Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

HEMEROIDY A JEJICH DOMÁCÍ LÉČBA

OBSAH

Hemoroidy jsou rozšířené cévní píštěle v análním otvoru, které vedou ke krvácení, bolesti a k zánětu. Mezi časté příčiny vzniku patří tlaky při defekaci, zácpa a těhotenství. Hemoroidy musí být vyšetřeny lékařem, který by měl vyloučit jiné závažnější příčiny a zahájit vhodnou léčbu. Na hemeroidy se dají užívat prášky, masti anebo čípky. Záleží na závažnosti a příznacích nebo nutnosti lékařského zákroku.

Zdroj: Léky na hemoroidy

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Nevim,jestli je to jeste aktualni,ale zrejme jsou to hemeroidy,pokud budete mit zajem,mam na to skvelou vec domaci vyroby a jeste nikdy to nezklamalo.A uz to pomohlo plno lidem.v pripade zajmu se muzete ozvat na meilik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeńka Svobodová.

Přeji krásný den,
mlěa bych zájem, jestli mi napišete, jak jste zbavila nárustku na konečníku. Byla jsem 3x na operaci a mám to zase. Děkuji Svobodová

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Hemoroidy foto

Hemoroidy (lidově hemeroidy) můžete mít vnitřní anebo vnější. Jak vypadají vnější hemeroidy u konečníku, si můžete prohlédnout zde: hemeroidy foto.

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobri den chcem sa opitat ci sa mozu hemeroidy objavit aj po uzivani antibiotik ak som neuzival probiotika?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika přímo hemoroidy nezpůsobují, ale často vyhubí střevní mikroflóru a to pak způsobí urputné průhmy, při kterých mohou vzniknout hemoroidy a nebo bolesti v oblasti konečníku. Probiotika se užívají s antibiotiky, aby doplňovaly tuto vyhubenou střevní flóru a omezily se tak nepříjemnosti s průjmem. Probiotika vám poskytnou stejnou pomoc, i když je užijete po skončení léčby antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Epsomská sůl a glycerin

Rovněž tato méně známá domácí léčba může pomoci s bolestivými hemoroidy. Pomocí jednoduchých složek vytvoříte směs, kterou aplikujete přímo na postižené oblasti.

Postup: Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 2 lžícemi glycerinu. Naneste směs na gázovou podložku a položte ji na bolestivou plochu. Nechte působit po dobu 15–20 minut. Opakujte každé čtyři až šest hodin, dokud se bolest nezmírní.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den!Obracím se na vás s velkou prozbou o pomoc a radu!!!Jsem řidič z povolání - autobusák a trpím problémy s hemeroidy!!!Zrovna ted se mi přihodilo že jsem dostal ošklivou chřipku a lékař mi musel naordinovat troje antibiotika!!!!Bohužel jsem z nich dostal sillný průjem,který trval cca 14 dnů!!!To již mi z konečníku začala tect čirá krev a hrozné pálení!!!Lékař mi zdělil že mi praskl nějaký hemoroid!!!Já však z toho dostal řitní abces!!!!Velké teploty a hrozné bolesti!!!Po celou dobu jsem dělal koupele v teplé vodě s Hypermanganem!!!Nakonec mi abces prasknul!!!Navštivil jsem opět lékaře!Po vyšetření mi zdělil že na řezání to již prý není a že mám dále pokráčovat v koupelích a k tomu so zakoupit čípky Ma stu!!!Bydlím v Mostě!Chci se touto cestou vás zeptat,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbižší středisko,kde hemeroidy odstranují lejzrem a nebo co mám užívat,aby to bylo co nejvíce účinné???Předem děkuji za vaší radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den,chci se zeptat.Mám vnitřní i vnější Hemeroidy a mám stále průjem Při vyprazdňováni mi teče čistá krev do mísy.Je to rakovina?Salmuleozu nemám.Děkuji za odpověď.Iveta

Zdroj: diskuze Hemeroidy a průjem

Domácí léčba hemoroidů

Jak se co nejrychleji zbavit hemoroidů? Tak tuto otázku si klade snad každý, kdo tímto onemocněním trpí. Ke zmírnění potíží, jako je podráždění, svědění, pálení a mokvání, slouží čípky a rektální masti pro léčbu hemoroidů s obsahem diosminu a hesperidinu, které příznivě ovlivňují stav žil.

Co pomáhá:

  • čípky – zmírňují nepříjemné tlaky, bolest, svědění či pálení v konečníku (Spofax, Faktu)
  • krémy – působí protizánětlivě a ulevují od bolesti (Procto-Glyvenol, Hemoral)
  • masti – napomáhají zástavě krvácení, přinášejí úlevu od bolesti i svědění, zároveň regenerují postiženou oblast (Faktu)
  • gely – uleví od bolesti a působí na vstřebávání otoků (Herbactive gel, Hemostop gel)
  • léky proti bolesti – rychlá úleva od bolesti, pomáhají volně prodejná analgetika
  • bylinné koupele (Hemoral)
  • bylinky – velmi účinné jsou koupele v odvaru z dubové kůry nebo hojivého heřmánku

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den jsem po operaci hemeroidu a v konečníku vznikla trhlina ,při vyprazdnování hrozně bolí.Použila jsem už mast dubovou kůru gel ,řapík lékařský ,kopřivovou mast ,home stop gel ,faktu gel i čípky a stále se nehojí .Prosím poradíte děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Operace neřeší příčinu hemeroidů (proč se vlastně tvoří) a tak se hemeroidy i po dobře provedené operaci zase po čase vytvoří znovu. Půjdete pak znovu na další operaci? A kolik operací hemeroidů budete potřebovat v průběhu svého života? Hemeroidy si způsobujeme sami svým nezdravým jídlem, které z nevědomosti jíme často i několikrát denně. Hemeroidy jsou proto především důsledkem nevhodné výživy, a proto jedině její cílenou úpravou si je zase dokážeme přirozeně odstranit tak, že postupně přestanou krvácet a vstřebají se. Pokud Vás zajímá, jak si můžete trvale vyléčit hemeroidy bez nutnosti operace, jen pomocí úpravy své výživy, volejte 608 155 338.

Zdroj: diskuze Hemeroidy

Hemeroid, nebo hemoroid?

Pro hemoroidy se často nesprávně používá výraz hemeroidy. Ať už jim říkáme tak či onak, má s nimi podle statistik zkušenost sedm z deseti lidí. Někteří se s tímto problémem setkají jen jednou nebo dvakrát za živout, ale většina se tímto onemocněním trápí dlouhodobě a nepříjemné příznaky se často vracejí.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
již měsíc mě trápí svěděnírukou od zápěstí až polokty. Byla jsem u lékaře, ale žádné zlepšení. po poškrábání pokožka pálí, jako tisíc jehliček. Co stím?
Předem děkuji
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je o svědění článek, který by vám mohl pomoct www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Domácí léčba

Fotky

A jak vypadají takové hemoroidy, se můžete podívat zde.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY LEJZREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den.Obracím se na vás s velkou prozbou o radu a zároven pomoc!Jsem řidič autobusu městké hromadné dopravy!Bohužel jsem začal mít problémy s hemeroidy!!!Z tohoto důvodu se na vás obracím,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbližší místo,kde se odstranuje tento problém lejzrem???Bydlím v Mostě!!!Předem děkuji za vaší pomoc a radu!!!Se srdečným pozdravem Jaromír Žák.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejblíže od Mostu provádí abulantní odstranění hemoroidů laserem v Praze:
- na soukromé klinice HemoClinic www.hemoclinic.cz/
- na klinice ProctoClinic www.onclinic.cz
- v ambulanci MUDr. Zbyněk Dvořák www.chirurgie-dvorak.cz

Zdroj: diskuze Hemeroidy lejzrem

Domácí léčba na otoky

Existuje celá řada domácích opravných prostředků, které se používají k ošetření těchto problémů. Ale je důležité pochopit fungování těchto domácích léků, protože jejich účinnost závisí na mnoha faktorech. Tyto faktory zahrnují velikost otoku a počet kousnutí. Některé domácí léky jsou snadno dostupné, najdeme je například na zahradě nebo v kuchyni. Ale v některých případech je dobré, aby postižený použil i jiné léky, jako jsou krémy, pleťové vody, nebo dokonce infuze.

Zdroj: Domácí léčba štípanců od komárů

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kechlerová.

prosím vás dítě 4 roky věku. Má zřejmě hemeroidy, byl již 2x u chirurga, ale zřejmě bude nucen navštívit proctologa nebo gastroenterologa?
chirurgové ho nevyšetřili tak jak je třeba.
je v Praze dětský proctolog?
chlapec se bojí jít na velkou, občas i krvácí, moc u toho plače, zadržuje v sobě stolici třeba i 4 až 5 dní.
já jsem babička, bydlím ale v Brně. Snacha si nějak neví s tím rady.
děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemeroidy u dětí

Je to účinná mast na hemeroidy?

Framykoin obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, která působí na původce kožních onemocnění. Framykoin se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odřeniny kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Tudíž je možné použít framykoin i na infikované hemeroidy (respektive hemoroidy).

Před použitím přípravku Framykoin se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, případně zdravotní sestrou. Framykoin nelze používat na rozsáhlé mokvající plochy a na bércové vředy kvůli nebezpečí jeho vstřebání. Přípravek nesmí přijít do styku s očními spojivkami.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Sedací koupel

Trápí vás hemoroidy? Pak jejich hojení urychlíte pravidelnou aplikací sedací koupele z dubové kůry, která má svíravý účinek.

Postup: Tři lžíce nadrobno roztlučené nebo mleté dubové kůry namočte do 1 l vody a nechte 12 hodin macerovat. Potom 10 minut povařte na mírném ohni. Přidejte 7 lžic bylinné směsi ze stejných dílů listu ořechu, natě přesličky a lnice. Odstavte a nechte 20 minut luhovat. Sedací koupel má po každé stolici trvat 15–20 minut.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zkoušela jsem ten anurex. Je to pecka. Rychlé jednání, na druhý den mi přišel a pomohl prakticky hned. Maximálně doporučuju.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemeroidy

Jak poznat hemeroidy

Typicky se hemoroidy projevují bolestí, svěděním a krvácením. Krvácení se objevuje v podobě světlé krve na toaletním papíru a doprovází je pocit vlhka. Při opakovaných a dlouhodobých potížích zprvu vznikají hemoroidy, které lze manuálně zatlačit. V pokročilejší stadiích již toto není možné a je nutný zásah lékaře, neboť existuje riziko komplikací (infekce, trombóza, odumírání tkáně či vznik anémie v důsledku zvýšeného krvácení). Popsané příznaky se mohou objevit i u jiných závažnějších onemocnění, a tak je vhodné při přetrvávajících potížích či při změně jejich charakteru navštívit lékaře, aby mohl provést komplexnější vyšetření. Za hlavního viníka vzniku hemoroidů se označuje sedavý způsob života. Při něm se městná krev v žilách v pánvi. Stejně tak k němu přispívá i složení stravy a následně stolice.

Zde naleznete více informací k této tematice a také odkaz na fotografie (fotky).

Zdroj: Léky na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.

Moc poučný článek, náš Tomášek (8let) měl hemeroidy také. Nevím, co to způsobilo, ale paní doktorka nám nařídila změnu jídelníčku a doporučila mi tuto mast mastnahemeroidy.cz. Naštěstí to během prvního týdne pomohlo, ale trápil se chudák hrozně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast

Vnější a vnitřní hemoroidy

Vnější hemoroidy – malé měkké uzlíky zbarvené do modra, které se vyskytují kolem řitního otvoru, vnější hemoroidy nekrvácí.

Vnitřní hemoroidy – nacházejí se uvnitř konečníku a způsobují otoky, následné bolesti a krvácení při stolici. Bohužel někdy dochází k jejich nepříjemnému vyhřeznutí (prolaps), kdy je potřeba vrátit je operativně zpět. Obecně jsou vnitřní hemoroidy ale méně bolestivé než vnější.

Vnitřní hemoroidy se projevují nebolestivým krvácením, zatímco vnější se vyznačují bolestivým vyprazdňováním.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Co na vnitřní hemoroidy

Vnitřní hemoroidy jsou uloženy uvnitř konečníku, zpočátku se projevují nepříjemným pocitem tlaku v konečníku. V dalších stadiích onemocnění je nejčastějším příznakem jasně červená krev ve stolici, na toaletním papíru. Při vyšších stupních hemoroidů může dojít k vyhřeznutí konečníku, což bývá spojeno s větším odchodem hlenu. Pokud jsou hemoroidy dlouhodobě zanedbávané a staly se již chronickými, je nutné tyto potíže řešit operativně. Neustálé váhání a odkládání návštěvy lékaře je nebezpečné. Vnitřní hemoroidy bývají často podceňovány. Samoléčba běžně dostupnými léčivými přípravky přináší pouze dočasnou úlevu a časem může dojít k závažnějším zdravotním potížím. Vnitřní hemoroidy neustále dorůstají a bez operativního zákroku nemizí.

Při léčbě nebo po zákroku se doporučuje:

  • dodržovat pitný režim: 2–3 litry tekutin denně
  • omezit kořeněná a kyselá jídla
  • doplnit běžnou zdravou a netučnou stravu o dostatek vlákniny, nejlépe sníst každý den alespoň 200–300 g ovoce nebo vařené zeleniny
  • dodržovat pravidelně hygienické návyky
  • neodkládat vyprazdňování na později
  • nekonzumovat alkoholické nápoje
  • nekouřit
  • neprovozovat sporty, při kterých dochází ke zvyšování tlaku v podbřišku (zvedání těžkých břemen, intenzivní cvičení v posilovně)
  • nejezdit na kole, na koni nebo motorce (otřesy)

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Hemoroidy a jejich léčba

S hemoroidy (česky řečeno také zlatá žíla) má podle statistik zkušenost sedm z deseti lidí. Někteří se s tímto problémem setkávají jen jednou nebo dvakrát za život, ale spousta jedinců se tímto onemocněním trápí dlouhodobě. Jaký je tedy nejlepší lék na hemeroidy (chcete-li: hemoroidy) a jak je vůbec poznat?

Jak je poznat?

Hemoroidy jsou oteklé a zanícené cévní struktury v oblasti konečníku. Onemocnění přichází téměř bez varování a způsobuje nepříjemné bolesti a nepohodu. Týká se pacientů bez ohledu na věk či pohlaví. K tvorbě hemoroidů dochází vlivem zánětu a rozšíření křečových žil v konečníku. V důsledku toho pacient pociťuje bolest při vyměšování, objevují se malé uzlíky v oblasti konečníku a typickým příznakem je i krev ve stolici. Velmi častým symptomem, který postiženým jedincům ztrpčuje život, je svědění a podráždění v oblasti konečníku.

Existují dva typy:

Vnější – což jsou malé měkké uzlíky zbarvené do modra, které se vyskytují kolem konečníku a nekrvácejí. Vyznačují se bolestivým vyprazdňováním.

Vnitřní – ty se nacházejí uvnitř konečníku a způsobují otoky, následné bolesti a krvácení při stolici. Někdy dochází k jejich nepříjemnému vyhřeznutí a je potřeba vrátit je operativně zpět. Obecně jsou vnitřní hemoroidy méně bolestivé než vnější. Projevují se nebolestivým krvácením.

Příčiny onemocnění?

Příčinou výskytu hemoroidů je obvykle sedavé zaměstnání (u počítače, v autě), ale také hlavně jídelníček s nedostatečným obsahem vlákniny (nedostatek ovoce, zeleniny, vlákniny, příliš kořeněná jídla), nedostatek tekutin (voda, čaje, neslazené nápoje a podobně) a s tím související zácpa. Další příčinou může být zvyšující se věk nebo těhotenství. To vše může vznik hemoroidů ovlivnit.

Léčba hemeroidů:

  • domácí
  • ambulantní zákrok
  • operace

Domácí léčba: Pod slovem domácí se skrývají především zásady prevence nemoci – dostatek vlákniny, tekutin a hlavně hygiena. K tomu se doporučuje provádět sedací koupele v odvaru z dubové kůry, aplikovat masti a čípky.

Ambulantní zákrok: Takto lze odstranit většinu hemoroidů. Tento zásah nevyžaduje pracovní neschopnost pacienta po zákroku, obejde se bez anestezie a hlavně vyřeší nepříjemný problém. Nejčastějšími způsoby jsou:

  • odstranění infračervenými paprsky – metoda vhodná jen pro malé hemoroidy, neboť působí pouze do hloubky 3 mm
  • elastická ligatura – nejrozšířenější metoda u nás; v podstatě se provádí podvázání hemoroidu gumovým kroužkem (hemoroid je zaškrcen a odpadá); po tomto výkonu pociťuje pacient zhruba 2 dny tlak či bolesti v konečníku, pak však potíže vymizí
  • unipolární elektrokoagulace – uzel se zmenší průchodem proudu
  • bipolární koagulace – uzel je zničen teplem
  • kryoterapie – uzel se zničí mrazem

Operace: Existuje mnoho metod k operativnímu odstranění hemoroidů. Při některých se využívá laser, při jiných skalpel. Nejvhodnější postup navrhne lékař podle konkrétní situace.

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Konečník anatomicky

Název konečník, latinsky rectum, počeštěně rektum pochází z latinského intestinum rectum „rovné střevo“. Konečník je poslední část trávicí trubice, zakončená řitním otvorem, jímž se vyměšují nestrávené zbytky potravy ven z organismu. Z druhé strany na konečník navazuje sestupný tračník tlustého střeva.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Babské rady na hemoroidy

Níže najdete několik babských rad, jak vyléčit hemoroidy...

  • Vyzkoušejte například odvar z 30–40 g drcené sušené dubové kůry – kůru povařte v 1 litru vody cca 20 minut, přeceďte a nechte vychladnout. Poté nalejte odvar do lavoru a posaďte se do něj na půl hodiny.
  • Sáček z černého čaje nechte vylouhovat, po vychladnutí ho přiložte na hemoroid a nechte působit minimálně půl hodiny.
  • Smíchejte 25 g listu jitrocele kopinatého a listu maliny a 100 g bylinné směsi Vagosan. Do 2 litrů teplé vody přidejte 5–6 lžic smíchaných bylin a pomalu přihřívejte, abyste 10–15 minut udrželi teplotu 37–38 °C. Po sedací koupeli konečník osušte a namažte měsíčkovou mastí. Provádějte tak často, jak to pokročilost choroby vyžaduje.
  • Nebo si najemno nastrouhejte mrkev a tu pak vložte do konečníku, popřípadě je možné aplikovat na dámskou vložku a nechat přiložené přes noc.
  • Zkuste i řebříčkovou mast – 100 g nesoleného vepřového sádla zahřejeme, až se rozpustí, poté přidáme 20 g čerstvých rozmělněných květů řebříčku a 20 g roztlučených listů maliníku. Krátce zamícháme a odstavíme z ohně. Napůl vychlazené prolisujeme přes plátýnko. Mažeme dle potřeby.
  • Ráno vypijte na lačný žaludek 2 lžičky olivového oleje a zároveň si namažte hemoroidy touto mastí: žloutek z opravdu čerstvého vejce se rozšlehá se lžící mandlového oleje.
  • Do vany s teplou vodou přidejte polévkovou lžíci vanilky a stejné množství tymiánu, promíchejte a posaďte se do vody zhruba na 5 minut. Koupel by neměla trvat déle. Provádět byste ji měli obden.

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP