nález. Její původ může být v psychice člověka. Objevuje se zpravidla při záchvatech, a to často u lidí trpící fobiemi. Tyto lidé mají většinou subjektivní pocit, že se dusí.
  • Na vině mohou být i některá vzácnější onemocnění, například myastenia gravis, při kterém je narušen přenos nervového vzruchu mezi nervem a svaly, v tomto případě dýchacími.

Zdroj: Dušnost

Co s tím dělat

Před stanovením diagnózy bude chtít lékař vědět, jak dušnost vznikla, co jste dělali, co způsobilo, že se cítíte špatně, zda máte teplotu, kašel, bolest na hrudi, vykašláváte hlen, kouříte, zda dušnost způsobil pohyb, zda se dušnost objevuje v klidu, jestli jste cestovali letadlem a další. Lékař může provést testy plicní funkce, rtg vyšetření, krevní testy, vyšetření štítné žlázy a jiné.

Při vzniku akutní dušnosti nepanikařte a okamžitě přivolejte vy nebo nejbližší rodinní příslušníci rychlou lékařskou pomoc! Pokud jste astmatik, použijte své léky a zavolejte lékaře.

U chronické dušnosti můžete použít praktiky pro správné dýchání, které mohou pomoci při snížení dušnosti.

Léčba je vždy závislá na pravděpodobné příčině dušnosti.

Metody k uvolnění chronické dušnosti:

  • Uvolněné, pomalé, hluboké dýchání: Jemně dýchejte nosem a vydechujte přes nos a ústa. Zkuste se cítit uvolněně a klidně.
  • Stimulace dýchání: To může pomoci při chůzi nebo při chůzi po schodech. Pokuste se dýchat v rytmu pomalého kroku.
  • Ovládané dýchání: Jedná se o dýchání s použitím membrány a dolních svalů hrudi, tak abyste nedýchali horní částí hrudníku za pomoci ramenních svalů. Dýchejte jemně a udržujte uvolněná ramena a hrudní svaly.
  • Používejte různé úlevové sedící a stojné polohy, když cítíte dušnost, například:
  • Když se postavíte, opřete se o boky s předloktími o něco, co je v pohodlné výšce, jako je pracovní židle nebo kuchyňská pracovní plocha.
  • Když stojíte nebo při chůzi si položte ruce do boku nebo do kapes.
  • Když se posadíte, nakloňte se dopředu, položte předloktí na kolena, na židli nebo na stůl.
  • Uspořádejte věci, které používáte každý den, abyste se ujistili, že jsou pro vás snadno dosažitelné při dušnosti. Snažte se zůstat aktivní, ale odpočiňte si, když se dostaví dušnost, po odeznění můžete v činnosti pokračovat.

Dále omezte činnosti, které vedou k dušnosti:

  • Omezte kouření nebo přestaňte kouřit.
  • Řešte obezitu pohybem a zdravým životním stylem.
  • Nestresujte se.
  • Začleňte se do kroužků, klubů.
  • Učte se novým věcem.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Slabost, únava, pocit chladu, dušnost

Poškození ledvin může tlumit produkci hormonu zvaného erythropoeitin, což vede ke snížení počtu červených krvinek. Tento hormon může způsobit anémii a časté léčitelné komplikace onemocnění ledvin, která mohou vyvolat velmi rychlý pocit únavy.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Otok

Když ledviny selhávají, nadbytečná tekutina se hromadí v těle a může vést k onemocnění známému jako edém. Edém je otok rukou, kotníků, nohou, nebo obličeje zejména kolem očí při probuzení – ranní vaky pod očima . Tekutina se také může shromažďovat v plicích, což může způsobit dušnost.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Další kroky v cestě proti akné v dospělosti?

Další důležitou rolí v podpoře projevu akné na naší pokožce hraje hormonální a psychická vyrovnanost. Především ženy, které užívájí hormonální antikoncepci se musí smířit s tím, že akné je neoddělitelným průvodním jevem tohoto konání. Žádná antikoncepce = vyrovnané hormony = žádné akné. Psychika dokáže taktéž vyburcovat naše tělo k nadprodukci některých hormonů. Zejména těch, jejichž množství je ovlivňováno žlázou s názvem hypofýza. To je žláza, která je hluboko v naší hlavě na spodku mozku a je součástí orgánu zvaného hypotalamus. Naše psychycká vyrovnanost má na její činnost neuvěřitelný vliv. Tato žláza ovlivňuje produkci pohlavního hormonu, u žen je to estrogen, a u mužů zase testosteron. Hypotalamus je napojen na ostatní mozkové struktury, jako je mozková kůra nebo emocionální centra mozku. Poruchy v těchto částech mozku ovlivňují významným způsobem činnost hypotalamu, a ten pak zase ovlivňuje kvalitu i kvantitu pohlavních hormonů. Proto můžeme najít i souvislost mezi akné a psychikou. Právě akné na obličeji může demonstrovat určité emocionální problémy ve vztahu k okolí a především ve vztahu k druhému pohlaví. Velmi často pak tito lidé říkají, že akné jim brání v navázání známosti, a proto jsou v tomto ohledu neúspěšní. Nikdo si ale neuvědomí, že vztah akné a psychiky může být i obrácený – nemám schopnost navázat vztah, a proto si vytvořím jako obranu akné. Prakticky všechny chronické nemoci jsou důsledkem chybně prožitých emocí, chybně zpracovaných emocí a chybně konstruovaných emocí. Proto můžeme příčiny akné hledat nejen v oblasti materiální, tedy v infekci, eventuálně v hormonálních změnách, ale také v psychice, tedy především v emocionalitě člověka.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP