Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

HNIS V KRČNÍ MANDLI

OBSAH

Čepy na mandlích jsou bílé až nažloutlé hrudky, které se objevují na sliznici krčních mandlí a člověk sám je může vidět při pouhém pohledu do zrcadla. Čepy obsahují odumřelé buňky sliznice, bílé krvinky a bakterie. Čepy jsou povětšinou spojeny s infekčními procesy v dutině ústní. Díky infekci se na mandlích nahromadí hlen a zbytky potravin a poruší se jejich samočisticí schopnost, následně se objeví čepy, které doprovází zápach z úst, bolest a škrábání v krku.

Zdroj: Čepy na mandlích

Poradna

V naší poradně s názvem KDY PRASKNE HNIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý večer udělal se mi na prsu hnis skoro u bradavky na kůži kdy praskne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě je to folikulitida, u které dochází k samovolné perforaci do několika dnů. Typický je červený flek o průměru do dvou centimetrů se středovou šošolkou, kterou vyplňuje výpotek - hnis. Někdy může být folikulitida hluboká a vytvoří se jasně ohraničená červená boule, která nemusí vždy dozrát k prasknutí. Nepropichujte to! Pokud jste z toho nervózní, tak se stavte na kožním, kde vám to vyšetří a dají účiné masti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy praskne hnis

Hnis v krku

Hnis v krku doprovází nejčastěji angínu, tedy prudký a bolestivý zánět mandlí. Angína se projevuje právě hnisem na mandlích, kdy jsou viditelné bílé kousky v krku, a bolestí v krku, která zesiluje při polykání. Nemocný má pocit hrudek v krku (vyskytuje se hnis, který vytéká z mandlí), má problémy s polykáním jak tuhé, tak i tekuté stravy, a proto nadměrně sliní. Objevuje se též vysoká teplota a huhňání při mluvení. Pokud absces zužuje dýchací cesty, může hnis působit i dýchací obtíže.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem ČEP NA MANDLI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Loskotová.

Dobrý den, prosím o radu jak mám odstranit čep na mandli, který se mi objeví, když přijdu do styku s někým nemocným. Pokaždé to mám na jednom místě na pravé mandli a skončím na antibiotikách. Měla jsem to v září a ted v listopadu opět. Nikam už nechci chodit, bojím se, že se nakazím. Chtěla bych vědět jestli se mohu toho čepu nějak zbavit, který se mi stále vrací. Už tím trpím 6 let. Moc děkuji. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osvědčený postup: udělat stěr z krku a nechat ho laboratorně vyšetřit. V laboratoři zjistí, co je to za původce a rovnou k tomu určí účinná antibiotika. Po jejich dobrání budete mít natrvalo pokoj. Po vyléčení se vyhýbejte oralnímu sexu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Hnis na mandlích

Čepy na mandlích jsou vyvýšená (až hrbolatá) ložiska naplněná bílým hnisem. Jedná se o projev probíhajícího infekčního onemocnění v ústní dutině, které charakterizuje právě hnis na mandlích. Jestliže se onemocnění stane chronickým (nepodaří se odstranit bílé kousky z mandlí), může se projevovat hnisem na mandlích bez teploty.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KRCNICH MANDLI MUZEME MIT POHLAVNI STYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den manzel je po operaci krčních mandli tyden a ted uz je doma chci se informovat zda je mozny pohlavní styk dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Týden po operaci krčních mandlí je stále sliznice krku velmi náchylná na různé infekce, které se mohou přenést při orálním sexu, který by manžel dělal vám. Klasická soulož je v této době již možná. Prostě a jednoduše, když při sexu vynecháte manželovo ústa, tak si klidně můžete užívat dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci krcnich mandli muzeme mit pohlavni styk

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají krční mandle.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně nehtu na prstu levé nohy. Asi před 3 týdny se mi to objevilo pod nehtem a nevím co to je. Bohužel se pod nehtem vytvořil i hnis. Okolí nehtu bylo zarudlé a při vymáčknutí vytékal zelený hnis. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Petra.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Umístění

Krční mandle se nacházejí po bocích ústní části hltanu a jsou tvořeny lymfoepitelovou tkání. Spolu s nosohltanovou, trubicovou a jazykovou mandlí tvoří takzvaný Waldayerův lymfatický okruh (prstenec).

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem HNIS VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Jsem ve 24 týdnu těhotenstvý a když jdu na velkou na toaletním papířr mám krev s hnisem takovou čistou červenou krev s nažloutlým hnisem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To se u vás asi objevily těhotenské hemoroidy. Při kakání vám prasknou a vyteče z nich krev a hnis na povrch hovínka, který pak vidíte. Tento problém byste měla konzultovat se svým gynekologem, protože může způsobit komplikace při porpdu i během těhotenství. Hemoroidy jdou snadno léčit zmrazením nebo chirurgickým odstraněním.

Zdroj: diskuze Hnis ve stolici

Obrázky rakoviny mandlí

Takto vypadá rakovina mandlí.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobry vecer,muze vnucka pri teto nemoci pit kakao.D EKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kakao je při mononukleóze možné pít. Doporučené jsou chladné mléčné koktejly, které tlumí bolest krčních mandlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mleko

Léčba

Bakteriální onemocnění krčních mandlí, zejména to způsobené streptokoky, je léčeno antibiotiky. Někdy je doporučováno odstranění tkáně krční mandle. Mezi dva hlavní důvody pro odstranění krční mandle patří: velmi často se opakující bakteriální infekce vyžadující léčbu antibiotiky anebo zúžení dýchacích cest způsobené zvětšením tkáně nosní nebo krční mandle.

Částečná uzávěra dýchacích cest může vést k neklidnému spánku s následnou denní spavostí u dospělých nebo k poruchám chování u dětí. Někteří zubní specialisté, ortodontisté, se domnívají, že chronické dýchání ústy způsobené zvětšenou tkání krční mandle může vést k malformacím obličeje a následně k nesprávnému vývoji zubů.

Chronické infekce mandlí mohou vést k infekci jiných oblastí, jako například Eustachovy trubice, což je spojení mezi nosohltanem a středouším. Výsledkem mohou být časté záněty středouší, někdy i zhoršení sluchu.

U dospělých může zvětšení tkáně mandlí vzbudit podezření na nádorové bujení a v takovém případě je rovněž doporučeno odstranění mandlí.

U některých pacientů s infekční mononukleózou je zvětšení tkáně krčních mandlí tak významné, že je doporučována léčba kortikosteroidy.

Zdroj: Krční mandle

Hnis v ústech

Hnis v ústech značí závažnější stupeň zánětu dásně (popřípadě dásní), a sice paradontózu. Hnis v dásni se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu postiženého zubu. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný paradontální chobot, jenž při neléčeném zánětu může zadržovat hnis a vytvořit tak paradontální absces. Co dělat s hnisem v dásni? Vždy je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se zubním lékařem, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brožová.

Nemohu nikde v lékárnách tuto mast sehnat, prý je jen na recept !? Děkuji za informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Růží boule, je možné dát mast aby vytéká la sama hnis, je to plně. Ichtochyl moc nepomohl

Zdroj: diskuze Višňák mast

Hnis na rtu

Hnis na rtu mohou způsobit opary, které jsou nepříjemné (až bolestivé) a mohou trápit dospělé i děti. Když se jimi nakazíte, jste nositelem celý život. Dále se hnis na rtech může objevit v souvislosti s aftami, tedy nakažlivými bolestivými vřídky (puchýřky) na ústní sliznici, jež jsou světle žluté (žlutobílé) a mají rudý lem.

Zde můžete vidět video s hnisem.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÝ DRÁŽDIVÝ SUCHÝ KAŠEL SE ŠIŠKOU V KRKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Už měsíc jsem marodila se suchým dráždivým kašlem,prý virové onemocnění..Pak jsem nastoupila na týden do práce a kašel začal opět a s bolestivým polykáním a pocitem šišky v krku jsem jela na pohotovost.Plíce mám v pořádku,co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se může projevovat laryngitida, která začíná bolestí v krku, postupně přechází ve zduření mandlí, což má za následek změnu hlasu, a pak zasáhne i hrtan a hlasivky, kde se zduří sliznice včetně hlasových vazů a hrtanové příklopky a to vyvolává pocit oné šišky v krku. Samotnou léčbu nejlépe určí lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Podle výsledků vyšetření se určí příčina laryngitidy, zda-li je virová nebo baktreriální a k tomu se nasadí účinná léčba. Zároveň se s úspěchem uplatní léky jako je Erdomed na odkašlávání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silný dráždivý suchý kašel se šiškou v krku.

Krční mandle latinsky

Mandle se latinsky nazývají tonsilla. Mandle hltanová se latinsky označuje jako tonsilla pharyngea.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Co jsou to krční mandle

Krční mandle jsou párový orgán oválného tvaru. Rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Během této doby se musí dítě vyrovnávat s častějším výskytem infekčních nemocí, které mohou způsobovat zvětšování krčních mandlí.

Člověk má jednu nosní mandli a dvě mandle krční. Častý zánět krčních mandlí vyčerpává organismus a ten je potom náchylnější na infekce dolních dýchacích orgánů. Hlavním úkolem krčních mandlí je působit v krku jako filtr zachycující škodlivé viry a bakterie, které člověk vdechne ústy (v případě nosních mandlí je vdechne nosem). Protilátky, které se nacházejí na krčních mandlích, napomáhají vdechnuté škodlivé látky zničit a zabránit tak možnému onemocnění dolních nebo horních cest dýchacích. V některých případech se krční mandle stávají spíše přítěží než přínosem, protože mohou způsobovat obstrukci dýchacích cest nebo opakující se výskyt bakteriálních infekcí. V těchto případech ORL lékař doporučí pacientovi nejlepší možnou léčbu, ať je to předepsání léků nebo doporučení na chirurgické odstranění mandlí. Opakující se záněty v krčních mandlích mohou vyvolat jejich chronický zánět nebo jejich trvalé zvětšení. Lékař při opakujících se zánětech doporučí pacientovi, aby podstoupil takzvanou tonsilektomii, tedy odstranění mandlí.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Hnis v očích

Hnis v očích způsobuje obvykle infekce (bakteriální či virová), alergie, podráždění chemickými látkami z okolí nebo zánět. Hnis v očích vznikající při rýmě je obvykle krátkodobý a často odezní bez užívání léků. Hnis v očích u dětí vyvolává ve většině případů bakteriální infekce, při níž dochází k zarudnutí horního i spodního víčka. Kromě toho se může objevit bolest a svědění postiženého oka a také citlivost na světlo. V mnoha případech uvedené příznaky upozorňují na závažnější nemoc. Co se týče léčby, bakteriální infekce očí se většinou léčí antibiotiky.

Zdroj: Hnis

Kdy je nutná operace

Operace krčních mandlí se provádí v těchto případech:

  • opakované angíny 7x a více za jeden rok, 5x ročně dva roky po sobě nebo 3x ročně během tří let, přičemž jednotlivá akutní ataka angíny je přesně definovaná (teplota nad 38 stupňů Celsia, čepy na mandlích, zvětšené uzliny a další) a je většinou původu Streptococcus pyogenes;
  • trvalý (chronický) zánět v mandlích – opakovaná tvorba obtěžujících „čepů“, zápach z úst nebo špatná funkce mandlí;
  • velké krční mandle, které způsobují výrazné dechové potíže (chrápání, noční přestávky v dýchání – syndrom spánkové apnoe) – v těchto případech se mandle dají jenom zmenšit, část zůstane zachována a je dále normálně funkční;
  • trvalý (chronický) zánět v tonsilách s usídlením bakterie Streptococcus pyogenes, který způsobuje nebezpečné komplikace v různých částech těla – záněty ledvin, onemocnění srdce, bolesti kloubů, onemocnění kůže, očí;
  • peritonzilární absces – akutní silný zánět přechází mimo pouzdro mandle do okolí a vytvoří zde ohraničenou dutinu hnisu;
  • opakované krvácení z mandlí při zánětu;
  • poškození krční mandle úrazem;
  • nezhoubný či zhoubný nádor krční mandle;
  • vrozené vady přilehlých orgánů, které souvisí s mandlemi – krční píštěle.

Krční mandle se odstraňují chirurgickým způsobem za celkové či lokální anestezie. Lokální anestezie má ty výhody, že se lépe snáší a nehrozí při ní silné krvácení. Po operaci je třeba dbát všech pokynů lékaře, aby se nedráždil krk, protože by hrozilo nebezpečí krvácení. Myslí se tím především strava, což ocení hlavně děti, protože velmi doporučovaná po odstranění krčních mandlí je zmrzlina.

Zdroj: Krční mandle

Dorůstají?

Jak již bylo výše uvedeno, krční mandle rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Pokud se mandle zvětší, je to známka zánětu nebo onemocnění, neznamená to, že by mandle dorůstaly.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP