Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

HNISAVÝ NEŽIT

OBSAH

Nežit na prsu

Nežit na prsu je velmi bolestivou záležitostí. U žen se může vyskytovat zvláště v období menstruace, kdy je imunita mírně oslabena.

Příčiny

Nežit na prsu se objevuje zejména u jedinců, kteří mají z nějakého důvodu oslabený imunitní systém. Bakterie pak mohou snadněji pronikat.

Příznaky

V oblasti prsu dochází k zanícení a bolestivosti kůže, kde vyrůstá chloupek. Vytvoří se červený uzlíček, ve kterém se po čase začne tvořit hnis. Postižená část kůže vyzařuje teplo, což potvrzuje probíhající zánět v kůži.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na prsu.

Synonyma k nežitu: bolák, vřed.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem HNISAVÝ VŘED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paulina Bieksza.

Dobrý den na prsu udělal se mi hnisavý vřed chtěla jsem se zeptat jestli je možnost aby se nikdo nám ne podíval. Děkuji Bieksza

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V nejbližší nemocnici na chirurgii vám to ošetří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Nežit v tříslech

Nežit v tříslech se nejčastěji vytvoří na ochlupených částech těla v místech, kde se kůže často otírá o šatstvo.

Příčiny

Příčinou vzniku nežitu v tříslech může být ztráta odolnosti v této oblasti, například při cukrovce nebo při poruchách krvetvorby.

Příznaky

Nežit se projevuje jako zánětlivě zduřelý a bolestivý hrbol uprostřed s nekrotickým čepem. Obvykle se tvoří jednotlivě, postupně ale mohou vzniknout i další a onemocnění mívá vleklý průběh. Příčinou opakovaného vzniku furunklu bývá náhlé snížení odolnosti vůči mikrobům, kteří byli do té doby na kůži snášeni jako neškodní.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit v třísle.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi ZDRAVOTNÍ POMŮCKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Masopustová Ludmila.

Náš syn má rakovinu dutiny ústní,má pod bradou otevřenou ránu,která neustále mokvá a vytéká z ní hnisavý výtok.K převazu používá gázy a náplasti a to ve velkém množství.Mám dotaz-hradí tyto pomůcky pojišťovna? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Materiál na zevní léčbu otevřených ran pojišťovna hradí jen v případě hospitalizace v nemocnici. Pokud se takto léčíte se synem doma, tak se za tento zdravotnický materiál platí z vlastních peněz. Když by vám tyto náklady způsobovaly nějaké finanční nesnáze a dostávali byste se kvůli tomu do finanční tísně, tak je zde nadace Dobrý anděl, která by vám pak mohla přispět na nákup těchto prostředků. Adresa na nadaci je zde: www.dobryandel.cz/

Zdroj: diskuze Zdravotní pomůcky

Nežit na zadku

Nežit na zadku je hnisavé kožní onemocnění (nazývané pyodermie), které vyvolávají různé bakterie. Nejčastěji se jedná o stafylokoky a o streptokoky.

Příčiny

Furunkl převážně vzniká na hýždích, kde se infekce zanesená třením do chlupového váčku (ale nejenom) začne postupně zvětšovat.

Příznaky

Třením postupně vzniká nehezký vřídek na kůži, který roste, mírně mění barvu a na vršku je nejčastěji zakončen malým žlutým stroupkem. Na omak bývá teplý a s postupem času se začíná vyplňovat hnisem. Nežit je dosti bolestivý, pokud se jich nahromadí více na jednom místě, odborně se jim začne říkat karbunkl. Po čase převážně praskne a vyteče a průběžně se zahojí, někdy se vstřebá sám od sebe i bez prasknutí. Není neobvyklé, když se spolu s tímto problémem objeví i zvýšená teplota.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na zadku.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem BLEŠÍ KOUSNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emil.

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli po bleším kousnutí můžeme mít později na ( asi za cca dva dny někdy i za pár hodin ) pupínku hnisavy váček ? , který se musí vymáčknout. Nejsme si se ženou jisti jestli máme doma třeba komára nebo nějakou blechu, přitom doma zadne zvíře nemáme. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kousnutí od blechy nevytváří pupínky vyplněné tekutinou. U blešího kousnutí hrozí rozškrábání a zanesení druhotné infekce, podobně jako při svrabu. To co popisujete spíše vypadá na kousnutí od mravence. Kousance od mravenců se podlijí tekutinou a vypadají pak takto: www.google.cz/images…
Na kousnutí od mravence pomáhá ledování na zmírnění bolesti a proti svědění volně prodejný krém Hydrokortizon a následné obvázání gázovým obvazem. Když šťípance od mravence nerozškrábete, tak se do týdne ztratí. Komplikace mohou nastat při alergii a nebo při zanesení druhotné infekce. To pak hojení trvá déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bleší kousnutí

Příznaky

Spálené rty od sluníčka se projevují citlivostí, otokem a bolestí. Většinou do druhého dne dojde ke sloupnutí spálené kůže. Jako komplikace spáleného rtu může vzniknout hnisavý vřed, který vyžaduje odborné ošetření lékařem.

Zdroj: Rty spálené sluncem

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

To samé se mi udělalo taky nevím sib už rady, nic mi na to nepomáhá žádná mast ani dezinfekce, můžete mi prosím někdo poradit. Předem vám děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Zánět

Zánět slinné žlázy příznaky (akutní bakteriální sialadenitida) je způsoben streptokoky A, stafylokoky, anaeroby.

K charakteristickým příznakům patří:

  • bolestivé zduření;
  • zarudnutí kůže;
  • hnisavý sekret z vývodu;
  • bolest uzdičky pod jazykem.

Léčba

Zánět se léčí antibiotiky, případně se provádí drenáž abscesu.

Zdroj: Otok pod jazykem

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,mám atopický ekzém a nyní mě začala svědit kůže po celém těle, nejvíc v noci .Brala jsme na to snad už všechno-masti ,léky. Prosím, kdo máte nějakou zkušenost s léky,které opravdu pomáhají,prosím, poraďte. Děkuji předem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Již přes měsíc mne moc trápí svěděni kůže celého těla.Nevím kde jsem to sehnala,byla jsem přes 2 měsíce na LDN,nemohla jsem se postavit na nohy a pořád jsem zvracela.předtím jsem lež
ela na interně , pak na JIPCE odkud mne ne doléčení převezli na LDN.Jsem z toho pobytu zklamaná z hodně dúvodů.Moc jsem se těšila domú ale trable pokračují.
Mám nějaké masti a tabletky ale nevěřím že mne dají do pořádku
Navíc mne začaly obě lýtka těct nějaký polovičně hnisavý výtok.Taky mne to dlouho trápí ale už se to lepší,prý je to od srdce.
Moc děkuji za radu Ludmila.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na těle

Co je to hnis

Hnis vzniká tehdy, když se bakterie dostane do tkání a orgánů lidského těla a tam vznikne hnisavý zánět. Hnis je páchnoucí zkalená tekutina, která obsahuje mrtvé i živé bakterie, bílé krvinky, odumřelé zbytky tkání a podobně. Není-li organismus schopný se s infekcí rychle vypořádat, vznikne v napadeném místě těla prostor vyplněný hnisem, takzvaný absces. Absces na jednu stranu poukazuje na neschopnost imunitního systému organismu infekci zničit, na druhou stranu však dává tušit, že tělo dokáže zánět alespoň ohraničit. Hnisavý proces může proběhnout prakticky kdekoliv v těle (v podkoží, ve svalech, v játrech, v plicích, v ledvinách, v mozku...). Hnisání těsně pod kůží se projevuje jako boule (kůže nad ní je zarudlá a teplá), hnisání hluboce uložené vidět není. Hnisavý proces jako takový je bolestivý a často ho doprovázejí i vysoké teploty a další nepříjemnosti.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patrik.

Můj prakticky lékař mi předepsal antibiotika která mi nepomáhají, říkal že se mi udělala plíseň na těle a jelikož mám kopřivku tak jsem si to roznesl po celém těle.
Testy na HIV nejsou třeba
Zdravím Patrik

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Co je to nežit

Nežit je hnisavé bakteriální kožní onemocnění, které je nejčastěji způsobeno stafylokoky nebo streptokoky. Napadena může být kůže kdekoliv na těle, kde jsou vlasové váčky. Ohroženi jsou především jedinci s nedostatečnou hygienou kůže nebo poruchami imunity. Při splynutí několika furunklů dojde ke vzniku většího ložiska – karbunklu. Furunkly v oblasti obličeje mohou způsobit hnisavý zánět mozkových blan. Bakterie se při neodborné léčbě mohou dostat do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci (sepsi).

Furunkl nejčastěji vzniká tak, že mikrob pronikne do vlasového (chlupového) míšku, odborně folikulu, nebo mazové žlázky, svou přítomností zde způsobí zánět, který se začne projevovat tak, že se na kůži v okolí chloupku (vlasu) vytvoří malý, červený boláček, který zpravidla bolí. Na dotek je postižené místo teplé. Jak se zánět šíří do okolí žlázky nebo vlasového míšku, začne se v centru tohoto původně tuhého červeného místa tvořit hnis. Na kůži můžeme toto pozorovat jako zbělení, popřípadě zežloutnutí obsahu. Zvětšování boláčku je způsobeno další tvorbou hnisu, který se postupně dostává k povrchu kůže. Udělá se hnisavá čepička, která praskne, takže hnis může volně odtékat. Někdy se stane, že furunkl postupně odezní i bez provalení hnisu. Furunkly se mohou vytvořit kdekoliv na kůži, ale často je najdeme na hýždích, stehnech, v podpaží a na šíji. K mnohočetnému výskytu furunklů po těle, takzvané furunkulóze, může dojít v případě, že je imunitní systém jedince oslabený a bakterie mají snadnější průnik do těla. To se může stát například při cukrovce nebo dalších chronických chorobách, které mají za následek snížení imunity. Pokud se v okolí furunklu zanítí další žlázky, mohou takovéto furunkly splynout do jednoho velkého bolestivého „uzlu“ – karbunklu. Karbunkly se vyskytují především na šíji.

Furunkl a karbunkl patří do skupiny onemocnění, jimž se společně říká pyodermie. Pyodermie jsou hnisavá onemocnění kůže nebo taky žlázek, které se v kůži nacházejí (například vlasový, chlupový míšek, potní žlázky, mazové žlázky). Jsou způsobena infekcí mikroby, a to nejčastěji stafylokoky (latinsky Staphylococcus) nebo méně často také streptokoky, latinsky Streptococcus. Bakterie se na lidské kůži normálně vyskytují. Protože lidská kůže, pokud je zdravá, představuje velmi dobrou ochranu/bariéru, tyto mikroby nás v podstatě neohrožují. Jestliže se jim ale podaří přes tuto přirozenou bariéru dostat, můžou pak způsobit infekci, která se projeví třeba jako hnisavý vřídek, nebo v horším případě mohou zapříčinit i celkové onemocnění organismu. Proto není radno i tak zdánlivě banální onemocnění přehlížet.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Svědění víček bývá často způsobeno začínajícím zánětem, tak zvaným ječným zrnem. Hordeolum (ječné zrno) je akutní hnisavý zánět folikulů řas, Mollovy nebo Zeisovy žlázy. Nejčastější původce zánětu jsou stafylokoky. Prvním příznakem je právě svědění víček a pocit tlaku ve víčku. Následuje otok a zarudnutí víček. Zánět víčka pak progreduje s přítomností zánětlivé infiltrace až hnisavého abscesu. Subjektivně se projevuje citlivostí, bolestí nebo svěděním víčka při mrkání. Během několika dní se absces může provalit navenek. Proti ječnému zrnu se podávají na víčka teplé obklady, eventuelně malé incize usnadňující evakuaci hnisu. Dále se lokálně mohou aplikovat antibiotika nebo sulfonamidy, které brání šíření infekce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění víček

Hnisavý zánět dělohy

Jedná se o velmi vážné onemocnění zejména starších fen.

Jako hlavní příčina vzniku se uvádí nadměrné cystózní bujení děložní sliznice vlivem samičího pohlavního hormonu. Dochází k němu například při opakovaných falešných březostech u fen a nepravidelností v hárání (prodloužené hárání). Hnisavý zánět může vzniknout i z katarálního zánětu dělohy při vniknutí infekce do dělohy. Častou příčinou vzniku hnisavého zánětu dělohy je také aplikace hormonálních preparátů sloužících k přerušení nežádoucího krytí.

Zánět se projevuje červenohnědým až čokoládovým výtokem z pochvy s vločkami hnisu různé intenzity. Výtok může být i čistě hnisavý (žlutavé barvy), silně zapáchající. Při uzavřené formě zánětu se sekret hromadí v děloze a dochází ke zvětšování objemu dutiny břišní. Objevuje se výrazná žíznivost, apatie a nechutenství. Při vstřebání děložního obsahu do krve dochází k celkové otravě organizmu, sepsi. Na probíhající zánět dělohy může kromě klinických příznaků upozornit i souvislost s nedávno proběhlým háráním feny či umělé přerušení březosti.

Prognóza záleží na průběhu onemocnění, může být příznivá až nejistá, v zanedbaných stavech nepříznivá.

Zdroj: Psí nemoci

Nakažlivost zánětu středního ucha

Zánět středního ucha může probíhat v akutní nebo chronické podobě. Dále se rozlišuje nehnisavýhnisavý zánět ucha. Od tohoto se také odvíjí nakažlivost zánětu středního ucha. Samotný zánět středního ucha není nakažlivý, nakažlivá je infekce, která zánět středního ucha způsobila.

Zdroj: Zánět středního ucha

Diskuze

V diskuzi KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janan.

Budeš s ním určitě spokojená, nám pomohl se doma odhlenit po nachlazení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Zapletalová.

Dobrý den.Čtyři měsíce neustále kašlu a vykašlávám hustý hlen,zrána hnisavý.Léčila mě napřed praktická lékařka,Měla jsem vysokýCRP a tak mě léčila antibiotiky.Nepomohlo to a tak jsem využívala druhou dávku antibiotik.Ihned ze začátku jsem měla test na covid který byl negativníPak mě odeslala na rentgen,napsali pozor covid.Tak jsem byla odeslána na plicní,kde mi udělali další test,opět negativní.Vyšetřili mě sputum.Bylo pozitivní na stretococ na jeden+ a candidu.Po třech týdnech opět vyšetření sputa.Volala jsem na plicní pro výsledek a bylo mi sděleno,že sputum je negativní a p.doktorka má poznačeno kontrola na podzim.Užívám-euphylin,enerzarzair,nasofan,bronchipret,antrovenN.Kromě toho léky které užívám dlouhodobě-Tarka 180/2,Eligius5mg1,0,1,dále Letrox50mg 1,Lozeprazol 1.Condrasulf,Detralex 2,0,0,Furon obden.Navíc jsem asi před 14dny z kašle dostala pupeční kýlu.Na chirurgii jsem dostala kýlní pás a mám navštívit poradnu kýlní pro objednání na operaci,což asi nebude možné s neustálým kašlem.Pokud by jste mi mohl něco poradit co by mě pomohlo,byla bych moc ráda,protože už jsem z toho zpufalá.Děkuji předem moc.

Zdroj: diskuze Kašel

Jak se dá nežit léčit

Jestliže se furunkl po týdenní léčbě svépomocí neztrácí, je bolestivější, popřípadě se zvětšuje a obtěžuje vás v každodenní činnosti, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Malé furunkly lze vyléčit pomocí lokální dezinfekce a aplikace antibiotických mastí. Větší furunkly je nutné ošetřit drobným chirurgickým zákrokem. Po dezinfekci a lokální anestezii vám lékař vřídek za sterilních podmínek nařízne a vypustí tak hnis ven. Následuje důkladná dezinfekce, a to i do hloubky furunklu, protože je potřeba odstranit všechnu hnisavou tkáň, aby se rána dokonale zhojila. Poté do rány přiloží drén a sterilně ji kryje. Dostanete doporučení obvaz sami neodstraňovat a vyvarovat se omývání rány na vlastní pěst. Lékař vám předepíše antibiotika, která důsledně užívejte! Bakterie se totiž po takovém zákroku mohou dostat do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci. V následujících několika dnech budete chodit na převazy rány, která se bude nadále důsledně vymývat a dezinfikovat. Poté, co vám to lékař dovolí, dbejte na důslednou hygienu rány, omývejte, dezinfikujte a sterilně ji kryjte, dokud se zcela nezahojí. Při samoléčbě mějte na paměti, že žádný nežit se nesmí násilně vymačkávat. Rozrušil by se tím ochranný val, který se okolo ložiska hnisu a mrtvé tkáně vytvořil.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem HNISAVY VYTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Mandlova.

Dobry den
Prosim o radu jak resit tento problem:

Jsem po Abdominalni hysterektomii , vajecniky- vejcovody ponechany.
Operace probehla v roce 1998 , nyni je mi 52 let.
Momentalne mam problem s obcasnym zelenene zbarvenem a zapachajicim vytokem .
Pri tom me boli podbrisek i strany podbrisku.Citim se unavena .
Teplota neni.
Sexualni styk naposledy pred 4 mesici - pote problemy zadne.
Prosim o Vas nazor ,jak postupovat.

S uctou
Mandlova Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé vaginální výtoky jsou u žen normální. Často jsou čiré nebo bělavé s minimálním zápachem. Jestliže výtok změní barvu, zápach nebo texturu, může to být známka infekce, ačkoli některé změny v průběhu menstruačního cyklu jsou běžné. Infekce mohou být doprovázeny dalšími příznaky, jako je svědění, pálení, nepohodlí nebo špinění.
Nejčastější příčinou zeleného vaginálního výtoku je sexuálně přenosná infekce známá jako trichomoniáza. Výtok často zapáchá a typicky je více žlutozelený než čistě zelený. Pohlavní styk a močení mohou způsobovat nepohodlí a genitální oblast může být svědivá. Může se také objevit bolest v pánvi, ale není častá.
Vaginální výtok může být rovněž spojen s kapavou nebo chlamýdií, potom je spíše žlutý nebo zakalený. Bakteriální vaginóza má typicky bílý výtok se zápachem. Barevný výtok se může objevit v případě, když je v pochvě cizí tělo, například zapomenutý tampon.
Trichomoniazu lze snadno diagnostikovat odběrem vzorků. Vzhledem k tomu, že je sexuálně přenosná, mohou být provedeny současně testy na jiné infekce, včetně kapavky a bakteriální vaginózy. Trichomoniaza, kapavka a bakteriální vaginóza jsou léčitelné vhodnou antibiotickou terapií. Pokud je přítomno cizorodé těleso, bude nutné jej odstranit a antibiotika se mohou použít k léčbě jakékoli potenciální infekce.
Vzhledem k tomu, že podmínky, které způsobují zelený vaginální výtok, jsou často léčitelné, a protože mohou být přenosné na jiné osoby nebo mohou způsobit závažné komplikace, vyhledejte okamžitou lékařskou péči, pokud máte takový výtok. Navštivte svého gynekologa a sdělte mu svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnisavy vytok

Příznaky ječného zrna

Když máte ječné zrno, můžete trpět slzením očí, bolestí, svěděním, oko je podrážděné, zarudlé a citlivé na světlo. Také si můžete všimnout rudé bulky na víčku. Často se objevuje vnitřní hordeolum, tj. akutní hnisavý zánět folikul řas. Hnis, který se vytváří v ječném zrnu, může způsobit nažloutlá místa, která vypadají podobně jako pupínek. Pokud je ječné zrno bolestivé, uleví se vám, jakmile bulka praskne a hnis vyteče.

Zdroj: Ječné zrno

Zánět zubů

Pyorrhea (hnisavý zánět zubového lůžka) je závažné onemocnění dásní. Při tomto onemocnění jsou dásně postiženy hnisavým zánětem a membránami pokrývajícími kořeny zubů. Toto onemocnění je nejčastější příčinou ztráty zubů u lidí nad 35 let. Použitím pasty s nimbou a vyplachováním si úst speciální ústní vodou vede u pacientů k vyléčení krvácejících dásní a zástavě sekrece z váčků kolem zubů. Dásně získají, namísto modrého nádechu, zpět svou zdravou světle růžovou barvu.

Zdroj: Nimba na zánět zubu

Co znamená oboustranný zánět středního ucha

Oboustranný zánět středního ucha je hnisavý zánět postihující středouší. Jedná se o ojedinělé onemocnění sluchového ústrojí. Má rychlý a náhlý začátek a vyskytuje se nejčastěji u dětí v kojeneckém a batolecím věku. Většinou vzniká v rámci katarální virové infekce jako sekundární bakteriální infekce středouší. Diagnóza oboustranného zánětu středního ucha se stanovuje na základě klinického obrazu a otoskopického nálezu. Cílem terapie je zmírnit příznaky, urychlit vstřebávání sekretu, vyléčit přechodnou nedoslýchavost, minimalizovat recidivy, při vážném stavu se nasazují širokospektrální antibiotika, jako jsou amoxicilin, makrolidy, cefalosporiny.

Zdroj: Zánět středního ucha

Jaký obklad na zánět středního ucha

Nahřívání ucha při zánětu opravdu není správné. Většinou vede k tomu, že se zánět ve středouší ještě více rozbouří a dochází k nahromadění hnisavého sekretu a zvýšení tlaku ve středoušní dutině. Pak často dojde k prasknutí bubínku, hnisavý sekret vyteče a dítěti se uleví. Mohlo by ovšem dojít i k šíření zánětu opačným směrem, tedy dále do kosti, a ke vzniku závažných komplikací. V případě, že si dítě začíná stěžovat na bolest ucha, je lépe se pokusit zánět naopak ztišit pomocí chladného (nikoli ledového) obkladu a do ouška aplikovat protizánětlivé kapky, které vám může předepsat váš dětský lékař a které můžete mít pro případ potřeby v ledničce.

Zdroj: Zánět středního ucha

Je to účinná mast na hemeroidy?

Framykoin obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, která působí na původce kožních onemocnění. Framykoin se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odřeniny kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Tudíž je možné použít framykoin i na infikované hemeroidy (respektive hemoroidy).

Před použitím přípravku Framykoin se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, případně zdravotní sestrou. Framykoin nelze používat na rozsáhlé mokvající plochy a na bércové vředy kvůli nebezpečí jeho vstřebání. Přípravek nesmí přijít do styku s očními spojivkami.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Proč se tomu říká vlk

Vlk – název rozličných vředů, nežitů, opruzení, též chorob na rostlinách se vyskytoval již ve staročeštině. Ojediněle i jako vlkojed. Vykládá se podobně jako rak (rakovina), jde o přenesení jména zvířete na vřed, „jenž žere maso, rozežírá se“. Dále se staré české slovo uvádí jako totožné s latinským vřed – ulcus, které zní podobně jako česky vlk. Nebo podle německého Wolf – nežit, jehož překladem je latinské lupus = kožní tuberkulóza. Dnes se pojem vlk v lidovém jazyce rozšířil i na pojmenování opruzeniny, opruzení = kožní zánět vznikající hojným pocením na místech, kde se kůže o sebe tře.

Zdroj: Co je to vlk


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP