Přípravky obsahující výtažek z jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba) dle výrobců úspěšně pomáhají díky obsahu účinných látek (flavonoidy, terpeny, ginkgolidy) – rozšiřují zúžené tepny, tepénky, ale i vlásečnice v celém těle, zabraňují „křečím“ jejich stěny. Jedním z těchto přípravků je například Ginkgosan.
V naší poradně s názvem GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..
Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingobiloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Sklizeň listů ginkgo biloba probíhá v době, kdy listy zežloutnou. To se děje v pozdních letních dnech. V této době mají listy jinanu největší obsah účinných flavonoidů.
Ingredience: 10 čerstvých listů jinanu dvoulaločného, 2 l vody
Postup: Ve 2 litrech vody provaříme 10 čerstvých listů ze stromu Ginkgo biloba, a to cca 5 minut. K dochucení přidejte buď měsíček pomeranče, nebo grapefruitu, popřípadě oslaďte medem.
Čaj ze sušených listů
Ingredience: 2–3 sušené listy jinanu dvoulaločného, 250 ml vroucí vody
Postup: 2 až 3 listy ze stromu Ginkgo biloba vložíme do 1 šálku. Listy zalijeme 250 ml odstáté vroucí vody a necháme cca 2 minuty louhovat.
V příběhu GINGO BILOBA STROM VYUŽITÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Káda.
Dobrý den,
prosím o zaslání zprávy jak lze zpracovávat listy gingo biloby. Zda jdou sušit, udělat čaj nebo tinktůru a jak a v jakém množství se dá užívat. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Chaffee.
Postup: Dvě lžíce listů ze stromu Ginkgo biloba zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 10 kapek. Účinek zvýšíme nakapáním do šálku zeleného čaje.
Strom ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) dosahující výšky až 50 metrů je dnes opravdovou raritou. Jedná se o velmi odolnou dřevinu, která je pravděpodobně nejstarší na naší planet - nezměněný je více než 150 milionů let a pravděpodobně pamatuje i dynosaury. Najít ho můžeme už jen v úzkých oblastech Číny a příkladem jeho odolnosti jsou také zprávy z míst výbuchu atomových bomb shozených na města Hirošimu a Nagasaki. Stromy Ginkgo biloba byly totiž jediné, které přežily atomový výbuch.
Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je prastarý opadavý strom, který je proslulý díky svým zdravotním účinkům. Celé listy tohoto stromu se v čínské medicíně používají již déle než 5 000 let. Ginkgo biloba preventivně pomáhá při mnohých zdravotních obtížích. Mimo jiné funguje jako mozkový stimulátor – zlepšuje paměť. Častá je konzumace této rostliny také při problémech s prokrvováním dolních končetin či při Alzheimerově chorobě, při impotenci, hluchotě, při pískání v uších, ale i při závrati. Existují dva možné způsoby využívání této rostliny, a to buď v podobě krátce vařeného odvaru či v podobě tinktury. V lékařství jsou více než tisíce let využívány účinné látky tohoto stromu při léčení astmatu, zažívacích potíží, kašli, ale také při léčení omrzlin či senility.
V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginkgo biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginkgo biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginkgo biloba jsou dobré jako antioxidanty.
Ginkgo ořechy jsou plody stromu Ginkgo biloba. Původní oblastí, kde tento strom rostl, je východní oblast Asie, v současnosti se pěstuje po celém světě. Ořechy stromu byly běžně používány v tradičních pokrmech různých asijských zemí.
32 g ořechů z Ginkgo biloba obsahuje jen asi 50 kalorií. Ořechy neobsahují prakticky žádný tuk a cholesterol a jen zanedbatelné, stopové množství sodíku. Uvedená dávka obsahuje 10 g sacharidů, 3 g vlákniny (prospěšné pro zdravé trávení), dále asi 1 g bílkovin, které tělo využívá při budování nové svalové hmoty. Celkově lze říci, že ginkgo ořechy jsou poměrně nízkokalorická potravina. Nedílnou součástí těchto ořechů jsou samozřejmě i vitamíny a minerály, například vitamín C, B6, vitamín A, thiamin, kyselina listová a fosforová. Ginkgo ořechy také obsahují asi 2 procenta doporučeného denního příjmu riboflavinu, hořčíku a železa.
V příběhu TEBOKAN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Ruzha.
Dobrý den,
mám ve zvyku zapíjet jídlo malým pivem. Je možno pak spolknout pilulku Gingobiloba (Tebokan)?
Díky předem za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.
Dobrý den,
užívám 2 pilulky denně Tebokan 40 mg. Mohu zapíjet jídlo pivem? Mohu dát třetinku něčeho ostřejšího (do 45%)? Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Před více než tisíci lety na území čínského císařství, bylo Ginkgo používáno k léčbě poruch oběhové soustavy a paměti. V tehdejší čínský lékař Lao Dan, později označovaný jako Nebeský učitel, přesně popsal účinky látek pocházejících z listů tohoto stromu. Byl si rovněž jist i vyšší terapeutickou efektivitou sušených zelených listů. Tento extrakt se dnes označuje jako standardizovaný a je podle většiny klinických studií opravdu zárukou vyšší účinnosti. Sláva tohoto zázračného stromu se do Evropy dostala v 16. století a na mnoha královských dvorech byly listy a plody (ořechy) z Ginkgo biloba doslova využívány jako všelék.
Polévka a kaše jsou dvě populární formy konzumace ginkgo ořechů, protože jsou velmi jednoduché na přípravu. Do polévky a kaše stačí přidat 5 umletých ořechů pro zvýraznění chuti.
Dalším receptem je rýže s ořechy ginkgo biloba: Budete potřebovat 5 ginkgo ořechů a 100 g rýže.
Postup: Samotný proces přípravy je poměrně jednoduchý. Odstraňte z jader hnědou slupku pomocí horké vody. Jednoduše jádra spařte a slupku odstraňte. Takto připravená jádra vložte do hrnce spolu s rýží a zalijte vodou (dle návodu na přípravu rýže), vařte asi 20 minut. Tento pokrm je vhodný zejména pro slabé, neduživé děti. Dlouhodobá konzumace tohoto pokrmu pomáhá regenerovat organismus, udržet mládí, bojuje proti stárnutí, roztahuje kapiláry, zlepšuje látkovou výměnu, podílí se na zdravém vzhledu, poskytuje více energie a delší a zdravější život.
Ořechy ginkgo biloba v medu: Potřebujete ginkgo ořechy v libovolném množství, tekutý med.
Postup: Jádra očištěných ořechů nasypeme do menších zavařovacích sklenic, asi do tří čtvrtin, a nalijeme na ně tolik medu, aby byla potopená. Sklenice zavíčkujeme a v zavařovacím hrnci sterilizujeme tak, že od chvíle, kdy se voda v hrnci začne vařit, sterilizujeme asi 10 minut. Necháme vychladnout.
Nebezpečí interakce při užívání semen jinanu s některými léky
Ginkgo ořechy mají minimum nežádoucích účinků při současné léčbě jinými léky. Ojediněle se mohou vyskytnout zažívací potíže, rozmazané vidění a bolesti hlavy. Měli byste být obezřetnější, pokud užíváte léky na ředění krve a nesteroidní antiflogistika, mohlo by u vás dojít ke krvácení. Než začnete s pravidelnou konzumací těchto ořechů, promluvte si se svým ošetřujícím lékařem, pokud užíváte nějaké léky.
Již staří Číňané věděli, že ginkgo ořechy jsou přínosem pro naše dýchací cesty, že léčí astma, bronchitidu, kašel. Existuje i názor, že ginkgo ořechy jsou dobré pro lidi trpící infekcí močového měchýře a pro děti, které trápí noční pomočování. Dále mohou pomoci při poruchách paměti a soustředění, mají vasodilatační účinek, zlepšují prokrvení nervové tkáně (mozek), periferních částí končetin (pocit studených rukou a nohou), tlumí úzkostné stavy, zmírňují psychickou zátěž, závratě, hučení v uších, zrakové obtíže. Ginkgo ořechy jsou často využívány i pro kulinářské účely, a to v polévkách, dezertech, nebo dokonce i v kaši.
Listy je nejvhodnější sklízet na konci léta nebo časně na podzim, tedy těsně před tím, než začnou měnit barvu. Listy se ze stromku uštipují vždy i se stopkou (řapíkem). Za řapík se nitkou sváže cca 10 listů a svazek se pověsí do místnosti. Nenechte je rychle schnout na slunci nebo v troubě. Po usušení vložte do zavařovací sklenice či jiné dózy, přidat můžete pár lístků sušené máty či meduňky. Pečlivě uzavřete a skladujte v suchu. Předávkování velkým množstvím podomácku vyrobených extraktů nebo čajů může způsobit zažívací potíže a kožní vyrážky. Těhotné a kojící ženy by je neměly užívat. Čaj z listů není tak účinný, doporučuje se vyrábět speciálními metodami tinktury a masti.
Vynikající léčivé účinky má extrakt z listů. Potlačuje alergické reakce, a proto může pomoci léčit například astma. Má prý kladné účinky na poruchy sluchu, zraku a na senilitu. Ginkgo biloba obsahuje mimo jiné antioxidační enzym s atomy železa a látky uvolňující a rozšiřující periferní cévy. Obsažené vazodilátory dovedou udržovat krevní řečiště, a to zejména v mozku, ve vynikajícím stavu a tímto se vlastně nepřímo podílejí na zvýšeném okysličení krve a stabilizaci hladiny glukózy. Odstraňují pocity netečnosti a únavy, zlepšují paměť a dodávají člověku pocit větší pohody. V důsledku perfektního prokrvení a tonizace mozku se zvyšuje schopnost soustředit se a snižuje se únava, což se projeví při práci vyžadující soustředění a pozornost. Extrakt z listů je vhodný také pro osoby staršího věku, které mají problémy s nedostatečným prokrvováním končetin.
Plody jinanu dvoulaločného lze požívat syrové jen v nepatrném množství, ale vařené mohou být jedeny jako hlavní potravina. Dužnina poněkud zapáchá, trochu jako žluklé máslo. Plody mají měkkou, olejovitou strukturu s dužnatým nažloutlým osemením se sladkou příchutí, jsou kulaté, zhruba velikosti třešně. Velmi dobré jsou pečené, chutnají jako něco mezi bramborem a jedlým kaštanem a dají se jíst ve velkém množství. Vařené plody je možné použít do polévek, kaší a tak dále. Jsou bohaté na niacin, škrob a bílkoviny, jsou nízkotučné.
Oříšek z jinanu dvoulaločného je vynikající bylinný doplněk a antioxidant, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Podle spolehlivé analýzy obsahuje 100 g čerstvých ořechů 13,2 g bílkovin, 72,6 g sacharidů, 1,3 g tuku, vitamín C, riboflavin, karotenoidy, různé stopové prvky, jako je Ca, P, Fe, Se, K, Mg, a 8 aminokyselin. Kromě toho ginkgo jádra obsahují flavonoid glykosidy a ginkgolidy, které zlepšují krevní oběh věnčitých tepen mozku, bojují proti stárnutí, rozvíjejí paměť a pomáhají léčit Alzheimerovu chorobu. Hlavním použitím a indikací je astma, kašel s množstvím hlenu, vaginální výtok, podráždění vegetativního aparátu, časté močení, otoky neznámého původu, akné, rosacea – kožní onemocnění, které nelze zcela vyléčit, a lupénka.
Dobrý den,
prosím o zaslání zprávy jak lze zpracovávat listy gingo biloby. Zda jdou sušit, udělat čaj nebo tinktůru a jak a v jakém množství se dá užívat. Děkuji
Sklizeň listů ginkgo biloba probíhá v době, kdy listy zežloutnou. To se děje v pozdních letních dnech. V této době mají listy jinanu největší obsah účinných flavonoidů.
Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby
Žluté páchnoucí ovoce velikosti melounu se jmenuje Durian a pochází z jihovýchodní Asie. Roste na vysokém stromě a vyžaduje teplo a sluneční svit minimálně 9 hodin denně. Semena je možné zasadit, ale nečekejte žádnou krásnou rostlinu. Ze semen Durianu začne růst stromek velký jako naše lípa. Nejlépe je zasadit semeno v zimě a až vzejde, tak mu co nejvíce přisvětlujte na osluněném místě. V létě se mu bude dařit venku pokud teplota neklesne pod 10°C. Více informací najdete tady: http://cs.m.wikipedia.org/w…
Pojídání listů ginkgo biloba má také blahodárné účinky, ale je nepraktické, protože se do těla dostávají i škodliviny z okolního prostředí, které na listy ulpěly během vegetace. Potom také čerstvé listy nejsou k dispozici po celý rok a úspěch léčby je založen na pravidelném a dlouhodobém užívání. Proto je lepší listy nasušit, uskladnit a pak použít některý z výše uvedených receptů na použití, během celého roku.