Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

EPIDURAL

OBSAH

Cena za epidurál

Cena za epidurální anestezii je v té které nemocnici různá. Někde se neplatí, jinde se platí 500 až 6 000 Kč. Pokud je epidurál indikován ze zdravotního důvodu, je bezplatný.

Zdroj: Epidurál

Poradna

V naší poradně s názvem ANESTEZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Půjdu na operaci kolene.Mám prasklý meniskus, ale problém je v tom, že epidurál nesmím dostat a po narkóze dlouho zvracím. Existuje nějaká šetrnější anestezie?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, určitě se najde řešení. Je třeba Vaše problémy s anestéziemi prodiskutovat s operatérem, popřípadě s anesteziologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anestezie

Epidurál ano, nebo ne?

Epidurální analgezie je metoda, která na první pohled vypadá jako ideální cesta k bezbolestnému porodu. Jako každá medicínská intervence při porodu má však tento způsob tišení bolesti nejen svá pro, ale i proti. Epidurální analgezie by pak neměla být metodou první volby, ale měla by být podávána především v lékařsky indikovaných případech a vždy po řádném poučení rodící ženy porodníkem a anesteziologem.

Zdroj: Epidurál

Poradna

V naší poradně s názvem ANESTEZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Hrnčíř.

Dobrý den.Mám jít na epidurál obstřik.Jelikož jsem prodělal před 8 lety mozkovou příhodu a těžkou parezu.Mám trochu obavy jestli vše v mém případě dopadne dobře.Obracím se na vás s dotazem abych netrpěl při tomto zákroku kolik stojí uklidňující injekce.Děkuji za odpověď.Hrnčíř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je třeba říci, že strach z utrpení při epidurálce je zbytečný. Pocit je podobný, jako při odběru krve ze žíly. Jakmile je vpravena látka s lokálním anestetikem do meziobratlového prostoru ucítíte úlevu od bolesti a o to přesně jde - ulevit vám od bolesti. Po aplikaci budete muset zůstat sedět asi 3 hodiny, tak si sebou vezměte svojí oblíbenou zábavu, kterou rád děláte v sedě, aby vám to pěkně utíkalo. Nebojte se, epidurální obstřiky se dělají již dlouho a často a lékaři mají bohaté zkušenosti, které jsou předpokladem, že se vše povede.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anestezie

Co to je epidurální anestezie

Přes jehlu se speciálním postupem aplikuje anestetická látka do epidurálního (subdurálního) prostoru – do páteřního kanálu v bederní oblasti. Jste plně při vědomí, od pasu dolů však nic necítíte. Z toho také vyplývá, že tento typ anestezie lze použít pouze u operací prováděných na dolní polovině těla.

Někdy se po zákroku může objevit bolestivost v místě vpichu. Ta by měla během několika dní samovolně vymizet. Rizikem epidurální anestezie je pokles krevního tlaku a snížení srdeční frekvence. Proto jsou předtím podávány infuze pro naplnění krevního řečiště.

V epidurální anestezii se využívá lokální anestetikum, stále vyráběné z kokainu, které je injekčně vpraveno do epidurálního prostoru (prostor kolem tvrdých obalů, které chrání míchu). Epidurální anestezie blokuje nervové signály jak ze senzorických, tak z motorických nervů, čímž efektivně tlumí bolest, avšak imobilizuje spodní část těla. V posledním desetiletí byl vynalezen nový typ epidurálu zvaný „chodící epidurál“, který snižuje blokaci motorických nervů a umožňuje určitou mobilitu.

Epidural hematoma – jde o něco zcela jiného, tento stav vzniká při poranění hlavy. Pokud náraz či úder směřuje do oblasti spánku, může dojít k roztržení tepny a k následnému krvácení. Vznikající hematom pak začne utlačovat mozek. Jedná se o život ohrožující stav.

Zdroj: Epidurál

Rizika

Mezi rizika patří bolesti hlavy způsobené únikem mozkomíšního moku při nesprávném provedení vpichu. Dále je to pokles krevního tlaku jako následek podání anestetik, problémy s močením vinou uvolněné svaloviny, svědění břicha a obličeje, třesavka, zvracení a nevolnost a v neposlední řadě také znecitlivění, mravenčení a problémy s hybností dolních končetin nebo eventuálně ztráta citu v nich, které se mylně uvádí jako ochrnutí. Velmi vzácně se objevuje krvácení do páteřního kanálu nebo infekce. Při samotném zavádění epidurálu je nutno zachovat absolutní klid, aby nedošlo k poranění místa (následkem jsou dvoudenní bolesti hlavy či omezená hybnost končetin).

Zdroj: Epidurál

Vzor porodního plánu

Porodní plán anebo „porodní přání“ je dokument se seznamem bodů, které si rodička přeje mít během svého porodu dodrženy, naplněny. Lékař i personál nemocnice by měli porodní plán respektovat. Je vhodné ho prokonzultovat ve vybrané porodnici dopředu. Ne všude je totiž běžnou záležitostí. Žena musí počítat také s tím, že ne všechny body porodního plánu budou dodrženy v případě, že dojde k nějakým komplikacím během porodu.

Pokud se pro porodní plán rozhodnete, předkládáme níže malý seznam, co do něj můžete uvést. Odevzdat byste jej měla alespoň dva týdny před termínem do své porodnice a kopii mít s sebou u porodu. Jde ale o seznam orientační. Je třeba mít na paměti, že vám porodnice nemusí ani při nejlepší vůli ve všem vyhovět.

Na svůj porodní plán můžete uvést:

  • Koho si přejete u porodu (partnera, kamarádku, maminku...).
  • Přejete-li si, aby partner přestřihl pupeční šňůru.
  • Budete-li akceptovat klystýr nebo YAL gel, případně ani jedno.
  • Přejete-li si oholit okolí hráze.
  • Akceptujete-li nástřih hráze.
  • Jaké tišící prostředky si přejete (epidurál, jiné prostředky na tišení bolesti, nebo vůbec nic).
  • V jaké poloze a kde chcete rodit (ve vodě, na stoličce, klasicky).
  • Jaké pomůcky chcete využít ve druhé době porodní (míč, relaxační hudba, sprcha...).
  • Požadujete-li celkovou narkózu nebo epidurál v případě akutního císařského řezu.
  • Přejete-li si případnou přítomnost studentů medicíny.
  • Jak rychle chcete dítě přiložit k prsu (do 30 minut).
  • Zda si přejete dítě hned po porodu změřit.
  • Přejete-li si samovolný porod placenty, pokud nenastanou komplikace.
  • Požadujete-li přítomnost jednoho z rodičů u vyšetření dítěte.

Porodní plán je vaše představa ideálu. K porodu samému byste měla přistupovat otevřeně, s klidem a vědomím, že jste pro jeho zdárný průběh udělala vše, co se dalo. Možná bude porod probíhat trochu jinak, než jste čekala. I náhoda by tak měla mít ve vašem porodním plánu svůj prostor.

Zdroj: Porodní plán

Epidurál při porodu

Poprvé byla epidurální anestezie u porodu použita na přelomu 19. a 20. století. Její účinnost je tak vysoká, že maminka cítí pouze tlak a mírnou bolest ve druhé době porodní, a to právě takovou, aby účinně spolupracovala, stahy vnímala a mohla tlačit dle instrukcí porodníka. I díky tomu patří k nejoblíbenějším a nejčastěji podávaným metodám analgezie. Porod bez bolesti je snem mnoha žen vlastně už odnepaměti, jen prostředky, které se u porodu k mírnění bolesti používají, se mění a vyvíjejí. Velmi účinným způsobem, jak bolesti zmírnit či úplně odstranit, je právě epidurální analgezie.

Jde o účinnou metodu odstranění bolesti při porodu, při níž se do krve matky a dítěte dostane jen minimální množství léků. Neovlivňuje volný pohyb rodičky a pozitivně působí na její psychiku. Žena vnímá porod, nebojí se bolestí, spolupracuje s porodníkem. Epidurál příznivě ovlivňuje prokrvení dělohy a placenty, čímž se zlepšuje zásobování dítěte kyslíkem i dalšími potřebnými látkami. Uvolňuje také svalstvo porodních cest.

Mezi nevýhody patří, že jde o metodu organizačně náročnou a vyžadující přítomnost zkušeného anesteziologa. Maminka někdy v důsledku velkého přírůstku váhy a břicha nedokáže dostatečně vyhrbit kočičí hřbet a zůstat v klidu při porodních bolestech.

Prvotní indikací epidurálu je přání ženy. Epidurální analgezie se používá rovněž v případě, že hlavička miminka naléhá na bederní nervové svazky a způsobuje velké bolesti v křížové oblasti. Vhodný okamžik pro podání epidurální analgezie určí porodník. Obecně lze říci, že při pravidelné děložní činnosti je tím nejlepším časem pro podání nález otevřené branky na 3 až 4 centimetry u prvorodičky nebo 1–2 centimetry u vícerodičky. Někdy si rodička epidurální analgezii přeje, ale nález už je tak pokročilý, že ji anesteziolog nemůže aplikovat.

Maminka si lehne na bok (nejlépe levý) a vyhrbí se do kočičího hřbetu. Anesteziolog vydezinfikuje kůži bederní oblasti zad a orouškuje ji. Pak místně znecitliví kůži a podkoží. Zavede opatrně speciální jehlu do epidurálního prostoru, tou provlékne tenkou hadičku (katétr) a začne aplikovat účinné látky. Asi třetina maminek si přeje epidurální analgezii. Tato metoda je výhodná zejména pro ženy s velmi silnými porodními bolestmi.

Překážkou k poskytnutí epidurální anestezie je porucha krevní srážlivosti maminky. Dále pak alergie na lokální anestetika, infekce v místě vpichu a nesouhlas rodičky. Porodnickými kontraindikacemi jsou krvácení během porodu a akutní tíseň plodu. Epidurál se nepoužívá v případě, že došlo k předčasnému odlučování placenty a při překotném porodu.

Epidurální analgezie je sice poměrně účinnou metodou tišení bolesti, přináší s sebou ale i možné komplikace. Podání epidurálu snižuje účinnost kontrakcí, což následně vede k nutnosti urychlení porodu. Tyto zásahy pak zvyšují riziko operativního ukončení porodu císařským řezem nebo kleštěmi. Podávání umělého oxytocinu, který zesiluje kontrakce, navíc blokuje vyplavování tohoto hormonu v jeho přirozené podobě. Přírodní oxytocin je přitom zodpovědný nejen za průběh porodních kontrakcí a později je důležitý i při kojení, ale je také takzvaným hormonem lásky. Uplatňuje se nejen u milování a zamilování se, ale i při navazování emočního pouta mezi maminkou a jejím miminkem.

Epidurál má na porod a rodičku následující účinky:

  • prodlužuje porod;
  • ztrojnásobuje riziko vážných trhlin hráze;
  • může zvýšit riziko císařského řezu až 2,5x;
  • zvyšuje pravděpodobnost užití umělého oxytocinu (pitocinu) 3x;
  • zčtyřnásobuje pravděpodobnost, že dítě bude ve finální fázi porodu v trvale zadním postavení (tváří nahoru), což snižuje šanci na spontánní vaginální porod;
  • snižuje šanci na spontánní vaginální porod;
  • zvyšuje pravděpodobnost komplikací u instrumentálního porodu – při klešťovém porodu u ženy s epidurálem musí lékař použít téměř 2x větší sílu než bez něho, to následně zvyšuje krátkodobá rizika vzniku podlitin, poranění obličeje, posunutí lebečních kostí a krevních sraženin v pokožce hlavy u dítěte a rovněž vznik epiziotomie a trhlin vagíny a hráze u matek;
  • zvyšuje riziko problémů s pánevním dnem (poruchy močových cest, anální a sexuální), které se zřídkakdy vyřeší spontánně;
  • léky podávané při porodu se dostávají do krve dítěte ve stejné nebo někdy dokonce vyšší hladině než ty, které jsou v matčině krvi. Imunitní systém novorozence je nezralý, takže trvá déle, než tyto léky eliminuje. Poločas rozpadu bupivacainu, běžně používaného u epidurální analgesie, je 2,7 hodiny u dospělého, ale téměř 8 hodin u novorozence.

Zdroj: Epidurál


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP