Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

HOŘKO V ÚSTECH PO JÍDLE

OBSAH

Hořko v ústech po antibiotikách

Většina antibiotik má nahořklou chuť, která způsobuje následný pocit hořkosti v ústech. Charakteristickým představitelem tohoto problému je například antibiotikum Klacid. Zde se doporučuje konzumovat při jeho užívání dostatečné množství jogurtů. U citlivějších jedinců a dětí je často nutné jej nahradit jiným adekvátním lékem.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi HOŘKO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Mamicová.

Dobrý den,

mám po ránu neustále hořko v ústech a zmírní se to až po požití jídla.
Držím ústní hygienu, zkusila jsem Gastrotuss před spaním ( na reflux),
Nolpazu, kterou mi předeppsal lékař a vůbec nic nepomáhá. Může to mít
souvislost s proděláním Covidu 19, který jsem měla od začátku února.
Můžete mi poradit, co na to užít, abych ten nepříjemný pocit zmírnila?
Děkuji za odpověď a zdravím Helena Mamicová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hořko v ústech

Hořko v ústech po ránu

Hořkost v ústech po ránu nelze jednoznačně přisoudit tomu kterému onemocnění. Někdy je způsobena potravinami, nejrůznějšími léky a dost často také stresem či nemocí. I rozvoj různých onemocnění, například roztroušené sklerózy, může souviset s hořkostí v ústech. Vhodné je doplnit minerály a vitamíny a zbavit se stresu. U lékaře můžete požádat o celkovou prohlídku s krevními testy.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Strakova.

Dobrý den,mám dotaz v ústech se mi po zubní protéze dela vyrážka, která dost pálí. Je to nepříjemné při jídle. V ústech mám sucho a pálení. Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Hořko v ústech při těhotenství

Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď, ale nabízí se hned několik vysvětlení. V období čekání na miminko jsou zkrátka čich a chuť zjitřenější, to dosvědčí snad každá těhotná žena. Vděčíme za to hormonálním změnám v těhotenství. Na druhou stranu může být hořkost v ústech varovným signálem, že něco není v pořádku, například že tělu chybí železo nebo že bojuje s infekcí, v krajním případě se může jednat o projev duševní poruchy. Ovšem ve většině případů se jedná o přechodný stav, který posléze odezní.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi ZTRATA CHUTI V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Byla jsem na orl ztratila jsem chuť v ústech spíše mam sladko v ústech kouřim a mam obavy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztrata chuti v ustech

Hořko v ústech po jídle

Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi ÚSTA HOŘKO POCIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaan.

Již několik dní mám po ráno pocit hořkosti v ústech. Právě jsem prodělala chřipku, předtím jsem měla zánět močových cest - antibiotika, užívám léky na nervy , tlak a cholesterol, ale tyto léky užívám již dlouho. .poraďte nějaký domácí lék na tento problém???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústa hořko pocit

Sucho v ústech při cukrovce

Jedním z nejčastějších potíží souvisejících s diabetem je sucho v ústech či snížená tvorba slin. Pacient s diabetem trpící suchem v ústech by si měl ve spolupráci se svým zubařem vytvořit způsob udržování optimální ústní hygieny. Provádět ústní hygienu alespoň čtyřikrát denně, po každém jídle a před spaním. Vypláchnout a osušit ústa vždy okamžitě po jídle. Očistit a opláchnout vyjímatelné zubní aparáty po každém jídle. Vyhýbat se konzumaci příliš slaných jídel, omezit užívání citrusových šťáv (pomeranč, grapefruit) a limonád s umělými sladidly. Vyzkoušet lze přípravky nahrazující sliny, gely nebo umělé přípravky se stejnými účinky jako mají sliny. Tyto přípravky mohou zmírnit obtíže pomocí dočasného zvlhčení úst a nahradit některé součásti slin.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Pocit zeleza v ustech

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ NECHAT PŮSOBIT V ÚSTECH A POTÉ VYPLIVNOUT DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

k tomu oliváči mám dotaz, jak velká lžíce se tu myslí. ( polévková nebo čajová )?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kloktání oleje: Polévková lžíce olivového oleje do úst každý den kloktat a převalovat v ústech.

Zdroj: diskuze Olivový olej nechat působit v ústech a poté vyplivnout diskuse

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Léky na mastnou chuť v ústech a domácí léčba

Nejdříve je potřeba najít systémové příčiny mastné chuti, které by se měly léčit odbornou léčbou. Kromě toho lze postupovat podle následujících pokynů:

  • Pečlivě udržujte hygienu dutiny ústní.
  • Pijte hodně vody, a po každém jídle, po pití mléka, čaje kávy anebo mléčného výrobku, si vypláchněte ústa vodou nebo pivem.
  • Kloktejte slanou vodou dvakrát denně po dobu alespoň 3 minuty.
  • Rozžvýkejte dva až tři stroužky kardamomu během dne, udrží to vaše zuby silné a vaše ústa svěží.
  • Ve svém potravním příjmu se vyhněte alkoholu a kouření tabáku.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedlická jaroslava.

10dní mám bolest v ústech -horní patro ,také mě sužují bolesti hlavy a objevil se mi také opar na spodním rtu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar v ústech

Domácí léčba suchosti v ústech

Pomoci může cucání bonbonů, žvýkání žvýkaček. Další možností je zvýšení vzdušné vlhkosti. Je možné též užívat umělé sliny před jídlem. Také jsou dobré inhalace, které zvlhčí sliznici v ústech i krku. Nutné je léčit základní onemocnění, pokud je diagnostikováno.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE V ŮSTECH JAK ODSTRANIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMILIE DEMETEROVÁ.

Dobrý den,
prosím ,mám bradavici v ůstech,a začíná mi vadit.
Jak se odstraní,mám ji na levé straně,kousek od ůst.
Děkuji Demeterová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Výrůstky na sliznici úst se dají odstranit ambulantně vyškrábnutím cuterem a nebo také vypálit lejzrem. První varianta může být uhrazena zdravotní pojišťovnou a tu druhou si musíte zaplatit sama. V každém případě byste měla tento problém napřed prodiskutovat se svým stomatologem - zubařem.

Zdroj: diskuze Bradavice v ůstech jak odstranit

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi JAK NA OPARY NA JAZYKU A V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Obermanová.

Nepomůže někdo se zkušenostmi s opary v ústech a na jazyku? Trvá to již 5 dní. Bolest jak u nestovic, které jsem ale měla...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na opary na jazyku a v ústech

Sucho v ústech po marihuaně

Sucho v ústech je vedlejší účinek užití konopí a je nepříjemný, protože ruší při spánku, práci nebo mluvení. To, že konopí může způsobovat sucho v ústech, je známou skutečností už několik desítek, možná i stovek let. THC obsažené v marihuaně se chová obdobně jako anandamid, působením na receptory ve slinných žlázách tedy dočasně snižuje tvorbu slin. Působení rostlinných kanabinoidů na lidské kanabinoidní receptory má i určité vedlejší účinky, a to právě ono sucho v ústech. Sucho v ústech může být sice nepříjemné, ale stejně jako většina vedlejších účinků konopí je pouze dočasné a není nebezpečné.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Sucho v ústech a únava

Stres, úzkost a strach vedou k zapojení obranných systémů organismu (sympatický nervový systém) a jedním z mnoha efektů je i snížení tvorby slin a únava.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Příčiny mastné chuti v ústech

Mastná chuť v ústech může být příznakem těchto onemocnění:

  • Překyselení,
  • Refluxní choroba jícnu GERD,
  • Infekce horních cest dýchacích,
  • Zánět dutin,
  • Jaterní poruchy,
  • Nemoci zubů,
  • Hormonální poruchy,
  • Užívání některých léků,
  • Psychologické poruchy.

Bohužel někdy se stává, že jde o tak zvanou idiopatickou pachuť, což znamená, že mastná chuť je bez zjevné patologické příčiny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Příčiny

Příčin pocitu hořkosti v ústech je celá řada.

Dentální příčiny: Nedostatečná ústní hygiena, přemnožení ústních bakterií a záněty dásní se mohou projevovat hořkostí v ústech. Dostatečný pitný režim a zlepšení ústní hygieny pak vedou obvykle k rychlému vymizení obtíží.

Refluxní choroba jícnu: Tento poměrně častý problém je způsoben návratem žaludečních šťáv do jícnu a obvykle se projevuje pálením žáhy. Dostanou-li se zbytky kyselé žaludeční tekutiny až do dutiny ústní, může to vzbouzet nepříjemnou hořkokyselou chuť. Vyšší riziko je vleže, kdy horizontální poloha návratu šťáv napomáhá.

Léky: Nepříjemné pocity hořkosti v ústech jsou spojené i s užíváním celé řady léků. Poměrně často reagují lidé pocitem hořkosti na nově nasazená antidepresiva a některá antibiotika. Nepříjemné pocity hořkosti v ústech a nechutenství se objevují také u pacientů, kteří užívají velké množství různých léků.

Otrava olovem: Kovová nahořklá chuť v ústech se spolu s bolestmi břicha, zvracením a křečemi objevuje u akutní otravy tímto kovem.

Hormonální změny: Nepříjemné pocity v ústech se mohou objevovat také v průběhu menstruačního cyklu, kdy dochází ke změnám hladin ženských pohlavních hormonů. Podobné obtíže se objevují i u žen v přechodu.

Psychické příčiny: Pocit hořkosti v ústech může být pochopitelně i ryze psychiatrickým problémem.

Aby bylo možné zjistit příčinu hořkosti v ústech, je nezbytný rozhovor s pacientem, rozebrání jeho obtíží a zjištění, jaké léky užívá. Z dalších možných vyšetření lze provést například gastroskopii k vyloučení nebo potvrzení refluxní choroby.

Při konkrétní léčbě hořkosti v ústech záleží na vyvolávající příčině. Obecně je vhodné zvýšit příjem tekutin, žvýkat žvýkačky, vynechat dráždivou stravu a zlepšit zubní hygienu. U pacientů s příliš velkým počtem léků je vhodné vysadit nadbytečné léky. Užívá-li člověk antidepresiva, je prospěšné je po konzultaci s psychiatrem změnit za jiná. Je-li příčinou refluxní choroba, jsou vhodným lékem přípravky na překyselení žaludku.

Zdroj: Hořko v ústech

Sucho v ústech v těhotenství

Jen málo žen prožívá těhotenství bez některých obtíží, které jsou spíše nepříjemné než závažné. Mezi tyto problémy patří i zvýšená tvorba slin, která doprovází fáze nevolnosti a ranního zvracení. Může však jít i o samostatný problém, kdy je produkován až litr slin i více za den. Také tato obtíž mizí po třetím měsíci gestace. Takže jestli v těhotenství trpíte suchem v ústech, vyhledejte svého lékaře, který vám tento problém objasní. V některých případech může jít o těhotenskou cukrovku, jejímž příznakem je právě sucho v ústech. Ale může se jednat i o dehydrataci při sníženém příjmu vody nebo po častém zvracení.

Zdroj: Co značí sucho v ústech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP