Téma: 

glukóza

OLIGOFRUKTÓZA

Oligofruktóza je tradiční prebiotikum, které pomáhá snižovat váhu a energetický příjem u obézních osob beze změny životního stylu a stravování. Tento jev se vysvětluje snížením příjmu energie, který způsobí právě oligofruktóza, neboť ovlivňuje postpradiální krevní glukózu a uvolňování inzulinu.

Zdroj: Oligofruktóza
Zveřejněno dne: 6.9.2015

Diskuze: hexa phan - proužky

koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10

U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?

Děkuji
O.Krejčí

Zdroj: diskuze Hexa phan - proužky
Odesláno dne: 23.2.2016 uživatelem oldrich krejci
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MED V BOJI PROTI STÁRNUTÍ

Složení medu:

Glukóza (26-33 %), fruktóza (30-38 %), voda (17-20 %), sacharóza (1-10 %), vyšší cukry (1-10 %), enzymy, vitamíny, minerály, amino a organické kyseliny, aromatické látky.

Zdroj: Med v boji proti stárnutí
Zveřejněno dne: 20.1.2015

Diskuze: Re: Re: Re: domaci lecba praskle zilky na nose

Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:

ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)

Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.

1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Přípravek neovlivňuje pozornost.

Důležité informace o některých složkách Ascorutinu
Přípravek obsahuje laktózu. Pokud Vám lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem dříve než začnete užívat tento přípravek.
3.JAK SE ASCORUTIN UŽÍVÁ
Vždy užívejte Ascorutin přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Nedoporučí-li lékař jinak, užívají dospělí 1 - 2 tablety 3-krát denně, děti od 3 let 1 - 2 tablety denně.

Jestliže jste užil(a) více Ascorutinu, než jste měl(a)
Při masivním předávkování (několik gramů) kyselinou askorbovou se může vyskytnout přechodný průjem. Při opakovaném podání velkých dávek a při současném poškození ledvin dochází k zvýšenému vylučování šťavelanů do moči s následnou tvorbou ledvinných kamenů.

Zdroj: diskuze Domaci lecba praskle zilky na nose
Odesláno dne: 27.11.2011 uživatelem Kamila
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

UHLOHYDRÁTY

Glykemický index

Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávicím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Vyjádření glykemického indexu je relativní, protože index hodnoty 100 má právě glukóza. Nejedná se ale o hodnotu nejvyšší. Existuje spousta potravin s větším glykemickým indexem než 100. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché sacharidy, nejnižších komplexní sacharidy. Glykemický index v potravině je ovlivněn mnoha faktory, jako je třeba množství vlákniny, obsah tuků, kyselin, sacharózy nebo technické zpracování.

Zdroj: Uhlohydráty
Zveřejněno dne: 24.3.2014

DŮLEŽITÉ POJMY SOUVISEJÍCÍ S CUKROVKOU

Glukóza

Glukóza je jednoduchý cukr, který v lidském těle slouží jako zdroj energie. Tento cukr je zcela nezbytný pro správné fungování mozku, takže není vhodné snažit se jeho příjmu zcela zamezit, vždy je ale potřeba udržovat hladinu glukózy v nižších hodnotách.

Je třeba si uvědomit, že pokud tělo přijatou glukózu nezpracuje jako energii, tak si ji uloží do svých zásob a může ji tak v případě nedostatku uvolnit. Nadbytek glukózy se pak také ve formě tuku ukládá v tukové tkáni.

Hladinu glukózy v lidském těle ovlivňuje kromě inzulínu i glukagon, adrenalin a kortizol.

Glukóza by se v těle měla udržovat v optimální hladině, protože jak snížená hladina, tak i zvýšená hladina můžou přinést obrovské zdravotní problémy.

Zdroj: Důležité pojmy související s cukrovkou
Zveřejněno dne: 31.7.2017

DŮLEŽITÉ POJMY SOUVISEJÍCÍ S CUKROVKOU

Glykemie

Glykemie je odborný název pro krevní cukr, což je lékařské vyjádření koncentrace glukózy v krvi.

Pro fungování lidského těla je dostatek glukózy v těle důležitý, protože je přeměňována na energii. Glukóza se odbourává v žaludku a ve střevech. Po těle se ve formě krevního cukru šíří krví. Hodnoty glykemie se měří obvykle z krve v odborných laboratořích, v dnešní době ale existují i přístroje zvané glukometry, kterými si člověk zvládne změřit hladinu glukózy v krvi i sám doma.

Zdroj: Důležité pojmy související s cukrovkou
Zveřejněno dne: 31.7.2017

ENDOGENNÍ DEPRESE

Diagnostika deprese

Jako nemoc, se deprese začala označovat až s příchodem nových diagnostických technologií na vyšetření mozku. Jedním takovým přístrojem, který způsobil převrat v diagnóze deprese je počítačová tomografie (CT – computer tomograph). Před vyšetření počítačovou tomografií se pacientovy podá glukóza, která je mírně radioaktivní například přidáním radioaktivního flóru. Glukóza se velice rychle dostane do krevního řečiště, které ji do několika minut odnese i do mozku. Radioaktivní záření se pak dá snímat speciální kamerou, čímž se dá vykreslit nejen to, jak ten mozek přesně vypadá, ale i to, jak mozek funguje. Prostřednictvím počítačové tomografie se lékaři mohou za živa do mozku podívat. De-facto to je metoda, která je schopna zobrazovat duši. Typickým příznakem takto vyšetřeného pacienta je zjištění nízké mozkové aktivity – na snímcích z CT se více prosazuje neaktivní mozková kůra, nežli mozková tkáň, které je aktivní u zdravých lidí. Celkově by se dalo říci, že u člověka nemocného depresí pracuje jeho mozek na nižší obrátky.

Zdroj: Endogenní deprese
Zveřejněno dne: 21.6.2012

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Koření na grilovanou zeleninu

Na grilovanou zeleninu je například vhodná směs koření tvořená z těchto ingrediencí: jedlá sůl, sušený mletý česnek, sušená mletá cibule, mletý zázvor, bílá hořčice, sušený mletý celerový kořen, mletá sladká paprika, glukóza, mletá sušená rajčata, drcená kurkuma, mletý kmín, mletý tymián, mletá sušená chilli paprička, mleté oregano. Tuto směs si můžete vytvořit z vlastních zásob anebo zakoupit již hotové potravinové koření na grilovanou zeleninu.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno dne: 11.5.2015

GLYKEMICKÝ INDEX

Co je glykemický index?

Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Exaktně je GI definován jako plocha pod křivkou glykémií během dvou hodin po požití dané potraviny, vyjádřená jako procento plochy pod křivkou po požití stejného množství sacharidů ve formě čisté glukózy. Vychází se z toho, že glukóza má glykemický index roven 100. Například celozrnný chléb má GI = 65, tudíž glukóza obsažená v celozrnném chlebu je tělem využita za cca 2krát delší dobu než glukóza v čistém stavu. Glykemický index ovlivňuje mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření dané potraviny a podobně. Hodnotu GI potraviny nelze brát jako jediný faktor ovlivňující reakci glykémie. Protože rychlost vstřebávání glukózy do krve také ovlivňuje celkové množství tráveniny v žaludku (čím více potravy žaludek dostane, tím rychleji se tělo snaží potravu ze žaludku dostat pryč – trávení i vzestup glykémie je tudíž rychlejší). V praxi to znamená, že z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují. Také potraviny s nízkým GI nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, které mohou přispívat ke vzniku diabetu mellitu II. typu (lidově stařecká cukrovka). Ač je někdy glykemický index užíván jako indikátor míry uvolňování inzulínu do krve, některé potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují mnoho inzulínu; pro tento účel je lépe vzít v úvahu inzulínový index. Index byl vytvořen Dr. Davidem J. Jenkinsem a jeho kolegy v roce 1981 na Torontské univerzitě.

Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno dne: 23.5.2014

ACETON V DECHU

Co značí aceton v dechu

Aceton v dechu se objevuje:

  • při hladovění – acetonový zápach se objevuje při hladovění, když už je spálena glukóza a tělo „jede“ na tuky;
  • při neléčené cukrovce – acetonový dech je typický u lidí s cukrovkou, zejména když není ještě objevena nebo je špatně léčena; tento stav se také nazývá jako diabetická ketoacidóza;
  • při jiných problémech se slinivkou břišní – může rovněž jít o jiné problémy se slinivkou břišní;
  • při intoleranci fruktózy – může se také jednat o intoleranci ovocného cukru.

Pokud není příčinou hladovění nebo malý příjem sacharidů, tak raději zajděte k lékaři, který provede vyšetření. Odběrem krve se zjistí hladina cukru v krvi, takže se potvrdí či vyvrátí cukrovka. Případně se pak bude pátrat po jiné příčině. A pak se léčí primární příčina tohoto problému.

Zdroj: Aceton v dechu
Zveřejněno dne: 12.1.2015

MED PROTI MASTNÉ KŮŽI

Co med obsahuje?

Základ medu tvoří cukry, a to především takzvané jednoduché cukry – fruktóza, glukóza a sacharóza. Pro náš organismus jsou dobře zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve, působí tedy jako okamžitý zdroj energie. Med je rovněž zdrojem bílkovin, jejich množství je závislé na druhu medu, všeobecně se uvádí, že vyšší obsah bílkovin má med nektarový (květový). Med obsahuje i dlouhý seznam důležitých vitamínů a minerálů, jsou to například vitamíny A, C, některé vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamín D, K, E, z minerálů pak například vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo. Dále v něm najdeme mateří kašičku, aminokyseliny, pyl, éterické oleje. Z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Zdroj: Med proti mastné kůži
Zveřejněno dne: 22.7.2013

SACHARIDY

Sacharidy ve výživě

Sacharidy známe v mnoha podobách. Uveďme si tedy jejich základní druhy. „Nejsladším“ cukrem je fruktóza, kterou najdeme například v ovoci nebo také v medu. Podle sladkosti pak následuje sacharóza (cukrová třtina), glukóza (ovoce, med, zelenina), maltóza a laktóza neboli mléčný cukr. Neměli bychom ale zapomínat, že velmi důležitý zdroj sacharidů tvoří v naší potravě také škrob, obsažený například v bramborách nebo obilovinách.

  • Glukóza neboli hroznový cukr je nejdůležitějším energetickým substrátem pro organismus. Právě jen glukózu mohou jako zdroj energie využívat například mozek nebo sítnice. V přírodě se vyskytuje v rostlinách jako produkt fotosyntézy a pro rostliny představuje zdroj energie. Hromadí se především v plodech rostlin.
  • Fruktóza se nachází v ovoci, medu a některé zelenině. V zažívacím traktu se uvolňuje rozkladem sacharózy. Pro její vstup do buňky není zapotřebí inzulín.
  • Galaktóza – jejím nejvýznamnějším zdrojem je mléčný cukr, laktóza. Je součástí mateřského mléka a je tedy důležitým zdrojem energie pro kojence. Významná pro organismus je především tím, že se velice jednoduše v těle přeměňuje na glukózu.
  • Sacharóza je sacharid, který je v naší stravě zastoupen nejhojněji. Nachází se v cukrové třtině a cukrové řepě. Je velice vydatným zdrojem energie, a proto je v současné době nejpoužívanějším sladidlem. V organismu se rozkládá na glukózu a fruktózu. Pozor ale na její užívání! Její vysoký glykemický index způsobuje to, že rapidně vyvolává sekreci inzulínu. Díky tomu není vhodná jako sladidlo pro diabetiky.
  • Laktóza neboli mléčný cukr. Někteří lidé mohou trpět nepříjemnými potížemi při trávení laktózy. Jejich problém je dán nedostatkem enzymu, který štěpí laktózu. Nezpracovaná laktóza se pak hromadí ve střevech a působí nepříjemné problémy.

Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno dne: 23.5.2014

CUKR

Hroznový cukr

Hlavní rozdíl mezi běžným cukrem a cukrem hroznovým spočívá ve složení, protože glukóza, což je hroznový cukr, je monosacharid, nejjednodušší cukr vůbec, tvořený jen jednou cukernou jednotkou, což v praxi znamená, že se rychleji uvolňuje do krve, právě díky této vlastnosti může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek.

Výhody, nevýhody

Používání hroznového cukru ke slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr, je nesprávné, jelikož hroznový cukr má stejné množství energie jako cukr, ovšem jeho sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se hroznového cukru na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více, a proto se nedá doporučit diabetikům ani lidem s nadváhou. Výborný je na rychlé doplnění energie. V lékárnách se hroznový cukr prodává balený jako bonbony, ovšem o bonbony se nejedná. Výsledkem konzumace je hlad, který vás může donutit sníst více potravy než obvykle.

Cena

Zde může vidět cenu hroznového cukru.

Zdroj: Cukr
Zveřejněno dne: 18.4.2015

GLUKOPUR JE PŘÍRODNÍ HROZNOVÝ CUKR

Glukopur složení:

Obsah bílého prášku glukopur: dextróza (100% D-Glukóza), vitamínový premix (vitamín C 18 mg, B1 0,42 mg, B2 0,48 mg, B6 0,60 mg, B12 0,30 mg, biotin 45 mg, kyselina pantothenová 1,8 mg, vitamín E 3 mg, kyselina listová 60 mg, niacin 5,4 mg.
 

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr
Zveřejněno dne: 6.10.2012

SACHARIDY

V čem jsou sacharidy?

  • Rýže obsahuje velké množství sacharidů – mezi 80 až 98 g na 100 g, přesné množství záleží na vybraném druhu rýže.
  • Brambory jsou bohaté na sacharidy, minerály, vitamíny a enzymy. Obsah škrobů na 100 g je ale nižší než u rýže. Brambory se dají upravit na mnoho způsobů, takže vhodně zpestří váš jídelníček.
  • Těstoviny jsou méně vhodnou potravinou, přesto často používanou. Těstoviny jsou vyrobené z pšeničné mouky, což snižuje jejich výživovou hodnotu. Často se po těstovinách spíše tloustne. Naopak rýže a brambory obsahují kvalitní škroby.
  • Ovesné vločky patří k základním potravinám. Obsah sacharidů v nich je vysoký. Ovesné vločky na 100 g obsahují kolem 60 až 70 g sacharidů. Ovesná kaše po ránu zasytí a je velice výživná.
  • Corn flakes obsahují kukuřičný škrob, který také není nejvýživnější. Ovesné vločky jsou ke snídani vhodnější.
  • Ovoce je výborným zdrojem sacharidů, především glukózy, která je tělem ihned využitelná. Jiný druh sacharidů, než je glukóza, nedokáže tělo ihned využít. Navíc ovoce obsahuje vysoký podíl vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny, vody a také velice důležitou sluneční energii.

Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno dne: 23.5.2014

UHLOHYDRÁTY

Uhlohydráty v potravinách

Zdrojem uhlohydrátů jsou moučné výrobky, chléb, pečivo, knedlíky a tak dále. Brambory se co do energetického obsahu skládají z 85–90 % z uhlohydrátů. Uhlohydráty také představují naprostou většinu energetického obsahu ostatních druhů zeleniny a ovoce. Uhlohydráty v bramborách a jiné zelenině a v obilovinách jsou takzvané komplexní uhlohydráty, respektive komplexní polysacharidy. Stručně řečeno jsou to dlouhé, někdy i větvené řetězce molekul glukózy. Údaje z celého světa velmi jednoznačně ukazují, že tak jak roste podíl komplexních uhlohydrátů ve stravě, tak klesá výskyt civilizačních chorob. Komplexní uhlohydráty tedy působí ochranně. Jejich ochranný účinek můžeme zjednodušeně chápat tak, že jsou složkou stravy, která sama civilizační choroby nevyvolává. Čím více se tedy množství takovéto složky (komplexních uhlohydrátů) zvyšuje, tím více klesá podíl ostatních škodlivých složek a úměrně tomu klesá i výskyt civilizačních chorob. Naprosto stejné výsledky ukazují i pokusy se zvířaty. Když komplexními polysacharidy nahrazujeme jiné složky stravy (tuk, živočišné bílkoviny), tak výskyt civilizačních chorob klesá. V ovoci jsou velmi časté jednoduché cukry, je tam častá glukóza i fruktóza. Dalším významným zdrojem uhlohydrátů v naší stravě je cukr ke slazení – sacharóza složená z molekul glukózy a fruktózy. Čím větší podíl v naší stravě zaujímají uhlohydráty, tím lépe pro naše zdraví. Obiloviny, brambory a jiná zelenina a ovoce se skládají převážně z uhlohydrátů. Cukr je složen výhradně z uhlohydrátů, je ale současně jejich nejméně vhodným zdrojem.

Zdroj: Uhlohydráty
Zveřejněno dne: 24.3.2014

DOMÁCÍ VYŠETŘENÍ MOČI

Co sledujeme

Barva: Řekne nám, kolik vody je v moči přítomno. Obvykle je barva moči u zdravého jedince světle žlutá až bezbarvá. Nažloutlé zabarvení způsobuje urobilinogen, což je finální odpadní produkt vzniklý z rozpadlých červených krvinek. Barva moči podobná vodě, tedy bezbarvá moč, je způsobena v důsledku nadměrné hydratace, u dehydratace naopak změní moč barvu na tmavě žlutou. Odstíny tmavě červené, tmavě žluté a tmavě hnědé barvy moči mohou být způsobeny nemocí nebo konzumací určitých potravin nebo léků.

Jasnost: Může indikovat přítomnost bílých částic plovoucích v moči. Bílé částice mění vzhled moči na zakalenou. To může být zapříčiněno přítomnosti bakterií nebo fosforečnanu vápenatého v podobě krystalů. U žen někdy může výtok z pochvy kontaminovat moč, která pak vypadá zakaleně.

Zápach: Zdravá, nekontaminovaná moč nemá žádný silný zápach, ale má mírně „oříškový“ odér. Nicméně konzumace určitých potraviny může ovlivňovat i vůni moči, například po konzumaci chřestu, alkoholu, cibule, česneku bude moč cítit více než obvykle.

Měrná hmotnost: Kontroluje množství látek v moči.

pH: Měří úroveň kyselosti.

Glukóza: U zdravých jedinců moč neobsahuje glukózu. Nicméně u osob trpících cukrovkou prochází glukóza močí.

Dusitany: Jsou přítomny v moči u osob s diagnózou infekce močových cest.

Leukocyty: Leukocyty můžeme pozorovat u osob, které trpí infekcí močových cest.

Plovoucí částice v moči: Mikroskopická analýza může odhalit krevní buňky, které se normálně v moči nevyskytují, nanejvýš jedna nebo dvě krevní buňky mohou být nalezeny v jednom poli. Zranění nebo nemoc ledvin či močových cest může způsobit nadměrné krvácení. Pokud existuje nesčetně mnoho krvinek v moči a moč se zbarví na červenou barvu, je důležité neprodleně navštívit lékaře. Krevní buňky se také mohou objevit jako plovoucí částečky v moči.

Odlitky: Materiál, který prochází ledvinami, může vytvořit takzvané odlitky. Ty mohou být vyloučeny močí. Obvykle existují různé typy odlitků. Různé onemocnění ledvin způsobuje vylučování různých odlitků. Tyto plovoucí předměty naštěstí v moči nebývají příliš časté.

Krystaly: Krystaly jsou amorfní látky přítomné v moči. U zdravého jedince je několik krystalů obvykle detekováno při mikroskopickém vyšetření moči. Jestliže osoba trpí „ledvinovými kameny“, tak v moči takto postiženého jedince bude abnormální množství těchto krystalů. Plovoucí částice v moči můžete vidět, když odeberete moč do čisté láhve. Také přítomnost bakterií a parazitů může moč zakalit.

Dlaždicové buňky: Někdy jsou v moči přítomny i dlaždicové buňky, ty se objevují důsledkem kontaminace, například u žen při výtoku z pochvy. V takových případech je důležité provést kontrolu moči znovu.

Zdroj: Domácí vyšetření moči
Zveřejněno dne: 9.2.2014

SACHARIDY

Sacharidy z pohledu chemie

Při přechodu základních jednotek – monosacharidů – z cyklické formy na lineární vzniká poloacetálový, respektive poloketálový hydroxyl. Propojením tohoto hydroxylu s hydroxylem další molekuly se mohou monosacharidy řetězit. Vazba, vytvořená tímto procesem, se nazývá glykosidová vazba. Cukerné jednotky se tímto způsobem mohou řetězit v podstatě v neomezeném počtu. Počet cukerných jednotek je přitom jedním z hledisek klasifikace sacharidů.

Monosacharidy

Monosacharidy obsahují jednu cukernou jednotku. Mezi nejznámější zástupce této skupiny patří glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr). Glukózu můžeme najít volně (například v hroznech) nebo ve vázané formě (v sacharóze, laktóze, škrobu, celulóze a dalších složených sacharidech).

Oligosacharidy

Název je odvozen od řeckého výrazu pro „několik“. Oligosacharidy jsou složeny ze dvou až deseti stejných nebo různých monosacharidů. V terminologii se můžeme setkat s výrazem disacharidy, který označuje tu skupinu oligosacharidů, která je složena pouze ze dvou cukerných jednotek. Nejvýznamnějšími oligosacharidy (respektive disacharidy) jsou sacharóza (řepný a třtinový cukr), laktóza (mléčný cukr) a maltóza (sladový cukr).

Polysacharidy

Jako polysacharidy označujeme ty sacharidy, které jsou složeny z více než deseti monosacharidů. Také se pro ně používá termín složené sacharidy. Jejich řetězce jsou dlouhé a organismu tak trvá delší dobu, než dojde k jejich rozštěpení na sacharidy jednoduché. Obecně jsou pro naše stravování výhodnější. Z této skupiny patří mezi známější například škrob, celulóza, pektin nebo inulin. Některé polysacharidy (například celulóza, pektin, inulin) jsou nestravitelné nebo jen částečně stravitelné (mají však pro náš organismus velký význam, v pozitivním smyslu slova). Tyto sacharidy patří mezi vlákninu.

Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno dne: 23.5.2014

DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI

Hladina cukru po jídle

Lidské tělo je velmi přesně seřízený mechanismus. Na každou odchylku od normálu reaguje a snaží se ji vyrovnat. Pokud se zdravý člověk nají, vlivem trávení se mu dostane do krve glukóza. Část jí spotřebují buňky jako energii, část potřebuje mozek, který bez glukózy nemůže vůbec fungovat, a přebytek se ukládá do jater jako zásoba. Aby tento proces fungoval, je nezbytně nutné, aby slinivka vyplavila hormon inzulin, který buňky pro glukózu otevírá.

Člověk s diabetem má tuto schopnost buď oslabenou, nebo se mu dokonce nevyplavuje inzulin již vůbec. Proto je ideální, když si může sám před jídlem změřit glykemii a podle její hodnoty si upravit dávky léků či potravin.

Hladinu glykemie po jídle u zdravého člověka i u diabetika je dobré mít vyrovnanou. Pokud se například málo najíte a přes den hodně sportujete, hrozí hypoglykemie (příliš nízká hladina cukru v krvi). Můžete se začít cítit velmi unavení, třesou se vám ruce, dostanete „vlčí hlad“ a potřebujete se okamžitě najíst. Necháte-li tento stav bez odezvy, můžete dokonce i upadnout do bezvědomí.

Pokud jste však zvyklí měřit se glukometrem, nemusí k této situaci vůbec dojít. Ihned nízkou hladinu zachytíte a můžete se například napít sladkého nápoje či sníst kousek pečiva.

Doporučené hodnoty cukru v krvi v těhotenství

  • do 5,1 mmol/l – 1. odběr nalačno
  • do 10,0 mmol/l – po 1 hodině od vypití roztoku
  • do 8,5 mmol/l – po 2 hodinách od vypití roztoku

Je-li glykemie zvýšena už při prvním odběru, test je přerušen a opakován následující den. Jestliže i po opakovaném testu nalačno je hodnota cukru v krvi zvýšena, je stanovena diagnóza gestační diabetes bez dalších odběrů. Jako pozitivní výsledek je bráno i mírné překročení hodnot.

Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi
Zveřejněno dne: 15.2.2017

SACHARIDY

Sacharidy v potravě

Sacharidy jsou pro lidský organismus pohotovostním zdrojem energie. Jejich výhodou je velká rychlost uvolňování energie oproti tukům a bílkovinám. Sacharidy vznikají v přírodě v buňkách rostlin z oxidu uhličitého a vody za přítomnosti světelné energie – fotosyntézou.

Energetická hodnota 1 g sacharidů je 17 kJ (4 kcal).

Z hlediska rychlosti vstřebávání sacharidů do našeho organismu rozdělujeme zjednodušeně sacharidy na rychlé a pomalé. Rychlé (jednoduché) sacharidy se rychle dostávají do krevního oběhu a výrazným způsobem ovlivňují hladinu glukózy v krvi. Glukóza je nejdůležitější jednoduchý sacharid, který je základním zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Organismus udržuje hladinu glukózy v krvi v určitém rozmezí působením hormonů. Zejména náš mozek je závislý na glukóze v krvi, protože nemá žádné zásobní rezervy sacharidů, jako mají například svaly. Pomalé (složené) sacharidy se dostávají do krevního oběhu mnohem pomaleji, protože jsou tvořeny dlouhými řetězci jednoduchých sacharidů, které se musejí nejdříve postupně rozštěpit na jednoduché sacharidy. Mezi složené sacharidy se řadí také vláknina, která je nestravitelná a je vyloučena z organismu v nezměněné formě. Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná vláknina (pektin, inulin a jiné) například snižuje hladinu cholesterolu a zpomaluje vstřebávání glukózy.

Nerozpustná vláknina (především celulóza) zvětšuje objem stolice, tím zkracuje její čas v tlustém střevě, a má i čisticí funkci ve střevě.

Potraviny obsahující různé poměry jednoduchých a složených sacharidů tak ovlivňují hladinu glukózy v krvi jinou rychlostí. Tuto rychlost nám udává glykemický index potravin. Čím vyšší je glykemický index potraviny, tím rychleji stoupne hladina glukózy v krvi.

Množství sacharidů přijatých v potravě by se mělo pohybovat okolo 50–60 % celkového energetického příjmu. Stravitelných sacharidů bychom měli přijmout okolo 4 gramů na kilogram tělesné hmotnosti za den. U sportovců jsou nároky organismu na sacharidy větší (až dvojnásobné). Vlákniny bychom měli ve stravě přijmout kolem 20–30 g za den.

Jednoduché sacharidy jsou obsaženy hlavně v ovoci, medu a v některých druzích zeleniny. Nejvýznamnějším konzumovaným jednoduchým sacharidem je sacharóza (běžný cukr), která se vyrábí v cukrovarech z cukrové třtiny. Je to koncentrovaný zdroj energie, který neobsahuje žádné výživově hodnotné látky. Proto se říká, že cukrářské výrobky obsahují „prázdné kalorie“, a měli bychom je konzumovat s rozvahou.

Hlavním zdrojem složených sacharidů jsou obiloviny, luštěniny, brambory, ovoce a zelenina.

Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno dne: 23.5.2014

CUKROVÉ LIPIDY

Co je to cukrový lipid

Glykolipidy jsou lipidy s cukernou složkou v molekule. Jejich hlavní rolí je zřejmě účast v buněčném rozpoznávání. Vznikají spojením sacharidového řetězce s fosfolipidem buněčné membrány. Glykolipidy se nacházejí na povrchu všech eukaryotických buněk. Jejich cukerné části vyčnívají z membrány do okolního prostředí, kde fungují jako receptory pro specifické chemikálie a jako látky pomáhající zakotvit buňku do okolní tkáně.

Glycerolglykolipidy mají relativně jednoduchou strukturu. Základ tvoří 1,2-diacylglycerol, který má v pozici sn-3 navázaný nějaký jednoduchý cukr nebo oligosacharid. Velká rozmanitost těchto glycerolglykolipidů se nachází u bakterií, v menším množství se vyskytují i u savců. Glykosfingolipidy obsahují ve své molekule ceramid a jeden nebo dva cukry. Galaktosylceramid je hlavním glykosfingolipidem mozku a nervů, v ostatních tkáních je zastoupen v mnohem menším množství. Obsahuje kyselinu cerebronovou.

Galaktosylceramid může být přeměněn na sulfogalaktosylceramid (označuje se i jako sulfatid), který má na C-3 galaktózy navázanou kyselinu sírovou. Je ve značném množství obsažen v myelinu. Sulfatidy jsou obecně estery neutrálních glykosfingolipidů s kyselinou sírovou, často se ale pod označením sulfatid míní právě sulfogalaktosylceramid. Glukosylceramid je dalším z jednoduchých glykosfingolipidů. Je obsažen v extraneurálních tkáních, v mozku se nachází v menším množství. Gangliosidy jsou odvozené od glukosylceramidu, ve své molekule však mají navíc navázanou kyselinu sialovou. Patří tedy mezi složité glykolipidy. Sialová kyselina je společný název pro kyseliny N-acetyl- a N-glykolylneuraminové. Gangliosidy se skládají z části ceramidové, z neutrálního oligosacharidu obsahujícího většinou 2 až 4 cukerné zbytky (glukóza, galaktóza a N-acetylgalaktosamin) a z jedné nebo několika sialových kyselin. Gangliosidy mohou mít v molekule navázanou 1 až 5 molekul kyseliny sialové, podle tohoto počtu se pak označují jako di-, tri-, tetra- nebo pentasialogangliosidy. Hlavní sialovou kyselinou lidských tkání je kyselina N-acetylneuraminová. Gangliosidy jsou hojně obsaženy v šedé kůře mozkové a v nervové tkáni. Obsaženy jsou ale i v jiných tkáních, a to většinou na povrchu buněk, kde plní funkci receptorů. Ty části buněčných membrán, které obsahují kyselinu neuraminovou, hrají důležitou roli při zachytávání virových částic a při jejich pronikání dovnitř buněk. Virové částice obsahují enzym neuramidázu, která katalyzuje hydrolytické odštěpení neuraminové kyseliny, čímž dokážou vyřadit virové receptory z funkce.

Glykolipidy a sulfolipidy jsou mimořádně aktivní proti virovým onemocněním (brání virům proniknout do buněk). Podle vědeckých výzkumů potlačují virus HIV-1 a HIV-2, oparový virus a další viry způsobující deficit imunity.

Zdroj: Cukrové lipidy
Zveřejněno dne: 13.7.2016

HUBNĚTE ALE Z TUKŮ!

Přehled nejznámějších látek

Aminokyseliny – základ bílkovin

Jsou vhodné téměř za každých okolností a tělo je potřebuje. Široké spektrum aminokyselin naleznete v proteinovém přípravku. Nespornou výhodou je jejich snadná vstřebatelnost, avšak na jejich strávení potřebuje organismus jistý čas. Pro tělo je tedy důležité, aby tyto látky získalo z několika různých zdrojů.

Aminokyselina glutamín hraje důležitou roli v metabolismu bílkovin a působí proti ztrátě svalové hmoty. Glutamín si organismus dokáže vyrobit samo a získává ho z běžné stravy. Nic však nepokazíte tím, když ho budete tělu dodávat ve formě doplňku stravy (prášek, kapsle). Kromě svalů má příznivé účinky i na imunitní systém a také paměť.

Karnitin

Kdysi označovaný za vitamín T je stále hojně využíván při redukčních dietách a tréninku pro rýsování svalů. L-carnitin má unikátní vlastnost – spaluje tuky přímo v buňce, což je zárukou vysoké účinnosti. Je však potřeba dodržovat zásady zdravého stravování, mj. vyhýbat se živočišním tukům a cukru. Carnitin patří mezi neesenciální aminokyseliny a tělo si ho nedokáže vyrobit dostatek. Alternativou je tedy užívání karnitinu ve formě doplňku stravy, nejlépe L formu (L-karnitin), který můžete zakoupit i v běžném internetovém obchodě.

Gainer

Nachází uplatnění u lidí s rychlým metabolismem, kteří chtějí nabrat hlavně svalovou hmotu. Gainer představuje kombinaci sacharidů a bílkovin. Kým kvalitu proteinových přípravků určují obsažené bílkoviny, u gainerů jsou to cukry. Levnější přípravky obsahují hlavně jednoduché cukry (laktóza, glukóza), ty dražší přípravky obsahují spíše komplexní sacharidy.

HMB (beta-hydroxy beta-methylbutyrát)

Přes „chemický název“ se jedná o látku přírodního původu. Tvoří se v buňce jako produkt rozpadu aminokyseliny – leucín. V běžné potravě ho najdeme např. v rybím masu, v grapefruitech atd. Jeho množství je však malé a pro sportovce nedostačující. HMB působí ochranně pro svalovou hmotu a má nepřímý vliv na hubnutí (chrání svaly a nutí používat tuk jako zdroj energie).

Synefrín

Efedrin představuje jeden z nejúčinnějších spalovačů tuků – je tu však jeden problém. U nás je zakázaný, protože je silně návykový. Účinnou alternativou je jeho přírodní forma – synefrin. Získává se z plodů pomerančovníku, který má silné stimulační účinky. Na doplňku stravy se často potkáváme s názvem Citrus aurantium, který tuto látku obsahuje. Synefrin potlačuje únavu, podporuje metabolismus a dodává energii. Není vhodný pro kardiaky, těhotné ženy a děti. Tady je seznam cen, za které se dá synefrin koupit.

Zdroj: Hubněte ale z tuků!
Zveřejněno dne: 10.1.2009