Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ELEVACE JATERNÍCH TESTŮ

OBSAH

Za jak dlouho se upraví testy jaterních enzymů

Zvýšené jaterní enzymy jsou známkou toho, že člověk má zanícená nebo poškozená játra. Mnoho stavů může způsobit zánět nebo poškození jater.

Pokud výsledky krevních testů odhalí, zvýšené jaterní enzymy, lékař prozkoumá základní příčinu. Jakmile stanoví diagnózu, doporučí vhodnou léčbu.

Ztučnění jater je nejčastější příčinou zvýšených testů jaterních enzymů. Lidé se ztučnělými játry mohou svůj stav zlepšit dietou, snížením hmotnosti, pokud je to nutné, nebo snížením spotřeby alkoholu. I ostatní, méně časté, příčiny zánětu jater jsou také léčitelné a jejich léčba povede ke zlepšení výsledků těchto jaterních testů.

Zvýšené jaterní enzymy jsou obvykle dočasným příznakem. Hladiny jaterních enzymů se rychle zlepší k normálu, pokud pacient dodržuje lékařský plán léčby základního onemocnění.

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Normální hodnoty jaterních testů

ALT
AST
APTT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Jaterní testy - normální hodnoty

Normální rozsah jaterních testů se může občas lišit mezi různými laboratořemi, takže není vždy možné porovnat výsledky přímo, pokud byly přijaty na různých místech. Také běžné rozsahy hodnot pro jaterní testy jsou často odlišné pro muže a ženy.

Zdroj: Jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bob.

Dobrý den,
prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji
Bob

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Trittico má celou řadu nežádoucích účinků, mezi které patří i změny v jaterních funkcích. Určitě by bylo na místě vzít si výsledky jaterních testů a ukázat je lékaři, který vám předepisuje lék Trittico. V nabídce je široká paleta různých antidepresiv, která tyto účinky u vás mít nemusí. Poraďte se proto spolu o náhradní léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoké jaterní testy

Hodnoty jaterních testů

Jisté zvýšení jaterních testů je normální po zátěži, jinak ovšem signalizuje některé z mnoha možných onemocnění jater. Může se jednat o onemocnění infekční, nejčastěji o některou z virových hepatitid (či nesprávně infekční žloutenku) nebo o mononukleózu. Dále připadají v úvahu postižení z metabolických příčin, například steatóza jater (ztukovatění) při poruše metabolismu tuků. Hepatotoxicky (toxicky pro játra) působí mnohé jedy, především alkohol v nadměrných dávkách (souvisí se vznikem jaterní cirhózy), dále jedy některých rostlin a především hub (onemocnění probíhá pod obrazem akutní otravy). Zmínit musíme i pseudonádory a nádory jater. Jde zejména o jaterní cysty (dutiny vyplněné tekutinou) a nezhoubné nádory (adenomy, jaterní hemangiomy), případně o nádory zhoubné (například hepatocelulární karcinom, který často souvisí s cirhózou jater).

Normální hodnoty

Normální hodnota erytrocytů je 5,5–8,4 T/l (= 1 terra na litr), leukocytů 5–17 G/l (=1 giga na litr), trombocytů 200–500 G/l, hemoglobinu 120–180 g/l, hematokritu 40–55 % neboli 0,4–0,55 l/l, ALT 0–1 µkat/l (= 1 mikrokatal na litr), AST 0–1 µkat/l.

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Normální hodnoty u dospělých:
ALT: 5–13 U/I;
AST: 0,05–0,72 µkat/l;
APTT se netýká jaterních testů, nýbrž srážlivosti krve a normální hodnoty jsou při srovnání s parametrem standardní plazmy v rozmezí 0,83–1,3.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Pa ne Cempírek dnes jsem byla na předoperačním vyšetření, všechno všechny odběry OK.
Cukr 5,6 asi hraniční že
Dále mi ale sestra řekla že mám zvýšený jeden z jaterních testů ALT -- v pořádku
AST-- v pořádku,
Další mi řekla nějak GP. .....no a rozmezí je od
0,......až 1,15 no a já měla 1,30 operaci to prý neohrozí

Zdroj: diskuze Jaterní testy

Testy jaterních enzymů: ALT a AST

Játra filtrují a zpracovávají krev, která obíhá v těle. Také metabolizují živiny, detoxikují škodlivé látky, srážejí krevní bílkoviny a plní řadu dalších životně důležitých funkcí. Buňky v játrech obsahují bílkoviny zvané jako enzymy, které řídí tyto chemické reakce. Když jsou jaterní buňky zničené nebo poškozené, enzymům v buňkách uniká krev, která může být měřena pomocí krevních testů. Jaterní testy kontrolují krev na dvou hlavních jaterních enzymech.

  • Enzym aspartátaminotransferázy (AST), je také enzymem svalů a mnoha dalších tkání kromě jater.
  • Enzym alaninaminotransferázy (ALT), je výhradně v játrech.

Pokud se ALT a AST enzymy nacházejí společně ve vyšším množství v krvi, tak může dojít s největší pravděpodobností k poškození jater.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Vedlejší nežádoucí účinky

Rosucard může způsobit zvýšení jaterních testů a u malého procenta pacientů může užívání vyvolat bolesti svalů a vzácně i nebezpečnou rabdomyolýzu. Z toho důvodu by po nasazení Rosucardu do medikace měly být pacientovi s odstupem několika týdnů zkontrolovány jaterní testy a koncentrace kreatinkinázy (enzym uvolňující se při poškození svalů) v krvi. Pokud se po nasazení léku objeví bolesti svalů, pak je nutno vyšetřit kreatinkinázu ihned. Přípravek nesmí užívat těhotné a kojící ženy. Podrobné informace naleznete v příbalové informaci.

Zdroj: Lék Rosucard

Diskuze

V diskuzi NEMOCNÁ JÁTRA A SPÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karin.

Je možné, že nemocná játra můžou mít vliv na svalovou hmotu a klouby? Přítelkyně trpí neuropatií, chodí s franc.holí a v současné době má tak velké problémy, že má problém zajít si do koupelny. Kromě toho má při vyšeření krve vysoké hodnoty jaterních testů. Má naordinován Sylimarin.
Jak jsem si přečetla, tak strava by měla být bohatá na bílkoviny. Měla by si kupovat i kyselinu listovou a B-komplex?
Také přes den hodně spí a v noci nemůže usnout.
Budu ráda, když nám poradíte, jak máme postupovat. Důležité jsou kromě jiného ty nohy. Aby zase začaly fungovat svaly.
Moc děkuji a přeji všechno dobré. ing. Poskerová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemocná játra a spánek

Jaterní testy

Jaterní testy jsou biochemické vyšetření prováděné rozborem krve nemocného. Slouží ke zjištění aktivity některých jaterních enzymů a ke zjištění hladiny bilirubinu. Buňky konkrétních orgánů obsahují enzymy (látky, které zprostředkovávají chod různých chemických reakcí), které jsou pro daný orgán typické. Pokud se hladina těchto enzymů v krvi zvýší (enzymy opustily buňky orgánu z důvodu narušení jejich stěny), lékař může usuzovat na poškození orgánu a pátrat po jeho příčině.

Do sady jaterních testů standardně patří zjištění aktivity tří enzymů:

  • alaninaminotransferázy (ALT),
  • aspartátaminotransferázy (AST),
  • gamaglutamyltransferázy (GMT).

Bilirubin je odpadní produkt štěpení krevního barviva, který je upravován v játrech a následně vylučován z těla močí a stolicí. Zvýšená hladina bilirubinu svědčí o neschopnosti jater bilirubin zpracovávat nebo o zvýšené nabídce bilirubinu při hemolytických onemocněních (nadměrný rozpad krevních buněk a barviva).

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Diskuze

V diskuzi MARKERY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lida.

Dobrý den,chtela bych se zeptat.Manželovi před pěti lety zistili rakovinu tlustého střeva.Chirugicky nador odstranili,každy rok chodí na kolonoskopické vyšetrení a střeva ma v pořadku.Teď mu delali Ct břicha a na bazi levé plíce t.č. je patrný nodul nepravidelného vel.6mm.Z markeru mírna elevace S protein 100B:0,294.Prosím o bližší upřesnení hodnoty S proteinu.Ďekuji.Lída

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Markery

Testovací funkce

Glukóza v krvi

  • Rozsah měření: 20-600 mg/dl
  • Čas testu: 10 sekund
  • Objem vzorku: > 4 μl
  • Paměťová kapacita: 200 výsledků testů

Cholesterol

  • Rozsah měření: 100-400 mg/dl
  • Čas testu: 150 sekund
  • Objem vzorku: > 15 μl
  • Paměťová kapacita: 100 výsledků testu pouze pro cholesterol nebo 50 v případě multifunkčního testování 3 v 1

Kyselina močová

  • Rozsah měření: 3-20 mg/dl
  • Čas testu: 20 sekund
  • Objem vzorku: > 4 μl
  • Paměťová kapacita: 100 výsledků testu pouze pro kyselinu močovou nebo 50 v případě multifunkčního testování 3 v 1

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Diskuze

V diskuzi POTRAVINOVÁ ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Pardubska.

Prosim o radu jaká antihistaminika použit u 9 letého bišona opakovaně trpi na záněty ucha a často se drbe má hypoalergenni stravu ale občas sni něco co nemá už si nenechá na ucho šáhnout nemůžu použit kapky ani výplachy prosim o radu má potravinovou alergii už 8 let děkuju Pardubska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Denisus.

Dobrý den,

celou řadu alergologických testů pro zvířata lze najít zde - www.genomia.cz/cz/al…

Zdroj: diskuze Potravinová alergie

Testy jaterních enzymů

Testy jaterních enzymů mohou zjistit následující enzymy:

  • Alanin transamináza (ALT): Vysoké hladiny tohoto enzymu mohou indikovat akutní poškození jaterních buněk.
  • Aspartát transamináza (AST): Vysoké množství tohoto enzymu může naznačovat akutní poškození jaterních buněk.
  • Alkalická fosfatáza (ALP): Vysoké hladiny tohoto enzymu mohou indikovat poškození jater nebo žlučovodů.
  • Gama-glutamyltranspeptidáza (GGT): Vysoké množství tohoto enzymu může naznačovat poškození jater nebo žlučovodů.

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Diskuze

V diskuzi SPERMIE A TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Szonya.

Chtela bych nutne vedet nutné. Spala jsem s kamarádem 1. Listopadu. Menses jsem dostaka 11.Listopadu. A po.mensesi jsem spala nekolikrat s byvalym a ksem tehotna a a mam termin porodu 22.srpen. Prosim. Ci je otec? Kamarad prvni nebo byvaly dryhy? Moc dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Denis.

Ve Vašem případě si můžete být jistá pouze po podstoupení testu otcovství... více zde - www.genomia.cz/cz/pr…

Zdroj: diskuze Spermie a těhotenství

Vyšetření jaterních funkcí: PT a INR

Vedle svých funkcí v metabolismu, játra vytváří proteiny, které jsou nezbytné pro normální srážlivost krve. Podstatou jaterních testů je kontrola schopností jater, aby tam tyto proteiny byly.

  • Protrombinový čas (PT) nebo také Quickův test, je test času, během kterého se vytvoří sražené krevní vzorky, za určitých podmínek v laboratoři. Pokud je nízká hladina koagulačních faktorů, tak jsou proteiny přítomny a protrombinový čas je delší.
  • Mezinárodní normalizovaný poměr (INR) není ani tak zkouška, ale spíše standardizovaný způsob pro všechny laboratoře, jak hlásit PT, takže jejich výsledky mohou být porovnány přesně navzájem odkudkoliv na světě, kde se těmito pravidly řídí.

PT a INT jsou zvyšovány u lidí s těžkým onemocněním jater, protože játra nedokáží produkovat normální množství některých koagulačních faktorů. Zvýšené PT může mít mnoho jiných příčin kromě jater. PT je často kontrolován společně s parciálním tromboplastinovým časem (PTT), který není funkčním jaterním testem. Pokud PT nebo PTT jsou zvýšené, může se objevit problém s krvácením nebo srážením krve.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šlápota.

PŘI posledním měření inr qick testu byla honota 3 co mám jíst aby to kleslo pod 3

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Důvody GGT/GMT testu

Játra jsou rozhodující pro produkci proteinů v těle a zároveň filtrují jedy, které se v těle nacházejí. Rovněž produkují žluč potřebnou pro tvorbu tělního tuku. Lékaři nařizují tyto testy v případech, kdy mají dojem, že jsou játra poškozena. Nejčastěji bývají postiženi alkoholici nebo drogově závislí lidé.

Mezi příznaky jaterních potíží patří:

  • snížená chuť k jídlu;
  • zvracení nebo nevolnost;
  • nedostatek energie;
  • bolest břicha;
  • žloutenka;
  • neobvykle tmavá moč nebo světlá nebo žlutá stolice;
  • svědění kůže.

Tyto testy se používají u lidí, kteří dříve byli alkoholiky, díky nim dochází ke zjištění, zda opět konzumují, nebo naopak nekonzumují alkoholické a jiné látky. Tento test se taktéž používá u lidí, kteří jsou léčeni po alkoholické hepatitidě.

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Poradna

V naší poradně s názvem CRP V KRVI A JEHO HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Libošková.

Nemohu nikde najít co znamená nízká hladina CRP do 1 mg/l,ví to někdo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co znamená nízké CRP v krevním testu? Nízká hodnota C-reaktivního proteinu (CRP) v krevním testu nemá pro diagnózu žádnou hodnotu. CRP se v krvi zdravých osob prakticky nevyskytuje a zvyšuje se při zánětu. Proto hodnoty blízké nule ukazují pouze na to, že v těle není zánět nebo že test nebyl správně proveden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CRP v krvi a jeho hodnoty

Léčba jaterního hemangiomu

Většina jaterních hemangiomů nevyžaduje žádnou léčbu. Jen pokud se jedná o velký hemangiom, který již způsobuje zdravotní problémy, tak je důležité jeho chirurgické odstranění.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Výsledky INR vyšetření

U odebrané krve se hodnotí její srážlivá schopnost pomocí Quickova testu neboli testu INR. Jeho hodnota, velmi zjednodušeně řečeno, udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného člověka srazí oproti normálu:

  • INR 1 je norma – krev se při testu sráží za normální dobu;
  • INR 2 znamená, že krev se srazí za 2x delší dobu, než je norma;
  • INR 3 znamená 3x delší dobu atd.;
  • INR 4 a více rozhodně nejsou normální hodnoty, pokud bylo INR 5, znamená to, že se krev srážela 5x pomaleji, než je obvyklé.

Pro lékařské účely se INR udržuje na hodnotách 2–3. Při menším INR se dávka léku zvýší a naopak. Vyšetření INR může ukázat i předávkování.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Testy jaterních bílkovin

Testy jaterních bílkovin sledují následující proteiny:

  • Globulin: Tento protein napomáhá funkci imunitního systému – nízké hladiny globulinu mohou indikovat poškození jater a další onemocnění jater.
  • Albumin: Test na albumin zjišťuje, jak dobře játra vytvářejí bílkoviny. Nízké hladiny tohoto proteinu mohou naznačovat poškození jater a další onemocnění jater.
  • Protrombin: Vysoká hladina protrombinu, proteinu, který napomáhá srážení krve, může znamenat poškození jater.

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Vyšetření jaterních funkcí: Bilirubin

Bilirubin je odpadní produkt z rozpadu červených krvinek. Játra zpracovávají bilirubin, takže může být vyloučen ve stolici. Bilirubin proudí přes játra do žlučovodů, kde je rozpuštěn ve žluči. Hladina bilirubinu může být zvýšena u lidí s poruchou toku žluči. Tato situace může nastat během těžkého onemocnění jater, žlučníku nebo jiných poruch žlučového systému. Velmi vysoké hladiny bilirubinu způsobují žloutenku, během které žloutne kůže a bělmo očí. Bilirubin může být užitečný při jaterních testech u lidí se známým problémem žluči. Zvýšený bilirubin může být také přítomný u lidí s anémií, typu hemolytické anémie.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Jaké se používají jaterní testy

Jaterní testy jsou užitečné a jsou často prvním příznakem při onemocnění jater. Lze také používat ostatní jaterní testy, které se provádějí a zjistí příčinu diagnózy určité poruchy, anebo se používají pro sledování aktivity onemocnění a zjištění druhu léčby.

Krevní testy, které mohou být provedeny, zahrnují:

  • Srážení krve, játra obsahují mnoho bílkovin nezbytných ke krevním sraženinám. V některých játrech není dostatek proteinu a tak není dobrá ani krevní sraženina. Proto mohou být krevní sraženiny používány jako příznak závažnosti některých jaterních testů.
  • Gama-glutamyltransferázy (GMT) je další enzym, který se vyskytuje v jaterních buňkách. Vysoká úroveň tohoto enzymu je zvláště spojená s těžkým pitím alkoholu. Játra odbourávají a odstraňují alkohol z těla a tento enzym se podílí na tomto procesu.
  • Imunologie jsou krevní testy, které se zaměřují na:
    • Viry a protilátky. Různé virové infekce mohou způsobit hepatitidu, což je zánět jater a její typy, jako je hepatitida A, hepatitida B.
    • Autoimunitní protilátky. Jedná se o protilátky, které napadají části těla a vyskytují se u autoimunitních poruch. Mezi nejčastější autoimunitní poruchy jater patří:
      • Primární billární cirhóza, která je spojená s anti-mitochondriálními protilátkami.
      • Autoimunitní hepatitida, která je spojená s hladkými svalovými protilátkami.
      • Primární sklerotizující cholangitis, která je spojena s antinukleárními cytoplazmatickými protilátkami.
  • Jiné typy bílkovin v krvi mohou poukázat na konkrétní onemocnění jater:
    • Ceruloplazmin je snížená Wilsonova nemoc.
    • Nedostatek 1-antitrypsinu je častá příčina jaterní cirhózy.
    • Vysoká úroveň feritinu je příznakem haemochromatisinu.

Mezi další používané testy patří jaterní biopsie, ultrazvukové skenování a další typy skenování. Tyto testy také můžou být třeba k objasnění příčiny onemocnění jater, anebo při sledování pokroku jejich léčby.

Zdroj: Jaterní testy

AST – aspartátaminotransferáza

Aspartátaminotransferáza (AST) je enzym, který je typicky přítomný v jaterních buňkách a také ve svalech. Při poškození jaterních buněk dochází k vyplavování AST do krve. Vyskytuje se v označení cAST a mAST.

Normální hodnota

  • 0 až 6 týdnů: 0,38–1,21 µkat/l
  • 6 týdnů až 1 rok: 0,27–0,97 µkat/l
  • 1 až 15 let: 0,10–0,63 µkat/l
  • 15 a více let: 0,05–0,72 µkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hladina AST signalizuje podezření na jaterní choroby (virová hepatitida, jaterní cirhóza, rakovina jater), na onemocnění žlučových cest (žlučové kameny), dále se vyskytuje u lidí nadměrně konzumujících alkohol, drogy nebo u lidí, kteří přišli do styku s látkami, které mohou játra poškodit.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota AST znamená deficit vitamínu B6 (pyridoxin, prekurzor pyridoxalfosfátu – koenzymu ALT); uremii; podání metronidazolu, trifluoperazinu.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP