Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ERDOMED

OBSAH

Je Erdomed volně prodejný?

Erdomed v tabletách je dostupný pouze v kamenné lékárně na základě lékařského předpisu.

Erdomed granule k přípravě perorálního roztoku je volně prodejný bez lékařského předpisu.

Erdomed blistr 60 je na lékařský předpis a je plně hrazen ze zdravotního pojištění a pacient při jeho výdeji nic nedoplácí.

Zdroj: Erdomed na odkašlávání

Poradna

V naší poradně s názvem ERDOMED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Taky by mě zajímalo,jak je to s tím poplatkem.Loni mě ho taky předepsali a platila jsem jen kolem 50 kč.Dneska jsem si ho byla vyzvednout a už jsem zaplatila 179 kč,a na receptu bylo napsáno hradí pacient.Tak nevím...je nějaká legislativní změna?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erdomed dostane s nízkým doplatkem jen pacient s plicní obstrukční nemocí (CHOPN). Všichni ostatní musí zaplatit jeho plnou cenu. Výdej léku zůstává i nadále jen na lékařský předpis. Erdomed nejde volně koupit, ikdyž na něj pojišťovna nepřispívá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze ERDOMED

Co léčí Erdomed

Erdomed se užívá ke snížení vazkosti hlenovitého, případně i hnisavého výměšku sliznic dýchacích cest a k usnadnění vykašlávání při:

  • akutním i chronickém zánětu průdušek, rozšíření průdušek a průduškovém astmatu se zvýšenou sekrecí hlenu,
  • akutním i chronickém zánětu horních dýchacích cest jako například rýmě, zánětu vedlejších nosních dutin, zánětech hltanu a hrtanu.

Erdomed se také užívá k předcházení zhoršení onemocnění průdušek zejména při postižení dýchacího systému provázeném rozedmou a zvýšenou sekrecí, chronickém zánětu průdušek i u kuřáků, rozedmě plic.

Erdomed se může rovněž užívat k předcházení komplikací po chirurgickém zákroku, jako je zápal plic či nevzdušnost části plic.

Přípravek je vhodný pro dospělé, mladistvé a děti od 15 kg tělesné hmotnosti.

Zdroj: Erdomed na odkašlávání

Poradna

V naší poradně s názvem ERDOMED 300 MG TOBOLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Machackova.

Dobry den.kdyz budu mit recept stoji lek 190kc nebo zaplatim jen 60kc?dekuji za odpoved machackova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Cena doplatku za 20 kapslí léku Erdomed 300 mg bude kolem 60 Kč. Přesnou výši doplatku lze zjistit v konkrétní lékárně.

Zdroj: diskuze Erdomed 300 mg tobolky

Co když Erdomed nepomáhá

Pokud nejste zahlenění, způsobuje tento přípravek suchý dráždivý kašel! Je nutné hodně pít, aby fungoval. Lék není vhodný pro těhotné ani kojící ženy, není-li pro to vážný důvod.

Zdroj: Erdomed tablety

Diskuze

V diskuzi ERDOMED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Erdomed je sice na předpis ale platí se celý to máte na receptu napsané hradí nemocný cena je v pořádku za 20 tablet platím kolem 200kc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislava Gadlenová.

Záleží na dr. a na lékárně,je mě 66 a doplácela jsem 60 kč.

Zdroj: diskuze ERDOMED

Erdomed a alkohol

Je samozřejmé, že alkohol se s léky nemá míchat. Organismus postupně hůře reaguje na kombinaci léků a alkoholu se stoupajícím věkem. Silnější reakci vyvolává také horko a nedostatek tekutin. Kombinace léků a alkoholu obecně není doporučována, jelikož se mohou ve zvýšené míře vyskytnout nežádoucí účinky.

Zdroj: Erdomed tablety

Poradna

V naší poradně s názvem ERDOMED TOBOLKY CPS 20X300MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendulka48.

Dobrý den, pane Cempírek!

Zajímalo by mě, kdy se změnil doplatek na ERDOMED 60x300mg. V březnu t.r. jsem na něj doplácela téměř 500,- Kč, s tím že p. MUDr na plicním ho neproplácí pojišťovna pouze u CHOPRN. Víte něco blíže??

Dík za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erdomed můžete dostat za méně peněz a nebo dokonce zdarma, jen když budete mít předpis od lékaře, u kterého se léčíte s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Navíc tato nemoc musí být od kategorie A, která má fenotyp bronchitický a/nebo frekventní exacerbace. Nárok na slevu mají i pacienti s CHOPN s bronchiektáziemi, kteří dodržují zákaz kouření a současně splňují následující kritéria: FEV1 po podání bronchodilatancia dosahuje méně než 80% náležité hodnoty a mají alespoň 2 exacerbace za rok v anamnéze před nasazením léčby erdosteinem, což je účinná látka Erdomedu. Léčba není nadále hrazena, pokud během 3 měsíců nedojde ke zlepšení průběhu CHOPN.
Toto jsou současné podmínky určující nárok na úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Všichni ostatní, kteří se neléčí na výše uvedenou nemoc, musí platit plnou prodejní cenu tohoto skvělého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Erdomed tobolky CPS 20x300mg

Dávkování

1 tobolka (300 mg) 2–3krát denně.

Způsob podání

Tvrdé tobolky jsou určeny k přímému perorálnímu podání. Erdomed by se měl užít nejpozději do 17. hodiny, jelikož hlen zkapalňuje a nutí k jeho vykašlávání.

Erdostein disponuje protizánětlivými a imunomodulačními účinky. Navíc snižuje schopnost bakterií přilnout na epitel dýchacích cest.

Zdroj: Erdomed tablety

Diskuze

V diskuzi ERDOMED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Jsem osoba starší nad 70 let . Dnes jsem v lékárně doplácela na lék ERDOMED -tuhé tabletky 10 ks 100,00 Kč Lék byl na předpis. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Erdomed je sice na předpis ale platí se celý to máte na receptu napsané hradí nemocný cena je v pořádku za 20 tablet platím kolem 200kc

Zdroj: diskuze ERDOMED

Erdomed cena

Cena vlně prodejného přípravku Erdomed granule je vidět zde: volně prodejný Erdomed cena.

Erdomed tablety na předpis bez doplatku. Jedná se o blistr o velikosti 60 tablet je plně hrazen dospělým symptomatickým pacientům s diagnózou CHOPN od kategorie A, která má fenotyp bronchitický a/nebo frekventní exacerbace a/nebo CHOPN s bronchiektáziemi, kteří dodržují zákaz kouření a současně splňují následující kritéria:

  • FEV1 po podání bronchodilatancia dosahuje méně než 80% náležité hodnoty
  • pacienti mají alespoň 2 exacerbace/rok v anamnéze před nasazením léčby erdosteinem.

Léčba není nadále hrazena, pokud během 3 měsíců nedojde ke zlepšení průběhu CHOPN.

Pro pacienty, kteří netrpí onemocněním CHOPN je Erdomed k dispozici na předpis jako blistr o velikosti 10 a 20 tablet a jeho cena bez účasti zdravotní pojišťovny činí:

  • Erdomed blistr 10 118,- Kč.
  • Erdomed blistr 20 194,- Kč.

Erdomed a ACC LONG

Při současném užívání ACC LONG a antitusik (léky tišící kašel) může pro snížení intenzity kašle dojít k nebezpečnému zadržení vytvořeného hlenu v dýchacích cestách. Pro současné užívání ACC LONG a antitusik proto musí být zvlášť závažné důvody a antitusika mohou být užívána současně s ACC LONG pouze na přímé doporučení lékaře.

Zdroj: Erdomed na odkašlávání

Diskuze

V diskuzi ERDOMED NA ODKAŠLÁVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Burianová.

Potřebuji vědět, jaká je cena tablet ERDOMED.Lék mi byl vyzvednout soused a já nevím, kolik za něj zaplatil. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Charlie.

Dobrý den paní Burianová,
lék je na předpis, za krabičku 20ks můžete zaplatit i 256 korun.
Pokud Vám lék napíše plicní lékař, nedoplácíte myslím nic. Mám CHOPN, neplatím za více léků, za jiné velmi mnoho -např. Milgamma N

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze ERDOMED

Na co Erdomed pomáhá

Erdomed tablety jsou součástí farmakoterapeutické skupiny mukolytikum, expektorans, bronchoprotektivum. Účinnou látkou je erdostein, což je mukomodulační látka, která působí prostřednictvím svých aktivních metabolitů. Účinek přípravku se dostavuje asi po 3–4 dnech léčby.

Erdomed snižuje viskozitu bronchiálních sekretů a je indikován k léčbě akutních i chronických onemocnění horních a dolních dýchacích cest, jako jsou bronchitidy, rhinitidy, sinusitidy, laryngofaryngitidy, exacerbace chronické bronchitidy, CHOPN, hypersekreční astma bronchiale nebo bronchiektázie.

Působí také protektivně proti zhoršení onemocnění dýchacích cest a je indikován při stabilní chronické bronchitidě i u kuřáků k prevenci rekurentních infekčních epizod například v zimní sezoně a podobně.

Přípravek je rovněž indikován k adjuvantní léčbě s antibiotiky v případech exacerbace s bakteriální infekcí. A užívá se také k předcházení komplikací po chirurgickém zákroku, jako je zápal plic nebo nevzdušnost části plic.

Erdomed tvrdé tobolky jsou určeny k léčbě dospělých.

Zdroj: Erdomed tablety

Poradna

V naší poradně s názvem ERDOMED TOBOLKY CPS 20X300MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Podroužek.

Dobrý den,

asi je ten seznam starý, protože mi tento přípravek lékař předepsal 3.7.2017 s tím, že není hrazen pojišťovnou.
Můžete mě to vysvětlit?


Děkuji

S pozdravem

Podroužek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez doplatku je aktuálně jen Erdomed 300 mg 60 CPS.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Erdomed tobolky CPS 20x300mg

Cena

Maximální cena přípravku Erdomed 300mg cps dur 20 je 130,39 Kč. Maximální cena výrobce byla stanovena dle zákona.

Jádrová úhrada ze zdravotního pojištění činí 107,82 Kč.

Maximální úhrada ze zdravotního pojištění činí 159,17 Kč.

Indikační omezení úhrady

Erdostein je hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění dospělým symptomatickým pacientům s diagnózou CHOPN od kategorie A, která má fenotyp bronchitický a/nebo frekventní exacerbace a/nebo CHOPN s bronchiektáziemi, kteří dodržují zákaz kouření a současně splňují následující kritéria: FEV1 po podání bronchodilatancia dosahuje méně než 80 % náležité hodnoty a mají alespoň dvě exacerbace/rok v anamnéze před nasazením léčby erdosteinem. Léčba není nadále hrazena, pokud během 3 měsíců nedojde ke zlepšení průběhu CHOPN.

Specializace předepisujícího lékaře: pneumologie a ftizeologie, dětská pneumologie.

Orientační prodejní cena je 196,65 Kč.

Orientační doplatek je 37,48 Kč. [1]

Zdroj: Erdomed tablety

Diskuze

V diskuzi ERDOMED 300 MG TOBOLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Machackova.

Dobry den.kdyz budu mit recept stoji lek 190kc nebo zaplatim jen 60kc?dekuji za odpoved machackova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nemeckae.

Měla jsem recept od doktora (na zánět průdušek) předepsaný Xorimax a Erdomed a lékárník mě za Xorimax naúčtoval 6 Kč a za Erdomed plnou cenu a řekl mě sleva na něm není. Platila jsem za něj 168 Kč + 6 Kč xorimax = 174 Kč. Měla jsem málo peněz,volala jsem domů ať mě peníze dovezou. Je mě 68 let,vůbec nemarodím,na tlak užívám Rivocor což je 10 Kč na měsíc,tak jsem myslela,že když potřebuju něco na chřipku,že to bude zadarmo. Kamarádka se mě pak smála,že málo chodím do lékárny,že mám vědět že když už tam jdu tak musím nejméně 100 Kč utratit,aby měli tržbu.

Zdroj: diskuze Erdomed 300 mg tobolky

Erdomed dávkování

Pokud lékař neurčí jinak, užívejte přípravek podle dále uvedeného doporučení.

Dospělí:

Tvrdé tobolky – obvykle se užívá 1 tobolka (300 mg) 2–3x denně.

Granule pro přípravu perorální suspenze – tato léková forma je určena především k podávání dětem. Dávka pro dospělé činí 8,5 ml (300 mg) 2x denně.

Granule pro přípravu perorálního roztoku – obvykle se užívá 1 sáček (225 mg) 2–3x denně. Obsah sáčku se rozpustí ve sklenici tekutiny (voda, čaj) a vypije.

Děti:

Granule pro přípravu perorální suspenze – obvykle podáváme dětem s tělesnou hmotností:

  1. 15–20 kg (3–6 let): 2,5 ml 2x denně
  2. 21–30 kg (7–12 let): 5 ml 2x denně
  3. nad 30 kg (nad 12 let): 5 ml 3x denně

K odměření dávky je přiložena odměrka se třemi ryskami označenými 2,5 ml, 5 ml a 10 ml.

Způsob přípravy:

Granule pro přípravu perorální suspenze – doplňte do lahvičky se suchým granulátem vodu až do úrovně značky. Pečlivě protřepávejte, dokud nevznikne úplně hladká suspenze. Znovu zkontrolujte výši hladiny v lahvičce a je-li třeba, přidejte vodu až ke značce a protřepejte. Hotová suspenze se může používat maximálně 10 dnů, je-li uchovávána v ledničce při teplotě 2–8 °C. Před každým užíváním je nutno vždy znovu suspenzi protřepat.

Zdroj: Erdomed na odkašlávání

Poradna

V naší poradně s názvem ERDOMED TOBOLKY CPS 20X300MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sasina.

to si děláte prdel doplatek 380kč za Muscoril

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Orientační doplatek na tobolky Muscoril je 238 Kč.

Zdroj: diskuze Erdomed tobolky CPS 20x300mg

Jak vykašlat hleny z krku

K úlevě od hlenů se podávají léky na rozpouštění hlenů a usnadňující vykašlávání, jako jsou například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol, Mucosolvan a mnohé další. Odpočinek a dostatečný přísun teplých tekutin je samozřejmostí. Tekutiny brání dehydrataci, ulehčí odkašlání hlenů a teplá tekutina nepřímo prohřívá dýchací cesty.

Z babských rad je vhodné použít čaj ze slézu (jeho květu) či jitrocelový čaj (koupíte porcovaný v lékárně) a vhodná je svařená cibule s tymiánem a majoránkou (koření). Také je rozumné si udělat zábal z psího sádla na hrudník.

Zdroj: Lepivé hleny

Co na dávivý kašel u dětí

Po nástupu do školky děti velmi často trápí respirační infekty s kašlem a rýmou, protože se dostávají do kontaktu s dosud jim neznámými mikroby. Jako léčba přes den se doporučuje spíše něco na rozpuštění sekretů – vhodný by mohl být Erdomed, který je na recept. K němu lze zvolit po dobu nemoci antihistaminikum, například Flonidan či Aerius. Na noc spíše léky proti kašli, jako je Levopront či Sinecod. Jako prevence pro podporu imunity se jeví vhodná kúra betaglukanů s Imunity sirupem. Jsou žádoucí i další podpůrné prostředky, jako je bioptronová lampa, masáže hrudníčku, zvlhčování vzduchu a inhalace.

Zdroj: Dávivý kašel

Dávkování a způsob podání

Přípravek Erdomed 225 mg, granule pro perorální suspenzi, obsahuje 225 mg erdosteinu Je indikován k léčbě respiračních infektů dospělých a dospívajících ve věku od 12 let.

Dospělí užívají jeden sáček 2–3x denně, dle tíže obtíží. U dospívajících nad 12 let (30 kg) se podává jeden sáček 2x denně. Účinek léku se dostavuje asi po 3 až 4 dnech léčby.

Bez porady s lékařem je možno suspenzi užívat maximálně 7 dní.

Obsah sáčku se rozpustí ve 120 ml tekutiny při pokojové teplotě (optimálně ve vodě nebo čaji) a ihned se vypije. Přípravek by neměl být podáván před spaním.

Erdostein není jen účinné mukolytikum, ale má prokázané protizánětlivé, antioxidační, antiadhezivní a antibakteriální vlastnosti. Vzhledem ke komplexnosti léčby představuje erdostein moderní volbu v boji s infekty dýchacích cest. Tím, že příznivě ovlivňuje reologické vlastnosti hlenu, urychluje zotavení a zlepšuje kvalitu života pacientů. Od roku 2018 je Erdomed 225 mg perorální suspenze k dostání v lékárnách bez lékařského předpisu. Je tedy vhodnou samoléčbou respiračních infektů. Pokud se jeho účinek nedostaví po dobu 3 dnů užívání, je vhodné vyhledat lékaře.

Vždy je nutné rozeznat, zda se jedná o kašel akutní (trvající průměrně 3 týdny; nepřestává obvykle dříve než po 2 týdnech léčby), nebo o chronický stav. Kašel trvající déle než 4 týdny může signalizovat mnohá závažná onemocnění a měl by ho vždy léčit lékař. Může být vyvolán množstvím příčin, nejčastěji bronchiálním astmatem, vleklou infekcí dutin či nosohltanu, gastroezofageálním refluxem (tedy pálením žáhy – nedostatečně fungující jícnový svěrač propouští kyselé žaludeční šťávy zpět ze žaludku a ty dráždí pacienta ke kašli), někdy také užíváním léků na vysoký krevní tlak. Někdy se chronický kašel objevuje jako první příznak nádorového onemocnění plic.

Zdroj: Erdomed tablety

Jsou lepší tablety nebo suspenze?

Granule pro přípravu suspenze jsou malé volné bílé hrudky s oranžovou příchutí.

Kapsle s tímto léčivým přípravkem jsou tvrdé želatinové skořápky s bílým obsahem, které mají tělo žluté barvy a zelené víčko.

Složení kapslí: Struktura tvrdé želatinové skořepiny léčiva Erdomed: 300 mg účinné látky, která se nazývá ergostein, mikrokrystalická celulóza, povidon, uvniř: stearát hořečnatý, želatina, oxid titaničitý, žlutý oxid železitý, indigokarmin. Toto množství léčiva je obsaženo v 1 tobolce.

Složení granulí pro přípravu suspenze: Účinná látka erodostein činí v tomto případě pouze 7 g. Dalšími složkami granulí jsou: sacharóza, benzoát sodný, aspartam, sacharin sodný, sodná sůl karboxymethylškrobu, pomerančová příchuť.

Složení granulí pro přípravu roztoku: V tomto případě činí účinná látka 225 mg a zbývající složky léčiva jsou následující: sacharóza, benzoát sodný, aspartam, sodná sůl karboxymethylškrobu, citronová příchuť. Granule se vyrábějí v sáčku o váze 4 425 mg.

Granule a suspenze jsou vhodnou alternativou pro děti, seniory a pro dospělé, kteří mají problémy s polykáním léků.

Erdomed je výborná terapeutická možnost při léčbě infektů respiračního ústrojí, především ve fázi, kdy není jasná etiologie. Většinou je dostačující symptomatická léčba, to je důsledný pitný režim, klid na lůžku, vitaminy, analgetika a antipyretika. Pokud není jistá bakteriální etiologie, je výbornou možností nasazení tohoto mukolytika. Díky svým fyzikálním a chemickým vlastnostem dokáže s nemocí účinně bojovat. Lékař navíc získá čas k výsledkům mikrobiologického odběru a při potvrzení bakteriální etiologie zvolí cílenou antibiotickou léčbu. Pokud je pravděpodobná bakteriální příčina akutního respiračního infektu již od začátku onemocnění, léčbu je vhodné zahájit kombinací antibiotika s erdosteinem, který jejich účinek zvyšuje.

Zdroj: Erdomed tablety

E

EFAVIRENZ TEVA 600MG TBL FLM 30 I

EFFENTORA 100MCG BUC TBL NOB 28

EFFENTORA 200MCG BUC TBL NOB 28

EFFENTORA 400MCG BUC TBL NOB 28

EFFLUMIDEX LIQUIFILM 1MG/ML OPH GTT SUS 1X5ML

EGIRAMLON 10MG/10MG CPS DUR 90

EGIRAMLON 10MG/5MG CPS DUR 90

EGIRAMLON 5MG/10MG CPS DUR 60

EGIRAMLON 5MG/10MG CPS DUR 90

EGIRAMLON 5MG/5MG CPS DUR 60

EGIRAMLON 5MG/5MG CPS DUR 90

EGOLANZA 15MG TBL FLM 56

ELICEA 10MG TBL FLM 28

ELICEA 10MG TBL FLM 30

ELICEA 10MG TBL FLM 56

ELICEA 10MG TBL FLM 98

ELICEA 20MG TBL FLM 28

ELICEA 20MG TBL FLM 30

ELICEA 5MG TBL FLM 28

ELICEA 5MG TBL FLM 30

EMEND 125MG+80MG CPS DUR 1+2

ENBREL PRO PEDIATRICKÉ POUŽITÍ 10MG INJ PSO LQF 4+4X1ML ISP+4J+4AD

ENTECAVIR AUROVITAS 0,5MG TBL FLM 30

ENTECAVIR AUROVITAS 1MG TBL FLM 30

ENTECAVIR MYLAN 0,5MG TBL FLM 30

ENTECAVIR MYLAN 1MG TBL FLM 30

EPIRUBICIN ACCORD 2MG/ML INJ/INF SOL 1X25ML

EPIRUBICIN ACTAVIS 2MG/ML INJ SOL 1X25ML I

EPIRUBICIN ACTAVIS 2MG/ML INJ SOL 1X25ML II

EPIVIR 300MG TBL FLM 30

ERDOMED 300MG CPS DUR 60

ERLOTINIB TEVA B. V. 150MG TBL FLM 30

ERLOTINIB VIPHARM 150MG TBL FLM 30

ERLOTINIB ZENTIVA 150MG TBL FLM 30

ESCITALOPRAM +PHARMA 10MG TBL FLM 30

ESCITALOPRAM ACCORD 10MG TBL FLM 28 I

ESCITALOPRAM ACCORD 10MG TBL FLM 98 I

ESCITALOPRAM ACCORD 20MG TBL FLM 28 I

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 30

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 30 I

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 30 II

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 90

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 90 I

ESCITALOPRAM FARMAX 10MG TBL FLM 90 II

ESCITALOPRAM TEVA 10MG TBL FLM 28

ESLIBON 800MG TBL NOB 30 I

ESTROFEM 2MG TBL FLM 1X28

ETOPOSIDE TEVA 20MG/ML INF CNC SOL 1X5ML

EVIPLERA 200MG/25MG/245MG TBL FLM 30

EXPLEMED 15MG TBL NOB 56

EZETIMIB STADA 10MG TBL NOB 30 I

EZETIMIB STADA 10MG TBL NOB 98 I

EZETIMIBE/SIMVASTATIN TEVA 10MG/20MG TBL NOB 100

EZOLETA 10MG TBL NOB 30

EZOLETA 10MG TBL NOB 90

Zdroj: Léky bez doplatku

Hleny v krku – jak se jich zbavit

Kašel spouštějí dýchací cesty, které se snaží zbavit všeho, co se v nich nachází a co znemožňuje jejich správnou funkci. Jedná se o normální fyziologickou odezvu našeho těla na cizorodé předměty. Aktivní kašel je takový, který je doprovázen dušností během dýchání, stahuje hrudník a při kterém se tvoří a akumulují hleny v průduškách. Často však vznikají hleny, které jsou husté konzistence, což ztěžuje jejich vykašlávání.

Projevy:

  • pískavý zvuk při dýchání a kašlání;
  • vykašlávání lepkavých hlenů;
  • přetrvávající kašel;
  • svírání hrudi;
  • zvýšené kašlání během rána;
  • ucpané dýchací cesty nebo tíha na hrudi.

U léčby kašle se má léčit jeho příčina. Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li spíše vlhký kašel, podávají se takzvaná mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. Z používaných léčiv lze uvést například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol a Mucosolvan. Na zvládnutí suchého kašle se mohou podat tlumivé léky obsahující například kodein.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Alternativa bez předpisu

Formou samoléčby je možné řešit pouze akutní kašel. Při jeho léčbě je potřeba rozeznávat takzvaný suchý a vlhký kašel.

Suchý kašel dráždí a vyčerpává. Nedochází při něm k hromadění hlenů v dýchacích cestách, často také mluvíme o kašli neproduktivním. Pacient se budí suchým kašlem v průběhu noci, někdy kašel přechází v záchvaty a sípot. Obvykle trvá jen několik dní a poté se mění na vlhký (produktivní) kašel. Nejčastěji se jedná o počátek virové infekce horních cest dýchacích (mezi další příčiny suchého kašle ale může patřit také například vdechnutí cizího tělesa, působení alergenu a podobně). Suchý kašel je potřeba co nejdříve odstranit – utlumit, a pokud je to možné, tak jej postupně přeměnit na kašel vlhký. Proto je třeba sliznici zvlhčovat, a to jak sliznici nosu pomocí mořských vod, tak sliznici krku dodržováním pitného režimu. Dále je vhodné dostatečně větrat místnosti, případně používat elektrické zvlhčovače vzduchu.

K léčbě tohoto kašle se používají takzvaná antitusika (léky na tlumení kašle). U dětí se nejčastěji podávají sirupy nebo kapky, u dospělého pacienta tablety nebo kapsle (tablety a kapsle jsou pro dávkování u dospělého člověka pohodlnější a často i levnější než sirupy či kapky). K nejčastěji užívaným antitusikům patří: butamirát (sirupy a kapky Stoptussin, Sinecod, Tussin), dropropizin (kapky Ditustat), dextromethorphan (Robitussin).

Na kašel je mnoho sirupů, například Stodal, sirupy bylinné, s jitrocelem a podobně. Spousta z nich je označena jako fytofarmaka. Většinou se jedná o doplňky stravy, ale například Stodal je registrovaný léčivý přípravek, to znamená, že musel projít přísnými testy. S fytofarmaky se musí zacházet stejně obezřetně jako s jinými „chemickými“ přípravky, i když se jedná o produkty z rostlin. Fytofarmaka jsou skutečně pro mnoho pacientů vhodná, ale nelze to tvrdit paušálně, neboť mají i svá rizika. Záleží na individuálním posouzení.

Především u malých dětí se někdy k tlumení suchého dráždivého kašle používají antihistaminika (léky sloužící primárně na potlačení alergie). Výhodný pro nemocné dítě i rodiče pak bývá současně jejich tlumivý efekt. Některá jsou pouze na předpis od lékaře (bisulepin, desloratadin). K nejčastěji užívaným antihistaminikům dostupným i bez receptu k léčbě alergických příznaků patří dimetinden (Fenistil), cetirizin (Zyrtec, Zodac), levocetirizin (Xyzal), loratadin (Claritine), levodropropizin (Levopront). U většiny novějších antihistaminik je tlumivý efekt potlačen, takže je jejich využití spíše zpochybňováno.

Pokud kašel přechází v záchvaty, nereaguje na tlumení pomocí volně prodejných antitusik a způsobuje až dušnost, je vždy lepší navštívit lékaře. Nejčastěji předepisovaným lékem na tlumení suchého kašle bývá kodein (přípravky Codein tbl., Pleumolysin gtt.). Pokud je pacient dušný, může současně lékař předepsat léky na rozšíření a uvolnění dýchacích cest, takzvaná bronchodilatancia (například Spiropent v sirupu nebo v tabletách, případně inhalační Ventolin, Ecosal a další).

Vlhký kašel zpravidla navazuje na suchý kašel a provází zánět dolních cest dýchacích (bronchitidu). V dýchacích cestách se hromadí hlen, jehož vykašlání je potřeba podpořit. K léčbě vlhkého kašle se používají mukolytika a expektorancia. Mukolytika působí na rozvolnění hlenu v dýchacích cestách, umožní jeho zkapalnění a tím usnadní vykašlání. Expektorancia umožňují poté hlen vykašlat (jde o takzvanou expektoraci).

Nebývá vhodné kombinovat léky na léčbu vlhkého kašle s antitusiky na suchý kašel. Pokud kašel nemocného dráždí v noci a znemožňuje mu usnout, je možné při denní léčbě mukolytiky a expektorancii použít na tlumení kašle pouze na noc antitusika. K volně prodejným přípravkům pro léčbu vlhkého kašle patří acetylcystein (přípravky ACC, NAC), ambroxol (přípravky Ambrosan, Ambrobene, Mucosolvan), bromhexin (Bromhexin gtt.). Léky se užívají většinou několikrát denně (retardované formy jen 1x denně ráno), a to nejpozději v odpoledních hodinách tak, aby v noci u pacienta neprovokovaly nežádoucí vykašlávání a umožnily mu usnout. Při léčbě hlenovitého vlhkého kašle je doporučeno kromě užívání léků dodržovat také režimová opatření – pít dostatečné množství tekutin (vhodné jsou průduškové čajové směsi nebo ovocné šťávy, minerální vody), vynechat nebo alespoň omezit mléčné výrobky, které zahleňují. Z léků na předpis pro léčbu vlhkého kašle bývá nejčastěji předepisován erdostein (přípravek Erdomed).

Pokud se kašel během užívání léku Erdomed změní z vlhkého na suchý (přestanete vykašlávat, takzvaně štěkáte), poraďte se o dalším postupu s lékařem nebo lékárníkem. Erdomed není určen na suchý kašel! Poté je nutná jiná náhrada.

Zdroj: Erdomed tablety


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP