Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

HYDROKOLOIDNÍ KRYTÍ

OBSAH

HemaGel

Hydrofilní gel HemaGel je pomocníkem při hojení jak akutních, tak i chronických ran. Tento schválený zdravotní prostředek využívá moderního a velmi účinného principu vlhkého hojení ran v kombinaci s originální patentovanou látkou, která je schopna dobře vázat volné kyslíkové radikály v ráně, které jsou ve zvýšené míře přítomny u všech typů poranění a brzdí proces hojení. HemaGelu se tímto způsobem daří výrazně zkracovat obvyklou dobu hojení a dosahovat perfektních výsledků.

Výhodou HemaGelu je jeho dostupnost. Je jej možno zakoupit volně v lékárně. Nevýhodou je vyšší finanční nákladnost. HemaGel je opravdu gel, který se nanáší na ránu. Je nutné jej překrýt nesavým krytím, jako je například mastný tyl (zn. Atrauman). Následně mastný tyl překryjeme gázovým čtvercem nebo obvazem – takzvané „sekundární krytí“.

Typy produktu:

  • HemaGel 5 g se doporučuje na ošetření akutních ran, jako jsou odřeniny, spáleniny, malé řezné a sečné rány, puchýře, opary, ekzémy, jizvy po neštovicích, akné.
  • HemaGel 30 g se doporučuje na ošetření zejména chronických ran, jako jsou: bércové vředy, proleženiny, diabetická noha a další nehojící se defekty kůže jako je pásový opar, ekzémy a další.
  • HemaGel 100 g se doporučuje na ošetření zejména v nemocnicích nebo pro domácí ošetření velmi rozsáhlých chronických defektů.

Zde můžete vidět ceny produktu HemaGell.

HemaGel nepatří do skupiny hydrokoloidního krytí. HemaGel je obecným pomocníkem ve vlhké terapii. GranuFlex a Hydrocoll patří do hydrokoloidního krytí.

Zdroj: Hydrokoloidní krytí

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tina.

Dobrý večer, mám na nohách (oboch predkoleniach a lýtkach) dlho nehojace sa rany hlboké cca pol centimetra. Pomôže hypermangán?
Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže, ale jen jako desinfekce. Nejlepší by byla mast s antibiotiky a vhodné zvlhčující krytí speciálním obvazem. Vše vám doporučí a předepíše lékař na kožním oddělení a pak to dostanete v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nohy

Hydrocoll

Hydrocoll je vysoce flexibilní samolepicí krytí. Má savé jádro, které rychle absorbuje exsudát a proměňuje jej v gel. Náplast udržuje ránu dostatečně vlhkou a vytváří ideální prostředí pro činnost fibroblastů a vznik granulační tkáně. Hydrokoloidní krytí může na ráně dle míry exsudace zůstat až 7 dnů – proces hojení je rychlejší. Povrch Hydrocollu je vysoce odolný proti vlhku – umožňuje tak například sprchování. Při absorpci exsudátu z rány dochází k tvorbě gelu, který vytváří vlhké prostředí v ráně. Používá se na granulační a epitelizační fáze. Hydrocoll je vhodný na akutní i chronické neinfikované špatně se hojící rány s menší sekrecí a minimem povlaků.

Výhodou Hydrocollu je, že je díky polyuretanové vrstvě nepropustný pro choroboplodné zárodky směrem dovnitř, ale propustný pro páru směrem ven, dále podporuje granulaci a epitelizaci vytvářením vlhkého prostředí díky přeměně tekutiny v gel, pojímá zbytečný sekret z rány a bezpečně jej do sebe uzavírá. Signalizací nutnosti výměny je tvorba puchýřků na krytí. Nespornou výhodou je možnost sprchování. Krytí lze na ráně ponechat až 7 dnů, indikací k výměně je kromě vytvoření puchýře i viditelné zbarvení obvazu. Je vhodný k použití i pod kompresivní terapii, která je nezbytnou součástí léčby bércových vředů.

Toto krytí je nevhodné na silně infikované rány, suché rány, k aplikaci se nehodí na slabou a křehkou pokožku v okolí rány.

Typy produktu:

  • Hydrocoll thin – tenčí verze vhodná na méně secernující rány, může se stříhat.
  • Hydrocoll sacral – má speciální tvar k ošetření v sakrální oblasti.
  • Hydrocoll concave – jde o speciální tvar k ošetření na patě a lokti.

Zde můžete vidět ceny produktů Hydrocoll.

Granulační fáze

V granulační fázi hojení se v ráně tvoří nové krevní cévy, takzvané neoangiogeneze, a ránu postupně vyplní granulační tkáň. Vzniká síť kolagenních vláken (produkt fibroblastů). Tvorbu těchto vláken zvyšuje růstový faktor TGF-β, který produkují v ráně přítomné makrofágy. Takto vzniklá síť je podkladem pro následující proces epitelizace.

Epitelizační fáze

Epitelizační fáze je konečnou fází hojení rány. Epitelizace začíná z okrajů nebo z epitelizačních ostrůvků uvnitř rány. Buňky pak v podstatě „migrují“ po její vlhké spodině. Proto je důležité chránit epitelizující ránu před vyschnutím. Epitelizační fáze bezprostředně provází fázi granulace, která vytváří nosnou plochu pro tvorbu nového pojivového tkaniva a pokožky, která je tenká a bez kožních adnex (chlupů, vlasů, žláz a nehtů).

Zdroj: Hydrokoloidní krytí

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚLE NAD KOSTRČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav.

Dobrý den
Mám dlouholetý problém s pištěli v oblasti kostrče.
Stale to zlobí ... Jak se to dá odstranit a jaká je pooperační rekonvalescence... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Angelika.

Již dva měsíce pod dvorcem,vyplachuji, dovnitř ranky dávám inj. stříkačkou mast
Betadine,sterilní krytí.Kolem píštěle silně červené,kůže silně podrážděná.
Pravidelné návštěvy u lékaře.
Můžete poradit,jak se píštěle zbavit?

Zdroj: diskuze Píštěle nad kostrčí

GranuFlex

GranuFlex vytváří optimální vlhké prostředí, které podporuje hojení mírně až středně secernujících ran. Unikátní složení hydrokoloidu GranuFlex pomáhá autolytickému čištění rány, podporuje granulaci a tím i hojení rány. GranuFlex uklidňuje bolestivé rány a snadno se aplikuje i odstraňuje, čímž zajišťuje komfort a pohodlí pacienta. GranuFlex může zůstat na ráně až 7 dnů bez výměny v závislosti na množství produkovaného exsudátu.

Jde o směs natrium karboxymetylcelulózy, želatiny, pektinu a adhezivních polymerů. Při styku s exsudátem vytváří matrice gel. Gel s obsahem hydrokoloidů zabezpečí ideální vlhké prostředí se zachováním stále teploty, hypoxie a mírně kyselého pH, které podporuje autolytické čištění, povzbuzuje angiogenezi a granulaci.

GranuFlex je kontraindikován na silně infikované rány, suché rány, slabá křehká pokožka v okolí rány.

Typy produktu:

  • GranuFlex – uklidňuje bolestivé rány a snadno se aplikuje i odstraňuje, čímž zajišťuje komfort a pohodlí pacienta. Pomáhá autolytickému čištění rány, podporuje granulaci a tím i hojení rány.
  • GranuFlex Extra Thin (extra tenký) – hojení mírně secernujících ran. Vnější vrstva tvořená fólií je voděodolná, chrání ránu před bakteriemi a znečištěním a před mechanickým poškozením. Dobře se tvaruje a lze jej přistřihovat do žádaného tvaru a tak snadno ošetřovat rány i v problematických partiích.
  • GranuFlex Signal – přináší zlepšení pro ještě snazší ošetřování ran: obsahuje indikátor výměny krytí, který zjednodušuje převazy rány samotným pacientům, má ztenčené okraje, které zabezpečují lepší adhezi ke zdravé tkáni, dále hladký vnější povrch s minimálním koeficientem tření, což zabraňuje předčasné výměně krytí, a v neposlední řadě lepší anatomický tvar, který umožňuje snadnou aplikaci i v méně dostupných místech.

Zde můžete vidět ceny produktů GranuFlex.

Zdroj: Hydrokoloidní krytí

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ K LÉČBĚ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrdá.

Dobrý den,
prosím Vás o radu,děda má cukrovku II. a má otevřené rány na nohou- pata,prsty u nohou,jsou to takové zhnisané mokvající rány,okolí je zarudlé,už to bude skoro rok a stále se to nelepší,ani lékaři nepomáhají! Lékaři udělali i stěr z rány na rozbor,ale žádná bakterie se nenašla. Používal na to dezinfekci nebo peroxid,i nějaké mastičky a říká jak ho to pálí. Máme velké obavy,aby nedošlo k amputaci. Předem děkuji za odpověd´. S pozdravem Hrdá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průvodním jevem u diabetu bývají otevřené rány na kůži. Tomuto stavu se říká diabetická noha. Přítomnost bakterií je zde až na druhém místě, kdy se infekce dostane do vzniklé rány. Účinným řešením je vhodné krytí těchto postižených míst pomocí takzvaného hydrofilního obvazu. To jsou obvazy se speciálním povrchem, který udržuje žádoucí vlhké prostředí, což umožňuje regeneraci postižené kůže a zároveň zabraňuje vniknutí bakterií. Hydrofilní krytí můžete koupit v lékárně. Tady jsou vidět nabídky a jejich cena www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Náplast na kuří oka

Náplastí na kuří oka je celá škála. Vhodné jsou hydrokoloidní náplasti, které urychlují odstranění kuřího oka. Tlumí bolest při došlapu v obuvi. Hydrokoloidní polštářek změkčuje kuří oko, napomáhá tak k jeho hojení a regeneraci kůže. Tvar náplasti umožňuje lepší přilnutí a přizpůsobení se vaší pokožce. Náplast je průsvitná, takže můžete sledovat ránu i její okolí. Výše popsané náplasti zakoupíte například pod názvem Cosmos – Náplast na kuří oka.

Nová celohydrokoloidní náplast Cosmos „Na kuří oka Twin tec“ se dvěma vrstvami hydrokoloidů je určena pro dvojí ochranu a účinnou léčbu kuřího oka. Mírní tlak a bolest, je diskrétní a prodyšná, snadno se odstraňuje. Je voděodolná. Více se těchto produktech dozvíte zde.

Tento typ náplastí je dostupný v lékárnách nebo prodejnách se zdravotnickými prostředky.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šafaříková.

Dobrý den, mám pásový opar na zádech, k léčbě jsem dostala Herpesin a tekutý pudr, ale nevím zda mohu postižené místo mýt nebo jen obnovovat krytí pudrem. Až vyrážka zaschne a začne se loupat je dobré používat nějakou mast nebo stále pudr?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar normálně myjte při sprchování a v prvních dnech aplikujte tekutý pudr. Až vyrážka zaschne a začne se loupat, tak místo pudru používejte Dermo chlorofyl gel, ten pomůže s hojením a zabrání vzniku jizev. Tady je cena dermo chlorofylu www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

Obinadlo na koleno

Obinadlo na koleno je vysoce elastický trubkový obvaz s vysokou pevností a širokými oky, je určeno k fixaci obvazů všech druhů a velikostí. Ideální tam, kde je třeba úplná volnost pohybu a maximální průchod vzduchu, zejména pokud se jedná o velké či špatně přístupné části těla. Široká pletená vazba umožňuje sledování krytí bez nutnosti odstranění trubkovitého obinadla a zároveň zaručuje velmi dobrou pružnost, prodyšnost a pevnost. Pevné fixování ran i při extrémních pohybech se přizpůsobuje tvaru těla – neškrtí, netvoří záhyby, nevytahuje se. Při výměně krytí se obvaz nemusí odstraňovat. Každý obvaz má vetkanou barevnou nit, která určuje oblast aplikace. Toto obinadlo nepoužívejte, pokud nesnášíte přírodní latex.

Zdroj: Obinadlo

Poradna

V naší poradně s názvem ROZŠÍŘENÉ PÓRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Ryšková.

Dobrý den,
chci se zeptat jak je možné, že na jedné tváři mám rozšířené pory a na druhé ne. Přitom na obě tváře dávám přibližně stejné množství krému. Kosmetička říkala, že mám normální pleť, akné jsem nikdy moc neměla. Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Evo, je to normální jev. Lidské tělo není zcela symetrické a to se týká i vlastností pokožky na té či oné straně těla. Budete se muset, Evo, s touto disbalancí smířit. Pro krytí rozšířených pórů použijte kosmetiku na rozšířené póry. Přehled o tom, co pro rozšířené póry nabízí trh můžete zjistit tady: www.krasa.cz/problem…

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Rozšířené póry

CC krém Max Factor

Kosmetika Max Factor představuje se svým produktem Max Factor CC Color Correcting Cream SPF10 dokonalé krytí a péči o pleť. CC krém je nástupcem již oblíbených BB krémů. Hydratuje, vyživuje a rozjasňuje pleť. Chrání před UV zářením. Aplikujte ráno na pleť obličeje.

Zde můžete vidět cenu krému CC Max Factor.

Zdroj: CC krém

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇOVSKÉHO BALZAM KDE KÚPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Dobry den. Manzel je diabetik. Ma otvorenu ranu na palci. Moze sa pouzit visnovskeho balzam priamo na ranu? Dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel tento způsob použití višněvského balzámu není možný. Višněvského balzám se nesmí používat na otevřené rány. Na diabetická onemocnění kůže je potřeba používat antibiotika a sterilní krytí obvazem. V těchto případech už končí sranda, protože hrozí vznik gangrény, která může vést až k odumření tkáně, a to se pak řeší jedině amputací. Musíte k lékaři, aby poranění vyčistil a aplikoval účinnou léčbu, která vše vyřeší do několika týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňovského balzam kde kúpit

Obinadlo na zápěstí

Obinadlo na zápěstí je hadicový obvaz ve velikosti 1 pro prsty a zápěstí v délce 20 m. Síťové hadicové obinadlo je obinadlo s vysokou příčnou i podélnou pružností. Dokonale se tvaruje podle těla, je jemné a prodyšné, se širokým spektrem použití. Používá se na podvleky i návleky sádrových a zinkoklihových obinadel, případně jako fixační obvaz krytí ran na zápěstí.

Zdroj: Obinadlo

Poradna

V naší poradně s názvem LARVY VYŽRALY PSOVI KUS HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Máme doma staršího bobtaila a zjistil jsem u něho nějaké larvy v kůži na hlavě, kde se mu vytvořila lysina a vypadá to, jako by mu ty larvy vyžraly kus hlavy. Co s tím mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Larvy obvykle pocházejí od much a na psa se nejčastěji přenesou z nějaké mršiny, ve které se vyválí. Někdy se ale také stává, že pes může mít pod srstí skryté kožní onemocnění, které vylučuje látky jenž vábí mouchy a ty pak kladou vajíčka přímo na tuto oblast. Nejlepší pomoc je ostříhat celou oblast na krátko, aby se odkryla postižená kůže a pomocí rozprašovače aplikovat roztok Neostomozanu podle přiloženého návodu (pozor na oči a čenich). Pokud je kůže hodně porušena a je vidět živá tkáň, tak bude nejspíše nutné použít speciální krytí a zahájit vhodnou léčbu. S tím vám již bude muset pomoci veterinář.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Larvy vyžraly psovi kus hlavy

Použití BB krému

BB krém je ideální věc pro perfektní pleť. BB krém zpevňuje pleť velmi rychle. Ale asi jako u každého multifunkčního kosmetického produktu, tak i BB krém má svá rizika, protože se mohou navzájem použité léky rušit. BB krém také přináší mnoho jiných dobrých věcí, například pro cestování je ideální, jelikož rychle zpevňuje pokožku a tvoří podobné krytí jako make up.

Zdroj: BB krém pro pevnou a bílou pleť

Je účinný heřmánek na zánět nehtového lůžka?

V počátečním stadiu lze provádět koupele v heřmánku, hypermanganu, ošetření jodovou tinkturou, ATB lokálně, velmi často je nutná návštěva chirurga, který provede incizi ve svodné anestézii, obvaz s antiseptikem či antibiotickou mastí. U pokročilých stadií se provede snesení nehtu a koupele v hypermanganu, heřmánku či řapíku a sterilní krytí.

Zdroj: Podebraný nehet

Laky na nehty OPI

Laky OPI dodají nehtům intenzivní barvu s jemným leskem. Odolné složení zajišťuje dlouhodobou výdrž a dokonalé krytí. S unikátním štětečkem barvu snadno aplikujete. Široká škála odstínů nabízí moderní, jemné i originální tóny.

Vlastnosti:

  • dlouhodobá výdrž
  • široká škála odstínů
  • dokonalé krytí

Laky OPI drží opravdu dobře a lépe než laky levnější. OPI laky ve dvou vrstvách s top coatem (Miracle Gel Top Coat od Sally Hansen) na nehtech v bezvadném stavu vydrží zhruba sedm dní, možná i deset, pokud důkladně zalakujete i špičky, které mají tendence se ošoupávat. Pro srovnání: levné laky z drogerie drží s top coatem zhruba pět dní dobře a sedm dní dostatečně. Právě proto také nemá smysl dát za lak víc než tři sta korun.

Zde můžete vidět typy a ceny laků OPI.

Takto vypadají laky OPI.

Zdroj: Laky na nehty

Obinadlo Lenkideal

Obinadlo Lenkideal je trvale elastické obinadlo s krátkým tahem a roztažitelností cca 90 %. Vyrábí se v různých velikostech a délkách. Toto obinadlo se používá ke komprimující fixaci krytí ran, k aplikaci masťových obvazů, ke kompresi končetin ve flebologii, k profylaxi trombózy před, během i po operaci; pro podporu a odlehčení při distorzích a kontuzích, pro sportovní bandáže, k léčbě zánětů šlachových pochev, též k fixaci dlah.

Zdroj: Obinadlo

Léčba

V případě, že již dojde k infekci organismu, je potřeba ji důkladně a důsledně léčit, to znamená příslušnými antibiotiky (v případě, že se jedná o bakteriální infekci) a po dostatečně dlouhou dobu. Pokud dojde k poranění, je nezbytné jej dokonale prohlédnout, vyčistit a posléze také dbát na průběh hojení, to znamená přikládat čisté, nejlépe sterilní krytí rány, udržovat ránu čistou a poraněné místo nezatěžovat činností, aby se hojení nekomplikovalo.

Zdroj: Vřed na zadku

Hydrofilní obinadlo

Hydrofilní obinadlo je vyrobeno z kvalitní směsové střiže, která dodává obinadlu potřebnou jemnost, savost a prodyšnost. Hydrofilní obvaz je tkaný v různých šířích, což zaručuje pevný a netřepivý okraj. Nesterilní hydrofilní obinadla jsou balená v plastikovém obalu po 10 kusech. Hydrofilní pletené obinadlo je vhodné pro široké použití ve zdravotní péči především k fixačním účelům. Sterilní varianta je určena k fixacím ran tam, kde hrozí sekundární kontaminace rány přes sterilní krytí, nebo při přímé fixaci rány, kde je využito absorpčních vlastností obinadla.

Zde můžete vidět ceny hydrofilního obinadla.

Zdroj: Obinadlo

Korektory Essence

Essence Korektor Stay Natural: Je tekutý, v tužce zakončené štětečkem, do kterého otáčením opačné části tlačíte barvu. Dá se říct, že krytí není nejhorší, červené nedostatky v obličeji sice nevyzmizíkuje na 100 % (to žádný), ale hodně dobře červenou barvu potlačí. Díky krémové konzistenci se dá snadno zapracovat, splyne s pletí a nedělá fleky. Jeden nedostatek ale má, a tím je „vůně“, divný zápach naštěstí po aplikaci není cítit.

Zde můžete vidět různé druhy korektorů z drogerie.

Zde můžete vidět korektory na paletce.

A jak jste na tom vy? Jaký typ či značka korektoru vám vyhovuje?

Zdroj: Korektory

První pomoc

Po nalezení rány ji musíme okamžitě hermeticky uzavřít, třeba i dlaní své ruky (nezapomeneme na latexové rukavice) a postiženého uložíme do Fowlerovy polohy v polosedě (tím zmírníme bolest a vytvoříme si prostor pro ošetření). Správné ošetření pneumotoraxu spočívá ve zhotovení poloprodyšného obvazu (jde o improvizovaný jednostranný ventil) tvořeného třemi vrstvami:

  1. STERILNÍ KRYTÍ (náplast nebo sterilní „čtvereček“)
  2. NEPRODYŠNÁ VRSTVA (například igelit, který je ze zákona v autolékárničce)
  3. NÁPLASŤOVÁ FIXACE ZE TŘÍ STRAN (4. strana se nezalepuje, je to vždy ta spodní, aby mohla vytékat krev a unikat vzduch z hrudní dutiny)

Bohužel zhotovit správně fungující poloprodyšný obvaz je náročné a laické veřejnosti se proto doporučuje zhotovovat neprodyšný obvaz, který spočívá v zalepení i 4. strany neprodyšného krytí. Pozor, při otevřené zlomenině žebra se provádí pouze neprodyšný obvaz. Pokud je postižený v bezvědomí a nejeví známky šoku, uložíme ho do stabilizované polohy na stranu, na které má ránu – dojde tak k částečné fixaci a zmírnění bolesti. Pravděpodobnější je ale naopak rozvoj šoku, v tom případě změníme dosavadní Fowlerovu polohu na polohu protišokovou.

Zdroj: Pneumotorax

Kdy je nutná chirurgie

Chirurgické řešení se používá v případě, že máte rozsáhlý zánět nehtového lůžka s abscesem. Provádí se fenestrace nehtu nad ložiskem, snesení nehtu ve svodné anestezii, odstranění nekrózy, užití antiseptik, antibiotik, koupele prstu v heřmánku či řapíku, používá se sterilní krytí a obvazy.

Informace o homeopatické léčbě i běžné léčbě u akutních i chronických nemocí mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře, pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Zdroj: Podebraný nehet


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP