Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ENZYM URIKÁZA

OBSAH

Katepsin

Je nitrobuněčný proteolytický enzym živočišných organismů. Katepsin je enzym ze skupiny peptidáz, který se nachází v lysozomu.

Normální hodnota

Není uveřejněno.

Co znamená vysoká hodnota

Katepsin G hraje důležitou roli při různých onemocněních, jako je revmatoidní artritida, onemocnění koronární arterie, periodontitida, ischemické reperfúzní poškození a kostní metastáze. Je také zapleten do různých infekčních zánětlivých onemocnění, včetně chronické obstrukční plicní nemoci, syndromu akutní respirační tísně a cystické fibrózy.

Co znamená nízká hodnota

Není známo.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Diskuze

V diskuzi JE TO ENZYM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan B..

Dobrý den. Chci se zeptat, zda výše zmíněnou enzymoterapií myslíte Wobenzym? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je to enzym?

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A WOBENZYN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den,
může se při užívání warfarinu brát i wobenzym?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym obsahuje bromelain, klíčový enzym získaný z ananasu, Bromelain má tu schopnost, že může zastavit hromadění krevních destiček. Tím snižuje vazkost krve a zároveň zvyšuje riziko krvácení. U některých žen se při používání Wobenzymu projevilo silnější menstruační krvácení. Těhotným ženám může bromelain způsobit krvácení z dělohy. Lidé s poruchami krvácení, jako je hemofilie a von Willebrandova choroba, by se měli bromelainu vyhýbat a užít ho pouze pod vedením kvalifikovaného lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a Wobenzyn

Nežádoucí účinky

Bylo zjištěno, že bobule goji „soutěží“ s warfarinem o enzym CYP450 C29. Tento enzym je metabolickým kontrolním bodem, a pokud ho velké množství, dochází ke zpoždění ve zpracování. Tento enzym je nutný k rozpadu warfarinu a zpoždění ve zpracování warfarinu znamená, že léčivo nemůže plnit svou funkci a způsobuje větší riziko krvácení.

Zdroj: Kustovnice a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem SERRAPEPTÁZA A PRADAXA ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobry den, prosim, je mozne Serrapeptazu 250 000 IU uzivat pocas uzivania Pradaxi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Serrapeptáza je proteolytický enzym (proteáza) produkovaný nepatogenní enterobakterií Serratia sp. E-15, nyní známý jako Serratia marcescens ATCC 21074. Tento mikroorganismus byl původně izolován koncem 60. let a od té doby se nepodařilo důvěryhodně prokázat jeho léčivé účinky. Existují jen malé neprůkazné studie s jeho použitím a žádná z nich se nevěnuje kontraindikaci s Pradaxou (dabigatran). Nelze tedy s jistotou říci, že nebude mít žádný vliv na léčbu Pradaxou. Pokud chcete být první, kdo to vyzkouší, informujte o tom svého lékaře, aby během této souběžné léčby kontroloval vliv na srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Serrapeptáza a Pradaxa zkušenosti

Složení

Wobenzym je přípravek systémové enzymoterapie, která je založena na systémovém působení perorálně podávané směsi enzymů rostlinného nebo živočišného původu. Působí zároveň na celý organismus, a tak v těle zajišťuje rovnováhu a správné fungování imunitního systému.

Wobenzym obsahuje tyto účinné látky:

  • amyláza – enzym zajišťující štěpení škrobu na jednodušší cukry
  • lipáza – lipolytický enzym rozkládající tuky na glycerol a mastné kyseliny
  • bromelain – proteolytický enzym extrahovaný z výhonků ananasu, štěpí bílkoviny, snižuje pravděpodobnost výskytu krevních sraženin a je aktivní při zánětlivých procesech, hojení otoků a hematomů
  • trypsin/chymotripsin – trávicí enzym štěpící bílkoviny obsažené v potravě, má protirakovinné účinky, působí protizánětlivě, posiluje imunitu a zlepšuje trávení
  • pankreatin (směs enzymů produkovaných ve slinivce) – štěpí bílkoviny, tuky a cukry, je důležitý také pro správnou funkci trávicího traktu a imunitního systému
  • papain – proteolytický enzym extrahovaný z papáji, snižuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin a urychluje léčbu zánětů, dále má také příznivý vliv na trávicí trakt a eliminuje vedlejší účinky chemoterapie
  • trihydrát rutosidu – účinná látka s antioxidačními účinky, která se používá k léčbě žilní nedostatečnosti, zmírňuje otoky a zvyšuje pevnost cévní stěny

Zdroj: Wobenzym a dna

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lisák.

/Dobrý den,
myslím, že v předchozím seznamu v podstatě náhrady za Detralex chybí ještě volně prodejný doplněk stravy a to "Varixinal". Užívám jej přes deset let a jsem sním velmi spokojen.
Warfarin má více rizik které se ale dají dohledat pouze u výrobce a to: blokuje enzym který zajišťuje vstřebávání vápníku z krve do kostí a také způsobuje hemoradickou mrtvici.V podstatě na jednu stranu nám ředí krev a na druhou ucpává cévy.V důsledku nutnosti podstoupit operaci jsem nahodile na sobě zjistil ještě jednu nepříjemnost kterou mi Warfarin způsobuje.Při užívání Warfarinu mě krevní tlak kolísá v rozmezí-ve dne až 198/122 a v noci 105/58. Kvůli operaci jsem byl převeden na injekce Clexane. Protože musely být provedeny dvě operace s odstupem cca 28 dní tak jsem injekce dostával po dobu osm týdnů. Po cca 14 dnech podávání injekcí se krevní tlak ustálil na cca 126/78 a tak potom zůstal až do opětovného nasazení Warfarinu. (krevní tlak jsem si měřil přístrojem Omron M4 od začátku prosince 2018 průběžně až do konce května 2019, operace byly prováděny v březnu 2019) Nyní po nasazení Warfarinu je krevní tlak zas špatný. Zeptám se, mohl by to být důvod pro změnu warfarinu za jiny lék, např. Pradaxu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Warfarin a Detralex

Testy jaterních enzymů: ALT a AST

Játra filtrují a zpracovávají krev, která obíhá v těle. Také metabolizují živiny, detoxikují škodlivé látky, srážejí krevní bílkoviny a plní řadu dalších životně důležitých funkcí. Buňky v játrech obsahují bílkoviny zvané jako enzymy, které řídí tyto chemické reakce. Když jsou jaterní buňky zničené nebo poškozené, enzymům v buňkách uniká krev, která může být měřena pomocí krevních testů. Jaterní testy kontrolují krev na dvou hlavních jaterních enzymech.

  • Enzym aspartátaminotransferázy (AST), je také enzymem svalů a mnoha dalších tkání kromě jater.
  • Enzym alaninaminotransferázy (ALT), je výhradně v játrech.

Pokud se ALT a AST enzymy nacházejí společně ve vyšším množství v krvi, tak může dojít s největší pravděpodobností k poškození jater.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Testy jaterních enzymů: alkalické fosfatázy, 5-nukleotidázy a GGT

Další z klíčových funkcí jater je produkce žluči, která pomáhá trávit tuky. Žluč protéká v jaterním systému malými trubičkami a je nakonec uložena v žlučníku, který se nachází pod játry. Když je žluč pomalá, nebo je zablokovaná hladina některých jaterních enzymů zvyšuje se:

  • Alkalická fosfatáza, což je enzym, který patří mezi hydrolázy.
  • 5-nukleotidáza, což je deaktivační enzym.
  • Gamma-glutamyl transpeptidáza (GGT), což je termín, používaný pro enzymy, které katalyzují vznik amidové vazby.

Jaterní testy mohou zjistit některé nebo všechny z těchto enzymů v krvi. Mezi nejčastěji testované patří alkalická fosfatáza. Pokud alkalická fosfatáza nebo 5-neklotidáza a GGT, jsou zvýšené, problémy s tokem žluči jsou pravděpodobně přítomny. Žlučové problémy mohou způsobit problémy v játrech, žlučníku nebo trubičkách, které je spojují.

Zdroj: Funkční jaterní testy

Poradna

V naší poradně s názvem KURKUMA A ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kosek.

Je známé,nebo doložené působení kurkumy na artrózu,jako možný lék?Děkuji za odpoběď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kurkuma je jasně žlutá bylina, která bývá použita při vaření, při barvení potravin a také v ajurvédské medicíně v Indii a v Číně již 2000 let. Neoficiální důkazy ukazují na její účinnost při léčbě mnoha onemocnění a stavů, zejména těch, které zahrnují zánět měkkých tkání například v případech artritidy. Na Universitě v Michiganu se v poslední době zabývají prokázáním vlastností kurkumy při léčení artritidy a dalších onemocnění pohybové soustavy. Nicméně kurkuma může způsobit také nežádoucí účinky, konkrétně ředění krve. Proto se vždy poraďte se svým praktickým lékařem před začátkem této bylinné léčby.

1.
Podle prozatímních výsledků z University of Michigan se dá kurkuma použít v případech revmatoidní artritidy a osteoartrózy pro snížení bolesti, utlumení zánětu a uvolnění ztuhlosti. Výsledky výzkumu zatím ukazují, že kurkuma je lepší než nesteroidní protizánětlivé léky na zmírnění zánětu po operaci.

2.
Kurkuma je lepší, když se užívá ve formě kapslí, než ve formě tablet. Tablety totiž navíc obsahují látky, které jim pomáhají držet svůj tvar, ale snižují účinnost hlavních látek. Zatímco kapsle jsou lyofilizované a bývají čerstvější. Doporučená dávka je 250 až 500 mg třikrát denně.

3.
Zkombinujte kurkumu se zázvorem, to doporučuje Dr. Andrew Weil, pro větší úlevu od zánětu. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které snižují otoky a ztuhlost. Obě byliny užijte společně v kapslích ve stejnou dobu. Možný je i čaj, kdy se vaří množství jednoho palce jednotlivých bylin ve dvou šálcích vroucí vody po dobu 15 až 30 minut. Pak se byliny odstraní a přidá se med nebo stevia.

4.
Přidejte enzym bromelain, který přispěje ke zvýšení účinku obou látek (zázvoru i kurkumy) při artritidě. University of Maryland Medical Center (UMMC) přináší neoficiální důkaz z ájurvédské terapie, který ukazuje, že tyto dvě byliny jsou obě účinné při léčbě bolesti artritidy a společně s bromelainem jsou ještě účinnější. Zároveň ale poukazuje na to, že zatím neexistují žádné oficiální vědecké studie podporující tyto způsoby použití. Bromelain je k dispozici ve formě tobolek.

5.
Kurkumu a další zde uvedené byliny užívejte mezi jídly, nikoli s jídlem. Tím zlepšíte jejich schopnost snižovat bolest a ztuhlost v důsledku zánětu. Když se užívají spolu s jídlem, tak mají tendenci se více soustředit na trávení, spíše než na kloubní tkáně.

Varování
Kurkuma, bromelain a zázvor jsou schopny ředění krve a měly by být používány pouze pod dohledem vyškoleného zdravotního lékaře. V žádném případě tuto léčbu nekombinujte s léky používanými na ředění krve, jako je kumarin nebo warfarin bez vědomí lékaře. Pokud dojde ke krvácení při používání těchto bylin, okamžitě je přestaňte užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Přírodní rada
Bromelain je enzym extrahovaný z ananasu, převážně z listů a kůže plode. Konzumace ananasu může pomoci zmírnit bolest artritidy, zvláště když k tomu užíváte kurkumu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kurkuma a artróza

Co je to GMT

GMT znamená gama-glutamyltranspeptidázu. Látka GMT je stejně jako ALT a AST enzym vlastní lidskému tělu. Stanovení hodnot tohoto enzymu slouží především ke kontrole průběhu onemocnění v oblasti jater, žlučníku a slinivky břišní. Po odeznění onemocnění se hodnoty normalizují. GMT se stanovuje poměrně zřídka, protože jeho hladina víceméně kopíruje hladiny dvou enzymů ALT a AST, s jednou důležitou výjimkou. Je to totiž enzym účastnící se odstraňování mnoha jedů, zahrnujících v tomto případě i léky a alkohol. Izolované nebo vysoké hodnoty v krvi GMT v lékařské praxi signalizují alkoholika či alespoň pořádnou pařbu v několika předchozích dnech, nebo pravidelného uživatele léků (včetně narkomanů). Analogicky může být zvýšené GMT u sportovců pomáhajících si k lepším výsledkům anaboliky. Stejně jako u mnoha předchozích i následujících vyšetření se nejedná o průkazné vyšetření, pouze o nález vzbuzující v daných souvislostech důvodné podezření na hodnoty GMT při cirhóze, především GMT u alkoholika.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.

Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.

Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.

Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.

Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.

Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako:
Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu.
Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).

Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Obsah vitaminu K v ananasu

Jedlá část ananasu obsahuje průměrně 86 % vody, 10 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, 0,3 % bílkovin a 0,1 % tuků. Energetická hodnota činí přibližně 200 kJ na 100 g syrové dužniny.

Ananas obsahuje i menší množství vitaminu A (1,6 % doporučené denní dávky ve 100 g), thiaminu (B1) (3,6 % DDD/100 g), riboflavinu (B2) (1,2 % DDD/100 g), niacinu (1,1 % DDD/100 g) a vitaminu C (20 % DDD/100 g). Kromě toho je zdrojem některých minerálních látek, například vápníku (2 % DDD/100 g), železa (5 % DDD/100 g), fosforu (1 % DDD/100 g) a draslíku (3 % DDD/100 g). Dále obsahuje enzym bromelin, který odbourává bílkoviny a napomáhá tedy trávení.

Zdroj: Warfarin a ananas

Romidepsin a HIV

Lék romidepsin (Istodax) může také inhibovat aktivitu HDAC, což je enzym, který může přispět k udržení HIV infekce v latentní formě. Regulační orgány v USA schválily použití romidepsinu jako nitrožilní léčby v dávce 15 mg na metr čtvereční povrchu kůže, a to k léčbě některých druhů rakoviny. Studie prokázaly, že mohou být při léčbě HIV podávány mnohem nižší dávky, aby došlo k její latentní formě. Tyto nižší dávky se pohybují mezi 2 a 5 mg na metr čtvereční povrchu kůže.

Zdroj: Romidepsin

Může se jíst ananas při Warfarinu

Ananas je zdrojem vlákniny, která působí jako indikátor při odstraňování toxinů a špatného cholesterolu z krve. Proto je doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje bohatý zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Vždy se poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Zdroj: Warfarin a ananas

Vedlejší nežádoucí účinky

Rosucard může způsobit zvýšení jaterních testů a u malého procenta pacientů může užívání vyvolat bolesti svalů a vzácně i nebezpečnou rabdomyolýzu. Z toho důvodu by po nasazení Rosucardu do medikace měly být pacientovi s odstupem několika týdnů zkontrolovány jaterní testy a koncentrace kreatinkinázy (enzym uvolňující se při poškození svalů) v krvi. Pokud se po nasazení léku objeví bolesti svalů, pak je nutno vyšetřit kreatinkinázu ihned. Přípravek nesmí užívat těhotné a kojící ženy. Podrobné informace naleznete v příbalové informaci.

Zdroj: Lék Rosucard

Cibule s medem

Ingredience: šťáva ze 3 cibulí, 1 lžička medu

Recept: Smíchejte šťávu z cibule a med a naneste na vlasy. Nechte působit cca 8 hodin. Med dokonale zklidní podrážděnou vlasovou pokožku a má léčivé vlastnosti. Med umí vlasy zesvětlit – a není to žádný výmysl. Děje se tak proto, že obsahuje enzym produkovaný včelami, který umí rozkládat cukr na peroxid vodíku. Rozhodně neaplikujte med na vlasy samotný, pokud jej samozřejmě nechcete použít jako totální depilaci svých vlasů. Krásné zesvětlené vlasy získáte, pokud jej společně s cibulí necháte na vlasech působit alespoň uvedených 8 hodin.

Zdroj: Cibule na silné vlasy

AST – aspartátaminotransferáza

Aspartátaminotransferáza (AST) je enzym, který je typicky přítomný v jaterních buňkách a také ve svalech. Při poškození jaterních buněk dochází k vyplavování AST do krve. Vyskytuje se v označení cAST a mAST.

Normální hodnota

  • 0 až 6 týdnů: 0,38–1,21 µkat/l
  • 6 týdnů až 1 rok: 0,27–0,97 µkat/l
  • 1 až 15 let: 0,10–0,63 µkat/l
  • 15 a více let: 0,05–0,72 µkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hladina AST signalizuje podezření na jaterní choroby (virová hepatitida, jaterní cirhóza, rakovina jater), na onemocnění žlučových cest (žlučové kameny), dále se vyskytuje u lidí nadměrně konzumujících alkohol, drogy nebo u lidí, kteří přišli do styku s látkami, které mohou játra poškodit.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota AST znamená deficit vitamínu B6 (pyridoxin, prekurzor pyridoxalfosfátu – koenzymu ALT); uremii; podání metronidazolu, trifluoperazinu.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Jak Reparex funguje

Princip fungování přípravku Reparex proti šedinám spočívá v tom, že oxidovaný melanin, který je v šedivých vlasech, je redukován enzymem alfa-reduktázou, obsaženým v přípravku, čímž se melanin zbarví a šedivé vlasy nabudou ze svého vnitra původní barvu. Získaný kyslík enzym naváže na dusičnan stříbrný, který se v malých částkách z vlasů vymyje anebo vyčeše. Jiné barvy na vlasy barví šedivé vlasy zvenčí, kdežto Reparex zevnitř.

Reparex:

  • obnovuje původní barvu vlasů, která vypadá opět jako přírodní;
  • je snadno použitelný, není nutná žádná pomoc s jeho aplikací;
  • nanáší se lokálně pouze na šedé vlasy, je velmi efektivní;
  • barva vlasů je obnovena zevnitř, proto jsou všechny vlasy obarvené stejně;
  • šetří peníze, jedna láhev Reparexu vydrží téměř 2 měsíce;
  • nikdo si nevšimne, že ho používáte.

Zdroj: Reparex pomáhá zakrýt šedivé vlasy

Jaké se používají jaterní testy

Jaterní testy jsou užitečné a jsou často prvním příznakem při onemocnění jater. Lze také používat ostatní jaterní testy, které se provádějí a zjistí příčinu diagnózy určité poruchy, anebo se používají pro sledování aktivity onemocnění a zjištění druhu léčby.

Krevní testy, které mohou být provedeny, zahrnují:

  • Srážení krve, játra obsahují mnoho bílkovin nezbytných ke krevním sraženinám. V některých játrech není dostatek proteinu a tak není dobrá ani krevní sraženina. Proto mohou být krevní sraženiny používány jako příznak závažnosti některých jaterních testů.
  • Gama-glutamyltransferázy (GMT) je další enzym, který se vyskytuje v jaterních buňkách. Vysoká úroveň tohoto enzymu je zvláště spojená s těžkým pitím alkoholu. Játra odbourávají a odstraňují alkohol z těla a tento enzym se podílí na tomto procesu.
  • Imunologie jsou krevní testy, které se zaměřují na:
    • Viry a protilátky. Různé virové infekce mohou způsobit hepatitidu, což je zánět jater a její typy, jako je hepatitida A, hepatitida B.
    • Autoimunitní protilátky. Jedná se o protilátky, které napadají části těla a vyskytují se u autoimunitních poruch. Mezi nejčastější autoimunitní poruchy jater patří:
      • Primární billární cirhóza, která je spojená s anti-mitochondriálními protilátkami.
      • Autoimunitní hepatitida, která je spojená s hladkými svalovými protilátkami.
      • Primární sklerotizující cholangitis, která je spojena s antinukleárními cytoplazmatickými protilátkami.
  • Jiné typy bílkovin v krvi mohou poukázat na konkrétní onemocnění jater:
    • Ceruloplazmin je snížená Wilsonova nemoc.
    • Nedostatek 1-antitrypsinu je častá příčina jaterní cirhózy.
    • Vysoká úroveň feritinu je příznakem haemochromatisinu.

Mezi další používané testy patří jaterní biopsie, ultrazvukové skenování a další typy skenování. Tyto testy také můžou být třeba k objasnění příčiny onemocnění jater, anebo při sledování pokroku jejich léčby.

Zdroj: Jaterní testy

Dávkování

Při obtížích: Užívejte 3 tablety denně ráno až do zmírnění problémů (vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem).

Při pravidelném užívání: Užívejte 2 tablety denně ráno po dobu 3 měsíců (kúru doporučujeme absolvovat minimálně 2x ročně). Tablety užívejte na lačno (minimálně 20 minut před jídlem), zapijte vodou.

Skladování: Skladujte při teplotě od 15 °C do 25 °C na suchém a tmavém místě, v původním balení, mimo dosah dětí.

Složení: 1 enterosolventní tableta Senzycolu (618 mg) obsahuje SilkUP™ komplex 230 mg, který se skládá z: extrakt kurkumy 20 : 1 200 mg, enzym serapeptáza 60.000 IU, inulin 150 mg, měď 500 μg 50% DDD (DDD je doporučená denní dávka), piperin 95% 500 μg.

Pomocnými látkami jsou: mikrokrystalická celulóza 260 mg, stearan hořečnatý 10 mg, celkem bez potahu 600 mg. Enterosolventní potah 18 mg se skládá z: povidon 40, koloidní bezvodý oxid křemičitý, sodná sůl, karboxymethyl škrobu, kukuřičný škrob, fosforečnan vápenatý, mikrokrystalická celulóza, makrogol 8000, oxid titaničitý – barvivo, mastek, sacharóza.

Hmotnost obsahu 220 tablet: 135,96 g ± 5 %

Balení: 200 + 20 tablet zdarma

Zdroj: Nejlepší lék na křečové žíly


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP