Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

INDOMETACIN 100

OBSAH

Nesteroidní protizánětlivé léky

Jak již bylo zmíněno výše, mezi léky na dnu bez předpisu patří nesteroidní protizánětlivé léky. Jsou to jedny z nejpředepisovanějších a nejužívanějších léčiv. Nenajde se snad člověk, který by je za rok vícekrát neužil, takže se jejich spotřeba celoročně jen v ČR počítá na tuny. Kromě nesporného přínosu však mají tyto léky řadu vedlejších účinků, v některých případech smrtelných. Většina těchto léků se užívá k úlevě při akutní bolesti, jedná se o účinná analgetika.

Nejpředepisovanější léky:

  • kyselina acetylsalicylová – léky Aspirin, Aggrenox, Godasal, Acylpyrin a další
  • diclofenac – léky Almiral, Diclofenac, Dolmina, Monoflam, Veral, Voltaren a další
  • ibuprofen – léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen a další
  • indometacin – lék Indometacin a jiné
  • ketoprofen – lék Fastum gel a jiné
  • meloxikam – léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam a další
  • metamizol – lék Novalgin a jiné
  • nimesulid – léky Nimesil, Aulin, Coxtral a další
  • piroxicam – lék Flamexin a jiné
  • kyselina thiaprofenová – lék Surgam a jiné
  • dexketoprofen – lék Dexoket a Ketesse

Tyto léky mají velké množství nežádoucích účinků, které se objevují při jejich nadměrném užívání. Typické jsou nejrůznější trávicí obtíže včetně zvýšení rizika krvácení do trávicí trubice, žaludečních zánětů a žaludečních vředů. Léky mohou narušit funkci ledvin, vyvolat zvýšení jaterních testů, způsobit bolesti hlavy a alergické reakce. Některé mohou způsobit onemocnění jater a poškození sluchu, jiné výrazně zvyšují riziko krvácivých stavů v kombinaci s jinými léky na ředění krve.

Proto je nutné si uvědomit, že tato léčiva by měla být využívána v co nejmenší míře a ideálně dle doporučení lékaře (jsou-li na předpis).

Mějte na paměti, že účinná látka paracetamol (léky Paralen, Paracetamol, Panadol a podobně) sice vykazuje vlastnosti obdobné nesteroidním protizánětlivým lékům, ale do této skupiny se neřadí, protože je zde téměř nulový protizánětlivý efekt. Efekt tohoto léčiva spočívá především ve snížení horečky a částečně i bolesti.

Zdroj: Dna – léky bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A INDOMETACIN ČÍPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den. Beru lék Pradaxa a teď jsem na gynekologii dostala na bolest Indometacin čípky. Snáší se tyto dva léky. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indometacin se nesmí užívat pokud probíhá léčba s lékem Pradaxa! Může to způsobit závažná krvácení. Indometacin vůbec nepoužívejte a neprodleně kontaktujte svého lékaře a sdělte mu, že užíváte lék Pradaxa, aby vám dal jiný lék proti bolesti. Máte-li nyni akutní bolest, tak jediný lék na bolest, který můžete užít z volně prodejných, je paracetamol (Paralen) v maximální dávce dvě tablety nejdříve po 4 hodinách (max 8 tablet za den).
Jestli jste již užila lék Indometacin, tak se hlídejte, a kdyby se u vás objevil některý z níže uvedených příznaků, tak neprodleně volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 112. Příznaky interakce Pradaxy a Indometacinu:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě;
- červená nebo černá dehtová stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo sražené krve, která vypadá jako mletá káva;
- silná bolest hlavy;
- slabost.
Prosím vás, je nesmírně důležité VŽDY ! ! informovat lékaře o VŠECH dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Příčiny petechií

Různé léky mohou různými mechanismy vyvolat zvýšenou tendenci ke krvácení, i když jejich účinky jsou individuální. Obecně platí, že například kortikoidy při dlouhodobém užívání oslabují cévní stěnu. Warfarin potlačuje jaterní syntézu srážlivých faktorů krve, jejichž tvorba je závislá na přítomnosti vitaminu K. Účinku warfarinu se využívá k léčbě a prevenci ucpání cévního řečiště krevní sraženinou, na druhou stranu krvácivost při případném předávkování či nevhodné kombinaci s jinými léky, zejména na bolest, bývá hlavním nežádoucím účinkem. Zvýšená krvácivost se objevuje také v důsledku předávkování heparinem. Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin...) brání shlukování krevních destiček a tím snižuje jejich přilnavost, lepivost. Tak se sice předchází vytvoření krevní sraženiny, což opět může mít význam v prevenci trombóz, ale rovněž to může vést k nechtěnému krvácení, vždy záleží na dávce. Dlouhodobé užívání nízkých dávek dokáže výrazně snížit riziko infarktu myokardu a náhlé smrti pacientů s nestabilní anginou pectoris. Kyselina acetylsalicylová patří mezi takzvaná nesteroidní antirevmatika, dalšími zástupci jsou ibuprofen, naproxen, diclofenac nebo indometacin. Dalším mechanismem je nadměrný tlak.

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět příčiny petechií.

Zdroj: Různé projevy petechií

Poradna

V naší poradně s názvem INDOMETACIN ČÍPKY 100 A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Ryšavá.

Užívám Warfarin na ředění krve a trpím bolestmi zad ,bederní páteře proto užívám čípky Indometacin 100,které mi alespon trochu snižjí bolesti.Mám ale obavy,zda není nebezpečné užívat tyto dva léky současně.Prosím o radu.Děkuji za vysvětlení Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indometacin je vynikající v léčbě ortopedické bolesti, jako je bolest zad, revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc, stavy po úrazech, apod. Ale v případě společného užívání s Warfarinem může zvyšovat riziko krvácení, zejména do trávicího traktu, kde krvácení není vidět. Lepší variantou na tlumení bolesti u pacientů s Warfarinem je užívání paracetamolu, který je také ve formě čípků, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/vyrobek…
Kdyby Paralen byl pro vás příliš slabý, tak je zde možnost jiného léku, který je již k dostání jen na lékařský předpis. Jeho název je Tramadol Mylan a může se užívat společně s Warfarinem. Zkuste nejdříve ten první, a potom případně požádejte svého lékaře o předpis na Tramadol Mylan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Indometacin čípky 100 a warfarin

Jak se zbavit záchvatu dny léky

U akutního záchvatu se podává:

  • Kolchicin – 1 mg úvodní dávka, pak 0,5 mg v intervalu 2 hodin až do dosažení úlevy (nebo výskytu průjmu jako nežádoucího účinku). První den se nesmí překročit dávka 6 mg.
  • NSA (indometacin, diclofenak, ibuprofen) – při špatné toleranci perorální formy lze podat čípky či aplikovat intramuskulárně.
  • Kortikosteroidy – po vyloučení septické artritidy je možné podání intraartikulárně, možné je i perorální podání na přechodnou dobu (20–60 mg).

V době akutního záchvatu by se nikdy neměla zahajovat hypourikemická léčba ani by se neměla měnit hypourikemická terapie.

Zdroj: Zácvhvat dny

Léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi

Léčba, kterou lékař může předepsat při dně:

  • Kolchicin: účinná látka určená k léčbě akutní ataky, v nižších dávkách též k léčbě chronické dny. Zdrojem této látky je cibule ocúnu (Colchicum autumnale). Lék se dávkuje podle pokynů lékaře buď do ústupu potíží, nebo do nástupu nežádoucích účinků, které jsou poměrně časté – nevolnost, zvracení, průjem.
  • Allopurinol (Milurit, Apo-allopurinol, Purinol): léčivo omezuje tvorbu kyseliny močové. Užívá se v dávkách určených lékařem (100–600 mg/den). Z nežádoucích účinků lze zmínit kožní problémy a gastrointestinální intolerance, které lze mírnit podáváním léku s jídlem. Allopurinol není vhodný pro pacienty s vážnějším postižením ledvin.
  • Febuxostad (Adenuric): poměrně nový a nadějný lék. Působí podobně jako allopurinol, ale je vhodný i u ledvinné nedostatečnosti nebo při alergii na allopurinol. Dle klinických studií jde o lék účinnější než allopurinol.
  • Protizánětlivé látky: při akutních potížích může lékař předepsat běžně užívané léky na bolest (ibuprofen, nimesulid, indometacin) v dávkách vyšších, než je běžné. Léky vždy užívejte až po jídle. Dále může předepsat kortikoidy – k těm je vhodné při delším podávání používat léky na ochranu žaludku (nejlépe ze skupiny inhibitorů protonové pumpy – s výběrem pomůže lékárník) a minerální přípravky obsahující vápník a vitamin D.

Zdroj: Léky na snížení kyseliny močové

I

IBANDRONIC ACID AUROBINDO 150MG TBL FLM 3

IBANDRONIC ACID AUROVITAS 150MG TBL FLM 3

IDACIO 40MG INJ SOL 2X0,8ML

IDACIO PRO PEDIATRICKÉ POUŽITÍ 40MG/0,8ML INJ SOL 1X0,8ML+STR+J+ADAPT

IGAMAD 1500IU INJ SOL ISP 1X2ML

IMACORT 10MG/G+2,5MG/G+5MG/G CRM 20G

IMATINIB ACCORD 400MG TBL FLM 30X1 I

IMIGRAN 6MG INJ SOL ZVL 2X0,5ML+POUZDRO

IMMUNINE 1200IU INJ/INF PSO LQF 1+1X10ML

IMNOVID 1MG CPS DUR 21

IMNOVID 2MG CPS DUR 21

IMNOVID 3MG CPS DUR 21

IMNOVID 4MG CPS DUR 21

IMPLICOR 50MG/7,5MG TBL FLM 56 KAL

INCRESYNC 12,5MG/30MG TBL FLM 28

INCRESYNC 25MG/30MG TBL FLM 28

INDOMETACIN BERLIN-CHEMIE 100MG SUP 10

INFASOURCE POR SOL 32X90ML

INFATRINI POR SOL 24X125ML

INFATRINI POR SOL 4X125ML

INFATRINI PEPTISORB POR SOL 24X200ML

INFATRINI PEPTISORB POR SOL 4X200ML

INJECTIO PROCAINII CHLORATI ARDEAPHARMA 0,2% INJ SOL 10X200ML

INJECTIO PROCAINII CHLORATI ARDEAPHARMA 0,2% INJ SOL 10X500ML

INJECTIO PROCAINII CHLORATI ARDEAPHARMA 0,5% INJ SOL 20X80ML

INJEXATE 50MG/ML INJ SOL ISP 1X0,5ML I

INJEXATE 50MG/ML INJ SOL ISP 1X0,6ML I

INJEXATE 50MG/ML INJ SOL ISP 4X0,4ML I

INJEXATE 50MG/ML INJ SOL ISP 4X0,6ML I

INLYTA 1MG TBL FLM 56

INOVELON 200MG TBL FLM 50

INOVELON 400MG TBL FLM 50

INSTANYL 200MCG/DÁV NAS SPR SOL 1X5ML/40DÁV I

INSTANYL 50MCG/DÁV NAS SPR SOL 1X1,8ML/10DÁV I

INSULATARD PENFILL 100IU/ML INJ SUS 5X3ML

INSUMAN BASAL 100IU/ML INJ SUS 5X3ML

INSUMAN BASAL SOLOSTAR 100IU/ML INJ SUS 5X3ML

INSUMAN RAPID 100IU/ML INJ SOL 5X3ML

INSUMAN RAPID SOLOSTAR 100IU/ML INJ SOL 5X3ML

INTELENCE 200MG TBL NOB 60

INTRONA 25MIU/2,5ML INJ/INF SOL 1X2,5ML

INVANZ 1G INF PLV CSL 1

IOMERON 250MG/ML INJ SOL 1X100ML

IOMERON 300MG/ML INJ SOL 1X200ML

IRUXOL MONO UNG 1X30G

ISENTRESS 400MG TBL FLM 60

ISENTRESS 600MG TBL FLM 60

ISOPTIN SR 240MG TBL PRO 100

ISOPTIN SR 240MG TBL PRO 30

ISOSOURCE STANDARD NEUTRÁLNÍ POR SOL 1X1000ML

ISOSOURCE STANDARD NEUTRÁLNÍ POR SOL 1X500ML

ISOSOURCE STANDARD NEUTRÁLNÍ POR SOL 12X500ML

ISOTRETINOIN BELUPO 20MG CPS MOL 30(2X15)

ITAKEM 10MG TBL FLM 28

ITAKEM 20MG TBL FLM 28

IVABRADIN TEVA 7,5MG TBL FLM 56 KAL

IVABRADINE AUROVITAS 7,5MG TBL FLM 56

Zdroj: Léky bez doplatku

Diskuze

V diskuzi NEMÁM CUKROVKU A NEUROPATII ANO. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Trpím na velké neuropatické bolesti nohou od kolen dolů,hlavně kotníky a chodidla.Byla mě zjištěna v Brně Bohunicích.Léky žádné specielní,jen si nechávám napsat Doretu a Indometacin čípky.Nesnáším Lyriku.V noci nespím,bolí to i ve dne a snižuje to celkovou radost ze života.Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Šimmerová.

Dobrý den, trápí mě neuropatie, která vznikla po chemoterapii. Prosím o informaci, co mi v tomto případě může pomoci. Dále mám zájem o zaslání rehabilitačních cviků, které by mi mohly pomoci.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Neuropatie

Bolest krční páteře a ramene

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla.

Léčba

Léčba bolestí krční páteře spočívá v několika přístupech. U akutně vzniklých bolestí je účinný snímatelný krční límec, který krk fixuje v jedné poloze a zabraňuje tak dalšímu poškození. Dobrý je i klid na lůžku, pokud přináší pacientovi úlevu. V některých případech je účinná i takzvaná manuální léčba, která je založena na mobilizačních a manipulačních technikách pro klouby, na protahování a uvolňování napnutých a ztuhlých svalů. Tyto techniky by však měl vykonávat lékař, který má na to speciální oprávnění. Z léků se k tlumení bolesti používají analgetika, nesteroidní antiflogistika (paracetamol, kyselina acetylsalicylová, indometacin, ibuprofen a jiné) a léky uvolňující napětí svalu. Účinná může být i aplikace tepla. Jestliže jsou bolesti akutní, je lepší použít takzvané suché teplo (například infračervená lampa), u chronických bolestí může pomoci horká koupel. Velmi důležitou součástí léčby je cvičení. Mělo by se provádět až po odeznění akutních bolestí, aby si pacient ještě víc neublížil. Nejprve je vhodné provádět cviky pod dozorem rehabilitačního pracovníka a teprve pak ke možné cvičit i doma.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Užívám lék Xarelto. Mám artritidu. Mohu užít při bolesti Tramadol Mylan? Nebo jaké léky na velkou bolest mohu?

Děkuji JH

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto a Tramadol Mylan by společně neměly dělat žádné komplikace. Tramadol Mylan je k dostání jen na lékařský předpis, takže informujte předepisujícího lékaře o tom, že užíváte Xarelto, aby mohl rozhodnout o nejlepší variantě přímo pro vás. Z volně prodejných léků na bolest nesmíte společně s Xareltem užívat nesteroidní antirevmatika, to je například kyselina acetylsalicylová, ibuprofen, naproxen, diklofenak a indometacin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Co je to Ketazon

Ketazon je nesteroidní antiflogistikum, tato léčiva v současnosti patří mezi nejpoužívanější. Využívají se k tlumení mírných a středně silných bolestí. Působí zejména na bolest, která provází zánětlivá onemocnění, přičemž zároveň snižují zvýšenou teplotu. Dále se používají k léčbě revmatických onemocnění, při akutních bolestivých záchvatech dny a při migrénách. Řada látek z této skupiny se aplikuje lokálně ve formě mastí, krémů, gelů nebo náplastí při bolestivých revmatických a zánětlivých onemocněních kloubů a svalů, jako lokální léčba poúrazových stavů pohybového ústrojí (pohmoždění, otoky, zánět šlach, bolesti v krční a křížobederní oblasti, bolestivosti svalových úponů). Při stejných bolestivých indikacích se podávají i v různých jiných lékových formách (tablety, čípky, injekce).

Patří sem:

  1. kyselina acetylsalicylová, ibuprofen, diclofenac, naproxen – léky s obsahem těchto látek jsou volně prodejné;
  2. ketoprofen, kyselina tiaprofenová, indometacin, ketazon, piroxicam, meloxicam, nimesulid, celecoxib – léky, které obsahují tyto látky, nejsou volně prodejné.

Nesteroidní protizánětlivé látky mají charakteristické nežádoucí účinky. Způsobují dráždění žaludeční sliznice, zažívací potíže, snížení krevní srážlivosti. Opatrnost je tedy nutná zvláště u pacientů s vředovou chorobou, astma bronchiale, při různých krvácivých stavech, dále u pacientů, kteří užívají léky ovlivňující krevní srážlivost nebo některé druhy antihypertenziv. Také se nedoporučuje kombinovat najednou dvě nesteroidní protizánětlivé látky (pro vyšší riziko žaludečních potíží). Při silných bolestech se mohou kombinovat s paracetamolem nebo s opioidním analgetikem (jen na doporučení lékaře).

Zdroj: Injekce Ketazon

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÉHÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Šlapáková.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda se může pásový opar opakovat i několikrát za život?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Urban miroslav.

Prosím o solidní radu.Měl jsem pásový opar přes obličej okolo ucha až k páteři.Léčen jsem byl 14 dní v 'Ustí n Labem jakým způsobem nevím,ale vrací se mi částečně periodicky každý 3 den hlavně počínajícím časem 2 hod v noci.Jsem nucen bolest likvidovat silným čípkem Indometacin 50.Problem je,že užívám Warfarin.
Dotaz je,jak se zbavit neustálých bolestí,hlavy,které mě likvidují na celý den.V nemocnici,kde jsem pobýval si nevěděli rady a tak mě pustili domů.Bolesti nepřestávají.Jinak jsem pacientem K.arláku v Praze,kde jsem léčen na Vaskulitidu.
Děuji Urban

Zdroj: diskuze Pásovéhý opar

Verospiron s jinými léky

Vždy informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte, které jste v nedávné době užívali nebo které možná budete užívat.

Přípravek Verspiron je třeba podávat s opatrností, pokud užíváte:

  • léky k léčbě vysokého krevního tlaku (např. inhibitory ACE, antagonisty receptoru pro angiotenzin II, diuretika (léky zvyšující vylučování moči), blokátory kalciových kanálů a beta- blokátory);
  • léky obsahující draselné soli;
  • heparin nebo nízkomolekulární heparin (léky používané k zabránění tvorby krevních sraženin);
  • antipsychotika, tricyklická antidepresiva (léky na dušení poruchy) nebo barbituráty;
  • léky na spaní nebo alkohol;
  • nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) jako např. indometacin, kyselina acetylsalicylová, kyselina mefenamová;
  • fenazon;
  • trimethoprim a trimethoprim-sulfamethoxazol (antibiotika užívaná k léčbě bakteriálních infekcí);
  • digoxin, který se používá k léčbě onemocnění srdce;
  • antihistaminika nebo imunosupresiva (léky používané k prevenci odmítnutí transplantovaného orgánu, k léčbě revmatioidní artritidy, ekzému, lupénky anebo alergických reakcí);
  • karbenoxolon, který se používá k léčbě žaludečních vředů;
  • karbamazepin, který se používá k léčbě epilepsie;
  • nitráty (používají se k léčbě onemocnění srdce);
  • lithium, které se používá k léčbě duševních chorob, jako jsou mánie a bipolární porucha;
  • deriváty kumarinu, které se používají na ředění krve;
  • agonisté hormonu uvolňujícího luteinizační hormon (LHRH - nazývaný také gonadotropiny uvolňující hormon – GnRH);
  • kolestyramin, který se používá k léčbě vysoké hladiny cholesterolu v krvi;
  • kortikosteroidy (hormony kůry nadledvin), kortikotropin (hormon podvěsku mozkového);
  • noradrenalin (používá se k léčbě nízkého krevního tlaku).

Pokud se chystáte podstoupit operaci, při které Vám budou podávána anestetika, informujte ošetřujícího lékaře, že užíváte přípravek Verospiron.

Zdroj: Verospiron příbalový leták

Diskuze

V diskuzi DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.

Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudečková Jana.

....dostala jsem na to Colchium dispert a celebrex. Dokou pila rybí olej a Caltrate.
Bolesti mám stále. A velké.

Dále užívám :


Ráno: trittico 150mg
Flector EP Rapid 50mg
Vesicare 5mg
Pirabene 1200 mg
Caltrate
Avamys


Odpoledne: Magnoslov


Večer: Protamin 25mg
XYZAL – na alergie na léky
Lenzetto spray 2krát, Ovestin mast ( hormony)



Podle potřeby: Degan, Elenium, Indometacin 100 čípky,
VERAL gel, brufen, Aulin, Nimesil, Paralen 2ks


Prosím , které léky se asi nesnášejí?

Děkuji. Hudečková Jana

Zdroj: diskuze Dna co jíst Omega 3 ???

Jak účinkuje soda na žaludeční vředy

Peptický vřed představuje defekt stěny trávicí trubice například žaludku nebo dvanáctníku. Ke vzniku tohoto onemocnění dochází při nerovnováze mezi agresivními činiteli (žaludeční šťáva, porucha motility, bakteriální vliv Helicobacter pylori) a ochrannými protektivními mechanismy (sekrece hlenu, dostatečné prokrvení).

Při nerovnováze těchto dvou mechanismů se vytvářejí příznivé podmínky pro vznik peptického vředu. Ochranná funkce žaludeční sliznice může být narušena i léky, například nesteroidními antiflogistiky (salicyláty, ibuprofen, indometacin). Rizikovými faktory vzniku peptického vředu jsou pohlaví (spíše ženy), kouření, emoce, stres a životospráva.

HCl – kyselina chlorovodíková je v žaludku produkována buňkami žaludeční sliznice. Histamin, acetylcholin a žaludeční gastrin aktivují konečný mechanismus, takzvanou protonovou pumpu, která sekretuje vodíkové ionty do lumenu žaludku. Tuto sekreci kyseliny chlorovodíkové lze potlačit jednak blokádou spouštěcích receptorů (histaminových, acetylcholinových), jednak inhibicí (potlačením funkce) protonové pumpy.

Jedlá soda se řadí do skupiny systémových vstřebatelných antacid.

Jedlá soda (soda bikarbona), chemicky NaHCO3, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se ke zklidnění žaludku nebo neutralizaci žaludečních šťáv při pálení žáhy. Sodu bikarbonu však nekonzumujte déle než dva týdny. Při jejím dlouhodobém užívání se mohou dostavit nepříjemné nežádoucí účinky v podobě průjmu a ztráty vitamínů a minerálních látek. V léčbě vředů má poměrně silný, ale krátkodobý účinek.

Užíváním jedlé sody dokážete mimo jiné zabránit onemocněním jako artritida, dna, a dokonce i chřipka. Také pomáhá slinivce správně vykonávat své funkce, mezi které patří převážně tvorba inzulínu a bílkoviny štěpící enzymy.

Zdroj: Používání jedlé sody při vředech

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Milá Jarmilko,
moc je mě líto jak vám je a jak se k vám,nám chovají někteří lékaři.Já nemohu říct,že by mě odstavili,ale dávají mě stále víc a silnější dryjáky.Řekla jsem si DOST!!!!Je to moje tělo.Zkusila jsem je vynechat,ale udělala jsem chybu,,že jsem to neudělala postupně,ale naráz.Měla jsem absťák jako hrom,trpěla jsem asi 10 dní,ale nepovolila jsem a jsem z toho venku.Šlo o Lyricu a Neurontin.Bylo mě po nich špatně,měla jsem točení hlavy,na to mě zase předepsali jiný lék a to jsem brala prášky na prášky a šlo to stále dokola,mám hodně vedlejších problémů s silných léků.Mám zkušenost,moc k lékařům nechodit,já nechci už brát silné léky denně ať je mě jak chce,ale beru Indometacin čípky 50 nebo 100 jen když mám bolesti.Někdy kapky Algifen,jen podle potřeby.Snažím se hýbat,velké cvičení nemohu,ale cviky pro starší cvičím a teď před léto každý den si uvařím konvici bylinkového čaje.Z Máty,kopřivy,řebříček,kontryhel,sedmikráska,meduňka ,prostě co nejdu na naší zahradě.Cítím se po tom dobře i na zažívání,detoxikuji ty jedy z léků.Beru to v různou dobu,ne každý den,jak je potřeba a je mě líp.Přestaly mě mnohé problémy.My si myslíme,že lékaři,když nám dají léky nové,silné,že nám to pomůže.Je to omyl,je to horší a horší.Je to moje zkušenost,ať si každý dělá podle svého.Mám RA je nevyléčitelná,to vím,ale peru se s tím po svém a cítím se lépe.Moc vám přeji ,abyste si našla cestu jak z toho začarovaného kruhu v kterém se někdy motáme.Nezatracuji lékaře,ale nejsou všemocní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra 123.

Ještě dodatek:na srdeční arytmii beru lék,ten nesmím vynechat a ten mě nedělá problémy.Jestli berete na bušení srdce,nebo cokoliv na srdce a tlak,tak to brát!

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Nejlepší léky na dnu

Podle klasické medicíny se dna nedá vyléčit, ale léky mohou průběh onemocnění zmírnit. Odsání tekutiny ze zánětu způsobuje okamžitou úlevu. Léčba se zaměřuje na zmírnění zánětu, podávají se silná antirevmatika, například ketazon. V některých případech také přináší dostatečnou úlevu Kolchicin, což je typický lék na dnu. Získává se z ocúnů. Bere se v malých dávkách, dokud obtíže neustoupí, nebo do doby, než se objeví nežádoucí účinky, jako je nevolnost, zvracení, průjem a křeče v břiše

Mezi léky na snížení kyseliny močové je i allopurinol, který blokuje tvoření kyseliny močové, a další účinné látky, které podporují její vylučování, jako je prebencid a benzbromaron. Bolest také zmírňuje injekce přímo do postiženého kloubu a nesteroidní protizánětlivé léky.

Informace o lécích, které lékař může předepsat při dně:

  • Kolchicin – účinný lék určený k léčbě akutní ataky, v nižších dávkách též k léčbě chronické dny. Zdrojem účinné látky je cibule ocúnu (Colchicum autumnale). Lék se dávkuje podle pokynů lékaře buď do ústupu potíží, nebo do nástupu nežádoucích účinků, které jsou poměrně časté – nevolnost, zvracení, průjem.
  • Allopurinol (Milurit, Apo-allopurinol, Purinol) – lék potlačuje tvorbu kyseliny močové. Užívá se v dávkách určených lékařem (100–600 mg/den). Z nežádoucích účinků lze zmínit kožní problémy a gastrointestinální intolerance, které lze mírnit podáváním léku s jídlem. Lék není vhodný pro pacienty s vážnějším postižením ledvin.
  • Febuxostad (Adenuric) – poměrně nový a nadějný lék. Působí podobně jako allopurinol, ale je vhodný i u ledvinné nedostatečnosti nebo při alergii na allopurinol. Dle klinických studií je to nový a účinnější než allopurinol.
  • Protizánětlivé látky – při akutních potížích může lékař podávat běžně užívané léky na bolest (ibuprofen, nimesulid, indometacin) ve vyšších dávkách, než je běžné. Léky vždy užívejte až po jídle. Dále může předepsat kortikoidy – k těm je vhodné při delším podávání používat léky na ochranu žaludku (nejlépe ze skupiny inhibitorů protonové pumpy – s výběrem pomůže lékárník) a minerálové přípravky obsahující vápník a vitamín D. Léky vždy užívejte po jídle.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dostal.

Dobrý den
Chtěl bych poradit co mi pomůže na neuropatii na chodidlech.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Josef Dostal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neuropatie dolních končetin může mít řadu příčin. Dá-li bůh a poštěstí se, že znáte příčinu, která se dá léčit, tak můžete zmírnit i projevy neuropatie. Někdy se ale nepodaří nalézt žádnou příčinu a léčba je pak nemožná. Bez znalosti vašeho zdravotního stavu je možné odpovědět pouze obecně.

Cílem léčby je zvládnout stav způsobující neuropatii a zmírnit příznaky.


Léky proti dlouhodobé bolesti bez předpisu:

Kyselina acetylsalicylová – např. léky Aspirin, Anopyrin, Acylpyrin

Diclofenac – např. léky Almiral, Dicloalgan, Diclofenac, Flector, Olfen, Veral, Voltaren

Ibuprofen – např. léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen

Nimesulid – např. lék Aulin


Léky proti dlouhodobé bolesti na lékařský předpis:

Ketoprofen – např. lék Fastum gel

Indometacin – např. lék Indometacin

Meloxikam – např. léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam

Metamizol – např. lék Novalgin

Piroxicam – např. lék Flamexin

Kyselina thiaprofenová - např. lék Surgam

Dexketoprofen - např. lék Dexoket a Ketesse


Léky proti záchvatům:

Gabapentin - např. lék Gralise, Grimodin, Gordius, Gabapentin, Gabanox, Gabagamma

Pregabalin - např. lék Kartesada, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin, Pregamid, vyvinuté k léčbě epilepsie, mohou zmírnit i bolest nervů. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost a závratě.


Léčba přes kůži:

Kapsaicinový krém, který obsahuje látku nacházející se v feferonkách, může způsobit mírné zlepšení příznaků periferní neuropatie. V místě aplikace kapsaicinu můžete mít pálení a podráždění pokožky, ale je to jen na chvíli. Někteří lidé to však nesnesou.

Lidokainové náplasti nebo krémy jsou další léčbou, kterou aplikujete na kůži a která může nabídnout úlevu od bolesti. Volně prodejná je mast Emla. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost, závratě a necitlivost v místě náplasti.

Antidepresiva. Bylo zjištěno, že některá tricyklická antidepresiva, jako je Amitriptylin nebo Nortrilen pomáhají zmírňovat bolest tím, že narušují chemické procesy ve vašem mozku a míše, které způsobují, že pociťujete bolest.

Nežádoucí účinky antidepresiv mohou zahrnovat sucho v ústech, nevolnost, ospalost, závratě, změny chuti k jídlu, přibírání na váze a zácpu.


Pokročilé terapie:

Transkutánní elektrická nervová stimulace (TENS). Elektrody umístěné na kůži dodávají jemný elektrický proud o různých frekvencích. TENS by měl být aplikován po dobu 30 minut denně po dobu přibližně jednoho měsíce. Léčbu můžete dostat v lázních nebo v rámci rehabilitace předepsané lékařem.

Výměna plazmy a intravenózní imunoglobulin. Tyto postupy, které pomáhají potlačit aktivitu imunitního systému, mohou být přínosem pro lidi s určitými zánětlivými stavy.
Výměna plazmy zahrnuje odběr vaší krve, poté odstranění protilátek a dalších proteinů z krve a návrat krve do vašeho těla. Při imunoglobulinové terapii dostáváte vysoké hladiny proteinů, které fungují jako protilátky (imunoglobuliny).

Fyzikální terapie. Pokud máte svalovou slabost, fyzikální terapie může pomoci zlepšit vaše pohyby. Patří sem energie magnetického pole, protahování, masáže, parafínové zábaly, teplé koupele. Vše k dispozici v lázních.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Léčba dny

Pokud je to možné, zvedejte postiženou končetinu do vyšší polohy, abyste snížili otok. Nejjednodušší způsob, jak zvýšit nohu do této polohy, je podložit končetinu polštářem. Bolest a otok vám pak pomůže zmírnit i chladivý obklad, přiložte k postiženému místu například balení mraženého hrášku, které vložíte do ručníku, abyste zabránili přímému kontaktu pokožky s ledem. Tuto proceduru provádějte asi 20 minut. Opakujte tak často, dokud se teplota na postižené části nevrátí k normálu.

Při léčbě se užívají antirevmatika a léky zasahující do metabolismu a vylučování kyseliny močové, takzvaná antiuratika. Důležitá je i životospráva, dieta, omezení konzumace masa a alkoholu. Dále se používají léky, které tlumí bolest. Existuje několik typů a značek, například diklofenak, indometacin a naproxen. Váš lékař vám pravděpodobně předepíše jeden z nich. Mnoho lidí s dnou by chtělo mít zásobu tablet v domácnosti po ruce v případě záchvatu. Ovšem tyto léky jsou obvykle zapotřebí pouze po dobu několika dní. Navíc mají i své nežádoucí účinky, o nichž je pacient informován svým ošetřujícím lékařem. Jedná se o krvácení ze žaludku, které je nejzávažnějším vedlejším účinkem. Toto riziko je vyšší, pokud jste ve věku nad 65 let, nebo jste již měli dvanáctníkový nebo žaludeční vřed. Vždy si nejprve přečtěte příbalovou informaci, kde jsou uvedeny i další možné vedlejší účinky.

Někteří lidé s astmatem a vysokým krevním tlakem mohou mít problémy s ledvinami a srdečním selháním a nemusejí být schopni přijmout protizánětlivé léky proti bolesti. Někteří lidé užívají další léky proti bolesti na jiné onemocnění. Z toho pak vyplývají další možná rizika vzniku nežádoucích účinků. Pokud tedy užíváte jiné léky, poraďte se nejprve se svým lékařem nebo lékárníkem, než začnete užívat protizánětlivé léky na bolest. Také neužívejte více než jeden lék proti bolesti v určené době, není-li uvedeno lékařem jinak. Příkladem je například Aspirin, který zvyšuje riziko krvácení ze žaludku.

Dalším lékem používaným při léčbě dny je například Kolchicin, který patří mezi přípravky alternativní medicíny. Tento preparát usnadňuje průběh záchvatů dny. Obvykle se používá pouze tehdy, pokud se u vás vyskytnou vedlejší účinky při užívání protizánětlivých léků proti bolesti. Steroidní tablety nebo injekce mohou také snižovat bolest a zánět. Jde o další alternativu, když se vyskytnou problémy nebo nežádoucí účinky z protizánětlivých léků či Kolchicinu. Kanakinumab je další možnost, která byla nedávno uvedena na trh.

Zdroj: Jak si poradit se dnou a puriny

Kontraindikace

Kontraindikované jsou přípravky s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Ani další léky ze skupiny nesteroidních protizánětlivých látek, jako je Ibuprofen či Diclofenac, by při léčbě Warfarinem neměly být užívány. Je to proto, že dráždí žaludek a zvyšují riziko krvácení. Zvlášť nebezpečné může být užívání těchto léků u lidí, kteří prodělali žaludeční či dvanáctníkový vřed.

Z léků zvyšujících efekt Warfarinu užívají nemocní často nárazově nesteroidní antirevmatika (NSA). Důsledkem je především krvácení do zažívacího traktu. Nemáme-li možnost NSA nahradit jiným analgetikem, musíme zvažovat nepodávání Warfarinu. Pokud je užívání NSA zcela pravidelné, lze upravit dávku Warfarinu s otestováním efektu interakce.

Zvýšený účinek: kyselina acetylsalicylová, alopurinol, amiodaron, amoxicilin, argatroban, azapropazon, azitromycin, bezafibrát, capecitabin, karboxyuridin, celekoxib, klarithromycin, chloralhydrát, cefamandol, cefalexin, cefmenoxime, cefmetazol, cefoperazon, cefuroxim, cimetidin, ciprofloxacin, klofibrát, kodein, cyklofosfamid, dextropropoxyfen, (dextro)tyroxin, digoxin, disulfiram, doxycyklin, erytromycin, etoposid, fenofibrát, feprazon, flukonazol, fluorouracil, flutamid, fluvastatin, fluvoxamin, gatifloxacin, gemfibrozil, grepafloxacin, indometacin, vakcíny proti chřipce, interferon alfa a beta, ifosfamid, isoniazid, itrakonazol, ketokonazol, latamoxef, leflunomid, lepirudin, levofloxacin, lovastatin, metolazon, methotrexát, metronidazol, mikonazol (i ve formě perorálního gelu), moxifloxacin, kyselina nalidixová, norfloxacin, ofloxacin, omeprazol, oxyfenbutazon, paracetamol (účinek je patrný po 1 až 2 týdnech souběžného užívání), fenylbutazon, piroxikam, proguanil, propafenon, propranolol, chinin, chinidin, rofekoxib, roxithromycin, simvastatin, sulfafurazol, sulfametizol, sulfamethoxazoltrimetoprim, sulfafenazol, sulfinpyrazon, sulfofenur, sulindac, (anabolické a androgenní) steroidní hormony, tamoxifen, tegafur, tetracyklin, tolmentin, tramadol, trastuzumab, troglitazon, kyselina valproová, vitamin A, vitamin E, zafirlukast.

Snížený účinek: azathioprin, (barbituráty), karbamazepin, chlordiazepoxide, chlortalidon, kloxacilin, cyklosporin, dikloxacilin, disopyramid, griseofulvin, merkaptopurin, mesalazin, mitotan, nafcillin, nevirapin, fenobarbital, primidon, rifampicin, spironolakton, trazodon, vitamin C.

Přípravky přírodní medicíny zvyšující účinek warfarinu: jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba), česnek (Allium sativum), andělika čínská (Angelica sinensis, obsahuje kumariny), papája (Carica papaya), šalvěj (Salvia miltiorrhiza, snižuje eliminaci warfarinu).

Přípravky přírodní medicíny snižující účinek warfarinu: ženšen (Panax spp.), rostlinné přípravky z třezalky tečkované (Hypericum perforatum).

Rostlinné přípravky obsahující třezalku tečkovanou, která indukuje enzymy metabolizující léky, se nesmí kombinovat s lékem Warfarin. Indukční účinek může přetrvávat až po dobu 2 týdnů po ukončení léčby třezalkou tečkovanou. Pokud pacient již užívá třezalku tečkovanou, je nutné provést kontrolu INR a ukončit užívání třezalky. Dále je potřeba i následně monitorovat INR, jelikož se po vysazení třezalky může zvýšit. Dávka Warfarinu může vyžadovat úpravu.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Příčiny

Příčinou vniku modřiny je prasknutí povrchové krevní cévy, která se nachází blízko pod kůží, to je obvykle způsobeno tupým násilím (úderem). Krev z prasklé cévy se vylévá do tkání uložených pod kůží a krev prosvítá skrz kůži a projevuje se modrofialovým zbarvením. Modřiny tvořící se zdánlivě bez příčiny mohou signalizovat vážnější problém, a to poruchy srážlivosti krve, onemocnění krve (nedostatek krevních destiček), poruchy ve stavbě cévní stěny. Modřiny se také mohou vyskytovat u osob užívajících léky, které zabraňují srážení krve (například při jejich předávkování), či u osob s jaterním onemocněním. Snadná tvorba modřin může být způsobena rovněž nedostatkem některých vitamínů (vitamíny C a K).

Ženy jsou k tvorbě modřin náchylnější než muži, a to především v souvislosti s hormonálními změnami po čtyřicítce. Pozvolna se snižuje tvorba hormonů estrogenů chránících cévní stěny a ty se stávají křehčími.

V produkci srážlivých faktorů se významně uplatňují bílkoviny a vitamín K. O syntézu a vstřebávání bílkovin a vitamínu K se starají játra a střeva. Narušit produkci srážlivých faktorů proto mohou vážná onemocnění jater (infekční žloutenka, cirhóza) nebo malabsorpční syndrom (trvale zhoršené vstřebávání živin, vitamínů a minerálů z potravy, zpravidla ve střevech). Stejný dopad mají drastické diety s radikálním omezením příjmu bílkovin a celková podvýživa. Ohroženi krvácením a následnou tvorbou modřin jsou proto anorektici, vegetariáni a podobně. Vrozené chybění některého ze třinácti koagulačních (srážlivých) faktorů je podstatou hemofilie, dědičného onemocnění, při kterém postižení trpí nejen krvácením do kůže, ale – což je mnohem závažnější – také do kloubů a vnitřních orgánů. Hemofilie zasahuje téměř výhradně muže, ženy ji pouze přenášejí.

Další příčinou může být břišní a skvrnitý tyfus nebo krvácivé horečky typu eboly. Ovšem ty se v českých podmínkách v současné době nevyskytují.

Také kortikoidy při dlouhodobém užívání oslabují cévní stěnu. Warfarin potlačuje jaterní syntézu koagulačních (srážlivých) faktorů krve, jejichž tvorba je závislá na přítomnosti vitamínu K, a způsobuje tak výskyt modřin.

Zvýšený výskyt modřin se může objevit i v důsledku předávkování heparinem. U přednostně používaných nízkomolekulárních heparinů je však při správném dávkování riziko nežádoucího krvácení nižší. Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin) brání shlukování krevních destiček a tím snižuje jejich přilnavost, lepivost. Tak se sice předchází vytvoření krevní sraženiny, což opět může mít význam v prevenci trombóz, ale rovněž to může vést k nechtěnému vzniku modřin, ovšem vždy záleží na dávce.

Také ibuprofen, naproxen, diklofenak nebo indometacin mohou oslabit cévní stěnu a podpořit tak tvorbu modřin. Jsou zde i jedy z prostředí či potravy (benzen, arzen, radioaktivita), které rovněž mohou způsobit tvorbu modřin. A v neposlední řadě jsou to autoimunitní onemocnění, kdy organismus dokonce sám vytváří protilátky vůči vlastním tkáním, cévám, destičkám, což se mimo jiné projevuje také modřinami.

Zdroj: Modřiny bez příčiny

Léčba neuropatie

Pomoc se specializuje na léčbu bolesti a jiných nepříjemných pocitů, jako je brnění a pálení. Základem je udržování stabilní, stabilizované a přijatelné hladiny glukózy v krvi. To napomáhá zdržení rozvinutí nemoci do těžších stadií a v některých případech může ještě napravit už projevené příznaky. Užívají se perorální antidiabetika a někdy i injekčně inzulin, často také transdermální náplasti na potlačení nepříjemných projevů. U někoho může intenzivní kontrola a regulace glykemie snížit riziko vývinu této neuropatie o více než 60 %.

Léčba neuropatické bolesti je nedílnou součástí léčby každého nemocného. Bolesti často nemocným vadí víc než vlastní motorický nebo i senzitivní deficit. Nejde ale o léčbu jednoduchou a ke každému nemocnému je nutné přistupovat naprosto individuálně.

Neuropatická bolest bývá rezistentní na klasická analgetika (antipyretika, nesteroidní antirevmatika i opioidy) a příznivě reaguje na jiné léky, které je nutno při léčbě použít nebo přidat ke klasickým analgetikům.

Lze použít například ibuprofen (v dávkách až 2 400 mg/d), naproxen (Naprosyn, Napsyn) (až 1 500 mg/d) nebo indometacin (150–200 mg/d). Tyto léky působí nejen analgeticky, ale příznivě mohou ovlivnit i určitou zánětlivou složku, která bývá u některých polyneuropatií přítomna. Při jejich indikaci je nutno respektovat uváděné kontraindikace a možné vedlejší účinky. Po jejich užití může dojít k žaludečním erozím až ulceracím, projevům antiagregačních účinků a bronchospasmům. Výhodou těchto léčiv ale je, že jsou nenávyková. Pro krátkodobou léčbu neuropatických bolestí je možno použít i opioidy. V tomto případě bývá lékem první volby tramadol.

Tricyklická antidepresiva patří k nejčastější skupině léků používaných u neuropatické bolesti. Mechanismus jejich efektu spočívá v blokádě zpětného vychytávání norepinefrinu a serotoninu, dvou neurotransmiterů, které inhibují nociceptivní neurony. Hlavními nežádoucími účinky antidepresiv jsou sucho v ústech, somnolence, zácpa, poruchy paměti, někdy i stavy zmatenosti, přírůstek na váze, mezi méně časté patří retence moči, ortostatická hypotenze, srdeční arytmie a rozmazané vidění.

Léčba začíná obvykle amitriptylinem, a to vždy malými dávkami (10–25 mg) na noc, čímž se překlene počáteční tlumivý efekt. Dávky se pomalu postupně zvyšují podle tolerance, obvykle v týdenních intervalech. Amitriptylin způsobuje často nežádoucí projevy. Zejména u nemocných s poruchou kardiovaskulárního systému může vyvolat převodní poruchy, ortostatickou hypotenzi, někdy i zmatenost a poruchy paměti. V těchto případech bývá lépe tolerován nortriptylin. U nemocných s anamnézou retence moči, glaukomu s uzavřeným úhlem nebo těžší obstipací je vhodnější desipramin (Petylyl), který má menší anticholinergní efekt. Desipramin selektivně blokuje jen norepinefrin. Mezi léky této skupiny patří také imipramin (Melipramin).

Při dobré toleranci je možné stoupat až k dávkám 125–150 mg/d a teprve pak volit léky druhé řady, které se mohou eventuálně kombinovat. Na neuropatické bolesti většinou méně působí moderní antidepresiva typu SSRI.

Používá se především karbamazepin (Biston, Neurotop, Timonil, Tegretol), který je lékem první volby u neuralgie trigeminu. Z dalších antikonvulziv fenytoin (Sodanton, Epilan D, Phenhydan), klonazepam (Rivotril, Antelepsin), eventuálně kombinace amitriptylinu s deriváty kyseliny valproové (Everiden, Convulex, Orfiril, Depakine Chrono, Apilepsin). U karbamazepinu se začíná vždy malými dávkami 2 x100 mg a pomalu se stoupá podle tolerance a léčebného efektu. Obvykle se nepřekračuje dávka 1 200 mg a větší dávka se vždy podává na noc. Mezi nejčastější nežádoucí účinky karmabazepinu patří závratě, ospalost, únava, někdy neklid, ataxie, diplopie, nystagmus, rozmazané vidění a kardiální poruchy (je kontraindikován u atrioventrikulárních blokád a hypersenzitivity na tricyklická antidepresiva). Důležité je vědět, že karbamazepin antagonizuje účinek dikumarolových aktikoagulancií. Mezi nežádoucí účinky déletrvajícího užívání fenytoinu patří poruchy rovnováhy, ataxie, závratě, nystagmus, třes, gingivální hyperplazie, poruchy hematopoetického systému a osteopatie. Mezi nežádoucí účinky kyseliny valproové patří tremor, přírůstek na váze, dyspepsie, nauzea a alopecie.

V poslední době byl prokázán i příznivý efekt některých antiepileptik III. generace. Jde především o gabapentin (Neurontin), jehož efekt byl prokázán i randomizovanými studiemi. Měl by být indikován již jako lék druhé volby u neuralgie trigeminu (včetně postherpetické) a bolestivé diabetické neuropatie. Počáteční dávka gabapentinu je 300 mg, během týdne se doporučuje zvyšovat až na 900 mg/d, maximální dávka dle tolerance se udává 1 600–2 400 mg/d, ale někdy lze gabapentin podávat i v dávce 3 600 mg/d. Mezi nežádoucí účinky patří somnolence, závratě a někdy ataxie.

Z dalších antiepileptik této skupiny je možné u neuropatické bolesti použít lamotrigin (Lamictal) a topiramat (Topamax).

K ovlivnění bolestí nebo dysestezií u diabetických neuropatií se doporučuje kyselina thioktová – alfa-lipoová (Thioctacid). Jde o antioxidans s účinky koenzymu mitochondriálních multienzymových komplexů. Doporučuje se počáteční infuzní forma s denní dávkou 600 mg po dobu 2–3 týdnů, po které následuje léčba tabletami několik týdnů.

Příznivý efekt na pozitivní senzitivní příznaky má také myorelaxans baclofen. Efekt se projeví hlavně tam, kde se na bolesti účastní i muskuloskeletální komponenty (svalové spasmy). Dávky se používají až do maxima 80–100 mg/d.

Další, již méně standardní možností je použití antiarytmika mexiletinu (Mexitil, Katen). Je však zapotřebí opatrnost u nemocných s poruchami srdečního rytmu, u atrioventrikulárních blokád je dokonce kontraindikován. Začíná se dávkou 150 mg/d, která se při dobré toleranci pomalu zvyšuje, maximální dávka je 1 200 mg/d. Bohužel nežádoucí účinky jsou poměrně časté (nauzea, zvracení, průjmy, poruchy chuti, závratě, někdy poruchy koordinace, tremor, tinitus i kognitivní poruchy), takže se doporučuje tuto indikaci použít jen na pracovištích, která mají s tímto medikamentem zkušenosti. Před léčbou je vždy vhodné konzultovat kardiologa. Někdy se doporučuje otestovat případnou pozdější účinnost mexiletinu infuzí lidokainu, který je rovněž blokátorem sodíkových kanálů. U torpidních bolestí je možné použít perorální eventuální transdermální (0,3 mg/d) klonidin (Catapresan). Jde o antihypertenzivum se stimulačními účinky receptorů alfa2 v CNS a následnou inhibicí periferního sympatiku. Další možností je prazosin (Deprazolin, Minipres) – selektivní blokátor alfa-1-adrenergních receptorů. Počáteční dávka by měla být 1 mg/d s pomalým zvyšováním až do 12 mg/d, dávky pod 4 mg/d jsou obvykle neúčinné. Na počátku léčby se může vyskytnout posturální hypotenze.

Kortikoidy se rovněž doporučují v adjuvantní léčbě neuropatických bolestí, nejčastěji pak dexamethason v průměrných dávkách 10 mg (+/- 9 mg) nebo prednison 80–100 mg/d.

Zdroj: Neuropatie nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP