Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

HYDROCHINON

OBSAH

Na bělení kůže pomoc z přírody

Při této výrobě nových přípravků na bělení kůže výrobci čerpají z přirozených bělících účinků lékořice a kyseliny kojic a alfa-Arbutinu. Kombinací těchto ingrediencí se dají dosáhnout často výsledky, které ještě předčí hydrochinon, ale bez souvisejících rizik.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

Dobrý den děkuji za tip ale chtěla bych se zeptat jak se používá Hydrichinon jak to ředit ,protože to je na fotky přípravek.A mýdlo s kyselinou kojic jsem nenašla.Moc děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hydrochinon se neředí, kupuje se již zapracovaný v krému. Například tady je několik přípravků na bělení kůže: www.kosmetika-krasa.…
Mýdlo s kyselinou kojic se dá koupit v zahraničních internetových obchodech, například tady: www.amazon.com/s/ref…

Zdroj: diskuze Pigment

Nebezpečný hydrochinon na bělení kůže

Nebezpečnost používání hydrochinonu je tak velká, že v poslední době se různé spotřebitelské organizace snaží odstranit výrobky s obsahem hydrochinonu z pultů obchodů a omezit jejich použití pouze na lékařský předpis. Proto mnozí výrobci přešli na výrobu přírodní alternativy hydrochinonu, která napodobuje jeho vlastnosti při bělení kůže.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Poradna

V naší poradně s názvem CETNOST POUZIVANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Navody na odstraneni pigmentovych skvrn jsou fajn,urcite nejaky vyzkousim,nicmene temer u zadneho navodu neni uvedeno,jak casto jej pouzivat. Poradite?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Četnost používání závisí na úspěšnosti bělení, které u každého bývá jiné. Nejvíce efektivní a s nejdelší výdrží to dokáže lejzr. Přírodní produkty, jako je kyselina kojic nebo hydrochinon se musí aplikovat častěji.

Zdroj: diskuze Cetnost pouzivani

Hydrochinon

Hydrochinon je organická sloučenina, která patří mezi fenoly. Hydrochinon se používá v medicíně k povrchové aplikaci na kůži k odstraňování zbarvení kůže. Toto použití je v některých státech zakázáno, včetně členských států Evropské unie, a to z důvodu zjištěných alergických reakcí.

Zdroj: Bělení kůže

Diskuze

V diskuzi ZSVĚTLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yaro Dante.

V české lékarně nelze najít něco to co obsahuje hydrochinon, zatím vím jen od pí.doktorky, že hydorchinon je u nás zakázáno.
Proto si objednávám do zahraniční, přes obchodní internet je dost vysoký náklad.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zsvětlení kůže

Obsah balení a další informace

Léčivou látkou je chlorpromazini hydrochloridum 25 mg v jedné ampulce (5 ml).

Pomocnými látkami jsou disiřičitan draselný, siřičitan sodný, hydrogenuhličitan sodný, hydrochinon, chlorid sodný, voda na injekci.

Zdroj: Plegomazin

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT PIGMENTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

mám pigment pod nosem,zkoušela jsem i leasry a ruzné bělící krémy a zmizíky a pigment je tam stále jsem z toho neštastná poradíte mi jak ho odstranit?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KAmča.

Na bělení pigmentu pod nosem zkus hydrochinon nebo mýdlo s kyselinou kojic. Tady je seznam několika produktů, které by mohly pomoct: www.heureka.cz/?h%5B…

Zdroj: diskuze Jak se zbavit pigmentu

Léčba a odstranění pigmentových skvrn

  • Používání kosmetických produktů obsahujících hydrochinon. Tyto produkty zpomalují produkci melaninu, který je zodpovědný za vznik tmavých skvrn.
  • Aplikace osvětlovacích krémů, které jsou vhodné pro minimalizaci tmavých skvrn.
  • Používání opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVĚTLENÍ KŮŽE NA PŘIROZENÍ A STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

a to jsou napriklad jake kremy? prosim o nazev, nemuzu najit zadne na internetu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady je několik variant bělících krémů, které obsahují některou z uvedených látek www.zbozi.cz/?q=B%C4…
Pokud si chcete být jistá, která že látka v krému je, tak bude nutné prozkoumat složení uváděné výrobcem na obalu, takže nejlépe v kamenné prodejně. Nejefektivněji bělí kojic acid a hydrochinon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zesvětlení kůže na přirození a stehnech

Jak pracují kožní zesvětlovače?

Kožní zesvětlovače obsahují účinnou látku (nebo kombinaci látek) snižující množství melaninu v kůži v místě aplikace. Nejrozšířenější složkou kožních zesvětlovačů je hydrochinon. Je důležité poradit se se svým lékařem před použitím výrobku s obsahem hydrochinonu a řídit se jeho pokyny. Ostatní kožní zesvětlovače mohou obsahovat steroidy nebo retinovou kyselinu, která pochází z vitamínu A. Některé kožní zesvětlovače obsahují přírodní složky, například kyselinu kojicovou, což je látka pocházející z hub.

Zdroj: Zesvětlení kůže

1. Použijte účinné vybělovače kůže

Začněte používat krém s hydrochinonem nebo lépe krém, či sérum s Alfa-Arbutinem, který nemá tak škodlivé účinky, jako hydrochinon, jak o tom píše tento server: Současné trendy v bělení kůže. Tyto bělící látky můžou během týdne až dvou, ale někdy i za delší dobu, zničit vytvořený melanin a tím odstranit hnědé skvrny melaninové pigmentace z kůže. Dávejte pozor při aplikaci, abyste vždy ošetřili jen oblasti, kde je nechtěná hyperpigmentace, protože tyto bělící přípravky na pigmentové skvrny můžou zesvětlit i okolní kůži, kterou určitě zesvětlovat nechcete.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Přípravky a léky pro zevní použití:

  • Léky (hlavně hydrochinon, retinoid, kyseliny diové), které ovlivňují tvorbu melaninu a podporují rychlejší obnovu kůže. Jejich poměrně velkou nevýhodou je časté podráždění kůže.
  • Ošetření laserem, u kterých však během hojení může dojít k opětovné hyperpigmentaci.
  • Chemický peeling, který odstraňuje vrchní vrstvy pokožky a tím i melanin, ale nepůsobí na melanocyty ani neovlivňuje tvorbu melaninu. Rizikem je podráždění pokožky.
  • Intenzivní pulzní světlo (IPL) je účinná metoda, pokud je pigment uložen ve vrchních vrstvách pokožky.

Kompletní sortiment v boji proti pigmentovým skrvnám: pigmentové skvrny.

Zdroj: Pigmentové skvrny

Rizika zesvětlovačů kůže

Jedním z nejvýznamnějších rizik některých kožních zesvětlovačů je potenciální ohrožení rtutí. Existují ale i další možná rizika:

  • Dlouhodobé užívání může přispět k předčasnému stárnutí kůže.
  • Dlouhodobé užívání může zvýšit riziko vzniku rakoviny kůže. Při pobytu na slunci vždy používejte opalovací krém.
  • Steroidy v některých zesvětlovačích zvyšují rizika kožních infekcí, ztenčení kůže, akné a špatné hojení ran.
  • Použití steroidů na velké plochy kůže může vést k různým zdravotním problémům, které souvisejí se steroidy absorbovanými organismem.
  • Hydrochinon způsobuje nežádoucí a neléčitelné zbarvení kůže.
  • Různá bělicí činidla, včetně přírodních surovin, mohou způsobit podráždění pokožky nebo alergickou reakci.

Zdroj: Zesvětlení kůže

Jak na bělení kůže

Při léčbě zesvětlení kůže byl v minulosti velmi oblíben hydrochinon. Až do nedávna bylo použití hydrochinonu považováno za nejbezpečnější a nejefektivnější léčbu nejen hyperpigmentace, ale i pigmentových a stařeckých skvrn, melasma a podobného zabarvení kůže. Dnes ale nový výzkum naznačuje, že tato léčba může mít vážné nežádoucí účinky spojené s dlouhodobým užíváním syntetického hydrochinonu. Proto se výrobci zesvětlovačů kůže od této látky odklánějí a hledají inspiraci v přírodních látkách, jako například citronová šťáva, výtažek z lékořice a nebo japonská kyselina Kojic. Účinek spojení citronové šťávy a skořice pro bělení kůže není znám, ale existuje několik účinných a bezpečných látek, které mohou kůži vybělit. Více se o nich dočtete zde: Nové trendy v bělení kůže.

Zdroj: Jak vybělit kůži?

Depigmentace vitiliga

Depigmentace může být doporučena pro dospělé, kteří mají vitiligo na více než 50% jejich těla.

Během depigmentace se na normální pokožku natírá pleťová voda, aby se vybělil zbývající pigment a aby měla stejnou barvu jako depigmentovaná (bílá) pokožka. Používá se lék na bázi hydrochinonu, který se musí aplikovat nepřetržitě, aby se zabránilo opětovnému pigmentování kůže.

Hydrochinon může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou:

  • zarudnutí;
  • svědění;
  • štípání.

Depigmentace je obvykle trvalá a zanechává pokožku bez ochrany před sluncem. Po ukončení léčby může dojít k návratu barvy a nová barva kůže se může lišit od vaší původní barvy. Aplikace depigmentačních ošetření na jednu oblast kůže může někdy způsobit ztrátu pigmentace na kůži i na jiných neošetřovaných částech těla.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Upozornění a opatření při používání zesvětlovačů kůže

  • Promluvte si se svým lékařem před použitím kožních zesvětlovačů a požádejte ho o pokyny k produktu.
  • Ujistěte se, že produkt neobsahuje rtuť. Rtuť je někdy uvedena pod jinými názvy, například kalomel rtuti, chlorid rtuťný nebo Mercurio.
  • Ujistěte se, že zesvětlovače kůže s obsahem hydrochinonu nemají více než 2 % této chemické látky.
  • Pokud je na obalu uveden hydrochinon, ale není tam jeho přesný obsah, tak se nejedná o bezpečný přípravek. Některé zahraniční výrobky obsahují více hydrochinonu, než je povoleno, také některé štítky mohou být nepřesné.

Máte-li jakékoli dotazy týkající se produktu, promluvte si se svým lékařem nebo lékárníkem, zda jsou tyto produkty bezpečné. Váš dermatolog vám může doporučit jiné možnosti léčby, jako jsou chemické peelingy, mikrodermabraze a laserová ošetření.

Zdroj: Zesvětlení kůže

Tmavé skvrny na noze

Tmavé skvrny na noze mohou být projevem hyperpigmentace.

Příčiny

Hyperpigmentace je běžný stav pokožky, při němž dochází k nadprodukci melaninu (přirozeného kožního pigmentu), následkem čehož se na pleti objevují tmavě hnědé až černé skvrny. Hyperpigmentace může ovlivnit barvu pleti osob jakéhokoli kožního typu, ačkoli je častější u osob s tmavším fototypem. A to ve stejné míře u obou pohlaví. Výskyt hyperpigmentace může mít u postižených osob negativní vliv na jejich sebevědomí, zvláště je-li spojena stárnutím.

Rakovina

Přestože jsou pigmentové skvrny obvykle neškodné, určité formy mohou být nebezpečné, jako v případě melanomu. Proto je vhodné nechat si pokožku vyšetřit dermatologem. Pokud pigmentová skvrna mění svou velikost, tvar, barvu nebo svědí či krvácí, měli byste se obrátit na dermatologa, který vyloučí malignitu.

Odstranění

Dermatologové používají dva hlavní postupy: odstranění zbarvení pokožky a regulace skvrn. V případě odstranění – chemickým peelingem či laserovou terapií – může mít každý z těchto postupů vedlejší účinky, jako je podráždění, zánět, a dokonce i popálení, které mohou vyvolat pozánětlivou hyperpigmentaci, a to především u tmavších odstínů pokožky. Mohou být také drahé a invazivní.

Existuje řada lékařských nebo kosmetických výrobků pro místní aplikaci, které pigmentaci regulují. Většina využívá jednu nebo více z následujících klíčových složek k zesvětlení tmavých skvrn na pokožce tak, aby odpovídaly normálnímu zbarvení pokožky, anebo zpomalují tvorbu melaninu.

Látky způsobující zesvětlení pokožky:

  • Hydrochinon 2–4 % (pouze na lékařský předpis): Je účinná látka pro bělení pokožky, která byla k dostání pouze na předpis. Od roku 2001 je v rámci EU v kosmetických výrobcích zakázána kvůli svým potenciálním toxikologickým rizikům a pravděpodobnosti způsobení pozánětlivých hyperpigmentací. V nižších koncentracích (> 2 %) je k dostání v některých volně prodejných lécích v USA.
  • Kyselina kojová: Je přírodní látka a vedlejší produkt japonského rýžového vína saké. Je však považována za slabý inhibitor tvorby melaninu a v mnoha zemích je také zakázána.
  • Kyselina glykolová: Kromě využití v dermatologii při chemickém peelingu je účinnou složkou v mnoha hyperpigmentačních krémech pro místní aplikaci.
  • Deriváty vitamínu C: Používají se často ve spojení s dalšími aktivními látkami a ukázaly se účinné v boji proti hyperpigmentaci.
  • Existují i další způsoby, jak zabránit vzniku hyperpigmentace:
  • Sluneční ochrana: Chcete-li zabránit jakékoliv další hyperpigmentaci, je vhodné používat každý den širokospektrální sluneční ochranu s SPF jako součást každodenní kosmetické péče.
  • Arbutin: Tento přírodní zdroj hydrochinonu je klíčovou složkou v mnoha bělicích kosmetických výrobcích používaných v Asii. Přestože není tak silný nebo účinný jako průmyslově vyráběný hydrochinon, o jeho bezpečnosti panují podobné obavy.
  • Retinoidy (deriváty vitamínu A): Jedná se o poměrně účinné látky, ale také mohou dráždit pokožku a vést k větší citlivosti na slunce (což může hyperpigmentaci ještě zhoršit). Retinoidy nejsou vhodné pro těhotné nebo kojící ženy vzhledem k možné souvislosti s vrozenými vadami u dětí.
  • B-resorcinol: Je velmi účinná složka při snižování tvorby melaninu. Jde o silný inhibitor tyrosinázy (enzymu, který vytváří melanin) a bylo klinicky prokázáno, že již po čtyřech týdnech začíná zmírňovat tmavé skvrny. Nezpůsobuje žádné nebo jen mírné podráždění pokožky a je účinný proti nejčastějším typům hyperpigmentací, jako je melazma a stařecké skvrny.

Pozor! V případě hyperpigmentace nelze očekávat okamžité výsledky. Její projevy se zmírní až po několika týdnech.

Zdroj: Hnědé skvrny na nohách


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP