Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

HODNOTY CUKRU V KRVI TABULKA

OBSAH

Zvýšená glykémie je základním příznakem a projevem cukrovky. Měření glykémie je proto nejdůležitějším a nejčastějším vyšetřením prováděným u všech pacientů s diabetem. Hodnoty glykémie, tedy hladiny krevního cukru, lze stanovit z kapky krve. Pokud je glykémie opakovaně nebo trvale zvýšená, nenávratně poškozuje celé tělo, všechny buňky a cévy.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem STUPNICE MĚŘENÍ CUKRU V KRVI TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Žurek.

Glukometrem naměřím hodnoty 158,146 atd.Jsem zvyklý na 7,1..8,6.Jaký je převod? Žurek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty v desítkách 158, 146 a podobně, jsou hodnoty glukózy v miligramech na decilitr krve. Hodnoty, na které jste zvyklý 7,1 a 8,6 jsou v milimolech glukózy na litr krve. Převod je jednoduchý. Stačí, když hodnotu z glukometru vydělíte 18. Takže potom hodnota 158 bude znamenat 8,78 a hodnota 146 zase 8,11.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Hladina cukru v krvitabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kovářová.

Hodnoty laboratorního vyšetření krve jsou:
Diabetologický soubor-P-Glukóza = 7,97 mmol/l. Poraďte, jak se stravovat, aby se tyto hodnoty snížily. Nesouvisí tato hodnota s onemocněním slinivky břišní ???
Děkuji za odpověď. M.Kovářová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Snížení hladiny cukru moll je jednoduchý,jsem diabetik 10let, taky mě hladina lítaly i výše,dnes vím. že nesmíte tučné maso vc.kuze i v . kuřecího, příloha jeden plátek knedlíků/jeden brambor/ t čtvrt sáčku rýže
těstoviny vařené půl naběračky, žádné buchty a.p. jen ovesné sušenky, oves
do jogurtu, BeBe sušenky jim obálky dva ks odp.svacina,rýžový chlebíček jeden a.p. uzeninu nemastnou raději kvalitní šunku neomezené množství příloha jeden ks žitný chléb nebo rohlík, ovoce pozor na jablka mají moc cukru tak jen půlku to stejně banán,nejlíp když si najdete kalorickou tabulku jídel pro diabetiky i já jsem začínala jíst podle těchto tabulek,hodně úspěchů, Věra

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Hladina cukru v krvi po jídle

Obvyklé hodnoty:

  • před snídaní: 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem: 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle: méně než 8,9 mmol/l
  • dvě hodiny po jídle: méně než 6,7 mmol/l
  • mezi 2. a 4. hodinou ranní: více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Tabulka

Každý pacient by měl mít stanoveny své vlastní cílové hodnoty glykemie. Pro tělo je nebezpečná nízká i vysoká glykemie, stejně tak není dobré časté kolísání mezi nimi, protože zvyšuje riziko vývoje pozdních komplikací.

U starších pacientů a malých dětí se lze spokojit i s poněkud vyššími hladinami glykemie (cukru v krvi), aby se tak předešlo těžké hypoglykemii, která může být nerozpoznaná a může být i život ohrožující. Naopak u mladých diabetiků, zvláště pak 1. typu, je cílem co nejtěsnější kompenzace (tedy vyrovnané hladiny glykemie odpovídající zdravé populaci). Cíle se samozřejmě mohou s každou kontrolou u lékaře upravovat.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se v zahraničních jednotkách uvádí mezi 72–108 mg/dl.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Hodnoty v krvi u zdravého člověka

Odborníci sdružení do České diabetologické společnosti udávají normální hodnotu glykemie (tedy glukózy v plazmě žilní krve) do 5,6 mmol/l (milimolů na litr), zvýšená hodnota je 5,6–7,0 mmol/l, při hodnotách (tabulka) nad 7,0 mmol/l se jedná o diabetes mellitus (cukrovku). Ovšem pozor, toto měření je nutno opakovat minimálně dvakrát a v různých časových intervalech (na lačno). Tedy všechny hodnoty nad 5,6 mmol/l nalačno lze považovat za zvýšení glykemie. Hyperglykemie dosahující hodnot nad 15–20 mmol/l je nutno řešit neodkladně.

Zdroj: S glukóza a její hodnoty v krvi

Ideální hladina

Ideální hladina je jen orientační hodnota, a proto i uvedené hodnoty jsou pouze informační.

U dětí:

  • glykovaný hemoglobin pod 59 mmol/mol
  • glykemie nalačno 5–8 mmol/l
  • glykemie 2 hodiny po jídle 4–10 mmol/
  • glykemie před spaním 6,7–10 mmol/l
  • glykemie v noci 4,5–9 mmol/l
U dospělých:
  • glykovaný hemoglobin pod 45 mmol/mol
  • glykemie nalačno 4–6 mmol/l
  • glykemie 2 hodiny po jídle 5–7,5 mmol/l

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav.

Dobrý ráno. Prosím vás přístroj na měření cukru mi ukazuje 5,8 mM . Co znamená mM
Děkuji Rostislav.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den
Dotaz je od mojí dcery.Má zjištěnou cukrovku typ 1 byt ji nemá od malička.Bere inzulin na doporučení lékařky a pořad ji hodnoty lítají.
Ráno má třeba jen 2,5 někdy po jídle nad 7 a někdy ji to vyletí až k 16 i třeba po ránu.Už nevíme co dál.
Bere i chlorellu i mladý ječmen.Prosím o radu.Dceři je 28 let a chtěla by se léčit a mít rodinu.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové výkyvy by mohly souviset se špatnou orientací v diabetické dietě. V tom by vám pomohla výživová poradkyně. Vaše dcera by absolvovala několik tréninků, na kterých by se naučila, jak správně rozvrhnout jednotlivá jídla a také by se dozvěděla, co může jíst před spaním. Určitě to bude dobrý krok, když se rozhodnete pro toto řešení. Výživového poradce zvolte komerčního, to vám zaručí, že se na vás bude soustředit a někam to dotáhne. Seznam výživových poradců z vašeho okolí naleznete tady: www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Hladina cukru v kapilární krvi – tabulka

  • Glykemie mmol/l (zdravý člověk) mmol/l (diabetik)
  • Nalačno a před jídlem < 6,0  > 7,0
  • Dvě hodiny po jídle < 7,8  > 11,1

Norma hladiny cukru v kapilární krvi nalačno je < 5,6 mmol/l. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny. Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém – ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr obsažený například v čokoládě se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, kratičkou dobu se cítíme lépe, ale pak zase hladina cukru klesne na ještě hlubší hodnotu než dříve a příznaky se ještě zhorší.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blaha.

Dobre rano.Chci se zeptat,dnaska ve 2.30 rano mě začwla brnět ruka.Prsti mě brni na dotek necitim 3 prsty.Mam cukrovku 2 stupně.Beru inzulin a prašky.Když jsem se měřil měl jsem 5.6.Muže byt brněni ruky součast cukrovky?Dik za odpověď.Blaha Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cukrovku doprovází onemocnění neuropatie končetin, které se takto projevuje. Zároveň ale může být tato necitlivost způsobena přeležením, pak je jen krátkodobá. Poraďte se se svým diabetologem na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Hodnoty v krvi u diabetika

Hodnoty v krvi u diabetika (měli by být měřeny na lačno) jsou uvedeny v textu výše (tabulka). Trvale těsná kompenzace (udržení nemoci ve správných mezích) má kladný vliv na riziko kardiovaskulárních komplikací. V našem těle pravděpodobně existuje takzvaná glykemická paměť, to znamená, že se v organismu projeví trvale těsná kompenzace nebo naopak negativní vliv vysoké glykemie, a to s určitým časovým odstupem (tělo si pamatuje svou historii hodnot cukru v krvi a podle toho se chová – ke komplikacím buď dojde, nebo nedojde). Z tohoto faktu tedy vyplývá výhoda pro pacienty, kteří mají cukrovku krátce a kteří byli intenzivně léčeni od začátku zjištění choroby. Dnes už je zřejmé, že důsledná léčba cukrovky v jejích začátcích (kdy pacient ještě nemá žádné komplikace a cítí se dobře) zásadním způsobem ovlivňuje budoucí vyhlídky nemocného.

Zdroj: S glukóza a její hodnoty v krvi

Glykemie – tabulka

  • Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/litr krve u zdravého člověka.
  • Normální je do 5,6 mmol/litr krve.
  • Lehce zvýšená hladina cukru je 5,6 mmol/litr krve až 7 mmol/l krve.
  • Hodnota přes 7 mmol/litr krve značí nemoc, vyskytuje se u diabetika.

U dětí je typická cukrovka prvního typu.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich.

právě mě glukometr ukázal HI. co to znamená? moc, nebo málo cukru v krvi!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Značka HI může být zkráceninou slova HIGH, což je anglicky vysoký. Opositum k tomu bude LOW možná jako LO.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Norma CRP

Laboratoře mají své stupnice (tabulka) pro stanovení hodnoty CRP u dospělých, a to normálních a abnormálních hodnot. Obvykle platí, že pokud v těle nemáte zánět, nebudete mít měřitelnou hladinu CRP v krvi. Nicméně hodnoty do 5,0 mg/litr jsou považovány za normální hodnoty. V případě hladiny CRP v rozmezí od 5 do 30 mg/litr se jedná o virovou infekci (na tu se nepředepisují antibiotika, protože na ně nezabírají), a když vyjde hodnota CRP nad 30 mg/litr, jedná se s největší pravděpodobností o bakteriální infekci (někdy se uvádí, že hodnoty C-reaktivního proteinu v rozmezí 30–40 mg/litr jsou neurčité a o bakteriální infekci lze s jistotou hovořit až při hodnotách nad 40 mg/litr).

V případě vysoce citlivého testu hs-CRP pro účely rizika kardiovaskulárních onemocnění uvádí Americká asociace pro onemocnění srdce následující rozmezí:

  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi menší než 1 mg/litr, máte malé riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pohybuje-li se koncentrace hs-CRP v krvi v rozmezí 1 až 3 mg/litr, máte střední (průměrné) riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi vyšší než 3 mg/litr, hrozí u vás vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Protože se systémy a hodnoty používané jednotlivými laboratořemi liší, berte výše uvedené parametry jako orientační.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Jaké příznaky má zvýšený cukr v krvi

Typické projevy:

  • častý pocit žízně
  • zranění a rány se hojí mnohem déle
  • problémy se soustředěním
  • může se objevit rozostřené vidění
  • objevují se infekce, které mají tendence se vracet
  • bolestivý žaludek
  • častý pocit hladu
  • trvalý pocit sucha v ústech
  • rychlý nárůst na váze
  • pocit nadměrné únavy

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Zvýšená glukóza v krvi

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (> 5,5 mmol/l – na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Hodnota glykemie se může měřit laboratorně, což je velmi přesné měření. Častější způsob měření je pomocí glukometru, což je jednoduchý přístroj určený k domácímu a rychlému měření glykemie.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Hodnoty

Význam stanovení glykovaného hemoglobinu, tedy hodnoty dlouhého/dlouhodobého cukru u diabetiků (hodnoty dlouhodobého cukru u diabetiků, hodnoty dlouhého cukru, dlouhodobý cukr u diabetiků), je nenahraditelný u většiny pacientů s cukrovkou, a to zejména v posouzení dlouhodobé kompenzace choroby. Ale také HbA1c je jedním z parametrů k určení diagnózy cukrovky, pokud je optimální hodnota cukru v krvi u zdravého člověka.

Hodnota glykovaného hemoglobinu u zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 2,8–4 %, u pacientů s diabetem znamená 4,5–5 % skvělý výsledek. Prokázalo se, že už snížení hladiny dlouhého cukru o pouhé jedno procento snižuje pravděpodobnost komplikací o 30 %, a to je opravdu nezanedbatelné číslo.

Hodnoty kompenzace u dospělých diabetiků. Pozor, nevztahuje se na těhotné diabetičky:

  • výborná: do 43 mmol/mol (do 4,3 % dle IFCC)
  • uspokojivá: 43–53 mmol/mol (4,3–5,3 %)
  • neuspokojivá: nad 53 mmol/mol (nad 5,3 %)

Pro diagnózu diabetu svědčí hodnota nad 47 mmol/mol (4,7 %).

Zdroj: Dlouhodobý cukr u diabetiků


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP