Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

HLADINA CUKRU V KRVI

OBSAH

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Zvýšený cukr v krvi, tedy hodnota 20 mmol na 1 litr krve, působí na drobné tepénky, a to především v ledvinách, dále na oči nebo na nervovou soustavu. U ledvin může docházet k pozvolnému až úplnému selhání, kdy je diabetik zcela závislý na dialýze. U očí dochází k poškození sítnice vedoucí k postupné slepotě. U nervové soustavy tento stav způsobuje mravenčení, pálení v končetinách, snížení jejich citlivosti spojené s charakteristickou chůzí a dále poruchy vyprazdňování žaludku nebo močového měchýře. Těmto komplikacím lze zamezit dodržováním správného denního režimu spojeného s diabetickou dietou, dostatkem pohybu a užíváním předepsaných léčiv.

Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich.

právě mě glukometr ukázal HI. co to znamená? moc, nebo málo cukru v krvi!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Značka HI může být zkráceninou slova HIGH, což je anglicky vysoký. Opositum k tomu bude LOW možná jako LO.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav.

Dobrý ráno. Prosím vás přístroj na měření cukru mi ukazuje 5,8 mM . Co znamená mM
Děkuji Rostislav.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Hladina cukru v krvi po jídle

Obvyklé hodnoty:

  • před snídaní: 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem: 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle: méně než 8,9 mmol/l
  • dvě hodiny po jídle: méně než 6,7 mmol/l
  • mezi 2. a 4. hodinou ranní: více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

prosim mam diabetes a mam 14,1

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota 14,1 mmol/l je vysoká hladina a potvrzuje váš diabetes. Musíte být v péči diabetologa, který podle vašeho zdravotního stavu určí cílovou hladinu krevního cukru. Ta může být stnovena i vyšší, než je ta normální. Prospěšné je mít svůj glukometr a každý den si změřit cukr v krvi. Hodnoty zapisujte i s časem a pak je ukažte svému lékaři.
Důležitou součástí léčby cukrovky - stejně jako vašeho celkového zdraví - je udržování zdravé váhy prostřednictvím zdravé stravy a cvičebního plánu:

Zdravé stravování.
Na rozdíl od jiných onemocnění neexistuje žádná specifická strava pro cukrovku. Budete muset soustředit svou stravu na více ovoce, zeleniny, libových bílkovin a celých zrn - potravin, které mají vysokou výživovou hodnotu a obsahují vlákninu a mají nízký obsah tuku a kalorií. Omezit musíte potraviny s obsahem nasycených tuků, rafinované sacharidy a sladkosti. V podstatě je to nejlepší plán stravování pro celou rodinu. Sladká jídla jsou v pořádku jednou za čas, pokud se počítají jako součást vašeho stravovacího plánu.

Fyzická aktivita.
Každý potřebuje pravidelné aerobní cvičení a lidé s diabetem nejsou výjimkou. Cvičení snižuje hladinu cukru v krvi přesunutím cukru do buněk, kde se používá pro energii. Cvičení také zvyšuje vaši citlivost na inzulín, což znamená, že vaše tělo potřebuje méně inzulínu k transportu cukru do buněk.
Vyberte si aktivity, které vás baví, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole. Nejdůležitější je, aby fyzická aktivita byla součástí vaší každodenní rutiny.
Dopřejte si alespoň 30 minut nebo více aerobního cvičení pro většinu dní v týdnu. Pokud jste nějakou dobu nebyla aktivní, začněte pomalu a postupně si přidávejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Hladina cukru v kapilární krvi – tabulka

  • Glykemie mmol/l (zdravý člověk) mmol/l (diabetik)
  • Nalačno a před jídlem < 6,0  > 7,0
  • Dvě hodiny po jídle < 7,8  > 11,1

Norma hladiny cukru v kapilární krvi nalačno je < 5,6 mmol/l. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny. Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém – ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr obsažený například v čokoládě se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, kratičkou dobu se cítíme lépe, ale pak zase hladina cukru klesne na ještě hlubší hodnotu než dříve a příznaky se ještě zhorší.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Při glykemii nad 17 mmol/l se nedoporučuje pohyb – cvičení, běhání. Je důležité zvýšit pitný režim a upravit inzulinový režim. Není dobré nechávat hodnoty glykemie dlouhodobě vyšší, neboť mají nepříznivý vliv na organismus.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Potrebuju radu abych srazila cukr ani boruvky ani zeli tak co dal dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cvičení je rychlý a účinný způsob, jak snížit hladinu cukru v krvi co nejrychleji. Cvičení může snížit hladinu cukru v krvi po dobu 24 hodin nebo i déle po jeho skončení. Je to proto, že po cvičení je vaše tělo citlivější na inzulín. Fyzická aktivita způsobuje, že tělo využije glukózu jako energii. V důsledku toho buňky dodávají glukózu do svalů a hladina cukru v krvi obvykle klesá. Aby to fungovalo, potřebujete formu cvičení, která rozpumpuje vaše srdce rychleji než obvykle. To může být třeba chůze rychlým tempem, jízda na kole do kopce nebo dřepy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Zvýšená glukóza v krvi

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (> 5,5 mmol/l – na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Hodnota glykemie se může měřit laboratorně, což je velmi přesné měření. Častější způsob měření je pomocí glukometru, což je jednoduchý přístroj určený k domácímu a rychlému měření glykemie.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Hladina cukru v krvi po jídle

Hladina cukru na lačno není nijak důležitá, je to jen hodnota vztažená na referenční stav. Daleko důležitější je hodnota glykemie po jídle, tedy po zátěži způsobené sacharidy. Proto se při podezření na diabetes provádí jako první orální glukózový toleranční test (OGTT). Při něm pacient vypije roztok glukózy a v určitých časových intervalech se pak měří odezva glykemie. Například: když je při OGTT hodnota glykemie ráno na lačno 6,7 a hodnota po vypití glukózy po 2 hodinách také 6,7, znamená to, že člověku dobře funguje metabolismus glukózy.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den má dcera 14let má glYkemii 4.8 nalačno ráno . Je tato hodnota v normě dekuji LM

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pouze hladiny cukru v krvi vyšší než 4,8 jsou potenciálním časným signálem zhoršené schopnosti lidského těla zvládat požitý cukr a později mohou být spojeny s vyšší pravděpodobností pro vznik diabetes.
Pokud by výsledky krevního cukru nalačno byly vyšší než 4,8, může být nutné další vyhodnocení glykemického stavu, aby se vyloučil „prediabetický“ stav. Název „prediabetický“ je zastřešující termín používaný k popisu řady lékařských termínů zahrnujících hyperglykémii nalačno, inzulínovou rezistenci, zhoršenou toleranci glukózy atd.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blaha.

Dobre rano.Chci se zeptat,dnaska ve 2.30 rano mě začwla brnět ruka.Prsti mě brni na dotek necitim 3 prsty.Mam cukrovku 2 stupně.Beru inzulin a prašky.Když jsem se měřil měl jsem 5.6.Muže byt brněni ruky součast cukrovky?Dik za odpověď.Blaha Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cukrovku doprovází onemocnění neuropatie končetin, které se takto projevuje. Zároveň ale může být tato necitlivost způsobena přeležením, pak je jen krátkodobá. Poraďte se se svým diabetologem na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Ideální hladina

Ideální hladina je jen orientační hodnota, a proto i uvedené hodnoty jsou pouze informační.

U dětí:

  • glykovaný hemoglobin pod 59 mmol/mol
  • glykemie nalačno 5–8 mmol/l
  • glykemie 2 hodiny po jídle 4–10 mmol/
  • glykemie před spaním 6,7–10 mmol/l
  • glykemie v noci 4,5–9 mmol/l
U dospělých:
  • glykovaný hemoglobin pod 45 mmol/mol
  • glykemie nalačno 4–6 mmol/l
  • glykemie 2 hodiny po jídle 5–7,5 mmol/l

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Diskuze

V diskuzi DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den mám glykemii 4,6mmol a v moči 50 bílkovinu paní doktorka mi řekla že mám diabetes ll typu a předepsala mi tablety Metformin 500mg 1tabletu denně po kterých je mi navíc špatně. Dietu dodržují, váhu mám 160 v. 55kg Mám vůbec diabetes.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doporučená hladina cukru v krvi

Jaké příznaky má nízká hladina cukru v krvi

Nejprve se objevuje třes, intenzivní hlad, nervozita, bušení srdce, studený pot, brní prsty nebo rty, později se objeví rozmazané vidění, nedostatek energie, úzkost, hněv, slabost, špatná koordinace, bolest hlavy, závrať, nesrozumitelná řeč, poruchy chůze, ospalost a únava. Nakonec se dostaví ztráta vědomí anebo kóma.

Nízká hladina cukru v krvi v noci se projevuje nočními můrami, nespavostí, pocením. Hypoglykemie se projevuje především poruchami v mozku (mozkové buňky nemohou existovat bez příjmu energie). Objevuje se slabost, studený pot, bušení srdce, výpadky, ztráta vědomí. Hypoglykemie se může vyvinout velmi rychle a přejít následně do hypoglykemického kómatu a způsobit smrt pacienta.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Co znamená hladina cukru v kapilární krvi 20 mmol/l

Stále zvýšený cukr v krvi nad 15 či 20 mmol/l krve působí na drobné tepénky, a to především v ledvinách, na oči nebo na nervovou soustavu. U ledvin může docházet k pozvolnému až k úplnému selhání ledvin, kdy je diabetik zcela závislý na dialýze. U očí dochází k poškození sítnice vedoucí k postupné slepotě. U nervové soustavy způsobuje mravenčení, pálení v končetinách, snížení jejich citlivosti spojené s charakteristickou chůzí a dále poruchy vyprazdňování žaludku nebo močového měchýře. Těmto komplikacím lze zamezit dodržováním správného denního režimu spojeného s diabetickou dietou, dostatkem pohybu a užíváním předepsaných léčiv.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Vysvětlení hodnot

I zdravý člověk má po jídle zvýšenou hladinu krevního cukru. Rozdíl mezi ním a diabetikem je v tom, jak se jeho tělo s touto situací dokáže vypořádat. U zdravého člověka dojde velmi rychle k úpravě hodnot krevního cukru do normálu, zatímco tělo pacienta s cukrovkou to nedokáže.

Pokud diabetik nesníží zvýšenou hladinu glykemie, ohrožuje sám sebe, celé tělo, všechny svoje orgány. Kvůli cévním komplikacím si navíc zbytečně zkracuje život. Proto se všichni diabetici musí léčit. Každý diabetik má svůj léčebný plán a režim, sestavený individuálně na základě svého zdravotního stavu a závažnosti onemocnění. Všichni diabetici mají ale společné to, že musí udržovat hladiny své glykemie co nejblíže normálním hodnotám.

  • Hladina cukru v krvi 6: jedná se o lehce zvýšenou hladinu cukru.
  • Hladina cukru v krvi 8: tato hodnota již signalizuje onemocnění cukrovkou. Vyskytuje se, když slinivka břišní tvoří málo inzulinu nebo když netvoří žádný inzulin, případně když inzulin je produkován, ale tělo na něj nereaguje. Potom se cukr v krvi nedovede spálit.
  • Hladina cukru v krvi 10: může se jednat o přechodnou nediabetickou hyperglykemii, například při stresových situacích, při akutním infarktu myokardu nebo náhlé cévní mozkové příhodě, při operacích nebo traumatu. Obvykle ustupuje během jednoho týdne.
  • Hladina cukru v krvi 12: glykemie zvýšená nad referenční rozmezí se označuje jako hyperglykemie. Je základním projevem diabetu mellitu.
  • Hladina cukru v krvi 15: může se jednat o počáteční stav hyperglykemie.
  • Hladina cukru v krvi 20: tato hodnota značí hyperglykemii.
  • Hladina cukru v krvi 30: tato hodnota vyžaduje hospitalizaci.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Co znamená hladina cukru v krvi 30

Tato hodnota je za hranicí únosnosti a člověk s takovými hodnotami by měl být v nemocnici pod odborným dohledem. Také je důležité dodržovat dietní a pitný režim.

Doporučení: Pijte především šťávu z grepů, čím více, tím lépe, ale ne „krabicovou variantu“ – to jsou jen kyseliny. Upřednostňujte vymačkané grepy, čaj z fazolových lusků, zelený čaj. Pijte tolik, kolik zvládnete.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Příznaky těhotenského diabetu většinou nejsou žádné (kromě vysoké hladiny cukru v krvi), protože cukrovka se během těhotenství nestihne většinou rozběhnout natolik, aby pacientka nějaké příznaky pocítila. Časté močení a silný pocit žízně jsou příznaky klasické silné cukrovky a u gestačního diabetu se vyskytují jen ojediněle.

Všechny ženy, kterým je v těhotenství zjištěna zvýšená hladina cukru v krvi, by měly být odeslány do diabetologické poradny. U těhotenské cukrovky dobře kompenzované na dietě je možné sledování na běžné diabetologii, v případě potřeby další léčby (inzulin) je vhodné sledování na pracovišti zaměřeném na léčbu diabetu u těhotných.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP